Ekonomi 02.12.2018 03:00

Umudumuz Çift Kanatlı Gençlerde

Young Guru Academy (YGA) tarafından bu yıl 17.si düzenlenen YGA Zirvesi'nde, 30 bin başvuru arasından seçilen 2 bin 500 lise ve üniversite öğrencisi bir araya geldi.
Umudumuz Çift Kanatlı Gençlerde

Toplumsal sorunlara teknoloji temelli çözümler getiren YGA’lılar, zirvede, geleceğin lider adaylarına, sıra dışı başarı hikayeleriyle ilham verdi. Öğrenciler zirvede, Harvard’dan Prof. Mehmet Toner, TÜSİAD YK Başkanı Erol Bilecik ve TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı Dr. Sani Şener gibi YGA Hayal Ortakları ile tanışıp, onların çift kanatlı yolculuklarını dinledi.

Zirvenin en dikkat çeken projesi ise Millî Eğitim Bakanlığı desteğiyle hayata geçirilen ‘Anadolu’ya Bilim Seferberliği’ oldu.


Gülay YÜCEL

Young Guru Academy (YGA), geleceğin çift kanatlı rol model liderlerini keşfediyor. Seçilen gençler, liderlik kabiliyetlerini, dünya çapında sosyal fayda yaratan projeler üretirken geliştiriyorlar. 17.si düzenlenen Zirve, YGA Liderlik Programlarının ilk basamağını oluşturuyor. YGA’nın stratejik ortağı Zorlu Holding ev sahipliğinde gerçekleşen zirveye Türkiye’nin dört bir yanından 2 bin 500 lise ve üniversite öğrencisinin yanı sıra iş ve akademi dünyasının duayen isimleri katıldı.

Zirvede Harvard - MIT’den Prof. Mehmet Toner, TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı Dr.Sani Şener, Sera Grup CFO’su Damla Şener Akkaynak, TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Erol Bilecik, Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Zorlu, Zorlu Holding Yönetim Kurulu Üyesi Emre Zorlu, Turkcell CIO’su Serkan Öztürk, Facebook Türkiye Ülke Direktörü Derya Matraş, YGA Kurucusu ve YK Başkanı Sinan Yaman ve YGA Mezunlarının yanı sıra Olimpiyat Şampiyonu Milli Okçu Mete Gazoz, 24. Sundance Film Festivali’nde Büyük Jüri Ödülü alarak dünya çapında başarıya ulaşan yönetmen Tolga Karaçelik de konuşmacılar arasında yer aldı. Günün kapanışında New York Carnegie Hall gibi dünyanın en saygın sahnelerinde yoğun ilgi gören caz sanatçısı Karsu Dönmez, performansıyla büyüledi.

‘Bir kanatta akıl diğerinde kalp’

YGA Zirvesi için Amerika’dan gelen Prof. Mehmet Toner “YGA’lı gençler çift kanatlı; bir kanatlarında akıl yani bilim ve teknoloji, diğer kanatlarında kalp yani vicdanlı hayalleri var. Akıl ve kalbi birleştirerek sadece Türkiye’nin değil dünyanın geleceğine de umutla bakmamı sağlıyorlar. Yeni projelerini Amerika, İngiltere, İtalya’dan sonra şimdi de Uzak Doğuya götürüyorlar” dedi.

Gençlerle ilham veren hikayelerini paylaşan bir diğer YGA Hayal Ortağı TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Erol Bilecik ise “YGA benim sosyal inovasyona bakış açımı değiştirdi. En son teknolojileri kaldıraç olarak kullanarak etkisi yüksek sosyal inovasyonlar üretiyorlar.” dedi.

Dünyanın ilk yapay zeka ‘Bilim Seti’

Zirvede dünyanın ilk yapay zeka bilim setinin de lansmanı yapıldı. Çocuklara deneyerek öğrenme ve bilimin özünü anlama imkânı sunan YGA Bilim Setlerinin en yenisi Yapay Zeka Bilim Seti katılımcılarla paylaşıldı. YGA Hayal Ortağı Turkcell CIO Serkan Öztürk “Dünyanın ilk yapay zekâ destekli bilim setlerini YGA’lı mühendislerle birlikte geliştirdik ve ürettik. Çocuklarımıza yapay zeka teknolojisini erken yaşta öğreterek, teknolojiyi sadece kullanan değil aynı zamanda geliştiren nesiller olmalarını amaçlıyoruz.” dedi.

Gençlerle ilham veren hikayelerini paylaşan bir diğer YGA Hayal Ortağı TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Erol Bilecik ise “YGA benim sosyal inovasyona bakış açımı değiştirdi. En son teknolojileri kaldıraç olarak kullanarak etkisi yüksek sosyal inovasyonlar üretiyorlar.” dedi.

Bilim Seferberliği’nde Hedef 2 Milyon Öğrenci

TAV Havalimanları ile Yapı Kredi hayal ortaklığında ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın desteği ile hayata geçirilen ‘Anadolu’ya Bilim Seferberliği’ zirvenin dikkat çeken konu başlıklarından biri oldu. Çocuklara bilimi sevdirmeyi ve bilimsel bakış açısı kazandırmayı amaçlayan YGA, Anadolu’ya Bilim Seferberliği projesi kapsamında bugüne kadar 90 bin öğrenciye ulaştı. Anadolu’nun dört bir yanına dokunmayı başaran seferberlikte, özellikle köy okullarındaki öğretmenlerden beklenenin ötesinde olumlu geri dönüşler alındı.

Bilim Seferberliğinin ilk günden beri destekçisi olan TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı Dr. Sani Şener “YGA Bilim Seferberliği ile Türkiye’nin en parlak gençleri, en son teknolojiyi, Türkiye’nin en ücra köşelerine götürüyorlar. Bilim Setleri ile çocuklar bilimin, teknolojinin özünü şimdiden öğreniyor.” dedi.

Seferberlik kapsamında düzenlenen yarışmaya katılan 120 proje arasından seçilen 10 proje köy okullarından katılan öğretmen ve öğrenciler tarafından YGA Zirvesi fuaye alanında katılımcılara sergilendi. Seçilen projeler arasında engelliler için akıllı merdiven dikkatleri topladı.

Anadolu’ya Bilim Seferberliği projesinin ile 3 yılda, 5 bin okulda, 2 milyon öğrenciye ulaşılması bekleniyor. Projeye destek olmak isteyenler www.bilimseferberligi.org adresi üzerinden bağışlarıyla istedikleri ile ve okula bilim seti hediye edebiliyor. Millî Eğitim Bakanlığı ile imzalanan protokol kapsamında, bakanlık tarafından belirlenen her okula 10’ar adet bilim seti gönderiliyor. Bilim seti gönderilen okullardaki öğretmenler bir platform aracılığıyla zengin deney içerikleri ve bilim setinin sınıf içi kullanımına dair eğitimlere ulaşabiliyor.

30.000 bilim gönüllüsü başvurdu

Zirveye katılan gençler arasından seçilecek 100 kişi YGA Liderlik Programına dahil olacak. Bir yandan YGA Hayal Ortaklarından eğitim alma, diğer yandan da YGA Sosyal İnovasyon projelerinde gönüllü olarak çalışma fırsatı yakalayacaklar. Bu sene YGA ekibine dahil olacak gönüllüler Bilim Seferberliği kapsamında çocuklara bilimi sevdirmek için çalışacaklar.