Gayrimenkul 17.09.2019 03:00

YABANCIYA KONUT SATIŞINDA YENİ REKOR!

Türkiye'ye Çinli ilgisi artarak devam ediyor… Çinli vatandaşlık şirketlerinin Portekiz ve Yunanistan'dan sonra rotayı Türkiye'ye çevirdiklerini söyleyen Nevita International Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Akbal, "Biz de Çinli bir vatandaşlık şirketine 95 milyon liralık blok satış yaptık. Bu şirket 2020 sonuna kadar Türkiye'den 500 milyon liralık alım yapmayı hedefliyor" dedi.
YABANCIYA KONUT SATIŞINDA YENİ REKOR!

Çinlilere tek kalemde 95 milyon TL’Lik satış

Türkiye’nin yabancılara gayrimenkul satan şirketi Nevita International Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Akbal, Çinli bir vatandaşlık şirketine tek kalemde 95 milyon liralık blok satış yaptıklarını açıkladı. Türkiye’nin Çinlilere yaptığı bugüne kadarki en büyük satışını Nevita International ve Reagroups işbirliği ile gerçekleştirdiklerini ifade eden Faruk Akbal, “Kendi vatandaşları adına toplu alımlar gerçekleştiren Çinli vatandaşlık şirketi 2020 sonuna kadar 500 milyon liralık alım yapmayı hedefliyor. Bizde başka satışlar için de görüşmelerimizi sürdürüyoruz. Rahatlıkla söylemek isterim; Çinlilerin Portekiz, Yunanistan ve Avrupa’ya ilgisi yoğundu ama artık Rotayı Türkiye’ye çevirdiler. Nitekim bu blok satış ile birlikte son senedir Türkiye’den en fazla alım yapan ilk 20’de olmayan Çin, bu sene listede üst sıralara çıkmaya başlayacaktır” dedi.

TÜRKİYE GİBİ BAŞKA ÜLKE YOK

Çinlilerin özellikle bu seneden itibaren artan ilgisi için “6 ayda vatandaşlık veren 250 bin dolara başka bir ülke yok” tanımını yapan Akbal, devamının geleceğine vurgu yaptı. Türkiye, Çinlilere 2015’te 271, 2016’da 281 adet konut satmıştı ve ilk 20’ye girmişti. Son iki yıldır ise ilk 20’de yer almıyor. Yakında Çinlilerin artan ilgisini hep beraber göreceğiz, nitekim görüşme halinde olduğumuz başka şirketler ve başka projeler de söz konusu” dedi.

PAKİSTAN VE HİNDİSTAN’A UZMAN ATAYACAĞIZ

Çin ile birlikte Pakistan ve Hindistan’ın da ilgisinin arttığına dikkat çeken Akbal, “Biz Nevita International olarak 12 ülkeden vatandaş istihdam ediyoruz. Potansiyeli yüksek her ülkeye de uzman atıyoruz. Şimdi Çin ile birlikte Pakistan ve Hindistan’a da uzman atamaya karar verdik” dedi.

İSPANYA VE İNGİLTERE’Yİ GEÇEBİLİRİZ

Akbal, Türkiye’nin yabancıya konut satışından yıllık 5-6 milyar dolar bandında gelir sağlandığını hatırlatarak, “Pazarı çeşitlendirip Türkiye’nin yabancıya konut satışında üst lige sıçraması gerekiyor. Bunun da yolu yeni pazarlardan geçiyor. 2013 yılında başlayan mütekabiliyet yasası sonrası geçen yıla kadar ortalama 20 bine yaklaşan yabancıya konut satış adedi 2018’de 39 bin adet olarak gerçekleşti. Bu sene ilk 7 ay itibariyle de yüzde 65 artış söz konusu. Nitekim geçen yıl ilk 7 ayda 14 bin 600 konut yabancıya satılırken, bu sene aynı dönemde 24 bin 100 adet konut yabancıya satıldı. Toplamda yıl sonunda 50 bine yakın konutun yabancıya satılacağı öngörülüyor. Ayrıca bu rakamın 2023 ve sonrasında 75 binin üzerine tırmanması ve adetsel açıdan İspanya ve İngiltere’yi geçmesi öngörüsü hâkim” bilgilerini verdi.

Nevita’nın cirosu 4 yılda 65 katına çıktı!

Yabancıya satış konusunda yüksek potansiyeli öngördükleri için mütekabiliyet yasası çıktıktan hemen sonra 2014 yılında hiç vakit kaybetmeden Nevita International’ı kurduklarını kaydeden Faruk Akbal, “O dönem sadece Fuzul Grup’un projelerini pazarlamaya başlamıştık ve Fuzul Grup projelerini 30’un üzerinde Avrupa, Körfez ve Ortadoğu ülkesinde pazarladık. İlk yıl ciromuz 6,5 milyon lira olarak gerçekleşmişti. Ancak 2016 sonunda bu rakamı 34 milyon liranın üzerine çıkardık. 2017’de 120 milyon lira hedeflemiştik, 150 milyon lirayı aştık. Geçen sene ise 265 milyon lira ciro yaptık. Bu sene hedefimiz 425 milyon lira idi. Şimdi bunu gerçekleştirdik yıl bitmeden. Bir konutu yabancıya yaklaşık 900 bin liraya satıyoruz. Bu yılbaşından itibaren sadece Fuzul Grup projelerini değil, aynı zamanda anlaştığımız tüm projeleri de satmaya başladık. Ciromuzda Fuzul projelerinin payı yüzde 50’ye indi. Önümüzdeki senelerde yüzde 25’lerin de altına inecektir. Bugün portföyümüzde 5.700 adet konut ve ticari mülk bulunuyor. Bunların hasılat değeri de 5,5 milyar lira seviyesinde” dedi.

İhracatçı sayılmak
için dernekleşiyoruz

Bir konutun yabancıya ortalama 850 bin liraya satıldığını kaydeden Faruk Akbal, “Konut alan yabancı ev eşyası ve diğer gereklilikler için de 150 bin lira harcıyor. Bunun yanında en az 2 ayını burada geçiriyor ve perakende, eğlence, ulaştırma gibi sektörlere canlılık katıyor. Vergi ödüyor. Tüm bunlarla birlikte yıllık gelir 10 milyar doları buluyor.” dedi. Türkiye’de ciddi bir ihracat kalemi oluşturduklarını kaydeden Akbal, “Geçtiğimiz günlerde Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Nurettin Nebati ile gerçekleştirdiğimiz toplantıda başta Türkiye’mizin daha etkili ve güçlü tanıtımı, sektörün regülasyonuna katkı, ihracatçı sayılmamız için altyapı oluşturmak gibi konulara altyapı oluşturmak adına dernekleşme ihtiyacı ortaya çıktı. Dolayısıyla yabancıya konut satışı yapan profesyoneller ve bizimle birlikte çalışan iş ortaklarımızla, uluslararası yatırım ve danışmanlık sağlayan markalarla  dernekleşmek için çalışıyoruz. Hazine ve Maliye Bakanlığı ile görüşmeler yapıldı. Önce Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ardından GYODER, KONUTDER ve İNDER ile de görüşmelere başlıyoruz.” dedi.