Halkbank web
Ekonomi 02.10.2017 16:28

Ziraat Katılım Bankası Genel Müdürü Metin ÖZDEMİR: Daha fazla söz sahibi olacaktır

Ziraat Katılım Bankası Genel Müdürü Metin ÖZDEMİR:  Daha fazla söz sahibi olacaktır

Gülay YÜCEL

Kanun teklifinin getirdiği yenilikler neden önemlidir?

Faizsiz Finans Kanun tasarısı ile gelen en önemli yeniliklerden biri faizsiz finans kuruluşlarının tabi olacağı yasal mevzuat ortaya çıkmış olacaktır. Ayrıca, Faizsiz Finans Standartları Kurulu tesis edilecektir. Söz konusu kurul, faizsiz finans sektörünün geneli için genel bağlayıcı veya tavsiye niteliğinde kararlar alabilecek, kararların faizsiz finans kuruluşları tarafından uygulanıp uygulanmadığının kontrolünü sağlayacaktır

Düzenleme yokluğu faizsiz finansın 
sürdürülebilirliği açısından risk taşır mı?

Malumunuz olduğu üzere; finans sektörü sürekli değişen ve bir o kadar karmaşık hale gelen dinamik bir yapıya sahiptir. Bu kapsamda faizsiz finans kuruluşlarının tabi olacağı temel ilke ve hususların yasal bir mevzuat ile belirlenmesi benzer durumlarda farklı uygulamalar yapılması ihtimalini ortadan kaldıracaktır. Faizsiz Finans kuruluşlarındaki farklı uygulamalarda başta müşteriler olmak üzere paydaşlar ve bu sektöre yatırım yapacak gerçek ve tüzel kişiler nezdinde tereddütlere neden olabilmektedir. Bu da sektörün beklendiği hızda büyümesine engel teşkil ettiğini düşündürmektedir.

Sizce Türkiye İslami finans alanında uluslararası rekabet içinde önemli bir oyuncu olarak kabul edilebilir mi?

Dünya’da hızla büyüyen Faizsiz Bankacılığın, son yıllarda ülkemizde Kamu Katılım Bankalarının da sektöre girmesi ile önemli bir güç kazandığı muhakkaktır. Öncelikli amacımız ülkemizde bankacılık sektöründeki Katılım Bankacılığı payını artırmaktır. Ancak bunu yaparken de hedefimiz uluslararası kalitede rekabetçi güçlü bir banka olmaktır. Ülkemiz güçlü ekonomisi, jeopolitik konumu, siyasi istikrarı ile birçok alanda cazibe merkezleri arasında yer almaktadır. Benzer nedenler ile katılım bankacılığı alanında da hak ettiği konuma ulaşacaktır.

Seküler ekonomi içinde özgün düzenlemeler olmaksızın proaktif çözümler sunulabilir mi? Kanun teklifi seküler ekonomik model 
içinde güçlü bir alan açabilir mi?

Katılım bankaları faizsizlik prensibi üzerine faaliyet gösteren kuruluşlardır. Faaliyete başladığı ilk günden itibaren mevcut düzenlemeler ile belirli bir mesafe kat edilmiş olsa da, kendisine ait bir kanunu olmamasının eksikliğini hep yaşamıştır. Buna rağmen seküler ekonomi içerisinde proaktif çözümler üretmiştir. Kanun teklifi seküler ekonomik model içinde güçlü bir alan açacaktır.

Kanun teklifi ile sağlanacak düzenleme alanının rakamsal ekonomik büyüklüğü ve Türkiye'nin potansiyel payı hakkında fikir verebilir misiniz? Makroekonomik faydaları nelerdir?

Katılım bankacılığının 2023'te sektördeki payının yüzde 15'e ulaşması yönünde önemli gayreti olduğu bilinmektedir. Hedefe giden yolda eksiklerimizi tespit ederek, giderme gayretinde olduğumuzun en önemli göstergesi olarak değerlendirdiğimiz Faizsiz Finans Kanunu, bizleri çok daha ileriye taşıyacağını ümit ediyoruz. Çok daha ilerisi olarak özellikle belirtiyoruz, inanıyoruz ki bizler sektördeki payımızı %15’in de üzerine çıkartmak için yeterli inanca, gayrete ve desteğe sahip olduğumuzu düşünüyoruz.

Düzenleme ile elde edilebilecek faydalar nelerdir?

Faizsiz Finans Kanun Tasarısının yasalaşması ile birlikte;

a) Ülkemizde faizsiz finansa önem verildiğini, bu alanın gelişmesi için gayret gösterildiğini dolayısıyla sektörünün itibarını arttıracaktır.

b) Ülkemizde faizsiz finans kuruluşları ile konvansiyonel finans kuruluşlarının aynı piyasada faaliyet göstermekle birlikte faaliyetlerinde birbirinden farklı ilke ve uygulamalara tabi oldukları algısını pekiştirecektir.

c) Faizsiz finans sektörünün faaliyet göstereceği piyasaların oluşması ve/veya gelişmesi için gerekli hukuki altyapının tesis edilmesi sağlanacaktır.

d) Faizsiz finans kuruluşlarının faaliyetlerinin faizsiz finans ilkelerine uygun şekilde yürütülmesine hizmet eden yapılara/organizasyonlara hukuki statü kazandıracaktır.

e) Faizsiz finans faaliyetleriyle ilgili temel ilke ve hususların açıklığa kavuşturularak, başta müşteriler olmak üzere bütün paydaşlar nezdinde tereddütlere neden olan unsurlar ortadan kaldırılacaktır.

f) Faizsiz finans sektörünün ihtiyaç duyduğu ikincil düzenlemelerin dayanağı oluşturulacaktır.

g) Faizsiz finans kuruluşlarının gerek konvansiyonel bankalar ile gerekse kendi aralarındaki rekabet artırılacaktır.

Bu ve benzeri nedenlere ile Faizsiz Finans Kanun tasarının yasallaşması durumunda Türkiye’nin faizsiz finans sektöründe dünya üzerinde daha fazla söz sahibi olacağı değerlendirilmektir.