Vakıf Katılım web
Güncel - Yaşam 04.10.2017 15:50 Güncelleme: 04.10.2017 16:00

TOKİ'nin İstanbul Kayaşehir konutlarının kura çekimi yapıldı

​BAŞBAKANLIK Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından 5-20Eylül 2017 tarihleri arasında başvuruları alınan ve mahalle konseptiyle geliştirilen İstanbul Kayaşehir Projesi'nin kuraları çekildi.
TOKİ'nin İstanbul Kayaşehir konutlarının kura çekimi yapıldı

BAŞBAKANLIK Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından 5-20 Eylül 2017 tarihleri arasında başvuruları alınan ve mahalle

konseptiyle geliştirilen İstanbul Kayaşehir Projesi'nin kuraları çekildi. Kura çekilişi Küçükçekmece Yahya Kemal Beyatlı Kültür Merkezi'nde yapıldı.

Kura çekilişi 131 adet şehit ailesi ve gazi ailelerinin konutlarının verilmesiyle başladı. Ardından 899 adet engelli başvurusundan öncelikli olarak 52 adet hak sahibinin konutları belirlendi. Geriye kalan 847 engelli vatandaşın 23 bin 116 kişilik listeye dahil edilerek kura çekilişi yapıldı. Daha sonra bin 23 adet asil hak sahibi belirlendikten sonra 250 adet yedek talihli belirleyerek bugünkü kura çekimi sona erdi. 4-5 Ekim tarihleri arasında yapılacak olan kura çekiminde toplam bin 892 konutun çekilişi yapılacak. Bugün 2+1 evlerin kurları çekildi ve bin 23 konut satışa sunuldu. Bu konutlara 131 adet şehit ailesi ve gazi, 899 adet engelli ve 23 bin 116 normal başvuru yapıldı.

TOKİ'nin nitelikli sosyal konut üreten dost eli bir kuruluş olduğunu söyledi.

"Bu yıl içinde 53 ilde 16 bin konut ve işyerini;teslim ettik. Ayrıca yaklaşık 47 bin yeni konutu ihale ettik. İnşallah yılsonu itibariyle 65 bin konut rakamına ulaşmış olacağız." diyen Turan, şöyle devametti: "Kayabaşı projesi TOKİ’nin özel bir projesidir. Toplamda 23 bin 319 konut planlanmıştır. Kayabaşı büyük bir merkez olma yolundadır. Şimdiye kadar bu bölgede İdare olarak yaklaşık 1.5 milyarlık ihale gerçekleştirdik."

Sadece TOKİ’nin ürettiği konutlarda oturacak kişi sayısının yaklaşık 100 bin civarında olacağına vurgu yapan Turan, "Bugün ve yarın kuraları çekilecek yeni projemiz ise TOKİ’nin Mahalle Konseptinde gerçekleştirdiği bir projedir. Mahalle Konsepti dediğimiz; farklı gelir gruplarından insanların bir araya geldiği; dükkânları, bisiklet yolları, spor alanları, meydanları, kafeleri, restoranları ve camilerin bulunduğu doğal yaşam alanlarından oluşmaktadır. Ayrıca bu projede vatandaşlarımızın tüm sosyal ihtiyaçları da göz önündebulundurulmuştur." dedi.

Kayabaşı’nda büyük bir park yaptıklarını ve 1. etabının ihalesini tamamladıklarını belirten Turan,"Burası İstanbul'daki en büyük parklardan biri olacaktır. Kayaşehir merkezinden Fenertepe'ye doğru uzanacak sahada inşa edilecek bu park, 1,5 milyon metrekarelik alanı kapsayacak ve 5,5 kilometre uzunluğunda ve yaklaşık 300 metre eninde olacaktır. Rekreasyon alanı içerisinde konser, sergi ve festivallerin düzenleneceği dört adet etkinlik platformu, amfi tiyatro, tıbbi bitki bahçeleri, toplam 3 bin 250 metrekare olmak üzere iki adet biyolojik gölet, koru alanları, parklar, bisiklet ve yürüyüş parkurları,dinlenme ve piknik alanları ile vatandaşların birincil ihtiyaçlarını karşılayacak sosyal tesisler bulunacaktır." açıklamasında bulundu.

Bugün ve yarın kurası çekilecek konut sayısının toplam 1.892 adet olduğunu söyleyen Turan, "Bu konutlara 15 gün içinde toplam 39.197 başvuru olmuştur. Özellikle bugün kurasını çekeceğimiz 2+1 tipi 70 m2ila 102 m2 büyüklüğündeki dairelere ise 24.288 başvuru olmuştur.  Bu başvuruların içinde 899 engelli vatandaşımız ve 131 şehit ailesi bulunmaktadır." dedi.

"Biz gönülden isterdik ki, bu kuraları çekmeyelim ve müracaat eden 40 bin vatandaşımıza da konut verelim." diyen Turan, "İstanbul’da uygun nitelikte arsa ve arazi temininden kaynaklı sıkıntılar olduğunu sizler de biliyorsunuz. Biz TOKİ olarak ucuz arazi ürettikçe İstanbul’da da konut yapmaya devam edeceğiz. Kurada isimleri çıkmayan vatandaşlarımız üzülmesinler, İnşallah bir başka projede onları da ev sahibi, mülksahibi yaparız." ifadelerini kullandı.

TOKİ'nin, devletin genel bütçesinden pay almadan kendi geliştirdiği bir sistemle sosyal konut üreten bir kurum olduğunu vurgulayan Turan,"Konutların hayırlı olmasını diler, sağlık, sıhhat ve mutluluk içinde oturmanızı temenni ederim." dedi.