Vakıf Katılım web
Dünya 05.03.2021 10:00 Güncelleme: 05.03.2021 10:18

TÜRKİYE VE ÖZBEKİSTAN KARDEŞLİĞİ: MAZİDEN ATİYE UZANAN KADİM BİR KARDEŞLİK

Özbekistan, önemli bir dönemden geçiyor. Şevket Mirziyoyev ile birlikte dünya ile daha bütünleşmiş olacak adımları hızla atan ülke, başta komşularıyla vizesiz seyahat olmak üzere daha pek çok alanda yenilikleri hayata geçirirken Türk Konseyine üye oldu. Ülkede Türkiye vatandaşları 14 gün vizesiz kalabiliyor.
TÜRKİYE VE ÖZBEKİSTAN KARDEŞLİĞİ: MAZİDEN ATİYE UZANAN KADİM BİR KARDEŞLİK

Güngör YAVUZASLAN

Özbekistan, önemli bir dönemden geçiyor.  Şevket Mirziyoyev ile birlikte dünya ile daha bütünleşmiş olacak adımları hızla atan ülke, başta komşularıyla vizesiz seyahat olmak üzere daha pek çok alanda yenilikleri hayata geçirirken Türk Konseyine üye oldu. Ülkede Türkiye vatandaşları 14 gün vizesiz kalabiliyor. Özbekistan turizm atılımını yaparken, tarım, sanayi ve ekonomi alanında da adımlar atılıyor. SSCB döneminden işletilen pamuk tarlaları yerini ağaç fidanlarına bırakırken, inşaat sektörü en hızlı alanlardan biri..

PARLAYAN YILDIZ YATIRIMCILARI BEKLİYOR

Özbekistan’ın önemli reform ve değişimler süreci devam ediyor. İş ve yatırım ortamının iyileştirilmesine yönelik kararlar alınırken, bu değişimler sonucu ülkede iş yapma imkanları artmaya devam ediyor. Türk iş adamları sayısı ülkede giderek artıyor. Önemli Türk şirketlerinin ülkedeki projeleri dikkat çekiyor. Türk iş adamları Özbekistan'da tekstil, mobilya, inşaat, tarım, bahçecilik ve seracılık alanlarında faaliyet gösteriyor. Hizmet sektöründe yer alan Türk iş insanları da var. Kardeş Özbekistan 35 milyon nüfusla bölgenin en önemli ekonomisi ile, Türk iş adamları için cazip bir ülke…

ÜLKE ADINI BÜYÜK BİR HÜKÜMDARINDAN ALIYOR

Özbekistan, adını Altınorda Devletinin hanlarından Öz Bek’ten aldığını tarihçiler tarafından aktarılmaktadır.. Özbekistan’ın yüz ölçümü 447.400 kilometrekaredir. Ülke güneyde Afganistan ve Türkmenistan, doğuda Kırgızistan ve Tacikistan, batı ve kuzeyde ise Kazakistan ile komşudur. Denize bağlantısı olmayan ülke, on iki şehir ve ülkenin batısında bulunan özerk Karakalpakistan’dan oluşmaktadır. Başlıca şehirleri Taşkent, Semerkand, Buhara, Hive, Hokand, Karşı, Ürgenç ve Nukus’tur.

ORTAK ALFABE 2023’TE

1991 yılındaki bağımsızlığından sonra Kiril ve Latin alfabelerinin beraber kullanıldığı ülkede, Özbekistan, 1 Ocak 2023'ten itibaren tamamen Latin alfabesine geçilecek. Şimdiden sokaklarda birçok yerde Latince yazılar görülüyor. Özbekistan'daki devlet kurumlarında halen resmi yazışmalar Kiril alfabesiyle yürütülüyor, ülkedeki okullarda ise Latin alfabeli Özbekçe kitaplar üzerinden eğitim verilmeye devam ediliyor. Türkiye’den gelenler, rahatça Özbek Türkleriyle anlaşabildik.

HEDEF 5 MİLYAR DOLAR TİCARET HACMİ

Türkiye ile Özbekistan 2,4 milyar dolar olan ticaret hacminde hedef 5 milyar dolar. 2020 yılında Özbekistan'ın dış ticaretinde yüzde 5,8 payla 5'inci sırada yer alan Türkiye, ülkenin ihracatında ise bir basamak yükselerek yüzde 6,7 payla Çin ve Rusya'nın ardından 3'üncü sıraya yerleşti. İthalatında da Çin, Rusya, Kazakistan ve Güney Kore'nin ardından yüzde 5,1 payla 5'inci sıradaki yerini koruyan bir Türkiye var. Özbekistan, Türkiye'ye iplik, bakır, gıda ve tekstil ürünleri ihraç ederken Türkiye'den Özbekistan’a inşaat malzemeleri ve ekipmanları, makine ve teknoloji, tekstil ve gıda ürünleri ithal ediliyor. Şubat 2020’de Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde bir araya geldi. Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey Toplantısında ortak bildiri, mutabakat zaptı ve anlaşmalar yapıldı. Yeni dönem hızlı ilerliyor. “Özbekistan’la ilişkilerimizi, ortak tarih, dil ve kültürümüz temelinde güçlü kardeşlik bağlarına dayanan stratejik ortaklık olarak tanımlıyoruz” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye ve Özbekistan kardeşliğinin, maziden atiye uzanan kadim bir kardeşlik olduğunu vurguladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Özbekistan’ın, 2019’da Bakü’de yapılan 7. Liderler Zirvesi’nde Türk Keneşi’ne tam üyeliği ile birlikteliğin daha da perçinlendiğini dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “34 milyona yaklaşan genç ve dinamik nüfusu, zengin tabii kaynakları, sanayi potansiyeli ve güçlü tarımsal üretimiyle Özbekistan, bölgesinin cazibe merkezi olma yolunda emin adımlarla ilerliyor” dedi.

Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev de “Kardeş Türkiye topraklarında Özbekistan Cumhuriyeti heyetine sergilenen saygı ve itibar, samimi konukseverlik için Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı değerli dostum Recep Tayyip Erdoğan Ekselanslarına ve birader Türk halkına kalbi şükranlarımı sunuyorum” diyerek konuşmasına başladı.

İkili ilişkiler bakımından son iki senede yapılan işlerin tarihe yeni sayfalar olarak yazılacağını kaydeden Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev, “Ticari, ekonomik ve yatırım alanındaki iş birliğimize ivme kazandırmanın öncelikli görev olduğunun bir kez daha altını çizdik.  Mal mübadelesi hacminde 5 milyar doları yakalamak için tüm olanak ve potansiyelin mevcut olduğunu itiraf ettik ve biz 5 milyar doların bizim için sınır olmayacağı hakkında fikir mutabakatına vardık” diye konuştu.

ASYA kıtasının en önemli ülkelerinden birisi olan Özbekistan, aynı zamanda Türk İslam medeniyetinin de en önemli kültür merkezlerinden birisi olarak tarihsel gelişimi olan bir ülke. Orta Asya ve Türk-İslam medeniyeti hakkında bilgi sahibi olmak isteyen herkesin dünyanın en büyük açık hava müzelerinden biri olan Özbekistan’ı mutlaka ziyaret etmesi gerekir.