Halkbank web
Ekonomi 24.06.2021 07:00

TURYİD Başkanı Demirer: Müzik kısıtlaması kalkacak

TURYİD Başkanı Kaya Demirer, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile görüştüğünü, 'müzik kısıtlamasının kademeli normalleşmenin bir parçası olduğu' ve 'kısıtlamanın yakın bir zamanda kalkacağını' aktardı.
TURYİD Başkanı Demirer: Müzik kısıtlaması kalkacak

Antalya'da düzenlenen "1. Uluslararası Turizm Gastronomisi ve Ağırlama Zirvesi" başladı.

EXPO 2016 Antalya Fuar ve Kongre Merkezi'nde "Ağırlamada Farklılaşma" temasıyla düzenlenen organizasyonda, gastronomi ve ağırlama alanında faaliyet gösteren bazı firmalar stant açtı.

Antalya Vali Yardımcısı Nurettin Ateş, beraberindeki Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Gürbüz, Antalya Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bahar, Antalya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır ile organizasyonu düzenleyen şirketin Grup CEO'su ve Genel Yayın Yönetmeni Gökmen Sözen, stantları gezdi.

Yiyecek içecek stantlarındaki mini sebze, meyve ve taze baharatlar ziyaretçilerin ilgisini çekti.

Mini sebze meyve üretimi yapan tarım firmasının sahibi Mesut Türk, gazetecilere yaptığı açıklamada, 200 çeşit ürün yetiştirdiklerini söyledi.

Taze baharatlar, mini sebze ve meyvelerin dikkati çektiğini dile getiren Türk, "Yaşayan marullar, sağlıklı atıştırmalıklar da yetiştiriyoruz. Salgın sürecinde ürettiğimiz mini ürünleri farlı ülkelere ihraç ettik. Ürünlerimizin yüzde 60'ı yurt dışına gidiyor." diye konuştu.

Türk, fuarda iyi tarım modeliyle sağlıklı ürünleri nasıl yetiştirdiklerinin bilgisini verdiklerini ifade etti.

İki gün sürecek "1. Uluslararası Turizm Gastronomisi ve Ağırlama Zirvesi"nde gastronomi, restoran, otel ve turizm sektör temsilcilerinin sunum yapacağı bildirildi.

SÖZEN: MUTLUYUZ

Açılışta konuşan Gökmen Sözen, "20 yıla yakın süredir gastronomi üzerine büyük organizasyonlar yaptık. Bu fuarı Türkiye'ye kazandırmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Benim için Antalya çok önemli. Burada birçok yatırım, restoran ve otellerin dinamiklerini görüyorum. Burada bu fuar çatısı altında sektör temsilcilerini buluşturmaktan mutluluk duyuyorum." ifadelerini kullandı.

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİNE UZATMA TALEBİ

Konuşmacılar arasında yer alan Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Yönetim Kurulu Başkanı Müberra Eresin, kendileri için aslolanın Avrupa'nın sınırlarını açabilmesi olduğunu söyleyerek, "Türkiye'ye bağlı bir şey de değil mesele. İngiltere kendi normalleşmesini erteledi, İspanya, İtalya açmadı ve biz şehir otellerinde durumu maalesef bu yılın sonuna kadar çok parlak görmüyoruz. Turizm çalışanları için kısa çalışma ödeneğinin üçer ay aralarla uzatılmasını istiyoruz." dedi.

Eresin, "Diğer konu ise pandemi. Hayatımızı çok değiştirdi, özellikle konaklama sektöründe kurgularımız değişti. Dijitalleşmeyi hayatımıza aldık. Tüm rezervasyonlar son dakika organize edilir oldu. Rusya açıldı ama, yansımalarını merak ediyoruz. Kendi çalışmalarımızı Türkiye Otelciler Birliği olarak buna doğru çevirdik ve asıl odağımız gelecek misafirler. Artık geçmişte olduğu gibi tanıtımla çok uğraşmasak da pazarlamanın önemini keşfettik. Türkiye'deki bu eksiği tamamlamaya çalışıyoruz. Şimdilerde özellikle dijital platformlara taşıdığımız online workshop hazırlığı içerisindeyiz. Güney Amerika, Azerbaycan, Rusya ve Ukrayna'da yaptığımız çalışmaları dijital platformlara taşıyoruz. Özellike Antalya için de önemli bir pazar olan Ukrayna için, 'yeni bir ürün pazarlayalım' diyerek İstanbul'da şehir turizmi, Kapadokya'da kültürel turizm yapabileceklerini öne çıkarttık." ifadelerini kullandı.

"Pandemiyle beraber hayatımızdaki değişiklikleri çalışmalarımıza yansıtmaya devam edeceğiz." diyen Eresin, "Bu dönemde bizim en büyük kazancımız sektör STK'larının bir araya gelerek uzun dönemli kararlar verebilmesi ve kamuyla birlikte ulaştırabilmesi oldu." şeklinde konuştu.

'KISITLAMA KALKACAK'

Turizm Restoran Yatırımcıları ve Gastronomi İşletmeleri Derneği (TURYİD) Başkanı Kaya Demirer'de, yeni projeler ürettiklerine dikkat çekerek, "Bu yenilikleri yerel otoritelerle de paylaşıyoruz. Yeni dönemde gastronomiyi turizmin içerisine nasıl katarızı düşünüyoruz. Ama bazen de sorunlarla boğuşuyoruz ve reaktif bir dönem oluyor." dedi.

Demirer, "Son yıl biraz öyle oldu. Sevgili Müberra Hanım ve Sururi başkan olmak üzere güvenli turizm sertifikasının kriterlerini yazmak için bakanlık yetkilileriyle gece gündüz çalıştık. O güvenli turizm sertifikasıyla geçen sene 11 milyar dolar turizm geliri elde ettik. Bu sene biraz daha yüksek bekliyoruz. Bu zirve bizim için moralli bir döneme geldi. Turizm bakanımızla gelmeden evvel müzik konusunu görüştüm. Kendisinin onayıyla bir bilgi vermek isterim. Kademeli normalleşmenin bir parçası olduğunu ve müzik yasağının da kalkacağının sinyalini aldım. STK olarak en iyi yaptığımız konu global bir gastoroekonomi zirvesi oldu. Bunu pandemiden önce iki kere yaptık. Gerçekten Uluslararası arenada gastronominin ekonomisinin tartışıldığı ilk ve tek zirve bizim düzenlediğimiz gastroekonomi zirvesidir. Buna devam edeceğiz. Çünkü meslektaşlarımızla aynı konuyu işleyip kişi başı harcamayı yükseltmek için, bu istihdamı birçok paydaşla birlikte yurtdışına taşıdığımız, markaların ihracat değerlerini düşündüğümüzde gastronomi çok önemli." değerlendirmesinde bulundu.