Eğitim 07.07.2020 03:00

YÖK'ten dünyaya sanal fuar

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. M. A. Yekta Saraç, küresel yeni koronavirüs salgını sürecinde kısıtlanan öğrenci hareketliliğinin olumsuz etkilerini azaltmak ve bu süreçte Türk üniversitelerinin yurt dışında dijital ortamlarda da tanıtılması için yükseköğretim tarihinde ilk kez gerçekleştirilecek küresel ölçekteki sanal fuar olan "Study in Turkey YÖK Sanal Fuarı 2020"nin 20-22 Temmuz'da düzenleneceğini bildirdi.
YÖK'ten dünyaya sanal fuar

Güngör YAVUZASLAN

Saraç, yaptığı açıklamada, Çin'in Wuhan kentinde başlayıp oradan bütün dünyaya yayılan Kovid-19 küresel salgınının, eğitim alanı başta olmak üzere hayata dair her alanı derinden etkilediğini ifade etti. Yeni YÖK olarak yükseköğretim sistemini salgınının olumsuz ve yıkıcı etkilerinden koruyabilmek amacıyla var olan potansiyeli hızlı karar alma mekanizmalarıyla harekete geçirmek suretiyle, öğrenci merkezli pek çok yeni uygulama başlattıklarını anlatan Saraç, şöyle devam etti:

"Son yıllarda Yeni YÖK olarak başlattığımız Hedef Odaklı Uluslarasılaşma Projesi kapsamında beş yıl önce ülkemizde 48 bin olan uluslararası öğrenci sayısı rekor bir artış ile 180 bine ulaştı. Türk yükseköğretim sisteminin uluslararasılaşmasında son yıllarda yakalanan büyük ilerlemenin Kovid-19 küresel salgını dolayısıyla kesintiye uğramaması için bir dizi önemli yapısal düzenlemeleri hayata geçirdik."

Saraç, bu kapsamda Türkiye'de eğitim görmek isteyen uluslararası öğrenci adaylarına 2020-2021 akademik yılı güz dönemine mahsus olmak üzere bazı önemli yeni imkânlar tanındığını dile getiren Saraç, uluslararası öğrenci kontenjan kısıtının kaldırılması, bu adaylara ön kayıt, 15 Aralık 2020'ye kadar geç kayıt, hızlandırılmış telafi eğitimi, güz döneminde kayıt dondurarak bahar döneminde eğitime başlayabilme, salgın tedbirleri nedeniyle ülkeye gelemeyen öğrencilere 2020-2021 eğitim ve öğretim yılı güz döneminde derslerin dijital imkânlarla uzaktan öğretimle verilmesi gibi bazı imkânlar tanındığını anlattı.

Bu düzenlemeler ile küresel salgın sürecinde üniversitelerin yurt dışından öğrenci kabul edilmesinin teşvik edileceğini ifade eden Saraç, böylece Türk yükseköğretiminin yabancı öğrenciler için çekim merkezi olmaya devam etmesiyle üniversitelerin uluslararası rekabete girebileceklerini vurguladı.

"142 ülkede dikkatler Türk yükseköğretimine çekilecek"

YÖK Başkanı Saraç, yeni koronavirüs salgını sürecinde kısıtlanan hareketliliğinin olumsuz etkilerini azaltmak ve bu süreçte Türk üniversitelerinin yurt dışında dijital ortamlarda da tanıtılması için ilk sanal fuarın hazırlıklarının tamamlandığını bildirdi.

Sanal fuarlarla Türk diplomatik temsilciliklerinin bulunduğu 142 ülkede dikkatleri Türk yükseköğretimine çekmeyi, yükseköğrenim çağındaki gençleri sanal ortamda üniversitelerle buluşturmayı, uzaktan öğrenme ve öğretim de dâhil yükseköğretimde sunulacak imkânlarla ilgili bilgilendirmeyi hedeflediklerini ifade eden Saraç, şunları kaydetti: "Yükseköğretim sistemimizdeki ilk sanal fuar, 'Study in Turkey YÖK Sanal Fuarı 2020' adıyla bu yıl 20-22 Temmuz 2020 tarihlerinde düzenlenecek. Türkiye saatiyle 08.00- 20.00 arasında küresel ölçekte düzenlenecek "Study in Turkey YÖK Sanal Fuarı 2020", www.virtualfair-yok.gov.tr  web adresi üzerinden gerçekleştirilecek.

“176 üniversitemiz fuarda yer alacak”

Saraç, “Halihazırda 182 ülkeden 180 bine yakın uluslararası öğrencinin eğitim aldığı Türk yükseköğretiminin sisteme daha çok uluslararası öğrenci çekebilmesi için YÖK şemsiyesi altında YÖK'ün inisiyatif ve organizatörlüğüyle gerçekleştirilen ve önemli bir tanıtım fırsatı sunacak fuarda 176 üniversitemiz kapılarını potansiyel gençlere açacak. YÖK Sanal Fuarı'nın, Türkiye’nin yükseköğretim alanında bir cazibe merkezi olma niteliğini her yıl daha da güçlendirmesi için önümüzdeki yıllarda da düzenli olarak gerçekleştirilmesini planlıyoruz." dedi.

Fuarda paydaş kurum ve kuruluşların stantları da yer alacak
Sanal fuarda, üniversitelere ait stantların yanı sıra, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı, Türkiye Maarif Vakfı, Yunus Emre Enstitüsü ve Ulusal Ajans gibi Türk yükseköğretim sisteminin uluslararasılaşmasına katkı sağlayan paydaş kuruluşlara ait stantlar da yer alacak.