Teknoloji 19.08.2018 03:00 Güncelleme: 19.08.2018 13:47

Turkcell'in Yerli Ve Milli Teknolojileri Tüm Dünyaya Yayılıyor

"Türkiye'nin verisi Türkiye'de kalsın" diyen Turkcell, son dönemde yerli teknolojilere yaptığı yatırımlarla gündemde. Yaani, fizy, lifebox, TV+, Dergilik, Paycell gibi uygulamalarının yanı sıra Turkcell'in yerli anlık mesajlaşma platformu BiP son dönemde en hızlı büyüyen uygulama olarak öne çıkıyor.
Turkcell'in Yerli Ve Milli Teknolojileri Tüm Dünyaya Yayılıyor

Türkiye’de yerli ve milli teknoloji üretimine yönelik çalışmalara hız verilmiş durumda. Yerli ve milli teknoloji denildiğinde akla gelen şirketlerin başında ise Turkcell geliyor. Tam da bu nedenle Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu, “Son dönemde ülkemize karşı yürütülen ekonomik savaş girişimleri karşısında daha çok çalışmaya ve sorumluluk almaya hazırız” diyerek, bu konuda üstlendikleri misyonun bir kez daha altını çiziyor. “Türkiye’nin Turkcell’i olarak ülkemizin kazandığı yerde bizim kaybetme ihtimalimiz yoktur” diyen Terzioğlu, teknolojide yerli ve milli üretim konusunda yaptıkları çalışmaları hızlandırarak artıracaklarını vurguluyor.

ODAKTA YERLİ DİJİTAL UYGULAMALAR VAR

Turkcell, bir yandan T serisi ile kendi yerli akıllı telefon ve tabletlerini geliştirirken, diğer taraftan tüm yerli akıllı cihaz geliştiricileri için de en önemli satış kanalı olmayı sürdürüyor. Bunun yanı sıra Turkcell, katma değer yaratan yazılım ve uygulama tarafında yaptıklarıyla da son dönemde uluslararası arenada adından söz ettiriyor. Bu konuda Turkcell’in geliştirdiği uygulamalar ve yatırımları, ona “dünyanın ilk dijital operatörü” unvanını da getirmiş durumda. Öyle ki yerli ve milli teknolojilere yatırım yapmaya devam eden şirket, bugün anlık mesajlaşma platformu BiP, Türkiye’nin arama motoru Yaani, binlerce müziği dinleyicilerle buluşturan fizy, içinde yüzlerce kanal ve binlerce filmi barındıran TV+, her ay 5 milyondan fazla yayının dijital olarak okunduğu Dergilik, Türkiye’nin en büyük bireysel bulut depolama servisi lifebox, yerli ve milli ödeme platformu Paycell, yeni nesil arama ve rehber uygulaması UpCall ile internet sitelerine şifresiz giriş imkanı veren Hızlı Giriş teknolojisi gibi çözümleri ile öne çıkıyor.

Bu alanda ortaya çıkan sonuçlar ise göz kamaştırıcı. Turkcell’in tamamı Türk mühendisler tarafından geliştirilen uygulamalarının indirilme sayısı bugün 110 milyona yaklaşmış durumda. Dijital teknoloji ihracatında bayrağı elinde tutan Turkcell’in bu servislerini yurtdışından indirenlerin sayısı da 3 milyonu aştı.

‘EN ÖNEMLİ VARLIĞIMIZ DİJİTAL VERİLERİMİZ’

Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu, “Genç nüfusa sahip olan ve teknoloji benimseme oranı en yüksek ülkelerden olan Türkiye’nin en önemli varlığı dijital verileri. Bugün Türkiye’de üretilen verilerin yaklaşık yüzde 95’i yurt dışında tutuluyor. Biz uzun süredir bunu değiştirmek için çalışıyoruz” dedi ve şöyle devam etti:

“Bir yandan Türkiye’nin datasının Türkiye’de kalmasını sağlayacak yasal düzenlemeleri hayata geçirirken bir yandan da bu datayı Türkiye’de işleyerek rekabet avantajı yaratmamız lazım. Biz verilerimizi Türkiye’de tutabilmek için uzun zamandır veri merkezi yatırımları yapıyoruz. Bugüne kadar uluslararası standartlardaki veri merkezlerimize 2 milyar TL yatırım yaptık. Gebze ve İzmir’de 2 yeni veri merkezimizin açılışını yaptık. Ankara ve Çorlu’da ise 2 yeni veri merkezini daha hayata geçireceğiz. Türkiye’nin en büyük veri merkezi işletmecisi konumundayız. Bir yandan Türkiye’nin verisini Türkiye’de saklamak için çalışırken diğer yandan dijital servislerimiz ile bu verileri işleyerek daha değerli hale getiriyoruz.

4.5G’DE DÜNYANIN EN HIZLISI

GSA (Global Mobile Suppliers Association/Küresel Mobil Tedarikçiler Birliği) tarafından yayınlanan Mayıs 2018 Küresel Durum Raporu’nda Turkcell’in 4.5G (LTE) şebekesiyle dünyanın en iyilerinden biri olduğu açıklandı. GSA, 2018 Nisan ayının sonu itibarıyla Gigabit 4.5G (LTE) için üç temel LTE-Advanced özelliğine yatırım yapan 52 ülkeden 87 operatörü belirledi. 41 operatör, bu üç teknolojinin tamamını devreye aldı ve bu teknolojilere dayalı ticari hizmetler başlattı. Gigabit LTE ağlarının referans alındığı ve en hızlı indirme ağlarının açıklandığı Mayıs 2018 raporuna göre ise, dünyanın ilk dijital operatörü Turkcell, 1.2 Gbps hızıyla dünyanın en hızlı 2 operatöründen birisi olarak gösterildi.

1440 STRATEJİSİ İLE DÜNYANIN EN HIZLI BÜYÜYEN OPERATÖRÜ

Telekom sektöründe 1440 stratejisiyle fark yarattıklarının altını çizen Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu, “Müşterilerimizin bir gününde yer alan 1440 dakikasında daha fazla yer almak hedefiyle bir strateji geliştirdik. Geleneksel bir telekom operatörünün müşterisiyle 32 dakikalık ilişkisi bulunuyor. Bizim de müşterilerimiz cep telefonuyla 32 dakika konuşuyor. Ama bu süre bizim için yeterli değil. Bugün müşterilerimiz fizy ile 23 dakika müzik dinliyor, 16 dakika BiP’te mesajlaşıp 39 dakika konuşuyor, 23 dakika dijital platformumuzda gazete ve dergi okuyor. 55 dakika TV+ ile televizyonu takip ediyor. Bu süreyi daha da artırmak için yeni dijital ürün ve servisler geliştirmeye devam ediyoruz.” dedi.

1440 stratejisiyle gelen başarının şirketin finansal sonuçlarına da pozitif yansıdığını dile getiren Terzioğlu şunları söyledi: “24 aylık dönemde ciromuzu yüzde 52, EBİTDA’mızı yüzde 107 artırdık. 2017 yılında dünyanı en büyük 100 operatörü arasında en hızlı büyüyen operatör olduk. 2018’in ilk 6 ayında da büyümemizi hız kesmeden sürdürdük. Turkcell Grup, 9 milyar 867 milyon TL ile tüm zamanların en yüksek 6 aylık gelirini elde etti. Yine aynı dönemde 4 milyar 156 milyon TL FAVÖK’e ulaşarak yeni bir rekora daha imza attık. İlk yarı net kârımız ise 916 milyon TL oldu.”