tag:gazetebirlik.com,2015:cid-129 YeniBirlik Gazetesi YeniBirlik Gazetesi 2024-03-29T12:36:07+03:00 "Fenni Fırın üretim kapasitemiz günlük 15 bine çıkacak" https://gazetebirlik.com/haber/fenni-firin-uretim-kapasitemiz-gunluk-15-bine-cikacak-732/

Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından şehre kazandırılan Fenni Fırın Ekmek Fabrikası’nın kapasitesini artırmak için alımı yapılan makineler teslim edilmeye başladı.

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Konyalıların sağlıklı ve ucuz gıdaya ulaşması adına çeşitli çalışmalar yürüttüklerini, bu kapsamda Fenni Fırın Ekmek Fabrikası’nın şehre kazandırılan çok kıymetli bir hizmet olduğunu belirtti.

Konyalılara uygun ve kaliteli ekmek sunmak adına Fenni Fırın Ekmek Fabrikası’nın kapasitesinin ve büfe sayısının çok yakında daha da artırılacağını ifade eden Başkan Altay, şunları kaydetti:

“Ekmek fabrikamızda şu anda günlük yaklaşık 55 bin ekmek üretimi var. Yeni gelen makinelerle birlikte bu sayı günlük 150 bine ulaşacak. Ekmek üretim kapasitemizi artırmak için sipariş ettiğimiz makinelerin ilk partisini dün teslim aldık. Makinelerin kalan kısmı da birkaç gün içinde teslim edildikten sonra önümüzdeki hafta montaj işlemlerine başlayacağız ve çok yakında günlük 150 bin ekmek üretim kapasiteyle hemşehrilerimize hizmet sunacağız. Kapasitemizi artırınca Fenni Fırın büfelerimizin sayısını da talep olan bölgelerde artıracağız. Bu kapsamda mevcut 25 olan büfe sayımıza 25 büfe daha ekleyerek Büyükşehir Belediyesi olarak hemşehrilerimizin sağlıklı ve ucuz gıdaya ulaşması adına çalışmalarımıza devam edeceğiz. Konya’mıza hayırlı olsun.”

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Başkan Altay: Gençlerle kurduğumuz bu sağlam bağ, bizim için en büyük kazanım https://gazetebirlik.com/haber/baskan-altay-genclerle-kurdugumuz-bu-saglam-bag-bizim-icin-en-buyuk-kazanim-2206/

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, şehir merkezinde esnafla ve vatandaşlarla buluşmaya devam ediyor.

Şehir merkezinde ve ilçelerdeki programları yoğun şekilde devam eden Başkan Altay, Zafer Meydanı ve Alaaddin Bulvarı’ndaki esnafları ziyaret ederek alışveriş yapan Konyalılarla sohbet etti.

Ziyaretleri değerlendiren Başkan Altay, “Şehrimizin gelişimi ve kalkınmasında önemli rol üstlenen esnaf kardeşlerimizi ziyaret ederek, onların görüşlerini dinledik ve desteklerini talep ettik. Ayrıca alışveriş yapan Konyalı hemşehrilerimizle de hasbihal etme fırsatı bulduk. Özellikle genç esnaflarımızın yoğun ilgisi ve desteği bizleri son derece memnun etti. Gençlerle kurduğumuz bu sağlam bağ, bizim için en büyük kazanım.” ifadelerini kullandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Başkan Altay'dan Karapınar ve Ereğli ilçelerine ziyaret https://gazetebirlik.com/haber/baskan-altaydan-karapinar-ve-eregli-ilcelerine-ziyaret-9575/

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, ilçe ziyaretlerini Karapınar ve Ereğli’de sürdürdü.

Karapınar Belediyesi’ni ziyaret ederek Belediye Başkanı Mehmet Yaka ile görüşen Başkan Altay, İlçe Seçim Koordinasyon Merkezi’nde Cumhur İttifakı Karapınar Belediye Başkan Adayı İbrahim Önal ve partililerle bir araya geldi. Başkan Altay Karapınar esnafını da ziyaret ederek ‘hayırlı işler’ temennisinde bulundu.

Karapınarlılarla bir araya gelmekten dolayı çok mutlu olduğunu ifade eden Başkan Altay, “Karapınar’da hemşehrilerimizden ve esnaflarımızdan Cumhur İttifakımız için destek istedik. Geçtiğimiz beş yıllık süreçte olduğu gibi yeni dönemde de ilçe belediyemizle el ele vererek Karapınar’ımız için çalışmaya, gayret etmeye devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.

Başkan Altay, Konya’nın en büyük ilçesi Ereğli’nin son beş yılda çok büyük kazanımlar elde ettiğini anımsatarak, 31 Mart’tan sonra da Ereğli’nin Konya’nın parlayan yıldızı olması için el ele gönül gönüle çalışmaya devam edeceklerini vurguladı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Başkan Altay: "Daha Yaşanabilir Bir Konya Hedefine Doğru Kararlı Adımlarla İlerliyoruz" https://gazetebirlik.com/haber/baskan-altay-daha-yasanabilir-bir-konya-hedefine-dogru-kararli-adimlarla-ilerliyoruz-3010/

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, şehir merkezinde esnaflarla ve vatandaşlarla buluşmayı sürdürüyor.

Yoğun programlarına devam eden Başkan Altay, İlim Yayma Cemiyeti Konya Şubesi’ne bir ziyaret gerçekleştirerek, Şube Başkanı Mehmet İncili ile istişarelerde bulundu.

Daha sonra AK Parti ve MHP Konya İl Yönetim Kurulu üyelerinin de katılımıyla Gıda Toptancılar Sitesi’ni, ardından da Hazım Uluşahin ve Yapıcı İş Merkezlerindeki esnafları ziyaret ederek kolaylıklar dileyen Başkan Altay, alışveriş yapan Konyalılarla da sohbet etti.

Yapımına başlanan Şehir Kütüphanesi tamamlandığında o bölgeye büyük bir genç akımla birlikte canlılık geleceğini vurgulayan Başkan Altay, kütüphanemizin yanındaki köşe otoparkını da inşaat tamamlandıktan sonra tekrar hizmete açacaklarını ifade etti.

Başkan Altay, sahur öncesi ise Adnan Menderes Sebze ve Meyve Hali esnafıyla bir araya geldi. Sabaha karşı mesaiye başlayan Adnan Menderes Sebze ve Meyve Hali esnafını da ziyaret ederek yeni hal projesini konuştuklarını kaydeden Başkan Altay, “Dernek Başkanımıza ve tüm esnaf arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Bereketli olsun. Şehrimizin ekonomik ve sosyal kalkınması için esnaflarımızın güçlenmesi çok önemli. Şehrimizdeki tüm kesimlerin katılımıyla daha yaşanabilir bir Konya hedefine doğru kararlı adımlarla ilerliyoruz” ifadelerini kullandı.

Ziyarette; AK Parti Konya İl Gençlik Kolları Başkanı İbrahim Kele ile Konya Sebze ve Meyve Komisyoncular Derneği Başkanı Adnan Pirinç de yer aldı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Konya'nın kalbinde tarihi bir dokunuşa imza atılıyor https://gazetebirlik.com/haber/konyanin-kalbinde-tarihi-bir-dokunusa-imza-atiliyor-2917/

Konya Büyükşehir Belediyesi’nin yürüttüğü Türkiye’nin en büyük ihya projelerinden Darü’l-Mülk Projesi’nin en önemli ayaklarından biri olan ve Karatay Belediyesi ile birlikte gerçekleştirilecek Türbe Arkası Kentsel Yenileme Projesi’nin tanıtım programı gerçekleştirildi.

Büyükşehir Belediyesi Taş Bina Kültür Sanat’ta düzenlenen programda konuşan Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca, proje alanının 2021 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yenileme alanı olarak ilan edildiğini anımsatarak, “Bölgenin projeye uygun hale gelmesi için zorlu bir kamulaştırma sürecini başarıyla geride bıraktık. Güncel bedeliyle toplamda 2.5 milyar lira değerinde 100 bin metrekare alanı kamulaştırarak bölgeyi yeni projemizin uygulanmasına yüzde 100 oranında hazır hale getirdik” diye konuştu.

“KONYA’MIZA ÇOK YAKIŞACAK”

Mevlana Türbesi arkasında uygulayacakları kentsel yenileme çalışmasını özetleyen Başkan Kılca, şunları kaydetti:

“Bu yeni çalışmamız, her bölümünde taşıdığı anlam, koruyacağı değerler, sağlayacağı tanıtım katkısı, mimari dokusu ve işleviyle Konya’mıza çok yakışacak. Tüm bunların yanında, yeni yüzüyle Türbe Arkası; konaklama alternatifleri, özel proje ve programlara uygun alanları, karşılama merkezleri, çarşıları, tarihi dokusu ve müzeleriyle şehrimize katma değer sağlayacak önemli bir hareketliliğin de merkezi olacak. Türbe Arkası projemizin içerisinde; Karatay Belediyesi olarak, Mevlana Hamamı, Bedesten, Yeni Çarşı, Kültür Merkezi, Avlulu Dükkanlar, Eski Konya Evleri, Konya Evi Müzesi, Kitap Kahve, Modern ve Geleneksel Yapıdaki Konaklama Merkezlerini kapsayan alanlarda çalışmalar yapacağız. Büyükşehir Belediyemizin yapacağı Mevlana Karşılama Merkezi, Tarih ve Medeniyet Müzesi, Sultan Bahaeddin Veled Medresesi, Daruzziyafe Konya Evi, Restoran, Kahvehane ve Konya Mutfağı bölümleriyle birlikte bölgede toplamda 106 bin metrekarelik inşaat alanında şehrimizin en kapsamlı kentsel yenileme projelerinden birini daha hayata geçireceğiz. Türbe Arkası, Karatay’ımıza ve Konya’mıza hayırlı olsun.”

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’A VE BAŞKAN ALTAY’A TEŞEKKÜR ETTİ

Projeyi büyük bir heyecanla sürdürdükleri kaydeden Başkan Kılca, “Bu aşamaya gelmemizde emeği geçen tüm çalışma arkadaşlarıma, Büyükşehir Belediye Başkanımıza ve çalışma arkadaşlarına, Kültür ve Turizm Bakanlığımıza, Çevre ve Şehircilik Bakanlığımıza, projemizin en başından bu yana süreci yakından takip eden Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a şükranlarımı iletiyorum” ifadelerini kullandı.

“KONYA, DARÜ’L-MÜLK UNVANINI GURURLA TAŞIYAN BİR ŞEHİR”

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Konya’nın, asırlar boyu birçok medeniyete kucak açmış, Selçuklulara 200 yıl başkentlik yaparak Darü’l-Mülk unvanını gururla taşıyan bir şehir olduğunu vurgulayarak, “Aldığımız her nefeste bu aziz şehrin kadim tarihini, binlerce yıllık hatıralarını ve birikimlerini kalbimizin derinliklerinde hissediyoruz. Hazreti Mevlana’nın; ‘Gerçek Aşk’ı bilen kalp, bir damla suya bile hürmetle bakar’ sözüyle ifade ettiği gibi, Konya’mızın her bir değerine hürmet ediyor ve o değerleri yaşatarak yarınlara taşımak için büyük bir gayret gösteriyoruz” cümlelerini kullandı.

ANADOLU’NUN KADİM BAŞKENTİ ASLINA UYGUN MİMARİYLE İHYA EDİLİYOR

Bu gayretlerin en önemli sembollerinden birinin Türkiye’nin en büyük ihya projesi olan Darü’l-Mülk Projesi olduğuna dikkati çeken Başkan Altay, “Darü’l-Mülk Projesi kısaca Anadolu’nun kadim başkentini aslına uygun bir mimariyle yeniden ihya etme projesidir. Bu proje kapsamında şehir merkezimizin 20 farklı noktasında çok önemli dönüşüm ve restorasyon projelerini hayata geçiriyoruz. Mevlana ve Altın Çarşı dönüşümleri, Taş Bina Restorasyonu, Alaaddin Caddesi’ndeki binaların dış cephelerinin yenilenmesi, Darü’l Mülk Sergi Sarayı, Eski Tekel Binasının Depo No:4 olarak yeniden ihyası gibi önemli projelerimizi tamamladık. Büyük Larende Dönüşümü, Şükran Mahallesi Dönüşümü, Kılıçarslan Meydanı’nda 13 evin restorasyonu ve Konya Velespit Müzesi gibi birçok projemiz de devam ediyor. Mevlana Arkası Kentsel Yenileme Projemiz ise Darü’l-Mülk Projemizin en önemli ayağını oluşturmaktadır” değerlendirmesinde bulundu.

“KONYA’MIZIN KALBİNDE TARİHİ BİR DOKUNUŞ”

Başkan Altay, projenin gerçekleşeceği alanın, Konya’nın kalbi denilecek bir bölgede yer aldığını belirterek, “Özellikle Hazreti Mevlana’nın burada medfun olması, buradaki yoğunlaşmayı ve ticari yapılanmayı artırmıştır. Dolayısıyla bu bölge, görüntü olarak şehrimizin tarihi değerinden çok uzak, plansız ve altyapı sorunlarının olduğu bir bölge olarak günümüze kadar gelmiştir. 2021 yılı Temmuz ayında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile yenileme alanı ilan edilen bu alanda Karatay Belediyemizle birlikte adeta ‘Konya’mızın kalbinde tarihi bir dokunuş’ gerçekleştiriyoruz. Bu tarihi dokunuşla hem tarihimizin derin izlerini yeniden gün yüzüne çıkaracak hem de içerisinde ticari alanlar, kültürel ve sosyal yapılar ile dini tesislerden oluşan karma fonksiyonlu bir yeni kullanım modelini şehrimize kazandıracağız” ifadelerine yer verdi.

“TOPLAMDA 24 YAPIYI İÇİNE ALACAK”

Projede yeni yapılar inşa ederken aynı zamanda alanda tespiti yapılan mevcut tescilli yapıları koruyacak ve uygun şekilde işlevlendirerek projeye dahil edeceklerini aktaran Başkan Altay, “Eski eser statüsüne sahip olacak sanatsal ve mimari özelliklere sahip olmayan, ait oldukları dönemin karakteristiğini yansıtmayan yapıların daha nitelikli olarak ve geleneksel dokuya uygun bir kompozisyon oluşturacak şekilde taşınmaları hususunda da çalışma yapacağız. Bu yapılarla beraber proje içerisinde yer alacak otel ve butik oteller, mescitler dahil olmak üzere toplamda 24 yapıyı içine alacak olan Mevlana Arkası Kentsel Tasarım Projemizi, önümüzdeki Nisan ayında tamamlayarak buradaki çalışmalarımıza süratle başlayacağız inşallah” dedi.

“PROJE, KONYA’MIZIN TURİZMİNDE VE SOSYAL DOKUSUNDA YENİ BİR ÇAĞ BAŞLATACAK”

Konya’mızın tarihi silüetinde, turizminde ve sosyal dokusunda yeni bir çağ başlatacak özel projenin şimdiden hayırlara vesile olmasını temenni eden Başkan Altay, “Aslında burada yapmaya çalıştığımız şey şu; Darü’l-Mülk Projesi kapsamında 20 farklı noktada çalışmalar yürütüyoruz. Bu proje ise bunu taçlandıracak bir iş olacak. Projenin genişletilmesi, birlikte çalışma fikrinin ortaya çıkması ve bu birlikte çalışma fikrine verdiği destekten dolayı Karatay Belediye Başkanımıza özellikle teşekkür ediyorum. Konya Modeli Belediyecilik dediğimiz işte tam da bu. Aslında başlangıçta sadece bir müze etrafında da bazı işletmelerin olacağı bir yapı iken çok büyük kamulaştırma bedelleri ödenerek, alan ciddi manada geliştirildi ve baştan sona yeniden projelendirilerek adeta yeniden hayat bulan bir iş oldu” diye konuştu.

BAŞKAN ALTAY CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’A TEŞEKKÜR ETTİ

Başkan Altay, “İşin başlangıcından itibaren, yenileme alanı ilan eden Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a önceki dönem Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanımız Sayın Murat Kurum’a, Kültür ve Turizm Bakan Mehmet Nuri Ersoy’a, Karatay Belediye Başkanımız Hasan Kılca’ya teşekkür ediyorum. İnşallah bu proje hayata geçtiğinde Konya’mızın çehresini değiştirecek bir işi gerçekleştirmiş olacağız. Bu fırsat 100 yılda bir ele geçerdi işin doğrusu ve bu fırsatı en iyi şekilde değerlendirmek için çok inceleyip sık dokuduk. İnşallah tamamlandığında Türkiye'ye örnek bir kentsel dönüşüm ortaya çıkmış olacak. Darü’l-Mülk Projesi’nin diğer etapları da tamamlandığında Konya, eşsiz güzelliği ile fiziki altyapısı ile ve gelen misafirlerine yeni teknoloji kullanan sunumları, müzeleriyle örnek bir şehir haline dönüşecek. Böyle büyüklükte bir işi ancak birlikte çalışarak yapabilirdik. Rabbim inşallah utandırmasın bir an önce projemizi tamamlamayı ve bu bölgeyi Hazreti Pir’e ve ona gelen misafirleri, Konyalılara layık bir şekilde misafir edeceğimiz bir alana dönüştürmeyi bizlere nasip etsin” sözleriyle konuşmasını tamamladı.

“PROJE GELECEK NESİLLERE TAŞINACAK GÜZEL BİR MİRAS”

AK Parti Konya İl Başkanı Hasan Angı da Mevlana Türbe Arkası Kentsel Yenileme Çalışması sunumunu izlerken heyecanlandıklarını belirterek, Konya'nın kadim kültürünün geleceğe taşınması adına belediyelerin ve kurumlar arasındaki iş birliğinin bereketine şahitlik ettiklerini söyledi. Türbe arkasında yapılacak çalışmanın büyük önem taşıdığına vurgu yapan Angı, “Mevlana Kültür Merkezi'mizle bütünleşecek bu proje bu şehrin insanlarına ve gelecek nesillere taşınacak güzel bir miras. Burada herkesin emeği var, emek veren herkese teşekkür ediyoruz. Allah onlardan razı olsun” dedi.

“YERLİ VE YABANCI TURİSTLER ÇOK FARKLI BİR KONYA BULACAK”

AK Parti Konya Milletvekili Meryem Göka ise, Türbe arkasında Türk-İslam mimarisiyle yeniden farklı düzenlemeler ve yapılar inşa edileceğine değinerek, “Türkiye nasıl farklı bir seviyeye geldiyse, Konya'mız da farklı bir seviyede ve Konya'nın marka değerine, her türlü bu kadim şehrimizi layık olduğu şekilde biz de daha yukarıya taşıyacağız. Çünkü marka değerinin olması sürdürülebilir ekonomik katkı anlamında çok önemli. Yerli ve yabancı turistler, çok farklı bir Konya’yı bulacak. Konya'nın tarihini ve özellikle de manevi iklimini teneffüs edebilecekleri bir yapı olacak. İnanılmaz güzel bir proje ben de heyecanlandım. Kıymetli Büyükşehir Belediye Başkanıma, Karatay Belediye Başkanıma ve emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Burada bizim çocuklarımız, torunlarımız da bu havayı teneffüs etme fırsatını bulacak. Konya'mıza Türkiye’mize ve bence dünyaya da hayırlı olsun” diye konuştu.

Programa; İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdüssettar Yarar, Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürü Cemil Tütüncü, AK Parti Karatay İlçe Başkanı Mehmet Genç, Konya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sefa Özdemir de katıldı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
"Çanakkale, ecdadımızın adını altın harflerle yazdığı destanın adıdır" https://gazetebirlik.com/haber/canakkale-ecdadimizin-adini-altin-harflerle-yazdigi-destanin-adidir-7119/

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 109. yıl dönümü dolayısıyla bir mesaj yayımladı.

Başkan Altay’ın mesajı şu şekilde:

“Bugün; imanın, cesaretin ve vatan sevgisinin, bir ulusun kaderini nasıl yeniden yazabileceğinin eşsiz bir örneği olan Çanakkale Zaferi’nin 109’uncu yıldönümünü büyük bir gurur ve minnetle yaşıyoruz.

Çanakkale zaferi, ecdadımızın altın harflerle yazdığı destanın adıdır. Milletimizin, bükülmeyen iradesinin ve birliğinin tüm dünyaya ilan edildiği bir milattır.

Çanakkale'de sergilenen eşsiz dayanışma ve kardeşlik, bugün de en büyük kuvvetimiz, en sağlam dayanağımızdır.

Ecdadımız tarafından yazılan bu destan; sadece düşman cephelerine değil, tüm dünya milletlerine; bir milletin inancının ve bağımsızlık aşkının, her türlü zorluğu aşabilecek en güçlü silah olduğunu göstermiştir. 

Bizler, Çanakkale ruhuyla; vatanımızın ve milletimizin tüm değerlerini yarınlarımızın teminatı olan genç nesillere aktarma görevini büyük bir onur ve sorumlulukla yerine getirmek için gayret gösteriyoruz.

Her bir noktası şehitlerimizin kanıyla teminat altına alınan bu cennet vatanımız ve tüm mukaddes değerlerimiz uğruna toprağa düşen şehitlerimizin aziz hatıralarını daima yaşatıyoruz. 

Bu duygu ve düşüncelerle, Çanakkale Zaferi'nin 109. yıl dönümünde, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, bu topraklar için canlarını veren tüm şehitlerimizi ve kahraman gazilerimizi saygı, minnet ve rahmetle anıyorum. 

Onların fedakarlıkları, azim ve kararlılıkları, milletimizin geleceğe yürüyüşünde bizlere her zaman ışık olacaktır. Ruhları şad olsun.”

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Konya Büyükşehir Belediyesi, fide ve fidan desteğine devam ediyor https://gazetebirlik.com/haber/konya-buyuksehir-belediyesi-fide-ve-fidan-destegine-devam-ediyor-8631/

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, açıklamasında Konya genelinde farklı ve katma değeri yüksek tarımsal ürünlerin üretilmesi konusunda üreticiye sağlanan destekleri çeşitlendirerek sürdürdüklerini söyledi.

Kırsaldaki en önemli önceliklerinin vatandaşların yaşadıkları bölgelerde refah seviyesini artırmak olduğunu vurgulayan Başkan Altay, “Bu kapsamda mikro klimaya sahip pilot bölge olarak belirlediğimiz Hadim, Taşkent ve Güneysınır ilçelerimizin sınırları içerinde kalan Yerköprü Şelalesi havzasında daha önce deneme amaçlı zeytin ve kestane fidanları dağıtmıştık. Aynı bölge için şimdi de Antep fıstığı fidanı desteği sağlıyoruz” ifadelerini kullandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Konya'da şehit aileleri, gaziler ve gazi yakınları iftarda buluştu https://gazetebirlik.com/haber/konyada-sehit-aileleri-gaziler-ve-gazi-yakinlari-iftarda-bulustu-5171/

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, iftar programında yaptığı konuşmada, mübarek Ramazan ayının maneviyatını daha derin hissettikleri iftar sofrasında, şehitlerin ve gazilerin fedakarlıklarını bir kez daha hatırladıklarını ifade etti.

Anne ve baba olarak insanlığa faydalı evlatlar yetiştirmenin, eşi benzeri olmayan bir fedakarlık ve son derece mukaddes bir iş olduğunu vurgulayan Başkan Altay şöyle devam etti:

“Sizler bizim gözümüzde bu ülkenin en önemli kahramanlarısınız. Başta şehit ve gazi aileleri olmak üzere, evlatlarını bu vatan uğruna yetiştirmiş tüm anne babalara; ayrıca şehitlerimizin eşlerine ve evlatlarına minnettarız. Sizlerin varlığı, bu milletin bağrındaki en derin yaralara merhem, en büyük acılara şifa olmaya devam edecek. Tıpkı şehitlerimiz gibi, sizler de bu vatanın en değerli evlatlarısınız. Yaşadıklarınız ve verdiğiniz mücadele, bu ülkenin hür ve bağımsız kalmasının en büyük teminatıdır. ‘Ölürsem şehit, kalırsam gazi’ anlayışıyla zaferlerden zafere koşan, çağ açıp çağ kapatan ecdadımızın yaktığı bu kutlu ateş; sizlerin sayesinde güçlü bir şekilde yanıyor. Sizleri sadece bugün değil, her gün hatırlıyor, saygı ve sevgiyle anıyoruz. Birlikte, daha güçlü, daha müreffeh, huzur ve kardeşlik dolu bir Türkiye inşa etme yolunda ilerlemeye devam edeceğiz. Bu vatan uğruna gül bahçesine düşer gibi toprağa düşen şehitlerimizi ve gazilik payesiyle müşerref olmuş tüm kahramanlarımızı şükranla anıyorum.”

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
KONYA'NIN 2030 AKILLI ŞEHİR VİZYONU HEYECAN OLUŞTURDU https://gazetebirlik.com/haber/konyanin-2030-akilli-sehir-vizyonu-heyecan-olusturdu-5242/

Konya Büyükşehir Belediyesi ve ASELSAN iş birliğiyle Konya’nın 2030 Akıllı Şehirler Vizyonunu ortaya koyan “Konya Akıllı Şehir Stratejisi ve Yol Haritası Tanıtım Programı” düzenlendi.

Selçuklu Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen programda konuşan Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Anadolu’nun kültür ve medeniyet başkenti Konya’yı, “Akıllı Şehir” konusunda da bir başkent haline getirmek için bugüne kadar onlarca farklı çalışmayı hayata geçirdiklerini anımsattı.

“KONYA’MIZI TÜRKİYE YÜZYILI’NDA ÜLKEMİZİN TEKNOLOJİ ÜSSÜ HALİNE GETİRENE KADAR ÇALIŞMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

Akıllı şehircilik uygulamalarının hem Türkiye’ye hem de dünyaya örnek teşkil ettiğini kaydeden Başkan Altay, “Yalnızca bugünü değil, yarını da düşünerek; şehrimizin uzun yıllar boyunca ihtiyaçlarını giderecek eylem planları oluşturduk. Hamdolsun bu konuda hayata geçirdiğimiz ve uzun vadede planladığımız çalışmalarla; akıllı, yenilikçi, öncü ve sürdürülebilir bir şehir olma yolunda önemli başarılara imza attık. Elbette tüm bu başarıları şehrimiz için yeterli görmüyoruz ve daha çok çalışıyoruz. Konya’mızı, Türkiye Yüzyılı’nda ülkemizin teknoloji üssü haline getirene kadar da durmaksızın çalışmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

“KONYA AKILLI ŞEHİR STRATEJİSİ VE YOL HARİTASI” 142 EYLEM PLANINDAN OLUŞUYOR

Akıllı Şehir konusunda Konya’nın 2030 vizyonunu anlatan Başkan Altay şöyle devam etti: “Akıllı Şehir Uygulamaları konusunda yaptığımız kapsamlı değerlendirmeler ve paydaş iş birlikleri neticesinde; bugüne kadar 200’e yakın vizyon projeyi Konya’nın hizmetine sunduk. 20’ye yakın başlıkta Konya Akıllı Şehir Paydaş Haritamızı belirledik. 11 etap halinde yaklaşık 1 yıl boyunca yürüttüğümüz çalışmalar sonucunda; Akıllı Şehir Vizyonumuzu, 4 stratejik amacımızı ve bu amaçlara bağlı 23 stratejik hedefimizi ortaya koyduk. 2023-2030 yılları arasını kapsayacak şekilde; Çevre alanında 17, Ulaşımda 23, Bilişimde 15, Yönetişimde 20, Yaşanabilirlikte 22 ve diğer birçok alanda olmak üzere toplamda 142 eylemi barındıran Konya Akıllı Şehir Stratejisi ve Yol Haritamızı oluşturduk. Bu projelerle; şehrimizin teknolojik altyapısını güçlendirecek, yaşam standartlarını ileri seviyeye taşıyacak, Akıllı Şehir kültürünü yaygınlaştıracak ve bu alandaki kapasitemizi sürekli geliştirerek sürdürülebilir olmasını sağlayacağız. Böylelikle bizden sonraki nesillere; her alanda kendini ispat etmiş, çok daha güzel ve güçlü bir Konya’yı miras bırakmış olacağız.”

“2030 AKILLI ŞEHİR KONYA’SINI İNŞA ETMİŞ OLACAĞIZ”

Başkan Altay, “Çalışmalarımızın tümünde çeşitli üniversitelerden öğretim üyelerinin bulunduğu bir danışma kurulu görev aldı. Bu danışma kurulunun yönlendirmesi doğrultusunda ASELSAN ve Konya Büyükşehir Belediyesi uzman ve mühendislerinden oluşan çalışma ekibi tüm süreçleri yürüttü. Konya Akıllı Şehir Stratejisi ve Yol Haritası çalışmalarında yerli, milli ve multi disipliner bir yaklaşım sergileyerek, bu alanda yetişmiş insan kaynağı oluşturulmasına katkı sağlamış olduk. Konya Akıllı Şehir Stratejisi ve Yol Haritamızla, inşallah 2030 yılına kadar hep birlikte 142 projemizi hizmete sunacak ve “2030 Akıllı Şehir Konya”sını inşa etmiş olacağız. Söz konusu projeler; yapay zeka, blokzincir, metaverse, web3, veri analitiği, görüntü işleme ve diğer yeni teknoloji ve teknikleri içeriyor” dedi.

BAŞKAN ALTAY 2030 YILINA KADAR HAYATA GEÇİRMEYİ PLANLADIKLARI PROJELERDEN ÖRNEKLER VERDİ

Başkan Altay, 2030 yılına kadar hayata geçirmeyi planladıkları Akıllı Şehir Uygulamalarından bazıları başlıklar halinde şu şekilde açıkladı: “Akıllı Şehir Veri Envanteri Platformu”, “Çevre Takip Sistemi”, “Konya Maas Platformu”, “Otonom Toplu Taşıma”, “Akıllı Şehir Takip Platformu”, “Konya Dijital İkizi”, “Konya Siber Güvenlik Merkezi”, “Konya Hizmet Platformu, “Kent İHA Filosu”, “Yol Bozuklukları Tespit Sistemi”, “Su Güvenliği Yönetim Sistemi”, “Akıllı Sera”, “Akıllı Çiftlik Yeni Nesil Hayvancılık”, “Akıllı Tarlalar”, “Akıllı Destinasyon Konya”, “Üniversite Öğrenci Portalı”, “Şehir Engelli Erişilebilirlik Haritası”, “Metaverse konusunda da çalışma başlatan Türkiye’deki ilk yerel yönetim olarak Metaverse uygulamalarını şehrimizde yaygınlaştırmak.”

ULUSAL AKILLI ŞEHİR ENDEKSİ’NDE 4 YILDIR ZİRVEDEYİZ”

Şimdiye kadar yapmış oldukları çalışmalar sayesinde; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın tüm şehirlerin Akıllı Şehir olgunluk seviyesini ölçtüğü Ulusal Akıllı Şehir Endeksi’nde 4 yıldır zirvede yer aldıklarını belirten Başkan Altay, “İnşallah bundan sonra da Konya’mızı Akıllı Şehircilik alanında hep zirvede tutacağız. Bu konuda ayrıca güzel bir husustan daha bahsetmek istiyorum. Güney Kore Seul’de; Dünya Akıllı Sürdürülebilir Şehirler Organizasyonu ve Seul Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen bir programla; Akıllı Şehirler alanında lider projelere ödül verilmektedir. Şehrimize kazandırmış olduğumuz Akıllı Şehir uygulamaları, 2030 yol haritamız ve Akıllı Şehir uygulamalarını Hatay’da verimli bir şekilde kullanmamız sebebiyle; bu yıl bu ödül Büyükşehir Belediyemiz adına şahsıma tevdi edildi. Dünyada büyük bir prestije sahip Akıllı Şehir Liderlik Ödülü’nü almak, bizleri ayrıca mutlu eden bir gelişme oldu. Konya’mıza Güney Kore’deki ödülün ardından, geçtiğimiz günlerde bir ödül de İspanya’dan geldi. Barselona’da düzenlenen, Akıllı Şehircilik alanında dünyanın en büyük ve en etkili teknoloji etkinliği olan Smart City Expo Dünya Kongresi’nde, Bisiklet Tramvayımız ‘Hareketlilik’ kategorisinde ödül aldı” ifadelerini kullandı.

“KONYA YEREL AKILLI ŞEHİR KURULU OLUŞTURUYORUZ”

Bu başarıların daha sürdürülebilir bir şekilde devam edebilmesi için bundan sonraki çalışmaları çok daha koordineli bir şekilde yapmayı hedeflediklerini kaydeden Başkan Altay, “Bu hedefe ulaşmak için Konya Yerel Akıllı Şehir Kurulu oluşturulması çalışmalarımızı da ilk defa burada sizlerle paylaşıyorum.  Konya’daki kamu kurumlarımız, üniversitelerimiz, STK’larımız ve özel sektör temsilcilerimizden oluşacak olan Akıllı Şehir Kurulumuz sayesinde; şehrimizin mevcut durumu ve ihtiyaçları, belirli bir strateji kapsamında izlenerek, ihtiyaçların çözümüne yönelik gerekli girişimlerin ilgili paydaşlarla birlikte alınmasını sağlayacağız. Akıllı Şehir Kurulumuzun oldukça önemli çalışmalar yapacağına ve Akıllı Şehir vizyonumuza büyük katkı sunacağına yürekten inanıyorum.”

“EN TEMEL GAYEMİZ KONYA’MIZI TEKNOLOJİ ÜRETEN BİR ŞEHİR HALİNE GETİRMEK”

Bu projeleri yaparken en temel gayelerinin Konya’yı teknoloji üreten bir şehir haline getirmek olduğunun altını çizen Başkan Altay, “Yazılımların ve donanımların üretilmesi ile ilgili Konya’da ve Türkiye’de bir ekosistem oluşturmayı arzu ediyoruz. Bu ekosistemde ortaya çıkacak ürünleri Konya’da geliştirerek; Türk Dünyası Belediyeler Birliği aracılığıyla Türk dünyasına, Dünya Belediyeler Birliği aracılığıyla dünya şehirlerine pazarlayarak ülkemize ekonomik anlamda katkı sağlamayı amaçlıyoruz. Akıllı Şehir teknolojileri de tıpkı savunma sanayi gibi ülkemizin bundan sonra en önemli sektörlerinden birisi haline gelecek. Bizler de bu sektöre Konya olarak önemli bir katkı sunmayı ve Akıllı Şehir teknolojileri üreten bir şehir olmayı murad ediyoruz. İnşallah, paydaşlarımızla birlikte iş birliği halinde gece gündüz demeden çalışarak, Konya’mızı Akıllı Şehir konusunda bir marka haline getireceğiz. Çalışmalarımızı nihayete erdirdiğimizde Konya’mız, belediyecilikte olduğu gibi Akıllı Şehircilik konusunda da dünyaya rol model bir şehir olacak” ifadelerini kullandı.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’A TEŞEKKÜR ETTİ

Konya’nın her şeyin en iyisini ve en güzelini hak ettiğini vurgulayan Başkan Altay, “Bizler de bu kadim şehre, en iyi şekilde hizmet etmek için durmaksızın ve yorulmaksızın gayret etmeyi sürdüreceğiz inşallah. Yapacağımız tüm çalışmalarla; Konya olarak Türkiye Yüzyılı’nda ülkemizin yükselişine en büyük katkılardan birini sunacağız. Konya’mıza olan sevgisini her fırsatta ifade eden ve bizlerden desteğini hiçbir zaman esirgemeyen Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a şükranlarımı sunuyorum” sözleriyle konuşmasını tamamladı.

“KONYA’NIN 2030 YILINA KADAR AKILLI ŞEHİR’DE ZİRVEYİ BIRAKMAYACAĞINA EMİNİM”

ASELSAN Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Çelik de şu ifadeleri kullandı: “Bir hedefe ulaşabilmek için zaman, mekan, insan denir. Bu mekan konusunda değerli Büyükşehir Belediye Başkanımızın ASELSAN Konya’nın kurulma niyetine geldiğimizde hocam iste mekan bizden deyip en kıymetli 1.7 milyon metrekare yeri hiç gözünü kırpmadan bize verdi. Konya’nın çok kıymetli olan bir yerinde siz yeter ki Konya’ya getirin dedi. ASELSAN Konya’nın kuruluşunda, Konya Endüstri Bölgesi’nin kuruluşunda çok büyük katkıları oldu. Bu anlamda Büyükşehir Belediye Başkanımıza özellikle teşekkür etmek istiyorum. 2030 yılına kadar Akıllı Şehir’de zirveyi bırakmayacağına eminim.”

“BU GELECEK VİZYONU BENİ ÇOK MUTLU ETTİ”

AK Parti Konya Milletvekili Ziya Altunyaldız ise, “Ülkemizin gelecek vizyonuyla, Cumhurbaşkanımızın ortaya koyduğu Yeşil Kalkınma Vizyonuyla bire bir örtüşen ve aslında Türkiye’mizde öncü belediyecilik anlayışını ortaya koyan, çok rahatlıkla ‘Benim Şehrim Konya’ diyebileceğiniz projelerle göğsümüzü kabartan Konya Büyükşehir Belediyemiz ve savunma sanayimizin dünyadaki en büyük sanayi kuruluşları arasında uzun yıllardan beri yerini koruyan, daha yukarılara çıkan ASELSAN’ımızla birlikte ülkemizin gelecek vizyonunu ortaya koyan bu sunum, bu yönetim anlayışı, bu gelecek vizyonu beni çok mutlu etti. Akıllı Şehirler Eylem Planı’nı ortaya koyan Büyükşehir Belediye Başkanımıza, ASELSAN’A ve tüm paydaşlara yürekten teşekkür ediyorum. Akıllı Şehirler Stratejimiz Konya’mıza, ülkemize hayırlı olsun” açıklamasını yaptı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
"TARIK BUĞRA'NIN HATIRALARINI AKŞEHİR'DEKİ EVİNDE YAŞATACAĞIZ" https://gazetebirlik.com/haber/tarik-bugranin-hatiralarini-aksehirdeki-evinde-yasatacagiz-6639/

Konya Büyükşehir Belediyesi, Türk edebiyatının usta kalemlerinden Akşehirli yazar Tarık Buğra’nın yaşadığı evi müzeye çevirmek için çalışmalarını sürdürüyor. 

Akşehir Belediye Başkanı Salih Akkaya ve Cumhur İttifakı Akşehir Belediye Başkan Adayı Yusuf Kahraman ile birlikte kamulaştırması tamamlanan evde incelemelerde bulunan Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, ziyaret sonrası yürütülen çalışmayla ilgili bilgi verdi.

MÜZENİN İNŞAATINA EN KISA SÜREDE BAŞLANACAK

Akşehir Belediyesi’yle birlikte ilçenin tarihini ve kültürel dokusunu ortaya çıkarmak için önemli çalışmalar yürüttüklerini ifade eden Başkan Altay, “Cephe sağlıklaştırma projeleriyle başlayan süreçte bugün önemli bir noktaya geldik. Akşehir’in en önemli değerlerinden birisi olan, Akşehir’de uzun süre yaşamış Tarık Buğra’nın evi Büyükşehir Belediyemiz tarafından kamulaştırıldı. Şimdi içerisinde inşallah Tarık Buğra’nın hatıralarının yaşatılacağı, gençlere onun hayatını anlatacağımız bir müzenin inşaatına en kısa sürede başlamış olacağız. Böylece bu değerimizi de hem Akşehirlilerle hem de tüm Türkiye ile buluşturmuş olacağız” diye konuştu.

AKŞEHİR’İN TURİZMİNE KATKI SAĞLAYACAK

Projede dijital bir içerikle ilgili çalışmaların yürütüldüğünü kaydeden Başkan Altay, “Akşehir’in turizmine katkı sağlayacak bu işi  en kısa sürede yapmayı arzu ediyoruz. Akşehir, kültürel varlığıyla, kültürel envanteriyle turizmin en önemli destinasyonlarından birisi olma yolunda hızla ilerliyor. Hepimizin hatıralarında ‘Küçük Ağa’ dizisiyle hatırladığımız Tarık Buğra’yı anlatmak, onun hatıralarını yaşatmak bizim en önemli görevimiz. Bu konuda da üzerimize düşeni yapmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Akşehir Lise Medeniyet Akademisi, Bakan Göktaş'ın katılımıyla açıldı https://gazetebirlik.com/haber/aksehir-lise-medeniyet-akademisi-bakan-goktasin-katilimiyla-acildi-3260/

Açılışta konuşan Akşehir Belediye Başkanı Salih Akkaya, Büyükşehir Belediyesi’nin ilçeye kazandırdığı bu güzel eserin eğitim camiasına ve öğrencilere hayırlı olmasını diledi.

Başkan Akkaya, Akşehir’de Lise Medeniyet Akademisinin hayata geçirilmesini sağlayan Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay’a da teşekkür etti.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş ise, Konya’nın bereketli topraklarıyla Türkiye’nin en değerli hazinelerinden biri, aynı zamanda geçmişten geleceğe yetiştirdiği insanlarla da Anadolu’yu ihya eden önemli bir merkez olduğunu belirtti.

Bakan Göktaş, ”Konya, ayrıca Nasrettin Hoca’nın da memleketi olan, dünyanın ortası Akşehir gibi bir ilçenin ev sahipliğini yapıyor. Biz bu ilçenin evladı olarak gurur duyuyoruz. Dünyadaki yeri hakikaten çok ayrı, bugün Medeniyet Akademisi için çok isabetli bir tercihe de imza atıyor” diye konuştu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Başkan Altay Berat Kandili'nde Konyalılarla buluştu https://gazetebirlik.com/haber/baskan-altay-berat-kandilinde-konyalilarla-bulustu-6229/

Selçuklu Merkez Camii’nde Konyalıların kandil bereketine ortak olan Başkan Altay, cami çıkışında vatandaşlarla sohbet ederek kandillerini tebrik etti.

Berat Kandili’nin mübarek Ramazan ayının müjdecisi olan özel gecelerden biri olduğunu dile getiren Başkan Altay, “Bu özel geceyi hemşehrilerimizle birlikte ihya etmenin hazzını yaşıyoruz. Şehrimizin manevi havası bu özel gecelerde daha da güzel bir hal alıyor. Yüce Allah’tan birliğimizin ve kardeşliğimizin kaim olmasını diliyorum. Başta Gazze olmak üzere tüm mazlum halklar için dua edelim. Kandilimiz mübarek olsun” diye konuştu. 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
BAŞKAN ALTAY'DAN UCLG TOPLANTISINDA ABD'Lİ DİPLOMATA İSRAİL TEPKİSİ https://gazetebirlik.com/haber/baskan-altaydan-uclg-toplantisinda-abdli-diplomata-israil-tepkisi-9361/

Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Dünya Teşkilatı (UCLG) Başkanı ve Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, UCLG Yıllık İstişare Toplantısı’na katıldı. 

İspanya’nın Barselona şehrinde dünyanın farklı bölgelerinden yerel ve bölgesel liderlerin katılımıyla gerçekleştirilen toplantının ardından açıklamalarda bulunan Başkan Altay, toplantıda özellikle Filistinli Müslümanlar için destek mesajları ifade ettiklerini vurguladı. 

Uluslararası Adalet Divanı’nın Gazze konusunda aldığı kararı desteklediklerini kaydeden Başkan Altay, “Olayın takipçisi olacağımızı ve bundan sonra Filistinli kardeşlerimizin yanında olmaya devam ettiğimizi, Gazze konusunu her daim gündemde tutacağımızı buradan bir kez daha ifade etme imkanımız oldu. Bir an önce barışın sağlanmasını temenni ediyorum” diye konuştu.

Toplantı esnasında ABD Dışişleri Bakanlığı Şehir Diplomasisinden Sorumlu Büyükelçisi Nina Hachigian, Ukrayna’nın Rusya tarafından işgal edildikten sonra Avrupa’nın bu konuda yaptıklarını takdir ettiklerini belirterek, Ukraynalı mültecileri ağırladığı için Avrupa’ya teşekkür etti. Nina Hachigian, bir taraftan da Hamas’ın 7 Ekim’de terörist bir saldırı düzenlediğini ve İsrail’in eylemlerini buna tepki olarak gerçekleştirdiğini iddia edince Başkan Altay ABD’li diplomata cevap verdi.

“AMERİKA’DAN GELEN MİSAFİRİMİZE BİR ŞEYLER SÖYLEMEZSEM, KENDİ İNSANLIĞIMIZI BULAMAYACAĞIMIZI DÜŞÜNÜYORUM”

Eğitimden, kadınlara ve eşitliğe kadar konuşulması gereken birçok konu olduğunu ifade eden Başkan Altay, “Ancak insanların yaşamasını sağlayamazsak bunların hiçbirisini konuşmamızın bir anlamı yok. Onun için öncelikli konumuzun insan hayatı, savaşın engellenmesi ve bu konuda adil davranmak olduğunu düşünüyorum. Onun için bu manada Amerika’dan gelen misafirimize bir şeyler söylemezsem, kendi insanlığımızı bulamayacağımızı düşünüyorum” dedi.

“DÜNYANIN HER YERİNDE ACI ÇEKEN İNSANLARIN SESİ OLMALIYIZ”

Dünyanın farklı yerlerden yerel liderler olarak şehirleri ve insanların yaşama hakkını korumak için bir arada olduklarını vurgulayan Başkan Altay ABD’li diplomata şu sözlerle tepkisini dile getirdi: “İnsanları ya da mültecilerin haklarını savunmak devletlerin dış politikadaki tutumlarına göre şekillenmemeli. Bizler insanlık adına söz almalı ve dünyanın her yerinde acı çeken insanların sesi olmalıyız. Yaklaşık 30 bin kadın ve çocuğun katledildiği Gazze’deki olayları Hamas’ın eylemine bir yanıt olarak nitelendirmek çok doğru bir yaklaşım olmaz. Kadın haklarından bahsettik; Nina hanımdan bir kadın olarak, bir anne olarak ya da bir anne adayı olarak Uluslararası Adalet Divanı’na verilen dosyadaki fotoğraflara bakmasını istirham ediyorum. Belki vicdanımızın sesini duymasına faydası olur diye düşünüyorum. Önce insanların yaşam hakkını korumak en önemli görevimiz. Bunu başaramazsak diğer konuları konuşmanın çok bir anlamı olmadığını düşünüyorum” diye konuştu.
 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Konya Büyükşehir ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü Arasında İş Birliği Protokolü İmzalandı https://gazetebirlik.com/haber/-konya-buyuksehir-ve-il-milli-egitim-mudurlugu-arasinda-is-birligi-protokolu-imzalandi-6450/

Konya Büyükşehir Belediyesi ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü arasında eğitim, kültür, gezi, spor ve meslek edindirme faaliyetlerine yönelik iş birliği protokolü imzalandı. 

Konya Valiliğinde düzenlenen imza töreninde konuşan İl Milli Eğitim Müdürü Murat Yiğit, Konya belediyeciliğinin yıllardır eğitime verdiği desteğin herkesin malumu olduğunu ifade ederek, “Bugün birçok alanda; spor alanında, kültürel alanlarda, akademik alanda protokol imzalıyoruz. Yaptığımız çalışmaları güncelliyoruz. Konya Büyükşehir Belediye Başkanımıza ve ilçe belediyelerimize bize sağladıkları tüm katkılardan dolayı çok teşekkür ediyorum. Protokolümüzün de hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu. 

“KONYA, TÜM TÜRKİYE’YE ÖRNEK İŞLER YAPIYOR”

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Konya Modeli Belediyecilik diye ifade ettikleri konunun her yaştan insanın her türlü hizmetten faydalanması olduğunu söyledi. Merkezi hükümetin ve yerel yönetimin iş birliği açısından da Konya’nın tüm Türkiye’ye örnek işler yaptığına dikkati çeken Başkan Altay, “Bu manada Sayın Vali’miz başta olmak üzere tüm il müdürlerimize, özellikle İl Milli Eğitim Müdürü’müze teşekkür ediyorum. Sayın Vali’mizin koordinasyonunda çok uyumlu bir şekilde çalışmalar yürütüyoruz” ifadelerini kullandı. 

ANA SINIFINDAN 12. SINIFA KADAR BİRÇOK PROJE YÜRÜTÜLÜYOR

Büyükşehir Belediyesi olarak her yaştan insana hizmet üretme konusunda Milli Eğitim Bakanlığı’yla ana sınıfından itibaren başlayan bir iş birliği yaptıklarını kaydeden Başkan Altay şöyle devam etti: “Birinci sınıfların itfaiye merkezine götürülerek onların yangın konusunda bilinçlendirilmesiyle başlayıp 12. sınıfın sonuna kadar birçok alanda faaliyet yürütüyoruz. 3. sınıf öğrencilerimize yüzme öğretmek, taşradaki tüm 7. sınıf öğrencilerinin Konya merkeze getirilmesi, ayrıca merkez dışındaki ilçelerde yapmış olduğumuz spor okulları, Bilgehanelerimiz, Lise Medeniyet Akademilerimiz ve KOMEK’lerimizle ciddi bir çalışma yürütüyoruz ve sertifikaların tamamı MEB onaylı. Ayrıca bakanlığımız bize ciddi bir öğretmen desteği veriyor. Bununla birlikte 11. sınıf öğrencilerimizin ‘Atabey Gençliği Ecdadın İzinde’ kapsamında Konya’dan İstanbul’a yapmış oldukları seyahatler, 12. sınıf öğrencilerimizin Konya genelinde yapmış olduğumuz deneme sınavları, dijital eğitim desteklerimiz, eğitim yardımlarımız. Yani ana sınıfından başlayarak 12. sınıfın sonuna kadar tüm yaş gruplarında birlikte çalışmalar yürütüyoruz.” 

“ÖĞRENCİLERİMİZLE, ÇOCUKLARIMIZLA İLGİLİ PROJELER ÜRETMEYE DEVAM EDECEĞİZ”

Gelinen noktada Konya Modeli Belediyecilik modelinin tüm Türkiye’ye örnek olduğunun altını çizen Başkan Altay, “Bu fırsatı bize sağladığı için Sayın Vali’mize teşekkür ediyorum. İnşallah öğrencilerimizle, çocuklarımızla ilgili projeler üretmeye devam edeceğiz. Sadece öğrencilerimiz ve gençlerimiz değil, özellikle hanım kardeşlerimizin yararlandığı KOMEK’lerimizde de Konya’nın bu geniş coğrafyasında, 31 ilçenin tamamında birlikte çalışmalar yürütüyoruz. İnşallah imzaladığımız protokol de bundan sonra yapacağımız işler için yeni başlangıç olacak. Konya halkına, gençlerimize, kadınlarımıza hayırlı olsun” dedi.

VALİ ÖZKAN EĞİTİMİN ÖNEMİNE VURGU YAPTI

Konya Valisi Vahdettin Özkan ise protokolün önemine dikkat çekerek en hayırlı işin eğitime yapılan yatırım olduğunu vurguladı. Konya’da çok güzel bir şekilde işleyen ve gelecekte de daha iyiye götürülmesi yönünde çok hayırlı olan bir işi hep beraber tasdik ettiklerini dile getiren Vali Özkan, “En hayırlı iş, eğitim işidir. Çocuklarımızın geleceğe güvenle bakabilmeleri, iyi yetişmelerinin sağlanması her anne babanın ve bütün insanlığın en birinci vazifesi ve talebidir. Bu vazifeye ve talebi tahakkuk ettirmek üzere iş birliği yapmak çok önemli. Hangi alanda olursa olsun her işin özünü eğitim oluşturuyor. Eğitim işi; sadece kamu otoritelerinin ve mahalli idarelerin değil aslında her insanın en öncelemesi gereken bir konu. Eğitimin her kesimi, her zamanı, her alanı kapsaması gerekliliği; kalkınma planları ile ulusal düzeydeki stratejik belgelerde ‘Hayat Boyu Eğitim’ olarak ifade edilmektedir. İmkan ve kabiliyetlerini birleştirerek eğitim hizmetlerini iyileştirme, Konya'mızda öteden beri öncelenmiştir” açıklamasını yaptı.

Konya'nın tarihi birikimi, mirası ve kültürünü taşıyacak öğretmenlerin önemine vurgu yapan Vali Özkan, “En kıymetlisi de Konyalı hemşehrilerimizin teveccühüne mazhar olmuş, seçilmiş belediyelerimizin eğitim hizmeti alanında en nitelikli rolü almış olmalarıdır. Bugünkü protokolümüzün konusu da esas itibariyle ‘Hayat Boyu Eğitim’ farkındalığı ile herkesin imkân ve kabiliyetini eğitime katmaktır’’ diye konuştu.

VALİ ÖZKAN EĞİTİME KATKISINDAN DOLAYI BAŞKAN ALTAY’A TEŞEKKÜR ETTİ

Konuşmasına eğitime verdiği katkı için Başkan Altay ve ekibine teşekkür ederek devam eden Vali Özkan, “Belediyelerimizin eğitime desteği Konya'da iyi örneklik teşkil ediyor. Belediyelerimizde eğitim hizmetine etkili ve nitelikli katkı sunma keyfiyeti mevcut. Bugünkü protokolde de sosyal, mesleki, kültürel ve eğitsel anlamda Milli Eğitim Bakanlığı’nın stratejik hedefleri doğrultusunda herkese hitap edecek kurslar var. Şimdiye kadar 250 bin üzerinde vatandaşımız ve öğrencimiz bu kurslardan yararlanmış. Bu konuda belediyemizin sadece finansal değil, ilgili birimlerinin uzmanlaşarak insan kaynakları ve bilgi teknolojileri anlamında da çok yüksek katkıları olmaktadır” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından Konya Büyükşehir Belediyesi ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü arasında; eğitim, kültür, gezi, spor ve meslek edindirme faaliyetlerinin işleyişine ilişkin iş birliği protokolü imzalandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Başkan Altay: ''105 milyon TL'lik işimiz şu anda devam ediyor'' https://gazetebirlik.com/haber/baskan-altay-105-milyon-tllik-isimiz-su-anda-devam-ediyor-4484/

Programda konuşan Doğanhisar Belediye Başkanı Süleyman Pekmez, Meydan Düzenleme Projesi ile Doğanhisar’ın yeni kazanımlar elde edeceğini söyledi.

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, 2019 yılında verdikleri sözleri bir bir yerine getirmenin gururunu ve mutluluğunu yaşadıklarını ifade ederek, o günden itibaren Doğanhisar’a çok önemli hizmetlerde bulunduklarını anımsattı. 

İçinde yüzme havuzu bulunan şehir konağı, mahalle yolları, çok amaçlı salonlar, halı sahalar, Konya Su ve Kanalizasyon İdaresi (KOSKİ)’nin altyapı çalışmaları, parke taşı destekleriyle birlikte günden güne daha iyiye giden bir Doğanhisar’ın ortaya çıktığını vurgulayan Başkan Altay, “Bugün bu işleri taçlandıracak bir işin başlangıcını yapıyoruz. Bu meydanı Konya’mıza, Doğanhisar’ımıza yakışır bir hale getireceğiz. Yaklaşık 44 milyon TL bedelle en kısa sürede bu işi tamamlayacağız.” ifadelerini kullandı.

Doğanhisar’a kazandırılacak Atık Su Arıtma Tesisinde de sürecinin tamamlanmak üzere olduğunu paylaşan Başkan Altay konuşmasına şu sözlerle devam etti:

“Bir daha geldiğimizde onun da temelini atacağız. Yaklaşık 61 milyon Tl bedelle hayata geçecek. Böylece, meydanla birlikte toplamda 105 milyon TL'lik işimiz şu anda devam ediyor. Tabii bu rakamlar hizmetin büyüklüğünü gösteriyor ama bizim Doğanhisar’a sevgimizin büyüklüğünü göstermez. Görev verdiğiniz günden itibaren sizlere layık olmak için çaba sarf ediyoruz.”

Konyalılardan destek istemek için tekrar meydanlara çıktıklarını kaydeden Başkan Altay, “Cumhur İttifakı’nın Büyükşehir Belediye Başkan adayı olarak karşınızdayım. Cumhur İttifakımızın Doğanhisar Belediye Başkan Adayı Savaş Özdemir kardeşimizle birlikte sizlerden destek istiyoruz. Hizmetlerimizle Doğanhisar’ımızı nakış nakış işlemeye devam edeceğiz.” dedi.

Doğanhisar’da MHP Seçim Koordinasyon Merkezi’nin açılışına da katılan Başkan Altay, ilçe esnafını da ziyaret ederek kolaylıklar diledi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Başkan Altay: ''Türkiye'nin en ucuz ulaşım hizmetini sunuyoruz'' https://gazetebirlik.com/haber/baskan-altay-turkiyenin-en-ucuz-ulasim-hizmetini-sunuyoruz-9391/

Büyükşehirlerdeki en önemli gündem maddelerinden birisinin toplu ulaşım olduğunu anımsatan Başkan Altay, “İnsanların günlük olarak kullandıkları toplu ulaşım, büyükşehirlerin en önemli sorunlarından birisi. Bu manada çözümler üretmek için çok yoğun bir çaba sarf ediyoruz. Geçtiğimiz yıl toplu ulaşımda 111 milyon  biniş sayısına ulaştık. Bunun yaklaşık 41 milyon binişi raylı sistemle, 70 milyonu da otobüslerimizle oldu.”  ifadelerini kullandı.

Başkan Altay, Konyalıların daha konforlu bir ulaşıma kavuşmaları, sefer sayılarının artırılması ve ulaşımdaki seyahat sürelerinin kısaltılmasıyla ilgili yoğun bir çalışma yürüttüklerini belirterek, şöyle devam etti: 

“Bu manada geçen yıl 127 otobüsümüzü şehrimize kazandırmıştık. Şu an itibariyle 53 otobüsü daha hizmete alarak otobüs filomuzu daha da güçlendiriyoruz. Bunlardan 30 tanesi CNG Hibrit Solo, 20 tanesi CNG Hibrit Körüklü, 3 tanesi de yarı seyahat tipi. Otobüslerimiz doğalgazla çalışan çevreci otobüsler. Güncel maliyeti 449 milyon lira. Böylece geçen yıl aldığımız otobüslerle birlikte yeni otobüs sayımız 180’e çıkarak, toplam güncel maliyet de bir milyar 311 milyon lirayı bulmuş oldu. Otobüslerimiz Türkiye’de üretilen yerli otobüsler. En kalitelisini şehrimize kazandırmak için çabalarımızın sonucunda bu 53 otobüs de hizmete sunulmuş oldu. Türkiye’nin en ucuz ulaşım hizmetini sunuyoruz. Öğrenci biletimiz 4 lira, sivil biletimiz 8,5 lira, öğrenci abonmanımız 220 lira.” dedi.

AK Parti Konya İl Başkanı Hasan Angı da Konya Büyükşehir Belediyesi'nin toplu ulaşım filosuna büyük önem verdiğini aktararak, şunları kaydetti:

“Her yıl gerçekten toplu ulaşımda bir yenilenmeyi, yeni filoları dahil etmeyi artık gelenekselleştirmiş bir yapı var. Bu şehrin geniş coğrafyasına hizmeti götürmeyi, bir taraftan raylı sistemler üzerindeki yeni çalışmaların yanında otobüslerimizi de modern bir hale getirip hem hemşehrilerimizin konforlu yolculuğuna hem de çevreye etkisini azaltacak yeni modellere yöneliyor.”

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Konya Büyükşehir Belediyesi'nin Şehir Konferansları seyircisiyle buluştu https://gazetebirlik.com/haber/konya-buyuksehir-belediyesinin-sehir-konferanslari-seyircisiyle-bulustu-7225/

Konya Büyükşehir Belediyesi’nin şehrin kültür, sanat ve eğitim hayatına katkıda bulunmak amacıyla düzenlediği İlçe Şehir Konferanslarının Şubat ayı programları devam ediyor.

İlçe Şehir Konferanslarının Şubat ayı etkinliklerinde Hayati İnanç “Hayata Şiirden Bakmak” başlığında Beyşehir’de Konyalılarla bir araya geldi. İnanç, şiir okudu ve anılarını katılımcılarla paylaştı.İlçe Şehir Konferanslarının bir diğer konuğu Talha Bora Öge de Kulu’da gerçekleştirdiği şiir dinletisi ve keyifli sohbetiyle katılımcılardan büyük beğeni aldı.

Ayrıca Dursun Ali Erzincanlı Kadınhanı’nda “En Sevgiliye Şiir Dinletisi”, Sıtkı Aslanhan Hadim’de “Bilinçli Aile Güçlü Toplum” ve Bekir Develi de Seydişehir’de “Kudüs Bizim Neyimiz Olur?” başlıkları ile Konyalılarla bir araya geldi.

Bu kapsamda; Nurullah Genç 12 Şubat’ta Karapınar’da, Necmettin Nursaçan 13 Şubat’ta Güneysınır, 14 Şubat’ta Altınekin’de, Serdar Tuncer 15 Şubat’ta Akşehir 16 Şubat’ta Cihanbeyli’de, Gökhan Müftüoğlu 19 Şubat’ta Ereğli ile Çumra’da, 20 Şubat’ta Ilgın’da, Mustafa Karataş 22 Şubat’ta Bozkır, 23 Şubat’ta ise Sarayönü’nde Konyalılarla bir araya gelecek.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
KONYA BÜYÜKŞEHİR'DEN "DÜNYA KIŞIN BİSİKLETLE İŞE GİTME GÜNÜ" ETKİNLİĞİ https://gazetebirlik.com/haber/konya-buyuksehirden-dunya-kisin-bisikletle-ise-gitme-gunu-etkinligi-3693/

Konya Büyükşehir Belediyesi, “Dünya Kışın Bisikletle İşe Gitme Günü” kapsamında etkinlik gerçekleştirdi.

Konya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ercan Uslu, “Dünya Kışın Bisikletle İşe Gitme Günü” dolayısıyla belediye çalışanlarıyla birlikte işe bisikletle geldi.

Uslu, Türkiye'nin bisiklet şehri olarak bilinen Konya'da, Büyükşehir Belediyesi olarak her zaman çeşitli projelerle bisiklet kullanımı konusunda farkındalığı artırmayı amaçladıklarını belirterek etkinliğe katılan personele teşekkür etti.

İşe bisikletle gelen Büyükşehir Belediyesi personelleri de her gün bisiklet kullandıklarını ifade ederek, bu alanda yapılan “Bisiklet Tramvayı”, “Bisiklet Yolları” gibi çalışmalar sayesinde gidecekleri yere daha güvenli ve hızlı bir şekilde ulaştıklarını söyledi. 

BİSİKLET KULLANCILARINA ATKI, BERE, ELDİVEN DAĞITILDI

Ekinlikler kapsamında Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından ise bisikletle gelen belediye çalışanları ile sabahın ilk ışıklarıyla birlikte bisiklet yollarında bisiklet kullanan vatandaşlara atkı, bere ve eldiven seti dağıtıldı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Konya Ulusal Akıllı Şehir Endeksi'nde 4 Yıldır Zirvede https://gazetebirlik.com/haber/konya-ulusal-akilli-sehir-endeksinde-4-yildir-zirvede--3422/

Konya, Akıllı Şehirler Olgunluk Değerlendirme Modeli kapsamında yapılan anket çalışması sonucunda Ulusal Akıllı Şehir Endeksi'nde 4 yıldır birinciliğini koruyor.

Çevre, Şehircilik ve iklim Değişikliği Bakanlığı’nın yayımladığı 2020-2023 Akıllı Şehirler Ulusal Stratejisi ve Eylem Planı’na uyumlu yerli ve milli kaynaklar kullanılarak Akıllı Şehir Stratejisi ve Yol Haritasını Türkiye’de ilk defa Konya’daki tüm paydaşlarla birlikte hazırlayan Konya Büyükşehir Belediyesi, Akıllı Şehircilik uygulamalarıyla Türkiye’ye ve dünyaya örnek oluyor.

Ulusal Akıllı Şehirler Stratejisi ve Eylem Planı kapsamında hazırlanan Akıllı Şehirler Olgunluk Değerlendirme Modelinin uygulanması ile şehirlerin Akıllı Şehircilik alanındaki kabiliyetleri değerlendirilip akıllı şehir olgunluk seviyeleri tespit edilerek, bu sonuçlar doğrultusunda Ulusal Akıllı Şehir Endeksi oluşturuldu.

Bu doğrultuda ulaşımdan çevreye, enerjiden sıfır atık konusuna, bilişim teknolojilerinden yönetişim gibi 20’den fazla alanda yapılan değerlendirmeler ile şehirlerin olgunluk seviyesi ölçülüyor ve böylece şehirler bu sonuçlara göre yapılması gereken faaliyetler ve alınması gereken tedbirlerle ilgili çalışmalar yapıyor.

Konya, yapılan değerlendirmeler sonucunda 2020, 2021 ve 2022’nin ardından 2023 yılında da birinci olmayı başardı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından “sehirendeksi.gov.tr/endekspublic” sayfasında herkesin erişimine açık bir şekilde yayımlanan Ulusal Şehir Endeksi'nin zirvesine yerleşen Konya, akıllı şehir uygulamalarını ve teknolojilerini en etkin şekilde kullanan şehirler arasında model oldu. 

Konya, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın yayımladığı Akıllı Şehir Başarılı Örnekler Portalı’nda da 132 Akıllı Şehir Uygulaması ile en çok başarılı örnek projeye imza atarak zirvede yer alıyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Konyalı çocuklar yarıyıl tatilini https://gazetebirlik.com/haber/konyali-cocuklar-yariyil-tatilini-lego-bilim-haftasi-etkinliklerinde-geciriyor-8415/

Konya Büyükşehir Belediyesi Konya Bilim Merkezi “LEGO Bilim Haftası” etkinlikleri kapsamında başta çocuklar olmak üzere her yaştan lego meraklısını ağırlıyor.

Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından şehre kazandırılan Türkiye’nin TÜBİTAK destekli ilk ve en büyük bilim merkezi olan Konya Bilim Merkezi’nde başlayan “LEGO Bilim Haftası”nda lego yapım parçaları ile 15 farklı atölye gerçekleştiriliyor.

“LEGO Bilim Haftası” kapsamında ziyaretçiler, lego yapım parçalarıyla gerçekleştirilen atölyelerde; kodlama becerilerini geliştirebiliyor, hazırlanan sahnelerde drama yapıyor, tasarladıkları kara yelkenlileri ile yarışabiliyor, Türkiye’de yer alan mimari yapılar hakkında bilgiler edinebiliyor.

Atölyeler; kreatif düşünme, ince motor becerileri, el göz koordinasyonu, problem çözme, sosyal beceriler ve erken matematik becerileri, şekil, sayı, ölçüm gibi matematiksel kavramlar için temel oluşturmaya yardımcı oluyor.

Yarıyıl tatilinde “LEGO Bilim Haftası”nı aileleriyle ziyaret eden çocuklar etkinliklerin çok eğlenceli olduğunu, çok mutlu olduklarını söyledi. 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
''Sosyal destek alan 263 konutun dönüşümünü daha tamamladık'' https://gazetebirlik.com/haber/baskan-altay-sosyal-destek-alan-263-konutun-donusumunu-daha-tamamladik-3542/

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, temiz hava çalışmaları kapsamında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile birlikte 2021 yılında “Konya Tarihi Kent Merkezi ve Mevlana Bölgesinde Hava Kalitesinin İyileştirilmesi Projesi”ni hayata geçirdiklerini hatırlatarak, ilk etapta 4 mahallede sosyal yardımlaşma kömürü alan, dar gelirli bin 108 konutta doğalgaz dönüşümünü gerçekleştirdiklerini söyledi. 

Büyükşehir olarak projenin ikinci etabında ise şehir merkezinde ikamet eden dar gelirli, sosyal destek alan 263 konutun dönüşümünü daha tamamladıklarını vurgulayan Başkan Altay, “Böylece projenin uygulamaya başladığı 2021 yılından itibaren bin 371 ailemizi doğalgazla buluşturduk. Hem hemşehrilerimize destek sağlamış olduk hem de uygulandığı bölgelerde kömürden kaynaklı kirlilikte yüzde 99 azaltım sağlamış olduk.” dedi.

Projenin üçüncü etap çalışmalarının da planlandığı şekilde devam ettiğini dile getiren Başkan Altay, “Bu etapta da inşallah 300 konutun doğalgaz dönüşümünü sağlayacağız. Büyükşehir belediyesi olarak tek gayemiz çocuklarımıza daha yaşanabilir, sürdürülebilir ve temiz bir Konya bırakmak.” diye konuştu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Konya Büyükşehir Belediyesi'nin Şehir Konferansları devam ediyor https://gazetebirlik.com/haber/konya-buyuksehir-belediyesinin-sehir-konferanslari-devam-ediyor-4776/

Konya Büyükşehir Belediyesi’nin ilçelerde düzenlediği Şehir Konferansları ocak ayında olduğu gibi şubat ayında da devam edecek.

Konya Büyükşehir Belediyesi’nin kültür ve sanat faaliyetleri kapsamında ilçelerde düzenlediği Şehir Konferanslarının ocak ayı etkinliklerinin son haftasında Doğanhisar ve Hüyük’te vatandaşlarla buluşan Bekir Develi, “Kudüs Bizim Neyimiz Olur?” başlığında konuştu. Boykotun önemine dikkati çeken ve Gazze’ye destek için boykot edilen ürünlerinin yer aldığı bir kitapçık oluşturduklarını ifade eden Develi, “Ben ne yapabilirim, benim yaptığımdan ne olur demeyin. Hepimizin yapabileceği çok güzel şeyler var” diye konuştu.

Şehir Konferansları’nın ocak ayı son haftasının bir diğer konuğu olan Merve Gülcemal de “Daimi Gündemimiz Kudüs” başlığıyla Karapınar ve Ereğli’de vatandaşlarla buluştu.

Gülcemal, İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ne aylardır sürdürdüğü saldırılarda öldürülen Filistinlilerin sayısının 25 bin 105'e, yaralı sayısı 62 bin 681'e çıktığına ve bu sayının her geçen dakika arttığına dikkati çekerek, bu duruma alışılmaması gerektiğini, herkesin elinden geldiğince verdiği desteği sürdürmesinin büyük önem taşıdığını vurguladı.

Çumra ve Güneysınır’da vatandaşlarla bir araya gelen Mustafa Karataş ise, “Diriliş Yolunda Kudüs” başlığında dinleyicilere seslendi. Karataş, Konya Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği konferanslar sayesinde hemen hemen Konya'nın bütün ilçelerini dolaşmış olmaktan büyük mutluluk duyduğunu ifade etti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
KOSKİ, ŞEHRİN ALTYAPISINI GÜÇLENDİRMEK İÇİN 31 İLÇEDE GECE GÜNDÜZ ÇALIŞIYOR https://gazetebirlik.com/haber/koski-sehrin-altyapisini-guclendirmek-icin-31-ilcede-gece-gunduz-calisiyor-3627/

Konya Büyükşehir Belediyesi KOSKİ Genel Müdürlüğü, 2023 yılında şehir genelinde önemli altyapı projelerini başarıyla tamamladı.

Sorumluluk alanında bulunan 31 ilçede 669 bin 384’ü merkez, 494 bin 470’i ilçeler olmak üzere toplam abone sayısı 1 milyon 163 bin 854’e ulaşan KOSKİ, merkezdeki yaşam standartlarını ilçelere de taşıdı. KOSKİ, 2023 yılı içerisinde Konya genelinde toplamda 50 kilometre kanal şebekesi hattı ve 112 kilometre su şebekesi hattı inşa etti.

SU VE ATIKSU KONTROL ALTINDA

Konya’nın su ve kanalizasyon altyapısını güçlendirmek amacıyla yoğun bir mesai harcayan Konya Büyükşehir Belediyesi KOSKİ Genel Müdürlüğü, akrediteli içme suyu arıtma tesisi laboratuvarında geçtiğimiz yıl 8 bin 723 adet analiz yaparak su kalitesi kontrol edildi. Atıksu arıtma tesislerinde ise 1.572 analiz gerçekleştirildi.

45 MİLYON TL’LİK TARIMSAL SULAMA YATIRIMI

Tüm bunların yanı sıra KOSKİ, kırsalda yaşayan vatandaşların üretimlerine destek olmak amacıyla tarımsal sulama yatırımlarını da sürdürdü. KOSKİ, 2023 yılında KOP desteğiyle 45 milyon lira tutarında; sulama göletleri, kapalı sistem derivasyon tesisi ve güneş enerjisi sistemi yapımı, kapalı sistem sulama tesisleri ve hayvan içme suyu göletleri yapımını tamamlayarak çiftçilerle buluşturdu.

ÇEVRE DOSTU YATIRIMLAR ARTIYOR

Çevre dostu yatırımlara da öncelik vererek atıksu arıtma tesislerini yaygınlaştıran Konya Büyükşehir Belediyesi KOSKİ Genel Müdürlüğü, buradan elde edilen atık çamurlarla tarımsal üretime katkı sağladı. 2023 yılında 28 adet biyolojik arıtma tesisinden 30 bin 58 ton çamur elde eden KOSKİ, bu çamurları çiftçilerin istifadesine sundu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
"Tüm Gayretimizin Arkasında Şehrimize Duyduğumuz Derin Sevda Var" https://gazetebirlik.com/haber/-tum-gayretimizin-arkasinda-sehrimize-duydugumuz-derin-sevda-var-198/

 Her yıl olduğu gibi 2023 yılında da bütün günlerini Konya’yı daha yüksek ufuklara taşımak için vakfettiklerini belirten Başkan Altay, “Cumhuriyetimizin 100’üncü yılını kutladığımız bu dönemde Konya’mızı ülkemizin en önemli itici gücü haline getirmek için büyük çaba sarf ediyoruz. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın ifade ettiği gibi Konya; varlığımızın, birliğimizin, dirliğimizin sembolü olduğu gibi Türkiye Yüzyılı'nın da teminatı olmaya devam ediyor. 2024 yılında da hemşehrilerimizle birlikte tüm kazanımlarımızın üzerine yenilerini ekleyerek en güzel yarınlara yürümeye devam edeceğiz. Tüm azmimizin ve gayretimizin arkasında şehrimize duyduğumuz derin bir sevda var” dedi.

 


]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Başkan Altay: ''5 milyar 326 milyon TL'lik yatırımı şehrimize kazandırmış olduk'' https://gazetebirlik.com/haber/baskan-altay-5-milyar-326-milyon-tllik-yatirimi-sehrimize-kazandirmis-olduk-2620/

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, büyükşehir belediyesinin 31 ilçede bir yıl boyunca yaptığı çalışmalarla ilgili değerlendirme toplantısı gerçekleştirdi.

Büyükşehir Belediyesi Taş Bina Kültür Sanat’ta düzenlenen toplantıda basın mensuplarına hitap eden Başkan Altay, Konya’ya hizmet etmek için önce Konya’yı anlamanın, taşıdığı kadim ruhu derinden hissetmenin ve Konya’ya gönülden bağlı olmanın gerektiğini söyledi.

Hazreti Mevlana’nın “Aşk davadır, cefa da şahidi” sözünden alıntı yapan Başkan Altay, “Sevdalı olduğumuz Konya’mız için azimle ve gayretle çalışıyoruz. Her daim böyle bir şehre hizmet etmenin bahtiyarlığını yaşıyor, ‘Konya için daha ne yapabiliriz’ derdiyle, gayretlerimizi sürdürüyoruz.” diye konuştu.

Geçtiğimiz yılın sadece Nisan ve Mayıs ayı arasında, aralarında KONYARAY Banliyö Hattı’nın da yer aldığı Konya’ya kazandırdıkları projelerin maliyetinin 3 milyar 862 milyon TL olduğunu kaydeden Başkan Altay, şöyle devam etti:

“Sayın Cumhurbaşkanımız 2 Mayıs’taki Konya Mitinginde; Konya’da Karapınar Güneş Enerji Santrali, Bozkır Barajı ve Abdülhamid Han Caddesi ile birlikte toplam yatırım bedeli 6 milyar lirayı bulan 74 kalem eser, hizmet ve projenin resmi açılışını gerçekleştirdi. Ayrıca miting sırasında Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından büyükşehir belediyemize ait bir milyar 464 milyon TL tutarındaki yatırım ve hizmetin daha açılışı yapıldı. Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından açılışı yapılan, büyükşehir belediyemize ait yatırımları da eklediğimizde; Konya büyükşehir belediyesi olarak bir ay içerisinde toplamda 5 milyar 326 milyon TL'lik yatırımı şehrimize kazandırmış olduk.”

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Başkan Altay: ''Şehir Kütüphanesi inşaatımızda çalışmalara başladık'' https://gazetebirlik.com/haber/baskan-altay-sehir-kutuphanesi-insaatimizda-calismalara-basladik-842/

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Türkiye’nin en güzel kütüphane binalarından birisini yapmak için kolları sıvadıklarını belirterek, yeni kütüphane binasının üniversite şehri Konya için hayırlı olması temennisinde bulundu.

“Konya Modeli Belediyecilik” anlayışıyla ihtiyaç duyulan her alanda yürüttükleri çalışmalara devam ettiklerini aktaran Başkan Altay, “Şehir Kütüphanesi inşaatımızda çalışmalara başladık. Eski belediye bahçemizde ağaçları koruyarak gençlerimiz başta olmak üzere her yaştan hemşehrimiz için örnek bir kütüphane yapıyoruz. ‘Çok güzel olacak’ lafla olmaz, icraatla olur. Şehir kütüphanemiz de çok güzel olacak.” ifadelerini kullandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Konya'da Necmettin Erbakan Caddesi'nde çalışmalar sürüyor https://gazetebirlik.com/haber/konyada-necmettin-erbakan-caddesinde-calismalar-suruyor-3418/

Konya Büyükşehir Belediyesi, Antalya Çevre Yolu ile şehir merkezini birbirine bağlayacak Necmettin Erbakan Caddesi’nin ikinci ve üçüncü etabının yapımını sürdürüyor. Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Konya merkezde trafiği rahatlatmak ve sürücülere daha konforlu seyahat imkanı sunmak adına önemli projeleri hayata geçirmek için yoğun şekilde çalıştıklarını ifade etti.

Şehrin önemli bağlantı yollarından biri olacak 3,5 kilometre uzunluğundaki Necmettin Erbakan Caddesi’nin, Fatih Caddesi’nden başlayarak Gazze ve Çeçenistan caddeleri üzerinden Antalya Çevre Yolu’na bağlantı sağlayacağını anımsatan Başkan Altay, “Caddenin üçüncü etabını geçtiğimiz günlerde hizmete açmıştık. Kamulaştırma işlemleri tamamlanan birinci ve ikinci etapta da hummalı şekilde çalışıyoruz. KOSKİ ekiplerimiz altyapı çalışmalarını sürdürürken; Fen İşleri ekiplerimiz asfalt ön hazırlık, kaldırım ve bisiklet yolu; Park Bahçeler ekiplerimiz refüj ve ağaçlandırma çalışmaları yapıyor. Aydınlatma, internet altyapısı ve diğer altyapılarla ilgili kuruluşlar da çalışmalarını eş zamanlı olarak gerçekleştiriyor. Altyapı çalışmalarının ardından asfalt çalışmasına geçilecek.” diye konuştu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Konya'da Abdülhamid Han Caddesi'ne gürültü engelleyici bariyer yapıldı https://gazetebirlik.com/haber/konyada-abdulhamid-han-caddesine-gurultu-engelleyici-bariyer-yapildi-2874/

Konya Büyükşehir Belediyesi, ulaşımdan kaynaklanan gürültüyü azaltmak amacıyla gürültü bariyeri çalışmalarına devam ediyor.

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Çevresel Gürültü Eylem Planı kapsamında şehir merkezinde belirlenen hassas alanlarda gürültü engelleyici bariyer çalışmalarını bir bir hayata geçirdiklerini belirtti.

Başkan Altay, “Daha önce Adana Çevre Yolu üzerinde bulunan Konya Adalet Sarayı yanında İLBANK hibesiyle 5,5 metre yüksekliğinde 236 metre uzunluğunda bir gürültü bariyeri yapmıştık. Şimdi de Büyükşehir olarak şehre kazandırdığımız ve önemli caddelerden biri haline gelen Abdülhamid Han Caddesi’nde yerleşim bölgelerinin bulunduğu alanda bariyer çalışmamızı tamamladık. 1,5 metre yüksekliğinde ve 384 metre uzunluğundaki gürültü bariyerinin maliyeti tamamı öz kaynaklardan sağlandı. Güncel bedelle 4 milyon liraya mal olan projenin hayırlı olmasını diliyorum.” dedi.

Türkiye’nin ilk ve tek kendi personeli tarafından Stratejik Gürültü Haritası ve Eylem Planı oluşturan belediyesi olduklarını da anımsatan Başkan Altay, ulaşımdan kaynaklı gürültü kirliliğini en aza indirmek için Konya Şehir Hastanesi, aynı yerdeki okullar bölgesi ve kriterlere uygun alanlar için de proje çalışmalarının devam ettiğini sözlerine ekledi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Tuzlukçu Başkanı Akbuğa'dan Başkan İduğ'a ziyaret https://gazetebirlik.com/haber/tuzlukcu-baskani-akbugadan-baskan-iduga-ziyaret-4657/

Bornova Belediyesi ile kardeş belediye olmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyleyen Konya Tuzlukçu Belediyesi’nde üç dönemdir başkanlık görevini yürüten ve yeniden aday gösterilen Nurettin Akbuğa, “Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ’un desteklerini aldık, bilgi ve becerilerinden yararlandık, Bornova’ya katmış olduğu vizyondan çok esinlendik. Bu sayede biz de ilçemize çok katkı sağladık.” dedi.

Başkan İduğ’un kiralık olan araç filosunu satın alarak bünyesine dahil edip fuzuli harcamaların önüne geçtiğini belirten Akbuğa, “Sosyal projelerle kültürel projelerle Bornova’ya ivme kazandırdı. Kendisini tebrik ediyoruz.” diye konuştu. Akbuğa, Başkan İduğ’u yeniden aday olarak görmek istediklerini söyledi.

Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ da Tuzlukçu Belediye Başkanı Akbuğa’ya teşekkür ederek, “Bu beş yıllık dönem içerisinde İzmir’de bir deprem yaşadık, pandemi yaşadık. 6 Şubat’ta meydana gelen depremde görev aldık. Kardeşlik görevimizi bu dönem içiresinde diğer illerde, ilçelerde ihtiyaç olan yerlerde daha fazla yerine getirmeye çalıştık. Çünkü ulusal bir sorun yaşandı.” ifadelerini kullandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Necmettin Erbakan Caddesi'nin altyapısı tamamlanıyor https://gazetebirlik.com/haber/necmettin-erbakan-caddesinin-altyapisi-tamamlaniyor-5422/

Konya Büyükşehir Belediyesi KOSKİ Genel Müdürlüğü, şehir trafiğini rahatlatmak ve kesintisiz bir ulaşım sağlamak amacıyla devam eden çalışmalarda su ve kanalizasyon şebeke altyapısı oluşturuyor.

Su şebeke altyapısı için 5 bin 682 metre, kanalizasyon şebeke altyapısı için ise 2 bin 740 metrelik bir hat inşa eden KOSKİ, bu altyapı çalışmalarıyla birlikte, bölge sakinlerinin temiz su ve kanalizasyon ihtiyaçlarını modern ve güvenilir bir altyapıyla karşılayacak.

Farklı çap ve abatlarda yüksek kaliteli borular kullanarak altyapı hizmetlerini gerçekleştiren Konya Büyükşehir Belediyesi KOSKİ Genel Müdürlüğü, projenin bütünlüğü ve sürdürülebilirliği için çalışmalarını sürdürüyor.

Geçtiğimiz günlerde yaklaşık 1 kilometrelik kısmı tamamlanarak hizmete açılan Necmettin Erbakan Caddesi, Fatih Caddesi ile Antalya Yolu arasında bağlantı oluşturacak. Caddenin 2024 yılı ortalarında tamamlanması hedefleniyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
''Konya, kentsel dönüşümünde çok büyük bir mesafe kat etti'' https://gazetebirlik.com/haber/baskan-altay-konya-kentsel-donusumunde-cok-buyuk-bir-mesafe-kat-etti-814/

Tesisin taşınacağı Selçuklu Aşağı Pınarbaşı Mahallesi’nde düzenlenen temel atma programında konuşan Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Konya’da yürüttükleri 4 önemli kentsel dönüşüm projesinden bahsetti.

Yürüttükleri kentsel dönüşüm çalışmalarından birincisinin Türkiye’nin en büyük ihya projesi olan Darü’l-Mülk Projesi olduğunu, bu kapsamda tarihi alanda 20 farklı noktada kentsel dönüşüm çalışmaları yürüttüklerini anımsatan Başkan Altay, “Konya’nın yıllardır konuştuğu Mevlana Çarşısı ve Altın Çarşı ile başlayan, Taş Bina ve Alaaddin Cephe İyileştirmeleri ile süren, geçtiğimiz hafta Meram Belediyemizle birlikte esnafımıza iş yerlerini teslim ettiğimiz Büyük Larende Dönüşümü ile devam eden projede artık yap-bozun parçalarını bir bir yerleştiriyoruz” diye konuştu.

İkinci büyük kentsel dönüşümün yine Konya’da yıllardır konuşulan Eski Sanayi ve Karatay Sanayi’nin taşınmasıyla ilgili olduğunu belirten Başkan Altay, “Merkezde kalmış, artık fiziki olarak şehrimize hizmet etmekten uzak, hem esnafımıza hem şehrimize yakışmayan Eski Sanayi ve Karatay Sanayi’yi bu bölgeye çok yakın bir alanda, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Toplu Konut İdaresi ve Konya Büyükşehir Belediyesi olarak yeni yerine taşıyoruz. 2 bin 654 dükkan ve 134 iş merkezinden oluşan Konya tarihinin en önemli kentsel dönüşümünde çok büyük bir mesafe kat ettik.” dedi.

Başkan Altay, Konya için Milli Savunma Bakanlığı ile yapılan protokolle iki büyük kentsel dönüşümün de bu kapsamda büyük önem taşıdığına dikkati çekerek, şöyle devam etti:

“Milli Savunma Bakanlığımız ile yaptığımız kentsel dönüşümün birincisi Cephanelik Kentsel Dönüşümü. Bildiğiniz gibi Sille Bölgesi’nde bulunan bir milyon 670 bin metrekarelik alanda Milli Savunma Bakanlığı’mıza ait cephanelik alanımız bulunuyor. Bu alan hem fiziki yapısıyla hem de artık özellikle Meram Tıp Fakültesi’nin yapılamasıyla birlikte şehrimiz için ciddi bir güvenlik sorunu oluşturuyordu. Benim için aslında Konya Büyükşehir Belediye Başkanı olarak attığım ilk imzadır. ”

Savunma ve havacılık ihracatında öncü şehirlerden olan Konya’nın sahip olduğu potansiyel ve oluşturduğu eko-sistem ile savunma sanayinin gelişiminde merkezi bir üs olma durumunu daha da pekiştireceğini vurgulayan Bakan Güler, “Bu yeni tesisle birlikte fabrikamızın önümüzdeki dönemde şanlı ordumuza sağladığı katkıların artarak devam edeceğine yürekten inanıyorum. Fabrikamızın açılmasıyla birlikte TSK’mız donanım ve teknolojik olarak güçlü bir tesise daha kavuşmuş olacaktır. Cumhuriyetimizin ikinci asrına başladığımız bu tarihi dönemde Türkiye Yüzyılı’nı aynı zamanda savunma sanayinin ve üretiminin yüzyılını yapmak en önemli hedefimizdir.” ifadelerini kullandı.

140 bin metrekare toplam inşaat alanına sahip olacak 56. Bakım Fabrika Müdürlüğü’nde; 6 adet depo, nizamiye binası, harp silahları bölümü binası, helikopter pisti, silah atölyesi, direkt müdahale binası ve ek idari binası yer alacak. Açık alan imalatlarında ise; 3 basketbol sahası, 2 hizmet destek yerleşkesi, futbol sahası ve koşu parkuru bulunacak.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Konya'nın göllerinde kış ortası su kuşu sayımı yapıldı https://gazetebirlik.com/haber/konyanin-gollerinde-kis-ortasi-su-kusu-sayimi-yapildi-1610/

Doğa Koruma ve Milli Parklar 8.Bölge Müdürlüğünden konuyla ilgili yapılan açıklamada, su kuşu popülasyonlarının ve sulak alan ekosistemlerindeki değişimlerin uzun dönemde izlenebilmesi için ülke genelinde bakanlık koordinasyonunda kış ortası su kuşu sayımlarının yapıldığı belirtildi.

Açıklamada, bu kapsamda Konya'daki Beyşehir Gölü'nün de yer aldığı Çavuşcu Göl, Ereğli Akgöl Sazlıkları ve Kozanlı Gökgöl'de gerçekleştirilen sayımlara kurum personelinin yanı sıra Selçuk Üniversitesi Beyşehir Kuş Gözlem Topluluğu, Beyşehir Meslek Yüksekokulu öğretim üyeleri ve öğrencilerin katıldığı ifade edildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Altay: "Şehrimiz için büyük bir kazanım olacak projenin hayırlı olmasını diliyorum" https://gazetebirlik.com/haber/altay-sehrimiz-icin-buyuk-bir-kazanim-olacak-projenin-hayirli-olmasini-diliyorum-6670/

Başkan Altay konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Milli Savunma Bakanlığı ile 56. Bakım Fabrika Müdürlüğü arsasının Konya Büyükşehir Belediyesi’ne devri ile ilgili olarak iş birliği protokolü imzalayarak süreci başlattıklarını anımsattı.

Meram Yeni Yol ile Meram Eski Yol arasında kalan Konya’nın bu en değerli alanlarından birisini şehre kazandıracaklarını kaydeden Başkan Altay, “Cumhuriyetimizin 100. Yılında Konya Büyükşehir Belediyesi tarihinin en yüksek bütçeli yatırımını şehrimize kazandıracak olmanın heyecan ve mutluluğunu yaşıyoruz. Şehrimiz için büyük bir kazanım olacak projenin şimdiden hayırlı olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı.

140 bin metrekare toplam inşaat alanına sahip olacak 56. Bakım Fabrika Müdürlüğü’nde; 6 adet depo, nizamiye binası, harp silahları bölümü binası, helikopter pisti, silah atölyesi, direkt müdahale binası ve ek idari binası yer alacak. Açık alan imalatlarında ise; 3 basketbol sahası, 2 hizmet destek yerleşkesi, futbol sahası ve koşu parkuru bulunacak.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Başkan Altay: "Konya'nın tarihine yakışır bir imzayı Meram Belediyemizle atıyoruz" https://gazetebirlik.com/haber/baskan-altay-konyanin-tarihine-yakisir-bir-imzayi-meram-belediyemizle-atiyoruz-5949/

Tantavi Kültür Merkezi’nde düzenlenen programın açılışında konuşan Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş, “Bugün kuraları çekilecek dükkanlar da bunlardan birisi. Ancak ben çekilecek kuraların da yeni yapılacak iş yerlerinin de Konya’ya yeni bir yatırım kazandırmaktan daha derin anlamlar taşıdığına inanıyorum. Hem Şükran Kentsel Dönüşüm Projesi’nin hem de Darü’l-Mülk Projesi’nin bir parçası olan bu yatırım esas itibariyle öncelikle belediyelerimiz olmak üzere tüm kurum ve kuruluşların, tüm hemşehrilerimizle birlikte ortaya koyduğu müthiş birlik ve beraberliğin kanıtıdır” diye konuştu.

“Konya'nın kadim tarihine yakışır bir imzayı Larende Caddesi'nde Meram Belediyemizle atıyoruz”

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Konya’nın 200 yıl Selçuklu'ya başkentlik yapmış kadim bir şehir olduğunu ifade ederek, Selçuklu Darü’l-Mülkü olan bir şehirde yaşadıklarını söyleyerek konuşmasına başladı.
Konya’da onlarca mimari eserin Anadolu'nun tapuları olarak, Anadolu'nun mühürleri olarak kendilerine bugüne kadar eşlik ettiğini belirten Başkan Altay şöyle devam etti: 

“Bununla birlikte maalesef koruyamadığımız bazı tarihi eserlerimiz de var. Larende dönüşümünü bunun için çok önemsiyorum. İnşallah dükkanlar taşındıktan sonra Kale surlarının ortaya çıkarılması ve Konya'nın kadim tarihine yakışır bir imzayı Larende Caddesi'nde Meram Belediyemizle birlikte atmayı planlıyoruz. Bu projemizin adı Darü’l-Mülk ihya projesi. Çünkü Selçuklular başkentlerini Darü’l-Mülk diye ifade ediyorlar. Biz de Darü’l-Mülk’ü yeninden canlandırmak için Mevlana Çarşısı ve Altın Çarşı ile başladık. Elhamdülillah orası gelenlerin gıpta ile baktığı çok önemli bir merkeze dönüştü. Sonrasında Alaaddin Caddesi'ndeki cephe sağlıklaştırma çalışmaları, Taş Bina Kültür Sanat, Depo No-4. 20 ayrı noktadaki dört işimizi tamamlamış olduk. Meydan evlerinde çalışmalarımız devam ediyor. Larende de dükkanları teslim ediyoruz. Şükran’da Meram Belediyemiz işlemlerine devam ediyor.”

İşlerin tamamlanmasıyla hem Konya'ya gelen ziyaretçilerin tarihi dokuyu görebildikleri, içinde ticaretin canlı olduğu hem de Konyalıların bu şehirde yaşadıklarını daha iyi anladıkları bir mekana kavuşacağını kaydeden Başkan Altay, “Bu işlerde bizim için en önemlilerinden birisi de Larende Caddesi Kentsel Dönüşümüydü. Esnafımızla yüzde yüze yakın bir mutabakatla süreci elhamdülillah bugün tamamlamak üzereyiz. Dükkanlar tamamlanmak üzere. Ay sonu itibariyle sizlere yer tesliminde bulunacağız. İçindeki eksiklikleri tamamlayarak Şubat sonu itibariyle oradaki faaliyetlerinize başlamanızı istiyoruz. Sonrasında kamulaştırma yaptığımız alanlarda yıkımı gerçekleştirerek hem Larende’deki büyük dönüşümü tamamlamayı hem de sur duvarları ile ilgili hayalimizdeki, zihnimizdeki Konya'ya kazandırmaya çalıştığımız değeri ortaya çıkarmaya gayret edeceğiz” diye konuştu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Başkan Altay: "Destekleriyle her zaman yanımızda olan tüm Konyalılara teşekkür ediyorum" https://gazetebirlik.com/haber/baskan-altay-destekleriyle-her-zaman-yanimizda-olan-tum-konyalilara-tesekkur-ediyorum-7433/

AK Parti Konya Milletvekilleri Mustafa Hakan Özer, Latif Selvi, Mehmet Baykan, AK Parti Konya İl Başkanı Hasan Angı, MHP Konya İl Başkanı Remzi Karaarslan, Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca ve Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş ile birlikte Mevlana Türbesi’ni ve Üçler Mezarlığı’nı ziyaret eden Başkan Altay, Türbeönü Çarşıları ve Tarihi Bedesten Çarşısı esnaflarına da hayırlı işler temennisinde bulundu.

Başkan Altay ve protokol üyeleri daha sonra Kapu Camii’nde Cuma Namazı sonrası vatandaşlarla bir araya geldi.

Ziyaretleri değerlendiren Başkan Altay şunları kaydetti:

“Sayın Cumhurbaşkanımızın tensipleriyle Cumhur İttifakı’nın Konya Büyükşehir Belediye Başkan adayı olarak ilan edilmiş oldum. Bugün mübarek Cuma gününde hem Üçler Mezarlığı’nda Konya’mızın önemli isimlerini ve Hazreti Mevlana’yı ziyaret ederek programlarımıza başlamış olduk. Seçim sürecinin Konya’ya yakışır bir şekilde geçmesini diliyorum. ‘Güçlü bir Konya için bir adım daha’ diyerek yola çıktık. Şehrimize, ülkemize hayırlı olsun. Konya’yı başarılı kılan en önemli özelliği sarsılmaz birlik ve beraberliğidir. Dualarıyla ve destekleriyle her zaman yanımızda olan, şehrimizin kalkınması ve gelişmesi adına gayret gösteren tüm Konyalı hemşehrilerime yürekten teşekkür ediyorum.”

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Başkan Altay Konya'da karşılandı https://gazetebirlik.com/haber/baskan-altay-ilk-gunku-askla-konyaya-hizmet-etmeye-devam-edecegiz-4373/

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim, 31 Mart 2024 yerel seçimlerinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yeniden Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Adayı olarak açıklanmasının ardından Konya’da karşılandı.

Ankara’daki törenin ardından AK Parti Konya İl Başkanlığı önünde düzenlenen programda konuşan AK Parti Konya İl Başkanı Hasan Angı, Başkan Altay’a adaylığının hayırlı olmasını temennisinde bulundu. 

Konya’nın, birlik ve beraberliğin şehri olduğunu vurgulayarak konuşmasını sürdüren Başkan Altay, “15 yıl boyunca bu şehre hizmet etmek nasip oldu. 9 yıl Selçuklu Belediye Başkanlığım döneminde şehrimize önemli hizmetlerde bulunduk. Sonrasında Sayın Cumhurbaşkanımızın tensipleri ve Konya halkının desteğiyle 6 yıldır Konya Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevini şerefle ve onurla yürütüyorum. 22 Ocak 2009’da başladığımız bu yolculukta bugün de hayatımın önemli dönüm noktalarından birisini yaşıyorum. İnşallah bu 15 yıllık birikimle bu kadim şehre yine çok önemli hizmetlerde bulunacağız. Hem Konya Büyükşehir Belediye Başkanı olarak hem Dünya Belediyeler Birliği ve Türk Dünyası Belediyeler Birliği Başkanı olarak bu şehrin hizmetinde bulundum.” değerlendirmesini yaptı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Altay: "Konya, tarih ve kültürün her sokağında yaşandığı bir şehir haline dönüşecek" https://gazetebirlik.com/haber/altay-konya-tarih-ve-kulturun-her-sokaginda-yasandigi-bir-sehir-haline-donusecek-9639/

Yaz aylarıyla birlikte projenin tamamlanmasıyla bölgenin Konya’nın en cıvıl cıvıl mekanlarından birisi haline geleceğini belirten Başkan Altay, “Kılıçarslan Meydanı, Darü’l-Mülk Sergi Sarayı, Taş Bina, Alaaddin’de bulunan Selçuklu Sarayı ve Meydan Evleri bir bütün olarak aslında gelen ziyaretçilerimizi ağırlayacağımız yeni bir destinasyon olacak. Burası restoranlar, kafeler, Türk İslam Sanatlarına ait atölyelerinin olduğu ve ‘Velespit’ adını verdiğimiz bisiklet müzesinin olduğu alanla birlikte insanların gece gündüz rahatlıkla vakit geçirebilecekleri bir yere dönüşmüş olacak. Proje tamamlandığında Konya, tarihin ve kültürün her sokağında yaşandığı bir şehir haline dönüşecek” dedi.

Konya Büyükşehir Belediyesi, Meydan Evleri Restorasyonu ve Velespit Müzesi yapım çalışmalarını sürdürüyor.

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Kılıçarslan Meydanı’nda devam eden çalışmaları yerinde inceleyerek son durumu hakkında açıklamalarda bulundu.

Konya’nın tarihini ve kültürünü ortaya çıkaracak Türkiye’nin en büyük ihya projesi olan Darü’l-Mülk Projesi kapsamında çalışmalara aralıksız devam ettiklerini vurgulayan Başkan Altay, “Bundan önce tamamladığımız işlerle birlikte Meydan Evleri’nde, Kılıçarslan Meydanı’nda bulunan bu tarihi alanda çalışmalarımız yoğun bir şekilde sürüyor. İnşallah yaz aylarıyla birlikte burası Konya’nın en cıvıl cıvıl mekanlarından birisi olacak. Restoranlar, kafeler, Türk İslam Sanatlarına ait atölyelerinin olduğu ve ‘Velespit’ adını verdiğimiz bisiklet müzesinin olduğu bir alanla birlikte burası insanların gece gündüz rahatlıkla vakit geçirebilecekleri, gelen turistlerin ziyaret edebilecekleri bir müze alanına ve yeme içme alanına dönüşmüş olacak. Böylece Darü’l-Mülk Projesi kapsamında bir işimizi daha inşallah tamamlamış olacağız” diye konuştu.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Konya'da şehitler için dua edildi https://gazetebirlik.com/haber/konyada-sehitler-icin-dua-edildi-3099/

Konya Büyükşehir Belediyesi, şehrin kültür hayatına katkı sağlamak için ülkenin tanınmış şair, yazar, akademisyen ve araştırmacılarını ilçelerdeki vatandaşlarla buluşturmaya devam ediyor. Konya Büyükşehir Belediyesi Şehir Konferanslarının ocak ayı etkinlikleri devam ederken Dursun Ali Erzincanlı, şiirlerini ve naatlarını bu kez Beyşehirliler ve Seydişehirliler için seslendirdi.

Erzincanlı, önce Beyşehir’de daha sonra Seydişehir’de “En Sevgiliye” başlıklı şiir dinletisiyle katıldığı programlarda, sesi ve duygu yüklü performansıyla vatandaşlara bir şiir ziyafeti sundu. Her iki ilçede de ilgi gören programlarda önceki gün terör örgütü mensuplarının saldırısı sonucunda şehit düşen askerler için de dualar edildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
''2023 yılında 68 milyon 818 bin 974 kilovat elektrik ürettik'' https://gazetebirlik.com/haber/baskan-altay-2023-yilinda-68-milyon-818-bin-974-kilovat-elektrik-urettik-6795/

Çevre dostu projelerle öne çıkan Konya Büyükşehir Belediyesi, enerji ihtiyacına çözüm sunarken sürdürülebilir bir çevre için küresel iklim değişikliğiyle mücadelesini de etkin şekilde sürdürüyor.

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, küresel iklim değişikliğinin çevreyi tehdit eden en önemli unsurların başında geldiğine dikkati çekerek, büyükşehir belediyesi olarak ulusal ve uluslararası platformlarda önemli çalışmalar yürüttüklerini söyledi.

“Konya Modeli Belediyecilik” anlayışıyla çevreci yatırımlara, doğanın korunmasına ve yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımına ilişkin Türkiye’ye örnek projeler gerçekleştirdiklerini vurgulayan Başkan Altay, bu kapsamda yaptıkları çalışmalardan birinin de metan gazından elektrik üretimi olduğunu söyledi. 

Şehirlerin küresel arenadaki rolünün büyük bir önem taşıdığına ve yenilenebilir enerji kaynaklarının çok kıymetli olduğuna vurgu yapan Başkan Altay, şunları kaydetti:

“Konya Katı Atık Düzenli Depolama Sahasında, Cihanbeyli, Ereğli, Akşehir katı atık depolama sahalarında, rehabilitasyonu yapılarak çöp alımına kapatılan Aslım Katı Atık Sahası’nda ve KOSKİ Genel Müdürlüğümüz tarafından atık suların işlenmesiyle elde edilen çamurun oluşumu sırasında ortaya çıkan metan gazını elektrik enerjisine dönüştürüyoruz. Çevreci projelerimizle hem enerji ihtiyacına destek oluyor hem de iklim değişikliğiyle mücadeleye katkı sağlıyoruz. Tesislerimizde 2023 yılında metan gazından 68 milyon 818 bin 974 kilovat elektrik enerjisi ürettik. Tesislerimizde bugüne kadar metan gazından üretilen elektrik miktarı ise 719 milyon 541 bin 960 kilovatsaati geçti. .”

Başkan Altay, ayrıca Konya Katı Atık Düzenli Depolama ve Enerji Üretim Tesisi alanında Tıbbi Atık Sterilizasyon Tesisinin de yer aldığını ve burada tıbbi atıkların sterilizasyonunu gerçekleştirdiklerini aktararak, “Lisanslı 4 araç ile tıbbi atıkları toplayıp 2 sterilizatör ile de sterilizasyon işlemini gerçekleştiriyoruz. 2 sterilizatörün günlük kapasitesi toplam 10 tondur. Bu tesisimizde sterilize ettiğimiz yıllık atık miktarı 3 bin tonun üzerinde.” ifadelerini kullandı.

Konya Büyükşehir Belediyesi; Selçuklu, Altınekin, Kulu, Cihanbeyli ve Sarayönü’nden sonra son olarak 2023 yılında 7 buçuk milyon TL maliyetle Çeltik ilçesine de katı atık aktarma merkezi kazandırdı. Çeltik’teki tesis Yunak ve Tuzlukçu’ya da hizmet verecek.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Konya Otogarı, 2023 yılında 16 milyon 210 bin 542 yolcu taşı https://gazetebirlik.com/haber/konya-otogari-2023-yilinda-16-milyon-210-bin-542-yolcu-tasi-6758/

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Konya Otogarı’nın “Konya Modeli Belediyecilik” anlayışıyla hizmet kalitesini ve standardını her geçen gün artırarak yolcularını en iyi şekilde ağırladığını söyledi.

2023 yılında Konya Otogarı ve ilçe otogarlarında faaliyet gösteren 121 firma ile 788 güzergaha 483 bin 169 sefer düzenlendiğini kaydeden Başkan Altay, “Bu seferlerde 16 milyon 210 bin 542 yolcu taşındı.” dedi. 

“Temiz Otogar, Temiz Çevre” sloganıyla terminal hizmetlerinde yolculara en kaliteli hizmeti sunmaya devam eden Konya Büyükşehir Belediyesi Şehirlerarası Otobüs Terminali; İngilizce anons, 25 dakika ücretsiz otopark imkanı, ücretsiz WC, ücretsiz şarj istasyonu, ücretsiz Wİ-Fİ, ücretsiz yük taşıma aracı, emanet hizmetleri, engelli yolcular için turuncu masa desteği imkanları sunuyor. 

2 bin 53 Sıfır Karbon ve Yeşil Kalkınma hedefi doğrultusunda geri dönüşümde örnek olan Konya Otogarı; “Sıfır Atık” sistemi ile geri dönüşüme önemli katkı sağlıyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Başkan Altay: "Sırtımı yasladığım kocaman bir ordu var https://gazetebirlik.com/haber/baskan-altay-sirtimi-yasladigim-kocaman-bir-ordu-var-2167/

Büyükşehir Belediyesi Taş Bina Kültür ve Sanat’ta düzenlenen programda konuşan Başkan Altay, Ahmet Hamdi Tanpınar’ın, “Bir başkent her zaman başkenttir.” sözüne ve “Konya’nın her zaman söyleyecek sözü vardır.” sözüne vurgu yaparak konuşmasına başladı.

Başkan Altay, “Dünya Belediyeler Birliği Başkanlığı'nı bir yıl boyunca yürütüyor olmaktan büyük bir mutluluk duyuyorum. Bununla birlikte Moğolistan’dan Bosna-Hersek’e kadar 30 ülkeden bin 200’e yakın üyenin bulunduğu, merkezi İstanbul’da bulunan Türk Dünyası Belediyeler Birliği Başkanlığı'nı yürütüyoruz. Buradan yola çıkarak ‘Konya Modeli Belediyecilik’ anlayışını hem literatüre kazandırmak hem Türkiye’de, bölge coğrafyamızda ve dünyadaki belediyelere örnek olmak için çaba sarf ediyoruz. Büyükşehir Belediye Başkanı olarak tek başıma benim başarmam mümkün değil, arkamda sırtımı yasladığım kocaman bir ordu var.” diye konuştu.

Konya Büyükşehir Belediyesi ve KOSKİ’nin 10 bin çalışanıyla 42 bin kilometrekarelik alanda takdire şayan hizmetler ürettiğini vurgulayan Başkan Altay şöyle devam etti:

“Hizmetlerimiz sadece Konya’yla sınırlı değil. Geçtiğimiz yılın en acı felaketi olan 6 Şubat depremlerinde Hatay’da yaptıklarımız taraflı-tarafsız herkes tarafından takdir edildi. Oradaki arkadaşlarımızla beraber geçirdiğimiz sürede gördük ki kurum aidiyeti, çalışma ahlakı, insan kaynağı her şeyden çok daha önemli. Konya’nın da topyekün olarak orada bulunmasıyla birlikte yaptıklarımız her yerde karşımıza çıkan, takdir edilen bir işe dönüştü. Biz bunu takdir edilmek için yapmadık. Hem görevimiz gereği hem de Allah rızası için insanlara yardım etmek için yaptık.” 

Belediyecilik yapmanın öneminden bahseden Başkan Altay, “Hem çocuklarımıza helal rızık götürüyoruz hem de bu dünyamıza ve öbür dünyamıza ait kazanımlar elde ediyoruz. Bir canlıyı kurtarmak, birine yardım etmek bütün bu sisteme dahil olmak Konya Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı tüm hayırlı işlere ortak olmak anlamına geliyor. Bence bütün çalışmalarınızın merkezine bunu koymanız lazım. Ayrıca bizim varlığımızın tek bir sebebi var arkadaşlar; bu şehrin nüfusu 2 milyon 300 bin olmasa, 31 ilçesi olmasa buradaki personele de ihtiyacımız olmayacaktır. Dolayısıyla veli nimetinizin vatandaşlar olduğunu asla unutmayın. Zor zamanlar olacak ama biz her zaman nezaketi, zarafeti ve üzerinde taşıdığımız üniformanın hakkını mutlaka vermek zorundayız. Biz hiçbir zaman Konya Büyükşehir Belediyesi çalışanı olduğumuzu unutmayacağız.” ifadelerini kullandı.

“Bu şehir Hz. Mevlana’nın şehri. Dolaştığınız sokaklarda Hz. Mevlana’nın, Sadreddin Konevi’nin, Sultan Alaaddin’in, Sultan Kılıçarslan’ın ayak izleri var.” diyen Başkan Altay, “Onlarla aynı mekanlarda bulunuyorsunuz. Dolayısıyla onlara layık olmak gibi de bir sorumluluğumuz var. Onlara saygı göstermek gibi de bir sorumluluğumuz var.” sözleriyle konuşmasını tamamladı.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Başkan Altay: ''KONYARAY Banliyö Hattı ile şehrimiz ulaşım ağına kavuşacak https://gazetebirlik.com/haber/baskan-altay-konyaray-banliyo-hatti-ile-sehrimiz-ulasim-agina-kavusacak-1000/

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından şehre kazandırılacak KONYARAY Banliyö Hattı’nda çalışmaları ilerliyor.

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Konya merkezde trafiği rahatlatmak, sürücülere güvenli ve konforlu bir sürüş imkanı sunmak amacıyla yeni caddelerden köprülü kavşaklara kadar önemli yatırımları Konya’yla buluşturduklarını ifade etti.

Konya tarihinin en önemli ulaşım yatırımlarından birinin de Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ortaklığıyla hayata geçirdikleri KONYARAY Banliyö Hattı Projesi olduğunu kaydeden Başkan Altay, “Projenin ilk etabı olan Konya Gar-Kayacık Lojistik Merkezi arasındaki 17,4 kilometrelik bölümdeki çalışmalarımız süratle devam ediyor. Ray döşeme işlemleri, istasyon inşaatları, alt geçit ve üst geçit imalatları, elektrifikasyon çalışmaları, güzergah düzenlemeleri gibi birçok aşama planladığı şekilde başarıyla ilerliyor.” ifadelerini kullandı.

KONYARAY Projesi’nin birinci etabı olan Konya Gar-Kayacık Lojistik Merkezi arasına yeni bir hat daha ilave ederek toplam hat sayısını dörde çıkaracaklarını belirten Başkan Altay şöyle devam etti:

“2 hattan Yüksek Hızlı Tren (YHT), 2 hattan banliyö ve konvansiyonel hat işletmeciliği yapacağız. Karayolu ile bir saat süren seyahat süresi 30 dakikaya inecek. Zamanla sanayi bölgelerine kılçık hatlar planlanarak sanayi yüklerinin lojistik merkezine rahat taşınabilmesini de planlıyoruz. Banliyö sistemimiz sanayi bölgesine de hizmet edeceği için şehir merkezinde mesai giriş-çıkış saatlerinde yaşanılan trafik yoğunluğu da azalacak. Hattımız ile havaalanından şehir merkezine ve YHT Garına yolcu erişimi sağlanacak. Güzergah üzerinde metro standardında yapılacak yeni banliyö durakları, engelli vatandaşlarımızın erişimine uygun olarak inşa edilecek.”

Başkan Altay, projenin tamamlanmasıyla birlikte şehir içi ulaşımın daha hızlı ve efektif bir hale geleceğini belirterek, “KONYARAY Banliyö Hattı, Konya’nın büyümesine paralel olarak artan ulaşım ihtiyaçlarını karşılamak üzere tasarlanmış bir projedir. Bu hat, hem günlük hayatı kolaylaştıracak hem de şehrin ekonomik dinamiklerine olumlu katkı sağlayacak. KONYARAY Banliyö Hattı’nın şehre kazandırılacak olmasıyla birlikte şehrimiz daha modern ve sürdürülebilir bir ulaşım ağına kavuşacak.” diye konuştu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Konya'da Şehir Konferansları devam ediyor https://gazetebirlik.com/haber/konyada-sehir-konferanslari-devam-ediyor-4294/

Şehir Konferansları kapsamında bu kez eğitimci yazar Sıtkı Aslanhan, “Bilinçli Aile, Güçlü Toplum” konulu konferansla Derbent ve Kadınhanı’nda Konyalılarla bir araya geldi.

Aslanhan, anne ve babaların çocuklarıyla daha çok zaman geçirmesi gerektiğini belirterek, birlikte yapılan kaliteli etkinliklerin, paylaşılan zamanın aile ve toplum ilişkileri adına önemli yansımalar taşıdığını söyledi. Ebeveynlerin, çocuklarının gerçekte ne anlattıklarına ve anlatmak istediklerine daha fazla dikkat etmelerini tavsiye eden Aslanhan, ailelerin her konuda çocuklarıyla sohbet etmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Konya’nın kültür, sanat ve eğitim hayatına katkı bulunmak amacıyla düzenlenen Şehir Konferanslarının ocak ayı programı şu şekilde:

“Necmettin Nursaçan 8 Ocak’ta Hadim ve Bozkır’da, Saliha Erdim 10 Ocak’ta Sarayönü, 11 Ocak’ta Altınekin’de, Hayati İnanç 12 Ocak’ta Cihanbeyli ve Kulu’da, Dursun Ali Erzincanlı 13 Ocak’ta Beyşehir ve Seydişehir’de, Nurullah Genç 15 Ocak’ta Çeltik ve Yunak’ta, Bekir Develi 20 Ocak’ta Doğanhisar ve Hüyük’te, Merve Gülcemal 21 Ocak’ta Ereğli ve Karapınar’da, Mustafa Karataş 26 Ocak’ta Güneysınır ve Çumra’da olacak.”

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Konya Büyükşehir Kudüs Çalışma Grubu'ndan https://gazetebirlik.com/haber/konya-buyuksehir-kudus-calisma-grubundan-bir-filistin-var-konulu-soylesi-4545/

Konya Büyükşehir Belediyesi Taş Bina Kültür ve Sanat’ta gerçekleştirilen söyleşide; gazeteci-yazar Nuriye Çakmak Çelik “İsrail Medyası Manipülasyonlar ve Algı Çabaları”, muhabir Mücahit Aydemir “Aksa Tufanından Bu Yana Bati Şeria ve Kudüs’te Yaşananlar”, yönetmen Tülay Gökçimen ise “Küresel İntifada Hareketi ve Uluslararası Tepkiler” başlıklarını ele aldı.

Filistin’e verilen desteklerle güneşin adeta batıdan doğduğunu dile getiren Gökçimen, “Avusturya, İsveç ve Almanya gibi farklı ülkeler yasak olmasına rağmen Filistin’e destek olmaya devam ediyorlar. Artık 7 Ekim’den sonra dünyanın eskisi gibi bir yer olmadığını görüyoruz. İnanıyoruz, insanlar bir şeyler yapmak için kıvranıyor. Çünkü karşımızdaki vahşetin derecesi çok büyük. Dünyada bir Gazze hareketliliği var. Allah hepsine hidayet versin. İsrail’in o vahşi saldırılarını, o sınırsız vahşetini gördükleri için dünya bir soykırım gerçeğiyle karşı karşıya.” dedi.

Gazeteci-Yazar Nuriye Çakmak Çelik, “İsrail Medyası Manipülasyonlar ve Algı Çabaları” başlığında yaptığı konuşmada uluslararası basın kuruluşlarının İsrail’e olan bakış açısını anlatarak şunları aktardı:

“Uluslararası medya kuruluşları açısından Gazze’de ortaya çıkan portrenin korkunç bir canavar olduğunu söyleyebilirim. Çünkü şu anda yapılan şey gazetecilik değildir, soykırım ortaklığıdır. Son verilere göre şu anda Gazze’de 106 tane gazeteci, çoğu üzerinde yelek varken ve görev başındayken hedef gözetilerek öldürüldü. Herhangi bir rapor, bir kınama, bir yaptırım görmedim. Türkiye’yi her türlü yaptırıma maruz bıraktılar, sözde gazetecilerin tutuklanma sürecinde ama İsrail’e herhangi bir yaptırım görmedim gazeteciler üzerinden. Tam bir utanç tablosu.” 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Konya'da 102 milyon 415 bin 205 yolcuya hizmet verildi https://gazetebirlik.com/haber/konyada-102-milyon-415-bin-205-yolcuya-hizmet-verildi-4355/

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, 42 bin kilometrekareyle Türkiye’nin en büyük coğrafyasında ve nüfus olarak 6’ncı büyük şehrinde verdikleri toplu taşıma hizmetlerinin en yüksek standartlarda olması için yoğun gayret içerisinde olduklarını söyledi. 

Konya Büyükşehir Belediyesi olarak böyle önemli ve büyük bir şehrin ulaşım altyapısını güçlendirmenin öncelik verdikleri konuların başında geldiğini belirten Başkan Altay, “2023 yılının başlarında, öz kaynaklarımızdan temin ettiğimiz 127 yeni otobüsü hemşehrilerimizin hizmetine sunmuştuk. Bu 127 yeni otobüsümüze, 50 yeni doğalgazlı ve hibrit otobüs daha ekleme kararı almıştık. Takip eden süreçte 45 yeni doğalgazlı ve hibrit otobüsün yanında 3 tane daha yarı seyahat otobüsünü ulaşım filomuza dahil ettik. Kalan 5 otobüsümüzle ilgili de işlemlerimiz devam ediyor.” diye konuştu.

Şehir içi ulaşımda çok yüksek standartlarda hizmet sağlamaya devam ettiklerini aktaran Başkan Altay şunları kaydetti:

“Geçtiğimiz yıl yeni otobüslerle güçlenen toplu ulaşım filomuzla 32 milyon 142 bin 680 kilometre mesafe kat ederek 889 bin 16 sefer gerçekleştirdik. Otobüslerimiz bu mesafeyi kat ederken 71 milyon 329 bin 828 yolcu taşıdı. Tramvaylarımız ise 92 bin 610 sefer yaparak 31 milyon 85 bin 377 yolcu sayısına ulaştı.”

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Konya Şehir Hastanesi, 2023'te yaklaşık 2 milyon 900 bin acil ve poliklinik hizmeti verdi https://gazetebirlik.com/haber/konya-sehir-hastanesi-2023te-yaklasik-2-milyon-900-bin-acil-ve-poliklinik-hizmeti-verdi-4753/

Bakan Koca, Konya Şehir Hastanesi’nin 2023 yılında yaklaşık 2 milyon 900 bin acil ve poliklinik hizmeti verdiğini belirterek, 37 bini nitelikli olmak üzere hastanede 87 bin ameliyat yapıldığını ve 8 bin 400 doğum gerçekleştiğini bildirdi.

Bin 250 yatak kapasiteli Konya Şehir Hastanesi’nin açılığı Ağustos 2020 tarihinden bu yana verdiği poliklinik ve acil hizmetinin toplam sayısının ise 7,5 milyon olduğunu kaydeden Bakan Koca, “Türkiye’nin hayal edip kavuştuğu Şehir Hastanelerinden biri. Başarısıyla hepimiz gurur duyabiliriz.” dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Bilgisayar olimpiyatlarında derece yapan lise öğrencisi yeni başarılar hedefliyor https://gazetebirlik.com/haber/bilgisayar-olimpiyatlarinda-derece-yapan-lise-ogrencisi-yeni-basarilar-hedefliyor-8558/

TÜBİTAK Bilim İnsanı Destekleme Daire Başkanlığınca (BİDEB) yürütülen Bilim Olimpiyatları Programı kapsamında Türkiye'yi uluslararası alanda temsil eden 15 yaşındaki Çeker, Gürcistan'da 8-14 Eylül'de gerçekleştirilen olimpiyatta gümüş madalya almaya hak kazandı.

Konya Mahmut Sami Ramazanoğlu Anadolu İmam Hatip Lisesi birinci sınıf öğrencisi Çeker, AA muhabirine, öğretmenlerinin yönlendirmesiyle yazılım alanındaki ilgisini fark ettiğini söyledi.

Türkiye genelinde ortaokullar arası yapılan bilgisayar yarışmasında altın madalya aldığını aktaran Çeker, sonrasında yapılan takım seçme sınavında 4 kişi arasına girmeyi başardığını dile getirdi.

Bu şekilde 7. Avrupa Genç Bilgisayar Olimpiyatı'nda Türkiye'yi temsil etmeye hak kazandığını anlatan Çeker, "Özellikle başarılı olma duygusu beni motive eden en önemli unsur oldu. Ülkeme hizmet etmek benim için çok önemli. Derece yaptığım için çok mutluyum. Hedefim üst yaş grubunda düzenlenen takım seçme sınavını kazanarak, uluslararası alanda düzenlenen bilgisayar olimpiyatlarına gitmek, orada yine ülkeme madalya kazandırmak." diye konuştu.

"Türkiye'mizi çok iyi temsil etti, bizi gururlandırdı"

Okulun teknoloji eğitiminden sorumlu öğretmeni Muzaffer Çağlayan, öğrencisinin ortaokul yıllarından itibaren yazılım alanına ilgi duyduğunu kaydetti.

Küçük yaşlarda aldığı eğitimlerin üstüne yapılan yeni çalışmalarla öğrencilerinin seviyesini yükselttiklerini vurgulayan Çağlayan, şöyle konuştu:

"Yarışmada Türkiye'mizi çok iyi temsil etti, bizi gururlandırdı. Ulusal ve uluslararası alanlarda daha güzel çalışmalar yapacağına inanıyorum. Okulumuzda İbrahim Hanif gibi yazılım alanında iyi öğrencilerimiz var. Amacımız lise eğitiminde öğrencilerimizin yazılım teknolojileri konusunda kendilerini geliştirirken, bu alanda uzman olmaları. Ülkemizin milli teknoloji hamlesine destek olmak amacıyla ders dışı faaliyetlerimizde öğrencilerimizin yazılım teknolojileri, elektronik programlama, mekanik tasarım gibi alanlarda kendilerini geliştireceği projeler yaparak katkı sunuyoruz. Atölyelerimizde öğrencilerimiz diğer yarışmalara da hazırlanıyor. Düşündükleri projeleri burada geliştiriyorlar."

Çağlayan, üreten, geliştiren ve ortaya bir ürün koyan öğrenciler ve bir nesil yetiştirmeyi hedeflediklerini söyledi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Konya'da 4 büyüklüğünde deprem https://gazetebirlik.com/haber/konyada-4-buyuklugunde-deprem-2150/

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) sitesinde yer alan bilgiye göre, saat 18.49'da merkez üssü Kulu olan 4 büyüklüğünde sarsıntı kaydedildi.

Depremin, yerin 7,02 kilometre derinliğinde olduğu belirlendi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Konya Karatay Belediyesi binasında yangın çıktı https://gazetebirlik.com/haber/konya-karatay-belediyesi-binasinda-yangin-cikti-7681/

Aziziye Mahallesi’ndeki hizmet binasının çatı katında yangın çıktı.

Olay yerine sevk edilen 7 itfaiye aracı ve çok sayıda ekip yangına müdahale ediyor.

Belediye Başkanı Hasan Kılca, yangın söndürme çalışmalarını yakından takip ediyor.

Yangın söndürme çalışmalarını yakından takip eden Belediye Başkanı Hasan Kılca, belediye binası önünde gazetecilere yaptığı açıklamada yangının yemekhane bölümünde öğlen yemeğini hazırlayan personel tarafından fark edilmesi üzerine hemen olay yerine geldiklerini söyledi.

Kılca, ilk andan itibaren yangın söndürme çalışmalarına hızla başladıklarını belirterek, "Muhtemelen yemekhane bölümümüzün baca kısmından çatıya sıçradığı tahmin edilen yangına önce personelimiz müdahale etmiş, söndüremeyince itfaiyeye haber vermişler. Şu anda itfaiyemiz büyük ölçüde yangını kontrol altına aldı. Çatı bölümümüzde maddi hasar var. Hamdolsun kimseye bir şey olmadı. Önemli olan, cana bir şey gelmesin. Geçmiş olsun diyorum. İnşallah kısa süre içerisinde söndürülecek. Ekiplerimiz gerekli müdahaleleri yapıyor. Ben itfaiye ekibimize, Büyükşehir Belediyemize tüm personele teşekkür ediyorum bu güzel çalışmaları için. Kısa sürede kontrol altına alınıp söndürüleceğini ümit ediyoruz inşallah." diye konuştu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Dağcılar Beyşehir Gölü'nün "ada mağarası"na ulaşmak için bir saat kürek çekiyor https://gazetebirlik.com/haber/dagcilar-beysehir-golunun-ada-magarasina-ulasmak-icin-bir-saat-kurek-cekiyor-7879/

Beyşehir Gölü'nün adalarından biri olan Hacıakif Adası, kıyıya yakın ve yeşil dokusuyla gölün etkileyici manzarasını seyir imkanı sunuyor.

Asırlık ardıç, meşe ve kara dut ağacıyla yeşillenen adaya doğaseverler, ilçe merkezinden tekne turlarıyla geliyor.

Doğa sporları kapsamında gününü değerlendirmek isteyenler ise Yeşildağ Mahallesi İskele mevkisinden kano veya şişme botla yaklaşık bir saat kürek çekerek adaya ulaşıyor.

Gölün kıyısında yer alan 285 hektar büyüklüğündeki adaya gelenler, yaklaşık yarım saatlik bir yürüyüşün ardından mağaranın girişine ulaşabiliyor.

Üç metrelik dik ve sarp kayanın zemininde, dar girişiyle fark edilmesi güç olan mağara, geniş ve yüksek holden yüzlerce metre uzunluğundaki galerilere ayrılıyor.

Sarkıt ve dikitlerinin yanı sıra çok sayıda yarasanın mesken tuttuğu yer, serin ve nemli bir ortama sahip.

"Sarkıt ve dikitler görsel şölen sergiliyor"

Akademik (Akşehir Aktif Dağcılık Eğitim Merkezi) Spor Kulübü Başkanı Bayram Çini, AA muhabirine, bir grup dağcıyla 15 yıl önce bölgede kamp yaptıklarını söyledi.

Adada yer alan mağaranın varlığının kendilerini heyecanlandırdığını anlatan Çini, adadaki habitatın etkileyici olduğunu kaydetti.

Çini, ada içinde mağara oluşumunun merak uyandırdığına dikkati çekerek "Yüksek bir tepesi var. Bu tepe, doğa yürüyüşü için uygun. Doğa sporlarında değişik parkurlar her zaman için insanların daha çok ilgisini çeker. Burayı keşfetme amaçlı geldik. Mağarasını gezdik, gördük. Enteresandı. Sarkıt ve dikitler görsel şölen sergiliyordu." diye konuştu.

Adaya ulaşmak için kürek çekiyorlar

Adaya ulaşmak için kano kullanmayı tercih ettiklerini aktaran Çini, "Kürek çekip sporumuzu yapmış oluyoruz. Doğada yürüyerek de bacak kaslarımız gelişmiş oluyor. Bundan dolayı da sağlıklı bir bünye elde etmiş oluyoruz." dedi.

"Gölün içinde bir toprak parçası ve bunun da içinde bir mağara"

Çini, mağaranın girişi küçük olduğunu ancak ama içeriye doğru girildikçe çok büyük bir alana açıldığını belirterek "Ada içinde böyle bir mağaraya rastlamadım. Adada bir mağara olması ilginç. İnler vardır ama böyle ucu çok uzun gidilebilen bir yapı görmedim. Gölün içinde bir toprak parçası ve bunun da içinde bir mağara. Etkileyici, çok güzel bir yer." ifadelerini kullandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
2. Uluslararası Konya Yarı Maratonu başladı https://gazetebirlik.com/haber/2-uluslararasi-konya-yari-maratonu-basladi-7007/

Konya Büyükşehir Belediyesi ile Selçuklu Otizmli Bireyler Eğitim Vakfı (SOBE) iş birliğinde gerçekleştirilen, üç farklı kategoride düzenlenen 2. Uluslararası Konya Yarı Maratonu başladı.

Organizasyona, Mevlana Kültür Merkezi önünde kurulan yarış alanında, 10 kilometre koşusu ve ardından 21 kilometre yarı maraton ile start verildi.

Türkiye'nin yerli otomobili Anadolu rengi Togg, sporcuların önünde koşuculara eşlik etti.

15 bin kişinin katılımının beklendiği maratonun açılış koşularında sporcuları Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş, Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca ile bazı milletvekilleri ve sporseverler izledi.

Saat 11.30'da başlayacak halk koşusu ile devam edecek Uluslararası Konya Yarı Maratonu'ndan elde edilecek gelirin tamamı, SOBE'ye bağışlanacak.

Organizasyonun sonunda Mevlana Kültür Merkezi önünde dereceye giren yarışmacılara ödülleri takdim edilecek.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Konya'da Filistinlilere destek gösterisi yapıldı https://gazetebirlik.com/haber/konyada-filistinlilere-destek-gosterisi-yapildi-3634/

Konya'da sivil toplum kuruluşları (STK), Filistinlilere destek amacıyla gösteri düzenlendi.

STK'ler öncülüğünde Kapu Camisi'nin önünde ellerinde Filistin bayrakları ve pankartlarla toplananlar, Filistin'e destek çağrısı yaptı.

Gruptakiler, abluka altındaki Gazze Şeridi'nden İsrail'e saldırı başlatan Hamas ile Filistin direnişini destekleyen sloganlar attı.

Mustafa Selek, grup adına yaptığı açıklamada, her zaman Filistinlilerin yanında olduklarını ve dualarla destek vermeye devam edeceklerini belirterek Filistin'in kurtuluşunun en kısa zamanda gerçekleşmesini temenni ettiklerini söyledi.

Basın açıklamasının ardından eski il müftüsü Ahmet Poçanoğlu dua etti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Konya'da ormanlık alanda çıkan yangın kontrol altına alındı https://gazetebirlik.com/haber/konyada-ormanlik-alanda-cikan-yangin-kontrol-altina-alindi-5269/

İlçeye bağlı Küplüce Mahallesi'nde üzüm ve meyve bahçelerinin olduğu bölgede öğle saatlerinde çıkan yangın, ormanlık alana sıçradı.

Bahçede çalışanların ihbarıyla bölgeye çok sayıda itfaiye ekibi sevk edildi.

Söndürme çalışmalarına iki helikopter ile çok sayıda arazöz de destek verdi.

Ekiplerin yoğun müdahalesiyle kontrol altına alınan yangının ardından soğutma çalışmalarına başlandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Konya'da soğan yüklü kamyonda 177 kilogram skunk ele geçirildi, sürücü tutuklandı https://gazetebirlik.com/haber/konyada-sogan-yuklu-kamyonda-177-kilogram-skunk-ele-gecirildi-surucu-tutuklandi-4021/

Konya'da soğan yüklü kamyonda 177 kilogram skunk ele geçirildi, sürücü tutuklandı.

İl Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerinin uyuşturucu sevkiyatının önlenmesine yönelik çalışmalarında, Konya girişinde şüphe üzerine bir kamyon durduruldu.

Soğan yüklü kamyonda hassas burunlu narkotik köpeği eşliğinde yapılan aramada, soğan çuvallarının arasına gizlenmiş 323 parça halinde 177 kilogram skunk ele geçirildi.

Gözaltına alınan sürücü, "uyuşturucu madde ticareti yapmak/nakletmek" suçlarından sevk edildiği adli makamlarca tutuklandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
TKDK desteğiyle robotik sistemli süt tesisi kurarak elektriğini de üretmeye başladı https://gazetebirlik.com/haber/tkdk-destegiyle-robotik-sistemli-sut-tesisi-kurarak-elektrigini-de-uretmeye-basladi-276/

Konya'nın Çumra ilçesinde 2019'da TKDK desteğiyle süt üreten tarımsal işletme tesisi işletmeye başlayan ziraat mühendisi Çekirdek, "TKDK'den aldığım destekle modern ve robotik sistemli bir süt sağım tesisi kurduk. Robotik sistemle işletmede hayvanları günde 5-6 defa sağabiliyoruz. Günün her saatinde sağım yapılabiliyor. Robotik sistemde süte kesinlikle temas olmuyor. Temas olmadan süt tanka ulaşıyor. Yüksek hijyenik bir ortam var." dedi.

Çekirdek, rengi bozuk olan sütlerin robotik sistem sayesinde tespit edilebildiğine işaret ederek, hayvanların süt verimliliğinin de sistem sayesinde kolaylıkla ölçülebildiğini anlattı.

Hayvanların sağlığının erken teşhis edilebildiğine dikkati çeken Çekirdek, hayvanların konforunda artış olduğu için süt veriminin de yüksek olduğunu aktardı.

- "Kendi elektriğimi üretiyorum"

Çekirdek, robotik sistemli işletmenin elektrik tüketimi için güneş paneli kurduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Ahırlarımızın çatıları boş boş duruyordu. Çatılarımız güneş gören tarafa bakıyor. Robotik işletme olduğumuz için elektrik sarfiyatımız fazlaydı. Bunları birbirine nasıl denk getiririz diye düşünürken, TKDK'ye dosyamı hazırladım, verdim, onayını aldım. Aldığım destekle şu anda çatılarıma da güneş panelleri döşedim, hem kendi elektriğimi üretiyorum hem de fazla elektriğimi satıyorum."

Çalışanların rahat bir ortamda çalıştığına işaret eden Çekirdek, dokuz kişi istihdam ettiğini aktardı.

Çekirdek, tesiste 10 ton süt üretildiğini belirterek, tesisin toplam 4 bin 600 metrekarede kurulu olduğunu sözlerine ekledi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Meke Gölü'nün ekolojik restorasyonu için "Atık Su Geri Kazanım Tesisi" kuruluyor https://gazetebirlik.com/haber/meke-golunun-ekolojik-restorasyonu-icin-atik-su-geri-kazanim-tesisi-kuruluyor-4034/

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, yaptığı yazılı açıklamada, KOSKİ Genel Müdürlüğünün Meke Gölü'nün eski ihtişamına kavuşması amacıyla Atık Su Geri Kazanım Tesisi inşa ettiğini bildirdi.

Karapınar Atık Su Arıtma Tesisi'nin hemen yanında inşa edilecek Atık Su Geri Kazanım Tesisi'nin, Meke Gölü'ndeki su seviyesinin korunmasında ve göl etrafındaki yeşil alanların sulamasında önemli bir rol oynayacağına dikkati çeken Altay, şunları kaydetti:

"Karapınar ilçe merkezimizden kaynaklanan atık sular bu arıtma tesisimizde arıtılıyor. Arıtılan bu atık sular şu an yapımına devam ettiğimiz geri kazanım tesisiyle çevresel amaçlı olarak da kullanılabilecek. Böylelikle geri kazanılmış bir su kaynağı oluşturmuş olacağız. Geri kazanım ve su iletim tesisini etaplar halinde hayata geçiriyoruz. Birinci etapta Karapınar Atık Su Arıtma Tesisi'nde yapılacak ünitelerin inşaat kısımlarının tamamlanması, ikinci etapta ise tesisin elektromekanik yapıları ve iletim hattı yapımı planlandı. Maliyeti yaklaşık 25 milyon lira olan ilk etap çalışmalarımız için yüklenici firma ile yaptığımız sözleşme sonrasında tesisimizin yapımında yüzde 75'e ulaştık. İnşallah Meke Gölü'ne yeniden hayat vereceğiz. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımızın desteğiyle yapım süreci devam eden geri kazanım tesisimizle Meke Gölü'ne 8,5 kilometre iletim hattı çekerek, günlük 7 bin metreküp arıtılmış suyun aktarımı sağlanmış olacak. Şimdiden şehrimize ve ilçemize hayırlı, uğurlu olmasını diliyorum."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Konya'da inşaattan düşen işçi hayatını kaybetti https://gazetebirlik.com/haber/konyada-insaattan-dusen-isci-hayatini-kaybetti-2425/

Konya'nın Ereğli ilçesinde inşaatın 8. katından düşen işi hayatını kaybetti.

Hacı Mütahir Mahallesi Beybağ Sokak'taki bir inşaatta çalışan Ramazan Uysal (58) vinç ile 8. kata çıkarılan malzemeleri boşalttığı sırada düştü.

Uysal'ın iş arkadaşları durumu polis ve sağlık ekiplerine bildirdi.

Sağlık ekipleri Uysal'ın hayatını kaybettiğini belirledi.

Cenazesi Ereğli Devlet Hastanesi morguna götürüldü.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
​BAŞKAN ALTAY: KONYA'YI DÜNYADA MARKA ŞEHİR HALİNE GETİRDİK https://gazetebirlik.com/haber/baskan-altay-konyayi-dunyada-marka-sehir-haline-getirdik-4425/

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Büyükşehir Belediyesi’nin bahar ve yaz dönemi yatırımlarını değerlendirdiği programda basın mensuplarıyla bir araya geldi.

Büyükşehir Belediyesi Taş Bina Kültür ve Sanat’ta düzenlenen programda konuşan Başkan Altay, memleket sevdasıyla gece gündüz çalıştıklarını ifade etti. Başkan Altay, “İnsan; sevdası için, yarını için hayal kurar. Bizim sevdamız da yarınımız da Konya’dır. Tek derdimiz de Konya’ya ve Konyalılara hizmet etmektir. Konya, hepimizin sevdası, geçmişi ve geleceğidir. Bizler bir olursak, birlik olursak, haktan, hakikatten yana olursak; Allah’ın izniyle başaramayacağımız hiçbir şey yoktur” ifadelerini kullandı.

BİZ GÖNLÜMÜZÜ; MİLLETİMİZE, HEMŞEHRİLERİMİZE AÇTIK”

Son 21 yılda Türkiye’nin en büyük yatırımlarla ve en büyük hizmetlerle ihya olduğuna dikkati çeken Başkan Altay, şöyle devam etti: “Konya’mız da aynı şekilde Cumhuriyet tarihinin en büyük hizmetleriyle adeta yeni baştan inşa edildi. Yaptığımız hizmetlerle ve kazandırdığımız eserlerle Konya’yı yalnızca Türkiye’de değil, dünyada da bir marka şehir haline getirdik. Bunun en açık ispatı; Konya’nın bugün dünyanın tüm şehirlerine Dünya Belediyeler Birliği çatısı altında başkanlık yapıyor olmasıdır. Eserler, hizmetler, yollar, köprüler, barajlar yapılır. Elhamdülillah tüm bunları en iyi şekilde yapıyoruz. Fakat çok iyi yaptığımız bir iş daha var. O da; gönüller inşa etmek ve gönüllere girmek. Biz gönlümüzü; milletimize, hemşehrilerimize açtık. Onlar da gönüllerini bizlere açtı. Bu yüzden bu şehir huzur kokuyor, bereket kokuyor, kardeşlik kokuyor. Yüce Rabbim; birliğimizi, beraberliğimizi, kardeşliğimizi daim eylesin. Konya Büyükşehir Belediyesi olarak şehrimizde yaşayan 2 milyon 300 bin hemşehrimize en iyi hizmetleri sunmak adına gece gündüz demeden çalışıyoruz. Yaptığımız çalışmaları daha da etkili kılmak için; şehrimizin değerleri, ihtiyaçları ve yarınlara dair planlarıyla şekillenen ‘Konya Modeli Belediyecilik’ adını verdiğimiz hizmet metoduyla hareket ediyoruz.”

kn2

“TÜM KONYALILARA TEŞEKKÜR EDİYORUM”

‘Konya Modeli Belediyecilik’ anlayışıyla ve ‘Gönül Belediyeciliği’ düsturuyla hayata geçirdikleri projeler sayesinde; Konya’nın adeta tarihinin en parlak günlerini yaşamaya başladığını belirten Başkan Altay, “Şehrimizin hayallerini gerçekleştirme yolunda; yapılması gereken her ne varsa vakit kaybetmeden yaptık ve yapmaya devam ediyoruz. Bu süreçte; şehrimizi hemşehrilerimizle birlikte, 'Ortak Akıl’la yönettik ve bugünlere taşıdık. Bizlere her daim gönülden destek veren tüm Konyalılara teşekkür ediyorum. İnşallah birlik ve beraberlik içerisinde, Konya’mız için daha nice güzel işlere imza atacağız” diye konuştu.

“KONYARAY, ŞEHRİMİZİN ULAŞIM ALTYAPISI İÇİN DÖNÜM NOKTASI OLACAK”

kn3

Konya’daki raylı sistem hatlarının geliştirilmesini ve yaygınlaştırılmasını ayrıca önemsediklerini kaydetti. Başkan Altay, “Bu doğrultuda; yaptığımız girişimler neticesinde ve Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın tensipleriyle; Konya’mıza bir banliyö hattı kazandırmak için çalışmalara başladık. KONYARAY Banliyö projemizin, üç etabıyla birlikte toplam uzunluğu 45,9 kilometre olacak. Şehrimizin ulaşım altyapısı için bir dönüm noktası olan KONYARAY ile Meram, Karatay ve Selçuklu ilçelerimizin en önemli noktalarını, organize sanayi bölgelerini, Lojistik Merkez’i ve havaalanını birbirine bağlayacağız. Böylelikle bu noktalar arasında hem araç trafiğini azaltacak hem de hızlı ve konforlu bir ulaşım imkânı sunmuş olacağız. 2 milyar 300 milyon lira yatırım bedeli ile şehir tarihimizin en yüksek bütçeli yatırımlarından biri olan KONYARAY, güzel Konya’mıza şimdiden hayırlı olsun” açıklamasında bulundu.

ÖĞRENCİ ULAŞIMINDA EN UCUZ ŞEHİR KONYA

Başkan Altay, Konya’nın Türkiye’nin coğrafi olarak en büyük, nüfus olarak da 6. büyük şehri olduğunu anımsatarak, “Konya’mızda, toplu taşıma hizmetleri oldukça önem taşıyor. Konya’mız 30 büyükşehir arasından, tam bilet toplu ulaşım ücretlerinin en ucuz olduğu üçüncü şehirdir. İstanbul, Ankara, Adana, Antalya gibi büyükşehirlerden neredeyse yarı yarıya daha ucuza toplum ulaşım sağlıyoruz. Fakat daha da güzel bir şey var; öğrencilerimiz için indirimli ulaşım ücretlerinde Türkiye’nin en ucuz şehri, 4 lira ile Konya’mızdır” dedi. 

“SUYU EN UCUZ TEMİN EDEN ŞEHİRLERDENİZ”

KOSKİ Genel Müdürlüğü vasıtasıyla yalnızca son aylarda maliyeti 250 milyon lirayı bulan onlarca farklı yatırımı hayata geçirdiklerini paylaşan Başkan Altay, “Tüm bu yatırımları yaparken, aynı zamanda suyu mümkün olan en ucuz ücretlerle hemşehrilerimize ulaştırmaya çalışıyoruz. Bugün 30 büyükşehir arasından en ucuz su temin eden şehirlerden biri de Konya’mızdır. Konya gibi; su kaynaklarının sınırlı olduğu bir coğrafyada hemşehrilerimizin herhangi bir mağduriyet yaşamamaları için elimizden gelen tüm çabayı gösteriyoruz” ifadelerine yer verdi.

BAŞKAN ALTAY’DAN 12. SINIF ÖĞRENCİLERİNE MÜJDE

Konuşmasında öğrencilere bir de müjde veren Başkan Altay, “Bildiğiniz üzere geçtiğimiz yıl üniversiteye hazırlanan 23 bine yakın 12. sınıf öğrencimize 1.500 lira destekte bulunmuştuk. Bu desteğimizi bu yıl iki katına çıkararak 3.000 lira yapma kararı aldık. Başvuruları Ekim ayının ilk haftasıyla birlikte almaya başlayacağız. İnşallah 27 bin öğrencimizin, toplamda 81 milyon lirayı bulan bu desteğimizden yararlanmasını hedefliyoruz. Gençlerimize şimdiden hayırlı olmasını diliyor, her birine hayat boyu başarı ve sağlık temenni ediyorum” cümlelerini kullandı.

UCLG DÜNYA KONSEYİ 26-28 EKİM’DE KONYA’DA

Başkan Altay, “Konya olarak dünyanın en büyük yerel yönetim teşkilatı olan ve dünya genelinden 240 binden fazla üyesi bulanan Dünya Belediyeler Birliği UCLG’in, 3 şehir ile birlikte başkanlığını yürütüyoruz. UCLG çatısı altında yalnızca Konya’mıza değil, tüm insanlığa en iyi şekilde hizmet etmeye devam ediyoruz. İnşallah; 26-27-28 Ekim tarihlerinde, Konya’mızda UCLG Dünya Konseyi’ne ev sahipliği yapacağız. 7 kıtadan 350’den fazla belediye başkanının ve bin katılımcının yer alacağı UCLG Dünya Konseyi, hiç şüphesiz şehrimize büyük değer katacaktır. Cumhuriyetimizin 100. yılını kutlayacağımız günden bir gün önce; Konya olarak birliğin dönem başkanlığını devralacak ve 100. yıl için ülkemize güzel armağan sunmuş olacağız. Konya’mız için, ülkemiz için hayırlara vesile olmasını diliyorum” sözlerini kullandı.

Başkan Altay programda Büyükşehir Belediyesi tarafından bahar ve yaz döneminde ilçelerde ve merkezde; altyapı, üstyapı, eğitim ve sosyal destek başta olmak üzere birçok başlıkta hayata geçirilen yatırımları da detaylı şekilde anlattı. 

“KONYA’YI ÇOK DAHA GÜZEL YARINLARA TAŞIMAK İÇİN KARARLILIKLA İLERLİYORUZ”

Konya Büyükşehir Belediyesi olarak, ‘Konya Modeli Belediyecilik’ misyonuyla Konya’yı çok daha güzel yarınlara taşıma hedefiyle kararlılıkla ilerlediklerini vurgulayan Başkan Altay, “Hemşehrilerimizle birlik ve beraberlik içerisinde, onların duasını, desteğini alarak var gücümüzle gayret etmeye devam ediyoruz. Konya’mız her şeyin en iyisini ve en güzelini hak ediyor. Bizler de her şeyin en iyisi ve en güzeli için çalışıyoruz. Yaptığımız çalışmalarda her daim en büyük destekçimiz ve yol göstericimiz olan Cumhurbaşkanımız, liderimiz Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a şükranlarımı sunuyorum. Konya için kurduğumuz büyük hayalleri gerçekleştirmemize katkı sunan; tüm bakanlarımıza, milletvekillerimize, belediye başkanlarımıza, Cumhur İttifakı il başkanlarımıza, ilçe başkanlarımıza, teşkilat mensuplarımıza, muhtarlarımıza ve tüm hemşehrilerime canı gönülden teşekkür ediyorum” ifadeleriyle konuşmasını tamamladı.

KONYA’NIN 4 NOKTASINDA DEVAM EDEN KÖPRÜLÜ KAVŞAKLARIN MALİYETİ 1 MİLYAR TL

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Konya’nın dört önemli noktasında aynı anda köprülü kavşak çalışması gerçekleştirdiklerini, yaptıkları bu köprülü kavşakların toplam maliyetinin 1 milyar TL olduğunu ifade etti.

kn1

Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından şehre kazandırılacak Fırat Caddesi Köprülü Kavşağı’nda çalışmalar yoğun şekilde sürüyor.

Fırat Caddesi’nde yapımı devam eden köprülü kavşak çalışmalarını inceleyen Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, şehrin trafiğini rahatlatmak adına önemli altyapı çalışmaları yürüttüklerini ifade etti. Konya’nın dört önemli noktasında köprülü kavşak çalışması gerçekleştirdiklerini anımsatan Başkan Altay, Sedirler Köprülü Kavşağı’nı birkaç ay içerisinde tamamlayacaklarını, Taş Köprü Alt Geçidinde çalışmaların hızla devam ettiğini, Şehir Hastanesi bölgesindeki köprüyü kavşakta da çalışmalara başladıklarını söyledi. 

KASIM SONUNA KADAR TRANSİT YOLU AÇMAYI PLANLIYORUZ

Başkan Altay, “Bilindiği üzere, İstanbul Çevre Yolu üzerindeki bütün noktalarda köprülü kavşaklar yaparak yolu trafik ışıklarından arındırmıştık. Şehrin çıkışındaki son noktada Fırat Caddesi’nde de köprülü kavşak çalışmamıza başladık. İnşallah Kasım sonuna kadar zemindeki işlerimizi tamamlamayı ve transit yolu açmayı planlıyoruz. Sonrasında U dönüşleri ve üst tarafta Sancak-Yazır geçişlerini tamamlayarak köprülü kavşak inşaatımızı inşallah bahar gelmeden tamamlamayı planlıyoruz. 232 milyon lira maliyetle yaptığımız bu işi Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İLBANK ve Japon Kalkınma Bankası ile gerçekleştiriyoruz” açıklamasını yaptı.

 “ŞEHRİMİZİN TRAFİĞİNDE ÖNEMLİ BİR RAHATLAMA OLACAK”

Fırat Caddesi Köprülü Kavşağı ve diğer altgeçitler tamamlandığında şehrin trafiğinde önemli bir rahatlama olacağını kaydeden Başkan Altay, “Vatandaşlarımıza bize gösterdikleri sabırdan dolayı teşekkür ediyorum. Tabii bunlar zor, zahmetli ve büyük altyapı işleri. Servis yollarıyla özellikle hemşehrilerimizin bu işten en az etkileneceği çözümler bulduk. Gece gündüz demeden yoğun bir şekilde çalışıyoruz” ifadelerini kullandı. 

4 KÖPRÜLÜ KAVŞAĞIN MALİYETİ 1 MİLYAR TL

Şu anda Büyükşehir Belediyesi olarak yapmış oldukları köprülü kavşakların toplam maliyetinin 1 milyar TL olduğunu vurgulayan Başkan Altay, kavşaklar tamamlandığında şehrin araç trafiğindeki yoğunluğun gözle görülür şekilde azaldığına şahitlik edeceklerini sözlerine ekledi.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Konya'nın yeşil kubbesi "Kubbe-i Hadra"da tarihinin en kapsamlı restorasyonu tamamlandı https://gazetebirlik.com/haber/konyanin-yesil-kubbesi-kubbe-i-hadrada-tarihinin-en-kapsamli-restorasyonu-tamamlandi-4988/

Türkiye'nin en çok ziyaret edilen müzelerinden Mevlana Müzesi'nin simgesi "Yeşil Kubbe" olarak bilinen Kubbe-i Hadra'daki 3 yıl 3 ay süren tarihinin en kapsamlı restorasyonu tamamlandı.

Mevlana'nın 17 Aralık 1273'te vefat etmesinden bir yıl sonra yapımına başlanan Kubbe-i Hadra, 16 dilimli külah ve turkuaz çinilerden oluşuyor.

Bugünkü halini 1396'da alan Kubbe-i Hadra, 1698, 1798, 1816, 1835, 1912, 1949 ve 1964 yıllarında geçirdiği restorasyonların ardından Haziran 2020'de tarihinin en kapsamlı restorasyonuna tabi tutuldu.

Konyalı iş insanı Ali Akkanat'ın üstlendiği "Yeşil Kubbe" restorasyonunda, yıpranan, yer yer dökülen çinilerin sökülmesinin ardından Anadolu Selçuklu döneminde yapılan tuğla kubbeye ulaşıldı.

Kubbe-i Hadra'nın çinileri ile altındaki tuğla kubbe arasında yer yer 15 ila 18 santimetre kalınlığa ulaşan yaklaşık 100 ton beton ve demir gibi sonradan eklenen yük temizlendi.

Bilim Kurulu, müze arşivinde bulunan 1816 ve 1835 yıllarına ait çini örneklerinden yola çıkarak, mavi turkuaz tonundaki çinilerin yeniden üretilmesine karar verdi.

Yeşil Kubbe restorasyonunda kullanılan İznik usulü sır altı tekniğiyle yapılan taş çiniler, 1396'dan sonra ilk defa Konya'da el emeğiyle üretildi.

- Deformasyon nedeniyle yenileme çalışmaları tekrar başladı

Söz konusu dönemde yaklaşık 1,5 yıl süren çalışmaların ardından kubbenin örtüsü kaldırıldı, iskele sökülmeye başlandı.

Hazreti Mevlana'nın 748. Vuslat Yıl Dönümü Uluslararası Anma Törenleri için şehre gelen yerli ve yabancı turistler, bu süreçte Kubbe-i Hadra'yı yeniden görebildi.

Ancak Yeşil Kubbe, 2021 yılının aralık ayında açılmasından kısa bir süre sonra çinilerin dökülmesi ve farklı deformasyonlar nedeniyle restorasyon çalışmaları tekrar başladı.

Henüz iskeleler sökülmeden yaşanan olumsuzluk nedeniyle Bilim Kurulu, kubbedeki mevcut çinilerin yeniden sökülmesine karar verdi.

Elde üretilen yaklaşık 8 bin 500 parça çini, Horasan harcı kullanılarak yeniden tamamlandı. Örtüsü kaldırılan Kubbe-i Hadra'da inşaat iskeleleri de söküldü.

Konyalılar ile Mevlana'yı ziyarete gelen yerli ve yabancı turistler, Konya'nın simgesi Kubbe-i Hadra'yı yeniden görmenin mutluluğunu yaşıyor.

- "Dünyanın her yerinden misafirlerimizi Konya'ya bekliyoruz"

Mevlana Meydanı'nda 20 yıldır esnaflık yapan Ali Turhan, "Kubbe-i Hadra, Mevlana Müzesi'ne değer katan en büyük görsellerden biri. İçerideki maneviyat önemli ama Kubbe-i Hadra olmayınca ziyaretçiler de üzülüyordu. Turistler kubbeyi göremeyince müzenin yerini de bilemiyor, bize soruyorlardı. Şimdi çok güzel oldu." dedi.

Esnaftan Mustafa Temiz, Konya'nın simgesi Mevlana Müzesi'nin simgesi olan yeşil kubbenin açılmasından memnuniyet duyduklarını söyledi.

Turgut Yılmaz da "Ziyaretçiler 'Ne zaman açılacak?' diye soruyordu. Yeniden açıldı. Dünyanın her yerinden misafirlerimizi Konya'ya bekliyoruz. Çalışmaların nasıl tamamlanacağını merak ediyordum. Çok güzel oldu." ifadesini kullandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Konya'da iki kamyon ve bir otomobilin karıştığı kazada 2 kişi öldü, 8 kişi yaralandı https://gazetebirlik.com/haber/konyada-iki-kamyon-ve-bir-otomobilin-karistigi-kazada-2-kisi-oldu-8-kisi-yaralandi-5328/

Alınan bilgiye göre, A.Ö. (45) yönetimindeki 42 LK 889 plakalı kamyona, Karaman-Konya kara yolu Kaşınhanı Mahallesi sapağında, sürücünün araçta bulunan akrabalarını indirmek için durduğu sırada, H.Y. idaresindeki 50 US 826 kamyon arkadan çarptı.

Aynı istikamette ilerleyen H.O. yönetimindeki yabancı plakalı otomobil de kazaya karışarak yaklaşık 50 metre ileride durdu.

İhbar üzerine olay yerine gelen sağlık ekipleri, A.Ö'nün kullandığı kamyonun kasasında bulunan ve çarpmanın etkisiyle yola savrulan yabancı uyruklu Hayrullah ve Semsuddin S'nin hayatını kaybettiğini belirledi.

Yaralanan sürücüler ile M.A.Ö, A.Ö, Z.S.Ö, H.Ö. ve Necip S. ambulanslarla kentteki çeşitli hastanelere kaldırıldı. Yabancı uyruklu Necip S'nin durumunun ağır olduğu öğrenildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Cesaret vermek için sınava birlikte girdiği oğluyla üniversiteli oldu https://gazetebirlik.com/haber/cesaret-vermek-icin-sinava-birlikte-girdigi-ogluyla-universiteli-oldu-6199/

Konya'da kaygısını yenmesi için oğluyla üniversite sınavına giren 41 yaşındaki Tuba Canbilen, çocuğuyla aynı fakültede öğrenim görecek.

Yıllar öncesinden kalan bilgileriyle girdiği sınavdan aldığı puanın üniversiteye yerleşmesi için yeterli olduğunu öğrenen 2 çocuk annesi Canbilen, aktif iş hayatına rağmen çevresinin de ısrarıyla tercih yapmaya ikna oldu.

Konya Ticaret Odası Karatay Üniversitesi İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi Sosyoloji Bölümünü burslu kazanan Canbilen, aynı fakültede enerji yönetimi bölümünü kazanan 18 yaşındaki oğlu Muhammet Çağrı Bolu ile üniversiteli olmanın mutluluğunu yaşıyor.

Bilinçaltın terapisti olan Canbilen, AA muhabirine, oğluna, sınavların gündelik yaşamın bir parçası olduğunu, hayatta her şeyin sınavdan ibaret olmadığını göstermek istediği için bu sürece girdiğini söyledi.

Başlarda aklında örgün eğitim alma düşüncesi bulunmadığını belirten Canbilen, "Ben oğluma cesaret vermek için sınava girmiştim. Belki bir açık öğretim fakültesi yazabilirim diye düşünüyordum çünkü aktif bir işim ve küçük bir çocuğum da var. Arkadaşlar puanımı öğrenince sosyoloji bölümünü burslu okuyabileceğimi söylediler. Çevremin de ısrarıyla tercih yapmaya karar verdim. Oğlum bizden uzakta Konya dışında okumak istemesine rağmen, burada kalmaya karar verdi ve üstüne üstlük bir de aynı okula kaydolduk." diye konuştu.

- "Başarıda yüzde 10'a girip çift ana dal yapmak istiyoruz"

Canbilen, çok farklı deneyimler yaşayacakları için heyecanlı olduklarını ifade ederek, şöyle konuştu:

"Bizi çok ilginç şeyler bekliyor. İlk etapta okula gelirken aracı kim kullanacak yarışı olacak. Birçok insana nasip olmayan duygular yaşayacağım. Evladıyla aynı okulda okuyan bir anne olacağım için çok mutluyum. Benim için keyifli bir yolculuk olacak. Oğlumun en iyi okul arkadaşım olacağına eminim. Önemli hedeflerimiz de var. Birinci sınıfın sonunda yüzde 10'luk başarı dilimine girebilirsek çift ana dal yapmayı hedefliyoruz. Oğlum uluslararası ticaret eğitimi de almak istiyor. Ben de alanım psikoloji tabanlı olduğu için psikoloji alanında çift ana dal yapmak istiyorum."

- "Duyan arkadaşlarım çok şaşırıyor"

İlk başta annesiyle sınava gitmeyi hiç istemediğini belirten Muhammet Çağrı Bolu ise sonrasında kendilerini güzel bir sürecin içinde bulduklarını ifade etti.

Bolu, şunları söyledi:

"Annemin motivasyon diye değerlendirdiği şey bana ters etki yapar diye düşünüyordum ama sonradan eğlenceli bir hal aldı. Bana motivasyon kaynağı olmasından dolayı mutlu oldum. Ben ailemle aynı okumak, aynı şehirde bile okumak istemiyordum ama her şey bir anda gelişti. Şimdi çok mutluyum, annemle nasıl olacağını çok merak ediyorum. Arkadaşlarım da çok şaşırıyorlar. Sık sık espri konusu oluyor."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Konya'da kalp pili takılan 103 yaşındaki kadın sağlığına kavuştu https://gazetebirlik.com/haber/konyada-kalp-pili-takilan-103-yasindaki-kadin-sagligina-kavustu-8578/

Konya'da baygınlık ve baş dönmesi şikayetiyle acil servise giden 103 yaşındaki Ayşe Ağaç, kalıcı kalp pili takılmasıyla kişisel ihtiyaçlarını giderebilir hale geldi.

Karapınar ilçesinde yaşayan 103 yaşındaki Ağaç, baygınlık, baş dönmesi ve halsizlik şikayetiyle Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Acil Servisi'ne başvurdu.

Tetkiklerinde Ağaç'ın nabzının dakikada 20 atıma düştüğü belirlendi. Yaşlı kadına, NEÜ Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Ahmet Lütfü Sertdemir, kalıcı kalp pili implantasyonu gerçekleştirdi.

İki gün hastanede gözetimde tutulan hasta taburcu edildi.

- "İlerleyen yaşlardaki hastalar için kalp pili riskli"

Operasyonu gerçekleştiren Dr. Sertdemir, nabzı çok düşük hastalar için kalp pili ihtiyacının doğabileceğini söyledi.

Acil servise başvuran yaşlı kadının yapılan tetkiklerinde nabzının çok düşük olduğunu tespit ettiklerini anlatan Sertdemir, "Hastamıza acil şartlarda kalp pili implante ettik. Tedaviden fayda gördü. Şu an herhangi bir şikayeti yok. Normalde bu yaşlardaki hastalara çok nadir pil takılmaktadır. Bu tür hastalarda nabız düştüğünde yaşı yüksek olduğu için işlem yapmak riskli görülmektedir." diye konuştu.

Sertdemir, birinci ay kontrolünde hastayı sağlıklı gördüklerini ifade ederek, "Hastamızın bayılma şikayetlerinin olmadığı ve günlük işlerini yapabilir duruma geldiğini tespit ettik. Genel durumu gayet iyi. Son 2 yıldır hasta yatağa bağımlıymış. Şu an en azından kendi işlerini görebilir vaziyete gelmiş durumda." dedi.

Ameliyattan sonra Çumra ilçesindeki oğlunun yanında istirahat eden Ayşe Ağaç, sol omzunda hafif ağrı hissettiği belirterek, "Çok şükür iyiyim. Ameliyatım çok iyi geçti. Allah razı olsun doktorumuzdan, tedavisi bana iyi geldi." dedi.

Adem Ağaç ise annesinin pil takıldıktan sonra iyileştiğini söyledi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Konya'da 40 metre çapında, 70 metre derinliğinde obruk oluştu https://gazetebirlik.com/haber/konyada-40-metre-capinda-70-metre-derinliginde-obruk-olustu-2021/

Konya'nın Karapınar ilçesinde, yaklaşık 40 metre çapında, 70 metre derinliğinde obruk oluştu.

İlçenin Küçükbece Yaylası Ölmezlik mevkisinde çapı yaklaşık 40 metre, derinliği ise 70 metreyi bulan obruğu görünler, durumu yetkililere bildirdi.

Bölgede yaşayan Ali Yüksel, AA muhabirine, hayvanlarının yayılımı sırasında çobanın obruk oluştuğunu fark ettiğini söyledi.

Evlerine yakın bir mevkide oluşan obruğu görmeye geldiğinde büyük korku yaşadığını anlatan Yüksel, "Obrukların oluştuğunu görüyoruz. Bundan üç ay önce de buraya yakın arazide obruk oluştu. Ölçmeye çalıştık, metre düştü. Yetkililer, 40 metre çapı ve 70 metre derinliğinde ölçtü. Ancak net olarak ölçemedik. Bu obruk, gördüğüm en büyük ve korkunç olanı, yani yanına yaklaşamıyorsun. Göçme devam ediyor, dünden bu yana giderek açılıyor. Az önce de büyük gürültü duyduk." diye konuştu.


]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Konya Tropikal Kelebek Bahçesi temmuzda 117 bin 734 kişiyle ziyaretçi rekoru kırdı https://gazetebirlik.com/haber/konya-tropikal-kelebek-bahcesi-temmuzda-117-bin-734-kisiyle-ziyaretci-rekoru-kirdi-676/

Selçuklu Belediyesince 2015'te açılan Konya Tropikal Kelebek Bahçesi, bu yaz da rekor sayıda ziyaretçi ağırladı.

Belediyeden yapılan yazılı açıklamaya göre, sadece yerli turistlerin değil yabancı turistler ve tur operatörlerinin de ziyaret destinasyonları arasında bulunan bahçeyi temmuzda 117 bin 734 kişi ziyaret etti.

Böylece geçen yılın temmuz ayına kıyasla ziyaretçi sayısında yeni rekor kırılmış oldu.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, şunları kaydetti:

"Konya Tropikal Kelebek Bahçemizde rekor oranlarda misafir ağırlıyoruz. Kelebeklerin hayat döngüsü aslında bir mucize. Gelen ziyaretçilerimiz de kelebeklerin kozadan pupa haline geçişini ve kelebeğe dönüşümünü orada izleyip bu mucizeye de şahitlik etmiş oluyor. Haziran, temmuz ve ağustosta yoğun ziyaretçi alan bahçemiz, yine rekor seviyelere ulaştı ve bu misafir sayımız şu ana kadar 437 bin 255'e ulaştı. Geçen yıl temmuzda kırdığımız rekoru bu yıl temmuzda 117 bin 734 ziyaretçi rakamına ulaşarak tazelemiş olduk."

Konya Tropikal Kelebek Bahçesi, açıldığı günden bu yana 2 milyon 950 bin 274 ziyaretçiyi ağırladı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Son yıllarda sayısı artan obrukların çapı ve derinliği küçülüyor https://gazetebirlik.com/haber/son-yillarda-sayisi-artan-obruklarin-capi-ve-derinligi-kuculuyor-1171/

Konya Teknik Üniversitesi Obruk Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Fetullah Arık, AA muhabirine, Konya Ovası'nda obruk oluşumlarının sürdüğünü söyledi.

Obrukların, envanter çalışmaları kapsamında AFAD'ın Afet Riski Araştırma Sistemi'nde (ARAS) kayıt altına alındığını anlatan Arık, "ARAS'ta kayıt altına alınan bir metreden daha derin 600 civarında obruk var. Bölgeden edindiğimiz veriler bu sisteme yükleniyor. Bu yıl da yine 20'yi geçtik. Obruk oluşum hızı görünür şekilde artıyor. 20 yıl öncesiyle kıyasladığımızda yılda 1-2 olurken, şimdi yılda 20-25 obruk oluyor. Bazı yıllar 30'a yakın obruk oldu." diye konuştu.

Arık, yıl sonuna kadar tarımsal sulamaların sürmesine bağlı obruk oluşumlarının devam edebileceğini vurguladı.

Kırsaldaki bir evi yutacak boyutta obruklar oluşuyor

Geçmişte obrukların genellikle karbonatlı kayaçlarda oluştuğunu belirten Arık, "Burada çökme anına kadar herhangi bir belirti vermeden çok büyük obruklar meydana gelebiliyordu. Şu anda oluşan obrukların büyük bir çoğunluğu daha genç örtü malzemeleri içinde meydana geliyor." dedi.

Arık, geçmişteki obrukların çapının ve derinliğinin daha fazla olduğunu, bazı noktalardaki çukurların çapının 450-500 metre ile 1 kilometreyi, derinliğinin 140-150 metreyi bulduğunu ifade ederek, "Son yıllarda oluşan obrukların büyük çoğunluğunda çaplar 50-60 metre seviyelerinde, derinlik ise 15-20 metre. Geçmişte ana kayaç içinde oluşan obruklar daha büyük boyutlu. Şu anda oluşanlar biraz daha küçük boyutlu ama küçük de değil. Kırsaldaki bir evi ya da bir ağılı yutacak boyutta." diye konuştu.

"Obrukların çapı genellikle 20-25 metre seviyesinde"

Arık, geçen yıl Karapınar'da bir tarlada oluşan obruğun çapının 35 metre ölçüldüğünü belirterek, "Bu yıl oluşan obrukların çapı genellikle 20-25 metre seviyesinde kaldı. Bunun azalacağı ya da artacağı yönünde bir öngörüde bulunmak zor. Alttaki yapıya bağlı daha büyük bir obruk aniden meydana gelebilir." ifadesini kullandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Konya'da 20 metre çapında, 15 metre derinliğinde obruk oluştu https://gazetebirlik.com/haber/konyada-20-metre-capinda-15-metre-derinliginde-obruk-olustu-9682/

Karapınar ilçesi Beşağıl mevkisinde, patates tarlasındaki tarım işçileri obruk oluştuğunu fark etti.

Çapı yaklaşık 20 metre, derinliği ise 15 metreyi bulan obruğu görünce tedirgin olan işçiler, durumu yetkililere bildirdi.

Obruğun oluştuğu tarlanın sahibi Kazım Aslan Sayan, AA muhabirine, ilaçlama için tarlada bulundukları sırada obruğu fark ettiklerini, akşam olduğu için yanına çok yaklaşamadıklarını söyledi.

Obruğu gündüz görmeye tekrar gittiklerinde boyutunu anlayabildiklerine dikkati çeken Sayan, "Akşam gördüğümüz obruk gerçekten var mı, yok mu kafama takıldı. Çünkü bir gün önce tarlaya girdiğimizde böyle bir şey yoktu. Sabah işçilerle beraber baktık, obruk gerçekten vardı." dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Konya'da kaçakçılık operasyonunda 3 şüpheli yakalandı https://gazetebirlik.com/haber/konyada-kacakcilik-operasyonunda-3-supheli-yakalandi-3001/

Konya'da kaçakçılık operasyonunda 3 şüpheli gözaltına alındı.

İl Emniyeti Müdürlüğü ekipleri, kaçakçılık yapanlara yönelik çalışma başlattı.

Belirlenen iki adrese operasyon düzenleyen ekipler, 41 bin 400 boş makaron, 6 bin 465 paket sigara, 445 elektronik sigara likidi, 301 elektronik sigara, 27 kilogram ve 1155 paket nargile tütünü, 192 puro ele geçirdi.

Gözaltına alınan 3 şüpheli hakkında "Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu"na muhalefetten işlem yapıldı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Konya'da itfaiye ekipleri yangından kurtardığı yavru kediyi suni teneffüsle hayata döndürdü https://gazetebirlik.com/haber/konyada-itfaiye-ekipleri-yangindan-kurtardigi-yavru-kediyi-suni-teneffusle-hayata-dondurdu-969/

Horozluhan Mahallesi Anadolu Sanayi Sitesi'ndeki kaportacı dükkanında dün sabah saatlerinde henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı.

Yangın, ihbar üzerine olay yerine sevk edilen Konya Büyükşehir Belediyesi itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle söndürüldü.

Yanan dükkandaki yavru kedi, ekiplerce dışarı çıkarıldı. Dumandan etkilenen ve nefes almayan yavru kedi, itfaiye erinin suni teneffüs müdahalesiyle hayata döndü.

İlk müdahalesi itfaiye ekiplerince yapılan yavru kedi, olay yerine gelen Konya Büyükşehir Belediyesinin hayvan ambulansı olarak hizmet veren "Canbulan" ile hayvan hastanesine götürüldü.

Konya İtfaiyesi, yangında mahsur kalan yavru kedinin uygulanan suni teneffüsle hayata döndürülmesini içeren görüntüleri paylaştı. Görüntülerde, nefes almayan yavru kediye itfaiye erinin suni teneffüs uygulaması ve yüzünü su ile yıkaması yer alıyor. Müdahaleden sonra kedinin nefes almaya başladığı görülüyor.

Çıkış sebebi araştırılan yangın nedeniyle kullanılamaz hale gelen dükkanın içindeki 3 otomobil de hasar gördü.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Prof. Dr. Sözbilir'den Konya depremi sonrası obruklarla ilgili araştırma çağrısı https://gazetebirlik.com/haber/prof-dr-sozbilirden-konya-depremi-sonrasi-obruklarla-ilgili-arastirma-cagrisi-8594/

Sözbilir, yaptığı yazılı açıklamada, Konya'da 1 Ağustos'ta meydana gelen 5 büyüklüğündeki depremin Konya Fay Zonu'ndan kaynaklandığını, depremin odak mekanizması çözümlerinin bunu doğruladığını belirtti.

Konya Fay Zonu'nun normal bir fay olarak tanımlandığını aktaran Sözbilir, şunları kaydetti:

"Konya Ovası'nı sınırlayan fayların kayma hızı çok düşüktür. Dolayısıyla yıkıcı deprem üretme aralıkları binlerce yılı bulmaktadır. Bu fay zonu içindeki fay segmentleri maksimum 6,5 büyüklüğüne varan depremler üretebilir. Fayın kayma hızı çok küçük olduğundan tehlike kaynağı olarak riski de düşüktür. Bunun yanında Konya Ovası'nı kuzeyden sınırlayan Tuz Gölü Fay Zonu 200 kilometreye varan bir uzunluğa sahiptir. Birbirinden bağımsız 6 fay segmenti içeren bu fay zonu içindeki Acıpınar segmenti 7,2'ye varan büyüklükte deprem üretme potansiyeline sahiptir. Fakat bu fayın da kayma hızı düşük olduğundan deprem üretme aralığı birkaç bin yılı bulmaktadır."

Konya Ovası'nda önemli tehlike kaynaklarından birinin de obruklar olduğuna dikkati çeken Sözbilir, bölgede binlerce obruk olduğunun bilindiğini, depremlerin obruklara etkisinin araştırılması gerektiğini ifade etti.

Sözbilir, açıklamasında "Acaba bu depremde obruklar ne derecede etkilenmiştir? Kritik dengede bulunan obruklarda deprem sırasındaki sarsıntı nedeniyle göçme tehlikesi artmış mıdır? Bunun yerel üniversiteler tarafından incelenmesinde fayda vardır. Bununla birlikte Konya yerleşim yerlerine yakın fayların da deprem tehlike boyutu ve riski açısından incelenmesi ve bu doğrultuda gerekli önlemlerin alınması hayati derecede önem taşımaktadır." ifadelerini kullandı.

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Türkiye ölçeğinde depremsellik anlamında yeni bir döneme girildiğine işaret eden Sözbilir, Türkiye'nin değişik illerinde son 6 ayda meydana gelen depremlerin bu kapsamda değerlendirilebileceğini sözlerine ekledi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Konya'da 5 büyüklüğünde deprem https://gazetebirlik.com/haber/konyada-5-buyuklugunde-deprem-6803/

Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanlığının sitesinde yer alan bilgiye göre, merkez üssü Konya'nın Selçuklu ilçesi olan, saat 18.06'da meydana gelen 5 büyüklüğündeki sarsıntının 7,24 kilometre derinlikte gerçekleştiği belirlendi.

Depremin ardından, Konya Valiliği'nin Twitter hesabından yapılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"İlimiz Selçuklu İlçesinde saat 18.06 sıralarında 5.0 şiddetinde deprem meydana gelmiş olup, herhangi bir olumsuz ihbar ulaşmamıştır. Saha taraması devam etmektedir. Depremi hisseden hemşehrilerimize geçmiş olsun."

AFAD İl Müdürü Yıldız Tosun ise AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Şu ana kadar olumsuz bir ihbar ulaşmadı. Saha taraması çalışmalarımız devam ediyor." diye konuştu.

Öte yandan Konya Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezinden yapılan açıklamada da AKOM ekiplerine ulaşan olumsuz bir durumun olmadığı kaydedildi.

Sağlık Bakanı Koca'dan açıklama

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Konya'da meydana gelen 5 büyüklüğündeki depremde acil birimlerine ulaşan bir olumsuzluk olmadığını bildirdi.

Koca, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Konya Selçuklu ilçemizde gerçekleşen 5 büyüklüğünde depremde acil birimlerimize ulaşan bir olumsuzluk yaşanmadı. Memleketim, kadim şehir Konya'mıza geçmiş olsun." ifadelerini kullandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Mevlana Meydanı'nda Mevlevi usullerine göre aşure kaynatıldı https://gazetebirlik.com/haber/mevlana-meydaninda-mevlevi-usullerine-gore-asure-kaynatildi-2658/

İnsan ve İrfan Vakfı öncülüğünde, Yavuz Sultan Selim Camisi'nde kılınan öğle namazının ardından Vakıf gönüllüsü yaklaşık 30 kişinin katılımıyla Mevlevi usullerine göre aşure kaynatıldı.

Dev kazanlarda 4 saatte pişirilen aşurenin her safhasında ayetler, şifa duaları, tevhitler okundu, Hazret-i Hüseyin ve Kerbela şehitleri yad edildi.

İnsan ve İrfan Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Fatih Çıtlak, burada yaptığı konuşmada, aşurede murat olanın maneviyat olduğunu belirterek, aşurenin Mevlevi usullerine göre, aslına uygun bir şekilde özenle hazırlandığını ve vatandaşlara ikram edileceğini söyledi.

3 kazanda pişirilen 1 ton aşure, akşam namazı öncesi vatandaşlara dağıtılmak üzere dinlenmeye bırakıldı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Konya'da 68 futbol sahası büyüklüğündeki çember tarlalarda hasat zamanı https://gazetebirlik.com/haber/konyada-68-futbol-sahasi-buyuklugundeki-cember-tarlalarda-hasat-zamani-6417/

Sarayönü ilçesindeki TİGEM Gözlü Tarım İşletmesi Müdürlüğünde hububat hasadı sürüyor. Modern ekipmanların ve teknolojin kullanıldığı işletmede, Center Pivot Sulama Sistemi'ne göre ekili daire şeklindeki 7 tarla dikkati çekiyor.

Tarlanın merkezini esas alan, yarı çap uzunluğundaki hareketli robotik sulama sistemine göre ekimin yapıldığı dairesel tarlalarda, dekara 700-800 kilogram verim elde ediliyor.

Her biri 68 futbol sahası büyüklüğüne sahip hububat ekili tarlaların her birinde hasat 10 biçerdöverle yapılıyor.

"1942'den bu yana en yüksek rekolteyi bekliyoruz"

İşletmenin müdür yardımcısı Ertuğrul Kılınç, TİGEM'in üçüncü büyük üretim yapan işletmesinde rekoltenin mutluluk verici olduğunu söyledi.

Sulu üretimde dekarda 700 kilogram arpa alındığını ifade eden Kılınç, şöyle konuştu:

"Şu anda 32 bin dekar alanda arpa, 32 bin dekar alanda da buğday üretimi yapıyoruz. Ürettiğimiz mahsulleri sertifikalandırıyoruz ve çiftçimizin hizmetine sunuyoruz. Verim çok yüksek, beklediğimizin de üzerinde gerçekleşiyor. Dairesel sulama sistemleriyle sulanan 492 bin metrekarelik tarlada dekarda 700 kilogram verim alıyoruz. Bu yıl, işletmemizin kurulduğu 1942'den bu yana en yüksek rekolteyi bekliyoruz. 26 bin ton civarında mahsul bekliyoruz. Yani geçmiş yıllarda hiç bu noktada böyle bir verim alınmamış. Kendi rekorunu kırmış olacağız."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Beyşehir Gölü'nde balıkçı tekneleriyle gezilen nilüferler için tekne turları düzenleniyor https://gazetebirlik.com/haber/beysehir-golunde-balikci-tekneleriyle-gezilen-niluferler-icin-tekne-turlari-duzenleniyor-276/

İlkbaharda açmaya başlayan nilüferler, temmuz ayı ortalarında olgun haline ulaşıyor. Güneşle açan nilüferler, günün en sıcak saatlerinde suyun altına gizlenerek kapanıyor.

Yöre halkının "nilüfer bahçesi" adını verdiği Çiftlik Mahallesi kıyısında sazlıklar arasında yayılan alana gösterilen ilgi de her yıl artarak sürüyor.

Bölgeye gezi düzenleyen balıkçı ve gezi tekneleri, doğaseverler ile fotoğraf tutkunlarının taleplerine cevap vermeye çalışıyor.

Nilüferlere ilgi artınca kooperatif kurdular

Nilüfer Turizm Kooperatifi yöneticisi İbrahim Erdoğan, AA muhabirine, kıyılardan itibaren nilüfer topluluğunun 7 kilometre uzunluktaki alanda yer aldığını söyledi.

Nilüferlerin, 1,5 metre sığ derinlikteki alanda açtığını anlatan Erdoğan, şöyle konuştu:

"Balıkçılıkla geçimimizi sağlıyoruz. Geçen yıl ilk faaliyetlerimize başladık. Balıkçı tekneleriyle balıktan geldikten sonra misafirlerimizi buraya tanıtım amaçlı getiriyorduk. Baktık ki ilgi arttı. Burası, Beyşehir'in cazibe ve doğal mekanlarından olmaya başladı. Gezi tekneleri aldık. Buradaki arkadaşlarla Nilüfer Turizm Kooperatifini kurduk. Misafirlerimizi gezdirmeye başladık. Burası gelin-damat çekimleri, fotoğrafçılık ve belgesel yapımlarına da ev sahipliği yapıyor. Bu bahçe çok güzel görseller veriyor. Beyaz çiçeklerin açtığı mayıs, haziran ve temmuz ayında güzelliği artıyor. Yakın ve çevre illerden ziyaretçiler geliyor. Yurt dışından da İsrail, Almanya ve Rusya'dan misafirlerimiz geldi. Buraya hayran kaldılar."

Bölgeye gelen ziyaretçiler de gördükleri manzaradan çok etkilendiklerini ifade etti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Konya'da uyuşturucu operasyonunda 3 kişi tutuklandı https://gazetebirlik.com/haber/konyada-uyusturucu-operasyonunda-3-kisi-tutuklandi-4748/

Konya'da uyuşturucu operasyonunda gözaltına alınan 3 şüpheli tutuklandı.

Konya Emniyet Müdürlüğü Narkotik Şubesi ile Ereğli İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri, ilçe girişinde yapılan rutin yol uygulamasında durdurulan bir araçtaki karı koca Eyüp E. (43) ile Fatma E'nin (38) hareketlerinden şüphelendi. Bunun üzerine araçta yapılan aramada, 33 bin uyuşturucu hap ele geçirildi.

Şüphe üzerine durdurulan bir araçta da narkotik köpeği "Alex" eşliğinde yapılan aramada, 82 bin uyuşturucu hap, 230 bin lira ele geçirildi. Araç sürücüsü Osman Y. (36) gözaltına alındı.

Şüpheliler, emniyetteki işlemlerinin ardından sevk edildikleri adliyede çıkarıldıkları hakimlikçe tutuklandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Konya'da lavanta bahçesinin geliri 200 öğrenciye burs olacak https://gazetebirlik.com/haber/konyada-lavanta-bahcesinin-geliri-200-ogrenciye-burs-olacak-7647/

Karapınar Kaymakamlığı, Karapınar Belediyesi ve Konya Ovası Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (KOP) tarafından geçen yıl, Konya-Adana kara yolunda Acıgöl çevresine lavanta bahçesi oluşturulması için çalışmalar başlatıldı.

Acıgöl ve Karacadağ manzaralı lavanta bahçesi, oluşturulduğu ilk yılda çeşitli etkinliklere ev sahipliği yaparak bölgenin sosyal hayatını canlandırdı.

Karapınar Kadın Kooperatifi aracılığıyla yağ, kolonya, sabun gibi ürünler elde edilecek. Bu ürünlerin gelirleri de üniversitede okuyan Karapınarlı kızlara burs olacak.

Lavanta fideleri bölgeyi değiştirdi

Karapınar Kaymakamı Oğuz Cem Murat, AA muhabirine, Karapınar-Adana kara yolu 17. kilometrede Acıgöl çevresine yaklaşık 30 dekarlık alanda oluşturulan lavanta bahçesinde önemli bir yol aldıklarını söyledi.

Lavantaların artık boy verdiğini, göz alıcı bir manzara oluşturduğunu dile getiren Oğuz, "Karapınar Lavanta Bahçesi'nde kadın kardeşlerimizin büyük emeği bulunmaktadır. Proje başladığından bu yana Karapınar Kaymakamlığı Proje Koordinasyon Birimi, Karapınar Belediyesi ve kurduğumuz Kadın Kooperatifimizin desteğiyle bu lavanta bahçesini bu noktaya getirdik." dedi.

Eğitim desteğine ihtiyacı olan 200 kız öğrenciyi belirlemeye başladıklarını dile getiren Murat, şunları kaydetti:

"Bu lavanta bahçesini Karapınar Kaymakamlığımız, Karapınar Belediyemiz, Kadın Kooperatifimiz, Kaymakamlık Proje Koordinasyon Birimi, ilçemizde bulunan tüm birimler gerçekten el birliğiyle çok güzel bir noktaya getirdi. Biz bugün Karapınar Lavanta Bahçemizi 200 öğrencimize eğitim desteği verebilecek seviyeye getirmiş durumdayız. İnşallah ümit ediyoruz ki bu öğrenci sayımız ilerleyen zamanlarda 200'den 2000'lere belki çok daha yüksek sayılara çıkar. Üniversite sınavında yerleşecek kız öğrencilerimizin birçoğuna, ümit ederiz ki tamamına buradan elde etmiş olduğumuz gelirle ciddi bir eğitim destek yardımında bulunmak istiyoruz."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Konya'da iki kamyonet çarpıştı https://gazetebirlik.com/haber/konyada-iki-kamyonet-carpisti-8703/

Faik Türkmen idaresindeki 42 ACD 176 plakalı kamyonet, Zengen Mahallesi yakınlarında, Hasım Hüseyin'in kullandığı 01 MD 434 plakalı kamyonetle çarpıştı.

İhbar üzerine kaza yerine sağlık ve jandarma ekipleri sevk edildi.

Kazada, sürücüler ile araçlardaki Hıdır El Hüseyin ile Fehime El Abud yaşamını yitirdi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Konya'nın 2 ilçesinde sağanak nedeniyle bazı ev ve iş yerlerini su bastı https://gazetebirlik.com/haber/konyanin-2-ilcesinde-saganak-nedeniyle-bazi-ev-ve-is-yerlerini-su-basti-7365/

Akşam saatlerinde başlayan sağanak nedeniyle Derbent ilçe merkezinde bulunan Şehit Mustafa Doğramacı İlkokulunu su bastı.

Derbent Merkez mahalleleri ile Süleyman ve Çiftliközü mahalleleri yağıştan etkilendi.

Kadınhanı İlçesinde ise Kestel, Demiroluk ve Hacıoflazlar mahallelerinde bazı evlerde su baskınları yaşandı.

Yağışlardan etkilenen bölgelerde ölen ya da yaralanan olmadığı, ilçe belediyeleri tarafından çalışmaların sürdürüldüğü öğrenildi.

Öte yandan edinilen bilgiye göre metrekareye Derbent'te 41, Karapınar'da 27, Kadınhanı'nda ise 13 milimetre yağış düştü.


]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Konya'nın 2 ilçesinde sağanak nedeniyle bazı ev ve iş yerlerini su bastı https://gazetebirlik.com/haber/konyanin-2-ilcesinde-saganak-nedeniyle-bazi-ev-ve-is-yerlerini-su-basti-8107/

Konya'nın Derbent ile Kadınhanı ilçelerinde bazı ev ve iş yerlerinde su baskınları yaşandı.

Akşam saatlerinde başlayan sağanak nedeniyle Derbent ilçe merkezinde bulunan Şehit Mustafa Doğramacı İlkokulunu su bastı.

Derbent Merkez mahalleleri ile Süleyman ve Çiftliközü mahalleleri yağıştan etkilendi.

Kadınhanı İlçesinde ise Kestel, Demiroluk ve Hacıoflazlar mahallelerinde bazı evlerde su baskınları yaşandı.

Yağışlardan etkilenen bölgelerde ölen ya da yaralanan olmadığı, ilçe belediyeleri tarafından çalışmaların sürdürüldüğü öğrenildi.

Öte yandan edinilen bilgiye göre metrekareye Derbent'te 41, Karapınar'da 27, Kadınhanı'nda ise 13 milimetre yağış düştü.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Buğday ve arpa alım fiyatları Konyalı üreticiyi memnun etti https://gazetebirlik.com/haber/bugday-ve-arpa-alim-fiyatlari-konyali-ureticiyi-memnun-etti-3096/

Konya Ticaret Borsası Başkanı Hüseyin Çevik, AA muhabirine, İç Anadolu Bölgesi Orta Anadolu bölümünde üretimin hububat ağırlıklı olması ve bunun desteklenmesi gerektiğini belirtti.

Bu yıl Konya Ovası'nda hububat ekim alanlarının yüzde 5-10 arttığını dile getiren Çevik, "Bu fiyatın üretimi destekleyeceğine inanıyorum. Piyasanın beklediği fiyat ve 1000 lira destekle çiftçimizin eline 9 bin 250 lira geçecek. Gübre ve enerji gibi girdilerde düşüş var, bu da çiftçimizi memnun edecek bir fiyat" dedi.

Çevik, Konya'da nisan, mayıs yağışlarına bağlı olarak rekoltenin yüksek olmasını beklediklerini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Afet olmadan sezona yetişirsek bereketli bir yıl olur. Türkiye genelinde 21 milyon ton civarında hububat bekliyorum inşallah. Hedeflerimiz bu şekilde. Bu fiyatlarda üreticimizin maliyet fiyatları üzerinde bayağı bir kar rehabilitesi var. Bu da iyi bir şey üreticimiz tarafından. Çünkü üreticimiz de bir yıl emek veriyor. Bu fiyatın üreticimizin emeğinin karşılığı olduğunu düşünüyorum."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Konya Ovası'nda hububatta sarı pas hastalığı görülüyor https://gazetebirlik.com/haber/konya-ovasinda-hububatta-sari-pas-hastaligi-goruluyor-674/

Buğday tarlalarında ilkbahar aylarındaki sıcaklık ve yüksek nemden kaynaklanan sarı pas hastalığı, yapraklarda oluşan kabarcıklar nedeniyle bitkinin gelişmesini engelleyerek, yaprakların kurumasına neden oluyor.

Konya İl Tarım ve Orman Müdürü Ali Ergin, AA muhabirine, son günlerde yağışların artması, sıcak ve nemli havanın etkisiyle sarı pas hastalığının salgın yapma riskinin arttığını söyledi.

Ergin, "Yağışlı periyodun devam edeceği öngörüldüğü için çiftçilerimiz, ekiliş alanlarını kontrol etmeli. Hastalık riski olan arazilerde en yakın müdürlüklerimize müracaat edilmesi ve ürün kayıplarını engellemek için çiftçilerimizin zaman geçirmeden kimyasal mücadeleye başlamaları gerekmektedir." diye konuştu.

Hastalık görülmeyen yerlerde de koruma amaçlı ilaçlama tavsiyesi

Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Burak Kırkgöz de nisan-mayıs ayında yağışların uzun yıllar ortalamasının yaklaşık iki katı üzerinde gerçekleştiğini söyledi.

Kırkgöz, Konya Ovası'nda mayısta metrekareye düşen 80 milimetrenin üzerindeki yağışın hububata oldukça faydalı olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

"Çünkü tanenin su ihtiyacını karşılayacak. Hububat alanları için çok önemli. Bu yağışlar, bazı hastalıkları da beraberinde getirebiliyor. Havaların ısınmasıyla birtakım hastalıklar görülüyor. Şu anda Konya'da yoğun olarak 'sarı pas' dediğimiz hastalık belli olmaya başladı. Özellikle hububat alanlarında çok yoğun denk geliyoruz. Bu hastalıkla ilgili çiftçilerimizin erken dönemde ilaç yapmaları tavsiye ediyoruz. Bitki, olgunlaşma dönemine girene kadar bu ilaçlama yapılabilir. Hastalık görülmeyen yerlerde de bu ilaçlamayı çiftçilerimizin koruma amaçlı yapmasını tavsiye ediyoruz. Bu dönemlerde çiftçilerimizin arazilerini daha sık kontrol etmeleri gerekiyor."

Konya Ovası'nda hububat hasadının temmuz itibarıyla başlayacağını, ilaçlama için yaklaşık 10 günlük bir süre olduğunu ifade eden Kırkgöz, bu mücadeleyle hastalığın yayılımının önüne geçilebileceğini dile getirdi.

"Yapraklarda sararma oluyor"

Beyşehir ilçesindeki çiftçilerden Mehmet Arkan ise uzun yıllardır görmedikleri bahar yağışlarıyla yüzlerinin güldüğünü belirterek, "Yağışlar çok güzeldi ama bu sene sarı pas hastalığı buğday ve arpalarda görüldü." dedi.

Arkan, şunları söyledi:

İlaçlama yaptık ama geç kaldık, etkili olmadı. Yağışlar da devam ettiği için ilaç nüfuz edemedi. Bazı tarlalarımızda da ilaçlamanın etkisini gördük. Traktörle girdik ve yapraktan ilaçlama dediğimiz mücadeleyi yaptık. Yapraklarda sararma oluyor. Hastalık geçiren yerlerde bitki zayıf oluyor. Rekolteyi kısmen de olsa olumsuz etkiliyor."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Konya'nın 3 ilçesinde sel meydana geldi https://gazetebirlik.com/haber/konyanin-3-ilcesinde-sel-meydana-geldi-5169/

Ereğli'ye bağlı Kuskuncuk ve Bulgurluk mahallelerinde etkili olan yağmurun sele dönüşmesi nedeniyle birçok evi ve tarım işçilerinin kaldığı çadırları su bastı, tarım arazileri zarar gördü.

Selin ardından Kızılay Ereğli Şube Başkanlığı ve Kızılay gönüllüleri, vatandaşların yardımına koştu.

Selden zarar gören Bulgurluk Mahallesi'ndeki mevsimlik işçilerin gıda, kıyafet, mama, yorgan gibi ihtiyaçları karşılandı.

Ilgın ilçesine bağlı Çiğil Mahallesi'nde ve Esentepe Mahallesi Gölköy mevkisinde yoğun yağış dolayısıyla bazı evlerin bahçeleri ve yollar sular altında kaldı. Şiddetli yağış dolayısıyla yollarda sel meydana geldi.

Konya Su ve Kanalizasyon İdaresi (KOSKİ), itfaiye ve Ilgın Belediyesi ekipleri taşkın olan alanlarda su tahliyesi yaptı.

Alanda incelemelerde bulunan Ilgın Belediye Başkanı Yalçın Ertaş, "Hiçbir vatandaşımızın mağdur olmaması, can ve mal kayıplarının yaşanmaması için ekiplerimiz anında müdahale etti. İlçemizde yaşanan sağanak sonrasında herhangi bir can ve mal kaybının yaşanmaması da ayrıca bizleri sevindirmiştir." dedi.

Sel felaketinin etkili olduğu Çumra'nın İnli ve Yörükcamili mahallelerinde ahırlara giren sular nedeniyle 30 küçükbaş hayvan telef oldu, bazı tarım arazileri zarar gördü.

Çumra Kaymakamı Muhammet Fatih Türkman ve Çumra Belediye Başkanı Recep Candan selden zarar gören mahallelerde incelemelerde bulundu.

Belediye ekipleri araçlarla selin yaşandığı mahallelerde ilk müdahaleyi yaptı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Yağışlarla besin çeşitliliği artan leyleklerin popülasyonu yükseldi https://gazetebirlik.com/haber/yagislarla-besin-cesitliligi-artan-leyleklerin-populasyonu-yukseldi-2330/

Yeşildağ Mahallesi'ndeki "Leylekler Vadisi" ile Adaköy Mahallesi'ndeki "Leylekler Tepesi", leyleklerin yaşam sürdüğü yerlerin başında geliyor.

Martın başında gelmeye başlayan leylekler, ardıç ağaçlarındaki yuvalarına yerleşti. Beyşehir Gölü Milli Parkı'na çevresinde koloni oluşturan leyleklerin, üreme dönemi tamamladı.

Yavruları yumurtadan çıkan leylekler, göl çevresi başta olmak üzere sulak alanlardan yavrularını beslemek için yoğun çaba gösteriyor.

Sulak alanlar, zengin ve çeşitli beslenme fırsatları sunuyor

Necmettin Erbakan Üniversitesi Eğitim Fakültesi Biyoloji Eğitimi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Musa Dikmenli, AA muhabirine, bölgede gözlemlediği leyleklerin yuvalarına tarla ve sulak alanlardan yiyecek taşıdığını anlattı.

Yeşildağ Mahallesi'ndeki ardıç ağaçları üzerindeki yuvaların yavrularla hareketlendiğine işaret eden Dikmenli, şöyle konuştu:

"Mart ve nisan aylarında bölgeye gelen leyleklerin gözlemlerini yaptık. Beyşehir Gölü ve çevresi, önceki yıllarda aşırı kuraklıklardan çok etkilenmişti. Bu yıl yağışlar çok iyi gitti. Leylekler, daha çok suda yaşayan küçük organizmalarla beslendiği için suyun bol olması önemli. Leylekler de besinler uygun olduğu için daha çabuk toplandılar, koloniler oluşturdular ve yuva yaptılar. Leylek popülasyonunda önemli bir artışın olduğunu söyleyebiliriz."

Kara leylek sayısında da artış var

"Leylekler Vadisi" ile "Leylekler Tepesi"nin Türkiye'nin önemli leylek kolonilerine ev sahipliği yaptığını aktaran Dikmenli, "Bu sene çok sayıda ürediğini gözlemledik. Genelde 3-4 yumurta bırakıyorlar. Besin miktarı bol olduğunda bu sayı artabiliyor. Kara leyleklerde de bir artış gözlemledim. Bu çok sık görülen bir leylek türü değil. Ülkemizde daha az sayıda. Kuş türünde bir artışın olduğundan bahsedemeyiz ama türlerin popülasyonlarında bir genel artışı var." diye konuştu.

Dikmenli, son yıllarda gelişen farkındalıkla, hayvanların doğal hayatına müdahalenin az olmasının popülasyonun artmasına katkı verdiğini sözlerine ekledi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Konya'da 25 metre çapında, 15 metre derinliğinde obruk oluştu https://gazetebirlik.com/haber/konyada-25-metre-capinda-15-metre-derinliginde-obruk-olustu-3802/

Konya'nın Karapınar ilçesine bağlı Mısırlı Yaylası'nda pancar tarlasında vatandaşlar, obruk oluştuğunu fark etti.

Çapı yaklaşık 25 metre, derinliği ise 15 metreyi bulan obruğu görünce tedirgin olan vatandaşlar, durumu yetkililere bildirdi.

Obruğun oluştuğu sırada çevrede bulunan vatandaşlardan Tahir Akpınar, gazetecilere, duydukları gürültünün ardından obruğun oluştuğu yere gittiklerini söyledi.

Büyük bir tozla karşılaştıklarını ifade eden Akpınar, "Olay yerinde o an kimsenin olmaması ve çalışmaması da büyük şans, tarla sahibine geçmiş olsun." dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Konya'da aynı aileden 7 kişinin öldürülmesiyle ilgili sanığa verilen ceza istinafta hukuka uygun bulundu https://gazetebirlik.com/haber/konyada-ayni-aileden-7-kisinin-oldurulmesiyle-ilgili-saniga-verilen-ceza-istinafta-hukuka-uygun-bulundu-4849/

Merkez Meram ilçesi Hasanköy Mahallesi'nde 30 Temmuz 2021'de 7 kişinin öldürülmesiyle ilgili kararı taraf avukatlarının istinaf mahkemesine taşıması sonrası Konya Bölge Adliye Mahkemesi 1. Ceza Dairesi dosyayı inceledi.

1. Ceza Dairesi, tarafların istinaf gerekçelerinin esastan reddine karar vererek hapis cezasını hukuka uygun buldu.

Olay ve dava süreci

Merkez Meram ilçesi Hasanköy Mahallesi'nde 30 Temmuz 2021'de bir evde 7 kişinin ölü bulunduğu ihbarı üzerine adrese yönlendirilen sağlık ekipleri 7 kişinin de yaşamını yitirdiğini belirlemiş, cinayet zanlısı Mehmet Altun 4 Ağustos'ta yakalanmıştı.

Konya 4. Ağır Ceza Mahkemesince yargılanan sanıklar hakkında açıklanan mütalaada, katil zanlısı Mehmet Altun'un olay günü soğukkanlı ve silahlı şekilde, tanınmamak için maske ve kendisine ait olmayan bir araçla maktullerin evine gittiği, diğer sanıkların "azmettirmesi" olmadan olayı gerçekleştirmesinin hayatın olağan akışına aykırı olduğu belirtilmişti.

Sanık Altun'un "canavarca hisle tasarlayarak kasten öldürme" suçundan 7 kez ağırlaştırılmış müebbet, ayrıca "yakarak mala zarar verme", "nitelikli olarak konut dokunulmazlığını ihlal" ve "Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkındaki Kanun'a muhalefet" suçlarından hapisle cezalandırılması talep edilmişti.

Mütalaada, diğer sanıklar Yahya Çalık, İbrahim Keleş, Ramazan Çalık, Ali Çalık, Lütfi Keleş, Ali Keleş (Lütfi Keleş'in oğlu), Veli Keleş, Ali Keleş (Veli Keleş'in oğlu) ve Ayşe Keleş'in de "Canavarca hisle tasarlayarak kasten öldürmeye azmettirme" suçundan 7'şer kez ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılması istenmişti.

Bu sanıkların da "Yakarak mala zarar vermeye azmettirme" suçundan 3'er yıla kadar hapisle cezalandırılması, Ali Keleş'in (Harun Keleş'in oğlu) delil yetersizliğinden beraati talep edilmişti.

Altun'a 7 kişiye yönelik "canavarca hisle tasarlayarak kasten öldürme" suçundan 7 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası, ayrıca "yakarak mala zarar verme" suçundan 4 yıl, "nitelikli olarak konut dokunulmazlığını ihlal" suçundan 4 yıl, "Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkındaki Kanun'a muhalefet" suçundan 2 yıl hapis cezası verilmiş, diğer 10 sanığın ise beraatine hükmedilmişti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Konya Ovası son yılların en iyi bahar yağışını aldı https://gazetebirlik.com/haber/konya-ovasi-son-yillarin-en-iyi-bahar-yagisini-aldi-6667/

Kışı, beklentinin altında aldığı kar yağışıyla geçiren ovada, bitkinin gelişim dönemi olan şubat ayında da istenen seviyede yağış gerçekleşmedi.

İlkbaharın başından itibaren alınan yağışlar ovada sevinçle karşılandı.

Konya Ticaret Borsası (KTB) Başkanı Hüseyin Çevik, AA muhabirine, hububat ekiminin yapıldığı aylarda yağışların istenen seviyede gerçekleşmediğini söyledi.

Konya Ovası'nda, 2,5 milyon hektar alanın 900 bin hektarının sulanabildiğini ifade eden Çevik, "Kar yağışları istenen seviyede gerçekleşmedi. Bölgemizdeki nisan-mayıs yağışları bitki gelişimi için çok faydalı oldu. Bunu arazide de gözlemliyoruz. Kıraç alanlarda arpa ve buğday ekimi yapılıyor. Bu alanlardaki bitki gelişimi de sulak alanlardaki kadar gelişim sağlamış durumda." dedi.

Çevik, İç Anadolu'da geçen yıla göre buğday ve arpa ekim alanlarında yüzde 5 ile 7 arasında bir artışın olduğunu, bunun yalnızca kıraç alanları değil, sulak alanları da kapsadığını belirtti.

Alınan yağışlarla çiftçinin yüzünün güldüğünü ifade eden Çevik, şunları kaydetti:

"Mayıs ayındaki yağışlar 50 milimetrenin üzerine çıktı. Belki ocak-şubat aylarındaki kar yağışı azdı ama nisan-mayıs yağışları iyiydi. Son 15-20 yılın ortalamasının üzerinde bir yağış aldık. Ulusal Hububat Konseyinin raporlarına baktığımız zaman, buğdayda bu yılki rekoltenin geçen yıldan az olmayacağını ön görebiliyoruz. (Ülke genelinde) Bu rakamın yine 20 milyon tonun üzerinde olacağını tahmin ediyorum. Aşağı yukarı 7,5 ile 8,5 milyon ton civarında da arpa üretimi bekliyoruz."

"Çiftçi bu bahar yağışlarından son derece memnun"

Altınekin Ziraat Odası Başkanı Bekir Kağnıcıoğlu ise nisan-mayıs aylarında toprakla buluşan yağışların uzun yıllar ortalamasının üzerinde olduğunu dile getirdi.

Bu dönemde alınan yağışların hububata çok faydalı olduğuna işaret eden Kağnıcıoğlu, "Konya Ovası'nda en yoğun zirai faaliyetin yapıldığı Altınekin'de son 2 ayda metrekareye 150 milimetrenin üzerinde yağış düştü. Bitkinin suya en çok ihtiyaç duyduğu yağışları nisan-mayıs aylarında fazlasıyla aldık. Bu da rekolteye çok iyi yansıyacak. Çiftçi de bu bahar yağışlarından son derece memnun." ifadelerini kullandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Konya'da yolcu otobüsünün kamyona çarpması sonucu 1 kişi öldü, 15 kişi yaralandı https://gazetebirlik.com/haber/konyada-yolcu-otobusunun-kamyona-carpmasi-sonucu-1-kisi-oldu-15-kisi-yaralandi-603/

Halil İbrahim Çizmeci idaresindeki Kamil Koç firmasına ait 61 ABT 768 plakalı yolcu otobüsü, Seydişehir-Antalya kara yolunun 7. kilometresinde yolda temizlik çalışması yapan Karayollarına ait Ahmet Ecevit yönetimindeki 06 DOA 803 plakalı kamyona arkadan çarptı.

İhbar üzerine kaza yerine itfaiye, polis ve sağlık ekipleri sevk edildi.

Otobüs şoförü Çizmeci, olay yerinde hayatını kaybetti. Kamyon şoförü Ahmet Ecevit ve aynı araçta bulunan Ümmet Şahin ile otobüste bulunan İrem Ece Güler, Ömer Yavuzer, Gülşen İkbal Duran, Hüseyin Özcan, Mustafa Cengiz, Saliha Altınok, Helimcan Topuz, Selahattin Şahin, Aniş Yılmaz, Osman Sefa Özdemir, Muhammet Memişbey, Engin Söver ve Halil Cabacı yaralandı.

Ambulanslarla Seydişehir Devlet Hastanesi'ne kaldırılan yaralılardan Ahmet Ecevit ve Aniş Yılmaz'ın durumlarının ağır olduğu öğrenildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Mevlana Müzesi'ni 5 ayda 1 milyon 200 bin ziyaretçi gezdi https://gazetebirlik.com/haber/mevlana-muzesini-5-ayda-1-milyon-200-bin-ziyaretci-gezdi-2731/

Her yıl Mevlana'nın "Ne olursan ol yine gel" çağrısına uyarak, dünyanın dört bir yanından turistlerin ziyaret ettiği Mevlana Müzesi, tarih, kültür ve inanç turizmi açısından önemli bir potansiyeli barındırıyor.

Konya'nın merkez Karatay ilçesinde yer alan ve Mevleviliğin merkezi sayılan müze, yurt içi ve dışından çok sayıda ziyaretçiyi ağırlıyor.

Mevlana Müzesi'nde 10 bine yakın eser bulunurken, Mevlana'nın türbesinin bulunduğu Kubbe-i Hadra (Yeşil Kubbe) müzenin en çok dikkati çeken bölümünü oluşturuyor.

"Her geçen yıl yabancı ziyaretçi sayısı artıyor"

İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdüssettar Yarar, AA muhabirine, Mevlana Müzesi'nin Türkiye'de en çok ziyaret edilen müzelerden olduğunu söyledi.

Ülkedeki turizm sezonunun yavaş yavaş açıldığına değinen Yarar, "Geçen yıl yaklaşık 3 milyon 850 bin kişinin geldiği Mevlana Müzesi'ni bu yılın başından itibaren (1 Ocak-23 Mayıs döneminde) yaklaşık 1 milyon 200 bin kişi ziyaret etmiştir. Bu sene, geçen yılki rakamın daha da ötesine geçileceğini tahmin ediyoruz." diye konuştu.

Geçen yılın ilk 5 ayında müzenin ziyaretçi sayısının 988 bin 528 olarak kayıtlara geçtiğini anlatan Yarar, müzenin bu sene mayıs ayında yaklaşık 125 bin ziyaretçi tarafından gezildiğini dile getirdi.

Mayıs ayındaki ziyaretçilerden yaklaşık 60 bininin yabancı turistlerden oluştuğunu belirten Yarar, şöyle devam etti:

"Hazreti Mevlana dünyaya mal olmuş, abide şahsiyetlerimizin başında gelmektedir. O düşüncesiyle, insanlara sunduğu engin anlayışıyla ve hoşgörüsüyle gün geçtikçe dünya insanlığında karşılığını daha çok bulmaktadır. Bu karşılık da insanların Konya'ya gelmesine, Mevlana Müzesi'ni ziyaret etmesine fırsat vermektedir. Dolayısıyla her geçen yıl yabancı ziyaretçi sayısı artmaktadır."

Yarar, her yıl aralık ayında farklı temalarla düzenlenen Mevlana'nın Vuslat Yıl Dönümü Uluslararası Anma Törenlerine katılmak için kente dünyanın dört bir yanından çok sayıda yabancı turist geldiğini, ziyaretçi sayısının bu dönemde daha çok arttığını kaydetti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Bozkır kartalı "Yörük" yurda döndü https://gazetebirlik.com/haber/bozkir-kartali-yoruk-yurda-dondu-4790/

AA muhabirinin Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünden edindiği bilgiye göre, Konya'da uydu vericisi takılarak 1 yıldır takip edilen bozkır kartalı, "Türkiye'deki Nesli Tehlike Altındaki Türler İçin Eylem Planlarının Hazırlanması, Uygulanması ve İzlenmesi Projesi" kapsamında anlık takip ediliyor.

Yavruyken verici takılan Yörük'ün, Konya'dan Afrika'ya uzanan göç güzergahı anlık kaydedildi. Saatte 60 kilometre hızda, 2 bin metre yüksekte uçabilen Yörük'ün göç macerası genellikle bir hafta sürüyor. Sonbaharda güneye göç eden Yörük, mart-nisan ayları civarında tekrar ülkeye dönüyor.

Bozkır kartalı "Yeni Bir Metodoloji Kapsamında Türkiye'deki Nesli Tehlike Altındaki Türler İçin Eylem Planları Hazırlanması, Uygulanması ve İzlenmesi", kısa adıyla "tehlikedeki türler" projesi kapsamında, bilimsel kriterler neticesinde pilot tür olarak seçilen beş türden birisi olarak biliniyor. Neslinin ülkede kritik derecede tehlike altında olması, yani sadece 10 civarında üreyen çiftin kalmış olması, aynı zamanda şemsiye tür olarak korunmasının, diğer türlerin korunmasına da katkı sağlayacak olması nedeniyle pilot tür olarak seçildi. Bu kapsamda eylem planı hazırlamak için bilimsel veri oluşturmak amacıyla üreyen çiftlerin yuvalarındaki yavru bozkır kartalları uydu vericilerle izlenmeye başlandı.

Bu yuvalardan geçen yıl verici takılan ve Yörük ismi verilen yavru birey, 28 Haziran'da halkalandırıldı. 10 Ağustos'ta uçmaya başladı, bundan kısa bir süre sonra göç etmek amacıyla ülkeden ayrıldı. Kışı Çad, Nijerya ve Sudan'da geçiren Yörük, 10 Nisan'da tekrar doğduğu topraklara döndü. O zamandan bugüne kadar da kendine uygun bir yaşam alanı bulmak için ülkede hareketine devam ediyor.

Bozkır kartalı, her ne kadar halk arasında sıradan bir kartal gibi algılansa da aslında her kartal türü farklı habitatlara adapte olmuş olması nedeniyle önem arz ediyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Konya'da sağanak nedeniyle bazı ev ve iş yerlerini su bastı https://gazetebirlik.com/haber/konyada-saganak-nedeniyle-bazi-ev-ve-is-yerlerini-su-basti-9406/

Öğle saatlerinde başlayan sağanak nedeniyle Aziziye Mahallesi'nde bazı ev ve iş yerlerinde su baskınları yaşandı.

Konya Büyükşehir Belediyesi ve Ereğli Belediyesi ekipleri su baskınlarının olduğu yerlerde çalışma yaptı.

Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Oprukçu, gazetecilere, yoğun yağış sırasında yaşadıkları mağduriyet nedeniyle Aziziyelilerin yanında olduklarını söyledi.

Duruma ekiplerin müdahale ettiğini dile getiren Oprukçu, "Hemşerilerimiz müsterih olsun ekiplerimiz anında mahallemize intikal ettiler, gerekli tedbirleri alıyoruz. Her zaman olduğu gibi tüm hemşerilerimizin yanında olmaya devam ederek, Allah'ın izniyle birlik ve beraberlik içinde yaralarımızı saracağız." dedi.

AK Parti Ereğli İlçe Başkanı Zübeyir Dursun da oluşan zararların en kısa sürede giderileceğini ifade etti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Akgöl sazlıkları flamingolarla hareketlendi https://gazetebirlik.com/haber/akgol-sazliklari-flamingolarla-hareketlendi-3809/

Göçmen kuşların Türkiye'deki önemli göç yollarından biri üzerinde bulunan Akgöl sazlıkları, başta flamingolar olmak üzere birçok canlıya ev sahipliği yapıyor.

Yazın sonuna kadar bölgede kalması beklenen flamingolar, gün batımındaki toplu uçuşlarıyla, fotoğraf tutkunları ve doğaseverlerin ilgisini çekiyor.

Fotoğrafçılar için nadir bölgelerden

Ereğli Anadolu Fotoğraf ve Sinema Amatörleri Derneği Başkanı Tamer Gümüş, AA muhabirine, ilkbahar mevsimiyle Akgöl'ün hareketlendiğini anlattı.

Alanda çok sayıda kuş türü yaşadığını belirten Gümüş, "Burası göçmen kuşlar için büyük öneme sahip bir sazlık alan. O yüzden başta flamingo olmak üzere çeşitli kuşlara ev sahipliği yapıyor. Bizler de bazen gün doğumunda ve batımında kuşları fotoğraflamaya çalışıyor, doğanın bize sunduğu nimetlerden faydalanıyoruz. Burası kuş fotoğrafçılarının güzel çekim yapabilecekleri nadir bir bölge." ifadelerini kullandı.

Yörede yaşayan Bülent Tatır ise "Burası bizim kuş cennetimiz. Buraya yaz kış değişik türde kuşlar geliyor. Gölümüz, baharda artan sular ve kuşlarla daha da güzelleşiyor." dedi.

Fotoğrafçılardan Memduh Ekici, her mevsim gittikleri Akgöl'de değişik saatlerde fotoğraf çalışması yapmanın keyfini yaşadıklarını dile getirdi.

Doğaseverlerden Ereğli Dağcılık ve Spor Kulübü üyelerinden Oğuz Özsarı da gruplarıyla her sene birkaç kez Akgöl'de doğa yürüyüşü yaptıklarına değinerek, "Her gittiğimizde doğa bizi farklı sürprizlerle karşılıyor. Burada kendimizi çok huzurlu ve mutlu hissediyoruz. Stresten uzaklaşıyoruz." ifadesini kullandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Konya'da firari FETÖ hükümlüsü iki kardeş yakalandı https://gazetebirlik.com/haber/konyada-firari-feto-hukumlusu-iki-kardes-yakalandi-5490/

Konya'da Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) üyeliğinden kesinleşmiş hapis cezası bulunan iki kardeş yakalandı.

İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi ekipleri, aranan hükümlüler S.Ç. ile kardeşi E.Ç'nin kaldıkları adresi tespit etti.

Ekipler, düzenledikleri operasyonda 6 yıl 3'er ay kesinleşmiş hapis cezası olan firari iki kardeşi yakaladı.

Komiser yardımcısı E.Ç. ile öğretmen kardeşi S.Ç'nin sınav sorularını ele geçirdikleri gerekçesiyle meslekten ihraç edildikleri öğrenildi.

Örgütün şifreli haberleşme programı ByLock'u kullandıkları belirlenen iki hükümlü, emniyetteki işlemlerin ardından cezaevine teslim edildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Konya'da ticari araç ile otomobilin çarpıştığı kazada 5 kişi öldü https://gazetebirlik.com/haber/konyada-ticari-arac-ile-otomobilin-carpistigi-kazada-5-kisi-oldu-4509/

İbrahim Baştürk idaresindeki 42 BY 762 plakalı hafif ticari araç, Fevzi Paşa Mahallesi Sekizli Yaylası yolunda karşı yönden gelen Ergün Ata yönetimindeki 42 JF 252 plakalı otomobille çarpıştı.

İhbar üzerine kaza yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi.

Sağlık ekipleri sürücü Ergün Ata ile otomobildeki Hatice Ata, Naciye Öğür, Bekir Öğür ve ticari araçta bulunan sürücünün dedesi İbrahim Baştürk'ün hayatını kaybettiğini belirledi.

Yaralanan sürücü İbrahim Baştürk ile Hayriye Ata, ambulansla Karapınar Devlet Hastanesine kaldırıldı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Konya Şehir Hastanesi bölgenin sağlık yükünü çekti https://gazetebirlik.com/haber/konya-sehir-hastanesi-bolgenin-saglik-yukunu-cekti-9381/

Sağlık Bakanlığına bağlı üçüncü basamak sağlık kuruluşu Konya Şehir Hastanesi, açılışının gerçekleştiği 2 Ekim 2020'den bugüne Kovid-19 salgını başta olmak üzere yüz binlerce hastaya şifa dağıttı.

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından yüzlerce afetzedenin yaralarının sarıldığı Konya Şehir Hastanesi, 256'sı yoğun bakım, 108'i acil ve 30'u diyaliz yatağı olmak üzere 1250 yatakla hizmet veriyor.

Trijenerasyon sistemi ile kesintisiz enerjiye sahip hastanede 74 farklı branşta, 308 poliklinik odası, 266 yoğun bakım odası, 14 doğum ünitesi ve 49 ameliyathane bulunuyor. Sağlık merkezinde hava ambulanslarının kullanabilmesi için helikopter pisti de bulunuyor.

2022'de 92 bin ameliyat gerçekleştirildi

Hastanenin Başhekimi Oğuzhan Günenc, hastanenin açılışından bu yana verdiği hizmetle bölgenin sağlık üssü haline geldiğini söyledi.

Gönenc, hastanede yanık merkezi, hiperbarik oksijen tedavisi merkezi, çocuk kalp damar merkezi, girişimsel nöroloji ve inme merkezi ile bölgesel çapta hizmet verildiğine işaret ederek, şöyle konuştu:

"Kurulduğu günden bugüne kadar toplumun sağlık ihtiyaçlarını modern, fiziksel altyapısı ileri teknoloji ürünü, tıbbi imkanları ve deneyimli insan gücüyle karşılamak için var gücüyle çalışmaktadır. Hastanemizde şu anda 474 hekim, 329 asistan hekim olmak üzere 3 bin 494 sağlık çalışanımız görev yapmaktadır. Hastanemiz açıldığı günden bu yana Konya ve çevre illerdeki vatandaşlarımıza nitelikli sağlık hizmeti sunarak 2022'de 549 bini acil servisten olmak üzere 2 milyon 262 bin hastaya sağlık hizmeti sağladı. Aynı dönemde hastanemizde 35 bini özellikli olmak üzere 92 bin ameliyat gerçekleştirilmiştir."

Depremzedelere de şifa dağıttı

Konya Şehir Hastanesinin bölgesinde sağlıkta lokomotif kuruluş olmasını hedeflediklerini anlatan Günenc, şunları kaydetti:

"Hastanemizdeki ameliyat sayıları ve özellikli birimlerimizde yapılan işlem sayılarına baktığımızda hedefimize ulaştığımızı söyleyebilirim. Hastanemizin yanık merkezi 2 poliklinik ve 17 yatak ile hizmet vermektedir. Çevre illerdeki hastalarımıza bölgesel çapta sağlık hizmeti sunmaktadır. Çocuk kalp merkezimiz, Türkiye'deki 13 merkezden biri olup ülkenin dört bir yanından hasta kabul etmekte ve 0-18 yaş aralığında kalp hastası çocukların cerrahi işlemleri yapılabilmektedir. Yine inme merkezimiz, durumu oldukça ağır ve kritik olan yüzlerce hastaya müdahalede bulunmuş, bu hastalar erken ve doğru müdahaleler ile sağlığına kavuşmuşlardır. Hastanemiz merkez üssü Kahramanmaraş olan depremlerin ardından binlerce depremzedeye de destek oldu. Hastanemizi depremzede olarak başvuran binlerce hastamız oldu. Bu hastalarımızdan 63 yoğun bakımda 250'si serviste tedavi altına alındı."

"Hemşirelerimizin güler yüzü, tatlı dili yeter"

Hastanenin Nöroloji Bölümünde tedavi gören 71 yaşındaki Ahmet Işık, ilgi ve hizmetten çok memnun olduğunu belirterek, "Bu hastanede yapılan her şeyden memnunum. Bir kere temizliği, hemşirelerimizin güler yüzü, tatlı dili yeter." diye konuştu.

Refakatçi olarak babası Ahmet Işık’ın yanında kalan Tuba Işık da babasının Kıbrıs gazisi ve gurur kaynağı olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Babamın rahatsızlığı nedeniyle geldik. İki kez beynine pıhtı attı. Üzgündük, çok mutsuzduk, ne olacağını bilmiyorduk. Ama hastane bize umut oldu. Herkes çok iyi çok memnun kaldım. Gerek temizlik personellerimiz gerekse hemşirelerimiz, doktorlarımız olsun çok güler yüzlüler ve çok ilgileniyorlar. Geldiğimizde çok kötüydük ama şu an iyiyiz.”

Nöroloji Bölümünde tedavi gören bir diğer hasta 55 yaşındaki Feridun Büyükçelebi de Konya’nın Hadim ilçesinden geldiğini, hemşireler ve doktorların kendisiyle en iyi şekilde ilgilendiğini anlattı.

Gülşen Kartal ise çocuğunun öksürük şikayetiyle hastaneye başvurduklarını ilgi ve alakanın kendilerini mutlu ettiğini söyledi.

Kanser tedavisi gören 65 yaşındaki Süleyman Şanlıoğlu da hastanede sağlanan hizmetlere ilişkin memnuniyetini dile getirdi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Konya Ovası'nda çiftçi mart ve nisan yağışlarından memnun https://gazetebirlik.com/haber/konya-ovasinda-ciftci-mart-ve-nisan-yagislarindan-memnun-7016/

Konya'nın sahip olduğu geniş tarım arazilerinde başta buğday ve arpa olmak üzere çeşitli ürünler yetiştiren çiftçi, mart ve nisan yağışlarıyla hububatta kardeşlenme döneminin (çimlenen her bir tohumdan birkaç sapın meydana gelmesi) verimli geçmesini bekliyor.

Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Burak Kırkgöz, AA muhabirine, 2022 ekim-kasım döneminde hububatların ekilmeye başlandığını ancak ekim, kasım ve aralıkta yağışların yetersiz olduğunu anlattı.

Özellikle kıraç alanlarda ekilen tohumlarda bazı bölgelerde çürümeler, bazı bölgelerde seyrelmeler olduğunu belirten Kırkgöz, "O dönemde nisan yağmurları önemli diyorduk. Çok şükür mart ve nisan yağmurları yerinde ve zamanında yağdı. 1. ayın sonu, 2. ayın başında kar yağışı oldu. Arkasından gelen yağmurlar, ara ara gelen yağışlar ekim-kasım dönemindeki bitkilerdeki açıklıkları kapattı. Şu anda 'Ovada hububatların neşesi yerinde.' diyebiliriz. Kardeşlenme dönemine çok güzel girdiler, yağışlar tam zamanında ve yerinde yağdı. İstediğimiz şekilde de yağışlar geldi." diye konuştu.

Kırkgöz, mart ve nisanda gelen yağışın kuraklığı bitirdiği anlamına gelmeyeceğini ifade ederek, Meteoroloji Müdürlüğünün kuraklık haritasında Konya bölgesinde ciddi anlamda kuraklık seyri gösterdiğini aktardı.

"Hububatta problem yok"

Bu durumun baraj ve yer altı sularını da etkilediğini belirten Kırkgöz, şunları kaydetti:

"Şu an ovada ekili tek mahsul olan hububatta herhangi bir problemimiz yok. Nisandan sonraki yağışlar yine önemli. Bitkilerin sapa kalkmadan (başaklanma dönemi) sonra 'dane suyu' dediğimiz son suları kalıyor. 'Nisan sonlarına doğru o suları da alırsak rekoltede herhangi bir düşüş yaşamayız.' diye düşünüyoruz. Nisan ortalarında yeşil mahsul ekilmeye başlanacak. Barajdan suyun geldiği kanaldan sulama yapılan yerlerde çiftçilerimizin yeşil mahsul ekerken DSİ Bölge Müdürlüğü ile görüşerek ekmelerini tavsiye ediyoruz. Çünkü bazı bölgelerde suyun yeterli miktarda verilemeyeceğini biliyoruz. Yeşil mahsuldeki suyun eksikliği bitkide çok ciddi anlamda verim kaybına neden olur."

Kırkgöz, arazi kontrollerinde hububatta kök çürümesi ve mantara rastladıklarını ifade ederek, çiftçilerin ürünü kontrol ettirmeleri gerektiğini vurguladı.

Dönemsel yağışların ardından havaların ısınmasının, bakterilerin toprakta çalışmalarına neden olduğunu dile getiren Kırkgöz, "Bu da kök çürüklüğüne neden olabiliyor. Erken müdahaleyle kök çürüklüğünün önüne geçebiliriz. Geç kalınan tarlalarda yapılan ilaçlamaların herhangi bir faydası olmayacak. Şu dönemde çiftçilerimiz tarlalarını kontrol ettirirlerse, kök çürüklüğüyle erken mücadele ederlerse herhangi bir problem yaşamazlar." değerlendirmesini yaptı.

Karatay Ziraat Odası Başkanı Rifat Kavuneker de geçen günlerde hava sıcaklığının sıfırın altına düşmesi nedeniyle bazı arpa ve buğday çeşitlerinin zarar gördüğünü söyledi.

Hububatın nisanda kardeşlenme denen dallanma döneminde olduğunu ifade eden Kavuneker, "Don zararı inşallah ilaçla gübreyle düzeltilir, kökleri sağlam. Acilen nisan ve mayısta yağışa ihtiyacımız var. Yağışlar devam ediyor. İnşallah nisan boyunca yağışlı geçer, bakımları da iyi yaparsak atlatırız diye düşünüyoruz." dedi.

Çiftçi Mehmet Köroğlu da "Mart ve nisan yağmurları çok yağdı. Dondan dolayı biraz sıkıntı olmuştu ama inşallah yağan ve yağacak yağmurlar bizi biraz daha rahatlatacak." ifadesini kullandı.


]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Hatay'da kurulan Konya Konteyner Kenti'nin ilk etabına depremzedeler yerleşmeye başladı https://gazetebirlik.com/haber/hatayda-kurulan-konya-konteyner-kentinin-ilk-etabina-depremzedeler-yerlesmeye-basladi-5047/

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay yaptığı yazılı açıklamada, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'ta meydana gelen depremlerin ardından Konya olarak depremzedelerin yaralarını sarmak için Hatay'da tüm imkanları seferber ettiklerini belirtti.

Toplam 1000 konteynerden oluşacak konteyner kentlerin birinci etabında çalışmaların tamamlandığını ifade eden Altay, şunları kaydetti:

"Konya olarak Hatay'daki çalışmalarımıza aralıksız olarak devam ediyoruz. Şu anda konteyner kentimizin birinci etabındayız. Konya Büyükşehir Belediyesi, Meram, Karatay, Selçuklu belediyelerimiz, Konya Ticaret Odası, Konya Sanayi Odası ve Konya Ticaret Borsası olarak yaptığımız konteyner kentimizin ilk etabında 442 konteyner bulunuyor. Şu an itibarıyla altyapı çalışmaları tamamlandı. Birinci etabın ilk etabına vatandaşlarımız yerleşti. İnşallah burada da 442 ailemizi barındırmış olacağız. Konteyner kentimiz ayrıca sosyal amaçlar için sağlık kabini, güvenlik binası, çocuk oyun alanları, mescit ve yapacağımız camisiyle birlikte Konya'ya yakışır bir alan oldu. Hatay'ın yaralarını sarmak için gece gündüz demeden çalışıyoruz, gayret ediyoruz. Emeği olan herkese teşekkür ediyorum."

Açıklamada, temel eşyaların bulunduğu konteynerlere yerleşen depremzedelerin de Konya halkına ve konteynerlere yerleşmelerini sağlayan Konya Büyükşehir Belediyesine teşekkür ettiği belirtildi.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Konya Büyükşehir Belediyesi Hatay'a su ulaştırmaya devam etti https://gazetebirlik.com/haber/konya-buyuksehir-belediyesi-hataya-su-ulastirmaya-devam-etti-5598/

Büyükşehir Belediyesi, deprem bölgesindeki ve kentteki depremzedeler için çalışmalarına devam etti.

Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, sosyal medya hesabından Hatay'da yapılan çalışmaların fotoğraflarına da yer verdiği paylaşımda, "Hatay'da 1 günde yaptığımız 108 seferin sadece 4'ünü paylaşabiliyorum. Her damla suda emek var, dua var, millete hizmet sevdası var. Bu yardımlaşmanın hürmetine kuraklık seviyesinde olan Konya'mıza da bereket olsun inşallah." ifadesini kullandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Konya'da eylem hazırlığındaki PKK/KCK'lı kadın terörist yakalandı https://gazetebirlik.com/haber/konyada-eylem-hazirligindaki-pkkkckli-kadin-terorist-yakalandi-6875/

İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Emniyet İstihbarat Başkanlığı koordinasyonunda Diyarbakır ve Konya emniyet müdürlükleri tarafından yapılan çalışmalar sonucu, Konya'da PKK/KCK terör örgütü mensubu bir kadın terörist eylem hazırlığı içindeyken yakalandı.

Hakkında PKK/KCK terör örgütü içerisinde İran'da "sözde özel kuvvet" olarak faaliyet gösterdiği ve 2022 yılı içinde sansasyonel eylem yapmak amacıyla yurt içine geçtiği şeklinde bilgiler bulunan "XWEZA LİLAW" kod adlı "Gülda Bebek" isimli örgüt mensubunun, Konya'nın Meram ilçesinde bir ikamette gizlendiği ve örgüt üst yönetiminden eylem için talimat beklediği tespit edildi.

23 Şubat Perşembe günü akşam saatlerinde yapılan operasyonla yakalanan örgüt mensubunun saklandığı adreste yapılan aramada 1 adet 9 mm tabanca ve bu tabancaya ait 2 şarjör, 31 adet şarjöre basılı vaziyette fişek, bomba yapımında kullanıldığı bilinen lehim makinası, ampermetre, mini elektrik motoru ve motora bağlı elektrik devreleri, 3 adet küçük tüp başlığı, 2 adet küçük ampul ve muhtelif sayıda pil bloğu ele geçirildi.

Açıklamada, bombalı eylem gerçekleştirmek üzere son hazırlıklarını yaptığı anlaşılan örgüt mensubunun, Beyoğlu İstiklal Caddesi'nde 13 Kasım 2022'deki terör saldırısı benzeri bir eylem gerçekleştirme amacında olduğunun belirlendiği kaydedildi.

Yakalanan PKK/KCK terör örgütü üyesi ile irtibatlı 3 kişinin de gözaltına alındığı, şüphelilerin işlemlerine TEM Şube Müdürlüğünde devam edildiği kaydedildi.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Konya'da 37 metre çapında, 12 metre derinliğinde obruk oluştu https://gazetebirlik.com/haber/konyada-37-metre-capinda-12-metre-derinliginde-obruk-olustu-2601/

Reşadiye Mahallesi Seyit Hacı Yaylası'ndaki tarlada yaklaşık 1400 metrekarelik alanda meydana gelen obruğun, 12 metre derinliğinde ve 37 metre çapında olduğu belirlendi.

Konya Teknik Üniversitesi (KTÜN) Obruk Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Fetullah Arık, Karapınar'da dün yeni bir obruğun daha oluştuğunu söyledi.

Yeni oluşan obrukların son dönemde yaşanılan depremlerle bir bağlantısını bulamadıklarını vurgulayan Arık, şunları kaydetti:

"Karapınar'da vatandaşların söylediğine göre dün yeni bir obruk daha oluşmuş. Biz de bunu incelemek için obruk oluşan alandaydık. Ancak bugün olan deprem ya da 6 Şubat'ta olan büyük depremlerle bu oluşan obrukları ilişkilendiremedik. Hatta biz ölçüm yaparken deprem oldu. Ama zaten buradaki obruk önceden oluşmuştu. Büyük depremlerden de yaklaşık 20 gün sonra olmuş. Yani bu obruğun önceki büyük depremlerle de şimdiki depremle de bir ilişkisi yok. Daha doğrusu biz kuramadık. Bu obruk belki çökmeye hazırdı ve etkisi olmuş olabilir mi? Olabilir. Ancak deprem anında olmuş olsaydı o zaman 'Tamam depremden oldu.' diyebilirdik. Ama depremden 20 gün sonra olduğu için bunu diyemiyoruz."

Deprem ya da artçı sarsıntıların obruk oluşumunu etkilemediğini iddia eden Arık, "Eğer obruk çökmeye hazırsa o zaman deprem bu çökme etkenlerinden birisi olabilir. Yani hazır obruk sarsıntıyla çökebilir. Dünyada benzer ilişkiler kurulan yerler var. Ama biz bu bölgedeki depremlerle obrukları genel olarak kıyasladık, çok belirgin bir ilişki kuramadık." diye konuştu.

Hacı Seyit Yaylası'nda yaşayan Mehmet Yapar da Karapınar'da her zaman böyle obrukların oluştuğunu belirterek, şimdi de komşusunun tarlasında büyük bir obruk oluştuğunu söyledi.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Konya'da 4,3 büyüklüğünde deprem https://gazetebirlik.com/haber/konyada-43-buyuklugunde-deprem-2515/

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, saat 17.01'de, merkez üssü Ereğli ilçesi olan 4,3 büyüklüğünde sarsıntı kaydedildi.

Depremin, yerin yaklaşık 7 kilometre derinliğinde gerçekleştiği belirlendi.

Konya Valiliğinin Twitter hesabından yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Ereğli ilçesinde deprem meydana gelmiş olup herhangi bir olumsuz ihbar ulaşmamıştır. Saha taraması devam etmektedir. Depremi hisseden hemşerilerimize geçmiş olsun."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Konya'da yangın çıkan evde çöken çatının altında kalan 7 depremzede öldü https://gazetebirlik.com/haber/konyada-yangin-cikan-evde-coken-catinin-altinda-kalan-7-depremzede-oldu-8758/

Karatay ilçesi Yediler Mahallesi Sırrıağa Sokak'ta, biri misafir iki Suriyeli ailenin kaldığı müstakil evde yangın çıktı. Durumun bildirilmesi üzerine olay yerine çok sayıda polis, itfaiye ve 112 Acil Servis ekibi sevk edildi.

İtfaiye ekiplerinin yangına müdahalesi sırasında, evin çatı katı çöktü. Söndürme çalışmalarının ardından, olay yerine gelen iş makineleriyle evin enkazı kaldırıldı.

Ekipler, depremzede oldukları ve Gaziantep'in Nurdağı ilçesinden kente geldikleri öğrenilen aynı aileden 7 kişinin cesedine ulaştı.

Öte yandan, evde kiracı olarak oturan aileden iki kişi de yaralanarak ambulansla hastaneye kaldırıldı.

İtfaiye ekiplerince enkazdan alınan cenazeler, Konya Şehir Hastanesi morguna götürüldü.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com