Kültür Sanat 05.04.2017 12:18

Türk filmleri Makedonya'da sinemaseverlerle buluşacak

Makedonya'nın başkenti Üsküp'te 19-23 Nisan'da Üsküp Türk Filmleri Haftası düzenlenecek.
Türk filmleri Makedonya'da sinemaseverlerle buluşacak

Makedonya'nın başkenti Üsküp'te, 19-23 Nisan'da düzenlenecek Üsküp Türk Filmleri Haftası kapsamında çok sayıda Türk filmi Makedonyalı sinemaseverlerle buluşacak.

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu'nun himayesinde, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Yerli Düşünce Derneği ve Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) iş birliğinde düzenlenecek etkinlikte Türk filmleri gösterilecek, yönetmen ve oyuncularla söyleşiler düzenlenecek.

Etkinlikle ilgili olarak AA muhabirine açıklamada bulunan Üsküp Türk Filmleri Haftası Genel Sanat Koordinatörü Öner Kılıç, projenin iki yıl önce başladığını belirterek Türk sinemasını Orta Asya, Balkanlar ve Ortadoğu'da tanıtmayı hedeflediklerini söyledi.

Türk filmlerinin genellikle iç piyasada yer bulduğunu belirten Kılıç, Kültür ve Turizm Bakanlığının da destekleriyle farklı ülkelerde düzenlenecek bu tarz etkinliklerde Türk filmlerinin tanıtılması gerektiğini ifade etti.

Kılıç, Türk Filmleri Haftası etkinlikleriyle bölge insanına sadece film izletmek istemediklerine işaret ederek "Amacımız kültürel etkileşimi sağlamak. Türkiye'den gelen yönetmenler, oyuncular, senaristler etkinliği yaptığımız ülkedeki sinemacılarla bir araya gelsin, ortak konular üzerinde ortak projeler üretilsin." diye konuştu.

"Üsküp, Türk dünyası için çok önemli"

Sinemanın, öyküler üzerine kurulu olduğunu ve bölgede birçok hikaye bulunduğunu dile getiren Kılıç, "Türkiye'nin bir kısmı Anadolu ama burada da Türkiye var. Türkiye siyasi olarak bu bölgede değil ama geçmişten gelen kültürel anlamda bu bölgede. İlla burada Türklerin olması gerekmiyor, bizim Arnavut ve Makedonlarla da etkileşimimiz olmuş. Niye o zaman bu bölgede sinema tanıtımını yapamayalım? Bu bölgedeki insanlarla ortak filmler yapmayalım? Türk Filmleri Haftası'nın esas amacı ortak film projeleri üretmek, ortak hikayeler bulmak." ifadelerini kullandı.

Üsküp'ün, Balkanlarda Türk dünyası için çok önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayan Kılıç, Üsküp'ün İstanbul zarafeti, kültürü ve edebiyatının, Osmanlı kültürünün ana merkezlerinden biri olduğunu belirtti.

Kılıç, Makedonya'nın da sinema tarihi açısından önemli bir ülke olduğunu kaydederek "Dünya sinema tarihi başladığında bir akım vardı. Fransız Lumiere Kardeşler ve Makedonyalı Manaki Kardeşler. Manaki Kardeşler o zaman Osmanlı tebaasındandı. Osmanlı'nın sineması bu topraklarda başlamış. Her ne kadar Makedon da olsalar Osmanlı tebaasındandılar. Hatta Lumiere Kardeşler, Osmanlı coğrafyasında film çekme izni istediğinde izin onlara değil, Manaki Kardeşlere verilmiş." dedi.

"Türkiye'nin anlatmak istediği hikayeleri var"

Osmanlı'nın sinema temellerinin bu bölgede atılması dolayısıyla bölge topraklarındaki sinemacılara vefa borcunu ödemeleri gerektiğini vurgulayan Kılıç, "Bu borcu ödemek için böyle bir festival düzenleyeceğiz. Makedonya'da genç ve yetenekli sinema sanatçıları, yönetmenler, oyuncular var. Türkiye'nin tecrübesiyle bunları birleştirebilirsek burada ortak sinema filmleri, ortak diziler çekilebilir." değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'nin bir vizyonu ve anlatmak istediği hikayeleri olduğunu belirten Kılıç, "Bu hikayeleri Makedonya, Bosna Hersek, Kosova, Azerbaycan, Kazakistan ve Ürdün'deki arkadaşlar, İslam kültürüyle buluşturarak kendi filmlerini yapsınlar." diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Dünya beşten büyüktür" sözünü anımsatan Kılıç, bunun dünyaya sadece sloganlarla değil, en iyi algı oluşturucu basın ve sinemayla anlatılabileceğini sözlerine ekledi.