Vakıf Katılım web
Ekonomi 19.10.2021 07:00

"Tünelin ucundaki ışığı gördük"

Fikirtepe Kentsel Dönüşüm alanını ziyaret eden Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürü Vedad Gürgen, "Tünelin ucundaki ışığı gördük." dedi.
"Tünelin ucundaki ışığı gördük"

Gülay YÜCEL

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı desteğiyle Fikirtepe'de başlatılan kentsel dönüşüm çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın öncülüğünde başlatılan Yeni Fikirtepe Projesinin geldiği aşamayı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürü Vedad Gürgen anlattı. Fikirtepe Kentsel Dönüşüm alanında basın mensuplarıyla bir araya gelen Gürgen, "Siz de gördünüz alanın nereden baksanız yüzde 97'si boşaltılmış durumda. 7 bin 200 hanenin olduğu bir proje alanından bahsediyoruz. Çok hızlı boşaltmalar, tahliyeler gerçekleşiyor. İnşallah bu senenin sonu itibariyle bütün proje alanlarımızın içerisinde ihalelerimiz bitmiş, bu bölgenin yıkımları tamamlanmış ve yeni Fikirtepe'nin temellerinin atıldığı, binaların yükseldiği yeni bir duruma doğru gidiyoruz." ifadedelerini kullandı.

"Fikirtepe ilk kurulduğunda, İstanbul’un çevresindeki yerlerden biriydi. Bugün ise adeta kentin tam göbeğinde olan bir bölge haline geldi. Maalesef Fikirtepe, o günlerden bu yana; altyapısı çok zayıf, depreme dayanıksız yapılardan oluşan bir bölge konumundaydı. Bu gidişata 'dur' demek adına bazı adımlar atıldı." değerlendirmesinde bulunan Gürgen, "Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin gündeme gelmesiyle beraber Çevre ve Şehircilik Bakanı olarak da Sayın Bakanımız Murat Kurum Bey görevlendirildi. Kendisi bu konuyla özel olarak ilgilendi ve arkasında bir mevzuat değişikliği yapıldı; hem sözleşmelerin feshedilmesiyle ilgili işini yapmayan müteahhitlerin sözleşmelerinin feshedilmesiyle ilgili, hem de bakanlığın bazı alanlarda müdahale edip müteahhitlerin yerine projeleri teslim edip, hak sahiplerine vermesiyle ilgili. Fikirtepe'de yaklaşık yedi ay öncesinden hak sahipleri ve müteahhitlerle sahada yapılan toplantılarda sayın bakanımız bütün tarafları dinledikten sonra sayın cumhurbaşkanımızın da talimatlarını alarak Fikirtepe'deki projeyi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak bizim yürüteceğimizin deklarasyonunu yaptı. Bugün üç tane yapı adasında şu anda Emlak Konut fiilen inşaatlarına devam ediyor. İki tane ihale yolda, onlar da ekim ayının içerisinde yapılacak ve uygulama alanı içerisindeki yirmi yapı adasının tüm ihaleleri de bu yılın sonunda bitmiş olacak." şeklinde konuştu.

Vedad Gürgen, evlerin boşaltılmasıyla alakalı son duruma ilişkin de, "Alanın nereden baksanız yüzde 97'si boşaltılmış durumda. 7 bin 200 hanenin olduğu bir proje alanından bahsediyoruz. Çok hızlı boşaltmalar, tahliyeler gerçekleşiyor. İşte şu anda içerisinde bulunduğumuz alanda da camlar, kapılar, pencereler söküldü. Vatandaş, artık en son kalan kişiler evlerini tahliye ediyorlar." dedi.

Bu yıl sonu itibariyle bütün proje alanlarının ihalelerinin biteceğini ve bölgenin yıkımlarının tamamlanacağını belirten Gürgen, "Yeni Fikirtepe'nin temellerinin atıldığı, binaların yükseldiği yeni bir duruma doğru gidiyoruz. Biz Sayın Bakanımızın talimatlarından sonra vatandaşlarımıza 150 günlük tahliye süresi verdik bu alanın içerisinde. Bu da 15 gün öncesinde doldu bu süreçte." ifadedelerini kullandı. Çevre Şehircilik Bakanlığı personeli ve bakanlığın müşavirlik hizmetlerini yürüten GEDAŞ'ın sahada vatandaşın kapısını tek tek çalarak dolaştığını söyleyen Gürgen, "Evlerini boşaltamayan var mı? Hastalığı olan var mı? Düşkünlüğünden dolayı tahliye edilemeyen vatandaşlar var mı? Bunların evlerini şu anda tek tek dolaşıp ihtiyaçları olanların ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyoruz. Bizim dediğim gibi yaklaşık 150 gün öncesinden insanlara tebligat yaptık. Evlerini boşaltmalarını, iş yerlerini boşaltmaları anlamında biz de genelde insanlar son güne kadar beklerler. Biz fatura ödememizde de hep son günleri bekliyoruz. Resmi müracaatlarda da son günleri bekliyoruz. Şimdi burada son günlerini bekleyen sanayici arkadaşlarımız da var. Esnaftan da arkadaşlarımız var. Biz bir kısmıyla konuştuğumuzda kendilerinin yerlerini ayarladıklarını ancak son güne kadar artık 'Burayı kapatın elektriği, suyu kesiyoruz' diyene kadar buradaki ticari faaliyetlerini sürdüreceklerini söylüyorlar." değerlendirmesinde bulundu.

Yaşanılabilir bir Fikirtepe
Genel Müdür Vedad Gürgen, çarpık ve düzensiz yapılaşmanın düzeltilmesi için yürütülen çalışmaları da aktararak, "Özellikle deprem gibi afet riskleri ile can ve mal kayıplarına karşı vatandaşımızın korunması için; yeşille yapıyı kaynaştıran, modern ve sağlam binaları, ulaşım olanakları ve sosyal imkanlarıyla Yaşanılabilir bir Fikirtepe, Yeni Bir Fikirtepe hedefini ortaya koyduk. Önce mevzuatta devrim niteliğinde adımlar attık. Ülkemizde tıkanan tüm dönüşüm süreçlerini açmak için; Fikirtepe’deki problemleri de aşmak adına; vatandaşımıza, işini yapmayan müteahhitle arasındaki sözleşmeyi tek taraflı olarak fesih hakkı verdik. Bakanlığımızın aciliyet arz eden yerlere re’sen uygulama yapmasının da önünü açtık. Bugün Fikirtepe’nin artık terkedilmiş bir yer olarak değil örnek bir şehircilik başarısı olarak anılması için devletimiz gerekli seferberliği başlatmıştır." dedi.

Kira yardımları
Kira yardımlarını da aksatmadan yaptıklarını ve buna devam ettiklerini aktaran Gürgen, daha önceden mahkemelerce iptal edilmiş imar planı, yapılaşma hakkı yönünden alan kaybına sebebiyet vermeyecek şekilde ve donatı alanları iyileştirilerek yeniden hazırladıklarını söyledi.

Vatandaşa duyuru
Çok önemli bir gelişme yaşadıklarını ve Yeni Fikirtepe’de hayatın başladığını belirten Gürgen, vatandaşa duyuru yaparak, "Fikirtepe’de oturan vatandaşlarımız taşındılar. Dolayısıyla irtibat ofislerimize gelemeyebilirler. Bu nedenle vatandaşımızın sağlıklı ve anlık bilgi alabilmesi için www.yenifikirtepe.com adresini açtık. Vatandaşımız tüm detayları buradan takip edebilir, uzmanlarımızla 0216 504 33 30 numarasından iletişime geçebilirler." dedi.