Dünya 30.08.2016 21:25

Somali'de gençlerden okumaya teşvik girişimi

Okuma kültürünü yaymak için başkent Mogadişu'da oluşturulan IFIYE Kütüphanesi halktan yoğun ilgi görüyor. YENİBİRLİK - Somali'de okuma kültürünü yayma amacıyla bir grup genç tarafından kurulan IFIYE Kütüphanesi,…
Somali'de gençlerden okumaya teşvik girişimi

Okuma kültürünü yaymak için başkent Mogadişu'da oluşturulan IFIYE Kütüphanesi halktan yoğun ilgi görüyor.

YENİBİRLİK - Somali'de okuma kültürünü yayma amacıyla bir grup genç tarafından kurulan IFIYE Kütüphanesi, ülkedeki güvenlik ve ekonomik sorunlara rağmen büyük ilgiyle karşılandı. Uzun yıllardır yaşanan şiddet olayları ve istikrarsızlık nedeniyle nüfusun yaklaşık yüzde 60-70'inin okuma yazma bilmediği Somali'de bir grup genç, "Okuyan Ümmet" sloganıyla yola çıkarak başkent Mogadişu'da IFIYE Kütüphanesi'ni kurdu. Genç girişimcilerin bağışladığı kitaplarla oluşturulan kütüphane henüz kapılarını açalı iki ay olsa da Somaliler için büyük bir boşluğu doldurdu.

"Çalışmalarımızla okuma kültürünü yaygınlaştıracağız"

Günde yaklaşık 10 saat halka hizmet sunan kütüphanede okuma yazma çalışmaları dışında, yazarlarla söyleşiler ve farklı etkinlikler de düzenleniyor. Projenin öncülerinden Muhammed Arbed Somali'de bilimsel ve kültürel birikime katkıda bulunmaya çalıştıklarını belirterek, "Bizler, ülkemizdeki sorunlar nedeniyle kitaplardan uzaklaşan halkımız için okumanın ne kadar önemli olduğunun farkına vardık. Çalışmalarımızla okuma kültürünü yaygınlaştıracağız." dedi. Arbed, ileride gençlerin kendi aralarında sosyal konuları tartışmaları için entelektüel toplantılar da organize edeceklerini kaydetti.