Halkbank web
Ekonomi 17.02.2019 22:48

Vadeli Mevduat Mı ? Gayrimenkul Mü ?

Gayrimenkul projelerinde Pazarlama ve Satış Yönetimi hizmeti sunan Türkiye'nin ön de gelen markalı konut projelerinde rol alan Satış Çözümleri markasının kurucusu Soner Keleş "Yüksek mevduat faizlerine rağmen günümüzde gayrimenkul almanın neden daha cazip olabileceğini" değerlendirdi;
Vadeli Mevduat Mı ? Gayrimenkul Mü ?

Gayrimenkul projelerinde Pazarlama ve Satış Yönetimi hizmeti sunan Türkiye’nin ön de gelen markalı konut projelerinde rol alan Satış Çözümleri markasının kurucusu Soner Keleş “Yüksek mevduat faizlerine rağmen günümüzde gayrimenkul almanın neden daha cazip olabileceğini” değerlendirdi;

Son dönemde vadeli mevduat hesabı açmak mı yoksa gayrimenkul yatırımı yapmak daha avantajlı?

Soner Keleş: Bu sorunun cevabı elbette ki beklentilerinizin ne olduğu ile ilgilidir. Amacınız birikimlerinizden yatırım yapmak mı yoksa uzun yıllardır hayalini kurduğunuz içinde oturabileceğiniz bir konut sahibi olmak mı? Her ikisinde de içerisinde bulunduğumuz fırsatlar döneminde gayrimenkul sahibi olmak daha karlı olabilir.

Günümüzde birikiminizi değerlendirebileceğiniz birbirinden farklı yatırım seçenekleri vardır. Bunlar arasında konut, dükkan, ofis, arsa gibi gayrimenkul yatırımları olabileceği gibi döviz, vadeli hesap, altın gibi menkul değerler üzerine de olabilir. Geçtiğimiz yılın ikinci yarısından sonra vadeli mevduat faizlerinin yıllık %20-25’lere geldiği bir ortamda konut getirisi uzun bir aradan sonra ilk kez faiz gelirinin altında kaldı.

Genel bir kanı olarak birikiminizi gayrimenkul almak yerine vadeli mevduat hesabında tutmak daha avantajlı gibi görünmektedir. Yatırım yapan birey; ekonomik durumu, giderleri, yaşam şekli gibi faktörleri göz önünde bulundurarak uygun yatırıma yönelmelidir. “Konut kirası mı faiz mi daha avantajlı?” kararsızlığı yaşayan birikim sahibi, her iki yatırım tercihinin de avantajları kadar riskleri de olduğunu göz önünde bulundurmalıdır. Ancak son yıllarda gayrimenkul piyasalarında oluşan arz fazlası nedeniyle konut fiyatlarında kaçırılmayacak cazip fırsatların ortaya çıktığı  göz ardı edilmemelidir.

Örneğin 500 bin TL lik birikiminiz ile yıllık ortalama net 90 bin TL mevduat geliri elde ederken bu birikiminiz ile sahip olabileceğiniz bir konuttan yıllık 30 bin TL kira getirisi elde edebilirsiniz. Bu açıdan bakıldığında arada uçurum olduğu düşünülebilir ancak elinizdeki birikim ile 500 bin TL değerinde bir konutu firmaların sunduğu fiyat avantajlarıyla 400 bin TL ye satın alabilirseniz durum değişebilir. Mevduattan elde edeceğiniz getiriyi satın alacağınız konut fiyatında indirim olarak alabiliyorsanız gayrimenkul yatırımı yapmak daha mantıklı olabilir.

Ev almak yerine parayı mevduata yatırıp, mevduattan elde edilen gelir ile kirada oturmak mı? 

Oturum amacıyla ev arayışı içerisinde olanlar için ise mevduat faizlerin yüksek olması ve aylık mevduat geliri ile rahatça kirada oturulabileceği düşünülebilir. Kısa vadede mantıklı gibi görünse de kendi evinizde oturabilmeniz için günümüzde sunulan uygun fiyat ve ödeme koşulları ile ev sahibi olmak daha cazip olabilir. Öte yandan birikiminiz ve mevduat getirisi hem kira karşısında hem de enflasyonist ortamda değer kaybederken diğer taraftan konut stoklarının azalması ve yeni başlayacak olan projelerde inşaat maliyetlerinin artması ile birlikte gayrimenkul fiyatlarının sürekli artışı ise gelecekte gayrimenkul edinimini zorlaştırabilir.

Ev sahibi olmak için konut kredisi faizlerinin daha da düşmesini beklemek gerekir mi?

Faizler düştükçe, krediler ucuzladıkça ev almak daha da kolaylaşıyor. Ancak kolaylaştıkça da talep artıyor ve yükselen inşaat maliyetlerine rağmen düşen konut fiyatları tekrar yükselmeye başlayabilir. Faizler biraz daha düşsün diye beklerken, bu kez konut fiyatları yukarı gittiği için zararlı çıkma ihtimali olabilir. Dolayısıyla ev almak isteyen burada karar vermeli; fiyatlar henüz yükselmeden büyük indirimlerden yararlanarak vakit kaybetmeden konut sahibi olmak mı ya da kredi faizlerinin biraz daha inmesini bekleyerek düşük taksitler ile ev almak mı? Aslında her iki durumda da satın alma bütçesini, ödeme planını ve toplam maliyeti iyi belirleyerek harekete geçmekte fayda var.

Faizlerin aşağıya doğru inme evresine girdiği bu günlerde Hükümetin 31 Mart tarihine kadar geçerli olan KDV ve tapu harcı indirimi ile birlikte son 2 yıldır artan inşaat maliyetlerinin gayrimenkul fiyatlarına henüz yansımadığı bir döneme denk gelmesi, özellikle oturmak için ev almayı planlayanlara fırsat olabilir.  Ancak bekle-gör dönemi devam ederse bu sefer de faizlerin düşmesi ile birlikte konut fiyatlarının tekrar artışa geçmesi kaçınılmaz olacaktır.