Röportaj 13.03.2019 16:00 Güncelleme: 13.03.2019 16:26

Türk Mallarına "Turewia" Katkısı

Ülkemizi ekonomi-turizm alanında kalkındırmak amacıyla bir araya gelen Türk Göçmen Girişimci Kadınlar Derneği'nin üyelerinden Mutlu Smith, hedeflerinin Türk mallarını dünya platformuna taşımak olduğunu belirtti
Türk Mallarına "Turewia" Katkısı

Sema SEZEN

Türk mallarının dünyada markalaşmasını amaçlayan Türk girişimci göçmen kadınlar, Türk Göçmen Girişimci Kadınlar Derneği çatısı altında Türkiye ekonomisine katkıda bulunmayı hedefliyor. Sadece Türkiye'de üretilen çeşitli sektördeki ürünleri, yurt dışında yaşadıkları yerlerde tanıtımını yapıp satan girişimci göçmen kadınlar, "Turewia" adıyla instagram ve diğer sosyal medya hesaplarından Türkiye'deki turistik bölgelerin fotoğraflarını da paylaşarak Türkiye'ye turist çekmeyi planlıyor. Turewia'nın Amerika Houston'daki Türk göçmen kadın girişimcileri arasında bulunan ve pazar araştırmaları için açtığı Hummingbird Delight'ta faaliyetlerini sürdüren Mutlu Smith, yaptıkları işleri anlattı.

-Turewia nasıl oluştu?

Bizler yurt dışında yaşayan ve Türkiye’yi çok seven girişimci göçmen kadınlarız. Tek ortak düşüncemiz, Türkiyemizi kalkındırmak.. Ülkemizin ekonomisine katkıda bulunmak için elimizden geldiğince çalışıyoruz. Her şey Facebook göçmen anneler platformunda başladı. Türkiye’deki ekonomi problemlerinden konuşurken, Arzu adlı üyemizin ortaya bu fikri atmasıyla kolları sıvadık. Fikir gerçekten çok hoşumuza gitti. Hepimizin düşündüğü bir durumdu bu. Böylece biz de coşkuyla girişimci göçmen kadınlar grubunu kurduk.

-Neler yapıyorsunuz?

Hepimiz başka ülkelerde yaşıyoruz. Kendi yaptığımız işleri de paylaşıp kendi aramızda yardımlaşıyoruz. Ancak belirttiğim gibi tek bir ortak düşüncemiz var; o da Türkiye'yi kendi yetebildiğimiz kadarıyla kalkındırmak. Öncelikle Türk ekonomisi için ne yapabiliriz diye düşünürken, en iyi hizmetin kaliteli Türk mallarını yurt dışında tanıtmak olduğuna kanaat getirdik. Bütün dünyadaki en güzel markalar bizde hazırlanıyor ve alt yapımız muhteşem. Üretici kalitesi ve işçi kalitesi muhteşem. Şimdi hepimize bir görev düşüyor: Birlik olup, ülkemizin ekonomisini ve iş turizmine katkıda bulunmak. Bunun için ilk adımımız Turewia birliğimizi-grubumuzu kurmak oldu.

-Ne kadar zamandır bu çalışmalar içindesiniz?

Bir yıla yakındır pazar araştırmaları yapıyoruz. Bizim memlekette çok güzel ürünlerimiz var. Bunların hepsini dünyaya tanıtıp, bir pazar oluşturalım diyoruz. Nihayet bir Web sitemiz var. Yönetim kurulunda 7 kişiyiz. Yurt dışında yaşayan girişimci kadınlara da şu çağrıyı yapıyoruz: "Gelin hep beraber ürünlerimizi tanıtalım, kaliteli ürünler getirelim, ülkemizin markasını yükseltelim." Ayrıca bize katılmak isteyen kadın göçmenler instagram'da Turewia sayfasını takip edebilirler.

- Siz hangi sektörden Turewia'ya dahil oldunuz, siz neler yapıyorsunuz?

Ben Amerika'nın Teksas eyaleti Houston şehrinde "Hummingbird Delight" adı aldında Türkiye'den getirdiğim havlu, peştemal ve bornozları satıyorum.