Dünya 28.03.2016 20:51

Türkiye gaz sevkiyatında önemli rol oynayabilir

KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı, "Türkiye gelecekte İsrail ve Kıbrıs gazının birleştirilerek Türkiye üzerinden Avrupa'ya sevkiyatında önemli bir rol oynayabilir" dedi. YENİBİRLİK - KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum lider Nikos Anastasiadis, Kıbrıs…
Türkiye gaz sevkiyatında önemli rol oynayabilir

KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı, "Türkiye gelecekte İsrail ve Kıbrıs gazının birleştirilerek Türkiye üzerinden Avrupa'ya sevkiyatında önemli bir rol oynayabilir" dedi.

YENİBİRLİK - KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum lider Nikos Anastasiadis, Kıbrıs sorununa BM gözetiminde kapsamlı çözüm müzakereleri çerçevesinde BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide'nin ev sahipliğinde ara bölgede bir araya geldi. KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı, görüşmenin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, görüşmede, Rum yönetiminin Doğu Akdeniz bölgesinde yer alan Münhasır Ekonomik Bölge (MEB) içinde yer alan 6, 8 ve 10'uncu parsellerde hidrokarbon araştırmaları yapılmasına yönelik ruhsat ihalesine çıkmasını ele aldıklarını söyledi. Rum tarafında açılmakta olan ihaleler ve bu ihaleler sonrasında kazı işleminin gündeme gelmesi halinde bunun yaratabileceği olumsuzlukları Rum tarafına ilettiklerini aktaran Akıncı, "Ortak zenginliği bugün gerginlik haline dönüştürmemiz lazım" dedi. 

Akdeniz'de çıkan hidrokarbon yataklarının çözüm sonrası her iki tarafında zenginliği olacağını anlatan Akıncı şöyle konuştu

"Bu zenginlik iki toplumca çözümün kolaylaştırıcı unsurlarından biri olarak nitenlendirilmesi gayet doğaldır. Bundan bölgede oluşacak işbirlikleri ile Kıbrıslıların dışında başka ülkelerin de yararlanması mümkündür. Türkiye gelecekte İsrail ve Kıbrıs gazının birleştirilerek Türkiye üzerinden Avrupa'ya sevkiyatında önemli bir rol oynayabilir. Eğer bugün akılcı davranılmazsa yeniden gerginliklere neden olabilir. Geçmişte bunlar yaşandı. Bunların olmaması için dikkatli davranılması gerekir."