Röportaj 07.03.2019 16:35 Güncelleme: 07.03.2019 16:39

Sultanbeyli Belediye Başkanı Hüseyin Keskin: Sosyal Belediyecilik, Ulaşım Ve Çevre Önceliğimiz

Geçmişten gelen olumsuz algılarını başarılı çalışmalarla kenara bırakan, vizyon projelerle Anadolu Yakası'nın değer kazanan ilçesi Sultanbeyli'yi, Belediye Başkanı Hüseyin Keskin ile konuştuk.
Sultanbeyli Belediye Başkanı Hüseyin Keskin: Sosyal Belediyecilik, Ulaşım Ve Çevre Önceliğimiz

Neşe BERBER

Sultanbeyli, Anadolu’nun ruhunu barındıran, farklı farklı şehirlerden göçerek insanların huzurla yaşadığı bir kent olma yolunda hızla ilerliyor. 2009 yılında yükselmeye başlayan ilçe, sorunlarını geride bırakarak tercih edilmeye başladı. 2014 yılında halkın ikinci kez teveccühünü kazanan Belediye Başkanı Hüseyin Keskin, 31 Mart için yeniden aday gösterildi. Seçime dair vizyon projeler hazırlayan Başkan Keskin ortaya koyduğu uygulamalarla Sultanbeyli’yi olumlu olarak gündeme taşıyacağa benziyor. Başkan Keskin ile yaptığımız özel röportajımız..

Takip ettiğimiz kadarıyla mülkiyet problemini çözdünüz… Son gelişmeleri bizimle paylaşabilir misiniz? Ayrıca yeni dönemde mülkiyet problemini çözen Sultanbeyli’de şehircilik nasıl olacak?

Sultanbeyli’nin gelişimini engelleyen asırlık mülkiyet sorunu artık tarihin tozlu sayfalarına karıştı. Tüm tapular belediyemize devredildi ve kadastro çalışmaları devam ediyor. 2B problemini hükümetimizin güçlü iradesiyle çözmüştük, şimdi de hisseli parsellerin çözümünü sağladık. Biraz öncede ifade ettiğim gibi tüm tapular artık belediyemize devroldu. Tapuları hak sahiplerine, tespitler yapılıp kadastro çalışmaları bittikten sonra çeşitli ödeme kolaylıklarıyla vermeye devam ediyoruz. Son olarak 1561 Hamidiye Mahallesi etabıyla 1410 parsellerde askı süreçlerimiz başladı. Mülkiyet probleminde vatandaşlarımız tapularını almaya devam ederken, yeni dönemde yatay mimari çizgiden ödün vermeden şehrin estetiğiyle oynamadan akıllı şehir uygulamalarıyla ilçemizin yaşam kalitesini artıracağız. Yeni şehircilik yaklaşımlarının temel ilkeleri ilçemizde uygulanarak vatandaşlarımızın yoğun olarak kullandığı alanlara meydanlar yapmaya devam edecek, yayalaştırma çalışmalarına hız vereceğiz. Şehir estetiği bakımından ayrıca ilgili bakanlıklarımızla görüşmeler neticesinde enerji nakil hatlarından uygun olanları yer altına alarak görüntü kirliliğini ortadan kaldıracağız. Olmazsa olmazımız yatay mimari çizgiden ödün vermeden şehrimizi geleceğe taşımak. 

Projelerinizde Sultanbeyli’nin yeni dönemde sosyal alanlara ağırlık vereceğini görüyoruz. Bu çalışmalarla Sultanbeyli ilerleyen yıllarda “Turizm cenneti olacak” diyebilir miyiz?

Yeni dönemde ilçemizde bulunan Aydos Tepesi ve Teferrüç Tepe’ye mesire alanları kazandıracağız. Bu alanların içinde macera parkları, seyir terasları, oba kütüphaneleri, gençlik ve izcilik kampları gibi birçok sosyal alanlar olacak. Biliyorsunuz Gölet Parkı ve Aydos Sosyal Tesisi’ni ilçemize kazandırmıştık, yeni mesire alanlarının yanı sıra Sultanbeyli Millet Bahçesi’yle Memleket Kıraathanesi’ne de yeni dönemde sahip olacak. Ayrıca İstanbul’un Fethi’nin başladığı yer olan Aydos Kalesi’nin restorasyon çalışmaları bitmek üzere, onu turizme açacağız. Bununla birlikte teknik çalışmalarını tamamladığımız teleferik hattı ilçemize kazandırılarak kalemizin de kültür turizmine açılmasıyla Sultanbeyli bu alanda büyük bir kazanım elde edecek. 

Sultanbeyli’de ulaşım ve trafiği rahatlatmak adına yapacağınız projeler var mı?

Metro çalışmamız devam ediyor. Çekmeköy-Sancaktepe ve Sultanbeyli hattıyla ilçemizin ulaşımı kökünden çözülecek. Bununla birlikte ikinci bir hattımız daha var. O da Kadıköy-Ataşehir-Ferhatpaşa-Sultanbeyli hattı. Biz göreve geldiğimiz 2009 yılında 321 olan otobüs sefer sayısı bugün itibariyle 2540’ı geçti. Yeni dönemde Yenidoğan-Devlet Hastanesi-Çeşme durağı arasında yeni metro hattını ilçemize kazandırmakla birlikte açık ve kapalı otoparklar inşa edeceğiz. Ayrıca hemşerilerimizin İstanbulkart ile kiralayabileceği bisikletlerle kısa mesafeler için yeni bisiklet yolları oluşturacağız.

Yeni dönemde çevreyle ilgili projeleriniz var mı?

Son on senelik zaman diliminde ilçemizde 13 milyon çiçek ve 17 bin adet ağaç dikimi gerçekleştirdik. Yaklaşık 100 bin metrekarelik yeni yeşil alanları halkımızın kullanımına açarak 50 bini aşkın bitkiyi toprakla buluşturduk. On senede kazandırdığımız 52 parkın yanı sıra yeşil alanların yoğun olduğu rekreasyon ve yeni çocuk oyun alanları oluşturduk. Çevre dostu belediyecilik anlayışımız çerçevesinde ilçe genelinde okulların ve ev hanımlarının öncülüğünde sıfır atık projesini hayata geçireceğiz. 

Peki yeni dönemde kadınlarla ilgili projeniz var mı?

Öncelikle bu vesileyle tüm kadınlarımızın 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü tebrik etmek isterim. Biz kadınların toplumsal hayatta daha fazla yer alması gerektiğine inanan bir anlayışın içinden geliyoruz. Dolayısıyla kadın ve çocuk dostu bir Sultanbeyli için ailelere danışmanlık yapacak, eğitimler verecek, kreşler kuracak ve oyun sokakları planlayacağız. Kadın sağlığı için de hayata geçecek olan aile akademimiz kadınlarımızın hizmetinde olacak. Ayrıca burada sadece kadınlarımıza yönelik el sanatları atölyemiz ve spor alanları yer alacak.

Başkan Keskin’in mega projeleri arasında eğitim kampüsleri, yeni mesire alanları, teleferik, kongre ve kültür merkezi, macera parkları, seyir terasları, yeni spor salonları ve yüzme havuzları, şehir kütüphanesi, geleceğin meslekleri merkezi, engelsiz yaşam merkezi ve aile akademisi, Yenidoğan-Hastane-Çeşme Durağı arası metro hattı, bisiklet yolları, Abdurrahmangazi Camii ve katlı otopark, sanat müzesi, akıllı şehircilik uygulamaları gibi mega çalışmalar yer alıyor.