tag:gazetebirlik.com,2015:cid-156 YeniBirlik Gazetesi YeniBirlik Gazetesi 2023-12-13T19:02:24+03:00 Ordu'da restore edilen tarihi Selimiye Konak ziyarete açıldı https://gazetebirlik.com/haber/orduda-restore-edilen-tarihi-selimiye-konak-ziyarete-acildi-4921/

Selimiye Mahallesi'nde 19. yüzyılın sonlarında inşa edilen üç katlı konak, Büyükşehir Belediyesince Valilik Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığının da desteğiyle restore edildi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Hilmi Güler, konağın açılışında, belediyelerin sadece altyapı çalışması yapmadığını söyledi.

Belediyelerin üstyapı da yaptığına işaret eden Güler, "Bunun en önemli örneklerinden birisi de kültür ve sanat faaliyetleridir. Bu çalışmalar hem bizi geçmişimizle birleştiriyor, güzel bir köprü oluşturuyor hem de gelecek için projeksiyon yapılmasını sağlıyor." dedi.

Güler, Ordu'daki tarihi binaları teker teker hizmete açtıklarını, böylece şehri geleceğe taşıdıklarını vurguladı.

Altınordu ilçesinin güzel eserlerinden biri olan Selimiye Konak'ın adeta mücevher hassasiyetiyle işlendiğinin altını çizen Güler, "Hayırlı olsun. Emeği geçen tüm arkadaşlarımızı tebrik ediyorum. Burası yeni sanatkarların doğacağı bir kültür merkezi olacak." diye konuştu.

Davetliler, konuşmaların ardından kurdele kesilerek açılışı yapılan konağı gezdi.

Yaklaşık 1 yılda tamamlanan restorasyon kapsamında konağın zemin ve ahşap döşemesi değiştirildi, özgün haline uygun şekilde çıtalı, işlemeli ve müzeyyen tavanlar ile pencere imalatı gibi birçok işlem geçekleştirildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ordu'da fırtına sonrası hasar tespitine başlandı https://gazetebirlik.com/haber/orduda-firtina-sonrasi-hasar-tespitine-baslandi-3077/

İl Afet ve Acil Durum Müdürü Osman Işık, AA muhabirine, kent genelinde etkili olan fırtına sonrası hasar tespit çalışmalarına başlandığını söyledi.

Çalışmaların, ilçe belediyeleri ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü koordinesinde yürütüldüğünü belirten Işık, "Şimdiye kadar 110 evin ve 1 caminin çatısının uçtuğuna yönelik ihbar aldık. Ekiplerimiz ihbar alınan noktalara giderek hasar tespiti yapıyor. Ekiplerimiz sahadalar ve çalışmalarını titizlikle yürütüyor." dedi.

Altınordu ilçesine bağlı Boztepe Mahallesi'nde yaşayan Sevda Gülderen, gazetecilere, fırtınayla evinin çatısının sökülerek yola düştüğünü ifade ederek, "Çok şükür olay anında dışarıda kimse yoktu. Büyük panik yaşadık. Ekipler gelerek hasar tespitini gerçekleştirdi." diye konuştu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ordu'da fırtına sonrası hasar tespitine başlandı https://gazetebirlik.com/haber/orduda-firtina-sonrasi-hasar-tespitine-baslandi-7312/

İl Afet ve Acil Durum Müdürü Osman Işık, kent genelinde etkili olan fırtına sonrası hasar tespit çalışmalarına başlandığını söyledi.

Çalışmaların, ilçe belediyeleri ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü koordinesinde yürütüldüğünü belirten Işık, "Şimdiye kadar 110 evin ve 1 caminin çatısının uçtuğuna yönelik ihbar aldık. Ekiplerimiz ihbar alınan noktalara giderek hasar tespiti yapıyor. Ekiplerimiz sahadalar ve çalışmalarını titizlikle yürütüyor." dedi.

Altınordu ilçesine bağlı Boztepe Mahallesi'nde yaşayan Sevda Gülderen, gazetecilere, fırtınayla evinin çatısının sökülerek yola düştüğünü ifade ederek, "Çok şükür olay anında dışarıda kimse yoktu. Büyük panik yaşadık. Ekipler gelerek hasar tespitini gerçekleştirdi." diye konuştu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
​Ordu Bölgesel Tarım Zirvesi'ne hazırlanıyor https://gazetebirlik.com/haber/ordu-bolgesel-tarim-zirvesine-hazirlaniyor-2553/

Türkiye'nin en yoğun bal üretimine ev sahipliği yapan Ordu, bölgesel Tarım Zirvesi'ne ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Geçtiğimiz yıl 20 bin tona yakın bal üretimiyle rekor kıran Ordu'da düzenlenecek zirveye sektörün önde gelen isimlerini buluşturacak.

MÜSİAD Ordu Şubesi'nin düzenlediği zirvenin moderatörlüğünü sektörün öncüsü AksuVital Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Aksu yapacak. Ordu Ramada Hotel'deki panelde Ordu Arıcılar Birliği Başkanı Akın Çiftçi, Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Sümeyye Şahin, Arıcılık Araştırma Enstitüsü Teknik Müdür Yardımcısı Ahmet Kuvancı birer konuşma yapacak.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ordu'da denizde çıkan hortum görüntülendi https://gazetebirlik.com/haber/orduda-denizde-cikan-hortum-goruntulendi-4083/

İlçede belli aralıklarla devam eden sağanağın ardından deniz üzerinde hortum meydana geldi.

Ünye'nin birçok noktasından görülen doğa olayını bazı ilçe sakinleri cep telefonu kamerasıyla kaydetti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ordu Kurul Kalesi'ndeki kazılarda yeni tarihi eserler bulunmaya devam ediyor https://gazetebirlik.com/haber/ordu-kurul-kalesindeki-kazilarda-yeni-tarihi-eserler-bulunmaya-devam-ediyor-631/

Ordu Kurul Kalesi'nde, 2010'da başlatılan arkeolojik kazı çalışmaları devam ediyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Ordu Büyükşehir Belediyesinin desteğiyle gerçekleştirilen ve 6'ncı Mithridates dönemine ait 2 bin 100 yıllık Ana Tanrıça Kibele heykeli ile yaklaşık 4 bin parça tarihi eserin bulunduğu Kurul Kalesi'ndeki kazılarda, bölgenin antik dönemi gün yüzüne çıkarılıyor.

Kazılar, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Yücel Şenyurt başkanlığında, 10'u arkeolog olmak üzere 35 kişilik ekiple sürdürülüyor.

Kazı Başkanı Süleyman Yücel Şenyurt, gazetecilere, 2010 yılında başlayan Ordu Kurul Kalesi'ndeki kazıların 14'üncü yılını aralık ayında tamamlayacağını belirtti.

Bu yıl devam eden kazıların kalenin idari yapılarının yer aldığı kuzey tarafında sürdürüldüğünü aktaran Şenyurt, titizlikle sürdürülen kazıda kale içerisinde çok güzel bir sarnıcın açığa çıkarıldığını söyledi.

Şenyurt, yaklaşık 8 metre derinlikte ve 11 metre genişliğinde tahmin ettikleri sarnıcın ortaya çıkarılması için çalışıldığı, henüz 4 metreye kadar inildiği bilgisini verdi.

Sarnıcın tamamının ortaya çıkarılmasının ardından üzeri kapatılarak koruma altına alınacağını kaydeden Şenyurt, bir taraftan kalenin idari kısımlarının da gün yüzüne çıkarıldığının altını çizdi.

Şenyurt, kalenin kuzey tarafında basamaklı bir kule tespit ettiklerini, bu kulenin yanında tarihi bir kapı olduğunu tahmin ettiklerini belirtti.

Bunların dışında yürütülen kazı çalışmaları sırasında sikke, çanak, çömlek, çeşitli silahlar, heykelcikler gibi parçaları da bulmaya devam ettiklerini söyleyen Şenyurt, bu eserlerin kazı evinde korunduğunu ifade etti.

Şenyurt, Kurul Kalesi'nde daha önce bulunan 2 bin 100 yıllık Ana Tanrıça Kibele heykelinin İstanbul'da konservasyonun tamamlandığını, heykelin Ordu'ya getirilmesi ve burada sergilenmesi için çalışmaların sürdüğünü sözlerine ekledi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ordu'da heyelan nedeniyle kapanan Karadeniz-Akdeniz yolunda çalışma başlatıldı https://gazetebirlik.com/haber/orduda-heyelan-nedeniyle-kapanan-karadeniz-akdeniz-yolunda-calisma-baslatildi-5013/

Mesudiye ile Ulubey ilçeleri sınırındaki Karadeniz-Akdeniz Yolu'nun Darıcabaşı Tüneli girişi, 10 Temmuz'da yaşanan heyelan sonrası ulaşıma kapatıldı.

Sürücülerin yaklaşık 2 aydır alternatif yolları kullandığı güzergahtaki yolun açılmasına yönelik çalışma yapılıyor.

İhale sürecinin ardından ekipler, bölgede onarım çalışması yürütüyor.

Mesudiye Belediye Başkanı Muammer Özer, AA muhabirine, Karadeniz-Akdeniz yolunun, yük taşımacılığında mesafeyi kısaltması bakımından önemli olduğunu söyledi.

Karayolları tarafından yapılan ihale süreci sonrası ilgili firmanın çalışmalara hızla başladığını belirten Özer, yolu, hava şartlarına göre yaklaşık 2 ay içerisinde yeniden ulaşıma açmayı planladıklarını dile getirdi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ordu'da ayakkabı tabanlarına sakladıkları uyuşturucuyla yakalanan 2 şüpheli tutuklandı https://gazetebirlik.com/haber/orduda-ayakkabi-tabanlarina-sakladiklari-uyusturucuyla-yakalanan-2-supheli-tutuklandi-1849/

Ordu'da düzenlenen operasyonda ayakkabı tabanlarına sakladıkları uyuşturucuyla yakalanan 2 şüpheli tutuklandı.

İl Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, İran uyruklu 2 şüpheliyi, uygulama noktasında yakaladı.

Şüphelilerin ayakkabı tabanına saklanmış 4 parça halinde toplam 936 gram metamfetamin maddesi ele geçirildi.

"Uyuşturucu madde ticareti yapmak" suçundan gözaltına alınan 2 şüpheli, emniyetteki işlemlerin ardından adliyeye sevk edildi.

Şüpheliler, çıkarıldıkları hakimlikçe tutuklandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Turistler Boztepe'den manzara izlemeden Ordu'dan ayrılmıyor https://gazetebirlik.com/haber/turistler-boztepeden-manzara-izlemeden-ordudan-ayrilmiyor-8366/

Altınordu ilçesinde 28 kabinin yer aldığı istasyonda teleferiğe binmek için uzun kuyruklar oluşturan ziyaretçiler, denizden yaklaşık 500 metre yükseklikteki Boztepe'ye eşsiz manzara eşliğinde ulaşıyor.

Yöresel ürün satış noktaları, yeme içme ve konaklama mekanlarının bulunduğu bölgeye gelenler, kenti ve Karadeniz'i kuş bakışı görmenin tadını çıkarıyor. Ziyaretçiler, adrenalin tutkunlarının paraşütle atlayarak süzüldüğü anları da ilgiyle takip ediyor.

Almanya'dan memleketi Giresun'a tatile gelen Fatma Sarıaydın, AA muhabirine, arkadaşıyla gezdikleri Ordu'da Boztepe'ye de çıktıklarını söyledi.

Sarıaydın, teleferikle vardıkları Boztepe'nin doğasının çok güzel olduğunu belirterek, "Teleferikle buraya çıkmak çok güzel. Sahilini de çok beğeniyorum. Her şeyi ile çok güzel olduğunu düşünüyorum. Herkese gelip görmesini öneririm." dedi.

Ailesiyle Kahramanmaraş'tan Karadeniz'e seyahat eden Durmuş Ali Çetinkaya, Ordu'nun beklediğinden daha güzel bir yer olduğunu dile getirdi.

Boztepe'nin de ayrı bir güzelliğe sahip olduğunu anlatan Çetinkaya, "Burası yolumun üzerindeydi. Teleferiği görünce durduk, buraya çıktık. Kahramanmaraş'tan Karadeniz'e yola çıktık. Ordu'dan geçiyordum, Giresun'a geçeceğiz. Deniz kenarına gitmek için çocuklarla geldik. Ordu beklediğimden daha güzel, gerçekten gelmeye değer." diye konuştu.

"Boztepe'den denizi izlemek de muhteşem"

Karadeniz turu için Batman'dan yola çıktıklarını ifade eden Çetin Ekinci, Ordu'nun Gölköy ilçesinin Ulugöl bölgesinde üç gece konakladıklarını söyledi.

Ulugöl'ün doğasının muhteşem olduğunu belirten Ekinci, şu değerlendirmede bulundu:

"Şimdi de teleferikle Boztepe'ye çıktık. Gerçekten teleferikle çıkmak çok güzel. Ücreti de fazla değil, uygun. Boztepe'den denizi izlemek de muhteşem. Buradan Uzungöl'e doğru gitmeyi düşünüyoruz. Gayet memnun kaldık yani. Karadeniz'in doğasını gerçekten görmek lazım. Birileri anlatır ancak insan kendisi bizzat görmeli. Görülmesi gereken muhteşem bir doğası var deniziyle yeşiliyle ormanlarıyla suyuyla güzel."

Ekinci, Karadeniz'in plajlarının da çok güzel olduğuna işaret ederek, "Genelde herkes Akdeniz plajlarını söylüyor ama biz Ordu Perşembe'de kamp yaptık. Gayet güzel yani kumu çok güzel, fazla dalgalı değil. Kamp alanıyla deniz birbirine çok yakın. Akdeniz'e alternatif düşünenler için uygun bir yer." ifadesini kullandı.

Antalya'dan turla bölgeye gelen Zehra Danış ise teleferikle çıktıkları Boztepe'nin çok güzel olduğunu aktardı.

Yaklaşık 6 yıl önce de ziyaret ettiği Ordu'yu çok sevdiğini, bu nedenle tekrar gelmek istediğini anlatan Danış, "Teleferikle buraya çıkmak çok güzel, muhteşem bir şey. Buraya gelip görme sebebim özellikle buydu, teleferiğe binerek buradan hem fotoğraf çekmek hem de güzel anılar biriktirmek." dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ordu'da tarım işçilerini taşıyan minibüs ile otomobilin çarpıştığı kazada 17 kişi yaralandı https://gazetebirlik.com/haber/orduda-tarim-iscilerini-tasiyan-minibus-ile-otomobilin-carpistigi-kazada-17-kisi-yaralandi-4378/

Ordu'da tarım işçilerini taşıyan minibüs ile otomobilin çarpıştığı kazada 17 kişi yaralandı.

Alınan bilgiye göre, Çamaş ilçe girişi yakınlarında, Ercan Ekinci yönetimindeki 34 JP 9538 plakalı mevsimlik tarım işçilerini taşıyan minibüs ile Uğur Güneş'in kullandığı 48 AAT 577 plakalı otomobil çarpıştı.
Kazada, sürücülerle birlikte araçlardaki 17 kişi yaralandı.

Olayın bildirilmesi üzerine kaza yerine 112 Acil Servis ekiplerinin yanı sıra jandarma, polis ve itfaiye ekipleri sevk edildi.

Yaralılar sağlık ekiplerinin ilk müdahalesinin ardından çevredeki hastanelere sevk edilirken, 3'ünün durumunun ağır olduğu öğrenildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ordu'da evlenme teklifi sırasında yüzüğü denize düşüren genç, kız arkadaşıyla nişanlandı https://gazetebirlik.com/haber/orduda-evlenme-teklifi-sirasinda-yuzugu-denize-dusuren-genc-kiz-arkadasiyla-nisanlandi-3929/

Altınordu ilçesinde yaşayan 24 yaşındaki Cem Günday, yaklaşık 1,5 yıl önce tanıştığı aynı yaştaki Şeyda Nur Tunç'a evlenme teklifinde bulunmak için hazırlık yaptı.

Kız arkadaşını 27 Temmuz'da sahile götürerek, meşaleler eşliğinde kiraladığı tekneye bindiren Günday, diz çöküp yüzük uzatarak Tunç'a evlenme teklif etti.

Bu sırada Cem Günday'ın elinden kayan yüzüğün denize düşmesi ile genç çiftin yanı sıra arkadaşları da şaşkınlık yaşadı.

Yüzüğü bulmak için denize giren Günday, aramalara rağmen sonuç alamadı. Gençlerin yardım istediği bir dalgıç, yüzüğü bularak çifte teslim etti.

Cem Günday, evlilik teklifine "Evet" yanıtını aldığı Şeyda Nur Tunç'un parmağına yüzüğü taktı.

Gençlerin sosyal medya hesaplarından yayınladığı, evlilik teklifi sırasında yüzüğün denize düştüğü anlara ait görüntüler ise ilgi çekti.

Günday ve Tunç, geçen hafta aile arasında yapılan törenle nişanlanarak, evlilik yolunda ilk adımı attı.

"Farklı bir şey olmasını istiyorduk. Çok çok farklı bir şey oldu"

Cem Günday,  farklı bir şey yapmak için düşünüp kız arkadaşına teknede evlilik teklifinde bulunmaya karar verdiğini söyledi.

Evlilik teklifini yaptıktan sonra kutudan çıkarmaya çalıştığı yüzüğün elinden denize düştüğünü belirten Günday, "Yüzüğü denize düşürdükten sonra büyük şaşkınlık yaşadık. Sonrasında ne yapacağımı şaşırdım. 5-10 dakika düşündükten sonra üzerimi çıkardım ve denize daldım. Yüzüğü bulamadım. Çevredekiler dalgıç çağırdı, onlar sayesinde denizden yüzüğü aldık." dedi.

Günday, sonrasında farklı bir duyguyla yüzüğü kız arkadaşının parmağına taktığını dile getirerek, "Farklı bir şey olmasını istiyorduk. Çok çok farklı bir şey oldu. Biz de şaşırdık bu durumun buralara kadar gelmesine." diye konuştu.

Görüntünün sosyal medyada yayınlanmasından sonra insanlardan çok farklı tepkiler aldıklarını anlatan Günday, "İyi ve kötü şeyler söyleyenler oldu. Tabii biz hepsini eğlence olarak gördük. Böyle gülerek karşıladık. Daha çok, 'Yardım edelim, tekrar yüzük al, bir tane daha yüzük alalım, bu böyle kalmasın' diye yazanlar oldu. Onlar bizi baya güldürdü." ifadesini kullandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ordu'da doktoru darbettiği iddia edilen hasta yakını tutuklandı https://gazetebirlik.com/haber/orduda-doktoru-darbettigi-iddia-edilen-hasta-yakini-tutuklandi-8260/

Fatsa Devlet Hastanesi'nde görevli kadın doğum uzmanı Dr. Okay Kurtbay, odasında hasta yakını Ü.E. tarafından darbedildi.

Kafasından darbe alan doktor, hastanenin acil servisinde tedavi edildi.

Olayın ardından gözaltına alınan şüpheli, emniyetteki işlemlerinin ardından Fatsa Adliyesi'ne sevk edildi. Ü.E, çıkarıldığı nöbetçi hakimlikçe tutuklanarak cezaevine gönderildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ordu'da denizin üzerinde son birkaç günde iki kez hortum görüldü https://gazetebirlik.com/haber/orduda-denizin-uzerinde-son-birkac-gunde-iki-kez-hortum-goruldu-4377/

İlçede öğle saatlerine doğru deniz üzerinde oluşan hortum, birçok noktadan görüldü.

Vatandaşlar, hortumu cep telefonu kamerasıyla görüntüledi.

Ünye'de 10 Temmuz'da da yağışın ardından denizde hortum meydana gelmişti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Karadeniz'in incisi Ordu, güvenli plajlarıyla yüzme keyfi yaşatıyor https://gazetebirlik.com/haber/karadenizin-incisi-ordu-guvenli-plajlariyla-yuzme-keyfi-yasatiyor-678/

Ordu Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığınca, denize kıyısı olan Gülyalı, Altınordu, Perşembe, Fatsa ve Ünye ilçelerinde güvenli plajlar belirlendi.

Denizde yüzülebilecek alanların plastik mantarlarla çevrildiği güvenli 19 noktada, soyunma kabinleri, duş, tuvalet, çeşme ve cankurtaranların gözetleme kuleleri yer alıyor.

Başkanlığa bağlı Ordu Su Kazalarını Engelleme Merkezi (OSKEM) bünyesinde görev alan 87 cankurtaran, boğulma tehlikesine karşı çalışmalarını yürütüyor.

OSKEM'in bağlı bulunduğu Arama Kurtarma ve Müdahale Şube Müdürü Ali Güneş, AA muhabirine, oluşturdukları güvenli 19 plajda 87 cankurtaran personelinin 5 jetski, 3 zodyak botu, 4X4 ATV ile görev aldığını söyledi.

Güneş, cankurtaranların vatandaşlara gerekli uyarı ikazlarını yaptığını, olaylara anında müdahale ettiğini anlatarak, "Arkadaşlarımız geçen yıl güvenli plajlarımızda yaklaşık 125 vatandaşımıza müdahalede bulundu, boğulmaktan kurtardı, bu yıl şu ana kadar 10 boğulma vakasına müdahale etti. Güvenli plajlarımızın hiç birisinde çok şükür şu ana kadar bir can kaybı yaşamadık." dedi.

Vatandaşlara belirlenen 19 plajda denize girmelerini öneren Güneş, tehlikeli gördükleri yerlerde plaj açmadıklarını, buralardaki uyarı tabelalarındaki QR kodunu telefona okutulduğunda en yakın plaj konumunun çıktığını aktardı.

Bilinmeyen bölgelerde denize girilmemesi gerektiğine dikkati çeken Güneş, denize girilip girilmeyeceğini belirten uyarı bayraklarının da plajlarda bulunduğunu ifade etti.

Güneş, ekiplerin deniz kötü olsa dahi 10.30 ile 19.00 saatleri arasında burada görevde olduğunu kaydederek, "Ola ki vatandaşlarımız bütün riskleri göze alıp denize girmeyi zorlayabilir diye. Burada uyarmak için de ekiplerimiz bekliyor oluyorlar." diye konuştu.

Vatandaşlara "uyarılara mutlaka uyun" çağrısı

Valilik, büyükşehir belediyesi, jandarma, emniyet, milli eğitim müdürlükleri ile bilgilendirici ve eğitici broşürler de dağıttıklarını anlatan Güneş, şunları kaydetti:

"Karadeniz gerçekten Akdeniz'e, Ege'ye göre biraz daha tuz seviyesi düşük olduğu için kaldırma kuvveti düşük. Boğulma tehlikesi daha fazla. Vatandaşlarımız kesinlikle bu bilinçle hareket etmeliler. Hava şartlarının kötü olduğu durumlarda, zaten meteorolojiden bize direkt dalga seviyesinin yükseldiği ve denize girmenin tehlikeli olduğuyla alakalı uyarı geliyor. Biz hemen kırmızı bayrağımızı çekip vatandaşları denizden çıkmaları konusunda uyarıyoruz. Vatandaşlarımızdan bu uyarılara mutlaka uymalarını, cankurtaran arkadaşlarımızın hiç bir şekilde kendi keyfi olarak denizden kimseyi çıkarmayacağını bilmeleri gerektiğini istiyorum. Bu uyarıları dikkate alarak da deniz aktivitesini sonlandırmasını rica ediyoruz. Çünkü biz onların güvenliği için buradayız."

Güneş, rip akıntısına karşı da uyarılarda bulunarak, "Normal dalga seyrinden hariç kıyıya gelen dalgaların tersine bir dalga hareketi ve orada bir beyazlanma, köpüklenme, denizin bir karışık hali varsa, bu yaklaşık 10 metre genişliğinde bir alandır, bu alanda denize girmesinler. Eğer ki bilmeden kazara girmişlerse ve bu rip akıntısına kapılmışlarsa kıyıya paralel bir şekilde sağ ya da sola yüzerek bu akıntıdan kolayca kurtulabilirler." şeklinde konuştu.

"Buranın sahili de çok güzel"

Ailesiyle Altınordu ilçesindeki Akyazı Plajı'na gelen Şafak Hüner, Tokat'tan Ordu Üniversitesi'nde okuyan kızının yanına geldiklerini belirtti.

Buraya gelmişken denizden de faydalanmak istediklerini vurgulayan Hüner, "Buranın sahili de çok güzel. Tokat'ta deniz olmadığı için hazır buraya gelmişken denizden de faydalanalım dedik. Geldik ve denize girdik. Hava, deniz, kumsal, her şey güzel. Oluşturulan güvenli ortam da güzel." ifadelerini kullandı.

Eşi ve çocuğuyla plajda vakit geçiren Ordulu Süriye Canverdi ise özellikle çocuklarını yüzdürmek için denize geldiklerini aktararak, "Hava güzel, deniz güzel. Bu anlamda memnunuz. Tercih edenler Ege'ye Akdeniz'e de gidiyor. Ama burası kendi memleketimiz, kendi denizimiz. Deniz etrafı çevrili, güzel. Korkusuz denize giriyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ordu'da Karadeniz Sahil Yolu'nun heyelandan kapanan kesimleri ulaşıma açıldı https://gazetebirlik.com/haber/orduda-karadeniz-sahil-yolunun-heyelandan-kapanan-kesimleri-ulasima-acildi-4126/

Kentte 8 Temmuz'da etkisini artıran sağanağın yol açtığı tahribatın giderilmesi için çalışmalar devam ediyor.

Heyelan sebebiyle kapanan Karadeniz Sahil Yolu'nun Ordu-Samsun güzergahındaki Altınordu ilçe geçişi ile Ordu-Giresun güzergahındaki Gülyalı ilçe geçişi, temizlik çalışmalarının ardından trafiğe açıldı.

Taşbaşı Mahallesi'nden Sırrıpaşa Caddesi'ne bağlanan noktada da biriken toprak ve hafriyat kaldırıldı.

Vali Tuncay Sonel, yolun açılmasıyla ilgili sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı:

"Ordu-Giresun güzergahımızda Gülyalı ilçemiz geçişi ile Ordu-Samsun güzergahımızda Altınordu ilçemiz geçişi, heyelandan dolayı kapanmıştı. Karayolları teşkilatımızın özverili çalışması, şehir hastanemiz ve çevre yolu inşaatlarımızdaki firmalarımızdan aldığımız iş makineleri takviyesi ile an itibarıyla her iki yolumuz da trafiğe açılmıştır. Ekiplerimize teşekkür ediyorum."

Öte yandan, kentte etkisini sürdüren yağış nedeniyle bazı cadde ve sokaklarda su birikintileri oluştu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ordu'daki teleferik Kurban Bayramı tatilinde 50 bin yolcu taşıdı https://gazetebirlik.com/haber/ordudaki-teleferik-kurban-bayrami-tatilinde-50-bin-yolcu-tasidi-321/

Büyükşehir Belediyesinden yapılan yazılı açıklamada, Kurban Bayramı tatilinde Ordu'nun en kalabalık günlerini geçirdiği belirtildi.

Bayram için kente gelen yerli ve yabancı birçok turistin tarihi ve turistik yerleri gezdiği ifade edilen açıklamada, en çok ilginin ise Boztepe'ye ulaşımı sağlayan teleferiğe olduğuna dikkat çekildi.

Ordu'yu kuşbakışı izlemek isteyenlerin teleferiği tercih ettiği bildirilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"530 metre yükseklikte kentin cazibe merkezlerinden biri olan, yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı haline gelen Boztepe'ye ulaşımda büyük kolaylık sağlayan teleferik binlerce kişiyi ağırladı. Ordu'nun kuş bakışı görünüşünü seyretmek isteyen on binlerce yerli ve yabancı turist, bayram tatilinde Boztepe'ye akın etti. Boztepe'ye çıkmak isteyenler teleferiği tercih ederken, istasyon önünde ise metrelerce kuyruk oluştu. 9 günlük bayram tatilinde teleferiği 50 bini aşkın kişi kullandı."

Açıklamada, vatandaşların ayrıca Ters Ev, Rüsumat No:4 Gemisi ve Açık Hava Müzesi, Hoynat Adası ile Yason Burnu gibi tarihi ve turistik mekanlara da ilgi gösterdiği aktarıldı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ordu'da kurban pazarları ve kesim yerlerinde hareketlilik sürdü https://gazetebirlik.com/haber/orduda-kurban-pazarlari-ve-kesim-yerlerinde-hareketlilik-surdu-2464/

Kentte kurbanlık almak için bayramın ikinci gününü bekleyenler, Eskipazar Mahallesi'nde kurulu Altınordu Hayvan Pazarı'na geldi. Büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar için besicilerle sıkı pazarlık yapan vatandaşlar, ardından kesim alanında kurbanlarını kestirdi.

Perşembe ilçesinde besicilik yapan Ümit Çarkçı, AA muhabirine, pazara getirdiği 150 hayvandan sadece 20'sinin kaldığını söyledi.

İkinci gün gelenlerin alım ve kesim bakımından daha rahat ettiğini anlatan Çarkçı, "Her gelen bekletilmeden gönderiliyor, daha rahat alışveriş oluyor. Bu anlamda da ikinci gün tercih edenlere teşekkür ediyorum." dedi.


]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ordu'da havlayan köpekten korkarak kaçan 2 çocuğa otomobil çarptı https://gazetebirlik.com/haber/orduda-havlayan-kopekten-korkarak-kacan-2-cocuga-otomobil-carpti-8551/

İlçenin Bahçelievler Mahallesi'nde 11 yaşındaki E.O. ile 13 yaşındaki E.O. yolun karşısına geçtikleri sırada, bir sitenin bahçesinde havlayan köpekten korkarak koşmaya başladı.

F.T'nin kullandığı 52 AAP 584 plakalı otomobil, aniden yola çıkan çocuklara çarptı.

Çarpmanın etkisiyle yaralanan çocuklar, çevredekilerin ihbarı üzerine olay yerine gelen 112 Acil Sağlık ekiplerince Ordu Devlet Hastanesine kaldırıldı.

Bacağı kırılan çocuk hastanede tedavi altına alınırken, hafif yaralanan diğeri ise tedavisinin ardından taburcu edildi.

Sürücü, emniyetteki ifadesinin ardından serbest bırakıldı.

Öte yandan olay anı bölgedeki bir iş yerinin güvenlik kameralarına yansıdı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ordu'da üç ilçenin bağlantı yolu heyelan nedeniyle ulaşıma kapandı https://gazetebirlik.com/haber/orduda-uc-ilcenin-baglanti-yolu-heyelan-nedeniyle-ulasima-kapandi-7238/

Kabataş ilçesinde öğle saatlerinde etkisini gösteren sağanak hayatı olumsuz etkiledi.

İlçenin Şifasuyu Mahallesi Köleli mevkisindeki Kabataş-Gölköy-Aybastı bağlantı yolunda heyelan meydana geldi.

Büyükşehir Belediyesi ve Kabataş Belediyesi ekipleri, yolun ulaşıma açılması için çalışmalarını sürdürüyor.

Heyelan meydana gelen bölgede inceleme yapan Kabataş Belediye Başkanı Yakup Yılmaz çalışmalar hakkında bilgi aldı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ordu'nun iki ilçesinde sağanak dolayısıyla su baskını ve heyelan meydana geldi https://gazetebirlik.com/haber/ordunun-iki-ilcesinde-saganak-dolayisiyla-su-baskini-ve-heyelan-meydana-geldi-312/

Kentte dün akşam saatlerinden itibaren etkisini gösteren sağanak dolayısıyla Fatsa ilçesindeki Bolaman ve Güvercinlik dereleri taştı. Derelerle aynı adı taşıyan mahallelerdeki bazı binaların zemin katlarındaki daire ve iş yerlerini su bastı.

Büyükşehir Belediyesi ve Fatsa Belediyesi ekipleri, ev ve iş yerlerinde biriken suyu tahliye çalışmalarını sürdürüyor.

Güvercinlik Deresi üzerindeki beton köprü ise ayaklarının hasar görmesi sonucu iş makinesi yardımıyla yıkıldı.

Sağanak, Fatsa Ziraat Odası Çiftçi Eğitim ve Üretim Merkezi ile ilçenin bazı noktalarındaki tarım arazilerine de zarar verdi.

Kabataş ilçesinde de çeşitli noktalarda heyelan oldu.

İlçe Belediye Başkanı Yakup Yılmaz, yağışın zaman zaman şiddetini arttırdığını, dolayısıyla da menfezlerin tıkandığını söyledi.

Ekiplerin, heyelan nedeniyle ulaşıma kapanan bazı mahalle yollarını açmak için çalışmalara devam ettiğini vurgulayan Yılmaz, ilçede fındık bahçelerinde de hasar oluştuğuna dikkati çekti.

Öte yandan ilçenin Şifasuyu Mahallesi'nin Gülbahçe mevkisinde ikamet eden Şule Paban, heyelan nedeniyle mahalle yolu ulaşıma kapandığı için işe gidemediğini belediye ekiplerine bildirdi.

Bölgede iş makineleri ile çalışmalara başlayan ekipler, Paban'ı kepçenin ön kısmında ulaşıma açık noktaya taşıdı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ordu'da sağanak su baskınlarına neden oldu https://gazetebirlik.com/haber/orduda-saganak-su-baskinlarina-neden-oldu-3420/

Kentte gece saatlerinde etkisini gösteren sağanak sonucu cadde ve sokaklarda bazı noktalarda su birikintileri oluştu.

Altınordu ilçesi Uzunisa Mahallesi Alantepe mevkisindeki yol suyla doldu, tarım arazilerinde hasar meydana geldi.

Perşembe ilçesi Efirli Mahallesi'nde bir sitenin zemin katındaki daireleri su bastı. İhbar üzerine bölgeye Ordu Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (OSKİ) ile itfaiye ekipleri sevk edildi. Ekipler, evlerdeki suyun tahliyesini gerçekleştirdi.

Evi su basan Yaşar Taş, gazetecilere, yattığı sırada yağış nedeniyle evinin bu hale geldiğini söyledi.

Site yöneticisi Telat Hava ise zemin kattaki 7 daireyi su bastığını, vidanjörle su tahliyesi için çalışma yürütüldüğünü dile getirdi.

Efirli Mahallesi Muhtarı Erol Kütük de ilgililerle görüştüklerini ve ardından ekiplerin geldiğini belirterek, "Komşularımızın yaralarına bir şekilde ilaç olmaya çalıştık. Şu anda suların tahliyesi yapılıyor. İlgililere ve ekiplerimize teşekkür ediyoruz, bizleri yalnız bırakmadılar." dedi.

Büyük bir afet olduğunu, yağışın bir anda geldiğini anlatan Kütük, "İnsanlar mağdur oldu ve eşyaları tamamıyla hasar gördü. Yarım metre gibi bir su, baskınla evlere geldi. Her şey Allah'tan geliyor. Biz de elimizden geleni sonuna kadar yapmaya çalışıyoruz. Yaşar Bey'in ailesini de komşuları misafir ediyor." diye konuştu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ordu'nun Aybastı ilçesinde sağanak bazı yollarda hasara yol açtı https://gazetebirlik.com/haber/ordunun-aybasti-ilcesinde-saganak-bazi-yollarda-hasara-yol-acti-6172/

İlçede akşam saatlerinde başlayan sağanak sonucu Aybastı-Kabataş ile Aybastı-Gölköy ilçeleri arasındaki kara yollarının bazı bölümlerinde hasar oluştu.

Yağış dolayısıyla Aybastı Pelitözü Mahallesi ile Perşembe Yaylası'na bağlı oba yollarında ise toprak kaymaları meydana geldi.

Aybastı Belediye Başkanı Beytullah Geçtan, AA muhabirine, aniden başlayan sağanağın ilçe genelinde yaklaşık 30 dakika sürdüğünü söyledi.

Yağışla birlikte özellikle ilçeye ulaşım sağlanan kara yollarının bazı noktalarında hasar meydana geldiğini aktaran Geçtan, ilçede bazı yerlerde ise toprak kaymalarının olduğunu ifade etti.

Geçtan, altyapının sağanakla birlikte hasar gördüğünü kaydederek, menderesleri ile bilinen Perşembe Yaylası'nda da su taşkınlarının oluştuğunu belirtti.

Belediye Başkanı Geçtan, hasar oluşan yol ve toprak kaymalarının meydana geldiği bölgelerde Aybastı Belediyesi ile Büyükşehir Belediyesi ekiplerinin çalışmalarını sürdürdüğünü sözlerine ekledi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ordu'da sağanak nedeniyle Esenli Deresi taştı https://gazetebirlik.com/haber/orduda-saganak-nedeniyle-esenli-deresi-tasti-9075/

Aybastı Belediye Başkanı Beytullah Geçtan, AA muhabirine, aniden başlayan sağanağın ilçe genelinde yaklaşık 15 dakika sürdüğünü söyledi.

Yağış dolayısıyla bazı derelerin debisinin yükseldiğini vurgulayan Geçtan, "Reşadiye-Aybastı kara yolu güzergahındaki Esenli Deresi taşarak yolu kapattı. Ekiplerimiz iş makineleriyle çalışmalara devam ediyor. Şu anda yolu açtık, kontrollü geçiş sağlanıyor." dedi.

Geçtan, ilçe merkezinde menfezlerin tıkanmasına bağlı su birikintileri de oluştuğunu ifade ederek, yağışın yollara sürüklediği rüsubatın temizlenmesi için çalışmalara devam edildiğini aktardı.

Yağışın ilçede bazı yolların yanı sıra tarım arazilerinde de zarara yol açtığı belirtildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ordu'nun Çambaşı Yaylası'nda kar yağışı etkili oluyor https://gazetebirlik.com/haber/ordunun-cambasi-yaylasinda-kar-yagisi-etkili-oluyor-4525/

Kabadüz ilçesine bağlı yüksek kesimdeki Turnalık Mahallesi ile 2 bin rakımlı Çambaşı Yaylası ve çevre obalarda sabah başlayan yağmur, akşam saatlerinde yerini kara bıraktı.

Bazı noktaların beyaza büründüğü yayla ve çevresinde, kar yağışı etkisini sürdürüyor.

Kabadüz Belediye Başkanı Yener Kaya da Çambaşı Yaylası'ndaki esnafa yaptığı ziyaret sırasında kar yağışını bir süre izledi.

Bu arada, Karayolları, Büyükşehir ve Kabadüz belediyelerine ait iş makineleri de yüksek kesimlerde hazır bulunduruluyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Tek ayaklı martı, Halk Eğitim kursiyerlerince besleniyor https://gazetebirlik.com/haber/tek-ayakli-marti-halk-egitim-kursiyerlerince-besleniyor-5929/

Altınordu Halk Eğitimi Merkezinde devam eden çinicilik kursuna katılan kursiyerler, sınıfın penceresine gelen martının sol ayağının olmadığını fark etti.

Pencereye gelen martıyı eli boş göndermeyen kursiyerler, ekmekle besledikleri kuşa "Şanslı" adını verdi.

Kursiyerlerden Birol Yılmaz'ın 2 haftalık çalışmayla martının resmini yaptığı tabak ise sınıfın kapısına asıldı.

Kursta 5 yıldır eğitmenlik yapan Hatice Yıldız, AA muhabirine, yaklaşık 4 senedir martının hemen hemen her gün aynı saatlerde gelerek sınıfın camına vurduğunu belirterek, her geldiğinde kendisini ekmekle beslediklerini söyledi.

Martının tek ayağının olmamasının kendilerini çok etkilediğini dile getiren Yıldız, kursiyerlerinden Birol Yılmaz'ın martıyı tabağa resmettiğini, bunun kendileri için çok anlamlı bir çalışma olduğunu ifade etti.

"Martı pencere önüne gelerek gagasıyla cama vurur"

Birol Yılmaz da çini kursuna yaklaşık 3 yıldır devam ettiğini belirterek, "Her gün bir martı pencere önüne gelerek oldukça kibar bir şekilde gagasıyla cama vurur. Kursiyerler olarak yanımızda getirdiğimiz ekmekle tek ayağı olmayan martıyı besliyoruz." dedi.

Doyduktan sonra giden martıyı tüm kursiyerler gibi kendisinin de çok sevdiğini vurgulayan Yılmaz, "Bir gün oturup düşünürken kurs hocasına martıyı ölümsüzleştirmek istediğimi ilettim. Bundan yola çıkarak martıyı tabak üzerine işledim. Çok da güzel oldu. Bu martıyı ömrümüz boyunca unutmayacağız." diye konuştu.

Yılmaz, martının adını "Şanslı" koyduklarını ifade ederek, "Gerçekten martı çok şanslı. Her kursiyerimiz kendisi ile yakından ilgileniyor. Martının tek ayağının olmaması aramızda duygusal bir bağ oluşturdu." dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ordu'da kar ve soğuk hava sonrası fındıkta hasar tespitine başlandı https://gazetebirlik.com/haber/orduda-kar-ve-soguk-hava-sonrasi-findikta-hasar-tespitine-baslandi-6142/

Büyükşehir Belediyesinden yapılan yazılı açıklamada, kentte 3 gün etkili olan soğuk ve yağışlı hava sonrası, iştirak şirketleri ORTAR AŞ ziraat mühendislerinin fındık bahçelerinde hasar tespitine başladığı, farklı bahçelerde yürütülen çalışma sonrası kamuoyuna açıklama yapılacağı belirtildi.

Açıklamada değerlendirmelerine yer verilen yüksek ziraat mühendisi Suat Akgül, kentte soğuk hava ve yağışlı havanın başladığı ilk andan itibaren ORTAR AŞ ekiplerinin sahada yer aldığını ifade ederek, şunları kaydetti:

"Yaptığımız tespitler neticesinde sahil şeridinden 400 metre yüksekliğinde yer alan ilçelerimizde zirai don zararı görülmesi beklenmektedir. Fındık üreticisi vatandaşlarımızın bu süreçte bahçelerinde dumanlama ve bölge bölge ateş yakmaları sıcaklık açısından önemlidir. Üreticilerimiz gerekli desteği bizlerden ücretsiz alabilirler. ORTAR AŞ olarak sahada tespit çalışmalarımıza devam ediyoruz."

Öte yandan Altınordu Ziraat Odası Başkanı Atakan Akça, AA muhabirine, ekiplerinin yaptığı ön incelemede, belli rakımın üzerindeki bahçelerde belirli zararların oluştuğunu gördüklerini ifade ederek, hasarın net tespiti için havaların biraz daha ısınmasını beklediklerini, yapılacak çalışmalar sonrası çıkacak raporun kamuoyuyla paylaşılacağını söyledi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ordu'da heyelan nedeniyle bir bina yan yattı https://gazetebirlik.com/haber/orduda-heyelan-nedeniyle-bir-bina-yan-yatti-6595/

AFAD Müdürü Osman Işık, gazetecilere, son günlerde kar sularının erimesiyle mahallede yeniden toprak kaymaları olduğunu belirterek, ekiplerin bölgede yaşanabilecek olumsuzluklara karşı önlem aldığını söyledi.

Heyelandan etkilenen yaklaşık 250 dönüm tarım arazisi olduğunu ifade eden Işık, bölgede üniversitelerin de destek vereceği uzman ekiplerle yeniden çalışma başlatılacağını aktardı.

Bölgede heyelanların sürdüğünü söyleyen Işık, son heyelanlarla alanın genişlediğini kaydederek, "Mahallenin camisi ile ana merkezine doğru ilerleme olmaması için çalışma başlatacağız." dedi.​​​​​​​

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ordu'da eğitime kar engeli https://gazetebirlik.com/haber/orduda-egitime-kar-engeli-8834/

Valilikten yapılan açıklamada, il genelinde etkili olan kar yağışı sebebiyle yaşanabilecek olumsuzlukları engellemek için Gölköy, Gürgentepe ile Ulubey ilçelerinde Milli Eğitim Bakanlığına bağlı resmi ve özel tüm kademeler ile Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezlerinde yarın eğitim ve öğretim faaliyetlerine ara verildiği belirtildi.

Açıklamada, Fatsa ilçesindeki Aslancami, Ilıca, İslamdağ, Geyikçeli, Hatipli, Kulak, Demirci, Meşebükü ile Yassıtaş İlkokul-Ortaokulu'nda da eğitime arar verildiği ifade edildi.

Valilik açıklamasında, bu ilçelerdeki kamu kurumlarında görevli engelli ve hamile personelin de idari izinli sayılacağı kaydedildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ordu'da eğitime kar engeli https://gazetebirlik.com/haber/orduda-egitime-kar-engeli-2664/

Valilikten yapılan açıklamada, il genelinde etkili olan kar yağışı sebebiyle yaşanabilecek olumsuzlukları engellemek için Gölköy, Gürgentepe ile Ulubey ilçelerinde Milli Eğitim Bakanlığına bağlı resmi ve özel tüm kademeler ile Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezlerinde yarın eğitim ve öğretim faaliyetlerine ara verildiği belirtildi.

Açıklamada, Fatsa ilçesindeki Aslancami, Ilıca, İslamdağ, Geyikçeli, Hatipli, Kulak, Demirci, Meşebükü ile Yassıtaş İlkokul-Ortaokulu'nda da eğitime arar verildiği ifade edildi.

Valilik açıklamasında, bu ilçelerdeki kamu kurumlarında görevli engelli ve hamile personelin de idari izinli sayılacağı kaydedildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ordulu Mehmet dede 114 yaşında hayatını kaybetti https://gazetebirlik.com/haber/ordulu-mehmet-dede-114-yasinda-hayatini-kaybetti-4658/

Bir süre önce İstanbul'da yakınlarının yanında yaşamaya başlayan Metin, yaşlılığa bağlı rahatsızlığı nedeniyle hastanede tedavi altına alındı.

Metin, yapılan müdahalelere rağmen dün vefat etti.

Mehmet Niyazi Metin'in cenazesi, ailesi tarafından Mesudiye ilçesine bağlı Birebir Mahallesi'ne getirildi.

12 çocuk, 44 torun sahibi Metin, mahalle camisinde öğle vakti kılınan cenaze namazının ardından aynı mahalledeki aile kabristanlığında toprağa verildi.

Mehmet Niyazi Metin'e geçen yıl 113'üncü yaşında, Mesudiye Belediye Bakanı İsa Gül'ün de katılımıyla evinde sürpriz doğum günü yapılmıştı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ordu'da kuraklık riskine karşı tedbir amacıyla 61 gölet inşa edildi https://gazetebirlik.com/haber/-orduda-kuraklik-riskine-karsi-tedbir-amaciyla-61-golet-insa-edildi-8728/

Büyükşehir Belediyesinden yapılan yazılı açıklamada, Başkan Mehmet Hilmi Güler'in talimatlarıyla su kaynaklarının doğru sürdürülebilirliğini sağlamak için kent genelinde göletlerin oluşturulduğu belirtildi.

Su kaynaklarını çeşitlendirmek ve gelecekte oluşabilecek kuraklığa karşı tedbirli olmak için gerek içme suyu, hayvancılık ve tarımda gerekse turizmde kullanılmak üzere 10 ilçede gölet projesinin hayata geçirildiği aktarılan açıklamaya, şöyle devam edildi:

"Ordu Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğünce yürütülen çalışmalar ile kırsal mahalleler başta olmak üzere ilçe merkezlerinde göletler hayata geçirildi. Yağan kar ve yağmur sularının kaynağında tutulduğu göletler doğal yapıyı ve estetiği bozmayacak şekilde doğal göl görüntüsü ile inşa edildi. Bu kapsamda Akkuş'ta 1, Altınordu'da 8, Aybastı'da 6, Çatalpınar'da 3, Gölköy'de 5, İkizce'de 1, Kabataş'ta 5, Korgan'da 11, Mesudiye'de 19, Perşembe'de 2 olmak üzere 10 ilçede toplamda 61 gölet inşa edildi. 2019'dan bu yana inşa edilen göletlerin su tutumu da sağlandı."

Açıklamada, yapılan göletler ile alternatif içme suyu kaynaklarının artırıldığı ifade edilerek, kuraklık tehlikesine karşı Ordu'nun su sıkıntısının en aza indirilmesinin hedeflendiği kaydedildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ordu'da internetten araç kiralamak isteyen kişi dolandırıldı https://gazetebirlik.com/haber/orduda-internetten-arac-kiralamak-isteyen-kisi-dolandirildi-3041/

Giresun Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Halis Gözpınar (44), AA muhabirine, bir süre önce aracını sattığını, mesleği dolayısıyla Giresun'a gidip gelmek için araç kiralamak üzere internet sitesi üzerinden arama yaptığını söyledi.

Kurumsal bir firmanın olduğunu düşündüğü internet sayfası üzerinden işlem yaptığını anlatan Gözpınar, iletişime geçtiğinde talebini ilettiğini, karşı tarafın da fiyat bilgisi verdiğini ve vale hizmetlerinin dahi olduğunu söylediğini ifade etti.

Belirtilen IBAN numarasına yaklaşık 1550 liralık bir ücret yatırdığını belirten Gözpınar, kendisine söylenen saatte kimsenin gelmediğini, aradığında da telefonuna yanıt verilmediğini aktardı.

Gözpınar, sonrasında kendisini farklı bir numaradan arayan kişinin, "Efendim siparişinizde küçük bir problem var. Bütün ödeminizi yaptınız ama KASKO ve sigortayla aracı şu şekilde kullanacaksınız, bunu kullanmanız karşılığında kaza falan riskine karşı bir 20 bin liralık ödeme daha yapmanız gerekiyor." dediğini anlattı.

Limitinin olmadığını iletmesi üzerine 10 bin lirayla işin halledilebileceği yönünde yanıt aldığını, devam eden görüşmesi sırasında dolandırıldığını anladığını söyledi.

Gözpınar, "'Eyvah, dolandırdınız beni.' dedim. 'Ne demek.' falan filan dedi. 'Resmen dolandırdınız beni, nerden düştüm.' dedim. Artık benim ikna olmadığımı görünce 'Evet kardeşim, sen artık bunun üzerine bir bardak suyunu iç, hayatına devam et. Yapacak bir şey yok.' dedi. Gerçeğin soğuk yüzü diye bir şey vardır, maalesef dolandırıldığımı o an anladım." diye konuştu.

Olayla ilgili polise müracaat ettiğini kaydeden Gözpınar, soruşturma başlatılması için kendisinden istenen evrakları hazırladığını belirtti.

Gözpınar, herkesi bu konularda dikkatli olmaya davet ederek, "Bazen aldanmak için konumlar, eğitimli olmak, toplum içerisinde statü sahibi olmak ya da hiç olmamak önemli değil. Bir anlık gafletle insan internet dolandırıcılığına maruz kalabiliyor. Bu noktada yetkili yerlere durumu bildirdim. Amacım, diğer insanlar böyle bir şeye düşmesinler. Çok daha farklı bir rakam olabilirdi. Şükürler olsun küçücük bir rakam." dedi.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ordu'da köpeklerden kaçarken aracın çarpması sonucu ölen işçi için tören düzenlendi https://gazetebirlik.com/haber/orduda-kopeklerden-kacarken-aracin-carpmasi-sonucu-olen-isci-icin-toren-duzenlendi-8038/

2 çocuk babası Metin Tirkil'in (53) Mezarlıklar ve Cenaze Hizmetleri Şube Müdürlüğü'ne ait morgdan alınan cenazesi, Ordu Büyükşehir Belediyesi önündeki 15 Temmuz Demokrasi Meydanı'na getirildi.

Burada, Metin Tirkil'in eşi Nuray, kızı Ceren ile oğlu Anıl, tabuta sarılarak gözyaşı döktü. Törende, Tirkil'in mesai arkadaşlarının da üzüntülü oldukları gözlendi.

Törene katılan Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Hilmi Güler, mesai arkadaşları Metin Tirkil'i görev şehidi olarak kabul ettiklerini belirterek, merhuma Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diledi.

Güler, bu elim olayların artık son bulmasını temenni ederek, "Bu acı olayın üzüntüsünü hep birlikte yaşıyoruz. Bundan sonra Metin kardeşimizi kalbimizde taşıyacağız." dedi.

Dua edilerek helallik alınmasının ardından Tirkil'in cenazesi, toprağa verilmek üzere Kabadüz ilçesine gönderildi.

Olay

Altınordu ilçesine bağlı Karacaömer Mahallesi'nde yol kenarındaki çöpleri temizleyen Tirkil, bölgeye yakın bir fabrikanın sahibine ait olduğu iddia edilen 2 köpeğin saldırısına uğramıştı. Köpeklerden kaçtığı sırada A.K. yönetimindeki 55 RG 390 plakalı hafif ticari aracın çarptığı Tirkil, kaldırıldığı Ordu Devlet Hastanesi'nde hayatını kaybetmişti.

Olayın ardından başlatılan soruşturma kapsamında sürücü A.K, fabrika ve köpeklerin sahibi A.D. ile köpeklerin bakım sorumlusu E.D. gözaltına alınmıştı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ordu'da inşaat ustası çöp kovasından fındık toplama makinesi yaptı https://gazetebirlik.com/haber/orduda-insaat-ustasi-cop-kovasindan-findik-toplama-makinesi-yapti-5775/

Arar, bölgede devam eden fındık hasadında yere düşen fındıkları toplamayı kolaylaştırmak için internet üzerinden araştırma yaptı.

Ahşap fındık toplama makinesinden esinlenen Arar, çöp kovasına ilaçlama makinesinin motorunun yanı sıra boru ve hortum gibi parçaları ekledi.

Arar, tasarladığı fındık toplama makinesinin parçalarının montajının ardından test çalışmalarını tamamladı.

AA muhabirine yaptığı açıklamada Arar, kendi bahçesi olmamasına rağmen merakından tasarladığı makinenin testlerini bir tanıdığının bahçesinde yaptığını söyledi.

Makinenin yere düşen fındıkları toplamada çok güzel iş çıkardığını anlatan Arar, pratik olması, hafif ve kolay taşınması bakımından çöp kovasından yararlandığını ifade etti.

Arar, satılan diğer fındık toplama makinelerinin yaklaşık 85 bin lira olduğunu, kendisinin ise 12 bin lira harcadığını belirterek, "Bunu herkes yapabilir, istediği her yere götürebilir. Diğer fındık makinelerinin girmediği yerlere giriyor. Ağırlığı 25 kilo yok bile. Fındığın olup olmamasına göre 5-6 kişinin, 10 kişinin, hatta fındığın yoğun olduğu yerler de 15 kişinin yapacağı iş bu makine ile 2 kişi tarafından yapılabilir." ifadesini kullandı.

"Büyük bahçesi olan herkese bu makineyi öneriyorum"

Makinenin 5 çuval fındık toplamada bir depo yakıt harcadığını aktaran Arar, şöyle devam etti:

"Genel olarak öğleden sonra bahçeye giriyorum, 13-14 çuval topluyorum. Makineyi sosyal medyaya attığımızda 'bu fındık toplamaz, ben daha fazla toplarım' gibi yorumlar yapılıyor. Ama o kişiler gelip, görmeden yorum yapmasın. Deneyince, görünce, topladığını gördüm. Böylece işçi derdinden kurtulursun. Çok rahat, fazla işçiliği yok. Çekmede hiç bir şey yok, çok güzel çekiyor."

Arar, makinenin özellikle dış kısmını daha da geliştirmeyi planladığını dile getirerek, "Büyük bahçesi olan herkese bu makineyi öneriyorum. Bunun buralarda gelişmesini istiyorum. Kendi geliştirdiğim fındık toplama makinesinin projesini çizdirip, daha farklı bir sistemle yapacağım. Bu makinenin patentini alacağım." diye konuştu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Komandolar Türk bayrakları ve dualarla Ordu'dan Suriye'ye uğurlandı https://gazetebirlik.com/haber/komandolar-turk-bayraklari-ve-dualarla-ordudan-suriyeye-ugurlandi-4262/

Suriye'ye gidecek Ordu İl Jandarma Komutanlığına bağlı Perşembe Jandarma Komando Taburu için uğurlama töreni düzenlendi.

Fatsa ilçesindeki komando taburunda düzenlenen törende bir konuşma yapan İl Jandarma Komutanı Albay Numan Öksüz, Suriye'de askeriyle, jandarmasıyla, polisiyle ve tüm güvenlik güçleriyle barışı desteklemeye devam ettiklerini söyledi.

Türk bayrağını semalarda ebediyen dalgalandırmak için her zaman olduğu gibi yılmadan çalışacaklarına vurgu yapan Öksüz, bu kutsal mücadeleyi kazanacaklarını ifade etti.

Türk askerinin ülkenin bekası ve mazlum insanların yaşaması için gece gündüz, kar kış demeden büyük bir özveri ile yurt içinde ve yurt dışında azim ve kararlılıkla çalıştığını belirten Öksüz, "Bu başarıda askerlerimizin ailelerinin başarısı da oldukça büyüktür. Bundan önce olduğu gibi bundan sonra da silah arkadaşlarımıza dualarınızı esirgemeyin. Onlar sizlerin dualarıyla her türlü zorluğu aşacaklardır." dedi.

Suriye'ye uğurladıkları komandoların alınlarının akıyla döneceğine inançlarının tam olduğunu ifade eden Öksüz, "Tüm kahraman askerlerimize Suriye'de başarılar diliyor, gözlerinizden öpüyorum. Güle güle gidin, güle güle gelin. Çıktığınız yolda geride bıraktığınız aileleriniz bize emanettir. Göreviniz mübarek, göreviniz ve bahtınız açık olsun, Allah'a emanet olun." diye konuştu.

Konuşmanın ardından Mehmetçiğin "Komando Marşı" okuduğu törende komandolar, kendilerini ellerinde Türk bayraklarıyla uğurlamaya gelen eş ve çocuklarıyla vedalaştı.

Duygusal anların yaşandığı törenin ardından 120 komando, dualarla yeni görev yerlerine gitmek üzere otobüslerle yola çıktı.

Törene, Fatsa Kaymakamı Ömer Lütfi Yaran ile askerlerin aileleri katıldı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ordu'da şiddetli yağış su baskınlarına ve heyelanlara neden oldu https://gazetebirlik.com/haber/orduda-siddetli-yagis-su-baskinlarina-ve-heyelanlara-neden-oldu-3737/

Ordu'da gece yaşanan şiddetli yağış Fatsa, Perşembe ve Altınordu ilçelerinde etkili oldu.

Fatsa ilçesine bağlı Ilıcalar Mahallesi'nde bazı tarım arazileri su altına kaldı. Bir çiftlikte suyla dolan ahırdaki 10 büyükbaş, çalışan tarafından kurtarıldı.

Şiddetli yağış sonucu Altınordu ilçesindeki bazı evlerin bodrum katlarıyla iş yerlerinde de su baskını oluştu.

İş yeri ve ev sahipleri, belediye ekiplerinin desteğiyle suyu tahliye etmeye çalıştı.

Perşembe ilçesinde ise bazı noktalarda heyelan meydana geldi.

Kentte yağış nedeniyle bazı ırmakların debisinin de yükseldiği gözlemlendi.

Ordu Valiliğinden yapılan yazılı açıklamada, Meteoroloji'nin Ordu için aşırı yağış uyarısı verdiği belirtilerek vatandaşların dikkatli olması istendi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ordu'da iki doktor ilçe halkına hakaret içerikli paylaşımları nedeniyle açığa alındı https://gazetebirlik.com/haber/orduda-iki-doktor-ilce-halkina-hakaret-icerikli-paylasimlari-nedeniyle-aciga-alindi-3666/

Gürgentepe Devlet Hastanesinde görevli pratisyen hekim U.G, sosyal medya hesabından ilçe halkına yönelik hakaret içerikli paylaşımda bulundu. Gölköy Devlet Hastanesinde görev yapan pratisyen hekim S.Ö. de bu paylaşımın altına hakaret niteliğinde yorum yaptı.

İl Sağlık Müdürlüğünün paylaşımlardan haberdar olması üzerine iki doktor hakkında Ordu Valiliğine yazı gönderildi.

Valilik kararı ile açığa alınan doktorlar hakkında idari soruşturma başlatıldı.

Sağlık Bakanlığından da müfettiş talep edildiği öğrenildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Akademisyenler ve ailelerini taşıyan midibüs devrildi https://gazetebirlik.com/haber/akademisyenler-ve-ailelerini-tasiyan-midibus-devrildi-3301/

Ordu Üniversitesi İlahiyat Fakültesince dün organize edilen "27. İlahiyat ve İslami İlimler Fakülteleri Dekanlar Konseyi Toplantısı"na katılmak üzere kente gelen dekan ile öğretim görevlilerine yönelik kültür ve turizm gezisi düzenlendi.

Akademisyenler ve ailelerini taşıyan Ahmet S. yönetimindeki 52 DA 835 plakalı Ordu Üniversitesine ait midibüs, Gölköy ilçesi Ulugöl Cihadeyi Mahallesi mevkisinde virajı alamayarak devrildi.

Kazada, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sıddık Korkmaz, olay yerinde hayatını kaybetti.

Çevredeki hastanelere sevk edilen 2'si ağır 19 kişinin tedavisi ise sürüyor.

Ordu Valisi Tuncay Sonel, gazetecilere, çeşitli üniversitelerin ilahiyat fakülteleri dekanlarının, Ordu Üniversitesindeki program vesilesiyle dün kente geldiğini söyledi.

Katılımcılar için bugün de Gölköy ilçesindeki Ulugöl Tabiat Parkı'na gezi organize edildiğini belirten Sonel, bölgeye 2 kilometre kala aracın teknik bir sebeple freninin boşalması sonucu kazanın meydana geldiğini aktardı.

Kazada hayatını kaybeden Prof. Dr. Sıddık Korkmaz'a Allah'tan rahmet dileyen Sonel, kaza nedeniyle büyük üzüntü yaşadıklarını vurguladı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ordu'nun 500 rakımlı Boztepe'si yamaç paraşütü tutkunlarını ağırlıyor https://gazetebirlik.com/haber/ordunun-500-rakimli-boztepesi-yamac-parasutu-tutkunlarini-agirliyor-9599/

Altınordu ilçesinde denizden yaklaşık 500 metre yükseklikteki Boztepe, her yıl binlerce yerli ve yabancı turisti ağırlıyor.

Kentin seyir terası konumunda bulunan ve teleferikle ulaşımın da sağlandığı Boztepe, Ordu ve diğer illerdeki yamaç paraşütü tutkunlarından da ilgi görüyor.

Teleferikle yaklaşık 8 dakikada Boztepe'ye çıkan adrenalin tutkunları, paraşütleriyle kendilerini boşluğa bırakarak yeşil ve mavinin tadını aynı anda çıkarıyor.

Yarım saat havada kalan sporcular, Şarkiye Mahallesi'ndeki kumsala iniş gerçekleştiriyor.

Türkiye Hava Sporları Federasyonu İl Temsilcisi Tarık Yıldırım, AA muhabirine, her yıl baharla birlikte kentte yamaç paraşütü yapılmaya başlandığını söyledi.

Boztepe'de yaklaşık 20 yıldır yamaç paraşütü yapıldığını belirten Yıldırım, son dönemde sporcu sayısının artması ve ekipmanlara ulaşımın kolaylaşmasıyla bu sporun Ordu'da çok ciddi şekilde yaygınlaştığını ifade etti.

Yıldırım, özellikle Boztepe'deki atlayış pistinin yenilenmesi ve yürütülen tanıtım faaliyetleriyle Ordu'nun bir anda yamaç paraşütü yapanların adresi haline geldiğini, sadece il genelinde 40 kişinin bu sporu yaptığını aktardı.

Ordu'ya ilginin sürekli arttığını vurgulayan Yıldırım, sezonun açılmasıyla diğer illerden gelen sporcu sayısının bazı dönemlerde 50-60'ı bulduğunu bildirdi.

Yıldırım, hava şartlarına bağlı olarak sezonun bu sene gecikmeli açıldığını belirterek "Boztepe'den yamaç paraşütü yapanlar hem yeşil hem de mavinin tadını aynı anda çıkarıyor. Kuşbakışı seyrine doyum olmayan Ordu, bu alanda çok ciddi yol aldı. Tek başına uçan pilotlarımız var, bir de yolcuyla çiftli uçuşlarımız var. Sezonda çiftli uçuşlarımız yılda yaklaşık 500 civarında, il içinden ve dışından gelen pilotların tekli uçuşları da yaklaşık 2 bin oluyor." dedi.

"Ulaşımın kolay olması ilgiyi artırıyor"

Boztepe'ye ulaşımın kolay olmasının da avantajlardan biri olduğuna dikkati çeken Yıldırım şöyle konuştu:

"Ordu'ya bu sporu yapmak için gelen arkadaşlarımız teleferikle 7-8 dakika gibi kısa bir sürede Boztepe'ye ulaşabiliyor. Bu çok büyük avantaj. Ayrıca buranın denize yakın olması işimizi kolaylaştırıyor. Çünkü deniz rüzgarı genelde sabit oluyor. Bu da atlayış yaparken kolay kalkmamızı sağlıyor. Ordu'daki bu imkanı çok iyi değerlendirmek istiyoruz. Amacımız bu sporu tüm bölgeye ve ülkeye sevdirmek. Bunun için elimizden geleni yapıyoruz."

Yamaç paraşütüyle yolcu olarak atlayış yapan Cüneyt Canbay da Ordu'da uçuş imkanı olduğunu bildiği için ailesiyle Tokat'tan geldiğini söyledi.

İlk atlayışı olduğu için çok büyük heyecan yaşadığını, manzara eşliğinde keyifli dakikalar geçirdiğini anlatan Canbay herkesi bu heyecanı yaşamaya davet etti.

Sami Artuç ise yamaç paraşütü keyfini yaşamak için Samsun'dan geldiğini belirterek "Boztepe'nin manzarasına hayran kaldım. Bu manzarada yamaç paraşütü yapmak ayrı keyif verdi." dedi.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ordu'da heyelanlara karşı yeni yerleşim alanları belirlendi https://gazetebirlik.com/haber/orduda-heyelanlara-karsi-yeni-yerlesim-alanlari-belirlendi-6019/

Ordu'nun Kabataş ilçesinde heyelan sonucu yolda göçük meydana geldi, fındık bahçesinde hasar oluştu.

İlçenin Beylerli Mahallesi'nde meydana gelen heyelan 6 mahalleye ulaşım sağlayan grup yolunda göçüğe neden oldu.

Mahalle yolunun ulaşıma kapandığı olayda, toprak kayması sonucu yaklaşık 10 dönüm fındık bahçesi de zarar gördü.

Kabataş Belediye Başkanı Yakup Yılmaz, AA muhabirine, heyelanın meydana geldiği arazinin büyük olduğunu belirterek, vatandaşlardan alternatif yolları kullanmalarını istedi.

Yılmaz, bölgede yeni heyelanlara karşı ekiplerin tedbir aldığını da söyledi. 

Heyelanlara karşı yeni yerleşim alanları belirlendi

Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Hilmi Güler, makamında gazetecilere, heyelanları artık Ordu ve Karadeniz'in doğal olayı kabul ettiklerini belirtti.

Son dönemde Ordu'da 335 heyelan olduğunu, bu sayının sürekli arttığını ifade eden Güler, heyelanın yol ağlarına zarar verdiğini, kapanan bu yolların bir kısmının ulaşıma açıldığını aktardı.

Güler, bu süreçte tek sevindirici tarafın can kaybı yaşanmaması olduğunu vurgulayarak, "Ancak topraktan kayan ve yıkılan evler oldu. Bunları da hızlı şekilde toparlıyoruz." dedi. 

Bu heyelanlara karşı ilçelerde yeni yerleşim alanlarının belirlenmesi için çalışma başlatıldığı kaydeden Güler, "Heyelana maruz kalmayacak özellikte 19 ilçede yeni yerleşim yerlerini tespit ettik. Buralar heyelana maruz kalmayacak özel yerler. Bundan sonraki yerleşimleri oralara kaydıracağız." diye konuştu.

Güler, buralarda jeolojik çalışmalar yaptıklarını belirterek, şunları söyledi:

"Evlerin temellerinin sağlam olması için sondaj yapıyoruz. Eski yerleşim merkezinde yaşayan insanlarımızın oralarda anıları var. O yerleşim alanları aynı şekilde devam edecek ama yeni yerleşim merkezlerini tamamen sondajları yapılmış, fore kazıklara ihtiyaç olmayacak kadar sağlam zeminler üzerine kurmayı düşünüyoruz. Bu proje yeni dönemdeki yapacağımız çalışmalar içerisinde yer alıyor."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ordu'da kar nedeniyle yolda kalan araçlar kurtarıldı https://gazetebirlik.com/haber/-orduda-kar-nedeniyle-yolda-kalan-araclar-kurtarildi-4762/

Kentte etkisini arttıran kar yağışı bazı noktalarda ulaşımda aksamalara neden oldu.

Ünye-Çaybaşı yolunun Aydıntepe mevkiinde kar kalınlığı 20 santimetreye ulaşırken, yol ulaşıma kapandı.

Ünye ilçesinden Çaybaşı'na gitmek isteyen ve memurları da taşıyan servisin bulunduğu 4 yolcu minibüsü olmak üzere çok sayıda araç yolda mahsur kaldı.

Çaybaşı Belediyesi ve Karayolları ekipleri, yaklaşık bir saatlik çalışmanın ardından yolu yeniden trafiğe açtı.

Mahsur kalan araçlar çalışmanın ardından tekrar hareket etti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ordu'da 15 dönüm alana kurulan hayvan bakımevi "Can dostları"na sıcak yuva oldu https://gazetebirlik.com/haber/orduda-15-donum-alana-kurulan-hayvan-bakimevi-can-dostlarina-sicak-yuva-oldu-2648/

Bünyesinde hayvan hastanesi, çocuk oyun alanı, bekleme salonu ve sokak hayvanlarını besleme alanlarının bulunduğu, Karapınar Mahallesi'ndeki Sokak Hayvanları Geçici Bakımevinde, tehlikeli köpek ırkları da barındırılıyor.

Acil durum gerektiren vakalarda sokak hayvanlarına yerinde müdahale edilebilmesi amacıyla 2 hayvan ambulansının hazır bulunduğu bakımevi, yaklaşık 400 sokak hayvanına sıcak yuva oluyor.

Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Sefa Okutucu, AA muhabirine, daha önce hayvan barınağının bir dönüm yerleşke üzerinde hizmet verdiğini belirterek "Burayı sokak hayvanlarının sadece kısmi şekilde barınma ihtiyaçlarının karşılandığı yapıdan, 15 dönüm arazi üzerinde, içerisinde hayvan hastanesi, ameliyat sonrası bakımların yapıldığı birçok üniteye sahip barınma ve yaşam alanına dönüştürdük." dedi.

Tüm personele 7/24 hassasiyetle çalışarak can dostlara hizmet verdiklerini ifade eden Okutucu, açtıkları hayvan hastanesi sayesinde yaralı durumdaki hayvanlara anında müdahale etmeye çalıştıklarını söyledi.

Okutucu, bu hayvanların eski sağlıklarına kavuşmaları için veteriner ekiplerin ellerinden geleni yaptığını vurgulayarak Sokak Hayvanları Geçici Bakımevinin yenilikler ve revizyonlarla sevimli dostlara sıcak yuva olmayı sürdürdüğünü aktardı.

Bakımevinde çene yapısı güçlü olan tehlikeli ırklarla birlikte sokakta yaşam döngüsünü tamamlayamayacak durumdaki hayvanların refah içerisinde bakıldığını kaydeden Okutucu, çift tırnaklı bazı hayvanların tedavilerini de burada yaptıklarını belirtti.

Okutucu, hayvan hastanesinde ameliyathanelerden yoğun bakım ünitelerine, engelli rehabilitasyon ünitelerinden muayene odasına, röntgen ve laboratuvar bölümlerinden pati park oyun alanına kadar pek çok bölümün yer aldığını ifade etti.

"Patili dostların" her daim yanlarında olmanın mutluluğunu yaşadıklarını dile getiren Okutucu, bu hizmetin verilmesine desteğinden ötürü Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Hilmi Güler'e teşekkür etti.

Tehlikeli ırk köpek sahiplerine çağrı

Sefa Okutucu, tehlikeli ırk köpek sahiplerine şu çağrıda bulundu:

"Bu vatandaşlarımızın, 14 Ocak 2022'ye kadar ilgili veteriner kliniklerinde hayvanlarını kısırlaştırıp çip taktırıp kimlik çıkarttırmaları gerekmektedir. Diğer hallerde ise köpek sahiplerine cezai ve idari yaptırım olup uygun görülmesi durumunda ise bu ırklar bakımevlerinde korumaya alınmaktadır. Şu anda barınağımızda tehlikeli ırk 80 köpeğimiz var. Bunlar, ömürleri boyunca burada kalacaklar."

Bu ırkların spor sahaları, park ve okul çevresi gibi bölgelerde gezdirilmesi ve bulundurulmasının yasak olduğunu anımsatan Okutucu, yasağın ihlali durumunda önce uyarı para cezası verildiği, tekrarı halinde ise köpeğin koruma altına alındığını kaydetti.

Veteriner Fahrettin Seyhun Karataş ise haziran ayında hizmete alınan hayvan hastanesinde, bugüne kadar 2 bin 300 sokak hayvanına müdahale ettiklerini söyledi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ordu'da yol genişletme kazısı sırasında ortaya çıkan mezarda tarihi eserler bulundu https://gazetebirlik.com/haber/orduda-yol-genisletme-kazisi-sirasinda-ortaya-cikan-mezarda-tarihi-eserler-bulundu-1610/

Alınan bilgiye göre, bir süre önce Kurtuluş Mahallesi'nde yol genişletme kazısı sırasında milattan sonra 4. yüzyıla ait mezarlar tespit edildi.

Ordu Müze Müdürlüğü ekiplerince mezarlarda acil kurtarma kazısına başlandı.

Kazı çalışmalarında 8 mezarlık, bunların içerisinde dağınık halde çok sayıda insan ve hayvan kemiğine rastlandı.

Kazı sırasında, "2" numaralı mezarda bulunan insan isketenin sol el parmak kısmında altın yüzük, üzerinde tanrı Hermes figürünün betimlendiği kırmızı akik taşlı gümüş yüzük ile cam bilezik, sağ el kısmında sadece ağız bölümü ele geçirilen cam şişe parçası, boyun kısmında kolye boncukları ile bronz kolye ucu, karın kısmında ise bronz kemer tokasına ulaşıldı.

Eserler, Ordu Müze Müdürlüğünde koruma altına alındı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ordu tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliğinde öne çıkacak https://gazetebirlik.com/haber/ordu-tibbi-ve-aromatik-bitki-yetistiriciliginde-one-cikacak-2617/

Ordu Büyükşehir Belediyesi Tarım ve Hayvancılık Hizmetleri Dairesi Başkanlığı tarafından "Tıbbi ve Aromatik Bitki Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi Projesi" hayata geçirildi.

Proje kapsamında Altınordu ilçesinde tahsis edilen alanda sarı kantaron, biberiye, tıbbi nane, aynısafa, limon, melisa, lavanta ve kekik başta olmak üzere 4 bin 290 tıbbi ve aromatik bitki dikildi. Bazı ilçelerdeki üreticilere de yetiştirmeleri amacıyla çeşitli türlere ait tohum ve fideler dağıtıldı.

Hasat edilen bitkiler, Ulubey ilçesindeki Biyo-İnovasyon Merkezi'nde çeşitli aşamalardan geçirilerek işlendi. Bitkilerden elde edilen yağ ve diğer ekstraktlar sabun yapımı ve çay elde edilmesi gibi çeşitli üretimlerde kullanıldı.

Başarılı sonuç elde edilen türlerin üreticiler tarafından daha fazla yetiştirilmesi, böylece ilde tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılması amaçlanıyor.

"Ürünlerden çok faydalı sonuçlar çıkmaya başladı"

Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Hilmi Güler, AA muhabirine, Ordu'nun tıbbi ve aromatik bitkiler açısından son derece zengin olduğunu söyledi.

Yöre halkı tarafından birtakım otların zaten kullandığını anlatan Güler, kendilerinin ise buna biraz daha bilimsel yaklaştıklarını, kullanılan bitkilerin listelerini çıkartarak bazılarıyla ilgili çalışmalar yaptıklarını ifade etti. 

Güler, çalışmaların bazı bitkilerin Ordu'da yetiştiriciliğinin yapılması açısından çok iyi sonuçlar verdiğini vurgulayarak, "Mesela bunlardan biri ekinezya. Melisa, biberiye var. Zaten ısırgan, defne, nane, kekik bunlar çok yaygındı. Biz bunlar üzerine çalışmalar yaptık ve bunların tarımını başlattık. Bununla birlikte damıtmak üzere de çalışmalar yaptık. Aynı zamanda bunların özütlerini, konsantrelerini elde ettik." dedi.

Yöredeki tıbbi ve aromatik bitkileri kullanarak ilaç ve kozmetik sektörüne yönelik çalışma başlatmayı amaçladıklarını dile getiren Güler, şöyle devam etti:

"Bitkilerin özütlerinin çıkarıldığı proses sırasında elde ettiğimiz sıvıların aynı zamanda dilüe edilmiş kısımlarından sabun da elde ettik. Çok iyi sonuçlar verdi. Hem kozmetikte kullanacağımız hem kolonya, esans yapacağımız hem de aynı zamanda sabun üretiminde kullanacağımız yeni ürünler ortaya çıktı. Dolayısıyla fındık üretimini olumsuz etkilediği için yok etmeye çalıştığımız bu ürünlerden çok faydalı sonuçlar, ürünler çıkmaya başladı." 

Güler, proje çerçevesinde faaliyete geçirilen Biyo-İnovasyon Merkezi'ndeki uzmanların konu üzerinde yoğun şekilde çalıştıklarını aktardı.

Projenin pek çok dalda faydası olacağının altını çizen Güler, "Gelir açısından baktığımız zaman, fındığın dönümünden elde edilen miktar yaklaşık 2 bin lira. Tıbbi aromatik bitkilere ağırlık verdiğimiz zaman 25-30 bin lira civarında. Tabii aynı ölçekte hepsini üretemeyebilirsiniz ama aradaki gelir farkını ortaya koymaya çalıştım." diye konuştu.

Güler, bahsi geçen bitkilerin fındık toplarken yok edilen ürünler olduğunu yineleyerek, şu değerlendirmede bulundu:

"Bunları tarımsal ilaçlarla öldürüyorduk. Halbuki bununla hem hayvanlara yedireceğimiz hem ilaç yapabileceğimiz hem kozmetikte kullanacağımız yeni yeni ürünler ortaya çıktı. Bu, başlı başına büyük bir hareket. Aynı zamanda işsizliğe de engel olabilecek bir çalışma. Fındık gelirini, tarımsal gelirleri artıran bir çalışma."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ordu'da bıçaklı saldırıda öldürülen üniversite öğrencisi Ceren Özdemir kabri başında anıldı https://gazetebirlik.com/haber/orduda-bicakli-saldirida-oldurulen-universite-ogrencisi-ceren-ozdemir-kabri-basinda-anildi-8093/

Ulubey ilçesi Kumanlar Mahallesi'ndeki mezarı başında düzenlenen anma programına, genç kızın babası Yılmaz Özdemir ile yakınlarının yanı sıra bazı sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Ceren Özdemir için burada dualar edildi, türküler söylendi.

Yılmaz Özdemir, gazetecilere yaptığı açıklamada, Ceren'i unutamadıklarını ve acılarının ilk günkü gibi olduğunu söyledi.

Ceren'in hep "Dünyayı sevgi kurtaracak." dediğini ifade eden Özdemir, "Gerçekten de dünyayı sevgi kurtaracak diye düşünüyorum. Ceren farklı bir yapıya sahip çocuktu, kendini geliştiren, yetiştiren, her anlamda kültür sahibi bir çocuktu. 20 yaşındaydı, bizim bile 50 yaşımıza geldiğimiz halde onun seviyesinde olduğumuzu düşünmüyorum." dedi.

 

Özdemir, kadın cinayetlerinin halen devam ettiğine dikkati çekerek, "Haber programları izleyemiyoruz, televizyonları açamıyoruz, kızım, eşim haber izlemeye korkar oldu, evden çıkamıyorlar korkularından. Yetkililere sesleniyorum, bu işe devletimizin bir çözüm bulmasını istiyorum. Bu tür acıları bizim gibi ailelerin yaşamasını kesinlikle istemiyoruz." diye konuştu.

Anayasa Mahkemesinde devam eden bir ihmal davalarının olduğunu dile getiren Özdemir, "Onun da bir çözüme kavuşturulmasını istiyorum, cani kadar orada ihmali olan kamu görevlilerinin de suçlu olduğuna inanıyorum. Anayasa Mahkemesinde 1,5 yıldan beri davamız bekliyor, yetkililerden bir an önce sonuca kavuşmasını istiyorum." ifadelerini kullandı.

Ordu Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi 3. sınıf öğrencisi Ceren Özdemir, 3 Aralık 2019'da Altınordu ilçesi Zaferi Milli Mahallesi'ndeki evinin bulunduğu binaya girerken bıçaklı saldırı sonucu yaşamını yitirmişti.

Cinayetin faili Özgür Arduç'a, "canavarca hisle kasten öldürme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilmişti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ordu'da kedi ile köpeğin dostluğu görenleri şaşırtıyor https://gazetebirlik.com/haber/orduda-kedi-ile-kopegin-dostlugu-gorenleri-sasirtiyor-8368/

Perşembe İskelesi yanında bir çay bahçesinin işletmecisi ve çalışanları tarafından bakılan Pamuk isimli köpek ile kedi, birbirlerinden ayrılmıyor.

İlçede düzenlenen 3. Hamsi Festivali'ne gelen vatandaşlar, kedi ile köpeğin bir arada yatmasını ve oynamasını görünce şaşkınlığını saklayamadı.

Çay bahçesi çalışanı Bulut Genç, gazetecilere, sokaktayken sahiplendikleri köpeğe 7 yıldır baktıklarını, adını da Pamuk koyduklarını söyledi.

Köpeğin, sokaktaki kedilere adeta annelik yaptığını dile getiren Genç, golden cinsi köpeğin kedilerle kurduğu dostluğu görenlerin cep telefonu ile fotoğraf çektiğini belirtti.

Festivale gelen Gülbahar Karahasan ise gezerken karşılaştığı bu tablo karşısında şaşırdığını ifade ederek, "Kedi ile köpeğin dostluğu muhteşem. Bu anı fotoğraflamadan olmazdı. Acayip güzel bir dostluk. Herkese böyle güzel dostluklar diliyorum." dedi.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Busenaz Sürmeneli'nin olimpiyat başarısı Ordulu kadın boksörleri hırslandırdı https://gazetebirlik.com/haber/busenaz-surmenelinin-olimpiyat-basarisi-ordulu-kadin-boksorleri-hirslandirdi-4422/

Kentte, Ordu Büyükşehir Belediyespor Kulübü ile Gençlik Spor Kulübüne bağlı büyükler, gençler ve üst minikler kategorilerinde yarışan boksörler, yumruklarını olimpiyat hayaliyle sallıyor.

Busenaz Sürmeneli'nin Tokyo öncesi Ordu'da son antrenmanını yaptığı salonda çalışmalarını yürüten boksörler, hedeflerini en yüksekte tutuyor.

Gençlik Spor Kulübü Sporcusu Sudiye Göl, boks sporunu seçtiği için çok mutlu olduğunu belirterek, çok kısa sürede önemli başarılara imza attığını söyledi.

En son yapılan Türkiye Şampiyonası'nda büyük kadınlarda 48 kiloda üçüncü olduğunu anımsatan Göl, bu sporda hayalleri ve hedefleri olan bir sporcu olduğunu aktardı.

Busenaz Sürmeneli'nin olimpiyattaki başarısını gördükten sonra boksta daha da hırslandıklarını dile getiren Göl, "Busenaz Sürmeneli'nin başarısı bizlere de gurur verdi. Bende onu örnek alarak ilk olarak Türkiye Şampiyonu olmak, ardından uluslararası organizasyonlarda madalyaya ulaşmak istiyorum. En büyük hedefim ise her sporcu gibi olimpiyatlarda bulunmak." dedi.

Genç kadınlarda mücadele veren İlayda Sıla Yurttutan ise 70 kiloda Türkiye şampiyonluğu derecesi bulunduğunu belirterek, ailesinin desteği ile boksa başladığını anlattı.

Özellikle Busenaz Sürmeneli'nin başarısının bu spora olan bakışını bir anda değiştirdiğine işaret eden Yurttutan, "Kadınların ne olursa olsun bu sporda başarabileceğini gördük. Bizim de kendisi gibi olabileceğimizi anladık. Onun başarısı bize ayrıca motive oldu." diye konuştu.

Yurttutan, 2024 Paris Olimpiyatları için elinden geleni yapacağının altını çizerek, bu süreç içerisinde de dünyada ve Avrupa'da dereceler yapmak istediğini sözlerine ekledi.

Türkiye ikinciliği bulunduğunu belirten Serdem Bulut da arkadaşlarının tavsiyesi ile başladığı boksu, severek ve isteyerek yaptığını dile getirdi. Bulut, Busenaz Sürmeneli'nin olimpiyat şampiyonluğu sonrası geleceğe artık daha umutla baktığını söyledi.

Busenaz Sürmeneli'nin olimpiyat öncesi Ordu'da çalıştığını ve kendisinin antrenmanları takip ettiğini belirten Serdem Bulut, "Bir kadının her şeyi başarabileceğini bir kez daha anladık. Busenaz bunu tüm dünyaya göstermiş oldu. Biz de onun izinden devam ederek Türk kadınının gücünü herkese göstermek istiyoruz." ifadelerini kullandı.

Sudenaz Dokgöz: " Boksta Busenaz Sürmeneli'yi örnek alıyorum"
Üst minikler kategorisinde yarışan Ordu Büyükşehir Belediyespor Kulübü sporcusu Sudenaz Dokgöz ise üç sene önce boksa başladığını anlatarak, Türkiye'de 64 kiloda birincilik ve Avrupa'da üçüncülük derecelerine sahip olduğunu kaydetti.

Okulda beden eğitimi dersi sırasında boksla ilgilenmeye başladığını ifade eden Dokgöz, boksta Busenaz Sürmeneli'yi örnek aldığını söyledi.

Dokgöz, Sürmeneli'nin maçlarını izleyerek pes etmemeyi öğrendiğine dikkati çekerek, bunun da kendisini daha çok hırslandırdığını vurguladı.

Ordu Boks İl Temsilcisi Antrenör Mustafa Genç, Ordu'da boksa ilginin sürekli arttığını dile getirerek, "Busenaz Sürmeneli'nin olimpiyat öncesi son antrenmanını burada yapması ve ardından şampiyon dönmesi sporcularımızı çok motive etti." dedi.

Sporcuların antrenmanları artık ayrı bir hevesle yaptığını, maçlara da bu hevesle hazırlandıklarını belirten Genç, bu durum karşısında çok mutlu olduklarını söyledi.

Milli sporcuların antrenörleri İbrahim Gündoğdu ve İsmail Uykur da sporcularına gelecek adına güvendiklerini aktardılar.

Busenaz Sürmeneli'nin notu boks salonunda duruyor
Öte yandan, Busenaz Sürmeneli'nin Ordu'da son antrenmanını yaptığı salonda kendi el yazısıyla kaleme aldığı not da yer alıyor.

Sürmeneli'nin, duvardaki aynaya asılan notunda, "Sevgili çocuklar, arkadaşlar, idmanlarınızı bölüp benim çalışmam için fedakarlık gösterdiniz. Hakkınızı helal edin, bana dua edin. İnşallah bayrağımızı en güzel şekilde temsil edeceğiz. Sizleri seviyorum." ifadeleri yer alıyor.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ordu'da öğrencilerin "Karamel" adını verdiği köpek okulun maskotu oldu https://gazetebirlik.com/haber/orduda-ogrencilerin-karamel-adini-verdigi-kopek-okulun-maskotu-oldu-3782/

Altınordu Belediyesinin başlattığı "Her Okula Bir Can Dostu" projesi kapsamında Büyükşehir Belediyesi Ordu Anadolu İmam Hatip Ortaokulu, yavru bir köpeği sahiplendi.

Aşı ve bakımları yapıldıktan sonra okula teslim edilen, öğrencilerin "Karamel" adını verdiği köpek, okulun adeta maskotu haline geldi.

Zaman zaman sınıflara da giren Karamel, ders aralarında okul bahçesinde çocuklarla oynuyor.

Okul Müdürü İbrahim Tatlıgül, gazetecilere, belediyenin öğrencilerde hayvan sevgisi oluşturmak için başlattığı projeye destek olduklarını söyledi.

Okul olarak sahiplendikleri köpeğin kulübesini belediyenin sağladığını belirten Tatlıgül, "Bakanlığımızın da bu tarz etkinlikleri olduğu için bu köpeği sahiplenmeyi uygun gördük." dedi.

Tatlıgül, okuldaki herkesin köpeği çok sevdiğine işaret ederek, Karamel'in aşılarının düzenli yapıldığını da kaydetti.

İngilizce öğretmeni Harika Beril Acu ise köpeğin okula gelmesiyle öğrencilerin görev ve sorumluluklarının arttığını ifade etti.

Hayvanlara karşı tedirginlik duyan çocukların proje sayesinde hayvanlara daha çok sevgiyle yaklaştıklarını aktaran Acu, Karamel'in haftanın belirli günleri sınıflarda derslere de katıldığını söyledi.

Öğrencilerden Hatice Şeyda Burhan, köpeğin barınaktan getirildiğini belirterek, "Bunun için dilekçe yazdık, müdürümüz de bizi kırmadı kabul etti. Kendisine teşekkür ediyoruz. Karamel'in ismini renginden dolayı koyduk. Köpeğin bize hiçbir zararı yok. Biz onu çok sevdik." diye konuştu.

Meva Güler de Karamel'i sevdiklerini, her gün kendisiyle yakından ilgilendiklerini kaydetti.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ordu'da fındık timleri, verim ve kalitenin artması için çalışıyor https://gazetebirlik.com/haber/orduda-findik-timleri-verim-ve-kalitenin-artmasi-icin-calisiyor-507/

Ordu'da kurulan fındık timleri, verim ve kalitenin artması için örnek bahçelerde çalışmalarını sürdürüyor.

Ordu Valiliğinin himayesinde başlatılan, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından yürütülen "Fındıkta Örnek Uygulama Timleri Sahada Projesi" kapsamında kurulan 35 fındık timi, verim ve kalitenin artırılmasını amaçlıyor.

Vali Tuncay Sonel, proje kapsamında Altınordu ilçesine bağlı Teyneli Mahallesi'nde Adem Şişman'a ait örnek bahçede yapılan çalışmaları inceledi.

Ziraat mühendislerinden çalışmalar hakkında bilgi alan Sonel, il ve ilçe müdürlüklerinde görevli 105 ziraat mühendisinden oluşan 35 timin yürüttüğü örnek budama uygulamasının fındık veriminin ve kalitesinin artmasını sağlayacağını söyledi.

Sonel, fındığın Ordu ve ülke için çok önemli bir ürün olduğunu vurgulayarak, şu değerlendirmede bulundu:

"Şu an fındık bahçelerinde budama mevsimi. Fındık bahçelerinde ocakların diplerinin temizlenmesi, bakımı, gübrelenmesi, ilaçlanması gibi mevsimine göre işlemler yapılıyor. İçinde bulunduğumuz mevsim itibariyle budamaların yapılması, fındıktaki ürünün ve kalitenin artırılmasına yönelik çalışmalar gerçekleştiriliyor. 35 tim toplamda 105 ziraat mühendisi arkadaşımız, çiftçilerimize örnek budama uygulaması yapıyor."

Sahada çalışan ve şimdiye kadar 3 bin örnek bahçe uygulaması yapan ekiplere teşekkür eden Sonel, üreticilerin fındık bahçelerine zamanında bakım yaptırmalarının önemine dikkati çekti.

İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz ise fındıkta verim ve kalitenin artırılması için tekniğine uygun budama yapılmasının önemli olduğunu dile getirdi.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ordu'da skandal: Kur'an-ı Kerim sayfaları konfeti şeklinde sahaya fırlatıldı https://gazetebirlik.com/haber/orduda-skandal-kuran-i-kerim-sayfalari-konfeti-seklinde-sahaya-firlatildi-1359/

Ordu’da yeni stadın ilk maçında büyük bir skandal yaşandı. Kur’an-ı Kerim sayfaları konfeti şeklinde sahaya fırlatıldı. Olayla ilgili biri taraftar grubu lideri 4 kişi gözaltına alındı.

Ordu’da oynanan ve aynı zamanda Yeni Ordu Stadının açılış maçı olan Orduspor 1967 ile Kırıkkale Büyük Anadoluspor arasındaki TFF 3. Lig 3. Grup müsabakasının 52. dakikasında bir skandal yaşandı. Plaka numarası 52 olan Ordu’nun bu simgesini vurgulamak amacıyla maçın 52. dakikasında maraton tribününden sahaya konfeti fırlatıldı. Maça giden bir vatandaşın sosyal medya hesabında paylaştığı görüntülerde, Kur’an-ı Kerim ayetlerini içeren sayfaların parça parça kesilerek konfeti olarak sahaya fırlatıldı görüldü. Durumu fark eden vatandaşlar, emniyet görevlilerine haber verdi. Polisler, stat çalışanları ve bazı taraftarlar yerdeki Kur’an sayfalarını topladı.

Valilikten açıklama geldi
Büyük tepki toplayan olayla ilgili soruşturma başlatıldı. Sahaya konfetileri fırlattığı belirlenen 4 kişi gözaltına alındı. Ordu Valiliğinden konuyla ilgili yapılan açıklamada şöyle denildi:
“Yeni Ordu Stadyumunda 23 Ekim 2021 tarihinde oynanan Orduspor 1967 Futbol İşletmeciliği SK-Kırıkkale Büyük Anadolu Spor 3. Lig futbol müsabakasının 52. dakikasında sahaya atılan konfeti ve kağıtlar arasında Kur’an-ı Kerim’den ayetler yazılı ve Türk bayrağı parçaları görülmesi üzerine Emniyet Müdürlüğümüzce olayla ilgili tahkikat ivedi yapılmış; Ş.Ö isimli Forza Fidangör taraftar grubu lideri tarafından orta ve lise öğrencilerinden kullanmadıkları ders kitaplarını getirmelerini istedikleri, öğrencilerin bu kitapları C.D ve Ü.T isimli şahıslara getirerek teslim ettikleri, bu iki şahsın da toplanan kitapları B.M. isimli şahsa teslim ettikleri ve iki ayrı matbaada kestirerek konfeti haline getirdikleri tespit edilmiştir. İlgili 4 şahıs kısa sürede gözaltına alınmış olup konu ile ilgili adli ve idari tahkikat devam etmektedir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Yapımı tamamlanan Yeni Ordu Stadı kapılarını açıyor https://gazetebirlik.com/haber/yapimi-tamamlanan-yeni-ordu-stadi-kapilarini-aciyor-8296/

Durugöl Mahallesi'nde 90 bin metrekare alan üzerine kurulan Yeni Ordu Stadı'nın yapımı, tamamlandı.

Kapılarını açmaya hazırlanan 20 bin seyirci kapasiteli stadın koltukları, mor ve beyaz renklerden oluşturuldu.

Denize sadece 100 metre mesafede bulunan statta ilk maç, yarın Orduspor 1967 ile Kırıkkale Büyük Anadoluspor arasında oynanacak.

Öte yandan Vali Tuncay Sonel, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Yeni stadımız bitti şükür. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'a, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu'na ve emeği geçenlere şükranlarımızı sunarız." ifadelerine yer verdi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ordu'da FETÖ operasyonunda 43 şüpheli gözaltına alındı https://gazetebirlik.com/haber/orduda-feto-operasyonunda-43-supheli-gozaltina-alindi-8869/

Ordu Cumhuriyet Başsavcılığından yapılan yazılı açıklamada, örgütün kentteki yeni yapılanmasına yönelik soruşturma yürütüldüğü belirtildi.

Soruşturma kapsamında, yaklaşık 6 ay süreyle yapılan iletişimin dinlenmesi, teknik araçlarla izleme ve fiziki takip faaliyetleri sonucu tespit edilen şüphelilere yönelik operasyon düzenlendiği bildirilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Şüphelilere yönelik olarak 23 Eylül 2021'de arama, el koyma ve gözaltı tedbirleri uygulanmış ve 43 şüpheli gözaltına alınmıştır. Şüpheliler arasında yer alan ve bu yeni yapılanmada mütevelli üyesi olarak tanımlanan 10 şüpheli, Gülyalı ilçemizde bulunan bir restoranda toplantı halinde bulundukları sırada, himmet olarak aralarında topladıkları paralarla birlikte suçüstü yakalanmışlardır.

Şüphelilerin ev ve iş yerlerinde yapılan aramalarda ele geçirilen ve örgüte ait olduğu değerlendirilen 370 bin lira, 100 bin 665 dolar, 17 bin 150 avro, 1,5 kilogram civarında altın ile bir ruhsatsız silah, 11 mermi ve şüphelilere ait dijital materyaller ve çok sayıda örgütsel dokümana el konulmuştur. Cumhuriyet Başsavcılığımızca soruşturmaya titizlikle devam edilmektedir."

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Doğasıyla hayran bırakan Çambaşı Yaylası turistlerin gözdesi oldu https://gazetebirlik.com/haber/dogasiyla-hayran-birakan-cambasi-yaylasi-turistlerin-gozdesi-oldu-5112/

Karadeniz'in eşsiz doğal güzelliğiyle dikkati çeken Ordu'daki Çambaşı Yaylası, turizm sezonunda ziyaretçilerin uğrak yeri oldu.

Kabadüz ilçesine bağlı 2 bin rakımlı yayla, çevresindeki obaların yanı sıra uçsuz bucaksız ormanları ve temiz havasıyla ziyaretçileri kendine hayran bırakıyor.

Yeşilin her tonunu barındıran manzarası sayesinde doğa tutkunlarının ilgi gösterdiği yayla, son yıllarda alternatif turizmde cazibe merkezi haline geldi.

Yurt içi ve yurt dışından gelen misafirler, şehir gürültüsünden uzak, deniz turizmine alternatif doğada vakit geçirmenin tadını çıkarıyor.

Yöresel ürünleri satın alma fırsatı da bulan ziyaretçiler, hem piknik yapıyor hem de fotoğraf kareleriyle manzarayı ölümsüzleştiriyor.

Çambaşı Yaylası'nda yaz sezonu, yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı aşılama oranının artması sayesinde geçen yıla göre daha hareketli geçti.

"Aşırı yoğunluk var"
Yayla yolunda kahvaltı hizmeti veren işletmenin sahibi Serdar Şimşek, kuzine ekmeği, turşu, pekmez, bal, reçel, peynir, tereyağı gibi kendi ürettikleri ve yöre sakinlerinden aldıkları ürünlerle hizmet verdiklerini söyledi.

Yurt dışından ve Türkiye'nin farklı şehirlerinden gelenlerin doğada kamp, gezi ve fotoğraf çekmek gibi birçok aktivite yaptığını anlatan Şimşek, şöyle devam etti:

"Salgın dolayısıyla sezona geç başlamak zorunda kaldık ama temmuz ile ağustosun 20'sine kadar olan zaman çok hareketli geçti. Özellikle Avrupa'da yaşayan Türkler çok fazla geldi. Anadolu'dan gelen insanlar çok fazla oldu. O bölgelerde aşırı sıcak var, yeşillik yok, kuraklık var. Sivas tarafından geliyorlar, denize hiç inmeden yaylalarda konaklıyorlar, geziyorlar. Sonra Karadeniz'in diğer illerine gidiyorlar. Aşırı yoğunluk var. Normal yıllara göre, hastalığa rağmen çok hareketli bir yıl yaşandı."

"Doğa çok güzel, tertemiz"
Ailesi ile yaylayı gezen Gökhan Bahadır da Avusturya'dan tatile geldiklerini ifade etti.

Çambaşı'nda kahvaltı yaptıklarını dile getiren Bahadır, "Aynı zamanda doğal güzelliği görelim, temiz havayı alalım istedik. Eşim, annesi ve babasıyla buraya geldik. Ben aslen buralı değilim ama burayı çok seviyorum. Doğa çok güzel, tertemiz. Doğayla iç içe bir yer." dedi.

Almanya'dan Ordu'ya eşi ile gezmeye gelen Naim Akyazı ise yaylanın doğasının, oksijeninin ve insanlarının harika, yollarının da güzel olduğunu vurguladı.

Yaylaları görmek isteyen herkese bölgeye gelmeleri tavsiyesinde bulunan Akyazı, bir aylık izinlerinin önemli bir bölümünü yayla ve çevresinde geçirdiklerini aktardı.

Akyazı, yurt dışında yaşadıkları için yaylaları özlediklerinin altını çizerek, "Bir senenin özlemi nedeniyle yaylamıza geliyoruz. Bizim Turnalık'ta yaylamız var. Çambaşı'na çıkıp, buralarda gezerek bol oksijen alıyoruz." diye konuştu.

Saniye Dönmez de ailesiyle temiz hava almak için yaylaya çıktıklarını belirterek, şunları kaydetti:

"Vaktimiz oldukça buraya geliyoruz. Çambaşı Yaylası çok güzel. Kayak merkezi, otelleri de güzel. Daha da geliştirilmesi lazım. Ordu'nun havası çok nemli, sıcak. Buranın havası ise çok temiz, yeşilliği, ormanı güzel. Kekik topluyoruz, koyunları seyrediyoruz."

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ordu'da 50 bin kırmızı benekli alabalık yavrusu ırmakla buluşturuldu https://gazetebirlik.com/haber/orduda-50-bin-kirmizi-benekli-alabalik-yavrusu-irmakla-bulusturuldu-8663/

Büyükşehir Belediyesi Tarım ve Hayvancılık Hizmetleri Dairesi Başkanlığı öncülüğünde hazırlanan, "Ordu İlinde Su Kaynaklarının Balıklandırması Projesi" kapsamında 50 bin kırmızı benekli alabalık yavrusu, Turnasuyu Irmağı ile buluşturuldu.

Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Hilmi Güler, balıkların suya bırakılmasının ardından gazetecilere, Ordu'nun dereleri ve ırmaklarının özellikle kırmızı benekli alabalıklarla daha canlı ve güzel olacağını söyledi.

Nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan kırmızı benekli alabalıkların tekrar çoğalması için ilgili kurumlarla iş birliği içerisinde olduklarını aktaran Güler, "İnşallah bu yavrular büyüyüp daha fazla üreme yaparak çoğalırlar. Dolayısıyla bölgemiz benekli alabalık noktasında önemli bir çekim merkezi haline gelir. Önümüzdeki süreçte ilimizin farklı su kaynakları ve göllerine sazan, sonrasında ise Karadeniz kalkanı balıklandırma çalışması yapmayı planlıyoruz." diye konuştu.

Büyükşehir Belediyesi Tarım ve Hayvancılık Hizmetleri Dairesi Başkanı Ahmet Ultav ise çalışmanın doğa turizmine önemli katkılar sunacağını kaydetti.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ordu'nun Fatsa ilçesinde sağanak nedeniyle çok sayıda ev ve iş yerini su bastı https://gazetebirlik.com/haber/ordunun-fatsa-ilcesinde-saganak-nedeniyle-cok-sayida-ev-ve-is-yerini-su-basti-2482/

Ordu'nun Fatsa ilçesinde, sağanak hayatı olumsuz etkiliyor.

İlçede etkili olan sağanağın ardından merkezdeki binaların giriş katlarında bulunan çok sayıda ev ve iş yeri ile Fatsa Jandarma Komutanlığının bahçesini su bastı.

Meşebükü Mahallesi'nde ise heyelan meydana geldi. Belediyle ekipleri sahada çalışmalarını sürdürüyor.

İlçe genelinde ise sağanak devam ediyor.

Ordu'nun Fatsa ilçesinde Karadeniz Sahil Yolu'nu su bastı
İlçede etkisini sürdüren sağanak nedeniyle Karadeniz Sahil Yolu'nun gidiş ve geliş yönleri de su altında kaldı. Sürücüler, uzun araç kuyruklarının oluştuğu yolda yükselen su dolayısıyla zor anlar yaşadı. Bölgedeki çok sayıda iş yerini de su bastı.

Sağanak, Fatsa'da hayatı olumsuz etkilemeye devam ediyor.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ordu'da üç gün etkili olan yağışlarda 255 noktada heyelan meydana geldi https://gazetebirlik.com/haber/orduda-uc-gun-etkili-olan-yagislarda-255-noktada-heyelan-meydana-geldi-710/

Büyükşehir Belediyesinden yapılan yazılı açıklamada, kentte 7 Ağustos'ta başlayan ve üç gün etkili olan sağanağın bilançosunun ortaya çıktığı belirtildi.

Yağışa bağlı olarak Ünye, Gürgentepe, İkizce, Kabadüz, Korgan, Kumru, Perşembe ve Ulubey ilçelerinde toplam 255 noktada heyelan meydana geldiği vurgulanan açıklamada, Büyükşehir Belediyesi ekiplerinin sahadaki çalışmalarını sürdürdüğü aktarıldı.

Ekiplerin, 34 noktada dere ıslahı, 12 noktada da yağmur suyu hattı temizlik çalışması gerçekleştirdiğine işaret edilen açıklamada, ayrıca 322 noktada büz ağızlarında yaşanması muhtemel tıkanıklığın önlemesi için iş makineleri yardımıyla sürekli müdahalede bulunulduğu kaydedildi.

Açıklamada, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Hilmi Güler'in şu görüşlerine yer verildi:

"Heyelanların ve su baskınlarının tamamına müdahale ettik. Bazı ilçelerimize yakın derelerin su debilerindeki artışlar ciddi riskler oluşturdu. Ekiplerimizin dere yataklarında aldıkları önlemler, iş makineleriyle müdahaleleri sonrası yaşanabilmesi muhtemel çok büyük olumsuzlukların önüne geçtik. Ekiplerimiz, 7/24 saat esasına göre görevlerinin başındalar."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ordu'da yarın sağanak bekleniyor https://gazetebirlik.com/haber/orduda-yarin-saganak-bekleniyor-3805/

Meteoroloji Genel Müdürlüğünden yapılan uyarıya göre, yarın Ordu'da yerel olarak kuvvetli, batı ilçelerinde yer yer çok kuvvetli sağanak ve gök gürültülü sağanak öngörülüyor.

Sel, su baskını, ulaşımda aksamalar, yıldırım, heyelan gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekiyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ordu'da sağanak nedeniyle risk oluşturan 36 daireli bina boşaltıldı https://gazetebirlik.com/haber/orduda-saganak-nedeniyle-risk-olusturan-36-daireli-bina-bosaltildi-8745/

Ordu’nun Ünye ilçesinde gün boyunca etkili olan sağanakta, Gölevi Mahallesinde 36 dairenin bulunduğu bir bina tehlikeli hale geldi.

Çevresinde toprak kayması ve istinat duvarındaki hasar nedeniyle bina güvenlik şeridiyle çevrilerek tedbir alındı.

Binadan tahliye edilen vatandaşların bazıları yakın ailelerine yanlarına gönderilirken, bazıları da Öğretmen Evi'ne yerleştirildi.

Ordu İl Afad ve Acil Durum Müdürlüğüne bağlı uzman ekipler bina çevresinde inceleme başlattı.

İlçenin ortasından geçen Tabakhane Deresi'ndeki su seviyesinin yükselmesi ile de tedbir alındı.

Derenin üzerinde bulunan köprü güvenlik şeridiyle kapatılarak yaya ve araç geçişi durduruldu.

İlçenin Yunus Emre Mahallesi'ndeki Küçük Sanayi Sitesi’nde ise bazı işyerlerini su basarken, işyeri sahipleri ve belediye ekipleri suyu boşaltmak için çaba harcadı.

Ünye Belediye Başkanı Hüseyin Tavlı, ekiplerle birlikte sahada incelemelerde bulundu.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Jandarma köpekleri 'Tonya' ve 'Barut' suçlulara göz açtırmıyor https://gazetebirlik.com/haber/jandarma-kopekleri-tonya-ve-barut-suclulara-goz-actirmiyor-2052/

Ordu Jandarma Komutanlığı bünyesinde görev yapan eğitimli bomba arama köpekleri "Tonya" ve "Barut", patlayıcı maddelerin ele geçirilmesinde önemli rol üstleniyor.

Eğitmenlerinin nezaretinde birçok operasyonun vazgeçilmezi hassas burunlu köpeklerden Tonya 2, Barut 3 yaşında.

Belçika Malinois ırkı bomba arama köpekleri, çevre illerin yanı sıra Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde de etkin rol alarak güvenlik güçlerinin en büyük destekçisi oluyor. Tonya ve Barut, şimdiye kadar birçok operasyon ve görevde patlayıcı maddelerin ele geçirilmesini sağladı.

Bomba Arama Köpek Eğitmeni Jandarma Uzman Çavuş Ali Özdemir, köpeklerin keskin koku alma yetenekleriyle birçok operasyonu başarıyla tamamladığını söyledi.

Köpeklerin, eğitimler sayesinde operasyonda kendilerine çok büyük katkı sağladığını belirten Özdemir, yol kontrol, asayiş ve önlem aramalarında Jandarma Teşkilatına önemli katkıları olduğunu ifade etti.

Özdemir, insanlara göre 40 kat daha fazla koku alma özelliğine sahip köpeklerin icra edilen görevlerde ve her türlü olayda önemli rol üstlendiğinin altını çizerek, "Köpeklerin özellikle devlet büyüklerimizin korunmasında, bombalı terör eylemlerinin önlenmesinde ve silah kaçakçılığı yapan şahısların yakalanmasında bizlere çok büyük desteği var." dedi.

Bomba arama köpeklerine her an göreve hazır olabilmeleri için İl Jandarma Komutanlığı bünyesinde oluşturulan kondisyon parkurunda her gün eğitim verdiklerini vurgulayan Özdemir, bu eğitimlerin asla aksatılmadığına işaret etti.

Özdemir, Jandarma Teşkilatının adeta göz bebeği olan Tonya ve Barut'un sağlık kontrollerinin de veteriner hekim tarafından titizlikle yapıldığını dile getirdi.

Tonya ve Barut'un henüz çok genç olduğunu belirten Özdemir, bomba arama köpeklerinin uzun süre teşkilatta görev yapabileceğini aktardı.

Özdemir, kısa süre önce köpeklerle Ordu-Giresun Havalimanı'na yapılan bomba ihbarına müdahale ettiklerini anımsatarak, ayrıca 30 ruhsatsız tabanca, ruhsatsız av tüfeği ve bunlara ait mermilerin ele geçirildiği operasyonda da katkı sağladıklarını sözlerine ekledi.

"Onlarla çok ciddi bağlarımız var. Ayrı kaldığımızda bile çok özlüyoruz"
Bomba Arama Köpek Eğitmeni Jandarma Uzman Çavuş Abdulmecit Yazar ise uzun süre köpeklerle oldukları için aralarında çok güzel bağ kurduklarını söyledi.

Yıllık izindeyken köpeğini çok özlediğini, geri döndüğünde köpeğinin de kendisini çok özlediğini anladığını ve bir süre sarılarak özlem giderdiklerini belirten Yazar, şöyle devam etti:

"Uzun süre ayrı kalıp döndüğümüzde köpek gözümün içine bakıyor, üzerime atlayarak benimle şakalaşıyor. O anda bu köpeklerin ne kadar sadık olduğunu görebiliyorsunuz. Bizim açımızdan da baktığımızda köpekler çok değerli. Onlarla çok ciddi bağlarımız var. Ayrı kaldığımızda bile çok özlüyoruz."

Yazar, köpeklerin adeta aileden biri gibi olduğunu vurgulayarak, "Daha önce kurs döneminde köpeğimden ayrılmak zorunda kaldığımda çok kötü etkilenmiştim. Bu köpekler bizim adeta evladımız gibi." diye konuştu.

Bomba arama köpeklerinin 10 yaşına kadar görev yapabildiğine dikkati çeken Yazar, o yaştan sonra üst komutanların vereceği karar doğrultusunda emekliye ayrılabildiklerini de kaydetti.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Doğasıyla cezbeden Boztepe'de turist hareketliliği yaşanıyor https://gazetebirlik.com/haber/dogasiyla-cezbeden-boztepede-turist-hareketliligi-yasaniyor-8580/

Ordu'nun gözde turizm merkezlerinden Boztepe, yerli ve yabancı turistlere doğanın eşsiz güzelliklerini kuş bakışı seyretmenin keyfini yaşatıyor.

Ordu, Karadeniz'de uçsuz bucaksız ormanları, bol oksijenli yaylaları, dere ve şelaleleriyle doğa turizminde adından söz ettiriyor.

Kentin seyir terası, 530 metre yükseklikteki Boztepe de teleferik yolculuğu sırasında sunduğu mavi ile yeşilin oluşturduğu manzarayla dikkat çekiyor.

Boztepe, her mevsim ağırladığı binlerce turiste, kenti kuş bakışı görme fırsatı sunuyor.

Büyükşehir Belediyesi, Boztepe'nin cazibesini artırmak amacıyla geçen yıl yöresel ürünlerin satıldığı 27 ahşap büfe kurdu. Trafiğe kapanan gezi alanı, yürüyüş yolu ve peyzaj düzenlemesiyle konforlu bir ortam sunulan Boztepe'ye, bu yaz, yöresel yemeklerin sunulduğu sosyal tesis de kazandırıldı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Hilmi Güler, yerli ve yabancı turistlerin şehri ziyaret etmelerinin kendilerini çok memnun ettiğini söyledi.

Kentteki en önemli çekim merkezlerinden birinin Boztepe olduğuna işaret eden Güler, "Buraya hem teleferikle hem de arabayla çıkılıyor. Dolayısıyla turist sayısında büyük bir artış var. Günlük ortalama 6-7 bin kişi teleferikle, bir o kadar da arabayla çıkıyor." dedi.

Güler, burayı yerli üretim stantlarıyla alışveriş merkezi haline getirdiklerini belirterek, şöyle devam etti:

"Gelenler orada muhteşem Ordu manzarasını seyrediyorlar. Hem Ordu'yu seyrediyorlar hem de paraşütle atlıyorlar. Ordulu gençler ve gelen misafirler paraşütle de bu zevki tadıyorlar ve oradan sahile iniyorlar. Sahil bir başka güzel. Denizde yaptığımız çalışmalar sonucu yatlar, yelkenliler ve kanolarla manzara daha da zenginleşiyor."

Buraya kazandırdıkları sosyal tesisteki restoranı, çok iyi aşçılarla zenginleştirdiklerini belirten Güler, "Aynı zamanda kendimiz aşçılık eğitimi vererek tarihte bilinen ama günümüze kadar ulaşamayan yöresel lezzetleri ortaya çıkarttık. Burası aynı zamanda yiyecek açısından da damak zevki açısından da önemli bir yer oldu." ifadelerini kullandı.

Güler, Ordu'da Boztepe gibi gezilebilecek 155 nokta seçtiklerine dikkati çekerek, kentte birbirinden güzel yaylalar, kanyonlar, parkların yanı sıra Yoroz Tepesi, Perşembe Yaylası, Yason Burnu gibi öne çıkan noktalar bulunduğunu kaydetti.

"Biz burayı gördüğümüz için çok şanslıyız"
Şehirde yaşayan Yetkin Kurucu, doğası, yeşilliği, havası, deniziyle Ordu'nun, Karadeniz Bölgesi'nin incisi olduğunu belirterek, gezdirdikleri misafirlerin buradan memnun ayrıldığını anlattı.

Antalya'dan gelen Mehmet Öztürk ise arkadaşının daveti üzerine Ordu'ya geldiğini dile getirerek, "Gerçekten çok güzel, harika bir yer. Farklı bir atmosferi var. Burayı gördüğümüz için çok şanslıyız. Boztepe'ye teleferikle çıktık. O da buraya ayrı bir hava katmış. Gelmeden önce duymuştuk ama o duyguyu yaşamak ayrı bir şey. Herkesi buraya bekliyorum, burayı yerinde görmelerini tavsiye ederim." diye konuştu.

Ziyaretçilerden Osman Çorbacı da Boztepe'nin gezip görülecek çok güzel bir yer olduğunu, defalarca geldiğini belirterek, aileyle gelinebilecek nezih bir ortam olduğuna dikkati çekti.

Gülsüm Büşra Çon da Samsun'dan geldiğini ve ilk defa Boztepe'ye çıktığını anlatarak, "Teleferikle çıkarken manzara çok güzeldi. Bu kadar uzun süreceğini de düşünmemiştim." dedi.

Ayhan Uzun ise ailesiyle birlikte Karadeniz turuna çıktıklarını ve Trabzon'un ardından Ordu'ya geldiklerini aktararak, teleferiğin buraya bir renk kattığını, manzarasıyla unutulmaz bir deneyim yaşattığını dile getirdi.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kınalı koçlarla bayram sevinci https://gazetebirlik.com/haber/kinali-koclarla-bayram-sevinci-140/

Vali Sonel, beraberinde İl Müftüsü Dr. İsmail Çiçek ve İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz ile birlikte koyun ağıllarına girerek yetim ve öksüz çocuklarımıza verilecek kurbanlık koçları seçti.

Hayırseverlerin desteği ile alınan ve özenle süslenen 268 kınalı koç, araçlara yüklenerek 19 ilçedeki yetim ve öksüz çocuklarımıza gönderildi.

Kınalı ve kurdele ile süslenmiş kurbanlık koçları yetim ve öksüz çocuklarımıza gönderen Vali Tuncay Sonel, “Daha önceki görev yerlerimizde olduğu gibi Ordu’muzda da Kurban Bayramında yetim ve öksüz çocuklarımız için kınalı koçlarımızı hazırladık. Kırmızı kurdele ile süsledik” dedi.

“Müftülüğümüz, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü koordinesinde 19 İlçemizde Kaymakam arkadaşlarımızın da bizzat takip etmesiyle yetim ve öksüz evlatlarımıza bu kınalı koçları Kurban Bayramı için evlerine gönderiyoruz” diyen Vali Sonel, “268 kınalı koçumuz yetim ve öksüz evladımızın evlerine bugün itibariyle teslim edilmeye başlandı. Çocuklarımız bayramın tadını yaşasın istedik” şeklinde konuştu.

Kurbanlık koçların hayırseverlerin desteği ile alındığını belirten Vali Tuncay Sonel, “Allah hayırseverlerimizden razı olsun. Allah niyetlerini ve kurbanlarını kabul etsin” diyerek, emeği geçen dostlarına teşekkür etti.

Evlerinde kınalı koçları teslim alan yetim ve öksüz çocukların heyecanı ve mutluluğu ise görülmeye değerdi.

Kınalı kurbanlık koçları teslim alan yetim ve öksüz çocuklarımızın aileleri de, "Allah Sayın Valimizden razı olsun. Çok duygulandık. Hem çocuklarımız çok sevindi, hem de bizler mutlu olduk. Bizim için bu Kurban Bayramı daha da anlamı oldu. Bizlere bayram sevincini yaşatan devlet büyüklerimize ne kadar teşekkür etsek azdır" diyerek, duygularını dile getirdiler.

Vali Tuncay Sonel, Ordu genelinde tespit ettirdiği 2 Bin 112 yetim ve öksüz çocuğa birer mektup göndererek, “Eğer, annen ya da baban hayatta olsaydı özlemini çektiğin, annenden veya babandan isteyeceğin şey ne olurdu? Bunu da bana yazarsan çok memnun olacağım” diye yazarak, çocuklardan isteklerini öğrenmiş ve yerine getirmişti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Fatma Yümlü Mustafa Destici'ye teşekkür ziyaretinde bulundu https://gazetebirlik.com/haber/fatma-yumlu-mustafa-desticiye-tesekkur-ziyaretinde-bulundu-9544/

Ordu Kadın Kolları Başkanımız Sayın Fatma Yümlü, Genel Başkanımız Sayın Mustafa Destici'ye, makamında teşekkür ziyaretinde bulundu.

Hem kendisi hem de partimiz açısından gündeme bu şekilde gelmekten dolayı üzüntülerini ileten Fatma Yümlü, olayı duyduğu andan itibaren, bu sürecin her noktasında kendisine sahip çıkarak yardımcı olan, üzüntüsünü paylaştığını ifade ettiği Genel Başkanımız Sayın Mustafa Destici'ye ve bir üyesi olmaktan şeref duyduğu Büyük Birlik camiasına teşekkür etti.

Fatma Yümlü, ayrıca yaşananların herhangi bir politik yönü olmadığını tekrar etti.

Fatma Yümlü, Ordu'da filyasyon ekibiyle yaşadığı tartışmada polis tarafından ters kelepçeyle gözaltına alınmıştı.

Olayla ilgili, Genel Başkanımız Sn.Mustafa Destici'nin girişimleri sonucu, İçişleri Bakanımız Sayın Süleyman Soylu Bey'in talimatıyla, olayda kusuru bulunan kamu görevlileri hakkında soruşturma başlatılmıştı.

Genel Başkanımız Mustafa Destici;

"Hiç kimse toplum sağlığıyla ilgili kurallardan muaf değildir. Her açıklamamızda, pandemiyle ilgili kurallara riayet edilmesini ve kamu görevlilerine yardımcı olunmasını tavsiye ediyoruz. Herhangi bir arkadaşımızın pandemiyle ilgili tedbirlere riayet etmemesini elbette hoş görmeyiz. Ancak bu, özellikle bir kadına yöneltilen fiziki ve psikolojik şiddetin gerekçesi olamaz."
şeklinde değerlendirmede bulundu.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Tam kapanma fındık bahçelerin bakımı için fırsat https://gazetebirlik.com/haber/tam-kapanma-findik-bahcelerin-bakimi-icin-firsat-7178/

Beraberinde İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz ile birlikte Altınordu ilçesinin Yaraşlı mahallesine giden Vali Sonel, mahallenin Çobanlı sokağındaki arazisinde 5 ayrı serada sebze üretimi yapan çiftçi Mahmut Yılmaz’ı ziyaret etti.

Çiftçi Mahmut Yılmaz’ın annesi Saadet Yılmaz’ın (70) tarlasında fasulye diktiğini gören Vali Tuncay Sonel, Saadet teyzeden aldığı fasulye tohumlarını toprağa dikerek, Saadet teyzeye yardımda bulundu.

Fındık bahçesinde motorlu tırpanla ot biçimi yapan Mahmut Yılmaz’dan aldığı motorlu tırpanla fındık bahçesinde ot biçimi de yapan Vali Sonel, fındık bahçelerinde yapılması gereken bakımın önemine vurgu yaptı.

Vali Sonel, yaptığı açıklamada, “Tam kapanma sürecinin yaşandığı bu günlerde, Ordu’muzda da fındık olmazsa olmazlarımızdan. Dünyada üretilen her dört fındıktan biri Ordu’da üretiliyor. Biz istiyoruz ki Ordu’daki çiftçilerimiz, yöre insanımız, bu süreci köylerinde, bahçelerinde, fındık bahçelerinin bakımı, ilaçlaması, gübrelemesi, temizliğinde geçirsinler. Böylece hem verimde, hem kalitede artış olsun. İnşallah geçen yıl olduğu gibi fiyatlar da yüksek olursa, bu yıl da değmeyin keyfimize. Tabi burada hem Saadet ablamızı, hem Mahmut kardeşimizi bahçe işlerinde uğraşırken görmek bizleri sevindirdi. Saadet ablamız fasülye ekiyordu, aynı şekilde Mahmut kardeşimiz fındık bahçelerinin temizliği ile uğraşıyor. Bizim bir şansımız da Ordu’da hem Büyükşehir Belediye Başkanlığımızın çok değerli projeleri var, hem de çok çalışkan Tarım İl Müdürümüz ve ekibimiz var.Hep beraber inşallah bu yıl bu fırsatı lehimize çevirmemiz lazım. İnşallah covit-19 illetini de hep birlikte yeneriz. İnşallah sağlıklı günlere de kavuşacağız ama bu günleri de ailelerimiz, köylerimizdeki vatandaşlarımız, bahçesi olanlar, mis gibi çimen kokusuyla, mis gibi havasıyla bahçelerde değerlendirsinler” dedi.

Daha sonra aynı mahallede 81 yaşındaki çiftçi Mustafa Sıtkı Özcan’ı da bahçesinde ziyaret eden Vali Sonel, fasulye dikimi yapan Mustafa amcaya da yardımcı oldu.

Mustafa amcayla bir süre sohbet eden Vali Sonel, “Ekip, diken, üreten insanlarımız, bizim baş tacımızdır. Maşallah Mustafa amcamız 81 yaşında olmasına rağmen halen daha toprakla uğraşmaya, üretmeye devam ediyor. Bu takdir edilecek ve her türlü övgüyü hak edecek bir davranış. Allah sayılarını çoğaltsın. Bizim üretmeye, çalışmaya ihtiyacımız var. Onun için de bu tam kapanma sürecinde istedik ki insanlarımız kırsal mahallelerimize gitsinler bağlarında, bahçelerinde çalışsınlar. Fındık bahçelerinin bakımını yapsınlar, tarlalarını eksinler, diksinler. Bu isteğimizin, arzumuzun bugün yaptığımız ziyaretlerde karşılığını görmek, bizi mutlu etti” diye konuştu.

Vali Tuncay Sonel, Boztepe mahallesi Kurucuoğlu sokağında yaşayan ve fındık bahçesinde ilaçlama yapan çiftçi Erdal Yazar’ı da bahçesinde ziyaret ederek, kendisi de bir müddet fındık bahçesinde ilaçlama yaptı.

Çiftçi Erdal Yazar’ın seralarını da gezen Vali Sonel, Yöre insanımızın çalışkan ve üretken olduğunu söyledi.

Vali Tuncay Sonel'in çiftçilere yaptığı ziyaret programına, Stajyer Kaymakamlar Esra Demirtaş ve Kerem Tunçer'i de eşlik etti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ordu'da doktoru darbettiği ileri sürülen hasta yakını gözaltına alındı https://gazetebirlik.com/haber/orduda-doktoru-darbettigi-ileri-surulen-hasta-yakini-gozaltina-alindi-3478/

İddiaya göre, bir süre önce yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle Ünye Devlet Hastanesi'ndeki yoğun bakım servisine yatırılan S.T'nin tedavisine normal serviste devam edildi.

Normal servise alındıktan bir gün sonra rahatsızlanan S.T, yeniden yoğun bakıma alındı.

Hastanın oğlu İ.T, annesiyle ilgilenmediği iddiasıyla nöbetçi doktor olan genel cerrahi uzmanı Op. Dr. Çetin Karadağ'ı poliklinikte darbetti.

Hastane polisi ve güvenlik görevlilerince etkisiz hale getirilen İ.T, İlçe Emniyet Müdürlüğüne götürüldü.

Darp raporu alan Op. Dr. Karadağ, hastanedeki görevinin başına döndü.

Öte yandan, Karadağ'ı ziyaret eden İl Sağlık Müdürü Mustafa Kasapoğlu, hastane çıkışında yaptığı açıklamada, olayı şiddetle kınadığını söyledi.

Kovid-19'la mücadele edilen bu dönemde özellikle sağlıkçıların daha çok motivasyona ihtiyaç duyduğunu vurgulayan Kasapoğlu, yaşanan bu tarz olayların çok üzücü olduğunu ifade etti.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ordu'da mobilya atölyesinde çıkan yangın kontrol altına alındı https://gazetebirlik.com/haber/orduda-mobilya-atolyesinde-cikan-yangin-kontrol-altina-alindi-9599/

Alınan bilgiye göre, ilçeye bağlı Efirli Mahallesi'ndeki mobilya atölyesinde çıkan yangın, kısa sürede yan taraftaki bir eğlence mekanı ile düğün salonuna da sıçradı.

İtfaiye ekiplerinin müdahalesiyle kontrol altına alınan yangında soğutma çalışmaları devam ediyor.

Vali Tuncay Sonel, yangınla ilgili incelemelerde bulundu, duruma ilişkin yetkililerden bilgi aldı.

Perşembe Belediye Başkanı Mustafa Sayım Tandoğan, AA muhabirine, yangının kontrol altına alındığını söyledi.

Yangın nedeniyle 3 işletmede büyük hasar meydana geldiğini belirten Tandoğan, tek tesellinin yaralanma ve can kaybı yaşanmaması olduğunu vurguladı.

Tandoğan, yangının işletmelerde yol açtığı yaraların sarılması için ellerinden geleni yapacaklarını kaydetti.

Öte yandan, yangın nedeniyle Ordu-Perşembe kara yolunda ulaşım tek şeritten sağlanıyor. Jandarma olay yeri ekipleri de bölgede incelemelerini sürdürüyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ordu'da tarıma yönelen genç kadın girişimcinin ürettiği doğal ürünler ilgi görüyor https://gazetebirlik.com/haber/orduda-tarima-yonelen-genc-kadin-girisimcinin-urettigi-dogal-urunler-ilgi-goruyor-2668/

Ordu'nun Ünye ilçesinde yaşayan veteriner sağlık teknikeri 26 yaşındaki Büşra Nur Çifci, mesleği yerine yöneldiği çiftçilikle geçimini sağlıyor.

Gümüşhane Üniversitesi Şiran Mustafa Beyaz Meslek Yüksekokulu Veterinerlik Bölümü Laborant ve Veteriner Sağlık Programından mezun olan Çifci, bu alanda 3 yıl görev icra ettikten sonra tarımla uğraşan ailesiyle üretim yapmaya karar verdi.

​​​​​​​Ailesiyle birlikte bahçeye giren ve üretimin her safhasında yer alan Çifci, elde ettikleri ürünlerden yaptığı pekmez, reçel, marmelat ve kurutulmuş meyveleri pazarda ve sosyal medya üzerinden satıyor.

Büşra Nur Çifci, üniversite ve iş hayatının ardından memleketi Ünye'ye döndüğünü söyledi.

Çiftçilik yapan bir ailenin çocuğu olduğunu ve toprakla uğraşmayı çok sevdiğini dile getiren Çifci, "Her zaman toprağın içindeydim ama toprağın bu kadar değerli olduğunu yaşım biraz ilerledikten sonra anladım. Şu anda bahçeye indiğimde daha farklı bir huzur alıyorum, çapa yapmak beni çok mutlu ediyor." dedi.

Çifci, bahçelerinde birçok meyve sebze olduğunu ve bunları değerlendirmek istediğini belirterek şöyle devam etti:

"Meyve kurularına, meyve cipslerine insanların önem vermediğini fark ettim. Ürettiğimiz meyveleri kurumuş hale getirdim. Ünye'nin birçok yöresel lezzeti var. Biber tuzu, hurma pekmezi, cevizli kabaklı hurma pekmezi, turşular, marmelatlar. Bir sürü zengin seçenekler vardı. Meyveler için bir makine aldım ve denemeye başladım. Bahçemizdeki mandalinayı topladık, dilim dilim doğradık ve cips haline getirdik. Artan mandalinalarımızdan reçel, bir kısmından marmelat yaptık. Hurmalarımızı topladık. Bir kısmını hurma cipsi, bir kısmını tam hurma kurusu haline getirdik. Hurma pekmezi, cevizli kabaklı hurma pekmezi gibi birkaç yöresel lezzeti tekrar gündeme getirmeye çalıştık."

Meyve ve sebzenin yanı sıra farklı lezzetleri de denediğini anlatan Çifci, "Erişte, tarhana gibi yöresel lezzetlerimizi de gündeme getirmek amaçlarımdan biri. Karışık sebzeli eriştede ısırgan otu bulunuyor. Karadeniz'de çok fazla ısırgan var. Erişte çeşitlerimde ısırgan otunu değerlendirdim. Karışık eriştemi ısırgan, havuç, kocabaş ve sade şeklinde üretiyorum. Bunları sipariş üzerine haftalık üretiyorum." diye konuştu.

"Mevsimine göre ürün üretiyoruz"
Çifci, tereddüt ederek başladığı bu işte olumlu tepkiler almanın kendisini mutlu ettiğini vurgulayarak, ürünlerini ilgi uyandıracak görsel paketlerde hazırlayıp hem köylü pazarında hem de sosyal medyada açtığı hesabında satışa sunduğunu ifade etti.

Organik üretim için mevsimlik meyve sebzeleri değerlendiren butik üretici olduklarını aktaran Çifci, "Mevsimine göre ürün üretiyoruz. Örneğin çilek cipsi üretmiştik. Müşterilerimiz tarafından çok beğenildi, çok rağbet gördü. Ama şu an stoklarımızda bitmiş durumda. Bunun da sebebi mevsimlik ve bahçemizden olması. Biz organik yaşamak ve organik üretmek istiyoruz. Tamamen bahçemizdeki ürünleri kullanmak istiyoruz." dedi.

Büşra Nur Çifci, yeni neslin toprakla buluşturulması gerektiğini belirterek, "Topraktan vazgeçersek üretim durur. Pazara gittiğimde görüyorum ki yaş ortalaması genelde 50 yaş üstü. Bu insanlar belli bir süre sonra pazara gelemeyecek. Gelecekle ilgili yatırım yapmak istiyorsak toprakla uğraşmalıyız." ifadelerini kullandı.​​​​​​​

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ordu'da 87 yaşındaki Şahinde nine ördüğü çorapları Mehmetçiğe gönderdi https://gazetebirlik.com/haber/orduda-87-yasindaki-sahinde-nine-ordugu-coraplari-mehmetcige-gonderdi-1923/

Alınan bilgiye göre, ilçenin Çitlice Mahallesi'nde ikamet eden Kubatoğlu, bir süre önce Mehmetçik için çorap örmeye başladı.

Kendi imkanlarıyla malzemeleri temin eden Kubatoğlu, tamamladığı çorapları Tunceli Pülümür İlçe Jandarma Komutanlığında görevli Mehmetçiklere hediye etti.

Ordu İl Jandarma Komutanlığına bağlı yetkili personel tarafından teslim alınan çoraplar, Tunceli'ye gönderildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ordu'da sağlık ekipleri karda 2 kilometre yürüyerek ulaştıkları hastaya Kovid-19 aşısı yaptı https://gazetebirlik.com/haber/orduda-saglik-ekipleri-karda-2-kilometre-yuruyerek-ulastiklari-hastaya-kovid-19-asisi-yapti-7898/

Ordu Devlet Hastanesi Evde Sağlık Hizmetlerinde görevli ekip, Kabadüz ilçesine bağlı Gürpınar Mahallesi'nde diyabet ve alzaymır hastalığı nedeniyle evinde yatan Naile Altıntaş'a aşı yapmak üzere yola çıktı.

Sağlık ekipleri, aracın karda ilerlemekte zorluk çekmesi üzerine yürümeye karar verdi.

Karda 2 kilometre yürüyerek eve ulaşan ekipler, kontrollerinin ardından Altıntaş'ın aşısını yaptı. Naile Altıntaş, sağlık çalışanlarına teşekkür etti.

Sağlıkçılar tarafından Turnalık Mahallesi'nde ikamet eden ve kalp yetmezliği bulunan Şahsenem Çapa'ya da aşının birinci dozu uygulandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Böbrek nakli bekleyen annenin 21 yıllık çocuk özlemi mutlu sona ulaştı https://gazetebirlik.com/haber/bobrek-nakli-bekleyen-annenin-21-yillik-cocuk-ozlemi-mutlu-sona-ulasti-759/

Ordu'da böbrek nakli bekleyen 41 yaşındaki Zeynep Almaoğlu'nun 21 yıllık bebek hasreti sona erdi.

Altınordu ilçesinde yaşayan Zeynep Almaoğlu'na, 2000 yılında kronik böbrek yetmezliği teşhisi konuldu. 2006 yılında böbrek nakli yapılarak sağlığına kavuşan ev hanımı Almaoğlu, 2018 yılında hastalığının yeniden nüksetmesi sonucu diyalize girmeye başladı.

Emrah Almaoğlu ile evli olan Zeynep Almaoğlu, yaklaşık 21 yıldır sağlık sorunları nedeniyle hamile kalamadı. Evlat özlemi çeken Almaoğlu, geçen sene normal yollarla hamile kaldı.

Sağlık Bakanlığı Ordu Üniversitesi (ODÜ) Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesinde Perinatoloji Uzmanı Doç. Dr. Hakan Timur'un takip ettiği Zeynep Almaoğlu, birkaç gün önce 2 kilo 500 gram ağırlığında kız çocuğunu dünyaya getirdi.

Almaoğlu çifti, bebeklerine "Hatice Zümra" adını verdi.

Hastanenin diyaliz merkezinde açıklama yapan Zeynep Almaoğlu, bebek özleminin sona ermesinden dolayı çok mutlu olduğunu dile getirerek, bu süreçte kendisini yalnız bırakmayan doktoru Hakan Timur'a teşekkür etti.

Uzun süre sağlık sorunlarından dolayı hamile kalamadığını ve 21 yıldır bebek özlemi çektiklerini ifade eden Almaoğlu, "21 yıl sonra mucize dediğimiz bebeğimizi kucağımıza aldık. Çok mutluyuz. Bu anlatılmaz bir duygu. Allah çocuğu olmayan çiftlere de bu mutluluğu yaşatsın." dedi.

Almaoğlu, kendisi gibi olan anne adaylarına çağrıda bulunarak, "Asla pes etmesinler ve umutlarını yitirmesinler. Biz eşimle birlikte bebek hasretini çok uzun yıllar çektik. Ama sonunda mutlu sona ulaştık. Doktor gözetiminde geçirdiğim hamilelik sürecinin ardından yavrumuzu sağ salim kucağımıza aldık." diye konuştu.

Hamileliğinin riskli bir süreç olduğunu kaydeden Almaoğlu, her şeyi göze aldıklarını, riski bilerek bebeği doğurmaya karar verdiğini ve mutlu sona ulaştıklarını anlattı.

Emrah Almaoğlu ise çocuğu olduğuna halen inanamadığını belirterek, "Asla pes etmedik. Çok şükür yavrumuzu kucağımıza aldık. Bizi bu süreçte yalnız bırakmayan tüm sağlık çalışanlarına teşekkür ediyorum." ifadelerini kullandı.

"Kendisini yakından takip etmeyi sürdürüyoruz"
Doç. Dr. Hakan Timur da böbrek yetmezliğine bağlı olarak haftanın belirli günleri diyalize giren hastası ve eşinin mutluluğuna şahit olmanın bir hekim olarak kendisini ve ekibini çok mutlu ettiğini söyledi.

Zeynep Almaoğlu durumundaki hastaların hamile kalmasının belirli riskleri de beraberinde getirdiğine dikkati çeken Timur, hipertansiyonu olan hastasını çok yakın takibe aldıklarını aktardı.

Timur, annenin diyaliz sürecinin devam ettiğini ve ikinci kez böbrek nakli beklediğini ifade ederek, şunları kaydetti:

"Bu gibi hastaların doğum sonrası diyaliz ihtiyacı daha fazla da artabilir. Kendisini yakından takip etmeyi sürdürüyoruz. Bebeğin sağlık durumunu da yakından takip ediyoruz. Böyle doğan bebeklerde gelişim bozukluğu olabilir. Ama çok şükür Hatice Zümra'da böyle bir sorun şimdilik görünmüyor. Sağlığı da gayet yerinde."

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ordu'da 70 yaşındaki kimsesiz vatandaş harabe evden alınıp huzurevine yerleştirildi https://gazetebirlik.com/haber/orduda-70-yasindaki-kimsesiz-vatandas-harabe-evden-alinip-huzurevine-yerlestirildi-816/

Ordu'da, harabe bir evde yaşayan 70 yaşındaki vatandaş, Büyükşehir Belediyesince huzurevine yerleştirildi.

Alınan bilgiye göre, Perşembe ilçesinin Efirli Mahallesi'nde, H.S'nin harabe durumdaki bir evde yalnız yaşadığını öğrenen Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler ve Muhtarlık Dairesi Başkanlığı harekete geçti.

Eve giden ekipler, ilk olarak sağlık kontrolünden geçirilen H.S'yi Ordu Ahmet Cemal Mağden Huzurevine yerleştirdi.

Sosyal Hizmetler ve Muhtarlık Dairesi Başkanı Seyfettin Bilkay, konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Hilmi Güler'in talimatı doğrultusunda evi olmayan kimsesiz vatandaşları tespit etmeye başladıklarını belirtti.

Yapılan incelemeler sonrası Perşembe ilçesi Efirli Mahallesi'nde, 70 yaşındaki kimsesiz vatandaşın zor şartlarda harabe bir evde yaşamını sürdürdüğünü gördüklerini aktaran Bilkay, "Kayıtsız kalmayarak daha iyi imkanlarda yaşamını sürdürmesi için onu huzurevine yerleştirdik. Vatandaşımız artık yaşamını daha iyi bir ortamda sürdürecek." ifadesini kullandı.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kar yağışı fındık üreticilerini sevindirdi https://gazetebirlik.com/haber/kar-yagisi-findik-ureticilerini-sevindirdi--5524/

Soydan, AA muhabirine, son günlerde, özellikle orta ve yüksek rakımlı bölgelerde kar yağışının etkili olduğunu belirtti.

Yağışın sahil kesiminde ise yağmur şeklinde olduğunu ifade eden Soydan, "Son zamanlarda özellikle mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıkları tüm üreticilerimizi endişelendirmişti. Hatta sıcak havanın etkisiyle dallardaki püsküller bile erken açmıştı." dedi.

Soydan, tüm bitkilerde olduğu gibi fındığın da kara ve soğuk havaya ihtiyacı olduğuna dikkati çekerek, "Normal şartlarda bu ayların daha serin ve karlı olması lazım. Fındık kışlamaya ihtiyaç duyuyor. Son yağan kar da bir nebze olsun üreticilerimizi rahatlatmış durumda." diye konuştu.

İlerleyen günlerde bölgede daha fazla kar yağışı beklendiğini dile getiren Soydan, havanın bir süre bu şekilde devam etmesinin fındık için olumlu olacağını kaydetti.

Soydan, bu zamanlarda yağan karın, fındığın verim ve kalitesine olumlu yansıyacağını sözlerine ekledi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ordu yeni stadına kavuşuyor https://gazetebirlik.com/haber/ordu-yeni-stadina-kavusuyor-5287/

Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından Ordu'da 2017 yılında yapımına başlanılan 20 bin seyirci kapasiteli yeni stadın tamamlanması için çalışmalarda sona gelindi.

Kaba inşaatı yüzde 95 seviyelerinde tamamlanan ve çimleri serilen statta, bir süre önce yapılan ikmal ihalesinin ardından tribünlerdeki koltuklar takıldı.

Stat, çevre düzenlemesinin ardından sporseverlerin hizmetine sunulacak.

Görsellik ve kullanılabilirlik açısından Türkiye'nin en modern tesislerinden Yeni Ordu Stadı'nda, 25 loca ile 428'i kapalı 554 araçlık otopark bulunuyor.

Tüm salon sporlarına da ev sahipliği yapacak stat, 90 bin metrekare üzerine kuruldu.

12 derslikli spor lisesi ve 40 kişilik pansiyonun yer aldığı stat, denize ise sadece 100 metre mesafede bulunuyor. 

"Birçok spor branşı yapılabilecek"

Vali Tuncay Sonel, Altınordu ilçesi Durugöl Mahallesi'ne yapılan stadın eksik kalan işlerinin tamamlanması için çalışmaların tüm hızıyla sürdüğünü söyledi. 

Stadın hayırlı olması temennisinde bulunan Sonel, projenin Ordu'ya yapılmasında emeği geçen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Gençlik ve Spor Bakanlığına da teşekkürlerini sundu.

Vali Sonel, 20 bin seyirci kapasiteli olarak inşa edilen stadı, kısa süre içerisinde sporseverlerin hizmetine sunmayı planladıklarını aktararak, "İnşallah bu statla Ordu'daki tüm takımlarımız, yeni başarılara yelken açacak. Statta sadece futbol değil, birçok spor branşı yapılabilecek. Stat, gençlerimizin gelişmesi için de son derece önem arz ediyor." dedi.

Sonel, stat bünyesinde kurulan spor lisesi ve pansiyonun da önemli olduğuna dikkat çekti.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ordu'da rüzgar enerji santrali sayısı artırılacak https://gazetebirlik.com/haber/orduda-ruzgar-enerji-santrali-sayisi-artirilacak-5427/

Ağustos 2020'de özel bir firma tarafından Akkuş'un 1750 rakımlı Taz Yaylası'na kurulması için çalışmalarına başlanan rüzgar enerji santrali, tam kapasiteyle faaliyete geçti.

Yüksekliği 116 metreyi bulan ve her biri 18 ton ağırlığında olan türbinlerden üretilecek elektriğin günlük 12 bin evin ihtiyacını karşılaması hedefleniyor.

Şu ana kadar 15 milyon dolar harcanarak kurulan rüzgar enerji santrali türbinlerinden üretilen elektrik ise ulusal elektrik şebekesine aktarılıyor.

Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Hilmi Güler, yaptığı açıklamada, bakanlığı döneminde, yenilenebilir enerji yasasını çıkarttıklarını anımsattı.

Yenilebilir enerjinin başında rüzgar, su, güneş ve katı atık geldiğini aktaran Güler, bunların dördünü Ordu'da uygulamaya başladıklarını aktardı.

Güler, Akkuş'un 1750 rakımlı Taz Yaylası'na kurulan rüzgar enerji santralinin bölge adına oldukça sevindirici olduğunu vurgulayarak ilerleyen süreçte Büyükşehir Belediyesi bünyesinde kurulan enerji şirketi Ordu Enerji AŞ (OREN) aracılığıyla rüzgar enerji santrali sayısının daha da artırılacağını, bunun çalışmalarının sürdüğünü ifade etti.

Ordu'da rüzgar enerjisi santrali kurulmadan önce bölgenin rüzgar haritalarının çıkarıldığını ve potansiyellerinin hesaplandığını kaydeden Güler, "Şimdi buraları özel sektöre açtık. Dolayısıyla doğal gaza bağlı olmayan, çevreyi kirletmeyen, çevre dostu rüzgar enerjisini Ordu'da da kullanmaya başladık. Bu durum oldukça önemli ve hepimizi memnun eden bir durum." dedi.

Güler, faaliyete geçen 3 türbinin toplam 12 megavat elektrik ürettiğini belirterek şunları söyledi:

"İlerleyen süreçte belediyemizin tesisleriyle birlikte 30 megavatı bulan bir çalışma olacak ama bölgemizde potansiyel çok daha büyük. Şu anda adım adım ilerliyoruz. Hedefimiz bölgedeki rüzgar potansiyelini enerjiye çevirmek. İnanıyoruz ki ilimiz Ordu kendi enerjisini üreten, çevre dostu enerjiyle daha fazla enerji dengesini oluşturan bir şehir olacak."

Güler, Ordu'da başka yaylalara kurulması hedeflenen rüzgar enerji santrali türbinlerinin, ilerleyen günlerde ihalesi yapılarak yapımına başlanacağını da sözlerine ekledi.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ordu'da kadın çiftçilerin yetiştirdiği 8 ton çoban fasulyesini ORTAR satın aldı https://gazetebirlik.com/haber/orduda-kadin-ciftcilerin-yetistirdigi-8-ton-coban-fasulyesini-ortar-satin-aldi-6127/

Ordu Büyükşehir Belediyesinin iştiraki olan Ordu Tarım AŞ (ORTAR), Gürgentepe ilçesinde kadın çiftçilerin 20 dekar alanda yetiştirdiği 8 ton çoban fasulyesini satın aldı.

Belediyeden yapılan açıklamaya göre, çoban fasulyesi üretiminin yaygınlaşması ve kalitesinin artırılması için Büyükşehir Belediyesi, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı iş birliğinde 19 üreticiye 20 dekar alanda tesis kuruldu.

Sözleşmeli tarım modeli ile ekimi gerçekleştirilen fasulyelerin alım garantisi de ORTAR tarafından verildi.

20 dekar alanda yetiştirilen 8 ton çoban fasulyesini ORTAR satın aldı. Kadın çiftçiler, ürünlerini davul ve zurna eşliğinde Büyükşehir Belediyesi ekiplerine teslim etti.

Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Hilmi Güler, Türkiye'de ve dünyada isim yapacak nitelikteki çoban fasulyesinin protein değeri, kolay pişmesi ve lezzetiyle çok iyi olduğunu belirtti.

Güler, çoban fasulyesinden dekarda 500 kilogram verim alınabildiğine işaret ederek, "Bu anlamda çoban fasulyesi ilave gelir kaynağı olup ürün çeşitliliğini de sağlamış olacak. Üreticilerimize söz verdiğimiz gibi ürünlerini satın aldık. Yeter ki onlar üretmeye, ekonomiye katkı sunmaya devam etsinler." ifadelerini kullandı.

Gürgentepe Belediye Başkanı Yaşar Şahin de kadınların üretime katkılarından dolayı çok mutlu olduğunu belirtti. Şahin, Güler'in talimatıyla fasulyenin kilogramının piyasa fiyatının 5 lira üzerinde alındığını bildirdi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Bu otogar kendi elektriğini kendi üretiyor https://gazetebirlik.com/haber/bu-otogar-kendi-elektrigini-kendi-uretiyor-1022/

Yapımına bir süre önce başlanan yeni otobüs terminali, Ordu Büyükşehir Belediyesi, tarafından tamamlanarak hizmete açıldı. Eskipazar mevkisi çevre yolunun hemen kenarında hayata geçirilen otobüs terminali, konumu itibariyle şehrin trafik yoğunluğunu rahatlatacak.

Kendi elektriğini kendisi üretiyor
Hizmete açılan Altınordu Şehirler Arası Otobüs Terminali, 26 adet peron, 9 adet midibüs park alanı, 98 adet ilçe ve köy minibüsleri için park alanı, 11 araçlık ticari taksi parkı, 50 araçlık misafir otoparkı ve terminal binası içerisinde 20 adet firma odasından oluşuyor. Yeni ve çağdaş teknoloji ile inşa edilen Altınordu Şehirler Arası Otobüs Terminali, tavanına yerleştirilen standardı yüksek güneş panelleri ile saatlik 330 KWP elektrik üreterek, kendi kendine yeten bir bina özelliğini taşıyor.

“Kapasitenin genişletilerek, üretimin 4 katına çıkartılması hedefleniyor”
Ordu Büyükşehir Belediyesi Kaynak Geliştirme İştirakler Daire Başkanı Aytekin Başköy, yeni terminalin 22 bin metrekare alan üzerine, 4 bin metrekaresi kapalı olacak şekilde inşa edildiğini söyledi. İleri teknoloji ile donatılan terminalin, kendi elektriğini üreten, kendine yeten saatlik yaklaşık 330 KWP elektrik üreten bir terminal yapısına sahip olduğuna değinen Başkan Başköy, “Terminalimizin, sağ tarafında bulunan ana hizmet binasının üzerine güneş panellerinden oluşup, ilçe hatlarımızın üzerinde de bu kapasiteyi genişleterek, 3-4 katına çıkartacak rezerve alanı bulunmaktadır. Enerji üretimine devam edeceğiz, terminalimiz Türkiye’de örnek ve kendi kendine yeten bir terminal olarak hizmetine devam edecek” dedi.

“Aşırı güneş istemiyor, 3 yılda kendi masraflarını karşılayacak”
Başköy, kurulan projenin, 3 yıl gibi bir sürede kendi masrafını amorti edeceğini ifade ederek, “Çok güneşli havalarda bu daha da verimli oluyor, bu teknik olarak bakımlı ve temizliği yapıldığı takdirde aşırı güneş istemeyen bir yapıya sahip. Güneş enerji sistemleri, bakımı ve temizliği yapıldığı zaman, güneşli havaların da yoğun olması durumunda en az 3 yılda kendisini amorti edeceğini düşünüyoruz. Büyükşehir Belediye Başkanımız Mehmet Hilmi Güler’e, bize bu mutluluğu yaşadığı için teşekkür ediyorum. Ordulu vatandaşlarımızın da beklediği bir projeydi, tüm halkımıza hayırlı olmasını diliyorum” şeklinde konuştu.

“Ekonomiye de katkısı olacak”
Terminal binasında bir turizm acentesinde işletme müdürü olan Tayfun Yılmaz, “Bizim için çok güzel bir proje. Önceden, elektriğimiz kesildiği zaman jeneratörlerin devreye girmesi sıkıntı oluşturabiliyordu ve araçlarımızı kaldırmakta zorluk çekiyorduk. Şimdi muhtemelen artık elektrik kesintimiz olmayacak diye düşünüyorum çünkü kendisi üretiyor. Ekonomiye de katkısı olacak. Elektriğini kendisi üretiyor ve Ordu için biraz daha ekonomide rahatlayacak. Benim düşüncem de çok güzel bir sistem” ifadelerine yer verdi.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çöp Gazından Elektrik üreten tesis https://gazetebirlik.com/haber/cop-gazindan-elektrik-ureten-tesis-59/

Çaybaşı ilçesinde bulunan Katı Atık Düzenli Depolama ve Enerji Üretim Tesisinde; depolanan çöplerin, metan gazından elektrik enerjisi üretimine başlandı.

İlk etapta günlük 7.000 hanenin elektrik ihtiyacını karşılayacak

Her gün ortalama 260 ton organik atığın depolandığı Çaybaşı ilçesinde bulunan Katı Atık Çöp Depolama Tesisi ’sinde, metan gazının elektrik enerjisine dönüştürülmesiyle, başlangıçta günlük 7 bin hanenin elektrik tüketimini karşılanırken, bu sayı zaman içerisinde yaklaşık olarak 30 bin konuta ulaşacak.

“Çöpü Enerjiye Dönüştürüyoruz”

Ordu Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Coşkun Alp, “Çaybaşı Katı Atık Düzenli Depolama Tesisimizde elektrik üretmeye başladık. Burada hem ilimizin hem de belediyemizin enerjisine katkı sağlayacak enerji üretimini sağladık. Tesisimizde üretilen enerji; çevreyle uyumlu, doğa dostu bir enerjidir. Çünkü burada herhangi bir sera gazı salınımı olmadan, sıfır karbon monoksit çıkışıyla gazı tamamen yakabilen bir tesisimiz bulunuyor. Burada tam kapasiteyle üretim sağlanmış olacak. Biz Büyükşehir Belediyesi olarak sadece atığı toplamakla değil, onu enerji haline de dönüştürmeyi kendimize görev edindik. Atığı Ordu’da ekonomik bir kazanç haline dönüştürüyoruz” dedi.

“Bacalarımız Ateşlendi”

Tesiste enerji üretimine başlandığını ifade eden Çaybaşı Belediye Başkanı Hüseyin Semiz ise; “Tesisimizde artık enerji üretmeye başladık, bacalarımız ateşlendi. Sıkı bir çalışma ve Sayın Büyükşehir Belediye Başkanımız Dr. Mehmet Hilmi Güler’in takipleriyle burada güzel bir işi gerçekleştirmiş bulunuyoruz. Buradaki enerji üretimi hakikaten ülkemizin ve şehrimizin ekonomisine ciddi katkı sağlamış olacak. İlçemizdeki enerji üretimi tesisimizde %1 oranında bile doğaya zararlı bir salınım bulunmuyor ve arıtma sistemleri tam anlamıyla faaliyette. Şimdiden tüm şehrimize ülkemize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum ”açıklamasında bulundu.

 

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Menderesleri ile ünlü Perşembe Yaylası beyaza büründü https://gazetebirlik.com/haber/menderesleri-ile-unlu-persembe-yaylasi-beyaza-burundu-5994/

Ordu'da hava sıcaklıklarının düşmesiyle sahil kesiminde yağmur, yüksek kesimlerde ise kar yağışı etkili oldu.

Kar ile 1500 rakımlı Perşembe Yaylası beyaz örtüyle kaplanırken, menderesleriyle ünlü yaylada kartpostallık görüntüler oluştu.

Aybastı Belediye Başkanı Beytullah Geçtan, AA muhabirine, havaların soğumaya başlamasıyla Perşembe Yaylası'nın beyaza büründüğünü söyledi.

Geçtan, mevsimin ilk karıyla yaylada güzel görüntülerin oluştuğunu belirterek, bazı vatandaşların yaylaya gelerek bu anı kaçırmadıklarını belirtti.

Öte yandan, kar yağışıyla Kumru ve Korgan ilçelerinin yüksek kesimleri de beyaza büründü.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ordu'nun mobil mutfağı İzmir'in hizmetinde https://gazetebirlik.com/haber/ordunun-mobil-mutfagi-izmirin-hizmetinde-2690/

Yaklaşık 4 günden bu yana bölgede seferber olan Büyükşehir Belediyesi, bölgeye konuşlandırılan 5 bin kişi kapasiteli, tam donanımlı mobil mutfak tırıyla zorlu şartlarda mücadele veren ekiplerin ve vatandaşların yemek ihtiyacını karşılıyor. 

Yaraların sarılması noktasında her zaman İzmir halkının yanında olduklarını söyleyen Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, İzmir’de meydana gelen depremin herkesi derinden üzdüğünü söyledi. Güler, “Bu üzücü günlerde onların yanında olmak ve bir nebzede olsun vatandaşlarımızın yaralarını sarmak için ekiplerimizi deprem bölgesine gönderdik. Büyükşehir Belediyesi itfaiye arama kurtarma ekiplerimiz enkaz altında bulunan vatandaşlarımız için yoğun bir mücadele veriyor. Aynı zamanda bu zor günlerde dışarda kalan vatandaşlarımız ve zor şartlar altında çalışan ekiplerimiz için 5 bin kişi kapasiteli yemek tırımızda bölgeye gönderdik. Burada çıkan sıcak yemeklerimizle onların yemek ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Biz tüm ekip ve ekipmanlarımızla vatandaşlarımız için mücadele vereceğiz. Büyükşehir Belediyesi olarak İzmir halkımızın yanındayız. Bu vesileyle tekrardan tüm İzmir’e geçmiş olsun diliyorum. Allah bir daha böyle bir afeti bizlere yaşatmasın” dedi.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ordu'da şehit evi yeniden yapıldı https://gazetebirlik.com/haber/orduda-sehit-evi-yeniden-yapildi-1295/

Ordu Valiliğinden yapılan yazılı açıklamaya göre, 9 Temmuz 2019'da Hakkari Şemdinli'de terör örgütü mensuplarınca askeri araca yapılan saldırıda yaralanan ve tedavi gördüğü Ankara'da şehit olan Piyade Sözleşmeli Er Salih Altuntaş'ın Aybastı ilçesi Uzundere Mahallesi'nde ikamet eden ailesinin içinde oturulamayacak durumda olan evi, İçişleri Bakanlığının desteği ile yeniden yapıldı.

Bakan Soylu, şehit babası Kenan Altuntaş'ı telefonla arayarak konu ile bizzat ilgilendiğini, evin yeni baştan yapılacağını ifade etmişti.

Soylu'nun, şehit babasına verdiği sözün ardından evin yapımı 3 ay içerisinde tamamlanarak aileye teslim edildi.

Vali Tuncay Sonel, konuya ilişkin olarak şunları kaydetti:

"Hakkari Şemdinli'de 2019 tarihinde şehit olan Salih Altuntaş evladımızın Aybastı'da yaşayan ailesine yeni yapacağımız evin üç ay içerisinde bitirilme sözünü vermiştik. İçişleri Bakanımız sayın Süleyman Soylu'nun destekleriyle verdiğimiz sözü tutarak şehit ailemizin evinin yapımını 3 ay gibi kısa bir sürede tamamlayarak aileye teslim ettik. Hayırlı olsun. Şehit ailelerimiz ve gazilerimiz bizim baş tacımızdır. Devlet olarak her daim onların yanındayız. Bu vesileyle şehidimizi de rahmet ve dua ile anıyorum." ifadesini kullandı.

Baba Kenan ve anne Sultan Altuntaş da "Devletimiz bizi yalnız bırakmadı. Allah razı olsun. Bizlere her zaman değer veren devlet büyüğümüz İçişleri Bakanımız sayın Süleyman Soylu'ya, Valimiz sayın Tuncay Sonel'e yakın ilgi ve destekleri dolayısıyla teşekkürlerimi sunuyorum." ifadesini kullandı.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Karadeniz'de palamut salamurası sezonu başladı https://gazetebirlik.com/haber/karadenizde-palamut-salamurasi-sezonu-basladi-1998/

Balıkçıların bol miktarda palamutla kıyıya döndüğü bugünlerde tezgahlar şenlendi. Balıkseverlerin sofralarında vazgeçilmezler arasında yer alan palamut, tanesi 10 ile 15 lira arasında değişen fiyatlarda satışa sunuluyor.

Bu sezon hem balıkçıların hem de tüketicinin yüzünü güldüren palamudun, her mevsim tüketilebilmesi için salamurası da yapılmaya başlandı.

Balıkçılar ve işletmeler tarafından hazırlanan palamut salamurası, il dışından da talep görüyor. Kadınlar da evlerinde salamurayı bidonlara kuruyor.

 

Ordu'nun Perşembe ilçesinde 22 yıldır balıkçılıkla uğraşan 45 yaşındaki Filiz Yazkan, tezgahındaki balıkların satışının yanı sıra hamsi ve palamudun salamurasını hazırlıyor.

Yazkan,geçen sene az olan palamut avının, bu yıl gayet iyi durumda bulunduğunu söyledi.

 Aşırı bolluk olmasa da bu sezon palamudun tezgahlarda yerini aldığını belirten Yazkan, "Balık yağlandığı ve büyüdüğü zaman burada salamurası, yani tuzlaması yapılır." dedi.

Salamuranın, daha çok yaz döneminde tüketmek için yapıldığını ifade eden Yazkan, özellikle gurbetçiler palamut yiyebilsin diye ailelerin salamurayı tercih ettiğini aktardı.

Yazkan, salamura yapımında palamudun iyice temizlenmesi gerektiğine dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Öncelikle palamudu güzelce temizleriz. Tuzlu ve buzlu suyun içinde 2-3 gün bekleterek ve sürekli suyunu değiştirerek tamamen kanından arındırırız. Bu işlem sonrasında altı ve üstü tuzlanarak kasalara dizilir ve orada suyunun iyice akması, içinde hiç su kalmaması sağlanır. 1-2 gün de bu şekilde tuzun içerisinde kalır. Daha sonra bunları bidonlara yerleştiririz. Salamura tuzuyla birlikte aralarına, altına ve üstüne bolca koyarız. Bidonun ağzı kapatılıp beklenir. Balık durdukça aşağıya doğru iner ve içine kendi suyunu salar. Kendi suyunun içerisinde kalır."

 "Palamut salamurası 2 yıl serin ve karanlık ortamda muhafaza edilebilir"

Salamura palamudun suda tuzu iyice çıkarılarak tüketilebileceğini kaydeden Yazkan, bölgede bu palamudun genellikle sebzeli veya pilavı yapılarak sofralara geldiğini anlattı.

Özellikle ilerleyen yaştaki vatandaşların eski zamanlarda olduğu gibi bugün de salamurayı tercih ettiğini dile getiren Yazkan, "Buranın yöre halkı direkt taze balık yediği için dolapta dinlenen balığın tadını beğenmez. Genellikle de tuzlama yoluna giderler. Gerçekten de tuzlaması daha güzel oluyor." diye konuştu.

Yazkan, her sezon hamsi ve palamudun salamurasını yaptıklarını söyledi.

Palamut salamurasının 2 yıl serin ve karanlık ortamda muhafaza edilebildiğine değinen Yazkan, 5 kilogramlık bidonlardaki salamuranın fiyatının 100 ile 150 lira arasında değiştiğini sözlerine ekledi.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ordu'dan 81 ildeki 81 okula fındık gönderildi https://gazetebirlik.com/haber/ordudan-81-ildeki-81-okula-findik-gonderildi-6055/

Ordu Büyükşehir Belediyesinden yapılan yazılı açıklamada, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'un bir süre önce sosyal medya hesabından, "Çocuklar evde sıkıldığınızı, okulu özlediğinizi biliyorum. Buradan söz olsun, okula döndüğümüz ilk günün ilk teneffüsünü, o güne özel olarak 40 dakika yapacağız." paylaşımda bulunduğu anımsatıldı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Hilmi Güler'in ise Bakan Selçuk'un öğrencilere 40 dakikalık teneffüs sözü üzerine, "40 dakika teneffüs demek, bolca enerji ihtiyacı demek. Çocuklarımızın enerjiye ihtiyaç duyacağı bu uzun teneffüste onların mutluluklarına Ordu fındığı ile ortak olmak istiyoruz. 81 ilde 81 okula fındıklar bizden." yanıtı verdiği vurgulandı.

Açıklamada, değerlendirmesine yer verilen Güler, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) sürecinde çocuklara moral vermek amacıyla Bakan Selçuk'un başlattığı kampanyaya destek verdiklerini belirtti.

Hazırlanan paketlerin okullara ulaştırılmak üzere yola çıktığını aktaran Güler, şunları kaydetti:

"Fındık bolca enerji demek. Okula yeni başlayan çocuklarımıza moral ve motivasyon amacıyla bu kampanyaya destek verdik. Çocuklarımızın zihin açıklığı içerisinde derslerini başarılı bir şekilde takip etmelerini diliyorum. İnşallah bu öğretim yılında pandemiyi bitirmiş yeni yılda hep birlikte zillerimizi çalarak gireceğimizi umut ediyorum."

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Bu sezonda da tercih edilen olacak https://gazetebirlik.com/haber/bu-sezonda-da-tercih-edilen-olacak-7029/

Büyükşehir Belediyesi, Ordu ilinde bulunan Çambaşı Doğa Tesislerinin yenilen yüzünü kış sezonuna yetiştirmek için çalışmalarına devam ediyor.

Özellikle kış mevsiminde kayak severlerin ve doğaseverlerin tercih ettiği Çambaşı Yaylası’nda bulunan Doğa Tesisleri daha modern şartlarda misafirlerine hizmet vermesi için adeta sil baştan yenileniyor. Kayak odasından lokantaya, ısınma sisteminden yürüyen bantlara, günü birlik konaklanacak tesislerden kayak pistine kadar pek çok değişikliğin yapıldığı tesis, bu sezonda tercih edilenler arasında yerini almaya hazırlanıyor.

Hazırlıklar başladı

Tesiste yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Çambaşı Doğa Tesisleri İşletme Yönetmeni ve Türkiye Kayak Federasyonu Ordu İl Temsilcisi Fevzi Turan “Kayakseverleri mest edecek hazırlıklar yapıyoruz. Kayak pistlerimizi çimlendirme çalışmalarımız devam ediyor. Bunun yanında bungalov ve günü birlik tesislerimizde yenileme çalışması gerçekleştiriyoruz. Tesislerimizin tamamında doğal gaz ve alttan ısıtma sistemi bulunacak. Aynı zamanda izolasyonları daha sağlam olsun diye ahşap evlerimize PWC giydirme de yapılıyor. Böylelikle sıcak su ve ısıtma konusunda gelen misafirlerimiz bir sorun yaşamamış olacak. Kayak pistimiz, bahar aylarında yüzey sularıyla fazlasıyla probleme sebep oluyordu. Bunun için de alt yapı çalışmalarına alanda ağırlık verdik. Yüzey sularının toparlanıp derelerle bağlantılarını yapacak çalışmalar gerçekleşiyoruz. Tesisimiz içerisinde acemi eğitimi ve kızakçılar için yürüyen bant çalışmalarımız yapılıyor. Aynı zamanda kayakçılar ve kızakçılara ayrı alanlar yaparak güvenliklerini üst düzeye taşımış olduk. Kayak odamız dar bir alanda bulunmaktaydı. Burayı daha geniş, pistlere ve telesiyeje daha yakın bir alana taşıma çalışmalarımız devam ediyor. Yeme içme yerleri talepten dolayı ihtiyacı karşılayamayacak duruma gelmişti. Buralara ek olarak iki adet restoran daha hizmete açılacak ve kapasiteleri toplamda 2 bin kişiye ulaşmış olacak” dedi.

Hizmet kalitemiz zirve noktada olacak

Türkiye’nin hiçbir yerinde alınmayacak hazzın Çambaşı Doğa Tesislerinde alınacağına dikkat çeken Turan, “Çambaşı Doğa Tesisleri kendini yeniliyor. Kayak severler Çambaşı’nda Türkiye’nin hiçbir yerinde alamayacakları hazzı bizim tesisimizde alacak. Hizmet kalitemiz zirve noktada olacak. Hoşgörümüzle de çok farklı bir tesise geldiklerini hissedecekler. Her şeyden önce kendi evlerindeymiş gibi bir mekânda eğlencenin zevkini yaşayacaklar” şeklinde konuştu.

 

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ordu'da denizde hortum meydana geldi https://gazetebirlik.com/haber/orduda-denizde-hortum-meydana-geldi-1039/

Ordu'nun Perşembe ilçesinde denizde hortum oluştu.

Kurtuluş Mahallesi Çaka Plajı mevkisinde akşam yağış etkili oldu.

Yağışın ardından denizde yarım saat arayla oluşan iki hortum, Perşembe'nin yanı sıra Altınordu ilçesinden görüldü.

Hortum, vatandaşlar tarafından cep telefonuyla görüntülendi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ordu ve Giresun için kuvvetli yağış uyarısı https://gazetebirlik.com/haber/ordu-ve-giresun-icin-kuvvetli-yagis-uyarisi-4244/

Meteoroloji Genel Müdürlüğünün duyurusuna göre, bu gece Orta Karadeniz'de başlayacak sağanak ve gök gürültülü sağanağın, yarın sabah saatlerinden itibaren Samsun ve doğu ilçeleri ile Ordu ve Giresun çevrelerinde yerel olarak kuvvetli olması öngörülüyor.

Yağışların, yarın gece saatlerinden itibaren şiddetini artırarak Ordu il geneli ile Giresun'un kıyı kesimlerinde çok kuvvetli ve yer yer şiddetli yağış şeklinde olacağı tahmin ediliyor.

Kuvvetli yağışın meydana getirebileceği ani sel, su baskını, yıldırım, yerel dolu yağışı ve kuvvetli rüzgar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli olunması gerekiyor.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Güler trafik kazası geçirdi https://gazetebirlik.com/haber/ordu-buyuksehir-belediye-baskani-guler-trafik-kazasi-gecirdi-2163/

Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Hilmi Güler'in, bir toplantıya katılmak üzere gittiği Ankara yolunda trafik kazası geçirdiği bildirildi.

Belediyeden yapılan yazılı açıklamada, yarın ATO Congresium'da yapılacak olan ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılacağı toplantıya katılmak üzere kara yolu ile Ankara'ya hareket eden Güler’in içinde bulunduğu makam otomobilinin Kırıkkale yakınlarında trafik kazası geçirdiği belirtildi.

Güler'in, kazayı hafif sıyrıkla atlattığı ifade edilen açıklamada, Güler'in Kırıkkale Devlet Hastanesi'nde tedavi altına alındığı kaydedildi.

Açıklamada, Güler’in sağlık durumunun iyi olduğu, vücudunda herhangi bir yaralanma olmadığı aktarıldı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
MHP Ordu İl Başkanı olarak Naci Şanlıtürk atandı https://gazetebirlik.com/haber/mhp-ordu-il-baskani-olarak-naci-sanliturk-atandi-3211/

MHP Ordu İl Başkanı olarak Naci Şanlıtürk görevlendirildi.

MHP Genel Başkan Yardımcısı Edip Semih Yalçın, yaptığı açıklamada, Şanlıtürk'ün MHP Ordu İl Başkanı olarak görevlendirildiğini bildirdi.

Bu arada daha önceki MHP Ordu İl Başkanı Köksal Yılmaz, Ordu Milletvekili Cemal Enginyurt'un ihraç istemiyle Disiplin Kuruluna sevk edilmesinin ardından görevinden istifa etmişti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Karadeniz'de 'kurbağa adamlar' her an göreve hazır https://gazetebirlik.com/haber/karadenizde-kurbaga-adamlar-her-an-goreve-hazir-5796/

Ordu Emniyet Müdürlüğü Deniz Limanı Şube Müdürlüğü Sualtı Grup Amirliğinde görevli "kurbağa adamlar" denizler ve iç sularda arama kurtarma faaliyetlerinin yanı sıra suç delillerinin bulunmasında da önemli rol oynuyor.

Ordu'da 1999'da kurulan Su Altı Grup Amirliğinde görevli 6 polis, gece gündüz demeden özellikle yaz aylarındaki boğulma vakaları ve adli olaylara müdahale için hazır bekliyor.

Ordu dışında Giresun, Sivas ve Tokat'ta da görev alan "kurbağa adamlar", ihtiyaç duyulması halinde Türkiye'nin her ilindeki faaliyetlere katılıyor.

Su altındaki zorlu görevlere hazır olabilmek için her türlü iklim şartında düzenli antrenman ve dalış yapan ekip, maksimum 42 metre olmak üzere çeşitli derinliklerde oluşabilecek tehlikelere rağmen özverili şekilde üstleniyor.

Sualtı Grup Amir Vekili Mesut Pınar, başlıca görevleri arasında denizlerde ve iç sularda kaybolan kişileri, atılan veya saklanan suç aletleri ile cesetleri aramak olduğunu söyledi.

Kaçak mal, silah ve uyuşturucu madde getirilmesi şüphesi olan gemilerin, liman sınırları içerisinde söz konusu maddeleri denize atma ihtimaline karşı şüpheli bölgelerde arama faaliyetinde bulunduklarını belirten Pınar, bunun yanı sıra sel felaketleri, su baskınları gibi doğal afetlerde su altı ve su üstü kurtarma faaliyetlerinde yer aldıklarını aktardı.

 Pınar, devlet büyüklerinin gemiyle yapacağı ulaşım veya gezilerde talep halinde gemi altı araması yaptıklarını ifade ederek, aynı zamanda su altında tarihi eser bulunan bölgelerde olası kaçakçılığa engel olmak için dalış yapan ekiplere rehberlik yaptıklarını kaydetti.

Yıllık ortalama 20 ile 25 arasında göreve çıktıklarını dile getiren Pınar, görev olmadığı zamanlarda farklı sularda eğitim yaptıklarını anlattı.

Boğulmalara karşı ailelere uyarı

Pınar, Ordu'da son yıllarda boğulma vakalarının dikkat çektiğini belirterek, ailelere bu konuda uyarılarda bulundu.

Özellikle rüzgarlı ve dalgalı havalarda can kurtaranların olmadığı yerlerde denize girilmemesini isteyen Pınar, vatandaşların su içerisinde kesinlikle birbirine şaka yapmamaları gerektiğini vurguladı.

Pınar, akıntılı sulara girilmemesi gerektiğine dikkati çekerek, dalgakıran ve "T" diye tabir edilen alanların da vatandaşlar için tehlike oluşturduğunu söyledi.

Pınar, anne ve babalara, yüzme bilmeyen ya da yeni öğrenen çocuklarını gözlerinin önünden ayırmamaları, sürekli göz temasıyla takip etmeleri uyarısında da bulundu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ordu'dan 7 ülkeye aspir yağı ihracatı https://gazetebirlik.com/haber/ordudan-7-ulkeye-aspir-yagi-ihracati-3809/

Ordu'da kurulu firmanın ürettiği aspir yağı, Çin ve ABD'nin de aralarında bulunduğu 7 ülkeye satılıyor.

Altınordu ilçesinin Durugöl Mahallesi'nde faaliyet gösteren Altaş Yağ Sanayi Ticaret AŞ, fındık yağının yanı sıra son bir yıldır aspir yağı da üretiyor.

Yaklaşık 650 kişinin istihdam edildiği firma, büyük kısmını Rusya ve Kazakistan'dan tedarik ettiği aspir tohumunu fabrikada ham madde ya da rafine olarak işliyor.

Ambalajlandıktan sonra satışa hazır hale gelen aspir yağı, iç piyasanın yanı sıra Çin, ABD, Almanya, Belçika, Japonya, Hollanda ve Hindistan'daki marketlerde satışa sunuluyor.

Hedef, 20 ülkeye ihracat
Altaş Yağ Sanayi Ticaret AŞ Genel Müdürü Uğur Altaş, yaptığı açıklamada, Ar-Ge çalışmalarına önem verdiklerini söyledi.

Fındık yağının yanı sıra bir yıl önce üretmeye başladıkları aspir yağını da ihraç ettiklerini belirten Altaş, "Bir süre önce deneme amacıyla aspir yağı ihracatı gerçekleştirdik. Gelinen süreçte aspir yağına en az fındık yağı kadar talep oldu." dedi.

Altaş, aspir bitkisinin tohumunu yurt dışından getirerek fabrikada yağ haline dönüştürdüklerini, kısa sürede bu yağ çeşidinde de dünyada söz sahibi olduklarını ifade etti.

Yaklaşık bir yıldan bu yana Çin, ABD ve Almanya gibi dünyanın önemli ülkelerine aspir yağı ihraç ettiklerini söyleyen Altaş, 200 konteynerin üzerinde ihracat gerçekleştirdiklerini bildirdi.

Altaş, aspir yağına ilginin sürekli arttığına işaret ederek, "Hedefimiz fındık yağında olduğu gibi aspir yağını da 20'nin üzerinde ülkeye ihraç etmek. Bunun için çalışmalarımız devam ediyor. Gelinen süreçte aspir yağına ilgi tonaj bazında her geçen ay artıyor." diye konuştu.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Doğasıyla cezbeden Çiseli Şelalesi misafirlerini ağırlıyor https://gazetebirlik.com/haber/dogasiyla-cezbeden-ciseli-selalesi-misafirlerini-agirliyor-5519/

Karadeniz Bölgesi'nde uçsuz bucaksız ormanları, bol oksijenli yaylaları, kanyonları ve gölleriyle turizmde adından söz ettiren Ordu, derelerdeki şelaleleriyle de dikkati çekiyor.

Her mevsim farklı güzellikler sergileyen kentte 100'ün üzerinde irili ufaklı şelale bulunuyor. Sıcaktan bunalan ve deniz turizmine alternatif arayan turistler, adına türküler yazılan Ordu'nun derelerindeki şelaleleri ziyaret ediyor.

Kentte turizmde önemli yere sahip Altınordu ilçesi Karaoluk Mahallesi'ndeki Çiseli Şelalesi de yerli ve yabancı turistlerden ilgi görüyor. Ziyaretçilerin bazıları yüzmeyi tercih ederken, kimileri de ayaklarını suya sokarak serinliyor.

Eşsiz doğal güzellikleri barındıran şelale çevresinde de ziyaretçiler, piknik yapma fırsatı buluyor, fotoğraf kareleriyle manzarayı ölümsüzleştiriyor.

 "Ordu'ya gelen bambaşka bir tabloyla karşılaşıyor"

Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Hilmi Güler,kenti "3 ay değil, 12 ay Ordu" şeklinde tanıttıklarını anlattı.

"Türkülere konu olan Ordu'nun derelerindeki şelaleler, kentin hem turizm alanında hem de bölgenin tanıtılmasında çok önemli bir unsur." diyen Güler, şelalelerin yanı sıra tabiat harikası kanyonların bulunduğunu kentte, Büyükşehir Belediyesi olarak gerekli incelemeleri yaptıklarını ve buralar için projeler geliştirdiklerini bildirdi.

Güler, turizm alanlarında doğayı bozmadan gezi yerleri, çay bahçeleri, lokantalar oluşturduklarını anlatarak, "Yani Ordu'ya gelen bambaşka bir tabloyla karşılaşıyor. Buralar bir tabiat harikası. Dolayısıyla biz bunların drone ile fotoğraf ve görüntülerini çektik. Bunun tanıtımını yaptık. Şu anda müthiş bir patlama var." dedi.

Güler, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Eskiden haziran, temmuz, ağustosta fındık toplamak için Ordu'ya geliyorlardı. Kısa bir deniz süresi vardı ama Ordu kışın da güzel. Kayak merkezlerimiz var. Yaylalarımız kışın da birer cazibe merkezi. Buna bir de şelalelerimizi, kanyonlarımızı kattık. Ortaya muhteşem bir zenginlik çıktı. Biz şu ana kadar bunun ancak yüzde 10'unu, 15'ini kullanıyorduk. Bundan sonra Ordu'yu çok daha duyacaksınız. Sadece Ordu değil, bütün Karadeniz aşağı yukarı böyle. Onun için müthiş bir faaliyeti başlatarak halkımızın hizmetine sunuyoruz."

 "Ordu ve Karadeniz çok öne çıkacak"

Kentin güzelliklerinin yer aldığı videoları sosyal medya aracılığıyla paylaştıklarını dile getiren Güler, burada da doğal güzelliklere büyük ilgi olduğunu kaydetti.

Güler, Karadeniz-Akdeniz Yolu Projesi'nin ticaret ve turizm açısından önemine değinerek, şunları söyledi:

"Bu yol, aynı zamanda 41 vilayetin ihracat ve ithalat noktaları olacak. Bununla da burada büyük bir hareket başlamış olacak. Aynı zamanda, Kayseri'den Sivas'a kadar İç Anadolu'daki diğer illerin de sahil şehri olma durumu var. Hem deniz hem kano, yelken gibi deniz sporları hem de şelalelerle beraber müthiş bir çekim merkezi olacak. Herkes İsviçre, Avusturya, Norveç'i biliyor ama şimdi burada Ordu ve Karadeniz çok öne çıkacak."

"Gelip görülesi bir yer"

Ailesiyle İstanbul'dan memleketi Ordu'ya gelen Kemal Arslan ise bölgede irili ufaklı birçok şelale bulunduğunu belirtti.

Çiseli Şelalesi'nin, Karadeniz ve Türkiye'de tanınır olduğunu dile getiren Arslan, "Böyle bir doğal güzelliğin gelip görülmesi mahalle için de çok güzel bir şey. Gelenlerden de doğayı kirletmemeleri yönünde bekletimiz var. Herkesin gelip görmesini tavsiye ediyorum." diye konuştu.

Arslan, bu mahallede doğup büyüdüğünü ifade ederek, şunları kaydetti:

"Bundan 15-20 sene önce buralara gelirdik. Araba yolu da yoktu, patika yollardan geliyorduk. Sabah 9'da gelirdik, akşam 5-6'ya kadar burada hoplar zıplardık. Tabii o zamanlarda burası bilinmiyordu. Şimdi teknolojinin gelişmesiyle sosyal medya ve iletişim aracılığıyla bu tarz yerler keşfedilebiliyor. Güzel ve doğa harikası bir yer olduğunu düşünüyoruz. Hem köyümüz hem tüm Karadeniz hem de Türkiye'miz için gelip görülesi bir yer diye düşünüyorum."

Trabzon'dan balayı için kente gelen Ekrem Koç da Ordu'nun doğasını görmek, farklı yönleriyle tanımak üzere geldiklerini belirtti.

Koç, "Buranın Boztepe'sinden sonra şelaleleri gezmeye başladık. Bugün Çiseli Şelalesi'ne geldik. Gayet güzel, hoş manzara var. Dikkatimi çeken, buraya gelenlerin şelaleye girip çıkması. Su soğuk olmasaydı belki biz de deneyebilirdik." şeklinde konuştu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ordu'da yolcu bekleme duraklarını hükümlü ve tutuklular yapıyor https://gazetebirlik.com/haber/orduda-yolcu-bekleme-duraklarini-hukumlu-ve-tutuklular-yapiyor-475/

Ordu'da toplu taşıma duraklarının imalatları hükümlü ve tutuklular tarafından yapılıyor.

Büyükşehir Belediyesi ile Adalet Bakanlığı Ordu E Tipi Kapalı Açık Ceza İnfaz İş Yurdu Müdürlüğü arasında "Hükümlüleri Sosyal Hayata Kazandırma" protokolü imzalandı.

Proje kapsamında belediyenin kent genelinde kurulumunu yapacağı bin 500 durağın hükümlüler tarafından yapımına başlandı.

Çalışmaların başlamasının ardından Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Hilmi Güler ile Ordu Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Akif Aktaş, Ordu E Tipi Kapalı ve Açık Ceza İnfaz Kurumu İş Yurdu Müdürlüğü bünyesindeki demir atölyesini ziyaret ederek çalışmaları inceledi.

Güler, ziyarette yaptığı konuşmada, güzel bir çalışma ortaya çıkarttıklarını belirterek, "Burada estetik ve sağlam ürünler ortaya çıkmış durumda. Burası bir atölye değil, adeta fabrika gibi üretim yapan bir yer. Büyükşehir Belediyesi olarak sadece yolcu bekleme duraklarını değil, burada üretilen diğer ürünleri de devreye alacağız." dedi.

"Çalışan tutuklu ve hükümlülerin sigortaları yapılıyor"
Ordu Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Akif Aktaş da modern Ceza İnfaz Hukuku'nun temel ve en önemli amacının, suç işleyen kişileri, buna neden olan davranışlarını ortadan kaldırarak topluma yeniden kazandırmak olduğunu söyledi.

Ordu E Tipi Kapalı ve Açık Ceza İnfaz Kurumu İş Yurdu Müdürlüğüne bağlı olarak unlu mamuller, inşaat, tekstil, mobilya ve ağaç işleri ile metal atölyesinin de içinde bulunduğu 13 farklı iş kolunda tutuklu ve hükümlülerin çalıştırıldığını ifade eden Aktaş, "İş yurdu faaliyetleri kapsamında çalışan hükümlülerden iaşe bedeli alınmamakla birlikte çalışma ücretleri ve üretilen ürünlerin satışından elde edilen kar payından da hükümlülerin hesabına para yatırılmakta ve iş yurdu faaliyeti kapsamında çalışan hükümlü ve tutukluların sigortaları da yaptırılmaktadır. Atölyede üretimine başlanılan yolcu bekleme duraklarını en kısa zamanda üretip Ordu halkının hizmetine sunacağız." diye konuştu.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
"Bolaman Havzası Rehabilitasyon Projesini inşallah ülke çapına yayma fırsatımız olur" https://gazetebirlik.com/haber/bolaman-havzasi-rehabilitasyon-projesini-insallah-ulke-capina-yayma-firsatimiz-olur-3052/

 Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Bolaman Havzası Rehabilitasyon Projesi'ne ilişkin, "İnşallah Ordu'da ilk örneğini başlattığımız projenin ülke çapında diğer illere de bu hizmeti götürme ve yayma fırsatımız olur." dedi.

Pakdemirli, Ordu Valisi Tuncay Sonel'i makamında ziyaret etti.

Valilik şeref defterini imzalayan Bakan Pakdemirli, ardından makama geçti. Ziyarette, Bakan Pakdemirli ve Vali Sonel birbirine hediye takdim etti.

Bakan Pakdemirli, daha sonra Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Hilmi Güler'i ziyaret etti.

Güler, harita üzerinden Bakan Pakdemirli'ye, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütünün projelendirme çalışmalarını üstlendiği Bolaman Havzası Rehabilitasyon Projesi'ne ilişkin bilgi verdi.

Pakdemirli, Başkan Güler'in projeci kimliğiyle kendilerine Ordu için ciddi yatırımlar yapmak istediğini belirttiğini aktararak şunları söyledi:

"Tarım, turizm, ormancılık alanında ve kırsal kakınma açısından bir dizi proje teklifiyle geldi. Biz de Bakanlığımızın bütçe imkanları doğrultusunda bu projelerle alakalı çeşitli projelere başladık. Gerek tarım gerek hayvancılık gerekse tıbbı aromatik bitkiler alanında olsun bu projelere başladık ve bunları yürütüyoruz."

Bolaman Havzası Rehabilitasyon Projesi'nin Ordu'ya layık ve Başkan Güler'in gönlüne göre bir proje olduğunu ifade eden Pakdemirli, "Hem Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü hem de Dünya Bankası katkılarıyla 300 milyon doları aşan, yani yaklaşık 2 milyar liralık bir projeyi de Ordu'ya kazandırma planı oldu." diye konuştu.

"Proje 7 ilçeyi etkileyecek"

Pakdemirli, projenin 7 ilçeyi etkileyeceğine dikkati çekerek şunları kaydetti:

"Sadece Ordu değil, Tokat ilinin de en az 3 ilçesini etkileyecek tamamen kırsal kalkınma, içinde tarım da olan turizm de olan sulama da olan ulaşım da olan gıda da olan ve bölgenin refahını da artıran çok önemli, çok güzel ve tam bir bütüncül proje. İnşallah Ordu'da ilk örneğini başlattığımız projenin ülke çapında diğer illere de bu hizmeti götürme ve yayma fırsatımız olur."

Pakdemirli, vizyoner yaklaşımı ve projeci kimliğiyle bu çalışmalara ön ayak olduğu için Güler'e teşekkür ederek, "Her zaman Bakanlık olarak memleketimizin 81 ilinde olduğu gibi kendilerine destek olmaya devam edeceğimizi, Karadeniz insanına, bölge insanına destek olmaya devam edeceğimizi ifade etmek istiyorum." dedi.

Güler de projenin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın desteğiyle ortaya çıkan bir kalkınma projesi olduğunu belirterek, desteklerinden dolayı Bakan Pakdemirli'ye teşekkür etti.

Ziyarette, Vali Tuncay Sonel'in yanı sıra AK Parti Ordu Milletvekili Şenel Yediyıldız, AK Parti İl Başkanı Halit Tomakin ile ilçe belediye başkanları da hazır bulundu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ceren Özdemir cinayeti sanığının istinaf başvurusu reddedildi https://gazetebirlik.com/haber/ceren-ozdemir-cinayeti-saniginin-istinaf-basvurusu-reddedildi-343/

Ordu Baro Başkanı ve Özdemir ailesinin avukatı Haluk Murat Poyraz, yaptığı açıklamada, Özgür Arduç'un, Ceren Özdemir'i "canavarca hisle kasten öldürme" suçundan Ordu 1. Ağır Ceza Mahkemesinde yargılandığı davada, sanığın ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılmasına karar verildiğini anımsattı.

Bu kararı, sanık müdafisinin ve katılma talepleri kabul edilmeyen baro tüzel kişiliklerinin de istinaf ettiğini belirten Poyraz, "Samsun Bölge Adliye Mahkemesi 1. Ceza Dairesi, tüm yapılan istinaf başvurularını inceledi. Verdiği kararda, yerel mahkemenin verdiği kararın doğru olduğunu ve istinaf başvurularının esastan reddedilmesi gerektiğine dair karar verdi. Kısacası Samsun Bölge Adliye Mahkemesi 1. Ceza Dairesi, mahkemenin kararını uygun buldu." dedi.

Poyraz, bu aşamadan sonra kararın henüz kesinleşmediğini ifade ederek, yasa gereğince sanık Özgür Arduç ve avukatının temyize götürme haklarının olduğunu kaydetti.

Olay
Ordu Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi 3. sınıf öğrencisi Ceren Özdemir, 3 Aralık 2019'da Altınordu ilçesi Zaferi Milli Mahallesi'ndeki evinin bulunduğu binaya girerken bıçaklı saldırı sonucu hayatını kaybetmiş, katil zanlısı olarak gözaltına alınan Özgür Arduç tutuklanmıştı.

Ordu Cumhuriyet Başsavcılığınca Arduç hakkında Özdemir'i öldürmesi sebebiyle "canavarca hisle kasten öldürme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapisle, polis memurlarını bıçakla yaralaması nedeniyle de "kişiyi yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle öldürmeye teşebbüs" suçundan iki kez cezalandırılması istemiyle Ordu 1. Ağır Ceza Mahkemesinde iki kamu davası açılmıştı.

İddianamelerde, şüpheli hakkında Türk Ceza Kanunu'nun 62. maddesi uyarınca ceza indirimi yapılmaması talebinde de bulunulmuştu.

Arduç'a, Ordu 1. Ağır Ceza Mahkemesince Ceren Özdemir'in öldürülmesine ilişkin davanın 20 Ocak'ta görülen ikinci duruşmasında, "canavarca hisle kasten öldürme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilmişti.

 

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Menderesleriyle ünlü Perşembe Yaylası'na ziyaretçi akını https://gazetebirlik.com/haber/menderesleriyle-unlu-persembe-yaylasina-ziyaretci-akini-8687/

Ordu'nun Aybastı ilçesindeki 1500 rakımlı Perşembe Yaylası, doğa harikası menderesleri ve yayla gölüyle ziyaretçilerine farklı güzellikler sunuyor.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının ardından doğayla baş başa vakit geçirmek isteyenler, Perşembe Yaylası'na günübirlik gezi düzenliyor.

Bazı vatandaşlar yaylaya düzenlenen turlarla gelirken kimileri ise kendi araçlarıyla yolculuk yapmayı tercih ediyor.

Yapılaşmanın yasak olduğu yaylaya gelen vatandaşlar, aileleriyle hoşça vakit geçiriyor.

Ziyaretçiler yaylada, piknik ve yürüyüş yapıp gölde deniz bisikleti kullanarak doyasıya eğleniyor.

Koronavirüs salgını sürecinde sessiz kalan yayla, normalleşme döneminde çok sayıda vatandaşı ağırlarken bölgedeki restoranlarda ise doluluk oranının oldukça yüksek olduğu gözlemlendi.

Aybastı Belediye Başkanı Beytullah Geçtan, yaptığı açıklamada, Perşembe Yaylası'nın doğa harikası menderesleriyle harika bir güzelliği olduğunu söyledi.

Yaylada 5 menderesin birleştiğine dikkati çeken Geçtan, bu doğa harikasının başka yerde olmadığını, gelen herkesin bu manzara karşısında büyülendiğini dile getirdi.

Geçtan, ziyaretçi sayısı her geçen yıl artan yaylaya, bu sene Kovid-19 salgını nedeniyle 12 Mart'tan sonra vatandaşların gelemediğini belirterek, normalleşme sürecinin başlamasıyla yaylanın yeniden turist ağırlamaya başladığını ifade etti.

Kovid-19 salgını sürecinde insanların zamanının önemli kısmını evde geçirdiğini anımsatan Geçtan, "Kapalı ortamlar bir süre sonra insanları sıkmaya başlar. Dolayısıyla normalleşme sürecinin başlamasıyla vatandaşlar doğada vakit geçirmek için buraları tercih ediyorlar. Şu anda yaylaya oldukça yoğun bir ilgi söz konusu." dedi.

"Konaklama yerlerinin doluluk oranı yüzde 60 civarı"
Perşembe Yaylası'ndaki yatak kapasitesinin 200 olduğunu ayrıca yaylada konaklamak isteyenler için karavan hizmeti sunulduğunu belirten Geçtan, şu anda konaklama yerlerinin doluluk oranının yüzde 60 civarında olduğunu sözlerine ekledi.

İlk defa gelenler mendereslere hayran kalıyor
Balıkesir'den gelen Şeyda Aktaş, Perşembe Yaylası'na ilk defa geldiğini ifade ederek, "Geldiğimde gördüğüm manzara karşısında çok etkilendim. Buraya bayıldım." diye konuştu.

Salgın sürecinde evde çok vakit geçirdikleri için sıkıldıklarını dile getiren Aktaş, şunları söyledi:

"Yaklaşık üç aydan bu yana evden dışarı çıkmıyordum. Şimdi bu tatille birlikte Perşembe Yaylası'na çıkmaya karar verdim. İyi ki de gelmişim. Burası bana çok iyi geldi. Burası mutlaka herkes tarafından görülmesi gereken yerlerin başında geliyor."

Düzce'den gelen Merve Sezgin de Perşembe Yaylası'na ilk defa çıktığını ve gördüğü manzaraya hayran kaldığını aktardı.

Bu yaylanın gerçek anlamda gezilip görülmesi gereken bir yer olduğunu vurgulayan Sezgin, özellikle mendereslerin etkileyici olduğunun altını çizdi.

Altay Abidinoğlu da Perşembe Yaylası'nı görme fırsatını bulduğu için mutlu olduğunu belirterek, herkesi bu güzelliği görmeye davet etti.

 

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
6 metre çapındaki simit ilgi gördü https://gazetebirlik.com/haber/6-metre-capindaki-simit-ilgi-gordu-6123/

Ordu'nun Altınordu ilçesinde faaliyet gösteren bir simit firması, kuruluş yıl dönümünde farkındalık oluşturmak için dev simit yapmaya karar verdi. 

Bunun üzerine hazırlıklara başlayan firma yetkileri, 20 kilogram un ve 3 kilogram susam kullanarak üçlü burma simidin hazırlıklarına başladı. 

Fırındaki ustalar tarafından yaklaşık 3 saatte hazırlanan 6 metre çapındaki dev simit, görenlerin dikkatini çekti.

Bir süre fırında sergilenen simit, daha sonra Ordu'daki Ahmet Cemal Mağden Huzurevi sakinlerine gönderildi.

Firma ortaklarından Coşkun Bodur, gazetecilere yaptığı açıklamada, mesleğe 13 yaşında simit satarak başladığını söyledi.

Daha sonra kentin farklı noktalarına simit dükkanları açtıklarını ifade eden Bodur, kuruluş yıl dönümüne özel dev simit yapmak istediklerini belirtti.

200 simide eşdeğer 
Bodur, farkındalık oluşturmak için böyle bir işe başvurduklarını dile getirerek 200 simide eşdeğer dev simidi yapmayı başardıklarını söyledi.

Dev simidi yaparken zorlandıklarını kaydeden Bodur, özellikle fırından çıkartırken zahmet çektiklerini anlattı.

Bodur, bunun bir nevi deneme olduğunu, yeni bir simit daha yaparak Guinness Rekorlar Kitabı'na girmek için başvuruda bulunacaklarını sözlerine ekledi.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Türkiye'nin 'en tatlı' projesinde çikolata üretimi ve satışı başladı https://gazetebirlik.com/haber/turkiyenin-en-tatli-projesinde-cikolata-uretimi-ve-satisi-basladi-9768/

Ordu Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, Gülyalı ilçesinde kurulan Çikolata Park'ta yer alan atölye ve kafe faaliyete girdi.

Kentin turizm ve ekonomisine katkı sunmak amacıyla Büyükşehir Belediyesince hayata geçirilen proje kapsamında oluşturulan Çikolata Atölyesi'nde üretim yapılıyor.

Üretilen çikolataya kentteki Kurul Kalesi'nde 2016 yılında yapılan arkeolojik kazıda 2 bin 100 yıllık heykeli bulunan, mitolojide "Ana Tanrıça" olarak anılan Kybele'nin adı verildi.

Tamamen Kybele ve Ordu konseptli üretilen çikolatalar, fındık, bal, kokulu üzüm, mavi yemiş, ısırgan gibi kentte bulunan sebze ve meyvelerden yapılıyor.

Çikolata Kafe'de kurum ve kişisel çalışmalarla tercih edilen içeriklerle çikolata hazırlama imkanı sunuluyor.

Deniz manzarasıyla 500 metrekare alanda çikolatanın yapımındaki her aşamaya tanık olma şansı da yakalanıyor.

Açıklamada değerlendirmelerine yer verilen Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Hilmi Güler, amaçlarının, dünyanın en iyi fındığıyla en güzel çikolatalarını yapmak olduğunu belirtti.

Çikolataları "Kybele" markası adı altında ürettiklerini ifade eden Güler, şunları kaydetti:

"Bildiğiniz gibi fındık gelirimiz 2,5 milyar dolar ancak fındığı çikolataya çevirdiğimizde 8 milyar dolar kazanç elde ediliyor. Bu anlamda Büyükşehir Belediyesi olarak Çikolata Park'ta kurduğumuz Çikolata Atölyesi'nde çikolata üretiyor, Çikolata Kafe'de de satışını gerçekleştiriyoruz. Ordulu hanımlarımızın maharetleriyle yapılan çikolatalarımızla Türkiye'de yeni bir hareket başlatıyoruz."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ordu'da Pekin ördeği yetiştirilecek https://gazetebirlik.com/haber/orduda-pekin-ordegi-yetistirilecek-420/

Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Hilmi Güler, yaptığı yazılı açıklamada, Büyükşehir Belediyesi ile İl Tarım ve Orman Müdürlüğü iş birliğinde "Pekin Ördeği Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi Projesi"nin hayata geçirildiğini belirtti.

Proje kapsamında ilk işletmenin, Altınordu ilçesine bağlı Kökenli Mahallesi'nde Hasan Bacınoğlu'ya ait arazide kurulduğunu vurgulayan Güler, kırsalda yaşayanların gelir kaynaklarını çeşitlendirmek, tarımsal üretim potansiyelini aktif hale getirerek ekonomiye kazandırmak amacıyla yaptıkları çalışmaların artarak devam edeceğinin altını çizdi.

Güler, Pekin ördeği yetiştiriciliğinin, üretim giderleri yönünden diğer kanatlılara göre ekonomik olduğuna dikkati çekti. Güler, Pekin ördeğinin tavuk ve diğer kanatlı türlerine göre olumsuz çevre koşullarına dayanıklı ve yetiştiriciliğinin de kolay olduğunu aktardı.

Çiftçilere yeni gelir kapıları açmak istediklerini yineleyen Güler, bu kapsamda yürüttükleri tarım projeleriyle göçü tersine çevirmeyi de hedeflediklerini belirtti.

Açıklamada görüşlerine yer verilen işletmeci Hasan Bacınoğlu da uzun yıllar tavuk sektöründe yer aldığını belirterek, "Pekin ördeğine et ve yumurta verimliliği konusunda merakım vardı. Büyükşehir Belediye Başkanımızın destekleriyle bu sektöre giriş yaptım. Pekin ördeklerinin fındığa alternatif olarak bizlere ek gelir olacağı kanaatindeyim." değerlendirmesinde bulundu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ordu'da bir otel inşaatında çökme meydana geldi https://gazetebirlik.com/haber/orduda-bir-otel-insaatinda-cokme-meydana-geldi-4225/

Ordu'da bir otel inşaatında çökme meydana geldi.

Alınan bilgiye göre, Altınordu ilçesinde yapımı süren bir otel inşaatında, henüz belirlenemeyen nedenle çökme meydana geldi.

İhbar üzerine olay yerine AFAD, polis, itfaiye ve 112 Acil Sağlık ekipleri sevk edildi.

Polisin geniş güvenlik önlemi aldığı alanda, arama kurtarma ekipleri göçük altında işçi olup olmadığının tespiti için çalışma başlattı.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ordu'da müzikholde yangın çıktı https://gazetebirlik.com/haber/orduda-muzikholde-yangin-cikti-4864/

Ordu’nun Ünye ilçesinde müzikholde çıkan yangın uzun uğraşlar sonucu söndürüldü.
Edinilen bilgiye göre Atatürk Mahallesi Devlet Sahil Yolu üzerinde bulunan müzikholde saat 23.45 sıralarında elektrik kontağından çıktığı tahmin edilen yangın, Ordu Büyükşehir Belediyesi Ünye İtfaiye Amirliğine bağlı ekiplerin uzun çalışmaları sonucu söndürüldü. Yaklaşık bir saat soğutma çalışmalarının yapıldığı yangın sonrası ise müzikholün depo bölümü kullanılamaz hale geldi.
Olayla ilgili soruşturma devam ediyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Üç kardeşin ürettiği taş klarnetler yoğun ilgi görüyor https://gazetebirlik.com/haber/uc-kardesin-urettigi-tas-klarnetler-yogun-ilgi-goruyor-1585/

Ordu'da 2014 yılında yaşamını yitiren ve bir dönem yılın ahisi de seçilen klarnet ustası Ahmet Özdemir'in torunları dedelerinin mesleğini sürdürüyor. 

Dedelerinin vefatının ardından Altınordu ilçesinde kendi imkanlarıyla atölye kuran Özdemir kardeşler, burada abanoz, zeytin, gül ve erik ağaçlarının yanı sıra taştan da el yapımı klarnet üretiyor.

Yaklaşık 100 metrekarelik atölyede siparişlere göre klarnet imal eden üç kardeş, aynı zamanda bozuk enstrümanların de tamirlerini gerçekleştiriyor.

İlk defa 2015 yılında taştan klarnet yapan kardeşlerin bu enstrümanına Türkiye'deki birçok sanatçı ilgi gösterirken yurt dışından da talep geliyor.

Üç kardeş, dedelerinden kalan ve atölyelerinde oluşturdukları özel köşede sakladıkları hatıralara adeta gözü gibi bakıyor.

Klarnet ustası Erman Özdemir, yaptığı açıklamada, bu mesleğe dedelerinin sayesinde başladıklarını belirterek bugün aile mesleğini sürdürmenin gururunu yaşadıklarını söyledi.

Erman Özdemir, klarnet yapımına çok erken yaşlarda başladığını aktararak, "Dedemiz, bize bu mesleği çok küçük yaşta aşıladı. Ondan çok şey öğrendik ve bugünlere geldik. İnşallah dedemizin bize devretmiş olduğu bayrağı torunları olarak en iyi yerlere ulaştırmaya çalışıyoruz." dedi.

Dedesinin hayattayken ilk defa mermerden klarnet yaptığını belirten Erman Özdemir, torunları olarak kendilerinin de taştan klarnet yapmaya başladıklarını ve şu anda bu enstrümanlara ilginin oldukça fazla olduğunu anlattı.

Taştan yaptıkları klarnetlerin yapımının oldukça zor olduğunu ifade eden Özdemir, "Taşı işlemek çok meşakkat istiyor. Çok sert bir malzemeden klarnet yapıyorsunuz. Ama biz aynı dedemin mermerden yaptığı gibi bir ilki yaparak taştan klarnetleri üretiyoruz." dedi.

Yaptıkları ürünleri şimdiye kadar birçok ünlü sanatçıya verdiklerini anlatan Özdemir, bunun yanı sıra bu işe gönül vermiş, bu işten gelir kazanan kişilere de sipariş özelliklerine göre taş klarnet gönderdiklerini vurguladı.

Yurt dışından ise ABD başta olmak üzere Fransa, Almanya, Azerbaycan ve Arap ülkelerine de ürün gönderdiklerini söyleyen Erman Özdemir, buralardan yeni siparişler aldıklarını da aktardı.

"Dedemizden çok şey öğrendik"
Taş klarnetin ince işçilik gerektiğinin altını çizen Özdemir, bunun ağaçtan yapılanlara göre çok daha güzel kullanıldığını ve daha az arıza verdiğini, mikrop barındırmadığını dile getirdi.

Temizlenmesi oldukça kolay olan taşın renginin solmadığını aktaran Özdemir, taş klarnetin özellikle akort ayarlarının iyi olması, ses frekansının yüksek oluşu ve diğer donanımları itibarıyla ağaç klarnetlere göre daha avantajlı olduğunu sözlerine ekledi.

Eren Özdemir ise kardeşleriyle birlikte aynı işi yapmaktan ve dedelerinin izinden gitmelerinden dolayı mutlu olduğunu söyledi.

Kardeşleriyle birlikte günlerinin tamamını atölye ortamında geçirdiklerini ifade eden Özdemir, "Bizim de hedefimiz bu mesleği gelecek nesillere aktarabilmek. Dedemizden çok şey öğrendik. Şimdi bu öğrendiklerimizi tek tek hayata geçiriyoruz." dedi.

Ege Özdemir de dede mesleğini kardeşleriyle birlikte yapmanın kendisine ayrı bir huzur verdiğini aktararak, "Dedem, mesleği belli bir yere kadar getirdi, şimdi sıra bizde. Dedemizden aldığımız bu mesleği daha ileriye taşıyacağız." diye konuştu.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
85 yaşındaki Süleyman dedenin bitmeyen çobanlık tutkusu https://gazetebirlik.com/haber/85-yasindaki-suleyman-dedenin-bitmeyen-cobanlik-tutkusu-3923/

Ordu'da erken yaşta çobanlığa başlayan 85 yaşındaki Süleyman Okutan, ilerleyen yaşına rağmen, yaklaşık 2 bin rakımlı yaylada binlerce koyun sürüsünü idare ediyor. 

Kabadüz Derinçay Mahallesi'nde yaşayan 5 çocuk babası Okutan, 10 yaşında başladığı çobanlığı, yaklaşık 75 yıldır büyük bir tutkuyla devem ettiriyor.

Askerlik dışında hayatının önemli kısmını yaylalarda çobanlık yaparak geçiren Okutan, çok sevdiği bu mesleği sayesinde çocuklarını okuttu, ailesinin geçimini sağlayıp mal mülk sahibi oldu.

Havaların ısınmaya başlamasıyla yeniden Çambaşı Yaylası'na çıkan Okutan, bir kısmı kendisine ait binlerce koyunun başına geçti. 

Yaklaşık bin 500 koyunu meralarda idare edebilen Okutan, kış ayına kadar koyunların başında kalacak.

Okutan, yaptığı açıklamada, 35 torunu olduğunu, çobanlığa ailesinin aracılığı ile başladığını belirterek, çocuk yaşında başladığı çobanlığı aradan uzun yıllar geçmesine rağmen bırakamadığını söyledi.

Çobanlık sayesinde çocuklarını okuttuğunu ve bağ bahçe sahibi olduğunu anlatan Okutan, çobanlıktan asla vazgeçemediğini, ömrünün sonuna kadar da bu işi yapacağını ifade etti. 

Okutan, çobanlığın hayatında önemli bir yere sahip olduğunu belirterek, bu mesleğin kendisine huzur verdiğini aktararak, diyabet hastası olduğunu ancak bu iş sayesinde hayata bağlandığını ve mutlu olduğunu belirtti.

Yaklaşık 10 köyden besicinin koyunlarını yaylada aynı anda idare edebildiğini dile getiren Okutan, bu işin kendisine hiç zor gelmediğinin vurguladı.

Son yıllarda çobanlığa ilginin azaldığına da değinen Okutan, gençlerin çobanlığı kendi dönemlerinde olduğu gibi tercih etmediğini sözlerine ekledi. 

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com