Dünya 27.02.2016 01:35

Yeni müzakere tarihi 7 Mart

Ateşkes başladı: Yeni müzakere tarihi 7 Mart BM Suriye Özel Temsilcisi Mistura, çatışmaların durması ve yardımların ulaştırılması kararına bağlı kalınırsa Suriye müzakerelerine 7 Mart'ta devam edileceğini bildirdi YENİBİRLİK BİRLEŞMİŞ MİLLETLER -…
Yeni müzakere tarihi 7 Mart

Ateşkes başladı: Yeni müzakere tarihi 7 Mart

BM Suriye Özel Temsilcisi Mistura, çatışmaların durması ve yardımların ulaştırılması kararına bağlı kalınırsa Suriye müzakerelerine 7 Mart'ta devam edileceğini bildirdi

YENİBİRLİK BİRLEŞMİŞ MİLLETLER - BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, Suriye'de çatışmaların durdurulması ve tüm noktalara yardım ulaştırılması kararına uyulması durumunda, Suriye müzakerelerine 7 Mart'ta devam edileceğini açıkladı.

De Mistura, BM Güvenlik Konseyi'nde düzenlenen Suriye konulu toplantıya video-konferans yöntemiyle katılarak çatışmaların durdurulması anlaşmasının yürütülmesi ve siyasi müzakerelerin devamı konusunda açıklamalarda bulundu.

Suriye'de çatışmaların durması anlaşmasının bu gece itibariyle uygulanacağını anımsatan de Mistura, "Suriye'de çatışmaların durdurulması kararına genel olarak bağlı kalınır ve insani yardım konvoylarına kesintisiz geçiş imkanı sağlanırsa, siyasi müzakereleri 7 Mart'ta tekrar başlatmayı planlıyorum" dedi.

Müzakerelere daha önce katılan aynı gruplarla devam edileceğini belirten de Mistura, müzakere başlıklarının da önceki toplantıyla aynı olduğunu, Cenevre Bildirisi doğrultusunda sorunu siyasi geçiş süreciyle çözmeyi planladıklarını bildirdi.

Rusya ve ABD’nin uzlaşmaya vardığı Suriye’deki ateşkese dakikalar kala BM Güvenlik Konseyi çatışmaların durdurulmasına ilişkin kararı oy birliği ile kabul etti. BM Suriye Özel Temsilcisi Mistura, “Cumartesi (bugün) Suriye için tarihi bir gün olacak” dedi. ABD Başkanı Obama ise temkinli konuştu.

Suriye’de 2011’den beri devam eden, yüzbinlerce can alan savaşta kritik bir dönem başladı. ABD ile Rusya’nın uzlaşmaya vardığı geçici ateşkes, dün gece 00.00 itibarıyla başladı. Ateşkese tarafların uyup uymacağını BMGK izliyor. Ateşkese dakikalar kala BM Güvenlik Konseyi, Suriye’de çatışmaların durmasını içeren karar tasarısını oybirliği ile kabul etti. Kararda, Uluslararası Suriye Destek Grubu’nun çatışmaların durması konusunda anlaşmaya vardıkları vurgulanırken, Suriye rejimi ve müttefikleri ile Suriye silahlı muhalefetinin, çatışmaların durması kararına uyacaklarını ABD ve Rusya’ya ilettikleri belirtildi.

MÜZAKERELER 7 MART’TA

Karara göre Suriye’de çatışmalar sona erdirilecek, 2254 sayılı BM Güvenlik Konseyi kararı uygulanacak. Kararda, 2254 sayılı kararda kabul edildiği üzere ülkede siyasi geçiş sürecinin başlatılması ve Suriye’nin geleceğine halkın karar vermesi isteniyor. BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, yaptığı açıklamada çatışmaların durması ve yardımların ulaştırılması kararına bağlı kalınırsa Suriye müzakerelerine 7 Mart’ta devam edileceğini bildirirken “Cumartesi (bugün) Suriye için tarihi bir gün olacak” dedi.

OBAMA: ESAD’IN YERİ YOK

ABD Başkanı Barack Obama ise ateşkesten önce temkinli konuştu. ‘Eğer uygulanırsa’ diye başlayan Obama, ‘düşmanlıkların durdurulması’ adı verilen ateşkesle Suriye’de yaşamların kurtarılabileceğini söyledi. Obama, ‘tüm dünyanın Moskova ve Şam yönetimlerinin ateşkese bağlı kalıp kalmayacağını izleyeceğini’ sözlerine ekledi. Başkan Obama, Suriye’nin geleceğinde Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın yer almaması gerektiğini, birçok Suriyelinin Esad düşmeden savaşmayı bırakmayacağını söyledi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise Suriye’de ateşkes sürecinin “karmaşık” olacağını belirtmekle beraber bunu yapmanın başka bir yolu olmadığını belirtti. Öte yandan dün ateşkes öncesi Rusya, muhalif bölgelere hava saldırılarını yoğunlaştırdı. Saldırıda cihatçı olmayan muhalif gruplar da hedef alındı.

KALIN: PKK GÜDÜMÜNDE DEVLETE İZİN VERMEYİZ

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, ateşkesle ilgili olarak “Biz prensip olarak bu ateşkesi destekliyoruz, bu kararın alınmasında Türkiye de aktif bir rol oynadı” dedi. Kalın, ayrıca, Türkiye’nin Suriye Kürtleriyle bir sorunu olmadığını belirterek, “Bizim mücadelemiz PKK’nın güdümünde bir devlet oluşumuna doğru giden süreçle ilgidir. Türkiye sınırının hemen güneyinde PKK güdümlü bir devlet yapılanması, devlete benzer bir yapı, otonom yapı, kanton türü şeylere elbette izin vermez” ifadelerini kullandı.