İstanbul 07.06.2023 16:46

Türk – Avrupa Arkeoloji Günleri 16 - 17 Haziran 2023

Fransız Anadolu Araştırmaları Enstitüsü, İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürlüğü ve Düzce Üniversitesi Arkeoloji Bölümü sizleri Türk-Avrupa Arkeoloji Günleri'ne davet ediyor.
Türk – Avrupa Arkeoloji Günleri  16 - 17 Haziran 2023

Etkinlik 16 Haziran’da İstanbul Arkeoloji Müzesi Kütüphanesi’nde gerçekleşecek ‘Türkiye ve Fransa’da Kent Arkeolojisi: Yasalar ve Uygulamalar’ adlı yuvarlak masa toplantısı ile başlayacak ve 17 Haziran’da İstanbul’da ki iki kazı alanına yapılacak gezi ile son bulacaktır. 

Türk-Avrupa Arkeoloji Günleri T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü himayelerinde ve IPLI Vakfı ve Institut français Türkiye’nin destekleri ile düzenlenmektedir. 

Yuvarlak Masa toplantısında Türkçe-Fransızca Simültane çeviri yapılacaktır. Her iki etkinlik te herkese açıktır. Ancak sınırlı sayıda yer olması nedeniyle, kayıt zorunludur.

Fransız Kültür Bakanlığı’nın 2010 yılından bu yana Inrap’a (Ulusal Koruyucu Arkeolojik Araştırma Enstitüsü) emanet ettiği Ulusal Arkeoloji Günleri organizasyonu 2019 yılından beri Avrupa Arkeoloji Günleri adıyla düzenleniyor. 

2022 yılında 26 Avrupa ülkesinde toplam 1400 etkinlik organize edilmiş ve toplum, 3 gün boyunca arkeoloji dünyasının önde gelen aktörleri tarafından sunulan zengin bir programa katılma şansını bulmuştu. Tüm Avrupa ve Türkiye’deki etkinliklerin listesi için Journées européennes de l'Archéologie 

Türk – Avrupa Arkeoloji Günleri, Fransız Anadolu Araştırmaları Enstitüsü Arkeoloji Bölümü Sorumlusu Anaïs LAMESA ve İstanbul Arkeoloji Müzesi Müdürü Rahmi ASAL tarafından koordine edilmektedir. Etkinlikte Fransızca ve Türkçe simültane çeviri yapılacaktır.

Program

16 Haziran 2023 Cuma 

Açılış Konuşmaları

1.OturumTürkiye’de Kent Arkeolojisi: Yasa ve Yönetmelikleri Dr. Umut Görgülü (T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Kazılar Daire Başkanı)

Fransa’da Koruyucu Arkeoloji: Yasa ve Yönetmelikleri Prof. Dr. Frédérique BLAIZOT (Lille Üniversitesi)

2.OturumModeratör Dr. Anaïs LAMESA (IFEA)

1) Türkiye ve Fransa’da Kent Arkeolojisi Kazı Sistemi ve Bulgular İstanbul Kent Kazılarının Sistemi ve Bulgular Ramhi ASAL (İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürü)

Paris Kent Kazılarının Sistemi ve Bulgular Dr. Ivan LAFARGE (Département de Seine-Saint-Denis)

2) Türkiye’de ve Fransa’da Kent Kazılarında Mezarların Kazılması ve BelgelenmesiTürkiye’de Kent Kazılarında Mezarların Kazılması ve Belgelenmesi Doç. Dr. Yasemin YILMAZ (Düzce Üniversitesi)

Fransa’da Koruyucu Arkeolojik Çalışmalarda Mezarların Kazılması ve Belgelenmesi Prof. Dr. Frédérique BLAIZOT (Lille Üniversitesi)

17 Haziran 2023 Cumartesiİstanbul Kent Kazılarına Ziyaret