Kültür Sanat 02.09.2019 13:01

Şile bezine sahip çıkalım çağrısı

Tarihi, yüzlerce yıl öncesine dayanan Şile bezini yaşatmak için Şile Bezi Belediyesi tarafından düzenlenen 32. Uluslararası Şile Bezi Kültür ve Sanat Festivali binlerce kişiyi ağırladı.
Şile bezine sahip çıkalım çağrısı

Festivalin son gününde ise Kumbaba Plajı önünde Şileli kadınlar geleneksel Şile bezi yıkama ritüeliyle ‘Şile bezine sahip çıkalım’ çağrısı yaptı. Törene Şile Belediye Başkanı İlhan Ocaklı, belediyenin açtığı Şile Bezi El Sanatları Merkezi’nde Şile bezi kültürü yaşatmaya çalışan onlarca kadın, Şileliler ve çok sayıda turist katıldı.

Şile Belediye Başkanı İlhan Ocaklı: “Üretim odaklı projelerle istihdam sağlayacağız”

Şileli kadınlarla birlikte denizde Şile bezi yıkayan Şile Belediye Başkanı İlhan Ocaklı, Şile bezinin İstanbul’un ilk ve tek coğrafi işaretli ürünü olduğuna dikkat çekti: “Şile Bezi, ilçemizden dünyaya açılan bir kültür kapısı ve Şilemizin en önemli simgesi. 70-80’lerde en büyük ihracat kalemi olan Şile bezini yeniden hak ettiği seviyede temsil etmeyi amaçlıyoruz. Bu amaçla Şile Bezi El Sanatları Merkezi’ni kurduk. Merkezimizde 100 yöre insanımız hem dokuma hem de nakış faaliyetlerinde çalışıyor. Ev ekonomisine kazandırdıkları değer haricinde bu kadim kültürün de bizden sonraki nesillere miras olarak bırakılmasında emek harcıyorlar. Yeni geliştireceğimiz üretim odaklı projelerle yöre insanımızı daha yoğun bir şekilde istihdam sağlayacağız’’