Dünya 27.02.2016 21:05

Venezuela'da kıtlık

Yiyecek, ilaç, ev eşyaları ve hijyen ürünlerinde kıtlık yaşayan Venezuela'da vatandaşlar alışveriş yapabilmek için market önlerinde uzun kuyruklar oluşturdu. Chavez ve partisi PSUV, 1998'den bu yana 18 seçimden 17'sinden zafer ile çıktı.…
Venezuela'da kıtlık

Yiyecek, ilaç, ev eşyaları ve hijyen ürünlerinde kıtlık yaşayan Venezuela'da vatandaşlar alışveriş yapabilmek için market önlerinde uzun kuyruklar oluşturdu.

Chavez ve partisi PSUV, 1998’den bu yana 18 seçimden 17’sinden zafer ile çıktı. PSUV iktidarında burjuva devlet yıkılmadı, sadece yeni uluslararası dengelere uygun hale getirildi ve geliştirildi. Bolivarcı sistemin, uzlaşma ve reform stratejisiyle tıkandığı açık görülüyor. Bolivarcı devlet, her gün yeni rüşvet skandalları ile gündemleşiyor. Halk ise gıda kıtlığı ile enflasyonun getirdiği sorunlarla karşı karşıya

Dünyanın en büyük petrol kaynaklarına sahip Venezüella halkı yüz yıldır emperyalizmin saldırısı altında yaşıyor. 1990’lı yıllara kadar süren iki partili sistemin çöküşü ve 1999’tan itibaren Hugo Chavez denetimde ilerici Bolivarcı hükümete karşı, ABD emperyalizmi ve ulusal oligarşi rejim değiştirme konusunda askeri işgal dışında bütün kartlarını çekti.

Dünya ekonomik krizi, sosyal demokrat PSUV’un hükümet projesini sarstı. Aralık ayında parlamento seçimlerinde sağcı muhalif partisi üçte iki çoğunluğu kazandı, Chavezim tarihsel sınırlarına yaklaştı. Venezüella sol güçleri, emperyalizmin müdahalesi, darbe ve ABD işgaline karşı PSUV hükümeti ve Maduro’yu her seçimde destekledi. Yunanistan’da Syriza ve Arjantin’de Kirchner Peronisten’in ardından Venezüella’da da reformizm stratejik başarısızlığı görülüyor. PSUV emperyalizm ve muhalifler ile barışmayı tartışırken, halkın gıda temini konusunda sıkıntılar büyüyor.

Bir yıldır BRICS devletlerinde yaşanan ekonomik kriz, Venezüella’yı da etkiliyor. Kriz kendisini ithalat faaliyetleri, kıtlık ve ülkeye yabancı para girişinde gösterdi.

Kapitalist kriz ve petrol fiyatların düşüşü, Venezüella’yı derinden etkilediği gibi halkın gözünde hükümet de inandırıcılığını kaybetti. Milyonlarca kişi gıda ve ilaç kıtlığı yaşarken ve saatlerce dükkan önünde sıra beklerken, hükümetin devletin dışarıya borçlanmasından bahsetmesi, Maduro ve çevresinde lüks ve rahat hayatın devam etmesi büyük kırılma yarattı.