Röportaj 06.10.2019 03:00 Güncelleme: 05.10.2019 21:38

'TÜRK TURİZMİNİ MODEL YAPACAĞIZ'

Bağcı: Dünyada gittiğimiz ülkelerde düzenlediğimiz turizm forumlarında geleceğin turizm politikalarını belirliyoruz. Turizme dair yol gösteren vizyon raporları ortaya koyuyoruz. Çin'den ABD'ye kadar global turizme ve Türk turizmine dair içerikler hazırlıyoruz. Türkiye turizmini dünyaya rol model yapacağız.
'TÜRK TURİZMİNİ MODEL YAPACAĞIZ'

Neşe BERBER

Çorum’da doğup büyümüş, avukat olmak istemiş ama babasının “hem geziyorsun hem para kazanıyorsun” dediği işe yönünü çevirmiş. Turizm okumuş. Sonrasında hayat onu dünyanın birçok ülkesinde hem o ülkenin turizm vizyonunu belirlerken hem de kendi ülkesine nasıl daha fazla katkı yaparım diyerek Türkiye’yi tanıtırken bulmuş kendini. Tabi o kadar da kolay olmamış. Otellerde garsonluktan tutun da housekeeping olarak çalışmış sonra resepsiyona geçmiş. Yani adım adım yükselmenin dayanılmaz tadını çıkarmış. Şimdi gözüm kapalı bir otelin içinde neler oluyor hepsini anlatabilirim diyor. Sonrasında da daha farklı işler yapmalıyım düşüncesiyle, dünyanın farklı coğrafyalarına gidip ülkeleri yatırımcılarla biraraya getireyim hem turizmlerini geliştirsinler gitmişken Türkiye’yi de o ülkelerde tanıtayım, ülkeme turist gelsin demiş. World Tourism Forum – WTF’nin başkanı Bulut Bağcı’dan bahsediyorum. Bağcı “Dünyada olmayanı yapıyoruz, dünyada turizm organizasyonu hiç yok. Bu tarz organizasyonlarda üst düzey ülke yöneticilerini iş insanlarını bir araya getirmek çok zor. Organizasyon yapacağım ülkenin cumhurbaşkanının cep telefonuna direkt ulaşamazsan o ülkeyle iş yapmam. Ve organizasyon yaptığım her ülkede Türkiye Cumhuriyetinin menfaati neyse ben ona çalışırım.’ diyerek sözü tamamlıyor. World Tourism Forum – WTF Başkanı Bulut Bağcı ile bütün bu organizasyonları, bundan sonra yapacakları yeni organizasyonları dünya turizmini konuştuk.

Dünya Turizm Forumlarını yapmaya nasıl başladınız?

Aslında turizmci olma fikrim hiç yoktu. Çorum’da okudum. Avukat olmak istiyordum. Babam bana turizm sektörü var hem geziyorsun hem de para kazanıyorsun demişti. Ben de çok zor çalışma şartlarını sevmediğim için hoşuma gitti sektöre ilk girdiğimde garson olarak başladım. Resepsiyonda çalıştım sonra housekeeper olarak çalıştım. Sonra anladım ki, turizm benim için vazgeçilmez bir işmiş. Bir otelde bugün neler oluyor herşeyi bilirim. İnsan sevdiği işi yapınca başarılı oluyor. Farklı coğrafyalar, farklı bölgeler gezip görüp öğreniyorsunuz. Turizm benim için vazgeçilmez oldu. Böylelikle World Tourism Forumlara başladık şimdi dünyanın heryerinde çalışmalar yapıyoruz.

Önümüzdeki yıl WTF nerede yapılacak?

Gelecek yıl binin üzerinde yabancı sektör temsilcisinin katılımıyla gerçekleştirilecek ve 5 gün sürecek Dünya Turizm Forumu’nun Pakistan’da düzenlenmesine kararlaştırdık.

2020 yılındaki hedefleriniz?

WTF 2020, Pakistan’ın başkenti İslamabad’da yapılacak. Forumda binin üzerinde katılımcı yer alacak. WTF’nin daha önceki yıllarında düzenlediği programlara eski Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, eski Avrupa Komisyonu Başkanı José Manuel Barroso ve Facebook kurucu ortaklarından Randi Zuckerberg gibi önemli isimler katılmıştı. WTF 2020’de de, eski İngiltere Başbakanı Theresa May gibi siyaset ve turizm dünyasından tanınan isimler konuk edilecek.

Daha önceki WTF nerede yaptınız?

Angola’da WTF yaptık. Angola dünyanın en zengin ülkesi Suudi Arabistan neyse orası da aynı. Dünyaya Angola’yı anlatmayı hedefledik, hem ekonomik hem yapısal süreci. Angola Cumhurbaşkanı Joao Lourençoe kendi ağzı ile yatırımcılara destek vereceğini söyledi. Dünyanın çeşitli yerlerinde devlete ait yerleri alıp binayı otele dönüştürüp sonra yatırımcılara yönlendiriyoruz. Genelde Dubai’yi tercih ediyorlar hedeflerini Türkiye’ye çevirmeye çabalıyoruz. Afrikalı zenginleri en pahalı yerlerde görebilirsiniz.

‘Afrika’da ofislerimiz olmalı’

Gittiğim her ülkede Türkiye Cumhuriyetinin menfaati neyse ben ona çalışırım. Cumhurbaşkanımız Erdoğan’ın vizyonu ile hareket ediyoruz. Bu bölgede Cumhurbaşkanımız hem sevilen hem de örnek gösterilen biri. Halk başarılı bir lidere sahipsiniz, diyor. Afrika’da lider Çin ama kaliteli işler yapmıyorlar, yarım bırakıyorlar. Afrika’da Fransızca, Portekizce konuşuluyor. Türkiye bugün için geç kalmış ama bugun hareket etmezsek yarın geç kalacağız. Turizm Bakanlığının Afrika’da bir ofisi yok. Afrika’da ofisimiz nasıl olmaz. Bakanlık buralarda mutlaka ofis açmalı. Buralarda etkinlikler iyi çalışıyor, ama yeterli değil. Türk Hava Yolları çok iyi çalışıyor.

‘ACİL EYLEM PLANI GEREKİYOR’

“Sadece Türkiye’ye yılda 3 milyon turist getiriyor. Thomas Cook’un batışı, önümüzdeki 5 yıllık süreçte 15 milyon turistin Türkiye’ye gelmemesi demek. Türkiye’deki oteller, Thomas Cook özelinde her yıl ciddi bir ciro sağlıyorlar. Mevcut durum karşısında Thomas Cook ile çalışan otelleri ciddi bir tehlike bekliyor. Bakanlığımızın bu konuyla ilgili bir çözüme ihtiyacımız var. Özellikle otellerimizin bulunduğu zor durum karşısında, hızlı bir borç yapılandırması ve kredi desteğine gidilmesi gerekiyor.”

‘Hedefimiz çok büyük’

Devlet özel sektör ortaklığı yaparak oteller ve residence projelerimiz var. Onları yapacağız. World Tourism Forum olarak gelişmeye açık tüm ülkelerde Brezilya, Arjantin, Kamboçya, Wietnam güneydoğu Asya’da çalışıyoruz. Dünyada turizm organizasyonu hiç yok. Üst düzeyleri bir araya getirmek çok zor. Türkiye’de turizmin önemini çok geç farkettik.

‘EN AZ 100 MİLYAR DOLAR OLMALI’

Türkiye, geçen yıl 40 milyona yakın yabancı turist ağırlamış, turizm geliri ise 29,5 milyar dolar. Türkiye güzel bir tanıtımla ve sürdürülebilir stratejiyle turizm gelirini katlayabilir. Türkiye’nin şu anda hak ettiği turizm geliri en az 100 milyar dolar. İstanbul Havalimanı’nın hak ettiği değer bile 100 milyar dolarlık turizm geliri.

‘Zengin Afrikalı Dubai yerine Antalya’ya gelecek’

2015’ten beri Türkiye’de düzenlenen World Tourism Forum’un ciddi turizm potansiyeli nedeniyle Afrika’nın incisi Angola’da düzenledik. Afrika ve Angola’da özellikle lüks tüketime yönelik ciddi bir turist var. Bu turistlerin tercihleri aslında bizim Antalya kıyılarımız dururken hep Dubai olmuş. Sebebi ise; direkt uçuşlar ve ciddi reklam kampanyaları. Hem Afrika’nın turizm potansiyeli çok yüksek, hem de Afrikalı ciddi bir turist sayısı mevcut. Şu an Afrika ülkelerinden gelen turist sayısı bir milyonu geçmez. Türkiye olarak Afrika’da THY’nin de içinde olduğu ciddi bir kampanya yapabilirsek ciddi turist çekebiliriz. 2018’de ağırlanan ve toplamda bir milyon 48 bin olan Afrikalı turist sayısını kısa vadede iki kat artırabiliriz.

‘TÜRKİYE’Yİ TANITIYORUZ’

Turizm Forumu (World Tourism Forum – WTF) olarak dünyada gittiğimiz ülkelerde düzenlediğimiz turizm forumlarında geleceğin turizm politikalarını belirliyoruz. Turizme dair yol gösteren vizyon raporları ortaya koyuyoruz. Çin’den ABD’ye kadar global turizme ve Türk turizmine dair içerikler hazırlıyoruz. Türkiye turizmini dünya’ya rol model yapacağız.

Suudi Arabistan ile bir çalışmanız olacak mı?

WTF yatırım ayağı Suudi Arabistan olacak. Çalışıyoruz, görüşmeler yapıyoruz. Suudi Arabistan’ın 500 milyar dolar Kızıldeniz’de hedefi var. Dubai gibi bir alan kuruyorlar. Herşeyin serbest olduğu bir turizm alanı. Turizmi öne çıkarmanın en son hali yatırım ve güvenlik yolu olmazsa çöpe atılır herşey.

8 yeni turizm merkezi

En son hangi ülke ile görüştünüz?

Turizm Forumu (World Tourism Forum – WTF) olarak Pakistan Başbakanı Imran Khan ile görüştük. Görüşmede; Pakistan Turizm Geliştirme Kurumu (PTDC) Başkanı Syed Zulfikar Abbas Bukhari, WTF Yönetim Kurulu Üyesi Barış Kahrıman ve WTF Genişlemeden Sorumlu Danışma Komitesi Üyesi Sumaira Isaacs de vardı.

Başbakan Khan ile neler konuştunuz?

Başbakan Khan, hükümetinin ülkedeki turizmi teşvik etmek için her türlü çabayı sarf edeceğini söyledi. Eski hükümetlerin ülkenin turizm bölgelerinin gerçek potansiyelini kullanmadığına dikkat çekti ve ülkedeki turizm yatırımları hakkında da bize bilgi verdi.

Pakistan’ın turizm yatırımları için neler söyledi?

Belucistan eyaletinin Umman Denizi kıyılarında 8 yeni turizm merkezi kuracaklarını ve Türkiye, Çin, Malezya ve İngiltere ile başlayarak 175 ülkeyle elektronik vize dönemine geçtiklerini de söyledi. Özellikle güvenlik, yatırım ve vize konularında atılan adımların ardından, Pakistan’a gelen yabancı turist sayısında son dört yılda yaklaşık 4 katın üzerinde artış yaşandığını ve ülkeye 2015’te gelen yabancı turist sayısı 563 bin iken bu sayı 2017’de 2 milyona, geçen yıl ise 2 milyonu aştığını söyledi.