Vakıf Katılım web
Kültür Sanat 11.12.2019 00:30 Güncelleme: 11.12.2019 09:12

"Dünya Markası olma yolunda Göbeklitepe"

Akademisyen ve Ressam Seval Özcan, Ankara Ticaret Odası ev sahipliğinde, Uluslarası Ankara Marka Buluşmalarında tarihin sıfır noktası Göbeklitepe konusunu içeren "Dünya Markası olma yolunda Göbeklitepe" adlı konferansıyla dikkat çekti.
"Dünya Markası olma yolunda Göbeklitepe"

Ankara Ticaret Odası (ATO) tarafından düzenlenen, Uluslararası Ankara Marka Buluşmaları 28-30 Kasım 2019’da tarihleri arasında ATO Congresium International Convention & Exhibition Center’da gerçekleştirildi. Yurt içi ve yurt dışından alanında marka olmuş ekonomist, gazeteci, girişimci, sanatçı, akademisyen, fenomen ve iş insanlarından oluşan 200’den fazla konuşmacı katıldı.

Uluslararası Ankara Marka Buluşmaları tarihte Gordion Düğümü anlatısı olarak yerini alan ve“Düğümü Çözenin Hâkim Olacağı” kehanetinden ilham alınarak “Düğüm Çözülüyor”temasıyla gerçekleştirildi.

Üç mesaj verdi

Seval Özcan konferansta sunumunda özellikle üç mesaja yoğunlaştı. Dijital Pazarlama,Deneyim Pazarlama, hikayelerin nasıl pazarlandığını paylaştı. İnteraktif bir sunum gerçekleştiren Seval Özcan, Göbeklitepe’nin kamuoyundaki algısına dikkat çekti. Zaman zaman sunum aralarında yaptığı halk ile röportajlara da yer veren Seval Özcan, yeni nesilden oğlu Can Ata’nın görüşlerini de paylaştı.

Konferansın en sonunda Seval Özcan düşüncelerini şu şekilde belirtti: “Üzerinde yaşadığımız toprakların farkında olalım. Nereyi kazsak bir tarih düşünün ki denizin içi bile tarihi eser. Bir tanımlamaya göre bireysel ve toplumsal tarihi bulunmayan toplumlar temelsiz binalara benzer. Her esen rüzgarın etkisiyle sallanıp durur. Böylesi toplumlarda tarihe ulusa, bireye ve geçmiş uygarlıkların kalıtına saygı, özgüven ve ahde veda duyguları yok olup gider. Sanat geliştirir, sanat iyileştirir, sanat birleştirir. Sanatın toplumun her kesimine ulaştırılması önem taşıyor” dedi.
Göbeklitepe’nin önemi

Göbeklitepe tarihin sıfır noktası Dünya için ve ülkemiz için çok önemine dikkat çeken Seval Özcan, konferansa katılanlara “HaydiGöbeklitepeye” diye bir hastag yapmayı önerdi.

Konferans sonunda tüm salon Ankaralılar “Haydi Göbeklitepeye” diye seslendi.Göbeklitepe 12 futbol sahası genişliğinde bir alanı kaplıyor. Arkeologlar bu alanın kazılmış olan küçük bir kısmında, bin yıldan daha eskiye dayanan tabakalar halinde (kat kat) yapılar keşfettiler. Bu yapılardan en muazzamları, en eski alanlarıydı. Üstlerinde gizemli semboller ve vahşi hayvan figürleri bulunuyordu. Göbeklitepe’nin Dünya’nın bilinen ilk tapınağı olduğuna işaret ediliyor.

Mavi Ay sergilendi
 Ayrıca Seval Özcan’ın Türk Kızılay 150. yıl etkinlikleri kapsamında hayata geçirilen “Hilâl-i Ahmer Koleksiyonu” sanat ve insani yardımı buluşturan farkındalık projesindeki “Mavi Ay” adlı eseri Uluslararası Marka Buluşmalarında  sergilendi. Sanatçının “Mavi Ay” isimli çalışması Mete Şirketler Grubu yöneticisi Niyazi Mete’nin özel koleksiyonunda bulunuyor.