Kültür Sanat 05.11.2021 06:53

''SİNEMA SÖYLEŞİLERİ'' Hülya Koçyiğit söyleşisi ile başladı

Kültür ve Turizm Bakanlığı Beyoğlu Kültür Yolu Festivali etkinlikleri kapsamında Sinema Söyleşileri Oscar Academy jürisi, dünyaca ünlü film yapımcısı Zeynep Atakan moderatörlüğünde başladı.
''SİNEMA SÖYLEŞİLERİ'' Hülya Koçyiğit söyleşisi ile başladı

Kültür ve Turizm Bakanlığı Beyoğlu Kültür Yolu Festivali etkinlikleri kapsamında Sinema Söyleşileri Oscar Academy jürisi, dünyaca ünlü film yapımcısı Zeynep Atakan moderatörlüğünde başladı.

Sinema Söyleşileri “Sanatla İz Bırakmak” mottosuyla Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yaptırılan detaylı restorasyon ile özgün yapısına kavuşturulan tarihi Atlas Sineması’nın Fuayesinde 02-03-04-09 Kasım tarihlerinde 5 ayrı söyleşi olarak gerçekleştirilecek.

Sinema Söyleşilerinin ilk konuğu Türk sinemasının yıldızı Hülya Koçyiğit oldu.
Sinema Söyleşilerinin 02 Kasım Salı günü tarihi Atlas Sineması’nın Fuayesinde gerçekleştirilen ilk söyleşi konuğu Türk sinemasının yıldızı Hülya Koçyiğit oldu. Zeynep Atakan moderatörlüğünde ‘’Türk sinema tarihinde Yeşilçam döneminin filmlere yansıyan yüzü ve değişimler’’’in konuşulduğu söyleşide Hülya Koçyiğit ‘’Türk sineması halka çok bütünleşti. Çünkü halkın talepleriyle üretiliyordu. Hiçbir zaman sinemanın kendi sermayesi olmadı üretmek için hep halktan gelen bilet paralarıyla gişelerle üretebildik filmlerimizi dolayısıyla o talepler çok öndeydi ‘’dedi. Koçyiğit ‘’Sinema çok ciddi dönemlerden geçti. Hep yok olma tehlikesiyle karşı karşıya geldi ama sonra kendine yol buldu.’’ açıklamasında bulundu.

Sinema sektöründe kadınların öneminin de konuşulduğu söyleşide ‘’kamera arkasında ki Avrupadaki en yüksek çalışan kadın sayısına sahibiz’’ diye konuşan Zeynep Atakan’ın ardından Koçyiğit ‘’Kadınların imkan verildiği zaman önleri açıldığı zaman yapamayacakları hiçbir şey yok dolayısıyla o imkanı yaratacak olan kadının kendisi’’ dedi. Koçyiğit filmlerinin çekildiği dönemlerde ki zorluklara dikkat çekerek ‘’bugün ortalama bir dizi seti 80 kişi civarında bizim dönemde 7-8 kişi ile bir film çekiliyordu ve zamanla yarışıyorduk’’ açıklamasında bulundu. Söyleşi Hülya Koçyiğit’in izleyicilerden gelen soruları cevaplamasıyla sona erdi.

Sinema Söyleşileri 3 Kasım Çarşamba günü ‘’Türk sinemasında yeni kuşağın başarıları’’nın konuşulduğu iki ayrı söyleşi ile devam etti. Dünyaca ünlü yapımcı Zeynep Atakan moderatörlüğünde gerçekleşen söyleşilerin ilk konuğu ünlü yapımcı Müge Özen oldu. Özen sinema endüstrindeki finansmanın önemine dikkat çekerek ‘’finansman işin kalitesini arttırıyor dolayısıyla insanların çalışma isteğini de arttırarak projeye yansıyor ‘’dedi. Sinema Söyleşileri Müge Özen söyleşisinin ardından Selim Atakan ve Murat Evgin söyleşisi ile devam etti. Zeynep Atakan’ın ‘’isteğin gibi özgür bir şekilde çalış diyen bir yönetmenle çalıştınız mı’’ sorusu üzerine Murat Evgin ‘’creative özgürlük veren konuyu anlatıp önerilerime açık olan kişilerdi’’ açıklamasında bulundu. Söyleşi de Selim Atakan, ‘’müzisyen müzikleriyle konuşur’’ diyerek sinema sektöründe müzik kullanıma yönelik ‘’Sinema tarihinde ilk müzik kullanımı sinema salonunda bir piyanistin filme eşlik eden müzik yapmasıyla başlamıştır’’ dedi