Dünya 23.11.2022 06:02 Güncelleme: 23.11.2022 13:02

UNESCO'da kardeş ülkeler Türkiye ve Azerbaycan'ın halk müzikleri seslendirildi

Fransa'nın başkenti Paris'teki Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Teşkilatı (UNESCO) binasında, kardeş ülkeler Türkiye ve Azerbaycan'ın halk müzikleri dinletisi gerçekleştirildi.
UNESCO'da kardeş ülkeler Türkiye ve Azerbaycan'ın halk müzikleri seslendirildi

Türkiye'nin UNESCO Daimi Temsilcisi Büyükelçi Gülnur Aybet ve Azerbaycan'ın UNESCO Daimi Temsilcisi Büyükelçi Elman Abdullayev'in ev sahipliği yaptıkları etkinlikte, iki ülke delegasyonları yöresel parçalar seslendirdi.

Türkiye'nin Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) Daimi Temsilcisi Kerem Alkin, Azerbaycan'ın Paris Büyükelçisi Leyla Abdullayeva, Türkiye'nin Paris Başkonsolosu Serdar Belentepe'nin yanı sıra pek çok davetlinin katıldığı etkinlikte Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü ve Genel Sanat Yönetmeni ve Türk Tenor Murat Karahan ile 22 yıldır İstanbul'da yaşayan Azerbaycanlı Piyanist Turan Manafzade dünya klasik müziğinden eserler seslendirdi.

İki sanatçının Türkiye ve Azerbaycan halk müziklerini klasik müzikle harmanlayarak yorumladığı parçalar büyük beğeni aldı.

Türkiye'nin UNESCO Daimi Temsilcisi Büyükelçi Aybet, sanatsal konular dahil teşkilatta Türkiye ve Azerbaycan delegasyonun birçok meselede işbirliği yaptığını söyledi.

Aybet ayrıca yaptığı açıklamada, iki çok değerli sanatçıyı bir araya getirdiklerini ifade etti.

Karahan'a "milli hazinemiz" diyen Aybet, bu geceyle hem Azerbaycan-Türkiye arasındaki kardeşliği ve işbirliğini vurgulamayı hem de evrensel müzik yapan iki sanatçının milli müziklerini çok başarılı şekilde icra edebildiklerini göstermeyi amaçladıklarını dile getirdi.

Aybet, Azerice ve Türkçe şarkılarını klasik müzikle sunan bir program yaptıklarını ifade ederek, "Bu sanırım UNESCO'da bir ilk, evrensel müzik ile kendi müziğimizi bir araya getirmek. Hem eski sanatçılarımızdan hem yeni bestekarlarımızdan eserler sunduk." dedi.

Azerbaycan UNESCO Daimi Temsilcisi Elman Abdullayev de müziğin insanların ruhuna dokunduğuna ve sınır tanımadığına değindi.

Türkiye ve Azerbaycan için kullanılan "Tek millet iki devlet" sözünü anımsatan Abdullayev, Türk sanatçılar Barış Manço, İbrahim Tatlıses, Zeki Müren ve Ziya Taşkent'in eserlerine fazlasıyla aşina olduğunu ifade etti.

Tenor Murat Karahan da Türk ezgilerinin yurt dışında ilgiyle karşılandığına işaret ederek, "Anadolu'muzun bağrından kopan ve seslendirdiğimiz o muhteşem duygu ve melodiler yurt dışında da beğeni topluyor." dedi.

Türkiye'de yakın zamanda dünyaca ünlü tenor Placido Domingo'nun "Senede Bir Gün" parçasını seslendirdiğini anımsatan Karahan, dünyada önemli mecralarda kariyer yapan sanatçılar için kendi ülkelerinin müziklerinden örnekler vermenin önemli olduğuna vurgu yaptı.

Türkiye ve Azerbaycan halk müziklerinden "Sabahın Seherinde", "Laçin" gibi parçaların seslendirildiği etkinlikte, tenor Karahan'ın yorumladığı Aşık Veysel'in "Uzun İnce Bir yoldayım" eseri büyük beğeni topladı.

Dünya klasiklerinden Mozart'ın Türk marşının da seslendirildiği programda, davetlilere Türkiye ve Azerbaycan mutfağının beğenilen lezzetleri ikram edildi.