Vakıf Katılım web
Kültür Sanat 20.03.2017 16:58

Tarihi desenleri bastona işliyor

Tarihi desenleri bastona işliyor

Bitlis'in Adilcevaz ilçesinde üretilen bastonlara Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde çinilerde kullanılan figürler işleniyor.

Baston ustası Cumali Birol,  yaptığı açıklamada, her yıl farklı desenlerle ceviz ağacı ve sığır boynuzundan baston ürettiğini anlatarak, bu yıl da çini desenli baston üretimine ağırlık verdiklerini söyledi.

Geçen yıl üzerine zümrüt, yakut ve safir taşı işleyerek 25 bin dolarlık baston yaptığını anımsatan Birol, şunları kaydetti:

"Ebruli bastonlar da ürettik. Bu yıl da çini desenli baston imal ettik. Klasik çini, lale ve haliç çini desenli baston ürettik. Koleksiyon ürünü olan bastonların üzerine çini desenleri işledik. Turistik değeri olan bu ürünlerimizi fuarlarda sergilemeyi amaçlıyoruz. Baston sanatının ileriki kuşaklara aktarılması için çalışmalarımız devam ediyor. Şimdi yaptığımız ürünleri sergiliyoruz ancak baston da birçok sanat gibi unutulmaya yüz tutmuş."

50 liradan başlayıp 25 bin dolara kadar çıkıyor

Ağır ve hafif desenler işlendiği için çini desenli bastonların değerinin 3 ila 5 bin lira arasında değiştiğini ifade eden Birol, "Bugüne kadar 80 çeşit baston yaptık. Her türde çok farklı desenler var. Bunu açtığımızda 150'nin üzerinde ürün yaptığımız anlamına gelmektedir. Bastonlarımızın fiyatı 50 liradan başlayıp 25 bin dolara kadar yükselmektedir." diye konuştu.