Spor 10.06.2021 16:01 Güncelleme: 10.06.2021 16:49

Oğuz Tongsir: TSYD Kupası'nı yeniden başlatacağız

TSYD Başkanı Oğuz Tongsir RadyoBir'de Anıl Kartal'ın 'Saha İçi' programına konuk oldu.
Oğuz Tongsir: TSYD Kupası'nı yeniden başlatacağız

Anıl Kartal: RadyoBir’de Saha İçi programı kaldığı yerden devam ediyor. Oğuz Tongsir konuğumuz duyurduğumuz gibi. Türkiye Spor Yazarları Derneği (TSYD) başkanı ve aynı zamanda yeni dönemde de aday. İlk önce adaylığınızda başarılar diliyoruz.

Oğuz Tongsir: Çok teşekkür ediyorum.

Anıl Kartal: Ben aslında 2015 yılına dönmek istiyorum, ilk seçildiğiniz yıllara. 2015’te TSYD başkanlık görevinize başladınız. İlk geldiğinizde durum neydi? Biraz onlardan bahseder misiniz?

Oğuz Tongsir: Yani durum pek iç açıcı değildi.

Anıl Kartal: Hangi manada?

Oğuz Tongsir: Yani dernek her bakımdan biraz geride kalmıştı. Hem ülke çapında hem tesis açısından hem gazetecilik mesleği açısından. Biraz itibarını yitirmişti açıkça. Yani bu 6 yıl boyunca burayı düzeltmek için çok çaba sarf ettik, çok çalıştık. Tabi ki fazla da geçmişi karalamak istemem ama açıkçası durum iyi değildi.

Anıl Kartal: Nereleri düzelterek başladınız işe?

Oğuz Tongsir: Önce mesleki açıdan.. Burası Türkiye Spor Yazarları Derneği. Burada sadece İstanbul yok, Ankara yok öbür şehirler de var. Önce onları kucaklayarak başladık işe. Trabzon’u, Bursa’sı, Erzurum’u, Antalya’sı.. Hepsini, bütün şehirleri kucaklayarak başladık. Buranın şimdi 1.671 üyesi var. Yani Türkiye’de önemli bir sivil toplum kuruluşu, bir medya kuruluşu olarak da önde gelen kurumlardan biri. Tabi ki marka değerini biraz yitirmiş olması bizi çok rahatsız etti. O bakımdan zaten aday olmuştum. Biz dedik ki; ‘’Eski yerine getireceğiz.’’ 1963’te kurulmuş, 1963’ten beri bu kadar başkan geçmiş buradan. Çoğunu rahmetle anıyoruz, sağ olanlara da Allah selamet versin. Onlar bir çaba göstermişler, burayı kurmuşlar. Burayı da dibe oturtmanın bir anlamı yok. E, yapamıyorsan da çekip gideceksin. Biz o niyetle buraya aday olduk. Arkadaşlar sağ olsunlar bizi seçtiler. Birinci dönemi bitirdik. Birinci dönemde baya işler yaptık. Ama ikinci dönem yani 2018’den bugüne kadar çok iş yaptık. Son 3 sene hakikaten çok iş yaptık. Şöyle düşünün bu 3 senenin de zaten 1.5 senesi yok. 1.5 senesini pandemi nedeniyle yaşanmamış kabul ediyoruz. Yani her şeyi 1.5 seneye sıkıştırdık diye düşünüyoruz. Bu bakımdan önemli işler yaptık. Ne yaptık? Bir kere her yerde ilişkilerimizi iyi tutmaya çalıştık. Güler yüz olmadan, asmayla kesmeyle bu ülkede başka bir şeyler olmaz, iş olmaz. Sonra bir tesis seferberliği ilan ettik. Levent’teki genel merkezimizin bütün vizyonunu değiştirdik. Her şeyi en baştan yaptık. Yani büyük masraflarla; ama burada tabi devletin bize büyük desteği oldu. Sağ olsunlar, onların da sayesinde.. Ben de Ankara’da yattım kalktım bir dönem. Orda bekledim bakanların kapısında, müşavirlerin kapısında, müsteşarların kapısında. Ama olsun varsın, bir şeye niyetlenmiştik. Biz bitirdik sonra aynı şekilde bütün şubeleri harekete geçirdik. Antalya’da bir tesis yaptık. Bursa’daki tesisimizi bitirdik. Konya’da yaptık. Sivas’ta yaptık. Son olarak da Trabzon’da bir tesis yaptık. Şenol Güneş Spor Kompleksi’nin içinde. Onun da açılışını bu seçimden sonra hep beraber yapacağız arkadaşlarla. Ben burada tabi ki bütün şube başkanlarına da çok teşekkür ediyorum. Onlar da bizle beraber hareket ettiler, içine girdiler. Bir takım oyunu oynadık, buraya tek başımıza gelmedik. Tek başına insanın bir şey yapması mümkün değil ancak işte birkaç kişi bir araya gelecek ki bu işin sonucu olsun. Bütün arkadaşlardan destek gördük. Gazetecilik mesleğinin itibarını tekrar eski yerine getirmek için de büyük çabalar gösterdik. Büyük çalışmalar yaptık ve çoğu sonuçları aldık. Biz müze kurduk, arkadaşlarımızın, sizin, meslektaşlarımızın, emekçi arkadaşlarımızın gelip buraları görmesi gerekir. Gazetecilik yapan arkadaşlarımın bunları görmesi gerekir. Son 3 sene için bir kez daha talip olduk. Burada ki tüzük değişikliği özellikle benim başkanlığım döneminde yapıldı. Yani bir başkan adayı burada bir kere daha başkan adayı olabiliyor, ondan sonra olamıyor.

Anıl Kartal:  Diğer başkan adayı Ahmet Çakır  adaylık açıklamasında sizin için TSYD tüzüğünün 11/A maddesi başkan ve yönetimin iki dönemden fazla görev yapamayacağını bildiriyor. Tongsir’in de bu süresi. doldu Ancak bunun kendilerini bağlamadığını belirterek adal oldu. İşin bu yanına eski adıyla. Dernekler masası halledecek dedi bu konuyu nasıl açıklicaksınız.

Oğuz Tongsir: Şöyle; beni bağlamaz demiyorum. O ‘’Tüzük Tadil Kongresi’’nde o dakikada alınmış bir karardır yani. Siz geçmişe dönük bir kararı alabilir misiniz?

Anıl Kartal: Tabii alamazsınız.

Oğuz Tongsir:  Genel Kurul Tüzük Tadili yaptık.

Anıl Kartal: Ne zaman yaptınız?

Oğuz Tongsir: 2017 sonunda yaptık. 2018 ben adaylığımı koydum. Bundan sonra 1 dönem yaptım 1 dönem daha 2021-2024 yapabiliyoruz. Bunu zaten biz kendi başımıza yapmadık. Dernekler Masası bize olurunu verdi. Kararlar ileri dönük alınır, biz ileri dönük kararı aldık. 2018-2021 başkanlığımı yaptım 2021-2024 için de adayım. Aday olmaya çok niyetim yoktu arkadaşlar bu konuda ısrar etmese girmezdim.

Anıl Kartal: Sizi adaylığa iten sebep neydi?

Oğuz Tongsir: Bizim bir dönemimiz daha var diye düşünürken, yarım kaldı. Maalesef 1.5 sene içinde bunu bitiremedik. Bunları bitirmemiz lazım.

Anıl Kartal: Pandemiden dolayı mı bitirdiniz?

Oğuz Tongsir: Tabii pandemiden dolayı çalışsaydım belki aday bile olmazdım. Hiç önemli değil benim için, nasılsa buradan benim adımı kazıyamayacak ki kimse. Ne yaparlarsa yapsınlar yaptığım hizmetler ortada. Herkes biliyor, herkes konuşuyor. Hiç önemli değil çünkü burası bir sultanlık değil. Ben buraya -affedersiniz çok özür dileyerek, kazık çakmaya gelmedim. Gideceğim tabi ki. Yani burada yapacak bir şey yok. Bir hizmet yapıyorsunuz veya hizmet yapmayacaksanız aday olmayacaksınız. Şimdi şöyle söyleyeyim; Ahmet Çakır arkadaşım tabi aday olabilir. Onla en ufak bir sıkıntım yok. Peki 2 dönem bulundu burada. Ne yaptılar? İki dönem burada yöneticilik yaptı. Bir kere başkan yardımcılığı yaptı. Bir de genel sekreterlik yaptı. Ne yaptılar, onları söylesinler onun üzerine konuşalım. Herkes ne yaptığına bakacak. Bizim yaptıklarımız ortada. Açık ve net söylüyorum bizim 2 hizmetimiz daha olacak.

Anıl Kartal: Peki bu hizmetler neler?

Oğuz Tongsir: Bir tanesi TSYD Kupası’nı yeniden başlatacağız. Sayın Ali Koç’la bu konuda anlaşmıştık. Fenerbahçe, Beşiktaş ve Galatasaray kulüpleriyle anlaşmıştık. Fakat pandemi dönemi nedeniyle bunu yapamadık. Biz şimdi seçilince bu TSYD Kupası yeniden başlayacak. Sezon başlarında bu turnuvayı yeniden yapacağız.

Anıl Kartal: Futbolseverlerin beklediği bir organizasyon..

Oğuz Tongsir: Biz şimdi eskiden bu maçlara giderdik. Sizin de bilgi sahibi olduğunuzu hissettim. Biz bu maçlara hep beraber giderdik. Ağustos ayında maç oynardık. Biz bunu tekrar yapıyoruz. Pandemi nedeniyle bir adım ileri atamadık. Prensip anlaşmamız var. 20 yıl sonra biz bunu yapacağız. İkincisi de Urla’da bir tesis yapıyoruz üyelerimize. Bir motel. Bunu yapacağız hayırlısıyla.

Anıl Kartal: Bunlar tabi 2 güzel proje. Kararı TSYD üyeleri verecek.

Oğuz Tongsir: Biz burada demokratik bir seçim yapıyoruz. Kavga, gürültü olmadan bir seçim yapacağız. Toplum olarak demokrasiyi hazmedelim. Biz burada kaybedersek, teşekkür eder gideriz. Yeni gelen arkadaşlara da başarılar dileriz. Kazanırsak da çalışmaya devam ederiz.

Anıl Kartal: Demokrasi de bunu gerektirir zaten. Bizler medeni insanlarız. TSYD olarak topluma örnek olunması gerekiyor.

Oğuz Tongsir: %100 doğru. Harika, çok doğru.

Anıl Kartal: Yönetim kurulunuza yeni gelenler var.

Oğuz Tongsir: Evet 4 kişi ayrıldı. Medenice yollarımızı ayırdık, teşekkür ettik. Kavga gürültüyle ayrılmayız. Herkesin işleri güçleri var. Bazı zaman ayıramayan arkadaşlar oldu. Onlarla yine beraber hareket ediyoruz. Onlar yine bizim takımın içinde Onlarla kongreden evvel tören yapacağız, hizmetleri için teşekkür edeceğiz.

Anıl Kartal: Yönetim kurulunuza yeni gelecek 4 kişi de listenize dahil ederken aradığınız kriter nelerdi?

Oğuz Tongsir: Çalışmak, çalışmak, çalışmak...

Anıl Kartal: Yabancı sınırı ile ilgili görüşleriniz nelerdir?

Oğuz Tongsir: Ben çok beğeniyorum. Federasyonun indirme çalışmalarını doğru bulmuyorum. Rekabet ortamını fazlalaştıralım. Rekabet olursa kalite olur. Ben geçen dönem tek başıma girdim seçime. Şimdi Ahmet Çakır arkadaşım giriyor. Ne güzel, ben çok mutlu oluyorum, rekabet iyidir.

Anıl Kartal: Ligimiz kaç takımla oynanmalı?

Oğuz Tongsir: 18 takım. Kulüpler Birliği sadece kulübü düşünmesin.

Anıl Kartal: Harcama limitleriyle ilgili düşünceniz nedir?

Oğuz Tongsir: Ben federasyonun 8 yabancı oyuncu konusundaki tutumunu beğenmiyorum ama öbür türlü tabi ki limitleri olacak. 6222 uygulanmıyor. Niye yöneticileri bundan sorumlu tutmuyorsunuz? Beni de harcamalarımdan ötürü sorumlu tutun. Benim de altında imzam var ama hiç kimse sorumlu olmuyor. Borca sokuyor kulübü adam sonra çekip gidiyor. Böyle iş mi olur? Görüyoruz şimdi Ankaragücü 3 kere başkan değiştirdi. Antalya 3.başkanını getirdi. Böyle bir yönetim mi olur? Herkes sorumlu olmalı yaptığından. Böylece herkes akıllıca harcama yapar.