Seyahat - Turizm 01.08.2020 03:00

Sri Lanka 'Seylan'

Bugün size anlatacağım ülke , Hindistanın güneyinde su damlası gibi görünen Sri Lanka.
Sri Lanka 'Seylan'

Hakan DİKMEN

Bugün size anlatacağım ülke , Hindistanın güneyinde su damlası gibi görünen Sri Lanka. Doğu Afrika ve Güney Asya arasında, okyanus yolunun üzerinde bulunduğu için tüccarların tabii bir uğrak yeri olmuş dünya güzeli bir yer. Ülkenin tarihi M.Ö. 3000 yıllarına kadar uzanıyor. Hem Seylan hem Sri Lanka hem de tarih içinde birçok kez farklı isimle anılır olunca, isminin hikayesini merak etmiş olabilirsiniz. Adanın ilk olarak ismi Yunanca “bakır renkli” demek olan “Toprobane” idi. Daha sonraki Arap fetihlerinden sonra, Arapça “beklenmedik şeylerin ülkesi” anlamına gelen “Serendip” denildi. Bu da yetmedi 1972 yılına kadar kullanılacak olan Seylan ismini aldı. Bu tarihten itibaren İngiliz sömürgesi olmaktan da kurtularak “ Büyük, Güçlü ülke” anlamına gelen, “Sir hale” dilindeki “Sri Lanka”, ülkenin resmi ismi oldu. 

İsmini hallettik gelelim bayrağının anlamına. Şah zamanının İran bayrağına benzer eli kılıçlı Aslan’ı hatırlarsınız. Sri Lanla Bayrağının yüzde 75’lik alanını kaplayan aslan figürünün Singalileri, turuncu rengin Tamilleri ve yeşil rengin Müslümanları temsil ettiği bilgisini vereyim ve ilginç bir kaç bilgi daha ekleyim. Bu ülkede sigara içilmiyor. Sri Lanka’da Buda heykellerinin önünde selfie çekmek veya Buda dövmesi ile dolaşmak da yasak.  Trafik sağdan ve hız limitinin 80 kilometrenin üstüne çıkmadığı; Fakir, samimi ve güler yüzlü insanların yaşadığı, ana dilin Sinhala, Tamil ve İngilizce olduğu, haritada ilk baktığınızda kiminin armut, kiminin inci gibi gördüğü ama Asya ülkeleri arasında Hindistan’ın gözyaşı denildiği bir ada ülke.  Adanın maksimum uzunluğu 432 km ve maksimum genişliği de 224 km’dir. Yani İstanbul ile Ankara arası kadar bir mesafe uzunluğunda. Bu arada çok önemli övündükleri Sri Lanka’nın kriket  sporunda dünya şampiyonluğu var. Tarçın ve çayın da çok önemli olduğunu ekleyip başlayalım ülkeyi gezmeye. Size son yazılarımda video olarak da izleyebileceğiniz adresleri veriyorum. Bu sefer kızımın kamerasından Sri Lanka Filminin adresi.   https://youtu.be/Yxp90eitNpU 

Kandy

Sri Lanka’nın ikinci büyük kenti olan Kandy, dağ sıraları ve çay tarlaları ile çevrili. Turla giderseniz zaten sizi mutlaka bir zencefil, kakule, tarçın, zerdeçal, karanfil, kırmızı ananas çiçeği, aloevera ve daha onlarca baş döndürücü kokulu bitkinin bulunduğu bahçelere sokuyorlar.  Başkent Colombo’ya 3 saatlik mesafede, Kandy ‘de sömürge binalarını ve dini yerlerini ziyaret etmek için bir veya iki gün geçirebilirsiniz. Gezginler, Kandy şehrini ana cazibe merkezi olarak adlandırırken, yağmur ormanlarında şehrin dışında görülecek daha dikkat çekici yerler var.

Ama illaki şehir içinde gezmek isterseniz,  Şehrin ortasında yer alan insan yapımı göl ve gölü çepeçevre saran ağaçların gölgesinde uzanan yürüyüş yolunda gezebilirsiniz. Bizim oradayken “aa ne güzeeel”  diye seyrettiğimiz dallara asılmış yarasalar artık var mı bilmiyorum. Kovid konusunda biliyorsunuz Yarasalara atıldı bütün suç. 

Kutsal Diş Tapınağı

1988’den beri UNESCO Dünya Mirası Listesinde bulunan Kandy şehri Sri Lanka’nın en mühim dini mekanlarına da ev sahipliği yapıyor. Bunlardan biri Kutsal Diş Tapınağı. Burası aslında Kandy Krallığı’nın sarayı. Buda’nın gerçek bir dişinin Hindistan’dan Sri Lanka’ya getirildiğine ve bu tapınakta korunduğuna inanılıyor. Ben de gezerken bu diş için yapılan savaşları düşündüm. “Yahu bir dişin de savaşı mı olur” demeyin. Buda’nın dişini elinde tutan kişi ülkeyi yönetme kudretine de sahip olurmuş. Yani çok önemli. 

Seylana gelip de çay bahçelerini gezmemek olmaz. Nuwara Eliya da bu bahçelerden biri. Ülkenin en yüksek, en ıslak, en yeşil ve en çaylı bölgesi. Çay bahçelerinde dolaşıp, bir de çay fabrikasını ziyaret ettik. Aslında tur ile geldiğinizde bu tip yerlere götürme nedenleri para harcamanızı sağlamak oluyor. Çok farklı tatlarda çaylar içtik. Bu bize yetti. Ama yine de ayıp olmasın diye fabrikayı da gezdik. Çay yapraklarını kurutma, kesme, havalandırma, fermente etme işlemlerini tek tek nazikçe dinledik. Bu geziyi de bitirince çay tarlalarına bakan balkonda tekrar çay tadımı yapmak üzere yerimizi aldık. Hava enfesti. Yavru Köpeklerle de oynadık. Sırayla gelen birkaç farklı çayı tattık. Beyaz çay, gümüş çay, yeşil çay . Eşe dosta hediyelik çaylarımızı alıp koyulduk yola. 

Kandyan Dans ve Davul Gösterisi

Sri Lanka’da Kandyan Krallığı’nın en parlak dönemini anlatan, geleneksel sanatları kutlayan bir gösteri var. Sergilenen performanslar sizi büyüleyecek. Biz Kandy Lake Club’da gerçekleştirilen Kandyan Dans ve Davul Gösterisini izledik. Kültürel açıdan teşvik edici bir dans gösterisi. Davulların ritmi ile siz de  katılmak isteyecek  ve muhteşem müzik akşamı yaşayacaksınız. Hava kararmadan gittiğiniz mekandan akşamın ilerlemiş saatlerinde çıkıyor ve “ateş akrobatları” na eşlik ediyorsunuz. Mutlaka görülmeli bence. 17.30 - 18.00 gibi başlıyor.

Galle

Galle Liman kenti.  Öteden beri Sri Lanka ile deniz ticareti yapan Araplar’ın adadan aldığı baharatlar Galle limanından gemilere yüklenirmiş. Şehrin 1988’de Unesco Dünya Mirası Listesi’ne girmesine neden olan kaleyi ise 16.yy’da buraya gelen Portekizliler inşa etmiş. Sadece Sri Lanka’da otuzbin kişinin ölümüne yol açan 2004’teki tsunami, tüm güney kıyısının üzerinden dümdüz geçmesine rağmen Galle’deki kale, sur ve hisarlar hala ayakta. 18.yy’da gelen Hollandalılar’ın şehrin ticari büyümesine katkısı çok olmuş, Galle altın çağını bu dönemde yaşamış. İngiliz sömürgeciliği döneminde de bugün gördüğümüz tipik koloniyel mimarideki binalar ve Anglikan Kilisesi inşa edilmiş. Sur içindeki yapıların büyük bölümünün halen Avrupalılar’a ait olduğunu öğrenmek hiçbirimizi şaşırtmadı.

Sigiriya

Aslan Merdiveni

Sigiriya kayası üzerindeki kraliyet sarayına son çıkış durağı bu pençelerin önü. Zirveye tırmanmak için soluk alabileceğiniz son yer yani.  Bir zamanlar buraların üzerinde bir aslan figürü varmış. Ayakları bu kadar olursa siz düşünün heykelin boyutunu.

Sigiriya, Kral Kashyapa tarafından 473-495 döneminde yapılmış görkemli bir  kaya kalesi ve saraydır.  660 metre yüksekliğindeki bu devasa kaya, Sri Lanka’nın merkezi eyaletindeki Dambulla kasabası yakınlarındaki kuzey Matale bölgesinde yer alıyor. Sigiriya veya Sinhagiri kelimesi, Sigiriya’nın üstündeki Lion Rock Kalesi’ne ulaşmadan önce 1200 basamak tırmanmanız gereken Aslan Kayası anlamına gelir. Kayaya tırmanmak ve geri dönmek hızlıysanız 1.5 benim gibi manzara seyrederek fotoğraf çekerek çıkarsanız 3 saat sürüyor. Bu yüce kaya dağının zirvesinde bulunan Sigiriya kalesi dünyanın en ünlü Arkeolojik Hazinelerden biridir ve UNESCO 1982 yılında “Antik Kent Sigiriya Sri Lanka” adı altında Sigiriya kayasını Dünya Mirası olarak adlandırmıştır.