Röportaj 23.06.2021 10:21 Güncelleme: 23.06.2021 10:34

TÜRK KIZILAY GENEL BAŞKANI KEREM KINIK: GAZZE'YE GEÇMEYİ BEKLEYEN 10 TIRIMIZ BULUNUYOR

Türk Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık, Mısır'da hali hazırda Gazze'ye geçmeyi bekleyen 10 adet tırımız bulunuyor. Önümüzdeki günlerde onların geçmesi ile daha fazla insana yardım ulaştırmış olacağız" diye konuştu.
TÜRK KIZILAY GENEL BAŞKANI KEREM KINIK: GAZZE'YE GEÇMEYİ BEKLEYEN 10 TIRIMIZ BULUNUYOR

Türk Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık, gittiği Gazze’den sorularımızı yanıtladı.  “Filistinliler bizim kardeşimizdir. Bizlerin bir birlerine bakışı, kardeşlerin birbirlerine bakışı gibidir. Birinin ayağına bir taş deyse, birinin tırnağı kırılsa diğerinin canı acır. Son saldırılarda da Filistinlilerden sonra en çok bizlerin canı acımıştır. Önümüzde pek çok başka proje var. Bu projeler içinde gerek bağış gerekse fon tedariki noktasında da “Filistin Yaralı Uzat Elini” kampanyamız devam edecek.’ dedi.

NEŞE BERBER / ANKARA

Gazze'deki gözlemlerinizle başlamak gerekirse, yıkıntının boyutu nedir, Gazze’yi nasıl buldunuz?

Bu kez diğer saldırılardan daha farklı bir durum yaşanmış. şehrin daha yoğun yerleşim birimleri hedef alınmış. 1500 ev yıkılmış, 22.000 civarında ev oturulamaz hale gelmiş ve 180’e yakın okul 33’ü aşkın sağlık merkezi hasar görmüş durumda. Su şebekesi, elektrik şebekesi saldırıda zarar görmüş. 400.000 insan temiz içme suyuna ulaşamıyor. Elektrik saatle veriliyor, Ciddi yakıt sıkıntısı var. Ciddi bir sivil can kaybı söz konusu. 261 insan vefat etti. 67’si çocuk. 40’ı aşkını kadın. 2000 kişi yaralandı. 600’ü çocuk,400’ü kadın.

Kızılay afet operasyon merkezi inşa ettiniz, bu Gazzelilere nasıl bir destek sağlayacak, hangi ihtiyaçlarını karşılamış olacak?

Bölgemizin hatta dünyanın en büyük yardım organizasyonlarından biri olarak görevlerimizden biri de kardeş yardım derneklerini güçlendirmek, kendi ayakları üzerinde durabilir hale getirmek. Bunlardan biri de Filistin Kızılayı. Filistin Kızılayı çok zor bir görevi yıllardır büyük bir özveri ile yerine getiriyor. İsrail her defasında vuruyor, acıyı dindirmek Filistin Kızılayı’na kalıyor. Ancak onların imkanları da sınırlı. Bunun için Gazze’de büyük bir afet operasyon merkezi inşa ederek Filistin Kızılayına teslim ettik. Burası çok fonksiyonlu bir yer olacak. Hem insani yardım malzemeleri depolanabilecek. Gazze’nin en büyük depolarından biri olacak. Hem idari birimler bulunacak ve tüm sevk ve idare buradan yapılacak. İhtiyaca göre eğitim yerlerine dönüştürülebilecek alanlar bulunacak. Bu anlamda bir insani yardım kuruluşunun birçok ihtiyacını aynı anda karşılayabilecek.

Gazzeliler saldırılardan sonra nasıl bir ihtiyaç listesi bildirdiler size, bunların ne kadarını Kızılay karşılayacak (ambulans vs)

İsrail’in son saldırısı Filistinlilerin kendi başlarına üstesinden gelebileceklerinden daha büyük bir yıkım meydana getirdi. Bununla birlikte de ihtiyaçları açığa çıkardı. Filistin Kızılayı ilk etapta ilaç ve tıbbi sarf malzemesi talebinde bulundu. Zira binlerce yaralının en çok buna ihtiyacı vardı ve öncelik elbette onlarındı. Ardından ambulans ihtiyacı ortaya çıktı. Özellikle de Kudüs’te Mescid-i Aksa’nın tarihi dar sokaklarına girebilecek ambulanslara ihtiyaç oldu. Kızılay olarak hemen 22 adet ambulansın siparişini verdik. 2 küçük ambulansı hemen alarak hizmete soktuk. Ardından gıda ihtiyaçları oldu. Binlerce aileye gıda paketleri ulaştırdık. Kıyafet gibi ihtiyaçları gidermek için büyük firmalarımız önemli bağışlarda bulundu, onları harekete geçirdik. Mısır’da hali hazırda Gazze’ye geçmeyi bekleyen 10 adet tırımız bulunuyor. Önümüzdeki günlerde onların geçmesi ile daha fazla insana yardım ulaştırmış olacağız. Alt yapı tahrip edildi. Su şebekesi, elektrik şebekesi, kanalizasyon şebekesinin tamir edilmesi gerekiyor. Hastanelerinin yeniden çalışabilir duruma gelmesi gerekiyor. Kovid sürecinde birçok hastane ve laboratuvarın tahrip edilmesi uluslararası bir insanlık suçudur aslında.

Gazze'de Kızılay'a karşı bakış açısını nasıl anlatırsınız. Yönetim, halk nasıl bakıyor?

Filistinliler bizim kardeşimizdir. Bizlerin bir birlerine bakışı, kardeşlerin birbirlerine bakışı gibidir. Birinin ayağına bir taş deyse, birinin tırnağı kırılsa diğerinin canı acır. Son saldırılarda da Filistinlilerden sonra en çok bizlerin canı acımıştır. Onun için de hemen kardeşlerimizin yaralarını sarmaya koştuk. Filistin yönetimi de Filistin halkı da bu samimiyeti bu muhabbeti görüyor. Onun için de Filistin’in her yerinde bir kendimizi evimizde görüyoruz. Zira bize bir yabancı gibi bakmıyor hiçbir Filistinli. Gazze’de desteklediğimiz bir yetimhane var. 2000’i aşkın yetime burada destek sağlanıyor. Filistin’in yetimleri bizi kendi anne babalarının yeri koyuyor. Biz bunu onların gözlerinde görüyoruz.  Biz de burada bir toplum merkezi açtık. Orada dikiş, nakış, profesyonel terzilik konusunda hem üretim yapılıyor hem de eğitim veriliyor. Orada eğitim alanları bize kendilerine el uzatan kardeşleri olarak görüyorlar. Bir aşevimiz var. Aşevimiz de günde yaklaşık 500 aileye destek çıkıyor. Bu kişiler bize karşı büyük bir içtenlikle, samimiyetle yaklaşıyor.  Önümüzde pek çok başka proje var. Bu projeler içinde gerek bağış gerekse fon tedariki noktasında da “Filistin Yaralı Uzat Elini” kampanyamız devam edecek. Kızılay web sitemizden ya da Kızılay’ın kısa mesaj hatları üzerinden bu kampanyaya destek olunabilir.