Kültür Sanat 19.06.2021 08:28

Ud sanatçısı Zeynel Demirtaş'tan aynı anda 3 albüm!

Özgün ud çalım tavrı ve doğaçlama performanslarıyla dünya genelinde bir takipçi kitlesine ulaşan Zeynel Demirtaş, uzun süredir beklenen çalışmalarını aynı anda 3 farklı albümle yayınladı.
Ud sanatçısı Zeynel Demirtaş'tan aynı anda 3 albüm!

Tüm dijital müzik platformlarından ulaşılabilen Araf, OUD ve Anatolian albümlerinin, dinleyicilere Osmanlı Saray Müziği’nin ilham kaynaklarını keşfetme fırsatı sunduğunu söyleyen ud sanatçısı Zeynel Demirtaş, "Farklı makamlardaki doğaçlama çalışmaları sayesinde, Anadolu türkülerini udun mistik tonuyla tüm hücrelerinizde hissedeceksiniz. Özellikle kendi bestelediğim Araf albümü, modern dünyanın sanat açlığına ilaç niteliğinde. Kalıcı eserler olmalarını umuyorum" dedi.

Prodüktörlüğünü Mehmet Tacan Ekim’in üstlendiği albümlerin tüm kayıtları, udun doğal sesini dinleyicilere kusursuz bir şekilde ulaştırabilmek adına Cem Önsoy ve Uğur Baloğlu tarafından Stüdyo Cemu’da gerçekleştirildi. Albümün Tarihi Yarımada ve İstanbul temalı fotoğrafları, fotoğraf sanatçısı Mert Recep Yavaş tarafından çekilirken, kapak görselleri Zehra Demirtaş Yıldız tarafından tasarlandı.

Zeynel Demirtaş Kimdir?

1984 yılında Mersin’de dünyaya gelen ud sanatçısı Zeynel Demirtaş, ortaokul ve lise yıllarında müziğe ilgi duydu. 2009’da ud üstadı Yurdal Tokcan ile tanışmasını "Hayatımdaki dönüm noktalarından biriydi" diye tanımlayan Demirtaş, 2012’de Haliç Üniversitesi Türk Musikisi Bölümü’nde konservatuvar eğitimine başladı. Bu dönemde dünyaca ünlü ud yapımcısı Faruk Türünz ile tanıştı ve ud atölyesinde çalışmaya başlayarak kıymet verdiği enstrümanın yapım sürecine dahil oldu. Atölyede udun yapım tekniklerini öğrendi. Yıllar geçtikçe, icra ettiği enstrümanın yapımı konusunda kendini geliştirmesi, ud tekniğine ve müziğine olumlu olarak yansıdı.

Konservatuvardan mezun olduğu 2016 yılında, Okan Üniversitesi’nde müzik alanında yüksek lisans programını kazanarak eğitimine devam etti. Eğitimi sırasında İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İSMEK'te ud dersleri vermeye başladı. Üç yılı aşkın süreyle her seviye ve yaştan yüzlerce öğrenciye eğitim verdi. Sanatçı halihazırda Türkiye'nin ilk online ud eğitim platformu zeyneldemirtas.com üzerinden bini aşkın ders videosuyla dünyanın dört bir yanındaki udseverlere ulaşıyor, Türkiye’deki ud çalım tavrı ve tekniklerini dünyanın dört bir yanındaki öğrencilerine tanıtıyor.