Halkbank web
Ekonomi 30.07.2021 07:00

TCMB YALNIZ KALDI

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu yılın üçüncü Enflasyon Raporu sunumunu gerçekleştirdi.
TCMB YALNIZ KALDI

Yıl sonu enflasyon tahminlerini yüzde 12.2'den yüzde 14.1'e güncellediklerini açıklayan Kavcıoğlu "Enflasyonla ilgili piyasa davranışı bozulmuş durumda. Bunun kontrol edilebilmesi için de bütün kurumların ve firmaların bir ortak mutabakatı sağlaması lazım. Enflasyon konusunda Merkez Bankası yalnız kalmış durumda" dedi

Merkez Bankası(TCMB) 2021 yılsonu enflasyon tahminini yüzde 12.2'den yüzde 14.1'e yükseltirken, enflasyonda son çeyrekte belirgin düşüş olacağı ve faiz indirim çağrılarına rağmen para politikasında önümüzdeki dönemde de sıkı duruşun süreceği mesajını verdi.

TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu, yılın üçüncü enflasyon raporunda, "Enflasyon, bu yaz aylarında, başta ithalat fiyatları ve yönetilen/yönlendirilen fiyatlar olmak üzere arz ve talep yönlü çeşitli unsurların etkisiyle oynak bir seyir izleyebilir. Para politikası duruşumuz bu oynaklıkların ana eğilime yansımasını engelleyebilecek bir sıkılıktadır" dedi ve ekledi:

"Öngörülerimiz enflasyonda kısa vadede gözlenebilecek hareketin geçici olacağını ve enflasyonun yılın son çeyreğinde belirgin şekilde düşeceğini gösteriyor. Mevcut görünüm çerçevesinde, enflasyonda kısa vadede belirleyici olan arızi unsurların üçüncü çeyrekten itibaren etkisini yitirmeye başlayacağını ve enflasyonun son çeyrekte yavaşlama eğilimine gireceğini tahmin ediyoruz."

Enflasyonun önümüzdeki bir kaç ayda yüzde 19'u aşma ihtimali piyasanın yakından izlediği bir konu idi. TCMB son PPK metninde politika faizi için "...güçlü dezenflasyonist etkiyi muhafaza edecek şekilde, enflasyonun üzerinde bir düzeyde oluşturulmaya devam edilecek" mesajını vermişti. Reuters'ın dün yayımladığı ankette Temmuz için yıllık bazda en yüksek beklenti yüzde 19.2 seviyesinde bulunuyor; anket medyanı ise yüzde 18.5 seviyesinde. Bu kapsamda piyasalar TCMB'nin bu mesajını yakından takip ediyorlardı.

Enflasyon ve enflasyon beklentilerindeki mevcut seviyeleri "yüksek" olarak da tanımlayan Kavcıoğlu, "Enflasyonda kalıcı düşüşe işaret eden güçlü göstergeler oluşana kadar sıkı parasal duruşun kararlılıkla sürdürülmesini gerektiriyor" dedi.

Kavcıoğlu ayrıca, "Politika duruşu, enflasyonda kalıcı düşüşe işaret eden güçlü göstergeler oluşana ve orta vadeli yüzde 5 hedefine ulaşıncaya kadar, güçlü dezenflasyonist etkiyi muhafaza edecek şekilde, enflasyonun üzerinde bir düzeyde oluşturulmaya devam edecektir" ifadelerini kullandı.

TCMB 2021 sonu enflasyon orta nokta tahmini yüzde 12.2 seviyesinden yüzde 1 4.1'e yükseltirken, 2022 sonu enflasyon orta nokta tahminini de yüzde 7.5'ten yüzde 7.8'e çıkardı. Banka enflasyonun 2023 yıl sonunda orta vadeli hedef olan yüzde 5 seviyesine gerileyerek istikrar kazanacağını da belirtti.

TCMB raporda 2021 ham petrol fiyatı tahmini 64.4 dolardan 69.6 dolara yükseltti. Bu yıl için gıda enflasyonu varsayımı ise yüzde 13'ten yüzde 15'e revize edildi.

"SIKI POLİTİKADAN TAVİZ VERMEDEN"

Kavcıoğlu toplantıda enflasyonla mücadele konusunda TCMB'nin yalnız kalmış olduğunu da söyledi. TCMB'nin "sıkı politikadan taviz vermeden" enflasyonla mücadeleyi sürdüreceğini belirten Kavcıoğlu, bu süreçte toplumsal mutabakat anlamında oda, borsaların ve şirketlerin desteğini de istedi. Kavcıoğlu para politikasının mücadelede temel araç olduğunu ancak bugüne kadar deneyimlerin para politikasının tek başına bu mücadelede yeterli olmayacağını gösterdiğini de belirtti.

Kısa vadeli dış borç verilerine ilişkin revizyon planlanlandığına da dikkat çeken Kavcıoğlu, revizyonun reel sektörün dış finansman ihtiyacına ilişkin daha iyi değerlendirme imkanı sunacağını belirtti.

Ülke risk primi ve döviz kuru oynaklığının gerilemekle birlikte yüksek seviyelerini koruduğunu da belirten Kavcıoğlu, "Sıkı para politikasının enflasyonda düşüş önceliği ile sürdürülmesi risklere ilişkin önemli bir tampon işlevi görmekte" dedi.

'KURUMSAL YAPIDA ALINAN KARARLAR'

Kavcıoğlu toplantıda enflasyondaki düşüşle birlikte faiz indirimlerinin ne zaman olacağına yönelik sorulara ise net bir yanıt vermedi. Genellikle bu yöndeki sorulara yanıt, enflasyondaki belirgin düşüşün son çeyrekte olacağı yönünde oldu.

TCMB'nin bir önceki başkan dönemindeki faiz artışlarının gerekli olup olmadığına yönelik bir soruya ise Kavcıoğlu, "Faiz kararlarının başkanlara göre verilmediği" yanıtını verdi. Kavcıoğlu PPK kararları için "kurumsal yapıda alınan kararlardır, geçmişte alınan kararlar da böyledir" dedi.

CARİ FAZLA KURA ETKİ EDEREK ENFLASYONU DÜŞÜRECEK

TL'yi daha güçlü hale getirmek için bankaların bilançolarının daha TL ağırlıklı dönülmesi için yeni politikaları olduğunun ve bunlarının önemli olduğunu da belirten Kavcıoğlu, "Rezerv güçlendirilmesi için birçok çalışmamız var" dedi ve rezervlerin güçlendirilmesinin swap anlaşmaları ve reeskont kredilerinin artırılması ve kullanımının genişletilmesi yönündeki gayretlerle birlikte belirginleşeceğini söyledi.

Sıkı para politikası duruşunun meyvelerini vermeye başladığını belirten Kavcuoğlu, bu yıl yaklaşık 20 milyar dolar turizm geliri beklediklerini, yılın kalanında ise cari fazla verileceğine dikkat çekti.

Kavcıoğlu, "Cari fazla vermemiz kur üzerinde önemli etki ederek enflasyonun düşmesine katkı sağlamış olacak" dedi.