Halkbank web
Ekonomi 06.12.2018 11:25 Güncelleme: 06.12.2018 14:18

Turkcell'den 'Fiber Şirketler Tek Çatı Altında Birleştirilsin' Önerisi: Ortak Altyapı Şart

Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu, tüm şirketlerin bundan sonraki fiber altyapıyı beraber yapmaları ve altyapı erişiminin rekabet unsuru olmaktan çıkması gerektiğini belirterek, "Önerimiz, Türkiye'deki tüm fiber şirketler, bir başka şirket altında birleşsin." dedi.
Turkcell'den 'Fiber Şirketler Tek Çatı Altında Birleştirilsin' Önerisi: Ortak Altyapı Şart

Okan SARIKAYA-Girne

Terzioğlu, Turkcell’in 2018 performansının değerlendirildiği ve 2019 beklentilerinin paylaşıldığı KKTC’nin Girne kentindeki toplantıda, Turkcell’in 2018’i rekor gelir artışıyla kapatmaya hazırlandığını, şirketin 25. yılını kutlayacakları 2019’da da dijitalleşme yönünde adımlarına hız vereceklerini söyledi.

Türkiye’nin dijitalleşmesi konusunda en önemli gündem maddesinin altyapı eksikliği olduğuna işaret eden Terzioğlu, “Ülkemizde yaklaşık 20 milyon hane var. Şu anda fiberin ulaştığı hane sayısı ise yaklaşık 5 milyon. Acilen 15 milyon haneye daha fiber ulaştırmamız gerekli.” diye konuştu.
Terzioğlu, Türkiye’nin dijital ekosistemde dünya liderliğine çıkması için ortak altyapı konusunda bir an önce harekete geçilmesi gerektiğini vurgulayarak, “Altyapıyı paylaşalım” söylemini “Altyapıyı bütünleştirelim” haline getirdiklerini ifade etti.
Tüm şirketlerin bundan sonraki fiber altyapıyı beraber yapmaları gerektiğini belirten Terzioğlu, Türkiye’deki tüm fiber şirketlerinin tek bir çatı altında birleştiği, devletin de elindeki varlıklarını koyarak katılacağı, hatta yüzde 51 hissesine sahip olabileceği bir yapı önerdi: “Bu şirkete Türkiye’nin tüm fiber altyapısını kurma görevi verelim. Bu şirket bono da çıkarabilir, halka da açılabilir. Çok kârlı olabilir, hatta Türkiye’nin başlı başına bir değeri haline gelebilir.”
Altyapıları, şirketlerin tek tek aynı anda yapmalarını İstanbul’dan Ankara’ya dört otoyol inşa etmeye benzeten Terzioğlu, Türkiye’nin böyle bir lüksü olmadığını söyledi. 15 milyar dolara ulaşacak maliyetin bu modelle 2 milyar dolar seviyesine ineceğine ve altyapıda rekabet etmemenin doğal olarak vatandaşın interneti daha ucuza kullanmasının da önünü açacağına işaret eden Terzioğlu, “Bu noktada herhangi bir şirketin problemlerini düşünmekten vazgeçip Türkiye’nin problemlerine odaklanmalıyız” dedi.

“Belli ki bir şeyleri yanlış yaptık”

Kamu yönetiminde de bu yönde bir niyet gözlemlediğini anlatan Terzioğlu, yurtdışından da örnekler verdi: “Stockholm, Yeni Zelanda, Avustralya gibi örnekler var. Dünyada artık telekom şirketleri altyapı ve servis olarak ayrılıyor. Türkiye’de de aynı şekilde ayıralım, altyapıyı da tekilleştirelim. Bu bizi çok hızlandıracak. Zaten gecikmiş durumdayız. Ortaklık dört senedir konuşuluyor. O zaman konu paylaşmaktı ama artık söylem ‘Altyapıyı bütünleştirelim’ olmalı. Türkiye öyle bir noktaya geldi ki, telekom sektöründeki şirketlerin değeri 8 milyar doların altına indi. Oysa Almanya’da Deutsche Telekom 80 milyar dolar değerinde. Belli ki biz bir şeyi yanlış yaptık, telekom sektörünün özelleşmesinde istediğimiz sonucu alamadık.”
Terzioğlu fiber altyapı döşemek için harcanan her 2 TL’nin 1 TL’sinin ‘geçiş hakkı’ adı altında vergiye gittiğini belirterek telekom sektöründe yatırıma teşvik verilmediğini vurguladı. Devletin “5G ihalesi yapayım, spektrum parası alayım” anlayışından uzaklaşıp sektöre “Bana en iyi altyapıyı kur” demesi gerektiğinin altını çizen Turkcell Genel Müdürü “Aklımızı kullanıp tek bir altyapı şirketine geçmeli ve ardından BiP gibi, fizy gibi, TV+ gibi servisler geliştirerek gerçek dijital ekonomiyi hayata geçirmeliyiz. Bu, Türkiye’deki telekom sektörünün sağlığını ve başarısını temelden belirleyecek bir konu” dedi.

“En hızlı büyümeye devam”

Turkcell Genel Müdürü Terzioğlu, Turkcell’in, 3. çeyrek rakamlarına göre, dünyanın en hızlı büyüyen telekom şirketi olmaya devam ettiğini, bu büyümenin 1 liralık ürünü 2 liraya satarak değil, yeni ürünleri kullanıma sunarak gerçekleştiğini kaydetti.
Çıkardıkları her ürünün Türk mühendislerin geliştirdiği yeni teknolojiler olduğuna dikkati çeken Terzioğlu, “WhatsApp’ın binlerce kişiyle yaptığı şeyi BiP’te 200 mühendisle yapıyoruz. Türkiye yazılım geliştirme anlamında büyük bir kapasiteye sahip, önümüzde çok fırsat var.” dedi. Terzioğlu, Turkcell’in yerli milli dijital uygulamalarında çok güzel gelişmeler olduğunu aktararak, yurt içi pazar payı olarak fizy’nin yüzde 60, BiP’in yüzde 30, Yaani’nin de yüzde 8 seviyelerine ulaştığını bildirdi.

Dijital yayın platformu Dergilik’in pazar payının yüzde 100’e yaklaştığına işaret eden Terzioğlu, “Dergilik, dünyada da en başarılı örneklerden biri oldu. Geçen ay 14 milyon dergi, 1 milyon gazete okundu. Şırnak’ta, Hakkari’de Cosmopolitan, Popular Science, Atlas gibi dergiler okunuyor. Belki de bugüne kadar o dergiler fiziki olarak gitmedi bile. Ben inanıyorum ki kitapları aynı şekilde platforma alsak kitap okunma sayılarındaki artış da benzer olacak.” ifadelerini kullandı.

‘Sarsıcı yenilik’in arifesinde 

Terzioğlu, telekomünikasyon sektöründe uzun süredir kullanılan “disruptive innovation-sarsıcı yenilik” kavramına değinerek, datayı doğru işlemenin, gelecek dönemin sarsıcı yeniliği olacağını söyledi. Datanın önemini anlayabilen şirketlerin daha ucuz ve hızlı ürün ile hizmetler sunabildiğini anlatan Terzioğlu, şöyle devam etti:
“Dünyada aynı zamanda veri işlemenin merkezileşmesi tehlikesi var. Yani birkaç global büyük merkezin tüm dünyanın datasını elinde tutması... Bu bizim hep karşı çıktığımız dijital emperyalizmin bir tehlikesi. O nedenle ısrarla ‘Türkiye’nin datası Türkiye’de kalsın’ diyoruz. Nitekim bu yatırımlarımız sayesinde Türkiye’nin datasının dışarıda saklanma oranı yüzde 96’dan yüzde 90’a düştü. Yani yurt içinde sakladığımız datanın oranı ikiye katlandı. Bizim güvenlik alanında yaptığımız çok çalışma var ama bu konuyu özellikle hiçbir yerde paylaşmıyoruz. Çünkü güvenlik konusunda ‘şöyle iyi yapıyoruz, böyle iyi yapıyoruz’ diye konuşmak, hedef olmak demektir. O yüzden bizim bu alanda kendi içimizde yaptığımız çalışmalar var. Bunları gündeme taşımama düşüncesindeyiz ama çocuklarla alakalı önümüzdeki dönemlerde çok önemli bazı koruma ve eğitim çözümleri çıkaracağız. Burada önemli bir ihtiyaç olduğunu görüyoruz.”
Terzioğlu, KKTC’de 102 bin öğrenci bulunduğunu, bunların yüzde 10’unun yarı zamanlı yazılım geliştirme için çalıştırılması durumunda adanın bu alanda dünyada söz sahibi olacağını vurguladı.
Buna karşın KKTC’de halen 4G’ye bile geçilemediğine işaret eden Terzioğlu, “Ümit ediyorum ki 4,5G lisansları 2019 içerisinde yapılacak. 2,5 yıldır bekliyoruz. Biz 3G’yi Türkiye’den bir yıl önce ilk Kıbrıs’ta hayata geçirmiştik. Şimdi Türkiye’de 4G’ye geçeli 2,5 yıl oldu. KKTC’de bu konuda halen net bir gelişme yok. Adada ayrıca fiber altyapı konusunda da problemler var. Hiçbir yerde kazı yapamıyorsunuz. Çünkü izin yok.” şeklinde konuştu.

Lifecell’in büyümedeki rolü

Yeni nesil dijital operatör markası Lifecell bir yıl gibi kısa zamanda 1 milyon 600 bin aboneye ulaşarak 2018’de Turkcell Grup’un büyümesindeki en önemli etkenlerden biri oldu. Yüzde 2 pazar payına ulaşarak en çok tercih edilen dördüncü operatör konumuna gelen Lifecell’de kullanıcılar, sadece ekim ayında 11 bin 600 terabayt internet tüketti. Lifecell’de en aktif kullanılan uygulamalar BiP, TV+ ve fizy oldu. Lifecell müşterileri bugüne kadar BiP’ten 4.5 milyon saatten fazla konuşurken, fizy’den ortalama günlük kişi başı 130 şarkı dinledi ve TV+’da günde 136 dakika televizyon izledi.
Salla Kazan’la 280 milyon GB
Cep telefonlarını ve tabletlerini salladıkça ödüller kazandıran Salla Kazan kampanyasıyla bugüne kadar 20 milyon Turkcell’liye 550 milyon adet hediye verildi. Şimdiye kadar kazanılan hediyelerin toplamı 280 milyon GB ve 48 milyar dakikaya ulaştı. Ayrıca şimdiye kadar 69 milyar BiP dakikası ve 157 milyon adet dijital servis hediyesi dağıtıldı. Salla Kazan’ın yanı sıra BiP üzerinden Sürpriz Nokta ile konum bazlı interaktif oyun oynayan 6,5 milyon kullanıcı, Türkiye’nin dört bir yanına saklanmış hediyeleri bularak 40 milyon adet hediye kazandı. Hediyelerin toplamı, 57 milyon GB ve 2,5 milyar BiP dakikasına ulaştı.

Tatilini Fulltrip ile planla Financell ile kolayca öde

Uçtan uca tatil planlama hizmetiyle dijital seyahat deneyimine yeni bir anlayış getiren Fulltrip ve Financell işbirliğiyle avantaj sunuyor. Financell, Fulltrip.com’dan yapılan dijital tatil alışverişlerinde 24 aya varan taksit imkânı ve erken rezervasyon dönemine özel yüzde 50’ye varan indirim sunuyor. Dijital seyahat satın alırken yaşanan tatsız sürprizlerin önüne geçmek için güvenli e-ticaret hizmeti sunduklarını belirten Terzioğlu “Müşterilerimizin teknoloji ihtiyaçlarını finanse etmek üzere 2016 yılında kurulan genç bir şirket olarak bugüne kadar yaklaşık 7 milyon adetten ve 11 milyar TL’den fazla finansman sağladık. Müşterilerimizi daha fazla teknoloji ile buluşturmaya, hayatlarını kolaylaştırmaya ve Türkiye’nin dijital yolculuğuna katkıda bulunmaya devam edeceğiz,” diyor.