Dünya 05.03.2016 05:54

Türkiye ile ortak yol haritası

AB-Türkiye zirvesinde Brüksel'in Pazartesi günü Ankara ile müzakere edilecek taslak yol haritasının ayrıntıları netleşiyor. AB liderleri, Türk vatandaşlarına vize muafiyeti karşılığında Türkiye'den insan kaçakçılığıyla mücadele…
Türkiye ile ortak yol haritası

AB-Türkiye zirvesinde Brüksel'in Pazartesi günü Ankara ile müzakere edilecek taslak yol haritasının ayrıntıları netleşiyor. AB liderleri, Türk vatandaşlarına vize muafiyeti karşılığında Türkiye'den insan kaçakçılığıyla mücadele ve Avrupa'da iltica başvurusu kabul edilemeyen mültecileri geri kabul etmesini isteyecek.

YENİBİRLİK - Avrupa Komisyonu'nun mülteci krizini çözüp, Schengen'i yeniden tesis etmek için hazırladığı yol haritası açıklandı. Plana göre  Türk vatandaşlarına Schengen vizesinin kaldırılması yolunda önemli mesafenin katedildiği de vurgulanıyor. Karşılığında AB, Türkiye'den insan kaçakçılığıyla etkin mücadele ve 28 AB ülkesinde iltica başvurusu kabul edilmeyen tüm mültecilerei geri kabul etmesini isteyecek. 

Schengen'i kaldırmanın AB'ye 18 milyar euroya mal olacağına işaret edildiği planda 2016 sonuna kadar ülkelerin koyduğu keyfi sınır kontrollerine son verilip Schengen sisteminin yeniden tesis edilmesinin planlandığı belirtildi. 

Avrupa Birliği kararlarındaki en etkili iki lider olan Almanya Başbakanı Merkel ile Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande'ın Paris'teki görüşmesinde de mülteci krizi gündeme geldi.  Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Suriyeli mültecilerle ilgili sınır güvenliğini denetlemek için NATO bünyesinde görev yapmak üzere Ege Denizi'ne gemi göndereceklerini açıkladı. Hollande, mülteci krizi meselesinde Almanya ile aynı tutum içerisinde olduklarını ve Schengen sınır güvenliğinin güçlenmesi gerektiğini dile söyledi.

Bu kapsamda sığınmacıların parmak izlerinin alınarak kaydedilecekleri merkezler kurulmasının önemine vurgu yapan Hollande, sığınmacıların nereden geldiğinin bilinmesi ve sığınma haklarının öğrenilmesi için bunun zorunlu olduğunu vurguladı.

Hollande, sınır güvenliğinin sağlanması konusunda Schengen dışında da hassasiyet göstereceklerine işaret edip, "Suriye'den kaçan mülteciler kendilerine en yakın ülkelerde kalmalılar; yani Türkiye, Lübnan ve Ürdün. Elbette insani yardım konusunda biz de elimizden gelen yardımı yapacağız" ifadelerini kullanan Hollande, sadece Fransa'nın değil tüm AB'nin sorunun çözümüne yardımcı olmasını istedi.

Fransa 30 bin mülteci alacak

Fransa Cumhurbaşkanı, "Fransa ve diğer ülkeler (mülteciler konusunda) sözlerinde durmalıdır. Fransa 30 bin mülteci sözünde duracak. Yunanistan'ın da mülteci akınını durdurma konusunda verdiği sözde durması lazım" dedi.

Hollande, Türkiye'nin bu bağlamda verdiği sözlerin arkasında durmasına vurgu yaparken "2,5 milyondan fazla mülteciye ev sahipliği yapan Türkiye'ye yardım etmek de son derece meşrudur" ifadesini kullandı.

Hem Hollande hem Merkel Türkiye'nin mülteci krizinde sarf ettiği efordan duydukları memnuniyeti dile getirirken bu bağlamda başlatılan çalışma izni uygulamasının da yararlı olduğunu dile getirdi.
Hollande 2.5 milyon mülteci ağırlayan Türkiye'nin AB'den yardım beklediğine dikkat çekerken, Merkel de bu konuyla ilgili olarak "Çabalarımız henüz bitmedi" dedi.