Halkbank web
Ekonomi 11.07.2016 08:29

Seracılıkla ekonomiye katkıda bulunacaklar

Giresun'da yürütülen Örtü Altı Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi Projesi ile kırsal kesimdeki kadın çiftçilerin güçlendirilmesi ve hem aile hem de kent ekonomisine katkı sağlamaları amaçlanıyor YENİBİRLİK - Gıda Tarım ve Hayvancılık…
Seracılıkla ekonomiye katkıda bulunacaklar

Giresun'da yürütülen Örtü Altı Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi Projesi ile kırsal kesimdeki kadın çiftçilerin güçlendirilmesi ve hem aile hem de kent ekonomisine katkı sağlamaları amaçlanıyor

YENİBİRLİK - Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından yaklaşık 5 yıl önce pilot bölge seçilen merkeze bağlı Boztekke köyünde uygulanan proje kapsamında kadın çiftçilere örtü altı yetiştiriciliği için çeşitli destekler sunuluyor. Bölgede örtü altı yetiştiriciliği yapan 100'ün üzerinde kadın çiftçi, yılda 300 ton sebze yetiştirirken, projeyle verilen desteklerle bölgede kadınların seracılığa ilgisi hızla artıyor. Giresun Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Arif Kahya Boztekke köyünde yaşayan kadınların tarıma yoğun ilgisinin bulunduğunu ve üretime katkı sunmaya çok hevesli olduklarını söyledi. Müdürlük olarak yaklaşık 5 yıl önce kırsal kesimdeki kadın çiftçilerin güçlendirilmesi ve üretime daha fazla katkı verebilmeleri adına projeyi hazırladıklarını ve pilot bölge olarak da Boztekke köyünü seçtiklerini aktaran Kahya, "Boztekke, üretim isteği bulunan kadın üreticilerin yoğun olarak bulunduğu bir köy. Biz de müdürlük olarak kadınlarımızın güçlendirilmesi ve üretime katkı yapmalarını sağlama adına başlattığımız projeyi ilk bu köyde uygulamaya karar verdik." dedi.

"Buradan elde edilen kazanç motivasyonlarını artırıyor"

Kahya, kadınlara özel destekler sağladıklarını, 108 ila 240 metrede küçük ölçekli seraların kurulumu için malzeme dağıtımı yaptıklarını vurgulayarak, "Şu anda köyde 15 dönüm alanda 150 seramız bulunmakta ve bunların 100'ün üzerindeki kısmı da kadın çiftçilerimize ait. Bu sayı her yıl giderek artıyor." diye konuştu. Kadın çiftçilerin örtü altı yetiştiriciliğini sevdiğine ve projeyle hedefledikleri başarıya her geçen yıl daha da yaklaştıklarına işaret eden Kahya,"Hedefimiz, kırsal kesimdeki çiftçi kadınlarımızı güçlendirmek, üretimin içerisinde onların daha fazla yer almasını sağlamak. Bugüne kadar yaptığımız çalışmalarda da çok ciddi mesafeler alındı. Kadınlarımız genel anlamda arzulu ve istekliler. Bu da işimizi kolaylaştırıyor. Buradan elde ettikleri kazançlar kendilerinin motivasyonlarını artırmakta. Bu da üretimin içerisinde daha fazla olmalarını sağlıyor. Severek ve isteyerek üretime katkı sunuyorlar."şeklinde konuştu.

Açık alanda sebze yetiştiriciliği zor

Boztekke köyünde 4 yıldır örtü altı yetiştiriciliği yapan Gülsen Kol, evlerinin bulunduğu alanın yüksekte yer aldığını, bu nedenle açık alanda istedikleri düzeyde sebze yetiştiriciliği yapmanın zor olduğunu kaydetti. Müdürlüğün bu desteğini duyunca istek gösterdiğini belirten Kol, 4 yıl önce serasını kurduğunu ve domates başta olmak üzere birkaç çeşit sebzenin üretimini gerçekleştirdiğini vurguladı.