Dünya 13.09.2019 14:36

Sudan'da yeni kabinenin ardından ilk diplomatik ziyaret Türkiye'ye

Sudan Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Büyükelçi Muhammed, "Sudan'da yeni kabinenin kurulmasının ardınan ilk ziyareti Türkiye'ye gerçekleştirdik. Bu ziyaret, iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesindeki ortak iradenin yansımasıdır." dedi.
Sudan'da yeni kabinenin ardından ilk diplomatik ziyaret Türkiye'ye

Türkiye-Sudan siyasi istişarelerinin sekizinci turunu gerçekleştirmek üzere Ankara'da bulunan ve diplomatik heyete başkanlık eden Sudan Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Büyükelçi Ömer Dahab Muhammed, AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Ankara ziyareti kapsamında, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Sedat Önal başkanlığındaki heyetle verimli görüşmeler gerçekleştirdiklerini belirten Muhammed, "Sudan'da yeni kabinenin kurulmasının ardınan ilk ziyareti Türkiye'ye gerçekleştirdik. Bu, iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesindeki ortak iradenin yansımasıdır." ifadelerini kullandı.

Muhammed, heyetler arası görüşmelerde Sudan'daki gelişmelerin yanı sıra, diplomatik, ekonomik, ticari, insani, eğitim, tarım ve hayvancılık alanlarında iş birliği konularının masaya yatırıldığını belirtti.

Sudan ile Türkiye arasındaki ekonomik iş birliğinin artarak devam edeceğini vurgulayan Muhammed, çok yakın zamanda Sudan'da Ziraat Bankası şubesi açılacağı bilgisini paylaştı.

"Türkiye'nin tarım ve teknoloji alanındaki tecrübelerinden faydalanmak istiyoruz"
Muhammed, ikili ilişkilerin ve iş birliğinin takip edileceği diplomatik mekanizmaların tesis edilmesinin, ziyaretinin önceliklerinden birisi olduğuna işaret ederek şunları kaydetti:

"Bu mekanizmalardan birisi de kurduğumuz 'Siyasi Müzakere Komitesi' oldu. Ayrıca, iki ülkenin devlet başkanlarını da içeren 'Yüksek Strateji Komitesi' ve 'Ekonomi Komiteleri'ni de kurduk. Bu komitelerin tesisi, ikili ilişkilerimizi geliştirme konusundaki irademizi ortaya koymaktadır."

Türkiye'nin son 20 yılda tarım ve teknoloji alanında bariz ilerleme kaydettiğini dile getiren Muhammed, "Biz de bu gelişmelerden uzun bir geçmişe dayanan güçlü ilişkilerimizin ışığında faydalanmak istiyoruz." ifadesini kullandı.