Türkiye - Gündem 13.12.2016 09:56

Sınır ticaretinde sorumluluk valilerde

Sınır illerde valiler, sınır ticaretinin amacına uygun yürütülmesi ve izlenmesinden sorumlu sayılacak
Sınır ticaretinde sorumluluk valilerde

Sınır illerde valiler, sınır ticaretinin amacına uygun yürütülmesi ve izlenmesinden sorumlu sayılacak, sınır ticareti uygulamaları dahilindeki merciler arasında işbirliği ve koordinasyonu sağlayacak.

Ekonomi Bakanlığının, Sınır Ticaretinin Uygulanmasına İlişkin Tebliği, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Bakanlar Kurulu kararı ile yürürlüğe konulan Sınır Ticaretinin Düzenlenmesine İlişkin Karar hükümleri çerçevesinde sınır ticaretine ilişkin usul ve esasları belirleyen tebliğe göre, sınır ticareti kapsamındaki ithalat ve ihracat işlemleri için gümrük beyannamesi düzenlenecek. Sınır ticaretinin amacına uygun olarak yürütülmesi ve izlenmesinden ilgili valiler sorumlu sayılacak. Valiler, sınır ticareti uygulamaları dahilindeki merciler arasında işbirliği ve koordinasyonu sağlayacak.

Yerli üretimin ve imalatın korunması ile haksız rekabetin önlenmesi amacıyla daha önceki düzenlemede olduğu gibi çay, şeker, fındık ve Antep fıstığının yanı sıra, Bakanlık tarafından ithalatı durdurulan diğer ürünlerin sınır ticareti yoluyla ithalatına izin verilmeyecek. Ayrıca ithalatı Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının iznine tabi olan veteriner ilaçları, veteriner biyolojik ürünleri ve bunların bileşimine giren veya üretiminde kullanılan etkin maddeler sınır ticareti yoluyla ithal edilemeyecek.

Düzenleme ile Resmi Gazete'de 2009'da yayımlanan sınır ticaretinin uygulanmasına ilişkin tebliğ yürürlükten kaldırıldı.