Güncel - Yaşam 23.09.2018 09:02 Güncelleme: 23.09.2018 11:41

'Yeni Havalimanı'nın Açılış Tarihi Değişmedi'

İstanbul Yeni Havalimanı'nın açılış tarihi konusunda orataya atılan işletmeci ve inşaatı yapan İGA ve Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) ile Türk Hava Yolları (THY) arasında mutabakat sağlandığı ve havalimanının 31 Aralık 2018 tarihinde açılması konusunda el sıkışıldığı iddiası yalanlandı.
'Yeni Havalimanı'nın Açılış Tarihi Değişmedi'

Musa Alioğlu

İnşaatı yapan ve havalimanını işletecek olan İGA Konsorsiyumu yetkilileri, havalimanın açılış tarihinin değiştiği iddiasının gerçeği yansıtmadığını ifade ettiler. Benzer bir açıklamayı da DHMİ yaptı.

Konuyla ilgili olarak görüşlerine başvurduğumuz Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Funda Ocak, İstanbul Yeni Havalimanı'nın açılışı için tarihin 29 Ekim 2018 olduğunun altını çizerek, "O tarihte bu havalimanımız açılacak." dedi.

Ocak, sadece Türk Hava Yolları'nın (THY) yeterli miktarda test imkanı bulamadığını ileri sürerek ilk etapta 30 uçakla uçuşlara başlamak istediğini ve de taleplerinin tüm uçuşların başlayacağı 31 Aralık tarihine kadar kademeli olarak artırmak yönünde olduğunu belirtti.

Atatürk Havalimanı 2 yıl daha açık

Bir diğer bilgi de Atatürk Havalimanı da zorunluluktan taşınma sonrası kapanmayacağı yönünde. Önemli destek birimleri uçak bakım-onarım hangarları, ikram ve hava trafiğinin yaklaşma-kontrol bölümü yaklaşık 2 yıl süreyle Atatürk Havalimanı’nda göreve devam edecek. Bu konudaki en önemli ayrıntı artık TAV işletmesi değil DHMİ işletmesi olarak havaalanının ilgili kısımlarının hizmet verecek olması.

Ayrıca kargo terminali de 3. Havalimanın da hazır olmadığı için kargo uçaklarının iniş kalkışları da zorunlu olarak en az 1 yıl süreyle Atatürk Havalimanı'ndan yapılacak.

Öte yandan özellikle ulusal ve uluslararası havayolu şirketlerine hizmet vermekte olan TURKISH DO & CO ikram mutfağının da taşınmasında sorunlar olduğu ve ilk etapta bu hizmetin TIR'lar aracılığıyla taşınması suretiyle verileceği de bildirildi.

Ayrıca iş jetleri için hizmet veren Genel Havacılık Terminali de Atatürk Havalimanı'nda kalacak. Çünkü 3. Havalimanı’nda böyle bir hizmet için de henüz bir yapılanma yok.

Yenilenen Devlet Konukevi

Bir diğer detay da, geçtiğimiz günlerde 3 ay süren tadilat ve bakım çalışmalarının tamamlanmasının ardından ilk kez görüntülenen Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi'nin de yerinde hizmet veremeye devam edecek olması.

Özellikle başta Cumhurbaşkanlığı uçuşları olmak üzere tüm devlet uçuşlarının da bu alandan devam edeceği gelen bilgiler arasında.