tag:gazetebirlik.com,2015:cid-160 YeniBirlik Gazetesi YeniBirlik Gazetesi 2023-12-31T14:54:17+03:00 Karlar ardında yiyecek aradı https://gazetebirlik.com/haber/karlar-ardinda-yiyecek-aradi-7400/

Tunceli'nin Ovacık ilçesinde aç kalan tilki, karla kaplı arazide yiyecek ararken objektife yansıdı. Ovacık'ta son haftalarda etkili olan karla, doğa beyaz örtüyle kaplandı. Kar kalınlığının yer yer 1 metreye ulaştığı ilçede aç kalan tilki, Sarıtosun köyü mevkisinde yiyecek bulmaya çalıştı. Uzun süre çalıların arasında ve dere kenarlarında dolaşan tilki, köydeki köpeklerin sesini duyunca bölgeden uzaklaştı.


]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Tunceli'de koruma altındaki yaban keçileri yerleşim yerine indi https://gazetebirlik.com/haber/tuncelide-koruma-altindaki-yaban-kecileri-yerlesim-yerine-indi-4069/

Yaban hayatı varlığıyla öne çıkan ilçede, kaçak avcılıkla mücadele ve yöre sakinlerinin çevre hassasiyeti sayesinde yaban keçilerinin sayısı giderek artıyor.

Bölgedeki dağ ve ormanlarda yaşamlarını sürdüren yaban keçileri, sürü halinde geldikleri Tepebaşı Mahallesi’nde boş arazide görüntülendi.

Otlak alanda bir süre bekleyen keçiler, daha sonra gözden kayboldu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Tunceli'nin ormanlarında sonbahar renkleri hakim oldu https://gazetebirlik.com/haber/tuncelinin-ormanlarinda-sonbahar-renkleri-hakim-oldu-9065/

Her mevsim yerli ve yabancı turistleri ağırlayan kent, vadileri, şelaleleri, yaylaları ve gölleriyle dikkati çekiyor.

Kentin Ovacık, Pülümür, Nazımiye ve Hozat ilçelerinde de sonbaharın gelişiyle ormanlık alanlar renk değiştirmeye başladı.

Sarı, yeşil, turuncu ve kırmızının tonlarıyla kaplanan ormanlar, şu sıralar çevre il ve ilçelerden doğa tutkunlarının rotasında yer alıyor.

Günübirlik turlarla kente gelen misafirler, Salördek, Bezik ve Karaoğlan ormanlarında gezerek stresten uzaklaşıyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Tunceli'de doktordan çiftçiye 125 gönüllü arama kurtarma eğitiminde https://gazetebirlik.com/haber/tuncelide-doktordan-ciftciye-125-gonullu-arama-kurtarma-egitiminde-5365/

Kentte 2019'dan beri faaliyet yürüten MUDAK'ın öğretmen, avukat, doktor, mali müşavir, inşaat işçisi, güvenlik görevlisi, elektrik teknikeri, çiftçi, hemşire, mimar ve bankacı gibi farklı iş kollarından üyesi bulunuyor.

Aralıklarla arama kurtarmayla ilgili eğitimlere katılan gönüllüler, dersler sonrası yaptıkları çadır kurulumu, enkazdan yaralı çıkarma, yangın söndürme, hasta ve yaralı taşıma tatbikatlarıyla tecrübe kazanıyor.

Valilik, kaymakamlıklar ve bazı devlet kurumlarının desteğinde çalışmalarını sürdüren gönüllüler, arama kurtarma eğitimleri sayesinde bugüne kadar kayıp arama, trafik kazası, deprem ve yangınlardan oluşan 130 acil durum olayında görev aldı.

- Adıyaman'da enkazdan 68 kişiyi çıkardılar

İhtiyaç duyulması halinde çevre illere desteğe giden gönüllüler, "asrın felaketi" olarak nitelendirilen Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından görev aldıkları Adıyaman'da enkazdan 68 kişiyi çıkardı.

Gönüllüler, eğitimler kapsamında Çemişgezek ilçesindeki Tepebaşı Kayalıkları mevkisinde düzenledikleri kamp etkinliğiyle de doğada arama kurtarma bilgilerini tazeledi.

Kurdukları çadırlarda üç gün geçiren gönüllüler, gerekli bilgilendirmeler sonrası eğitmenleri ve ekip amirleri gözetiminde dağlık araziye tırmandı.

Zorlu geçen eğitimlerde gönüllüler, kaya alıştırması, üstten emniyetli kaya tırmanışı, havai hat kurma ve ipli erişim kaya inişi derslerini alarak yüksekten yaralı kurtarırken yapılması gerekenleri deneyimledi.

- "Belirli zamanlarda tatbikatlarla öğrendiklerimizi pekiştireceğiz"

Eğitmen Özgür Aydoğdu, yıllardır Tunceli İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğüne bağlı ekiplere olası afet durumlarında destek olduklarını söyledi.

İhtiyaç duyulması halinde 125 personelle arama kurtarma faaliyetlerine hazır olduklarını ifade eden Aydoğdu, "Gerek ilimizde gerekse ilçelerimizde olan birçok afete katıldık. Eğitimlerimizin sürekliliği olacak. Belirli zamanlarda yaptığımız tatbikatlarla öğrendiklerimizi pekiştireceğiz. Ne kadar hazır olursak, o kadar bizim için iyi olur. Her zaman 'Bir can için bin çaba feda olsun' düşüncesindeyiz." diye konuştu.

MUDAK üyesi İhsan Bayır, arama kurtarma faaliyetlerinin dışarıdan göründüğü gibi kolay olmadığını anlattı.

Bayır, arama kurtarmanın ciddi bir sorumluluk ve özveri gerektirdiğini vurgulayarak, "Özellikle deprem bölgelerine bire bir üyelerimizle katılım sağladık. Hem oradan edindiğimiz tecrübeler hem de eğitimlerde almış olduğumuz derslerle çok iyi bir seviyeye ulaştık." ifadelerini kullandı.

- "Eğitimler sayesinde korkularımı yendim"

Anaokulu öğretmeni Diren Atan, arama kurtarma eğitimleri sayesinde bazı korkularını yendiğini dile getirdi.

Atan, eğitimlerin kişisel gelişimine de katkı sunduğunu belirterek, "Artık rahat bir şekilde kayadan tırmanış ya da botla suda arama yapabiliyorum. Eğitimlerle arama kurtarma alanında daha iyi oluyoruz ve öğrendikçe de hayatımıza güzel şeyler katıyoruz." diye konuştu.

Memur Suna Tosun, dört yıldır derneğin her faaliyetine katılarak tecrübe kazandığını ve özellikle ilk yardım eğitimlerinin çok faydalı olduğunu vurguladı.

Elektrik teknikeri İnan Ulaş da arama kurtarma eğitimlerinde toplu olarak hareket etme, disiplinli şekilde vakaya gitme ve yardımlaşarak çalışma konusunda bilgi sahibi olduğunu söyledi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Tunceli'de terör örgütü PKK tarafından şehit edilen 6 öğretmen anıldı https://gazetebirlik.com/haber/tuncelide-teror-orgutu-pkk-tarafindan-sehit-edilen-6-ogretmen-anildi-7259/

Tunceli'nin Mazgirt ilçesinde PKK'lı teröristlerce 29 yıl önce şehit edilen 6 öğretmen için anma programı düzenlendi.

11 Eylül 1994'te görev yaparken teröristlerce şehit edilen öğretmenler Rüstem Şen, Metin Kaynar, Ali İhsan Çetinkaya, Mustafa Karınca, Buminhan Temizkan ve Vedat İnan'ı anmak için ilçedeki Darıkent Köyü İlkokulu'nda yapılan tören, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Şehit öğretmenlerin özgeçmişinin okunduğu programda, Kur'an-ı Kerim tilavetinin ardından dua edildi.

Daha sonra öğretmenler anısına yaptırılan şehitliğe karanfiller bırakıldı.

Törene, Vali Bülent Tekbıyıkoğlu, Mazgirt Kaymakamı Necdet Uçar, Mazgirt Belediye Başkanı Murat Becerikli, kurum müdürleri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Tunceli'de teröristlerin kullandığı 4 sığınak imha edildi https://gazetebirlik.com/haber/tuncelide-teroristlerin-kullandigi-4-siginak-imha-edildi-1746/

Valilikten yapılan açıklamaya göre, İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, ilçe kırsalında terör örgütlerine yönelik operasyon düzenledi.

Dağlık arazide arama tarama faaliyeti yapan güvenlik güçleri, teröristlerce kullanıldığı belirlenen 4 sığınak tespit etti.

Sığınaklardaki aramalarda kalaşnikof piyade tüfeği, 150 kalaşnikof fişeği, 4 el yapımı patlayıcı düzeneği, tüp içerisinde hazırlanmış 40 kilogram patlayıcı, 4 el telsizi, 2 jeneratör, 3 dizüstü bilgisayar, 7 hard disk, 27 tüp, 3 güneş paneli, 3 el dürbünü, 5 akü, hilti, termal şemsiye, 20 litre mazot, fotoğraf makinesi, 4 radyo, 3 ses kayıt cihazı, çok miktarda yaşam malzemesi ve örgütsel doküman ele geçirildi.

Sığınaklar jandarma ekiplerince kullanılamaz hale getirildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Munzur Çayı'nda düzenlenen kano turları turistlerin gözdesi oldu https://gazetebirlik.com/haber/munzur-cayinda-duzenlenen-kano-turlari-turistlerin-gozdesi-oldu-2027/

Şelale, yayla, akarsu ve gölleriyle öne çıkan Ovacık, her geçen yıl daha çok yerli ve yabancı turistin rotasına giriyor.

Özellikle yaz aylarında ilçede tatil yapmayı tercih eden misafirler, çadır kamp alanları, bungalov evler ve butik otellerde konaklıyor.

Tabiatla iç içe vakit geçiren ziyaretçiler, ilçedeki bazı işletmecilerce organize edilen kano turlarına da yoğun katılım gösteriyor.

Rehberler eşliğinde araçlarla Hozat Köprüsü mevkisine götürülen tatilciler, burada gerekli eğitimleri aldıktan sonra kanolara biniyor.

Gruplar halinde Munzur Çayı’nın berrak sularında kürek çeken tatilciler, yaklaşık 6 kilometrelik parkurda seyahat ediyor.

Heyecanlı anlar yaşıyorlar

Tatilciler, bazı alanlarda da kanolarla çaydaki yüksek dalgaların arasına giriyor.

Kentte sportif faaliyetlerle ilgilenen Cemal Akbayin, Tunceli'nin doğa ve su sporlarına elverişli ortamlarının olduğunu söyledi.

Bölgede son yıllarda raftingin yanı sıra kanonun da ilgi gördüğünü ifade eden Akbayin, şöyle konuştu:

"Ovacık'taki Munzur Çayı şu an çok güzel. Su çok dalgalı değil ama menderesler oluşturarak akması eşsiz manzaralar sunuyor ve buna da kano çok yakışıyor. Parkurun en başından kano botuna binip geldiğimiz zaman yemyeşil kavak ve söğüt ağaçlarının arasından geçiyoruz. Munzur Çayı ve çevresindeki tüm güzellikleri görme fırsatımız oluyor. Birçok il ve ilçeden buraya turistler geliyor. Biz de onlar geldiği zaman sportif aktivite yapmalarını sağlıyoruz ve kanoya binenler çok mutlu oluyor."

"Parkur çok güzeldi ve 6 kilometre kürek çektik"

Doğaseverlerden Suat Eren ise suya girme korkusu olmasına rağmen ilk defa kanoya bindiğini dile getirdi.

Eren, Munzur Çayı'nda kano turu yapmanın heyecanlı olduğunu ifade ederek, "Parkur çok güzeldi ve 6 kilometrelik bir alanda kürek çektik. Bazı yerlerde dalgalar yüksekti ama genel olarak çayın suları kano yapmaya uygundu. O enerjiyi yaşamak muhteşemdi." dedi.

Milli sporcu Şara Akbayin de kano turlarının Hozat Köprüsü'nden başlayarak ilçe merkezi yakınlarında sonlandırıldığını anlattı.

Akbayin, "Bazen tek bazen de iki veya üç kişi bindiriyoruz. Buraya gelen vatandaşlar, hem tatillerini değerlendiriyor hem de Munzur Çayı'nın berrak sularında farklı bir aktivite yapmış oluyor." diye konuştu.



]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Tunceli'de yüzeyindeki buzulların eridiği Buyer Gölü'ne geziler başladı https://gazetebirlik.com/haber/tuncelide-yuzeyindeki-buzullarin-eridigi-buyer-golune-geziler-basladi-8102/

Pülümür ilçesi, sahip olduğu dağlar, yaylalar, şelaleler ve göllerle her mevsim görülmeye değer manzaralar sunuyor.

Doğa sporlarına elverişli ilçede, yaklaşık 3100 metre yükseklikteki Buyer Gölü de yüzeyindeki buzulların erdiği yaz mevsiminde doğa tutkunlarını ağırlıyor.

Günübirlik turlarla ilçeye gelen gezi grupları, doğa harikası gölü görmek için rehberler eşliğinde araçlarla Sarıgül köyüne gidiyor.

Buradaki hazırlıkların ardından tırmanışa başlayan doğa tutkunları, dağlık arazide yer alan patikada yaklaşık 2 saat yürüyüp göle ulaşıyor.

Gölün çevresinde gezinti yapan doğa tutkunları yeşile bürünen doğada piknik yapıp güzel zaman geçiriyor.

"Ulaşım kolay olduğu için çok tercih ediliyor"

Tunceli Dağcılık Kulübü Başkanı Gökhan Tüney, AA muhabirine, kentin her mevsim farklı güzelliklere sahip olduğunu söyledi.

Aralıklarla çevre il ve civar ilçelere gezi turları organize ettiğini belirten Tüney şöyle konuştu:

"Buyer Gölü'ne yaklaşık 2 saat yol yürüdük ve rotamızda çok güzel manzaralarla karşılaştık. Gölün etrafında fotoğraflar çektik ve piknik yaptık. Buyer Gölü'ne ulaşım kolay olduğu için insanlar gezmek için çok tercih ediyor. Herkesi bu gölü ziyaret etmeye bekliyoruz ve gezdiğimiz alanları lütfen çöp bırakarak kirletmeyelim."

Doğaseverlerden imam Hasan Yoltay ise yazları Almanya'dan Tunceli'ye gelerek tatil yaptığını dile getirdi.

"Dağlarda halen kar var ve doğa mükemmeldi"

Dağları ve yaylaları gezerek tabiatı keşfettiğini ifade eden Yoltay, "Uzun yıllardır Buyer Gölü'ne gelmek için hayal kuruyordum ve bunu gerçekleştirdim. Alçak kesimlerde hava sıcaklığı yaklaşık 40 dereceyi bulurken Buyer Gölü'nde üşüdük. Dağlarda halen kar var ve doğa mükemmel. Gölün etrafında fotoğraflarımızı çekip arkadaşlarla piknik yaptık." dedi.

Yöre sakini Cemal Güngörmüş de şehir stresinden uzaklaşmak için rotasını göle çevirdiğini belirtti.

Gölün çevresinde gezinti yaptığını aktaran Güngörmüş, "Geziye katılanlarla sohbetler edip şarkılar söyledik. Her taraftan insanlar ilimize gezmeye geliyor ve buraları çok beğeniyor." ifadesini kullandı.

İngiltere'de yaşayan Aysel Fox da belirli aralıklarla Tunceli'ye geldiğini ve katıldığı gezi turları sayesinde doğal güzellikleri görme fırsatı bulduğunu anlattı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kaçak avcılığa karşı korunan yaban keçileri Tunceli dağlarında güvenle yaşıyor https://gazetebirlik.com/haber/kacak-avciliga-karsi-korunan-yaban-kecileri-tunceli-daglarinda-guvenle-yasiyor-2025/

Yüksek rakımlı dağların arasında kurulu il merkezi ve ilçeleri, korunaklı alanları, akarsuları ve ormanlarıyla birçok yaban hayvanına ev sahipliği yapıyor.

Bölgede kurt, bozayı, vaşak, su samuru, yaban domuzu, sincap, kaya kartalı, yaban keçisi, tilki, çakal, sansar ve çengel boynuzlu dağ keçisi gibi türler yaşıyor.

Kentte son yıllarda sıkça görülen yaban keçileri de Doğa Koruma ve Milli Parklar ve jandarma ekiplerince yapılan çalışmaların yanı sıra yöre halkının doğa sevgisi sayesinde kaçak avcılığa karşı korunuyor.

Bu sayede her geçen yıl sayıları artan yaban keçileri, yaklaşık 3 bin rakıma sahip zirvelerde veya ovalarda sürüler halinde hareket ediyor.

Yerleşim yerlerine kadar iniyorlar

Dağlık ve ormanlık alanlara yerleştirilen fotokapanlarla takip edilen yaban keçileri, bugünlerde hava sıcaklığının artmasından dolayı da bazen yerleşim yerlerine iniyor.

Günün belirli saatlerinde dağ eteklerinde yer alan köylerin çevresine gelen keçiler, çeşme ve derelerden su içtikten sonra bazı alanlardaki kayaları yalayıp tuz ihtiyaçlarını karşılıyor.

Yaban keçileri, Dünya Doğayı Koruma Birliğinin (IUCN) yayımladığı Nesli Tükenme Tehlikesi Altında Olan Türlerin Kırmızı Listesi'nde bulunuyor.

Doğa fotoğrafçısı Hüseyin Narin, AA muhabirine, yaklaşık 25 yıldır Tunceli'de yaşayan yaban hayvanlarıyla ilgili çalışmalar yaptığını söyledi.

Belirli aralıklarla araziye çıktığını belirten Narin, "Bu coğrafyada yaşadığım için çok mutluyum. Çünkü, akarsular ve ormanların bolluğuna bağlı olarak burada muhteşem bir ekosistem oluşuyor. Bölgede bozayı, vaşak, dağ keçileri ve ur kekliği gibi canlı türleri yaşıyor. Özellikle yaban keçileri kentin ormanlık ve dağlık alanlarında daha sık görülüyor." dedi.

"Koruyamazsak burada bir zincirin halkası kopabilir"

Narin, yörede yaşayan insanların yaban keçilerine karşı çok duyarlı olduğuna dikkati çekerek, "Hayvanları doğal ortamlarında izleme şansımız oluyor. Yaban keçileri, Tunceli doğasında önemli bir yere sahip ve besin zincirinin en önemli halkasını oluşturuyor. Eğer bu yaban keçilerine sahip çıkmazsak ve koruyamazsak burada bir zincirin halkası kopabilir." ifadelerini kullandı.

Kentte kaçak avcılıkla da mücadele ettiklerini anlatan Narin, "Bu konuda jandarma ekipleri, Doğa Koruma ve Milli Parklar Tunceli Şubesi görevlileri ve yöre halkı koordineli şekilde çalışıyor. Yaban keçilerini sadece fotoğraflamıyorum, onların yaşamlarından tecrübeler ediniyorum. Bereketin en bol olduğu dönemde doğum yapıyorlar ve böylelikle yavrularının hayatta kalabilme şanslarını arttırıyorlar." diye konuştu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Tunceli'de askeri helikopter, kalp krizi geçiren kadın için havalandı https://gazetebirlik.com/haber/tuncelide-askeri-helikopter-kalp-krizi-geciren-kadin-icin-havalandi-971/

İlçede yaşayan 57 yaşındaki Nurten Ersiz'in aniden fenalaştığını fark eden ailesi, durumu 112 Acil Çağrı Merkezi'ne bildirdi.

İhbar üzerine sağlık ekipleri, Ersiz'i ambulansla evinden alarak Çemişgezek İlçe Devlet Hastanesine kaldırdı.

Burada yapılan müdahalede kalp krizi geçirdiği belirlenen Ersiz için İl Jandarma Komutanlığından helikopter talep edildi.

Gerekli hazırlıkların ardından askeri helikopter, içindeki personelle il merkezinden havalanarak Çemişgezek'e intikal etti.

Ekiplerin desteğiyle helikoptere bindirilen Ersiz, getirildiği Tunceli Devlet Hastanesinde tedavi altına alındı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Göçerler Ovacık yaylalarında peynir mesaisinde https://gazetebirlik.com/haber/gocerler-ovacik-yaylalarinda-peynir-mesaisinde-7193/

Dağ ve ormanlık alanların geniş yer kapladığı kentte, hayvancılık faaliyetleri yöre halkının önemli gelir kaynağını oluşturuyor.

Çemişgezek, Pertek, Hozat ve Mazgirt ilçelerinde yaşayan göçer aileler, yıllardır atalarından devraldıkları koyun yetiştiriciliğiyle hayatlarını idame ediyor.

Kışı köylerinde geçiren göçerler, ilkbahar ve yaz aylarında ise Ovacık'ın zengin bitki örtüsüne sahip 3 bin rakımlı Munzur ve Mercan dağlarındaki yaylalarına çıkıyor.

Her yıl haziranda koyunlarını kamyonlarla ilçeye getiren göçerler, Arpaçukuru, Havaçor, Ziyaret Boğazı, Ganigasik, Karagöl, Deveçukuru, Gani Hesen, Kepır, Memo Çayırı ve Işıkvuran yaylalarında kurdukları çadırlarda konaklıyor.

Koyunlarını gece gündüz dağlarda otlatarak besleyen göçerler, günde iki kez yayla yerlerine getirdikleri hayvanlarının kırkım ve süt sağım işlemini yapıyor.

Ürettiklerini toptancılar aracılığıyla çevre illere pazarlıyorlar

Engebeli yayla yollarında at, eşek ve katırlardan faydalanan göçerler, ürettikleri tulum ve salamura peynirleri de toptancılar aracılığıyla çevre illere satıyor.

Yırtıcı hayvanların koyunlara saldırısına karşı da geceleri nöbet tutan göçerler, ekim ayına kadar yaylalarda kaldıktan sonra tekrar köylerine dönecek.

Göçerlerden Sadık Özen, AA muhabirine, koyunlarının tarım alanlarına zarar vermesini engellemek amacıyla kamyonla yaylaya taşıdıklarını söyledi.

Yaylacılığın çeşitli zorlukları olduğunu ifade eden Özen, "Hepimizin küçük yaşta çocukları var. Çadır altında ve gölgesinde yaşamaya çalışıyoruz. Geceleri kurt, ayı ve çakal gibi yırtıcı hayvanlarla karşılaşıyoruz. Bunun için de hayvanlarımıza kendimiz gidiyoruz ya da çobanları dikkatli olmaları konusunda uyarıyoruz. Elimizden geldiğince zarar vermemeye ve zarar etmemeye çalışıyoruz ama sonbahara kadar herkesin 3-4 tane de veya daha fazla koyun kaybı oluyor." dedi.

Özen, peynir üretiminde maya olarak şirdeni tercih ettiklerini dile getirerek "Peynirimiz mandıralar aracılığıyla her tarafa gidiyor. Türkiye'de bizim ürettiğimiz tulum ve salamura peyniri tüketmeyen vatandaş yoktur." ifadelerini kullandı.

Göçer İsmail Acun da Çemişgezek ilçesinden Ovacık'taki Arpaçukuru Yaylası'na geldiğini söyledi.

Devletin göçerlere gerekli desteği verdiğini belirten Acun, "Yaylada sabah akşam yüzlerce koyunu sağıyoruz ve yağış olduğu zaman işlerimiz zorlaşıyor. Ürettiğimiz peyniri de haftalık olarak araçlarla Erzincan'a gönderiyoruz. Orada 'Erzincan tulum peyniri' olarak Türkiye'nin bütün illerine satışa sunuluyor." diye konuştu.

Acun, Ovacık yaylalarının bitki örtüsü bakımından çok zengin olduğunu, süt ve peynir verimini artırdığını belirtti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Tunceli'deki Munzur Vadisi kamping projesiyle turistlerin uğrak yeri olacak https://gazetebirlik.com/haber/tuncelideki-munzur-vadisi-kamping-projesiyle-turistlerin-ugrak-yeri-olacak-4478/

Kentte son yıllarda devletin sağladığı imkanlarla yapılan yatırımlar ve hayata geçirilmesi planlanan projelerin sayısı artıyor.

Turizmde gelişimini sürdüren kentte, son olarak Munzur Vadisi'nde kamping alanı oluşturulması amacıyla çalışma başlatıldı.

Fırat Kalkınma Ajansı (FKA) tarafından desteklenen ve İl Özel İdaresi tarafından hayata geçirilecek projeyle, vadideki Yaylagünü köyü civarında taş ev, bungalov ev, çadır ve karavan kamp alanı ile ortak kullanım alanlarını içeren modern konaklama tesisi yapılacak.

Proje kapsamında, Vali Mehmet Ali Özkan'ın katılımıyla Valilik binasında imza töreni düzenlendi.

Törende, FKA Genel Sekreteri Abdulvahap Yoğunlu ve Vali Yardımcısı Vekili Fırat Yunus Emre Fırat da hazır bulundu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Tunceli'nin dağlarında ters lalelerin manzarası eşliğinde doğa gezisi yapıyorlar https://gazetebirlik.com/haber/tuncelinin-daglarinda-ters-lalelerin-manzarasi-esliginde-doga-gezisi-yapiyorlar-3433/

Tunceli'nin Munzur ve Mercan dağları, bölgedeki buzul gölleri, şelaleler ve yaylalar ile gezi gruplarının rotasında yer alıyor.

Yaklaşık 3 bin rakımlı dağlar ile çevresindeki yaylalarda, son yıllarda huzurun sağlanmasıyla özellikle ilkbahar ve yaz aylarında doğa yürüyüşleri düzenleniyor.

Gruplar halinde bölgeye gelen doğa tutkunları, Kırkmerdiven Şelaleleri, Havaçor Vadisi, Harami Deresi, Kepır Yaylası, Karagöl ve Mercan buzul göllerinin güzel manzarası eşliğinde gezinti yapıyor.

Bazı bölgelerde çiçek açan ters laleleri görüntüleyen doğaseverler, manzaranın tadını çıkarıyor. Geçen ay çiçek açan ters laleler, mayıs ayı sonuna kadar doğayı süslüyor.

"Doğası insanı çok dinç tutuyor"

Kocaeli'den gelen Engin Uray, AA muhabirine, kentin yüksek kesimlerinde yetişen ters laleleri görmenin heyecan verici olduğunu söyledi.

Uray, doğada arkadaşlarıyla güzel vakit geçirdiğini belirterek, "Buraya geldiğimize çok memnun olduk ve bu kadar zahmete fazlasıyla değdi. Gelecek yıl eşimi ve çocuklarımı da Tunceli'ye getirmeyi düşünüyorum. Doğası insanı çok dinç tutuyor." dedi.

"Gördüğüm endemik bitkiler beni çok etkiledi"

Doğa tutkunlarından Pınar Aras Kaya ise Tunceli'nin coğrafyasıyla eşsiz güzelliklere ev sahipliği yaptığını dile getirdi.

Fırsat buldukça kentte düzenlenen doğa gezilerine katıldığını belirten Kaya, şöyle konuştu:

"Bu bölgede görülmeye değer manzaralarla karşılaşıyorum ve fotoğraf çekiyorum. Tunceli'nin birçok noktasını gezi turları sayesinde görebildim. Ovacık ilçesindeki Mercan buzul göllerine de ilk defa geldim ve burada gördüğüm endemik bitkiler beni çok etkiledi."

Fotoğraf tutkunu Mehdi Abi de kente ilk defa geldiğini, Munzur ve Mercan dağlarındaki gezi rotalarına hayran kaldığını söyledi.

Munzur Vadisi Milli Parkı'nda 5 günlük kamp kurduklarını ifade eden Abi, "Tunceli'nin insanları çok iyi, dost ve sıcakkanlılar. Yaklaşık 30 kişiden oluşan bir ekiple Ovacık'taki ters laleleri gördük, rotamız çok güzeldi." dedi.

Gezi rehberi Hüseyin Erdoğan da yılın belirli dönemlerinde İstanbul'dan Tunceli'ye turlar düzenlediklerini belirtti.

Erdoğan, "İnşallah bu coğrafya bilinçli bir şekilde korunmaya devam eder. Ben Tunceli halkının da bu konuda hassas olduğunu biliyorum, doğaya sahip çıkacaklardır. Genelde ilkbahar ve sonbahar döneminde Tunceli’ye geliyoruz." diye konuştu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Tunceli'de hayvansever iki kadın can dostlarıyla sandık başına gitti https://gazetebirlik.com/haber/tuncelide-hayvansever-iki-kadin-can-dostlariyla-sandik-basina-gitti-4006/

Cumhurbaşkanlığı ve 28. Dönem Milletvekilliği Genel Seçimi için kentte sabah saat 08.00 itibarıyla vatandaşlar sandık başına gitmeye başladı.

Hayvansever Dilşah Mak ve Berivan Alan da yanında getirdikleri can dostları Zeytin ve Ares isimli köpekleri ile Moğultay Mahallesi'ndeki Cumhuriyet Ortaokulu'nda oyunu kullandı.

Dilşah Mak,  sokakta bulduğu köpeği yaklaşık 8 yıldır evinde beslediğini söyledi.

Berivan Alan da seçim nedeniyle heyecanlı olduğunu ve köpeği Ares'e anne şefkatiyle baktığını dile getirdi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Munzur Çayı'nda kaybolan 3 kişinin bulunması için suya çelik ağlar yerleştirildi https://gazetebirlik.com/haber/munzur-cayinda-kaybolan-3-kisinin-bulunmasi-icin-suya-celik-aglar-yerlestirildi-2965/

Diyarbakır'dan Tunceli'ye gelerek bulundukları araçla düştükleri Munzur Çayı'nda kaybolan Baran Aslantaş (22), Azad Demiral (21) ve Mehmet Can Demiral'ın (22) aranmasında 15. güne gelindi.

Vali Mehmet Ali Özkan'ın koordinesinde İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğünce (AFAD) yürütülen çalışmalara emniyet, jandarma, itfaiye, sivil toplum kuruluşları, belediye ve gönüllü vatandaşlardan oluşan 1200 personel katılıyor.

Munzur Çayı'nın 35 kilometrelik alanı ve Uzunçayır Baraj Gölü'nde çalışmalarını yoğunlaştıran ekipler, sondalama tekniği ve row (su altı görüntüleme cihazı) ile su altını, ağaç köklerini ve kaya diplerini kontrol ediyor.

Bölgede Munzur Çayı'nın debisinin düşmesiyle ekipler, Mavi Köprü ve Kemerbel civarında suyun sığ olduğu noktalara çelik ağlar yerleştirdi.

Jandarma, itfaiye ve emniyet bünyesinde görevli dalgıçlar da belirli aralıklarla ağların bulunduğu alanları inceleyerek kayıp 3 genci bulmaya çalışıyor.

Olay

Baran Aslantaş'ın kullandığı otomobilin 21 Nisan'da Tunceli-Ovacık kara yolu Yoncalı köyü mevkiinde Munzur Çayı'na düşmesiyle sürücünün yanı sıra araçtaki Azad Demiral ve Mehmet Can Demiral suda kaybolmuştu. Ekipler, kayıp 3 kişinin bulunması için bölgede başlattıkları çalışmalar sırasında su altında kalan araca ulaşarak bulunduğu yerden çıkarmıştı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Munzur Çayı'nda kaybolan 3 kişiyi arama çalışmaları devam ediyor https://gazetebirlik.com/haber/munzur-cayinda-kaybolan-3-kisiyi-arama-calismalari-devam-ediyor-102/

Tunceli'nin Ovacık ilçesinde 21 Nisan'da otomobille düştükleri Munzur Çayı'nda kaybolan 3 kişi için başlatılan arama çalışmaları sürdürülüyor.

Diyarbakır'dan Tunceli'ye gelerek bulundukları araçla düştükleri Munzur Çayı'nda kaybolan Baran Aslantaş (22), Azad Demiral (21) ve Mehmet Can Demiral'ın (22) aranmasına sabah saatlerinde yeniden başlandı.

Vali Mehmet Ali Özkan'ın koordinesinde İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğünce (AFAD) yürütülen çalışmalar kapsamında, Munzur Çayı'nın 35 kilometrelik bölümü ile Uzunçayır Baraj Gölü'nün Mameki Köprüsü civarında aramalar yoğunlaştırılıyor.

Yaklaşık 1200 personelin görev aldığı çalışmalarda ekipler, bot ve dronlar yardımıyla çay ve baraj gölünün kıyı kesimleri ile su yüzeyini kontrol ediyor.

Sondalama tekniği ve row (su altı görüntüleme cihazı) ile su altını inceleyen ekipler, yaklaşık 12 gündür kayıp olan 3 genci bulmaya çalışıyor.

Olay

Baran Aslantaş'ın kullandığı otomobilin 21 Nisan'da Tunceli-Ovacık kara yolu Yoncalı köyü mevkisinde Munzur Çayı'na düşmesiyle sürücünün yanı sıra araçtaki Azad Demiral ve Mehmet Can Demiral suda kaybolmuştu. Ekipler, kayıp 3 kişinin bulunması için bölgede başlattıkları çalışmalar sırasında su altında kalan araca dün ulaşmıştı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Munzur Çayı'nda kaybolan 3 kişi dron ve botlarla aranıyor https://gazetebirlik.com/haber/munzur-cayinda-kaybolan-3-kisi-dron-ve-botlarla-araniyor-5587/

Diyarbakır'dan Tunceli'ye gelerek bulundukları araçla düştükleri Munzur Çayı'nda kaybolan Baran Aslantaş (22), Azad Demiral (21) ve Mehmet Can Demiral'ın (22) bulunması için başlatılan arama çalışmaları bugün de sürdü.

Vali Mehmet Ali Özkan koordinesinde AFAD tarafından yürütülen çalışmalarda, kayıp kişileri bulmak için dron, bot ve row (su altı görüntüleme cihazı) kullanılıyor.

Ekipler, Munzur Çayı'nın 35 kilometrelik alanının yanı sıra Uzunçayır Baraj Gölü'nün Mameki Köprüsü civarında su yüzeyinde ve kıyı şeritlerinde arama-tarama faaliyeti gerçekleştiriyor.

Bölgedeki çalışmalara jandarma, UMKE, Doğa Koruma ve Milli Parklar, belediye, itfaiye, emniyet ekipleri, Munzur Arama Kurtarma Derneği üyeleri ile AFAD gönüllülerinin aralarında bulunduğu 1073 kişi katılıyor.

Yaklaşık beş gündür sürdürülen çalışmalarda kayıp 3 gence dair henüz bir sonuca ulaşılamadı.

Olay

Baran Aslantaş'ın kullandığı otomobil, 21 Nisan'da Tunceli-Ovacık kara yolu Yoncalı köyü mevkisinde Munzur Çayı'na düşmüştü. Sürücü Aslantaş ile araçtaki Azad Demiral ve Mehmet Can Demiral suda kaybolmuştu. İhbar üzerine olay yerine sevk edilen ekipler, kayıp 3 kişinin bulunması için bölgede arama çalışması başlatmıştı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Munzur Çayı'nda kaybolan 3 kişiyi arama çalışmaları devam ediyor https://gazetebirlik.com/haber/munzur-cayinda-kaybolan-3-kisiyi-arama-calismalari-devam-ediyor-3147/

Tunceli'nin Ovacık ilçesinde otomobille düştükleri Munzur Çayı'nda kaybolan 3 kişiyi arama çalışmaları sürüyor.

Diyarbakır'dan Tunceli'ye gelerek bulundukları araçla Munzur Çayı'na düşüp kaybolan Baran Aslantaş (22), Azad Demiral (21) ve Mehmet Can Demiral'ın (22) aranmasına sabah saatlerinde yeniden başlandı.

AFAD koordinesinde yürütülen çalışmalara, jandarma, UMKE, itfaiye ve Munzur Arama Kurtarma Derneği ile gönüllü vatandaşlardan oluşan yaklaşık 50 kişi katılıyor.

Kayıp 3 gencin bulunması için ekipler, Munzur Çayı ve Uzunçayır Baraj Gölü'nde bot ve dron yardımıyla ağaçlık ve kayalık alanlarda arama gerçekleştiriyor.

- Olay

Baran Aslantaş'ın kullandığı otomobil, dün Tunceli-Ovacık kara yolu Yoncalı köyü mevkisinde Munzur Çayı'na düşmüş, sürücü Aslantaş ile araçtaki Azad Demiral ve Mehmet Can Demiral suda kaybolmuş, olay yerine jandarma, sağlık ve arama kurtarma ekipleri sevk edilmişti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Tunceli'de çocuklar teknoloji atölyelerinde geleceğe hazırlanıyor https://gazetebirlik.com/haber/tuncelide-cocuklar-teknoloji-atolyelerinde-gelecege-hazirlaniyor-534/

Gençlik ve Spor Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, TÜBİTAK ile Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı işbirliğiyle geçen sene Tunceli'de de kurulan DENEYAP Türkiye Teknoloji Atölyeleri'nde şu an 54 öğrenciye eğitim veriliyor.

Hafta sonları Tunceli Gençlik Merkezi'ndeki atölyelere gelen öğrenciler, 8 saat öğretmenlerin verdiği akademik ve uygulamalı derslere katılıyor.

Siber güvenlik ve yapay zeka konularında da eğitiliyorlar

Öğrenciler, eğitimler kapsamında üretim ve tasarım, robotik kodlama, elektronik programlama, nesnelerin interneti, siber güvenlik ve yapay zeka gibi alanlarda çalışma yapıyor.

Gençlik ve Spor İl Müdürü Lokman Ekinci, DENEYAP Türkiye Teknoloji Atölyeleri'nin 2022'de kentte hizmet vermeye başladığını hatırlattı.

Ortaokul ve lise öğrencilerinin atölyelerdeki çalışmalara katıldığını belirten Ekinci, "Tasarım ve üretim, robotik kodlama, elektronik programlama ve nesnelerin interneti, yazılım teknolojileri, siber güvenlik ve yapay zeka gibi eğitimler vermekteyiz." dedi.

Çocukların yaklaşık 3 yıl boyunca atölyelerde eğitim göreceğini dile getiren Ekinci, şöyle konuştu:

"Çocuklara 4'ü online, 7'si ise yüz yüze olacak şekilde 11 eğitim vereceğiz. Öğrencilerimiz atölyelere gelmeden önce online sınav başvurusu yaparak yazılı ve uygulamalı iki sınava tabi tutuldu. Sınavlarda başarılı olan öğrencileri atölyelerimize kaydettik, eğitim almaya hak kazandılar."

Atölyelerde 54 çocuğun uygulamalı ve teorik dersler aldığını anlatan Ekinci, "Tunceli'de yaşayan çocuklarımız zekiler, onlara inanıyoruz ve güveniyoruz. Çocuklarımızı eğer keşfedersek ve onlar da kendilerine biraz zaman ayırırlarsa ortaya çok güzel sonuçlar çıkar. İnşallah geleceğin teknolojisinde Tunceli'den de çocuklarımız olur." ifadelerini kullandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Baharın müjdecisi leylekler Tunceli'ye gelmeye başladı https://gazetebirlik.com/haber/baharin-mujdecisi-leylekler-tunceliye-gelmeye-basladi-7776/

Baharın müjdecisi olarak bilinen leylekler, havaların ısınmasının ardından ilçenin Örenceler köyüne geldi.

Elektrik direkleri ve evlerin çatılarındaki yuvalara yerleşen leyleklere, vatandaşlar da ilgi gösterdi.

Köy sakinlerinden Emirhan Şahin, köylerine leyleklerin gelmesine sevindiğini söyledi.

İlçenin yaban hayatıyla öne çıktığını belirten Şahin, "Leylekler, yılın bu zamanlarında köyümüze geliyor ve onların gelişiyle köyümüz renkleniyor. Genellikle evlerin çatılarında veya elektrik direklerinde kuluçkaya yatıyorlar." dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
İlkbahar yağmurlarıyla Munzur Vadisi Milli Parkı'nda şelaleler akmaya başladı https://gazetebirlik.com/haber/ilkbahar-yagmurlariyla-munzur-vadisi-milli-parkinda-selaleler-akmaya-basladi-8337/

Yaklaşık 42 bin hektar alandan oluşan milli park, zengin florası, yaban hayatı ve biyolojik çeşitliliğiyle dikkati çekiyor.

Her yıl binlerce turisti ağırlayan milli parkta, ilkbahar yağışlarının etkisiyle çok sayıda şelaleden kimi gürleşti kiminden su akmaya başladı.

Milli parktaki Venk, Fırtına Veli Çeşmesi, Halbori Gözeleri ve Pilvenk mevkisinde akan şelaleler, dağ ve ormanlık alanlara güzellik katıyor.

Yazın kuruyan ve bahar aylarında yeniden gürleşen şelaleler, dronla görüntülendi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Tunceli'de 80 metreden akan Rabat Şelalesi'nde ilkbahar güzelliği https://gazetebirlik.com/haber/tuncelide-80-metreden-akan-rabat-selalesinde-ilkbahar-guzelligi-1946/

Havaların ısınmasıyla karların eridiği kentte tabiat yeşermeye, şelaleler coşkun akmaya başladı.

İl merkezine 20 kilometre uzaklıktaki Çemçeli köyünde yer alan ve yazları kuruyan Rabat Şelalesi de bahar yağışlarıyla canlandı.

Yaklaşık 80 metre yükseklikten akan şelale, doğayla iç içe zaman geçirmek isteyenlerin gezi rotasında yer alıyor.

Yeşilin tonları arasında ayrı güzellik oluşturan ve kar sularıyla debisi yükselen şelale, dronla görüntülendi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kış uykusundan uyanan tarla kertenkeleleri Munzur Vadisi'nde görüntülendi https://gazetebirlik.com/haber/kis-uykusundan-uyanan-tarla-kertenkeleleri-munzur-vadisinde-goruntulendi-4816/

Yaklaşık 42 bin hektar alandan oluşan Munzur Vadisi Milli Parkı, el değmemiş doğası ve zengin bitki örtüsüyle dikkati çekiyor.

Birçok memeli, kuş ve sürüngen gibi canlı türlere ev sahipliği yapan milli parkta, havaların ısınmasıyla tarla kertenkeleleri de kış uykusundan uyandı.

Milli parkta sıkça görülen "ophisops elegans" kertenkeleleri, genellikle böcekleri avlayarak besleniyor.

Ekosisteme de büyük katkısı olan kertenkeleler, Anadolu Ajansı ekibince görüntülendi.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Tunceli'de kar yağışı ve tipi ulaşımı aksattı https://gazetebirlik.com/haber/tuncelide-kar-yagisi-ve-tipi-ulasimi-aksatti-4463/

Kentte öğle saatlerinde başlayan sağanak, yüksek kesimlerde kar yağışına dönüştü.

Pülümür ilçesindeki 1800 rakımlı Cankurtaran bölgesi de kar yağışıyla beyaz örtüyle kaplandı.

Kar kalınlığının yaklaşık 20 santimetreye ulaştığı bölgede sürücüler, Tunceli-Erzincan kara yolunda ilerlemekte zorlandı.

Karayolları 86. Şube Müdürlüğüne bağlı ekipler, ulaşımda aksama yaşanmaması için yolda kar küreme çalışması yaptı.

Tunceli-Erzincan kara yolu tır geçişine kapatıldı
Yoğun kar ve tipi nedeniyle Tunceli-Erzincan kara yolunun tırların geçişine kapatıldığı bildirildi.

Valilikten yapılan açıklamada, kentin yüksek kesimlerinde kar yağışının etkili olduğu belirtildi.

Bu çerçevede çeşitli tedbirlerin alındığı vurgulanan açıklamada, “Yoğun kar yağışı nedeniyle Erzincan il sınırındaki Muti Köprüsü ile Pülümür ilçesi arasında kalan yol, ikinci bir duyuruya kadar tır trafiğine kapatılmıştır." ifadelerine yer verildi.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Tunceli'de ormanda bulunan kanadı kırık baykuş "Maya"nın tedavisi sürüyor https://gazetebirlik.com/haber/tuncelide-ormanda-bulunan-kanadi-kirik-baykus-mayanin-tedavisi-suruyor-8398/

Kentte bir süre önce ormanlık alanda baykuş bulan vatandaş, Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Tunceli Şubesi Müdürlüğüne bilgi verdi.

İhbar üzerine harekete geçen ekipler teslim aldıkları baykuşu şube müdürlüğüne götürerek kırık kanadına tedavi uygulamaya başladı.

Yaklaşık 3 aydır bakımı yapılan ve "Maya" adı verilen alaca baykuş, günün belirli saatlerinde kırmızı veya beyaz etle besleniliyor.

Uçabilmesi için de fizik tedavi uygulanan alaca baykuş, tamamen iyileşince doğal ortamına salınacak.

Veteriner Ali Hıdır Ertan, AA muhabirine, "Yaklaşık 3 aydır bu canlıya bakıyoruz ve kanadı iyileşti. Kuşun kanadı uzun süre sargılı kaldığı için şu sıralar fizik tedavi yaptırıyoruz." dedi.

Ertan, alaca baykuşun etçil bir tür olduğunu belirterek, hayvanı beyaz ve kırmızı etle beslediklerini anlattı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Tunceli'de dağcılar 2800 rakımlı Gelincik Zirvesi'ne tırmandı https://gazetebirlik.com/haber/tuncelide-dagcilar-2800-rakimli-gelincik-zirvesine-tirmandi-5900/

Zirve Dağcılık İl Temsilciliği koordinesinde bir araya gelen 8 dağcı, kış tırmanışları kapsamında etkinlik düzenledi.

Araçlarla Ovacık ilçesine bağlı Ada köyüne giden dağcılar, burada gerekli hazırlıklarını tamamladıktan sonra Munzur Dağları'na doğru tırmanışa başladı.

Kar kalınlığının 1 metreyi bulduğu parkurda yürüyen dağcılar, yaklaşık 8,5 saatlik zorlu tırmanışın ardından 2800 rakımlı zirveye ulaştı.

Gelincik Zirvesi'nde bir süre vakit geçiren dağcılar, sisle kaplı doğal güzellikler arasında fotoğraf çekti.

Dağcılardan İskender Doğan, AA muhabirine, gezi etkinlikleriyle kentin tanıtımına katkıda bulunduklarını söyledi.

Tunceli’nin her mevsim farklı güzellikler sunduğunu ifade eden Doğan, "Munzur Dağları el değmemiş doğasıyla her zaman ilgi çekiyor. Arkadaşlarımızla haftanın belirli günlerinde belirlediğimiz alanlara tırmanış düzenliyoruz. Bu defa rotamızı Munzur Dağları'nın 2800 rakımlı Gelincik Zirvesi’ne çevirdik. Zorlu bir parkuru geride bırakıp hedefimize ulaştık. Yolculuğumuz çok zordu ama keyifli geçti." dedi.

Dağcı Hasan Yıldız, doğa gezilerine katılarak stresten uzaklaştığını anlattı.

Yıldız, tabiatla bütünleşmenin kendisini rahatlattığını belirterek, "Tunceli'de yılın her dönemi dağlara geziler yapılabiliyor. Bu konuda da Munzur Dağları'nın gezilecek çok yeri ve tırmanılacak zirveleri var. Gezi boyunca doyasıya manzara fotoğrafları çektim." diye konuştu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kuduz karantinasına alınan Tunceli'nin Hozat ilçesinde aşı çalışmaları sürüyor https://gazetebirlik.com/haber/kuduz-karantinasina-alinan-tuncelinin-hozat-ilcesinde-asi-calismalari-suruyor-1490/

İlçede yaşayan bir üreticiye ait inekte kuduz tespit edilmesi üzerine ilçede dün karantina uygulaması başlatıldı.

Bu çerçevede, Kaymakamlık koordinesinde Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü ekipleri de kedi ve köpekleri aşılamak için çalışma yapıyor.

Yerleşim yerlerindeki hayvanları aşılayan ekipler, vatandaşlara da uyarılarda bulunarak bilgilendiriyor.

Tarım ve Orman İlçe Müdürü Zülfikar Ali Aslan, AA muhabirine, 4 Ocak'ta ilçede yaşayan bir besiciye ait ineğin hastalandığını söyledi.

Hayvanda kuduz yönünde şüphe oluştuğunu ifade eden Aslan, ineği belirli süre gözlem altında tuttuklarını dile getirdi.

Büyükbaş hayvanın 6 Ocak'ta telef olduğunu belirten Aslan, şunları kaydetti:

"Hayvan öldükten sonra gövdesini usulüne uygun şekilde gömdük ve kafayı kesip ilgili laboratuvara gönderdik. Sağ olsunlar aynı gün teşhisi yapıp bize bilgi verdiler. Acil durum oluştuğu için biz de gerekli tedbirleri aldık. İlçeye hayvan giriş çıkışlarını kapattık. Bunun yanında zaten 31 Aralık'tan önce ilçede yoğun bir şekilde kedi köpek aşılaması yapmıştık. Bu aşamada da gözden kaçırdığımız ve aşısını yapamadığımız bazı vatandaşlarımıza ait köpeklerin aşılama faaliyetini yürütüyoruz. İlçemizde mevcut köpek varlığının yaklaşık yüzde 95'inin aşılamasını gerçekleştirdik."

Kaymakamlıktan yapılan açıklamada ise ilçeye hayvan giriş çıkışları ile sahipli kedi ve köpeklerin serbest halde dolaşmasının yasaklandığı bildirildi.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Tunceli'de 4 ilçenin ulaşımı kolaylaştıracak Singeç Köprüsü'nde sona gelindi https://gazetebirlik.com/haber/tuncelide-4-ilcenin-ulasimi-kolaylastiracak-singec-koprusunde-sona-gelindi-2221/

Valilikten yapılan açıklamada, kentte ulaşımı kolaylaştırmak amacıyla çeşitli çalışmalar yürütüldüğü belirtildi.

Bu kapsamda Pertek'te Singeç Köprüsü'nün inşa edildiği ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Pertek, Hozat, Ovacık ve Çemişgezek ilçelerimizi birbirine bağlayan 14 ayaklı ve 13 açıklıktan oluşan toplam 472 metre uzunluğundaki köprünün yapımında çalışmalar tamamlanmak üzere. Bu yapıyı ilimize kazandıran başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere Bakanlığımıza, Karayolları Genel Müdürlüğümüze, 8. Bölge Müdürlüğümüze ve emeği geçen herkese şükranlarımızı sunuyoruz."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Tunceli'deki Kale Köyü Kalesi Urartu tarihine ışık tutuyor https://gazetebirlik.com/haber/tuncelideki-kale-koyu-kalesi-urartu-tarihine-isik-tutuyor-3819/

İlçe merkezine 20 kilometre uzaklıktaki Kale köyünde tepelik alana kurulan tarihi kale, turistik açıdan kente canlılık katıyor.

Kalenin üst kısımlarda duvara işlenmiş çivi yazısı ve süslemeler, kaya mezarları, merdiven kalıntıları ve oyularak yapılan 3 oda yer alırken tabanında ise yaklaşık 30 metrelik dehliz bulunuyor.

Yılın belirli dönemlerinde bölgeye gelen ziyaretçiler kalede gezinti yaparak fotoğraf çekiyor.

"150 tescilli varlığın 25'i Mazgirt'te yer alıyor"

İl Kültür ve Turizm Müdürü İsmet Hakan Ulaşoğlu, AA muhabirine, Kale köyündeki kalenin milattan önce 7'nci yüzyıla tarihlendiğini söyledi.

Kalenin Urartular döneminden izler taşıdığını ifade eden Ulaşoğlu, "Kalemizde merdivenler, sarnıç ve kaya mezarları gibi yapılara rastlamaktayız. Özellikle haziran ve ekim ayı aralığında kale ve çevresi turistler tarafından sıkça ziyaret ediliyor. İlimiz genelinde 150 tescilli varlığın 25'i Mazgirt'te yer alıyor." dedi.

Ulaşoğlu, kentin tarihi ve kültürel varlıklarını tanıtmak amacıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı koordinesinde çalışmalar yürüttüklerini anlattı.

"Yerli ve yabancı turist sayısında büyük artış yaşanıyor"

Tunceli'nin güzelliklerini resmi sosyal medya hesapları aracılığıyla çok sayıda kişiye ulaştırdıklarını işaret eden Ulaşoğlu şunları kaydetti:

"Ancak kentimizde konaklama konusunda sorunlar var ve tesislerdeki oda ile yatak sayılarının azlığı turizmde bizi olumsuz etkiliyor. Son yıllarda huzur şehrine dönüşen Tunceli'ye gelen yerli ve yabancı turist sayısında büyük artış yaşanıyor. Bu artışı karşılayabilmemiz için konaklama tesislerine ihtiyacımız var ve yatırımcılarımızı Tunceli'ye bekliyoruz."

Kale köyünde yaşayan Rıza Gündoğdu da il merkezi ve çevre ilçelerden kaleye ziyaretçilerin gelmesinin kendilerini mutlu ettiğini dile getirdi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Tunceli'de kırık halde bulunan 500 yıllık mezar taşları onarılıp korumaya alındı https://gazetebirlik.com/haber/tuncelide-kirik-halde-bulunan-500-yillik-mezar-taslari-onarilip-korumaya-alindi-956/

Tunceli Müzesi Müdürlüğü ekipleri, kentteki kültürel ve tarihi eserlerin korunması amacıyla çalışmalarına devam ediyor.

Bu çerçevede belirli aralıklarla araziye çıkan ekipler, yüzey araştırmalarıyla bölgedeki kültür varlıklarının yerini tespit ediyor.

Kentte bir vatandaş tarafından kırık halde bulunup müzeye getirilen koç başlı 2 mezar taşı da arkeolog Özgür Şahin ve restoratör Ümit Demirtaş’ın çalışmasıyla onarıldı.

Kırık parçaları özel yapıştırıcılarla birleştirilen yaklaşık 500 yıllık mezar taşları, korunup gelecek kuşaklara aktarılmak üzere müzenin deposuna kaldırıldı.

Müze Müdürü Kenan Öncel, son yıllarda vatandaşların müzeye çeşitli eserler bağışlandığını söyledi.

Müzeye getirilen her eserin bakım ve onarımını özenle yaptıklarını ifade eden Öncel, "Buradaki amacımız eserlerimizi daha iyi koruyup gelecek nesillere sağlıklı şekilde aktarabilmek." dedi.

Restoratör Ümit Demirtaş da yıpranmış ya da tahrip olmuş eserlere orijinal halini bozmadan müdahale ettiklerini ve çalışmalarda yumuşak uçlu plastik fırçalar kullandıklarını anlattı.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Munzur Dağları'nın 3 bin rakımlı zirveleri dağcıların rotasında https://gazetebirlik.com/haber/munzur-daglarinin-3-bin-rakimli-zirveleri-dagcilarin-rotasinda-1098/

Tunceli'nin Ovacık ilçesinde, sarp kayalıklarıyla dikkati çeken Munzur Dağları, Türkiye'nin farklı kentlerinden gelen dağcıların yeni tırmanış rotalarından oldu.

Dört mevsim farklı güzelliklere ev sahipliği yapan Tunceli'de, rafting, kano ve trekking sporlarının yanı sıra dağcılık faaliyetlerine de doğaseverler ilgi gösteriyor.

Kentin 1500 rakımlı Ovacık ilçesinde yer alan Munzur Dağları da doğa sporları alanında turizme canlılık katan yerlerin başında geliyor.

Birçok yayla, göl ve şelalenin bulunduğu dağlar, özellikle mayıs-ekim döneminde çok sayıda dağcı grubunu ağırlıyor.

İlçeye gelen gruplar, günün ilk ışıklarıyla rotalarını Munzur Dağları'na çeviriyor. Dağcılar, belirledikleri zirveye saatler süren tırmanışla ulaşıyor.

Keşfedilmemiş güzellikleri görüyorlar

Yaklaşık 3 bin rakımlı zirvelerde vakit geçiren dağcılar, doğanın sunduğu güzellikleri de yerinde görme fırsatı buluyor.

Bölgede bozayı ve yaban keçileriyle de karşılaşan dağcılar, sosyal medyada paylaştıkları fotoğraflarla doğal zenginliklerin tanınmasına katkı sağlıyor.

Zirve Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü Tunceli Temsilcisi İskender Doğan, AA muhabirine, kentin tanıtımına katkı sunmak amacıyla çeşitli faaliyetler yaptığını söyledi.

Belirli aralıklarla kentteki dağlara tırmanış gerçekleştirdiklerini ifade eden Doğan, "Kulübümüz çatısı altında grupları gezilere götürüyoruz ve bu sayede Tunceli'nin güzelliklerini çok sayıda insanın görmesine yardımcı oluyoruz. Genellikle İzmir, İstanbul ve Ankara gibi büyük şehirlerden Tunceli'ye gelen dağcı grupları oluyor. Onlarla Munzur Dağları'nın zirvelerine tırmanış gerçekleştiriyoruz, çok memnun kalıyorlar." dedi.

Turizme kazandırılması için tanıtımının yapılması gerekiyor"

Doğan, kentin el değmemiş birçok güzelliğe ev sahipliği yaptığını belirterek, özellikle bölgedeki buzul göllerin dağcı grupların ilgisini çektiğini dile getirdi.

Munzur Dağları'nın turizme kazandırılması için tanıtımının yapılması gerektiğini vurgulayan Doğan, "İnsanlar gelip Munzur Dağları'na tırmanış yaptıkları zaman seviniyorlar. Dağcı gruplara, biraz daha Munzur Dağları'na yönelmelerini ve buranın güzelliklerini keşfetmelerini öneriyorum." diye konuştu.

Dağcı Zeliha Erdoğan da Tunceli ve ilçelerinin çok güzel doğaya sahip olduğunu söyledi.

Hafta sonu tatillerinde dağ tırmanışlarına katıldığını belirten Erdoğan, "Özellikle 3 bin rakımlı dağlara çıkınca yüksekten aşağıları izlemek beni çok mutlu ediyor. Dağlarda çengel boynuzlu dağ keçileri ve bozayıları görebiliyoruz." ifadelerini kullandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Tunceli'de çıkan orman yangınına müdahale ediliyor https://gazetebirlik.com/haber/tuncelide-cikan-orman-yanginina-mudahale-ediliyor-9019/

Aşağıtorunoba köyü yakınlarındaki ormanlık alanda henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı.

İhbar üzerine bölgeye Orman İşletme Müdürlüğü, Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Tunceli Şubesi ve itfaiye ekipleri sevk edildi.

Ekipler, yangının söndürülmesi için iş makineleriyle çalışmalarını sürdürüyor.

Güvenlik şeridi oluşturuldu

Yangın çıkan ormanlık bölgede, alevlerin geniş alana yayılmaması için iş makineleri desteğiyle güvenlik şeridi oluşturuldu.

Valilikten yapılan açıklamada, dün saat 16.00 sıralarında Aşağıtorunoba köyü mevkisinde yangın çıktığı hatırlatıldı.

Açıklamada, "Örtü yangınına ekiplerimizce yapılan müdahale çalışmaları neticesinde yangın çevresi, iş makinesi ile şerit açılarak tamamen kontrol altına alınmıştır. Bölgede soğutma ve söndürme çalışmalarımız devam etmektedir." ifadeleri kullanıldı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Popülasyonu artan nesli tehlike altındaki yaban keçileri Tunceli'ye güzellik katıyor https://gazetebirlik.com/haber/-populasyonu-artan-nesli-tehlike-altindaki-yaban-kecileri-tunceliye-guzellik-katiyor-527/

Dört mevsim farklı güzelliklere bürünen kent, el değmemiş doğası, bitki örtüsü çeşitliği ve su kaynaklarıyla çok sayıda canlı türünü barındırıyor.

Türkiye'nin en önemli milli parklarından olan Munzur Vadisi Milli Parkı'nın bulunduğu kentte, vaşak, su samuru, bozayı, kurt, kartal, sincap, çengel boynuzlu dağ keçisi ve tilki gibi hayvanlar yaşıyor.

Bölgede nesli yok olma tehlikesi altında olduğu için korumaya alınan yaban keçileri de Ovacık, Pülümür, Nazımiye, Çemişgezek ve Mazgirt ilçelerindeki birçok dağı mesken tutuyor.

Kaçak avcılarla mücadele sayesinde sayıları artıyor

Kaçak avcılıkla mücadele çerçevesinde sayıları artan keçiler, kışın alçak kesimlerde, bahar ve yaz döneminde ise 3 bin rakımlı dağların zirvelerinde yiyecek arıyor.

Otlakların azaldığı sonbahar aylarında da sürü oluşturan keçiler, yüksek noktalardan dağların eteğindeki yerleşim yerlerinin yakınına kadar iniyor.

Kentteki Demirkapı köyü, Rabat ve Munzur Vadisi'nde şu sıralar sıkça görülen keçiler, belirledikleri alanlarda su içip beslendikten sonra kayalarda tuz ihtiyacını gideriyor.

Doğa turizmi açısından da büyük öneme sahip olan keçiler, kente gelen çok sayıda yerli ve yabancı turistin yanı sıra fotoğrafçıların da ilgisini çekiyor.

Yöre sakini Hüseyin Kalsen, AA muhabirine, Tunceli'nin birçok doğal güzelliğe ev sahipliği yaptığını söyledi.

"Yaban hayvanlarını doğal ortamlarında görüyoruz"

Kentin yaban hayatı açısından da önemli bir yer olduğunu ifade eden Kalsen, "Burada dağlık ve ormanlık alanlarda yaşayan yaban hayvanlarını hayvanat bahçesinde değil de doğal ortamlarında görüyoruz. Burada yaban keçisi, bozayı, kurt, tilki, tavşan, keklik ve kartal gibi çeşitli türler yaşıyor. Yaban keçileri de burada yaşayan insanlardan kaçmıyor. Çünkü bu coğrafyada yaşayanlar keçilerle ilgili kötülük düşünmüyor." dedi.

Doğasever Hüsniye Kalsen de Tunceli'de dört mevsim gezilecek alanların olduğunu ve korunması gerektiğini belirtti.

Kalsen, dağları gezerken çeşitli bitki ve hayvan türleriyle karşılaştığını dile getirerek, "Mesela yaban keçilerinin korunması çok önemli. Bu canlılar yöre sakinlerince kutsal sayılıyor ve Tunceli dağlarında gezerken yaban keçilerini görmek beni mutlu etti. Çok sarp ve kayalık yerlerde geziyorlar." ifadelerini kullandı.

Öğretmen Fevzi Çapar da Hatay'dan Tunceli'ye gelerek doğayla iç içe tatil yaptığını aktardı.

Yemyeşil doğada zaman geçirmenin keyifli olduğunu anlatan Çapar, "Yaban keçileri ve daha birçok canlı türünü doğal ortamında görme fırsatı buldum. Başka hiçbir yerde böyle bir imkan yok. Bu anlamda burada yaşayan vatandaşları tebrik ediyorum ve doğalarına sahip çıkıyorlar. Burada yaban keçileri insanlar müdahale etmediği için özgürce geziyor." diye konuştu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Munzur Çayı su altı güzellikleriyle 'doğal akvaryum' gibi https://gazetebirlik.com/haber/munzur-cayi-su-alti-guzellikleriyle-dogal-akvaryum-gibi-1534/

Tunceli'nin Ovacık ilçesindeki Munzur Çayı, su altı canlıları, berrak suyu ve turkuaz mavisi görünümüyle doğal akvaryumu andırıyor.

Munzur ve Mercan dağları arasında kurulu 1500 rakımlı Ovacık ilçesi, yılın her döneminde çevre il ve ilçelerden çok sayıda turisti ağırlıyor.

El değmemiş doğasıyla öne çıkan ilçe, Munzur Vadisi Milli Parkı, Munzur Gözeleri, Karagöl, Katır Gölleri ve Mercan Kanyonu gibi güzelliklere ev sahipliği yapıyor.

Yaklaşık 7 bin nüfusa sahip olan ilçeden geçen Munzur Çayı da kentin önemli turizm alanlarının başında geliyor.

İlçedeki Ziyaret köyünden doğarak akan Munzur Çayı, özellikle yaz aylarında trekking, kamp, rafting ve yüzme meraklılarının uğrak yeri oluyor.

Farklı türlerin üreme alanı oluyor

Yöre sakinlerinin yanı sıra turlarla ilçeye gelen ziyaretçiler, berrak suyu ve turkuaz mavisi görünümüyle ilgi çeken çayın kıyısında piknik yapıp serin suda yüzüyor.

Menderesler oluşturarak geçtiği bölgelere canlılık katan Munzur Çayı, birçok canlıya da yaşam alanı oluşturuyor.

Nesli koruma altında olan kırmızı benekli alabalık ile su samurlarının yaşadığı Munzur Çayı, akbalık, sazan, kurbağa, yengeç, kaplumbağa ve ördek gibi türlerin de üreme alanı oluyor.

"Geçtiği güzergahlara hayat veriyor"

Doğa tutkunu Onur Bal, AA muhabirine, Tunceli'nin doğal, tarihi ve kültürel alanlarıyla öne çıktığını söyledi.

Kentin dört mevsim farklı güzellikler sunduğunu belirten Bal, Ovacık'ın her yıl turistler tarafından gezildiğini dile getirdi.

Munzur Çayı'nın kent için büyük önemi olduğunu vurgulayan Bal, "Bu çay Ziyaret köyünden doğarak Uzunçayır Baraj Gölü'ne karışıyor. Munzur Çayı geçtiği güzergahlara hayat veriyor. Munzur Çayı'nın kıyısında çeşit çeşit ağaç türleri ve bitkiler var. Ayrıca çayın sularında kırmızı benekli alabalık ile çeşitli canlı türleri yaşam buluyor." dedi.

Bal, zamanının çoğunu doğada geçirdiğini belirterek, "Munzur Çayı'nın kıyısında gezinti yapıyorum. Doğadaki kuşları, kelebekleri ve Munzur'daki balıkları yakından görüntüleme fırsatı buluyorum. Bu doğaya herkesin sahip çıkması gerekiyor." ifadelerini kullandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Tunceli'de çıkan örtü yangınına müdahale ediliyor https://gazetebirlik.com/haber/tuncelide-cikan-ortu-yanginina-mudahale-ediliyor-4221/

Valilikten yapılan açıklamada, ilçeye bağlı Aydınlık köyü mevkisinde henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktığı belirtildi.

Orman İşletme Müdürlüğü, jandarma ve itfaiye ekiplerince yangına müdahale edildiği aktarılan açıklamada, yangının yerleşim alanları için tehdit unsuru oluşturmadığı kaydedildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Tunceli'de minibüsün şarampole devrilmesi sonucu 19 kişi yaralandı https://gazetebirlik.com/haber/tuncelide-minibusun-sarampole-devrilmesi-sonucu-19-kisi-yaralandi-8995/

Mehmet Balıkçı idaresindeki 44 S 0003 plakalı minibüs, Tunceli-Erzincan kara yolu Ağlayan Kayalar mevkisinde şarampole devrildi.

Sürücü Balıkçı ile aynı araçtaki 18 kişi yaralandı.

İhbar üzerine kaza yerine çok sayıda 112 Acil Servis, AFAD ve jandarma ekipleri sevk edildi.

Ekiplerin yoğun çalışması sonucu yaralılar, halat yardımıyla bulundukları yerden çıkarılarak ambulanslara taşındı.

Tunceli Devlet Hastanesi'ne kaldırılan yaralılardan 2'sinin durumunun ağır olduğu öğrenildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Tunceli'de teröristlerce araziye tuzaklanmış patlayıcı imha edildi https://gazetebirlik.com/haber/tuncelide-teroristlerce-araziye-tuzaklanmis-patlayici-imha-edildi-6090/

Valilikten yapılan açıklamaya göre, İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, "Eren Abluka-7 Şehit Jandarma Uzman Çavuş Burak Tortumlu Operasyonu" kapsamında ilçede teröristlere yönelik operasyon düzenledi.

Arazide özel eğitimli köpekler ile arama yapan güvenlik güçleri, teröristlerce kayalık alana tuzaklanmış el yapımı patlayıcı düzeneği tespit etti.

Bomba imha uzmanlarınca el yapımı patlayıcı kontrollü olarak imha edildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Tunceli'de huzura kavuşan yayla ve meralar artık göçerleri ağırlıyor https://gazetebirlik.com/haber/tuncelide-huzura-kavusan-yayla-ve-meralar-artik-gocerleri-agirliyor-8458/

Mera ve çayırların geniş yer kapladığı kentte, büyükbaş ve küçükbaş hayvan yetiştiriciliği yöre halkının temel geçim kaynağını oluşturuyor.

Bölgede terör nedeniyle yıllardır yasaklı olan yayla ve meralar da Valilik koordinesinde İl Jandarma Komutanlığı ekiplerince yürütülen başarılı operasyonlarla huzura kavuştu.

Kentte özel güvenlik bölgesi olan bazı yaylalar da bu yıl göçer ailelerin konaklamasına açılarak binlerce koyun ve kuzu sesleriyle şenlendi.

Haziran ayı itibarıyla Ovacık ve Pülümür ilçelerindeki yaylalara çıkan göçerler, şimdilerde yemyeşil meralarda hayvanlarını güvenle otlatmanın mutluluğunu yaşıyor.

Yaz boyu yaylalarda konaklayan göçerler, koyunlarından sağdıkları sütten yaptıkları peyniri çevre il ve ilçelerde satarak aile bütçelerine katkı sağlıyor.

Vali Özkan'dan 2 bin 500 rakımdaki yaylacılara ziyaret
Tunceli Valisi Mehmet Ali Özkan, kentte yayla sezonunun açılmasıyla Pülümür'deki yaylaları ziyaret etti.

İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Nazif Yıldırım ve İl Tarım ve Orman Müdürü Saadettin Taşkesen ile 2 bin 500 rakımdaki Çekem Yaylası'na çıkan Özkan, burada yaşayan göçerlerle bir araya geldi.

Yaylalarla ilgili yapılan çalışmalar hakkında göçerleri bilgilendiren Özkan, sorun ve talepleri dinledi.

Vali Özkan, Tunceli'nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan himayeleri ve bakanların desteğiyle dünden bugüne çok yol aldığını söyledi.

"Artık bu topraklar huzura kavuştu"
Kent genelindeki tüm yaylaların üreticilere açıldığını belirten Özkan, "Tunceli, geçmişte başta PKK olmak üzere birçok terör örgütü ile anılan, ismi duyulduğunda hep korkuyla, ürpertiyle dillenen ve acı hatıralara şahit olan bir coğrafyaydı. Bugün şehitlerimizin şühedaya erişmeleri, fedai can eylemeleri, Sayın Cumhurbaşkanımızın feraseti, İçişleri Bakanımızın destek ve kararlılığının yanı sıra vatan evlatlarımızın gayretiyle artık bu topraklar, bu kent huzura kavuştu." değerlendirmesinde bulundu.

Özkan, terör olaylarının bitmesiyle üreticilerin ildeki bütün yayla, mera ve mezraları kullanabilir hale geldiğini ve yöre halkının topraklarında özgürce istediği işle meşgul olduğunu anlattı.

"Terör bitince üreticilerimiz yaylalarında yerlerini aldı"
Tunceli'de küçükbaş hayvancılık ve arıcılığın önemli geçim kaynağı olduğunu dile getiren Özkan, "Bu noktada yaylalar ve meralar bizler ile üreticimiz açısından büyük önem arz ediyor. Terörün de bitişiyle çok şükür bütün üreticilerimiz yaylalarında yerlerini aldılar." ifadelerini kullandı.

Şu ana kadar 200 kilometreye yakın yayla yolunun yapıldığı bildiren Özkan, şunları kaydetti:

"Tunceli'de bal ormanları, yaylalarda su ve içme suyu tesislerini hayata geçirdik, üreticimizin hizmetine sunduk. Artık üreticilerimiz, ilimizde bulunan yaklaşık 600 bine yakın sürümüz ve diğer illerden gelen sürülerle yaylalarda gerçekten istedikleri şekilde otlatma yapabiliyor. Arıcılar istedikleri yerlerde tereddüt yaşamadan konaklayabiliyor. İnşallah Tunceli yayla ve meralarındaki güzellikleri, kuru ve sulu tarım ile sportif alanlarda da ilerleyen yıllarda öne çıkarak coğrafyasındaki özel konumuyla önemli turizm, tarım ve hayvancılık merkezlerinden biri olacak."

Göçerlerden Hasan Şirin de gönül rahatlığıyla kentteki her dağda yaylaya çıkabildiklerini belirtti.

Yaylalarda huzur ve güven içerisinde yaşam sürdüklerini ifade eden Şirin, "Sayın Valimiz Mehmet Ali Özkan'a, güvenlik güçlerimize ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum." dedi.

Göçer Mustafa İncit ise Vali Özkan'ın yaylalarına gelmesinden dolayı mutlu olduğunu dile getirdi.

Yaylalarda artık terörle ilgili sıkıntıların yaşanmadığını vurgulayan İncit, "Sayın Cumhurbaşkanımızın, Sayın İçişleri Bakanımızın ve güvenlik güçlerimizin sayesinde terör belasından kurtulduk." diye konuştu.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Tunceli'de teröristlere ait silah ve çok sayıda mühimmat ele geçirildi https://gazetebirlik.com/haber/tuncelide-teroristlere-ait-silah-ve-cok-sayida-muhimmat-ele-gecirildi-1289/

Valilikten yapılan açıklamaya göre, İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, "Eren Abluka-7 Şehit Jandarma Uzman Çavuş Burak Tortumlu Operasyonu" kapsamında ilçe kırsalında operasyon düzenledi.

Arazide arama yapan güvenlik güçleri, ormanlık alanda teröristlerce kullanıldığı belirlenen bir sığınak tespit etti.

Sığınaklarda yapılan aramalarda, 3 G3 piyade tüfeği, kalaşnikof piyade tüfeği, 8 el bombası, 12 el bombası fünyesi, 3 RPG-7 roketatar mühimmatı, 3 RPG-7B sevk fişeği, 1000 kalaşnikof mühimmatı, bombaatar mühimmatı, M-16 şarjörü, 5 kalaşnikof şarjörü, 3 el yapımı patlayıcı anahtar sistemi, iki akü, 3 dinamo, 6 el telsizi, lazer hedef noktalayıcı, el dürbünü, radyo, dikiş makinesi, 12 büyük tüp, 2 küçük tüp, 20 adet battaniye ve çok miktarda yaşam malzemesi ele geçirildi.

Tespit edilen sığınak daha sonra güvenlik güçlerince imha edilerek kullanılamaz hale getirildi.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Tunceli'de teröristlerin kullandığı 10 sığınak imha edildi https://gazetebirlik.com/haber/tuncelide-teroristlerin-kullandigi-10-siginak-imha-edildi-2167/

Valilikten yapılan açıklamaya göre, İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, "Eren Abluka-7 Şehit Jandarma Uzman Çavuş Burak Tortumlu Operasyonu" kapsamında ilçe kırsalında operasyon düzenledi.

Arazide arama yapan güvenlik güçleri, ormanlık alanda teröristlerce kullanıldığı belirlenen 10 sığınağı tespit etti.

Sığınaklarda yapılan aramalarda, 25 kilogram amonyum nitrat, 50 el yapımı patlayıcı düzeneği için kumanda, 50 el yapımı patlayıcı düzenek kablosu, 8 pil bloğu, 3 ampermetre, cep telefonu, akü, 2 hızar, 15 çift spor ayakkabı, sırt çantası, 2 yağmurluk, 7 uyku tulumu, şemsiye, 30 palaska, 18 sivil elbise, battaniye, 200 metre sera naylonu ve çok miktarda yaşam malzemesi ele geçirildi.

Jandarma ekipleri, sığınakları kullanılamaz hale getirdi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Tunceli'de teröristlerin kullandığı 6 sığınak imha edildi https://gazetebirlik.com/haber/tuncelide-teroristlerin-kullandigi-6-siginak-imha-edildi-1129/

Tunceli kırsalında gerçekleştirilen operasyonda, teröristlerce kullanıldığı belirlenen 6 sığınak imha edildi.

İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, "Eren Abluka-7 Şehit Jandarma Uzman Çavuş Burak Tortumlu Operasyonu" kapsamında terör örgütlerine yönelik operasyonlarını sürdürüyor.

Zorlu arazi koşullarında teröristlerin izini süren güvenlik güçleri, bu çerçevede il merkezine bağlı kırsal kesimde operasyon düzenledi. Dağlık alanda arama tarama yapan ekipler, özel eğitimli köpeklerin desteğinde teröristlerce kullanılan 6 sığınak tespit etti.

Sığınaklardaki aramalarda, 4 el yapımı patlayıcı, 30 el yapımı patlayıcı anahtarı, doçka sehpası, 10 akü, 4 pil bloku, 55 büyük tüp, 30 küçük tüp, hard disk, cep telefonu, fotoğraf makinesi, 5 DVD oynatıcısı, uydu alıcısı, amfi, el feneri, 12 lamba, 100 penisilin, 3 ameliyat makası, 20 çift spor ayakkabı, 11 takım sivil elbise, 250 metre kumaş, 2 dikiş makinesi, 2 soba, termos, 35 çakmak, 10 çakmak gazı, 250 metre iplik, 300 metre su hortumu, 100 metre branda ve çok miktarda gıda, sağlık ve yaşam malzemesi ele geçirildi.

Jandarma ekipleri sığınakları ve ele geçirilen delil niteliği olmayan malzemeleri kullanılamaz hale getirdi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Yaban keçileri Munzur ve Pülümür vadilerine güzellik katıyor https://gazetebirlik.com/haber/yaban-kecileri-munzur-ve-pulumur-vadilerine-guzellik-katiyor-9666/

Doğal güzellikleriyle öne çıkan il merkezi ve ilçeleri, yaban hayatı varlığıyla da birçok canlı türüne yaşam alanı sağlıyor.

Kentte nesli koruma altında ve avlanması yasak olan yaban keçileri, ilkbaharın gelişiyle yeşillenen dağlık ve ormanlık alanlara ayrı bir renk katıyor.

Sürüler halinde hareket eden keçiler, Munzur Vadisi Milli Parkı ve Pülümür Vadisi'ndeki dağlarda beslenirken objektife yansıdı.

Kayalıklardaki otlarla bir süre karınlarını doyuran keçiler, izlendiklerini fark edince zirvelere tırmandı.

Bölgede kurt, bozayı, tilki, sincap, çengel boynuzlu dağ keçisi, domuz, vaşak, porsuk, kartal, baykuş ve su samuru gibi canlılar da sıkça görülüyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Tunceli'de teröristlerce kullanılan 2 sığınak imha edildi https://gazetebirlik.com/haber/tuncelide-teroristlerce-kullanilan-2-siginak-imha-edildi-2069/

Valilikten yapılan açıklamaya göre, İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, "Eren Kış-23 Şehit Jandarma Astsubay Üstçavuş Celil Mutlu Operasyonu" kapsamında kent kırsalında operasyon düzenledi.

Arazide arama tarama faaliyeti yapan güvenlik güçleri, teröristlerce kullanılan iki sığınak tespit etti.

Sığınaklardaki aramalarda patlayıcı yapımında kullanılan 800 kilogram amonyum nitrat, 3 kilogram TNT patlayıcı, anti tank mayını, pil bloku, 40 büyük pil, büyük tüp, 50 metre elektrik kablosu, 20 metre hortum, 2 kilogram kükürt, manivela, 13 testere, 5 kilogram çivi, 2 balyoz, 10 metre sera naylonu ile çok miktarda gıda ve yaşam malzemesi ele geçirildi.

Güvenlik güçleri delil niteliğindeki malzemelere el koyduktan sonra sığınakları imha etti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
'Mutlak kulak' Hüseyin Ege adını dünyaya duyurmak istiyor https://gazetebirlik.com/haber/mutlak-kulak-huseyin-ege-adini-dunyaya-duyurmak-istiyor-8794/

Tunceli'de yaşayan ve doğadaki frekansların hangi müzikal sese ait olduğunu ayırt edebilen "absolut kulak (mutlak kulak)" yeteneğine sahip 15 yaşındaki Hüseyin Ege Güler, usta bir piyanist olmak için haftada 40 saat eğitim alıyor.

Atatürk Mahallesi'nde ailesiyle yaşayan 9. sınıf öğrencisi Güler, geçmiş yıllarda babasının çaldığı enstrümanlara ilgi duyarak müzikle tanıştı.

Zamanla ailesinin desteğiyle müziğe yönelen Güler, bu sayede çocuk yaşta org, bağlama, gitar, bongo ve piyano gibi birçok enstrümanı çalmayı öğrendi.

 

Kısa sürede müzik alanında kendisini geliştiren Güler, hayallerine kavuşmak için de geçen sene ildeki Güzel Sanatlar Lisesince düzenlenen özel yetenek sınavına girdi.

Sınavda gösterdiği başarılı performansla okula kayıt yaptıran Güler, Türk Halk Müziği'nin tarihçesi ve piyano eğitiminin yanı sıra diğer enstrümanları çalma tekniklerine ilişkin öğretmenlerinden ders alıyor.

Haftalık ortalama 40 saat eğitim gören Güler'e, üç hafta önce de öğretmenleri tarafından, doğadaki frekansların hangi müzikal sese ait olduğunu ayırt edebilen "absolut kulak" yeteneğine ilişkin testler uygulandı.

Testlerin sonucunda Güler'in, müzikte, duyduğu sesleri notaya alabilen veya nota olarak karşılığını duyabilen "mutlak kulak" yeteneğine sahip olduğu belirlendi.

"Kendimi özel hissettim"

Hüseyin Ege Güler, AA muhabirine, piyano çalmanın kendisini çok mutlu ettiğini söyledi.

Müzikle ailesinin desteği sayesinde tanıştığını belirten Güler, "Apsolut kulak olduğumu bana öğretmenlerim söyledi. Bunu duyunca da çok şaşırdım ve ilk defa kendimi özel hissettim. Genellikle çok sayıda enstrümana meraklıyımdır ve bongo, bateri, akustik gitar çalıyorum." dedi.

Güler, ağırlıklı olarak piyano çaldığını dile getirerek, "Benim için vazgeçilmez olan piyanonun çok güzel bir sesi var. Gelecekte piyanoyu ustaca çalabilen ünlü bir virtüöz olmak istiyorum. Absolut olduğumu ailem, öğretmenlerimden öğrendi. Annem ve babam buna çok sevindi, gurur duydu ve çok şaşırdı. Bu nadir bir yetenekmiş." ifadelerini kullandı.

"Çok gururluyum, mutluyum"

Baba Murat Güler ise ailece müzikle uğraştıklarını ve oğlu Hüseyin Ege'nin müzikte çok yetenekli olduğunu anlattı.

Oğlunun okulda aldığı teknik ve akademik bilgilerle müzik alanında kendini geliştirdiğini ifade eden Güler, şöyle konuştu:

"Oğlum hangi sesin hangi notaya karşılık geldiğini bilmeye başlayınca absolut kulak olduğu ortaya çıktı. Hüseyin Ege piyano çaldığında ben de kaval veya bağlamayla kendisine eşlik ediyorum. Çok gururluyum, mutluyum. Onun daha iyi yerlerde eğitim almasını ve hayatını daha iyi bir şekilde devam ettirmesini isterim. Biz şu anki şartlarda elimizden geldiği kadar kendisine yardımcı olmaya çalışıyoruz. Hedefimiz büyük ve Hüseyin Ege'den çok şey bekliyoruz, umutluyuz."

"Hüseyin Ege, sesin tam frekansını bize gösteriyor"

Tunceli Güzel Sanatlar Lisesi Müdür Yardımcısı Başar Eker de müzik ve resim dalında yetenekli öğrencilere okulda eğitim vererek gelişmelerine yardımcı olduklarını söyledi.

Eker, öğrencisi Hüseyin Ege Güler'e absolut testi uyguladıklarını belirterek, "Sonuçta gördük ki Ege absolut bir öğrenci. Müzik kulağı gerçekten çok iyi. Ses duyduğu zaman herkes o sesi verebilir veya tekrarlayabilir ama Hüseyin Ege sesin tam frekansını bize gösteriyor. Hüseyin Ege'nin bu yeteneği doğuştan gelen bir şey, sonradan kazanılan bir şey değil." dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Balkonunu atölyeye çeviren kadın, tekstil ürünlerini yurt dışına da pazarlıyor https://gazetebirlik.com/haber/balkonunu-atolyeye-ceviren-kadin-tekstil-urunlerini-yurt-disina-da-pazarliyor-2384/

Tunceli'de yaşayan 34 yaşındaki Arzu Atalay, atölyeye çevirdiği evinin balkonunda düğüm teknikleri kullanarak yaptığı tekstil ve süs ürünlerini yurt içi ve dışına pazarlıyor.

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü mezunu Atalay, geçen yıl kentteki Halk Eğitim Merkezinde (HEM) katıldığı kurs sayesinde makrome sanatını öğrendi.

Birbiri arasından elle geçirilen ipliklerden düğümler yapılan bu sanat alanında zamanla kendini geliştiren Atalay'ın sosyal medya hesabından paylaştığı el emeği ilk ürünleri, çevresindekilerden rağbet gördü.

Bu ilgi üzerine Cumhuriyet Mahallesi'ndeki evinin balkonunu atölyeye dönüştüren Atalay, şimdilerde ise zamanının çoğunu iplere düğüm atarak kadın ve çocuk figürlerini konu alan eserler üretmeye ayırıyor.

Satışlarını internet üzerinden yapıyor

Günün belirli saatlerinde atölyesinde çalışma yapan Atalay, eserlerini internet üzerinden çevre il ve ilçelerin yanı sıra Almanya ile İsviçre başta olmak üzere birçok ülkedeki gurbetçi hemşehrisine de pazarlayarak gelir sağlıyor.

Arzu Atalay, AA muhabirine, geçen yıl eylül ayında HEM'de katıldığı giyim kursunda eğitmeninin önerisi üzerine makrome sanatıyla ilgilenmeye başladığını söyledi.

Yaptığı çalışmalarla bu sanat alanında zamanla kendini geliştirdiğini ifade eden Atalay, "Yaptığım ilk ürünleri sosyal medya hesabımdan paylaştım ve çok güzel dönüşler aldım. Ürünlerime ilgi ve siparişler yoğun olunca da farklı bir sosyal medya hesabı açıp oradan satış yapmaya başladım." dedi.

Kiralar yüksek olunca evinin balkonunu atölyeye dönüştürdü

Atalay, yaz aylarında stant açıp ürünlerini kent merkezinde satışa sunduğunu belirterek müşterilerinden çok güzel yorumlar aldığını ve bu durumun kendisini heyecanlandırdığını dile getirdi.

Çalışmalarında yüzlerce çeşit ürün ortaya çıkardığını anlatan Atalay, "Ürünlerime talep çok olunca ben de atölye açmak istedim ancak kiralar çok pahalı olunca bu düşüncemden vazgeçip evimin balkonunu atölyeye çevirdim." ifadesini kullandı.

Atalay, balkonda doğa manzarasına karşı eserler üretmenin kendisine enerji kattığını dile getirerek "Satışlarım şu an iyi ve farklı tasarımlar olunca müşterilerin ilgisini çekiyor. İl dışına ve yurt dışına satışlarım devam ediyor. Genel olarak anne, kız çocukları ve emekçi kadınların figürleri üzerine çalışmalar yapıyorum." diye konuştu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Tunceli'de teröristlerin kullandığı 5 sığınak imha edildi https://gazetebirlik.com/haber/tuncelide-teroristlerin-kullandigi-5-siginak-imha-edildi-5977/

Valilikten yapılan açıklamaya göre, İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, "Eren Kış-6 Mercan Dağları Şehit Jandarma Uzman Çavuş Burak Tortumlu" operasyonu kapsamında Hozat kırsalında operasyon düzenledi.

Arazide arama tarama faaliyeti yürüten güvenlik güçleri, teröristlerce kullanıldığı değerlendirilen 5 sığınağı tespit etti.

İmha edilen sığınaklarda 7 RPG-7 roketatar sevk fişeği, el yapımı patlayıcı düzeneği, 4 kalaşnikof şarjörü, sırt çantası, ses kayıt cihazı ve yaşam malzemeleri ele geçirildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Tuncelili kayakçılar milli forma hedefiyle Ovacık Kayak Merkezi'nde çalışıyor https://gazetebirlik.com/haber/tuncelili-kayakcilar-milli-forma-hedefiyle-ovacik-kayak-merkezinde-calisiyor-9715/

Gençlik ve Spor Bakanlığınca Ovacık ilçesinde 5 milyon liralık yatırımla hizmete sunulan kayak merkezi, kentin spor ve turizm alanında gelişmesine önemli katkı sunuyor.

Her yıl sezon boyunca binlerce turisti ağırlayan kayak merkezi, pist ve kristal kar kalitesiyle de kayağa yönelen sporculara avantaj sağlıyor.

Geçmişte sokak aralarında korniş ve sandalye demiri kullanarak kayan çocuklar, şimdilerde ise kayak merkezinde yeteneklerini keşfederek yarışmalara hazırlanıyor.

Okuldan arta kalan zamanlarını kayak yaparak değerlendiren sporcular, antrenör Elif Aşkın ve Ferdi Genç'ten kuzey ve alp disiplini branşlarına dair dersler alıyor.

Sporcuların hedefi Türkiye'yi uluslararası yarışmalarda temsil etmek
Haftanın iki günü kayak merkezinde çalışma yapan sporcular, 1200 metre uzunluğundaki pistte taktik, kondisyon ve performans antrenmanları yaparak güç depoluyor.

Katıldıkları yarışmalarda aldıkları başarılarıyla göz dolduran sporcular, ilerleyen yıllarda milli sporcu olmayı ve Türkiye'yi uluslararası müsabakalarda temsil etmeyi amaçlıyor.

Antrenör Elif Aşkın, Gençlik ve Spor Bakanlığınca kentte yapılan yatırımlar sayesinde kış ve doğa sporlarına ilginin arttığını söyledi.

"Çekirdekten yeni sporcular yetiştiriyoruz"
Kayaklı koşu branşında sporcu yetiştirdiğini ifade eden Aşkın, şöyle konuştu:

"Türkiye genelinde ve ilimizde çeşitli müsabakalara hazırlanan sporcularımız var. Güzel şeyler hedefliyoruz ve umarım sporcularımla güzel başarılar elde edeceğiz. Kışın kondisyonumuzu daha üstte tutabilmemiz için de yazın asfaltta tekerlekli kayak yapıyoruz. Geçmişte milli takımda olan sporcularımız vardı ve onları üniversitelere gönderdik, Şimdi ise çekirdekten yeni sporcular yetiştiriyoruz."

Alp disiplini sporcusu Arda İmre ise kayak merkezinin açılmasıyla bu spora yöneldiğini belirtti.

Her geçen gün kayağa tutkuyla bağlandığını anlatan İmre, "Gün içinde 20 defa rahatlıkla kayak yapabiliyor ve yarışmalara kolayca hazırlanabiliyoruz. Ben 6 yıldır kayakla ilgileniyorum ve geçmişte katıldığım yarışmalarda ikincilik ve üçüncülük elde ettim." dedi.

"Yazın yaptığımız çalışmalarla başarımız artıyor"
İmre, Ovacık'a bu sene karın geç yağdığını belirterek, "Diğer illerde yapay kar tesisleri olduğu için oradaki sporcular kayağa erken başladı. Ama biz yazın yaptığımız çalışmalarla yarışlarda onlardan daha başarılı oluyoruz. Bu seneki hedefim katıldığım yarışmalarda birinci olup milli takıma yerleşmek." ifadelerini kullandı.

Kayakçı Tuna Gür de 6. sınıfta kayakla tanıştığını ve merkezin açılmasıyla yeteneğini keşfettiğini aktardı.

Kayak merkezindeki antrenörlerin eğitimi sayesinde profesyonelleştiğini vurgulayan Gür, "Şu anda il dışına yarışlara gidiyor ve madalyalar kazanıyoruz. Okuldan kaynaklı haftada 2 gün kayak merkezine antrenman yapmaya gelebiliyoruz. Saat 9'da gelip akşam 4'te kayaklarımızı çıkartıyoruz. Bu saat aralığında da slalom çalışmaları yapıyoruz." diye konuştu.

Kuzey disiplini sporcusu Ayaz Sarıtaş da geçmişte mahalle ve sokak aralarında poşet ve bidon kullanarak kayağa merak sardığını dile getirdi.

Kayak merkezinin açılmasıyla kendini geliştirdiğini aktaran Sarıtaş, "Şu anda derslerimde ve sporda başarılıyım. İleride beden eğitimi öğretmeni olmak istiyorum." dedi.

Sporcu Berfin Avcıkaya da kayağa birkaç ay önce başladığını ve gelecekte elde edeceği başarılarla tanınmış bir sporcu olmak istediğini söyledi.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Tunceli'de yaban keçisi avlayan 2 kişiye 126 bin lira ceza kesildi https://gazetebirlik.com/haber/tuncelide-yaban-kecisi-avlayan-2-kisiye-126-bin-lira-ceza-kesildi-7396/

Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) 15. Bölge Müdürlüğüne bağlı Tunceli Şube Müdürlüğü görevlileri, kentin çeşitli noktalarında kaçak avcılığa yönelik denetimlerini sürdürüyor.

Koruma kontrol faaliyetleri kapsamında Çemişgezek ilçesinde denetim yapan görevliler, Aliboğazı bölgesinde 2 avcının avlanması yasaklanıp koruma altına alınan yaban keçilerini kaçak olarak avladığını tespit etti.

Kaçak avcılar hakkında 4915 sayılı "Kara Avcılığı Kanunu'na muhalefet" suçundan idari işlem yapılarak toplam 126 bin lira ceza kesildi.

DKMP personelince kaçak avlanan 2 yaban keçisine ve av tüfeklerine el konuldu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Tunceli'deki Munzur Dağları sis bulutlarıyla kaplandı https://gazetebirlik.com/haber/tuncelideki-munzur-daglari-sis-bulutlariyla-kaplandi-8381/

Kentte bir süredir etkisini sürdüren sağanak, yüksek kesimlerde kar yağışına dönüştü.

Ovacık ilçesinde bulunan Munzur Dağları da mevsimin ilk karıyla beyaza büründü. 

Zirveleri karla kaplanan 3 bin rakımlı dağların ve meşe ormanlarının sisle bütünleşmesi seyrine doyumsuz manzaralar oluşturdu. 

Kar ve soğuk havadan etkilenen besiciler de yazın çıktıkları yaylalardan köylerine dönmeye başladı.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Tunceli'de teröristlerin kullandığı 8 sığınak ve mağara imha edildi https://gazetebirlik.com/haber/tuncelide-teroristlerin-kullandigi-8-siginak-ve-magara-imha-edildi-3570/

Valilikten yapılan açıklamaya göre, İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, Eren-7 Mercan Munzur Operasyonu kapsamında Hozat ve Pülümür ilçesi kırsalında teröristlere yönelik operasyon düzenledi.

Arazide arama tarama faaliyeti yürüten güvenlik güçleri, teröristlerce kullanıldığı belirlenen biri 11 odalı olmak üzere 8 sığınak ve bir mağara tespit etti.

Jandarma ekiplerince imha edilen sığınaklar ve mağarada yapılan aramada, 13 küçük tüp, 7 büyük tüp, 22 adet 5’li pil bloku, 100 büyük pil, 50 metre kablo, tüplü ocak, 2 sırt çantası, 120 metre sera naylonu, 100 metre branda, 7 çift spor ayakkabı, şemsiye, ekmek sacı, el feneri, kazma, kürek, 400 paket makarna, 100 paket hazır çorba, 22 paket çay, 20 kilogram pirinç, 10 kilogram şeker, 12 litre sıvı yağ, 10 kilogram bulgur, 5 kilogram helva ve çok miktarda gıda ve yaşam malzemesi ele geçirildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Tunceli'de teröristlere ait mühimmat ve yaşam malzemesi ele geçirildi https://gazetebirlik.com/haber/tuncelide-teroristlere-ait-muhimmat-ve-yasam-malzemesi-ele-gecirildi-8746/

Valilikten yapılan açıklamaya göre, İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, Eren-7 Mercan Munzur Operasyonu kapsamında Nazımiye kırsalında teröristlere yönelik operasyon düzenledi.

Arazide arama tarama faaliyeti yürüten güvenlik güçleri, teröristlerce kullanıldığı belirlenen iki sığınak tespit etti.

İmha edilen sığınaklarda yapılan aramada, kalaşnikof piyade tüfeği, 7 kalaşnikof şarjörü, iki el bombası, 210 kalaşnikof mühimmatı, pil bloğu, 6 pil, saç levha, büyük tüp, akü, kürek, petrol varili, 9 çift ayakkabı, uyku tulumu, battaniye ve çok miktarda yaşam malzemesi ele geçirildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Bozayıların su yalağında yıkandığı anlar fotokapana yansıdı https://gazetebirlik.com/haber/bozayilarin-su-yalaginda-yikandigi-anlar-fotokapana-yansidi-3889/

Munzur, Hel, Yılan ve Sülbüs dağları arasında kurulu Tunceli, sahip olduğu doğal, tarihi ve kültürel güzelliklerin yanı sıra yaban hayatı zenginliğiyle de dikkati çekiyor.

Dağlık ve ormanlık alanlarla çevrili kentte, yaban keçisi, bozayı, çengel boynuzlu dağ keçisi, kurt, vaşak, su samuru, yaban domuzu ve sansar gibi canlı türleri de yaşam sürüyor.

Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü görevlilerince de 2021 yılından beri kentte yaban hayatının korunması ve popülasyon takibi için çalışmalar yürütülüyor.

Tunceli'de koruma altında bulunan bozayıların, yaban hayatı için doğaya bırakılan su yalaklarında geçirdiği anlar fotokapana yansıdı.

Kentin çeşitli noktalarına video ve fotoğraf çekme özelliğine sahip fotokapanlar yerleştiren görevliler, bu sayede kent merkezi ve 7 ilçenin kırsalında yaban hayatı varlığını kayıt altına alıyor.

DKMP Tunceli Şube Müdürlüğü personelince belirli aralıklarla incelenen fotokapanlara, bu kez renkli görüntüler yansıdı.

Görüntülerde, doğaya bırakılan bir yalağa belirli aralıklarla gelen yetişkin ve yavru bozayıların, burada susuzluklarını giderdikten sonra yıkandıkları görülüyor.

DKMP 15. Bölge Müdürü Ahmet Çörtük, kentte 2011 yılından beri fotokapanlarla yaban hayatı ile ilgili envanter çalışması yaptıklarını söyledi.

"Türler fotokapanlarla kayıt altına alınıyor"
Fotokapanlar sayesinde yaban hayvanlarının beslenme, üreme ve davranışları hakkında bilgi sahibi olduklarını belirten Çörtük, "Genelde bu cihazlarla yaban keçisi, çengel boynuzlu dağ keçisi, ayılar, kurt, çakal, tilki, keklik ve tavşan gibi türleri kayıt altına alıyoruz." dedi.

Çörtük, yaban hayvanlarının kışın aç, yazın da susuz kalmaması için yaptıkları çalışmalarla doğaya yem ve su yalakları bıraktıklarını anlattı.

Bölgedeki fotokapanlara genellikle bozayıların yakalandığını ifade eden Çörtük, "Ayıların hayvan sulama çeşmelerinde hem su ihtiyacını karşıladıklarını hem de banyo keyfi yaptıklarını gördük. Bu çok sevindirici bir görüntü. Eğer bu hayvanlar bu şekilde davranış gösteriyorsa demek ki tehlikeden uzak, rahat bir yaşam alanına sahipler. Ayıların sağlıklı ve mutlu olduklarını gördük." diye konuştu.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ayı barınağının sevimli yavrusu 'Turkuaz'ın gözleri özel bakımla açılacak https://gazetebirlik.com/haber/ayi-barinaginin-sevimli-yavrusu-turkuazin-gozleri-ozel-bakimla-acilacak-2952/

Bursa'nın Karacabey ilçesinde, Ovakorusu Celal Acar Yaban Hayvanları Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi'ndeki ayı barınağında özel bakıma alınan doğuştan görme engelli "Turkuaz" isimli ayı yavrusunun tedavisinden olumlu sonuç alınmaya başlandı.

"Ayılara özgürlük" temalı çalışmayla 1994'te başlatılan "Libearty-Türk Ayı Projesi" kapsamında, dans ettirilerek üzerinden para kazanılan ayıların çeşitli illerden toplanıp getirildiği ve rehabilitasyonlarının yapıldığı tesis, doğada yaşayamayacak durumda olan ayılara ev sahipliği yapıyor.

Tarım ve Orman Bakanlığı 2. Bölge Müdürlüğüne bağlı olarak açılan Ovakorusu Celal Acar Yaban Hayvanları Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi'nde, 10'u yavru 74 boz ayı bulunuyor.

Bu yavrular arasında, Tunceli'nin Çemişgezek ilçesinde vatandaşlar tarafından bulunduktan sonra merkeze getirilen ve doğuştan görme engelli olduğu belirlenen "Turkuaz" adlı ayı yavrusu da yer alıyor. 8 aylık yavrunun gözlerinin açılabilmesi için özel bakım ve tedaviler uygulayan merkez yetkilileri, tedavide olumlu sonuçlar elde etmeye başladı.

İlk geldiğinde gözleri görmediği için hırçın davranışlar sergileyen ayının özel bakım sayesinde kısmen görebilmesi sağlandı.

"Bizim için neşe kaynağı oldu"

Merkez şefi Azizcan Sezer, AA muhabirine, Turkuaz'ın ilk tedavisinin Elazığ Fırat Üniversitesi Veteriner Fakültesi'nde yapıldığını söyledi.

Yavrunun buradan bir ay önce kendilerine gönderildiğini belirten Sezer, şöyle konuştu:

"Yavru ayımız buraya gönderilince biz de ona 'Turkuaz' ismini verdik. Doğuştan görme kaybı söz konusu. Tedavisine başladık ve bir aydır aralıksız sürüyor. Merkezdeki 74 ayının içerisinde özel bakım uyguladığımız ayılar biri. Görüşünde ilerleme kaydettik. Daha iyi görebilmesi ve kendi yaşıtında olan ayılarla aynı alana alabilmemiz için tedavisine devam edeceğiz. Yavru ayımız henüz 8 aylık. En küçük olan ayılarımızdan. Burada bizim için neşe kaynağı oldu."

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Munzur Çayı üzerine kurulan "zipline" adrenalin tutkunlarının vazgeçilmezi oldu https://gazetebirlik.com/haber/munzur-cayi-uzerine-kurulan-zipline-adrenalin-tutkunlarinin-vazgecilmezi-oldu-4086/

Munzur, Hel, Yılan ve Sülbüs dağları arasında kurulu olan kent, sahip olduğu doğal, tarihi ve kültürel zenginlikleriyle yılın her döneminde görülmeye değer manzaralar sunuyor.

Dağların arasında olması sebebiyle adeta saklı bir cenneti andıran kent, son yıllarda devletin yaptığı yatırımlar sayesinde de su sporlarında adından sıkça söz ettirmeye başladı.

Kentteki Munzur Vadisi Milli Parkı girişinde hizmete açılan Şehit Kaymakam Muhammet Fatih Safitürk Su Sporları Merkezi de bölgenin turizm potansiyeline önemli güç katıyor.

Rafting, zipline, kano ve kamp alanlarının bulunduğu merkez, her mevsim olduğu gibi sonbaharda da çok sayıda doğa ve adrenalin tutkununa ev sahipliği yapıyor.

Çevre illerden ziyaretçiler yoğun ilgi gösteriyor

Günübirlik gezilerle Elazığ başta olmak üzere Bingöl, Diyarbakır, Erzincan, Malatya ve İzmir gibi çeşitli illerden kentte gelen ziyaretçiler, su sporları merkezinde raftingin yanı sıra 'zipline'a da yoğun ilgi gösteriyor.

Yaklaşık 12 metre yükseklikteki zipline kulesine çıkan ziyaretçiler, gerekli hazırlıklarını tamamladıktan sonra gidiş dönüş toplam 370 metre uzunluğundaki çelik hattan kaymaya başlıyor.

Munzur Çayı üzerindeki zipline hattından kayarken eğlenceli dakikalar geçiren ziyaretçiler, havadayken Munzur Vadisi'nin doğasını da görme fırsatı yakalıyor.

İşletmeci Ali Gündoğan, AA muhabirine, Tunceli'nin dört mevsim çeşitli spor faaliyetleri yapmaya elverişli olduğunu söyledi.

Kentte rafting ve 'zipline'ın yanı sıra dağlarda trekking ve kayak da yapılabildiğini ifade eden Gündoğan, "Tunceli'nin görsel olarak da çok güzel yerleri var. Turistler buraya geldikleri zaman Ovacık ilçesindeki Munzur Gözeleri'ni, Nazımiye ilçesindeki Dereova Şelalesi'ni ve Pülümür yolu üzerindeki Arapkızı Dağı ve Ağlayan Kayalar'ı gezebiliyor. Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki en güzel akarsulardan bir tanesi bizim memleketimizde bulunuyor ve burada gezilecek çok mekan bulunuyor." dedi.

"28 kilometrelik rafting parkurumuz var"

Gündoğan, kentte mevsimsel sebeplerden dolayı yaklaşık 100 gün rafting yapılabildiğini belirterek, "Çünkü sonbahara doğru suyumuz soğumaya başladığı için rafting yapamıyoruz ve Türkiye'de en uzun rafting parkuruna sahip olan bir kentiz. Yaklaşık 28 kilometrelik bir parkurumuz var ve bu parkur yaklaşık beş buçuk saatte tamamlanıyor." ifadesini kullandı.

Su sporları merkezinde yaklaşık 370 metre uzunluğunda zipline alanının olduğunu dile getiren Gündoğan, "Genellikle zipline yaz aylarında daha yoğun oluyor. Çünkü herkesin merak ettiği bir şey. Zipline Doğu Anadolu Bölgesi'nde çok fazla olmayan bir şeydi. Son yıllarda diğer illerde yeni yeni kurulmaya başlandı. Onlardan birisi de Elazığ'ın Sivrice ilçesine yapıldı ve o nedenle 'zipline'nın azlığı bizim kentimizdekine ilgiyi arttırıyor." diye konuştu.

Ziyaretçilerden Menekşe Çimen ise Mardin'den Tunceli'ye gezmeye geldiğini ve kentin doğasına hayran kaldığını anlattı.

Munzur Vadisi Milli Parkı'nın göz kamaştıran bir güzelliğinin olduğunu aktaran Çimen, "Zipline ayrı bir güzeldi ve Karadeniz'e kadar gitmeye gerek yokmuş. Tunceli doğasıyla muhteşem bir yer ve gezi turu aracılığıyla buraya geldim. İlk önce kent merkezini gezdik ve daha sonra Ovacık ilçesini ziyaret ettik. Burada sallanan ahşap köprüleri de görmüş olduk. Buranın ilçeleri görülmeye değer güzelliklere ev sahipliği yapıyor." dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Tunceli'de yetiştirilen fidanlar yanan orman arazilerine yeniden hayat oluyor https://gazetebirlik.com/haber/tuncelide-yetistirilen-fidanlar-yanan-orman-arazilerine-yeniden-hayat-oluyor-8460/

Kent merkezine 5 kilometre uzaklıktaki Pülümür Vadisi'nde yer alan Tunceli Orman Fidanlığı, 1948 yılında bu yana Türkiye'nin dört bir köşesinin yeşillendirilmesinde rol oynuyor.

Yaklaşık 40 hektar alandan oluşan fidanlıkta karaçam, sarıçam, ceviz, badem, ardıç, alıç ve mahlep başta olmak üzere 40'ın üzerinde tür yetiştirildi ve bu yıl 2 milyon fidan ve 1000 kilogram tohum üretildi.

Sel, çığ, heyelan, kaya yuvarlanması ve erozyon gibi afetlerin önüne geçmek amacıyla kullanılan buradaki fidanlar, şimdilerde orman yangınlarında zarar gören arazilerin yeniden yeşillendirilmesi için hazırlanıyor.

Elazığ Orman Fidanlık Müdürü Serkan Yılmaz, Tunceli Orman Fidanlığı'nın 1948 yılında geçici kavak üretimi istasyonu olarak kurulduğunu söyledi.

Bu yıl 2 milyon fidan üretildi
Burada ağaçlandırma, erozyon ve sel kontrol çalışmalarında kullanılacak fidanların üretildiğini ifade eden Yılmaz, şöyle konuştu:

"Elazığ Orman Fidanlık Müdürlüğümüzde 2021 yılında 13 milyon adet fidan üretmiş bulunmaktayız. Üretilen 13 milyon fidanın 2 milyon adedini Tunceli fidanlığımızda ürettik. Aynı zamanda yine 2021 yılında üretmiş olduğumuz 11 bin kilogram fidan tohumunun 1000 kilogramını Tunceli Orman Fidanlığımızda üretmiş bulunmaktayız."

Yılmaz, kentteki fidanlıkta sarıçam, karaçam, ardıç, meşe ve ceviz gibi türlerin yetiştirildiği belirterek, "Geçtiğimiz günlerde yaşadığımız ve afet boyutunda olan orman yangınları hepimizi derinden etkilemiştir. Ancak halkımız müsterih olsunlar. 1839 yılında kurulmuş olan ve 182 yıllık köklü tarihiyle Orman Genel Müdürlüğümüz bu tür beklenmedik olaylara ve afetlere her zaman hazırlıklıdır." ifadelerini kullandı. 

Tohum stok merkezlerinin ve soğuk hava depolarının fidan tohumlarıyla dolu olduğunu anlatan Yılmaz, şunları kaydetti:

"Orman fidanlıklarımız da yine afet görmüş yerlerde kullanmak üzere ve ayrıca diğer ağaçlandırma, erozyon kontrolü ve sel kontrolünün yapılacağı yerlere dikilmek üzere üretilmektedir. Her türlü stokumuz mevcuttur, hazırlığımız tamdır. Burada üretmiş olduğumuz fidanlar ihtiyaç duyulması halinde Akdeniz'de yangın görmüş alanlarda kullanılmak üzere nakledilerek toprakla buluşturulacaktır."

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Tunceli'de kontrol altına alınan iki ayrı bölgedeki örtü yangınlarına müdahale sürüyor https://gazetebirlik.com/haber/tuncelide-kontrol-altina-alinan-iki-ayri-bolgedeki-ortu-yanginlarina-mudahale-suruyor-3260/

Valilikten yapılan açıklamada, Hozat ilçesindeki Tanzi Deresi civarında çıkan örtü yangınlarının tamamen kontrol altına alındığı, alan içerisindeki münferit tütmelerin soğutulduğu belirtildi.

Ovacık'ta Munzur Vadisi Milli Parkın'daki Fırtına Veli Çeşmesi mevkisinde devam eden örtü yangınına ise sabah saatlerinde müdahale başladığı kaydedildi.

Açıklamada, "Yangın kontrol altına alınmış, karadan ve havadan müdahale çalışmaları devam etmektedir." denildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sağlık ekiplerinin Tunceli'deki başarılı aşı çalışmaları Kovid-19'un yayılım hızını kesti https://gazetebirlik.com/haber/saglik-ekiplerinin-tuncelideki-basarili-asi-calismalari-kovid-19un-yayilim-hizini-kesti-6210/

Yeni tip koronavirüsle (Kovid-19) mücadelede fedakarca görev yapan sağlık çalışanları, dört yanı dağlarla çevrili olan kentte tüm zorluklara göğüs gererek aşılama çalışmalarını özveriyle sürdürüyor.

İl Sağlık Müdürlüğü koordinesinde, görevli oldukları kurum ve kuruluşlarda aşı çalışmalarını yürüten ekipler, kent ve ilçe merkezlerinin yanı sıra kırsal kesimlerde de yoğun mesai harcıyor.

Kimi zaman 3 bin rakımlı dağlara tırmanarak göçerleri kimi zaman da tarlada çalışan tarım işçilerini aşılayan ekipler, kentteki hastane ve toplum sağlığı merkezlerine müracaat eden ve dağ köylerinde yaşayanlara bugüne kadar toplam 115 bin doz aşı uyguladı.

Yüzde 75'ine birinci doz aşı uygulanan kent nüfusunun, yüzde 69'u ise iki doz aşısını yaptırdı.

Hem vaka sayıları azaldı hem de aşılanma oranı arttı
Vatandaşlara yaptıkları aşılar ve bilgilendirmeler sayesinde adeta Kovid-19'a karşı kentte duvar oluşturan ekipler, bu sayede hem vaka sayılarının azalmasında hem de aşılama oranının artmasında önemli görev üstlendi.

Kovid-19 risk haritasında sarı kategoride yer alan kenti başarılı çalışmalarıyla mavi kategoriye taşıyan sağlık ekiplerinin, salgına karşı aşılama mücadelesi devam ediyor.

İl Sağlık Müdürü Çağdaş Özdemir, ocak ayından itibaren başlayan aşı çalışmalarında ekiplerin yoğun bir şekilde aşı yapmaya başladığını söyledi.

Özellikle 65 yaş üstü vatandaşları ikna ederek evlerde aşılama yapma konusunda yüzde 90 başarıya ulaştıklarını belirten Özdemir, tanıtımın artmasıyla kentteki vatandaşların aşıya yoğun talep gösterdiğini dile getirdi.

Aşılama çalışmaları sırasında herkesin kapısını çaldıklarını ifade eden Özdemir, şöyle konuştu:

"Tabi daha sonrasında, belli bir miktar aşı talebinde azalmamız oldu. Bununla baş edebilmek için de şöyle bir yol izledik: Öncelikle iş yerleri gezildi ve bütün iş yerlerinde aşı olmayanları ikna edebilmek için konuşuldu. Yeri geldi iş yerlerine gittik ve vatandaşlara aşılarını yaptık. Telefonla arayıp vatandaşlarımızı ikna ettik. Yaylada, köylerde ve tarlalarda halen aşı çalışmalarına devam ediyoruz. Ulaşabildiğimiz herkese, öncelikle telefonla ulaşıp kendilerini ikna ettikten sonra aşılamalarını yapıyoruz."

Özdemir, Tunceli'nin dağlık bir bölge olmasından dolayı ekiplerin, bazı köy ve ilçelerde aşılama çalışması yaparken zorlandığını ve tüm zorluklara rağmen fedakarca görevlerini yerine getirdiğini vurguladı.

- "Yaklaşık 200-300 kişilik bir ekibimiz ilçelerimizde sahadaydı"

Vaka sayılarının azaldığı dönemlerde filyasyon ekiplerinin de aşılama çalışmalarına destek verdiğini anlatan Özdemir, "Arkadaşlarımız hem filyasyon hem de aşı çalışmasını yoğun bir şekilde gerçekleştirdiler. İlçelerimizdeki bütün hemşirelerimiz ve doktorlarımız, günübirlik, görevleri geldiği sürece hepsi görevde yer aldılar. Yaklaşık 200-300 kişilik bir ekibimiz, ilçelerimizde sahadaydı. Kent merkezinde de yaklaşık 50 kişilik bir grubumuz sahada aşılama ve filyasyon çalışmalarına devam etti." dedi.

Özdemir, kentte toplamda 115 bin doza yakın aşı yaptıklarını belirterek, şunları kaydetti:

"Bu bizim, hedef nüfusumuzun dışında çok fazla aşı yaptığımızı gösteriyor. Tunceli turistik bir bölge ve çok fazla dışarıdan gelen misafirimiz oldu. Kendi nüfusumuzun yaklaşık yüzde 40'ı kadar dışarıya aşı yaptık. Aslında dışarı illerden gelen ve kayıtları burada olmayan vatandaşlarımıza da aşı yaptık çünkü bu toplumsal bir hizmettir. Hangi ilde, nerede olduğunuzun pek bir önemi yoktur, herkesi topluca aşılamak lazım ki ülke olarak bu Kovid-19 belasından kurtulalım."

Özdemir, Kovid-19 risk haritasında kentin mavi kategoriye geçmesinin aşı ekiplerine iyi bir motivasyon olduğunu ve yaptıkları çalışmaların karşılığını almanın kendilerini mutlu ettiğini sözlerine ekledi.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Tunceli'de ormanlık alanlara giriş çıkışlar 30 gün yasaklandı https://gazetebirlik.com/haber/tuncelide-ormanlik-alanlara-giris-cikislar-30-gun-yasaklandi-8377/

Tunceli Valiliğinden yapılan açıklamada, Meteoroloji Bölge Müdürlüğü hava tahmin raporlarıyla bölgedeki yüksek sıcaklıkların ağustos ayında da artarak devam edeceği ve buna dayalı gelecek günlerde oluşabilecek olağanüstü hava halleri nedeniyle mevsimsel veya insanı faktörlere bağlı olarak orman yangınlarının artabileceği belirtildi.

Kentte 1 Eylül Çarşamba gününe kadar geçici olarak ormanlık alanlarda meydana gelebilecek yangınlara karşı bazı kararlar alındığı bildirildi.

Açıklamada ayrıca, kent merkezinde Çalkıran, Pınar Köyü, Çiçekli, Dalören, Vezgür, Aktuluk, Munzur Vadisi, Hozat ilçesinde Aliboğazı, Semuşağı, Karaçavuş, Yenibaş, Boydaş, Çakmaklı, Ovacık ilçesinde Karataş, Buzlutepe, Karaoğlan, Pülümür ilçesinde Kabayel, Mezra, Kızılmescit, Salördek, Pülümür Vadisi, Nazımiye ilçesinde Büyükyurt, Alacık, Çıralı, Bezik Ormanları, Doğantaş, Dereova, Yiğitler, Mazgirt ilçesinde ise Dallıbel ormanlık alanlarına giriş ve çıkışın yasaklandığı ifade edildi.

Yetkili kurumlarca belirlenmiş piknik ve mesire yerleri ile tabiat parkları dahil ormanlık alanlarda mangal, semaver ve ateş yakılmasına müsaade edilmeyeceği vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Avcı ve çobanların ateş yakmasının önlenmesi için Tunceli Orman İşletme Müdürlüğü, Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü, Jandarma Komutanlığı, Emniyet Müdürlüğü personeli ve mahalle muhtarlıklarınca koordinasyon ve kontrol sağlanacaktır. Ormanlık alanlar ile civarında izin verilen yerler haricinde 01.09.2021 tarihine kadar kamp yapılmasına ve saat 20.00’den sonra piknik ve benzeri faaliyetlere müsaade edilmeyecektir. Orman ve ormanlık alanların civarındaki yerlerde anız veya bitki örtüsü (bağ ve bahçe artığı, ot, dal ve benzeri şeyler yakılmasına müsaade edilmeyecektir. Ormanlık alanlara yakın yerlerdeki düğün ve benzeri organizasyonlarda orman yangınlarına neden olabilecek havai fişek ve dilek balonu gibi yanıcı madde kullanmasına müsaade edilmeyecektir."

Açıklamada, kent genelinde çıkan yangınları gören ve haber alan tüm resmi ve özel kuruluşlar ile vatandaşların yangın haberini 112 Acil Çağrı Merkezi'ni arayarak bildirmesi istendi.

Yangına hassas günlerde, cumartesi ve pazar günleri sorumluluk alanlarına göre oluşturulacak kolluk ekiplerince ortak devriye atılarak riskli sahaların denetimleri yapılacağı aktarılan açıklamada, "Orman yangınları açısından kritik günlerde camii ve belediye hoparlörlerinden anonslar yapılarak vatandaşlar dikkatli olunması konusunda uyarılacaktır. Yangın söndürmede kullanılan belediyeler, Karayolları, DSİ, Orman, İl Özel İdaresi ve benzeri kurumların mülkiyetinde bulunan araç, gereç ve ekipmanlar her an kullanıma hazır olacaktır. Yapılacak denetimlerde tespit edilen aykırılıklar karşısında ilgili mevzuat hükümleri doğrultusunda gerekli adli ve idari işlemler yapılacaktır." denildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Dut pekmezi Tunceli'de geleneksel yöntemlerle imece usulü üretiliyor https://gazetebirlik.com/haber/dut-pekmezi-tuncelide-geleneksel-yontemlerle-imece-usulu-uretiliyor-4872/

Tunceli'de meşakkatli bir çalışmayla ağaçtan toplanan dutlar, geleneksel yöntemlerle pekmez haline getirilerek iç piyasada satışa sunuluyor.

Son yıllarda devletin yaptığı yatırımlar ile tarım ve hayvancılıkta atağa kalkan kentte, ceviz ve dut üreticiliği de her geçen yıl yaygınlaşıyor.

Kente bağlı Çemişgezek ve Pertek ilçelerinde yaşayan köylüler, geçim kaynağı olan ağaçlardan topladıkları dutları pekmez yapmak için şu sıralar kavurucu sıcakta zorlu mesai harcıyor.

Köylülerce tarlada yetiştirilen ya da yabani hayvanların beslenirken toprağa bıraktığı tohumlarla kendiliğinden yetişen dutlar, her yıl haziran-temmuz ayı aralığında olgunlaştıktan sonra hasat ediliyor.

Evdeki işlerinden arta kalan zamanlarını imece usulü dut pekmezi yapmaya ayıran köylüler, yaklaşık 20-30 metre yüksekliğe sahip ağaçlara tırmanarak dallardaki dutları toprağa serdikleri brandaların üzerine silkeliyor.

Dut pekmezi üretimi zorlu geçiyor

Köylüler yerden elleriyle tek tek topladıkları dutları daha sonra kovalara koyup pekmez yapmak üzere evlerine taşıyor.

Dutları kapı önlerine kurulan kazanlarda odun ateşinde kaynatan köylüler, iyice pişen dutları ardından bez torbalara koyarak süzüyor ve ortaya çıkan suyu tekrar ateşte kaynatıyor.

Saatlerce kaynatılan dut suyu istenilen pekmez, kıvamına ulaştıktan sonra üreticilerce teneke ve bidonlara konulup damlarda dinlendirmeye bırakılıyor.

Yaklaşık bir hafta güneşte bekletilen dut pekmezi, köylüler tarafından tekrar süzgeçten geçirilerek tüketilmeye hazır hale getiriliyor.

Çevre il ve ilçelere pazarlanıyor

Dayanışmayla çalışan köylüler, hiçbir katkı maddesi kullanmadan geleneksel yöntemlerle ürettikleri dut pekmezini toptan ya da perakende çevre il ve ilçelerde satarak gelir elde ediyor.

Bölgede dut kurusunun kilogramı yaklaşık 60 liradan alıcı bulurken, kahvaltı sofralarının vazgeçilmez lezzeti dut pekmezi ise 50 liradan satılıyor.

Pertek ilçesine bağlı Dere köyünde yaşayan Mustafa Denk, AA muhabirine, dört kişinin yerde branda tutup ve bir kişinin de ağaçtaki dutları silkelemesiyle dut hasadının yapıldığını söyledi.

Dutları topladıktan sonra kazana koyup kaynattıklarını ifade eden Denk, "Dutlar belli bir kıvama geldikten sonra bir süzgeçte süzüyoruz. Dutların suyu atıklarından bu şekilde ayrışıyor ve süzülen suyu belli bir süre yine kaynatıyoruz. İyice kaynayıp kıvama geldikten sonra elde edilen pekmezi bidonlara koyup damlarda güneşin karşısında bekletiyoruz. Yaklaşık bir hafta güneşin karşısında kalan pekmezi tekrar süzgeçten geçirerek sofralarda tüketmeye başlıyoruz." dedi.

"Kavurucu sıcaklıkta çalışıyoruz"

Dut pekmezi üreticisi Sakine Denk ise dut pekmezi yapmanın göründüğü kadar kolay olmadığını ve çeşitli zorluklarının olduğunu anlattı.

Denk, ağaçlardan toplanan dutları kovalarla eve taşıyıp kazanlarda kaynattıklarını dile getirerek, "Güneşin ve odun ateşinin kavurucu sıcaklığı karşısında çalışıyoruz ve pekmez üretmek çok zor oluyor. Ürettiğimiz pekmez ev ihtiyacımızdan fazlaysa bir kısmını da satıyoruz." ifadelerini kullandı.

Köylülerden Musa Şaş da geçmiş yıllarda kentte dut pekmezinin pek yapılmadığını belirtti.

Türkiye'nin dört bir yanından siparişler aldıklarını aktaran Şaş, "Bizim ürettiğimiz pekmez kaliteli ve her derde deva olduğu düşünüldüğü için çok talep görüyor. Kilogram fiyatı 50-60 lirayı buluyor. Köyde hepimiz pekmez yapımında birbirimize yardım ediyoruz. Bir gün bir komşunun, diğer gün de bir başka komşunun pekmezini yapıyoruz. Yardımlaşma olmasa ortaya bir şey çıkmaz ve pekmez yapımı bir kişinin tek yapabileceği bir iş değil." diye konuştu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Tunceli'de 2 bin rakımda yetişen 'dağ sarımsağı' kadınların iş kapısı oldu https://gazetebirlik.com/haber/tuncelide-2-bin-rakimda-yetisen-dag-sarimsagi-kadinlarin-is-kapisi-oldu-4670/

Tunceli'nin Ovacık ilçesindeki Munzur Dağları ile Hozat, Pertek ve Pülümür ilçelerinde, yaklaşık 2 bin rakımda doğada kendiliğinden yetişen ve endemik türler arasında yer alan dağ sarımsağının, kontrolsüz toplanmasının engellenmesi amacıyla geçen yıl çalışma başlatıldı.

Bu kapsamda Valilik ile Tarım ve Orman İl Müdürlüğünce 2020 yılı Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) çerçevesinde Fırat Kalkınma Ajansına "Dağ Sarımsağı Dar Gelirlinin İstihdam Kapısı Oluyor Projesi" sunuldu.

Projenin Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca onaylanması ve destek almaya hak kazanması üzerine sonbaharda Ovacık ilçesindeki hazine arazisine dağ sarımsağının tohum, dişcik ve kıska ekimi yapıldı.

Tunceli Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Kadın Girişimciler Kurulu ve Ovacık Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi ile çalışmaları yürütülen ve toplam bütçesi 1 milyon 114 bin 750 lira olan proje sayesinde dağ sarımsağının tarla koşullarında yetiştirilmesi sağlandı.

Coğrafi işaretli ürünler listesinde yer alan ve tek dişli olmasının yanı sıra aromasıyla da beğeni toplayan dağ sarımsağı için 20 dekar alanda oluşturulan üretim merkezi, yöredeki 13 kadına istihdam kapısı oldu. 

Eylül ayından bu yana dağ sarımsağının ekim, sulama ve gübreleme işlerini yürüten kadınlar, ağustos ayında da sarımsakların hasadını gerçekleştirecek.

Tarladan çıkarılan sarımsaklar, kentteki üreticilere hem tohum olarak satılacak hem de geçimini doğadan sarımsak toplayarak sağlayanlara ücretsiz dağıtılarak endemik tür korunacak.

Ovacık Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, AA muhabirine, ilçedeki arazilerin tarımsal faaliyet yapmaya çok elverişli olduğunu söyledi.

İlçede endemik türlerin kaybolmaması için çalışma başlattıklarını ifade eden Sarıgül, "Haliyle üretimde bir çeşitlik başladı. Kuru bakliyatın ötesinde 'dağ sarımsağı ve bu coğrafyada yetişen ama aynı zamanda da tükenmekte olan endemik türleri kültüre alıp nasıl çoğaltırız' üzerine buradaki kurumlarda sürekli düşünen, çalışan ve deneyen bir anlayış gelişti." dedi. 

"İlçenin geçimi için müthiş bir kaynak haline gelecek"
Sarıgül, Ovacık Belediyesi olarak bir kadın kooperatifi kurduklarını da belirterek, endemik türlerin kültüre alınıp çoğaltılması ve doğadaki tükenişini engellemek amacıyla sürekli çalışmalar yaptıklarını dile getirdi.

Valilik ile Tarım ve Orman İl Müdürlüğünün katkılarıyla ilçede dağ sarımsağı tarlasının oluşturulduğunu aktaran Sarıgül, "Birinci yılımızı tamamladık. Şu an da tarlada oldukça güzel bir sonuca gideceğimizin izlenimi var. İlçenin geçimi için dağ sarımsağı müthiş bir kaynak haline gelecek ve bu sayede dağlarımızdaki endemik türler korunacak." diye konuştu.

Tarım ve Orman İl Müdürü Orhan Kaya ise dağ sarımsağının tarla koşullarında üretimini gerçekleştirerek istihdam sağlamayı ve bu bitkinin doğada bilinçsizce toplanmasını önüne geçmeyi amaçladıklarını anlattı. 

Kaya, proje kapsamında kırsal alanda kadın istihdamını ön plana çıkardıklarını vurgulayarak, "Kadın girişimcilerimizi teşvik ederek projede önemli rol almalarını sağladık. Bu projede tamamen kadın üreticilerimiz çalışıyor ve emek sarf ediyor. Proje inanıyorum ki kadınların omuzlarında yükselecek." ifadelerini kullandı.

"Yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı"
Ziraat mühendisi ve proje koordinatörü Hüseyin Rahmi Yerlikaya da yöre insanının geçmişte dağ sarımsağını sadece kendi mutfağının ihtiyacını gidermek amacıyla doğadan topladığını aktardı.

Son yıllarda dağ sarımsağına talebin yoğunlaştığına işaret eden Yerlikaya, şunları kaydetti:

"Bu talepte haliyle doğadan daha çok sarımsak sökülmesine neden oldu. Geldiğimiz aşamada açıkçası Tunceli dağ sarımsağı yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Dolayısıyla bizler için de bu projeyi hazırlamak kaçınılmaz oldu. Çok iyi bir ekip kurduk. Çalışma arkadaşlarımızla büyük bir şevkle çalışıyoruz ve çok iyi bir yol katettik."

Kadın işçilerden Güler Tiltay da dağ sarımsağı üretim merkezinin kuruluşundan bu yana ekim, sulama ve çapalama işlerinde görev aldığını ve bu sayede geçimini sağladığını dile getirdi.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Mercan Dağları'nın 'mavi boncukları' doğa ve fotoğraf tutkunlarını hayran bırakıyor https://gazetebirlik.com/haber/mercan-daglarinin-mavi-boncuklari-doga-ve-fotograf-tutkunlarini-hayran-birakiyor-3297/

Munzur ve Mercan dağları arasında kurulu, 1500 rakımlı Ovacık, eşsiz doğası ve bakir güzellikleriyle yılın her döneminde yerli ve yabancı çok sayıda turistin uğrak yeri oluyor.

El değmemiş Munzur Vadisi Milli Parkı, Mercan Buzul Gölleri, Kırkmerdiven Şelaleleri, Munzur Gözeleri ve Kepır Yaylası'nın bulunduğu ilçe, kışın beyaz, yazın ise yemyeşil görüntüsüyle dikkati çekiyor.

Dört mevsim zengin florası, endemik türleri, tarihi mekanları ve yaban hayatıyla ziyaretçilerini cezbeden ilçedeki, yaklaşık 3 bin rakımlı Mercan Dağları'nda yer alan Katır Gölleri de karların erimesiyle ayrı güzelliğe büründü.

Yaz aylarında çevresinde yetişen yemyeşil çayırlar, rengarenk çiçekler ve masmavi manzarasıyla göz kamaştıran irili ufaklı 9 göl, bugünlerde kamp, fotoğraf ve trekking tutkunlarının gözde mekanları arasında bulunuyor.

Hafta içi günübirlik gezilerle rotalarını göllere çeviren ziyaretçiler, ilçe merkezinden araçlarıyla yola çıkarak Mercan Dağları eteğindeki Şahverdi köyüne ulaşıyor.

Köyden göllere doğru yürüyüşe başlayanlar, sarp dağların arasındaki patikada yaklaşık 3 saatlik zorlu yolculuk gerçekleştirdikten sonra 9 farklı noktadaki Katır Gölleri'ne varıyor.

İlkbahar ve kış mevsiminin bir arada yaşandığı göllerin çevresindeki çayırlarda bir süre gezinen ziyaretçiler, gün boyu şehrin stresi ve kargaşasından uzakta doğayla iç içe zaman geçiriyor.

Eşsiz manzara karşısında piknik yapanlar, daha sonra tüm gölleri kuş bakışı görmek için seyir terasını andıran bir dağa tırmanış gerçekleştiriyor.

Dağın zirvesinden adeta mavi boncuğa benzeyen 9 gölü aynı kadrajda fotoğraflama ve görme imkanı yakalayan ziyaretçiler, dönüş yolunda ise yaban keçisi, bozayı, ur kekliği, çengel boynuzlu dağ keçisi gibi canlılarla doğal ortamlarında karşılaşıyor. 

Doğa tutkunu Hüseyin Narin, AA muhabirine, Ovacık'ın eşsiz doğasına hayran kaldığını söyledi.

Katır Gölleri'ni görmek için 3 bin rakımlı dağlara tırmandıklarını anlatan Narin, "Ben burayı gezmek için 900 rakımlı Mazgirt ilçesinden geldim. Orada hayvancılık ile uğraşıyorum ve hayvanlar güneşten çok etkileniyor. Ama Ovacık'a geldiğim zaman bambaşka bir iklim, bitki örtüsü, doğal yaşam hüküm sürüyor ve burada farklı canlı türleri yaşıyor. Tunceli'miz bu konuda çok muazzam bir il." dedi.

"Dağlar doğal güzelliklerle dantel gibi işlenmiş"

Narin, kentin dört mevsim farkı güzelliklere büründüğünü belirterek, "Bu şehrin güneyi, kuzeyi, batışı ve doğusu bambaşka. Muazzam ve el değmemiş bir doğaya sahibiz. Ovacık'ta dağlar doğal güzelliklerle dantel gibi işlenmiş. Keşke Katır Gölleri'ne daha önce gelmiş olsaydım. Tunceli'nin birçok yerine gittim ama her yeri birbirinden ayrı güzel." ifadelerini kullandı.

Zorlu bir yolculuğun ardından Katır Gölleri'ne ulaştıklarını aktaran Narin, "Göller adeta mavi boncuk misali gibiydi. Masmaviler ve etrafında yemyeşil çayırlar var. Kar suları göllere karışıyor ve 9 gölün bambaşka bir şekli var. Dereler menderesler çizerek göle karışıyor." diye konuştu.

Fotoğrafçı Malik Kaya da Tunceli'nin doğasını ülke ve dünya çapında tanıtmak için çeşitli çalışmalar gerçekleştirdiğini dile getirdi.

"Katır Gölleri'ne hayran kaldık"

Katır Göllerine hayran kaldığını ifade eden Kaya, şunları kaydetti:

"20 yıldır buralara gelememişsem demek ki gezilecek görülecek çok yerimiz var. Gerçekten mutlaka görülmesi gereken bir coğrafya ve mekan. Buralara gelmek öyle kolay olmuyor. Birkaç gün önceden arkadaşlarla buraya gelmeyi planladık. Burada tabii yaban hayvanları da var ve boz ayılar, vaşaklar, çengel boynuzlu dağ keçileri buradaki dağlarda yaşıyor. Bu canlıları da gördüğümüz yerde zaten fotoğraflıyoruz." 

Kaya, Tunceli'nin muhteşem güzelliklerle ev sahipliği yaptığına işaret ederek, "Güzelliklerin tamamı yüksek rakımlarda bulunuyor. Alçak kesimlerden dağlara çıktıkça çiçek çeşitleri, krater ve buzul gölleri ile yaban hayatıyla karşılaşıyoruz. Katır Gölleri diğer bölgelerden biraz daha farklı. Burada bir tane değil 9 tane göl var. Biz de bu göllerin tamamını aynı kadrajda görüntülemek için yükseklere çıktık. Alçak kesimlerde hava çok sıcakken, biz burada çok üşüdük." ifadelerini kullandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Koruma altındaki yaban keçileri Tunceli dağlarına güzellik katıyor https://gazetebirlik.com/haber/koruma-altindaki-yaban-kecileri-tunceli-daglarina-guzellik-katiyor-2656/

Munzur Gözeleri, Munzur Vadisi Milli Parkı, Karagöl, Kepır Yaylası ve Mercan Vadisi'nin bulunduğu 1500 rakımlı Ovacık ilçesi, tarihi, kültürel ve doğal güzelliklerinin yanı sıra yaban hayatıyla da dikkati çekiyor.

Kurt, boz ayı, tilki, domuz, vaşak ve sincap gibi canlı türlerinin yaşadığı ilçede, nesli koruma altında ve avlanması yasak olan yaban keçileri de doğaya ayrı bir renk katıyor.

Zorlu kış şartlarını geride bırakan keçiler, Mercan Dağları eteğinde karların erimesiyle otlakların yeşerdiği Şahverdi Yaylası'nda beslenirken objektife yansıdı.

Bir süre yayladaki çeşitli otlarla karınlarını doyuran ve su ihtiyacını giden keçiler, izlendiklerini fark edince sarp dağlara tırmanıp gözden kayboldu. 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Munzur Dağları'ndaki karların erimesiyle oluşan menderesler cezbediyor https://gazetebirlik.com/haber/munzur-daglarindaki-karlarin-erimesiyle-olusan-menderesler-cezbediyor-6338/

Tunceli'nin Ovacık ilçesinde yer alan Munzur Dağları'nın zirvesindeki karların erimesiyle akan derenin oluşturduğu menderesler, ilkbahar renkleri arasında güzel görüntüler sunuyor.

 Kırkmerdiven Şelaleleri, Munzur Gözeleri, Mercan Buzul Gölleri, Havaçor Vadisi ve Munzur Vadisi Milli Parkı'nın bulunduğu 1500 rakımlı Ovacık'ta, ilkbaharla yeşile bürünen doğa, göz kamaştırıyor.

Mevsime bağlı hava sıcaklığının arttığı ve karların eridiği ilçede, otlar arasında uçuşan kelebekler, meralarda otlatılan sürüler, dağlarda açan ters laleler ve şırıl şırıl akan şelaleler kartpostallık manzaralar oluşturuyor.

Yılın her döneminde farklı güzelliğe bürünen ilçeye bağlı Gözeler köyünde mevsimlik akan bir derenin oluşturduğu doğa harikası menderesler de güzelliğiyle görenleri cezbediyor.

 

Çevresinde otlatılan koyun ve inek sürüleri de ayrı bir güzellik katıyor

Kar ve yağmur sularıyla beslenen derenin yemyeşil tarım alanlarından geçerek oluşturduğu mendereslerin çevresinde otlatılan koyun ve inek sürüleri de doğaya ayrı bir güzellik katıyor.

Günübirlik gezilerle bölgeye gelen doğa ve fotoğraf tutkunları da yeşilin tonlarıyla bütünleşen mendereslerin eşsiz manzarasını görüntülemek için Munzur Dağları'nın zirvesine zorlu bir tırmanış gerçekleştiriyor.

 Yaklaşık 3 saatlik bir yürüyüşün ardından zirvedeki Eşek Meydanı Yaylası'na ulaşan doğa ve fotoğraf tutkunları, buradan hem Ovacık'ın ilkbahar güzelliğini seyrediyor hem de mendereslerin görsel şölenini görüntüleme fırsatı yakalıyor.

Gözeler köyü sakinlerinden Şafak San, AA muhabirine, Ovacık'ın ilkbahar mevsiminde eşsiz bir görünüme kavuştuğunu söyledi.

İlçenin doğal, tarihi ve kültürel güzellikleriyle öne çıktığını ifade eden San, şöyle konuştu:

 "Ovacık sahip olduğu doğası, Munzur Gözeleri, akarsuları ve menderesleri ile bahar aylarında eşsiz bir bölge oluyor. Bu sebeple Ovacık en fazla bahar aylarında ziyaret ediliyor. İlçemizin çok güzel yaylaları bulunuyor ve burada doğada kendiliğinden ışkın, mantar ve dağ sarımsağı yetişiyor. Ben de buranın ilkbahar güzelliğini görmek için İstanbul'dan geldim ve gerçekten burada kendimi gençleşmiş gibi hissettim".

"Menderesleri izlemek için Munzur Dağları'nın zirvesine tırmanıyorum"

San, köyün ve çevresinin her mevsim güzel olduğunu ve mendereslerin mevsimlik ortaya çıktığını belirtti.

Kar yağışının az olduğu yıllarda menderesleri oluşturan derenin kuruduğunu anlatan San, "Bu sene çok fazla kar yağdı ve menderesler mayıs ayının ilk haftasında oluşmaya başladı. Şu an mendereslerin çok eşsiz bir güzelliği bulunuyor. Menderesleri izlemek için Munzur Dağları'nın zirvesine tırmanıyorum. Yüksekten çok daha güzel görünüyorlar." diye konuştu.

 Üniversite öğrencisi Doğukan San da köyündeki mendereslerin göz alıcı bir güzelliği olduğunu ve bu nedenle insanların çokça ziyaret ettiği yerlerin başında geldiğini aktardı.

Mendereslerin özellikle fotoğraf sanatçılarının ilgisini çektiğini dile getiren San, "Drone ile buraya gelip görüntüler alıyorlar ve aynı zamanda piknik yapmak için burayı tercih edenler oluyor. İnsanlar buranın doğal güzelliğini seviyor." dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Tunceli'deki doğa harikası 'Çırtan Şelalesi' ilkbaharda bir başka güzel https://gazetebirlik.com/haber/tuncelideki-doga-harikasi-cirtan-selalesi-ilkbaharda-bir-baska-guzel-3323/

Tunceli'nin Pülümür Vadisi'nde yer alan ve ilkbaharla coşan Çırtan Şelalesi, doğal güzelliğiyle eşsiz manzaralar sunuyor.

Yılın her mevsimi doğal güzelliği ve yaban hayatı ile ilgi çeken Pülümür Vadisi, zengin florasının yanı sıra tarihi ve kültürel dokusuyla da hayranlık uyandırıyor.

Yaklaşık 3 bin rakımlı sarp dağların arasında bulunan ve Kocakoç köyünden başlayarak Pülümür ilçesine kadar uzanan vadide, ilkbaharın gelişiyle doğal güzellikler, seyri doyumsuz manzaralar oluşturuyor.

Meşe ve ardıç ağaçlarıyla kaplı olan, yaban keçisi, boz ayı, kurt, vaşak, kirpi gibi canlıların yaşam sürdüğü vadide yer alan Çırtan Şelalesinin karların erimesiyle ve yağmur sularıyla debisi yükseldi.

Yaklaşık 60 metre yükseklikten düşüyor
Kente bağlı Meşeyolu köyünde yer alan şelale, yaklaşık 60 metre yükseklikten düşüyor.

Tabiatın renkleri ile doğa ve fotoğraf tutkunlarına eşsiz görsel malzemeler sunan şelale, özellikle ilkbahar ve yaz aylarında ziyaretçilerin gözdesi oluyor.

Bölgedeki yaban keçilerinin su ihtiyacını karşılamak için bazen sürü halinde şelalenin yakınına gelip kayalıklarda gezinmesi de renkli görüntüler oluşturuyor.

Bölgede yaşayan vatandaşlardan Cüneyt Coşkun, AA muhabirine Çırtan Şelalesinin ilkbaharda karların erimesiyle coşkulu bir şekilde akmaya başladığını söyledi.

Coşkun, yılın belirli dönemlerinde şelalenin bulunduğu bölgeye gelerek, fotoğraf çekimi yaptıklarını belirterek, "Tunceli'de dört mevsim farklı etkinlikler yapma alternatifimiz var. Burada yazın rafting, Ovacık'ta kış aylarında kayak keyfi ve ilkbaharda da doğa gezileri yapılıyor." dedi.

Yeşile bürünen Pülümür Vadisi'nin göz kamaştırdığını anlatan Coşkun, karların erimesiyle doğanın yeşile bürünmeye başladığını aktardı.

Coşkun, Çırtan Şelalesi'ne ulaşmak için zorlu bir patikadan geçildiğini dile getirerek, "Aracımızı park ettikten sonra yaklaşık 1 saat yürüyüş yaptık. Şelalenin oluşturduğu debisi yüksek dereden karşıya geçmek zorunda kaldık. Yorucu bir yolculuğun ardından bu doğa harikası şelalenin bulunduğu noktaya ulaştık." diye konuştu.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Tunceli'de teröristlerce kullanılan 8 sığınak kullanılamaz hale getirildi https://gazetebirlik.com/haber/tuncelide-teroristlerce-kullanilan-8-siginak-kullanilamaz-hale-getirildi-1376/

Tunceli Valiliğinden yapılan açıklamaya göre, İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, Eren-7 Mercan Munzur Operasyonu kapsamında Ovacık kırsalında arama-tarama faaliyetlerini sürdürüyor.

Güvenlik güçlerince arazide yapılan aramada, teröristlerce kullanıldığı belirlenen 8 sığınak tespit edildi.

İmha edilen sığınaklardaki aramada 50 metre dağcı ipi, sırt çantası, uyku tulumu, 30 metre sera naylonu ve çok miktarda yaşam malzemesi ele geçirildi.

Güvenlik güçlerince teröristlerin etkisiz hale getirilmesine yönelik başlatılan operasyonların aralıksız sürdüğü bildirildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Munzur Vadisi Milli Parkı baharın müjdecisi çiçeklerle renklendi https://gazetebirlik.com/haber/munzur-vadisi-milli-parki-baharin-mujdecisi-ciceklerle-renklendi-7493/

İl merkezinden Ovacık'a kadar uzanan Munzur Vadisi Milli Parkı, sarp dağların arasında barındırdığı saklı doğal güzellik ile ilgi görüyor.

Çetin geçen kış mevsiminin ardından gelen baharla farklı bir güzelliğe kavuşan milli parkta, sıcaklıkların artmasıyla oluşan doğal güzellikler hayran bırakıyor.

Zengin florası ve yaban hayatı varlığıyla dikkati çeken milli park, yabani ceviz, armut, incir, akasya ve söğüt ağaçlarının yaprak açmasıyla yeşilin tonlarına büründü.

Kışın beyaz, ilkbahar ve yazın ise yemyeşil görünümüyle göz kamaştıran milli parkta, baharın gelişiyle açan süsen, kardelen, kırmızı lale, nergis, altın lale ve düğün çiçekleri de renkli görüntüler oluşturuyor.

Yaban keçisi, boz ayı, vaşak ve su samuru gibi birçok hayvanın da yaşadığı milli park, el değmemiş doğası, şelaleleri ve endemik türleriyle yılın her döneminde doğa tutkunlarının uğrak noktası haline geliyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Tunceli'de baharın gelişiyle açan mavi kardelenler doğayı süsledi https://gazetebirlik.com/haber/tuncelide-baharin-gelisiyle-acan-mavi-kardelenler-dogayi-susledi-7299/

Tarihi, kültürel ve yaban hayatı güzelliklerinin yanı sıra zengin florasıyla da öne çıkan Ovacık'ta, çetin geçen kış mevsimi sonrası gelen baharda oluşan eşsiz doğal güzellikler hayran bırakıyor.

Munzur Vadisi Milli Parkı, Munzur Gözeleri, Kırkmerdiven Şelaleleri ve Mercan Vadisi'nin bulunduğu ilçede, ormanlık ve tarım alanları, karların erimesiyle mavi kardelenlerle renklendi.

Bilimsel adı "scilla siberica" olan kardelenler, baharın yeşil tonları ve kar örtüsüyle bütünleşerek adeta görsel şölen sunuyor.

Arı ve kelebeklerin konduğu kardelenler, doğal güzelliğiyle fotoğraf sanatçılarının da ilgi odağı oluyor.

Fotoğraf tutkunları, makro çekim tekniğini kullanarak çiçekleri yakından görüntülüyor.

Yöre sakinlerinden İlhan Zedef, AA muhabirine, Ovacık'ın ilkbaharla farklı bir güzelliğe büründüğünü söyledi.

İlçede iki mevsimin bir arada yaşandığını belirten Zedef, "Çetin bir kışı geride bıraktık. Şu an karların erimesiyle her yer yemyeşil bir görünüme kavuştu ve rengarenk çiçekler açtı. Biz de bu güzelliklerin keyfini çıkarıyoruz." dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Tunceli'de teröristlerin kullandığı sığınak imha edildi https://gazetebirlik.com/haber/tuncelide-teroristlerin-kullandigi-siginak-imha-edildi-7733/

Valilikten yapılan açıklamaya göre, İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, Eren-7 Mercan Munzur Operasyonu kapsamında Mazgirt kırsalında operasyon düzenlendi.

Arazi tarama faaliyeti sırasında güvenlik güçleri, teröristlerce kullanıldığı belirlenen bir sığınağı tespit etti.

İmha edilen sığınaktaki aramada 170 kalaşnikof fişeği, 3 pil bloğu, 2 sırt çantası, akü, 84 büyük pil, 70 metre elektrik kablosu, termal kamera şarjı ve çok miktarda yaşam malzemesi ele geçirildi.

Bölgede terörist unsurların etkisiz hale getirilmesi amacıyla operasyonlar sürdürülüyor.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Tunceli baharın müjdecisi çiçeklerle renklendi https://gazetebirlik.com/haber/tunceli-baharin-mujdecisi-ciceklerle-renklendi-5888/

Her mevsim farklı güzelliğe bürünen Munzur ve Mercan dağları arasındaki 1500 rakımlı Ovacık'ta, çetin geçen kışın ardından ilkbaharla canlanan doğa, göz alıcı bir güzelliğe büründü.

Dağlarında kış, ovalarında ise ilkbahar havasının yaşandığı ilçede, hava sıcaklığının artmasıyla birçok alanda baharın habercisi çiçekler açmaya başladı.

İlçeye bağlı Konaklar, Sarıtosun, Ziyaret, Paşadüzü, Çakmaklı, Eğripınar ve Havuzlu köyü yakındakindeki arazilerde açan nergis, sümbül, kardelen ve sarı kar çiçekleri seyrine doyumsuz manzaralar oluşturdu.

Munzur ve Mercan dağlarının zirvesinden yarına kadar uzanan kar ile bütünleşen çiçekler, şu sıralar çevre il ve ilçelerden doğa ve fotoğraf tutkunlarının da ilgisini çekiyor.

Günübirlik turlarla ilçeye gelen ziyaretçiler, yeşile bürünmüş araziler arasında doyasıya vakit geçirerek çiçekleri ve köylerdeki doğal yaşamı fotoğraflıyor.

İlçede zorlu kış şartlarının ardından besiciler tarafından meraya çıkarılan keçi ve koyun sürülerinin de çiçekler arasında otlatılışı renkli görüntüler oluşturuyor.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Baharın habercisi kuzuların anneleriyle buluşma anı renkli görüntüler oluşturuyor https://gazetebirlik.com/haber/baharin-habercisi-kuzularin-anneleriyle-bulusma-ani-renkli-goruntuler-olusturuyor-1979/

Tunceli'de "baharın habercisi" kuzuların günde iki defa sütle beslenmesi için anneleriyle buluşturulma anı, görenleri etkiliyor.

Doğal güzellikleriyle öne çıkan 3 bin rakımlı Munzur, Yılan, Buyer, Hel ve Sülbüs dağları arasında kurulu Tunceli'de, tarım ve hayvancılık faaliyetleri en önemli gelir kaynakları arasında yer alıyor.

Kentte sayıları 500 ila 1000 arasında değişen çok sayıda koyun sürüsüne bakan göçerler de yılın her döneminde sahip oldukları sürülerin temel ihtiyaçlarını karşılamak için kar kış, yağmur çamur demeden büyük çaba harcıyor.

Her koşulda koyunlarıyla ilgilenen göçer aileler, ilkbahar ve yaz aylarında yüksek rakımlı yaylalara çıkarken, sonbahar ve kış mevsimini de havanın daha sıcak ve kar yağışının az olduğu Pertek ve Çemişgezek ilçelerinde geçirmeyi tercih ediyor.

Bu ilçelerde belli bir ücret karşılığında kiraladıkları alanlarda taş, ağaç, branda ya da çadırdan yaptıkları kışlaklarda konaklayan göçerlerin yüzü, umutla bekledikleri kuzu doğumlarının ocak-şubat döneminde gerçekleşmesiyle gülüyor.

Yörede "baharın habercisi" olarak adlandırılan ve sevimli halleriyle ilgi odağı olan kuzular, birkaç haftalık oldukları için şimdilerde annelerinden ayrı bir ortamdaki ağıllarda tutularak hem ot yeme hem de su içme alışkanlığını öğrenmeleri sağlanıyor.

Kuzuların sütle beslenip gelişimlerinin daha hızlı olması için sabah ve akşam saatlerinde ağıllardan çıkarılıp anneleriyle buluşturulma anı ise renkli görüntüler oluşturuyor.

Kuzular yüzlerce koyun arasında annesini buluyor
Konuldukları ağıl kapısının açılmasıyla koşarak sürünün arasında karışan kuzular, koku ve ses sayesinde yüzlerce koyun arasında annelerini bulup süt emiyor.

Göçerler, sürüde annesi olmayan ya da annesinin sahiplenmediği kuzuları da sütü bol koyunlara emzirtiyor ya da biberonla besliyor.

Anneleriyle bir süre zaman geçiren ve emdikleri sütle karınlarını doyuran kuzular, daha sonra sahiplerince koyunların arasından alınıp "koz" adı verilen alana konuluyor.

Buradaki yemliklerin içerisine doldurulan yonca, saman ve arpa ile beslenen kuzular, yaz mevsiminin gelmesiyle çobanlar tarafından verimli otlaklara sahip yaylalarda otlatılacak.

Sonbaharın gelmesiyle yayladan dönen kuzuların arasından dişiler damızlık olarak sürüye katılacak, erkekler ise çevre il ve ilçelerdeki tüccarlara satılacak.

"Her bir koyun ve kuzuyla ayrı ilgileniyoruz"
Göçerlerden Günay Acim, koyun yetiştiriciliğinin dededen kalma bir meslek olduğunu söyledi.

Pertek ilçesinin Çakırbahçe köyünde hayvancılıkla uğraştığını dile getiren Acim, yılın her döneminde hayvanlarının bakım ve beslenme ihtiyaçlarını gidermek zorunda olduğunu belirtti.

Koyun yetiştiriciliğinin zor ve keyifli yanları olduğunu anlatan Acim, "Bu meslek işi bilene çok basit, bilmeyene ise çok zor olur. Bizlerin tatil gibi bir lüksü yoktur, yılın 12 ayında hayvanlarla uğraşırız. Kış sürecinde işlerimiz biraz daha çoktur. Her bir koyun ve kuzuyla ayrı ilgileniyoruz." dedi.

Acim, her yıl ocak ve şubat ayı aralığında başlayan koyunlarının kuzulama sürecinin sona erdiğini ve doğumda zorlanan koyunlara bir veteriner gibi yardımcı olduğunu dile getirdi.

"Koyun ve kuzuların arasındaki bu bağ bizi de çok etkiliyor"
Kuzuların birkaç haftalık olduktan sonra annelerinin yanından alınıp farklı bir bölmeye konulduğunu ifade eden Acim, şöyle konuştu:

"Kuzuları ilk etapta doğum öncelikleri ve büyüklüklerine göre sınıflara ayırıyor. İlk doğan kuzular bir bölmede, son doğan kuzular bir bölmede kalıyor. Zaman geçtikçe de tüm kuzuları aynı bölmede bir araya getiriyoruz. Kuzuların bu alanda yemlemesini yapıyoruz. Kuzular bu sayede hem ot yemeyi hem de su içmeyi öğreniyor."

Kuzuları anneleriyle buluşturarak sütle beslenmelerini sağladıklarını belirten Acim, "Buluşma anında koyunlar kendi kuzusunu hem sesinden hem de kokusundan tanıyor. Bizler de bazen annesini bulamayan kuzuya ya da yavrusunu bulamayan koyuna yardımcı oluyoruz. Koyun ve kuzuların arasındaki bu bağ bizi de çok etkiliyor." ifadelerini kullandı.

 

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Konyalı gençler Tunceli'nin dağ köyleriyle gönül köprüsü kurdu https://gazetebirlik.com/haber/konyali-gencler-tuncelinin-dag-koyleriyle-gonul-koprusu-kurdu-7297/

İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfının Konya Gençlik Teşkilatı gönüllüsü gençler, "Gönül Köprüleri Kuruyoruz Projesi" kapsamında, topladıkları 3 bine yakın kitabı, çeşitli eğitim materyallerini ve oyuncakları Pertek ilçesinin bazı dağ köylerine götürdü.

Köy okullarını ziyaret ederek öğrencilere çeşitli hediyeler veren gençler, derslerde faydalanmaları için konu anlatımlı kitaplar da armağan etti.

Ulaştıkları köylerde, öğrencilerle keyifli zaman geçiren ve yöre sakinleriyle bir araya gelen gençler, gönül köprüsü kurmaya çalıştı.

İHH Konya Gençlik Teşkilatı Sorumlusu Ömer Özkan, yaptığı açıklamada, gençleri, kötü alışkanlıklardan koruyarak daha iyi bir geleceğe hazırlamak, bilinç kazandırmak ve zamanlarını daha verimli kullanmalarına yardımcı olmak adına çeşitli faaliyetler yürüttüklerini söyledi.

"Gençlerimizin gönlünü aldık, amcalarımızla muhabbet ettik"
Sadece Konya'da değil, başka illerdeki gençlere yönelik faaliyetlerinin de bulunduğunu belirten Özkan, yürüttükleri "iyilik hareketi"ni her bölgeye taşımaya gayret ettiklerini dile getirdi.

Hazırladıkları proje kapsamında Tunceli’nin dağ köylerindeki öğrencilere ulaştıklarına değinen Özkan, "Konya'da topladığımız yaklaşık 3 bin kitabı gönüllü gençlerimizle, oyuncak eşliğinde dağıttık. Gençlerimizin gönlünü aldık, amcalarımızla muhabbet ettik. Bu şekilde Konya'dan Tunceli'ye bir gönül köprüsü oluşturmaya çalıştık." dedi.

Özkan, gittikleri köylerde büyük bir mutlulukla karşılandıklarını ifade ederek, köy halkının gösterdiği misafirperverlik ve çocukların yaşadığı sevincin kendilerinde tarifsiz duygular oluşturduğunu anlattı.

"Projelerimizi genişleterek ülkemizin tüm ücra köşelerine taşıyacağız"
Bağışçılardan gelen çeşitli oyuncakları ve eğitim materyallerini Türkiye'nin dört bir yanındaki kırsal ve dağlık bölgelerdeki gençlere ulaştırmak için çalışmaya devam edeceklerine dikkati çeken Özkan, şöyle konuştu:

"Kırsal bölgedeki gençlerimizin imkanlarının daha kısıtlı olması sebebiyle önceliğimizi kırsal bölgelere verdik. Ülkemizin her bir yanında, kırsal bölgelerde yaşayan gençlerimize ulaşmayı hedefliyoruz. Bununla alakalı ilk olarak Tunceli'de faaliyette bulunarak kitaplarımızı dağıttık. Projelerimizi genişleterek ülkemizin bütün ücra köşelerinde çalışmayı hedefliyoruz."

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Tunceli yeni proje destekleriyle turizm atağında https://gazetebirlik.com/haber/tunceli-yeni-proje-destekleriyle-turizm-ataginda-3445/

Munzur, Hel, Yılan ve Sülbüs dağları arasında kurulu Tunceli, son yıllarda devletin sağladığı imkanlarla yapılan yatırımlar ve hayata geçirilmesi planlanan projelerle turizm alanındaki gelişimini sürdürüyor.

Yatırımlarla adeta turizm şehrine dönüşen kentte, Fırat Kalkınma Ajansının (FKA) 2020 yılı Turizm ve Sanayinin Geliştirilmesi Mali Destek Programı'na sunduğu ve bedeli yaklaşık 7 milyon lira olan 5 proje başarılı bulunarak destek almaya hak kazandı.

Bu kapsamda kentte hayata geçirilmesi hedeflenen "Jeotermal Suyun Sağlık Turizmine Kazandırılması", "Tunceli'nin İnanç Kapıları Ocaklar ve Ziyaretlerde Alt Yapı İyileştirmesi", "Urartu Mağaraları Turizme Kazandırılıyor", "Ovacık Dört Mevsim Kayak Keyfi Yaşatıyor" ve "Tunceli'de Alternatif Kamping Alanı" projeleri için imza töreni düzenlendi.

Vali Mehmet Ali Özkan, Valilikte düzenlenen imza töreninde yaptığı konuşmada, projenin 4 milyor liralık kısmının FKA tarafından karşılanacağını belirterek, şöyle dedi:

"Geri kalan kısmını ise paydaş kurumlar olarak, ilimiz olarak bizler katkı sağlayacağız. Sanayi ve Teknoloji Bakanımıza ve Bakanlığımıza şükranlarımı sunuyorum. Normalde baktığınızda ilimiz açısından sınırlı bir kaynak varken onlar sağ olsunlar hep beraber, topyekun oy vererek gönül birlikteliğiyle bize destek olarak 3 değil, 5 projemizin desteklenmesi sağladılar."

FKA Genel Sekreteri Abdulvahap Yoğunlu da ajans olarak kentte en önemli sektör olarak turizmi gördüklerini anlattı.

Törende, Çemişgezek Kaymakamı Mehmet Güder, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Nazif Yıldırım, Gençlik ve Spor İl Müdürü Abdulselam Er ve Çevre ve Şehircilik Müdürü Önder Yurdakul da hazır bulundu.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Tunceli'de 4,1 büyüklüğünde deprem https://gazetebirlik.com/haber/tuncelide-41-buyuklugunde-deprem-9688/

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, Pülümür ilçesinde saat 13.02'de ve 9,74 kilometre derinlikte 4,1 büyüklüğünde deprem kaydedildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Tuncelili gurbetçilerden sokak hayvanlarına mama desteği https://gazetebirlik.com/haber/tuncelili-gurbetcilerden-sokak-hayvanlarina-mama-destegi-4795/

Tuncelili gurbetçilerin gönderdiği yaklaşık 5 bin TL ile ile mama alınarak sokak hayvanları beslendi.
Almanya’da yaşayan Tuncelili Ali Kadir Tanrıverdi, çetin geçen kış şartları nedeniyle zor durumda olan sokak hayvanları için yaşadığı ülkede kampanya başlattı. Kampanya kapsamında toplanan yaklaşık 5 bin TL ile mama alındı. Alınan mamalar merkez ve köylerdeki sokak hayvanlarına dağıtılmaya başlandı.
Sembolik bir kampanya başlattıklarını belirten Tanrıverdi, “Bağışlarla aldığımız mamaları sokaklarda yaşayan dostlarımıza ulaştırdık. Duyarlılık gösteren herkese teşekkür ediyorum. Bundan önce olduğu gibi bundan sonra da bu tür çalışmalarımızı sürdüreceğiz” dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Mehmetçik, Tunceli'de 2020'de düzenlediği 826 operasyonla teröristlere göz açtırmadı https://gazetebirlik.com/haber/mehmetcik-tuncelide-2020de-duzenledigi-826-operasyonla-teroristlere-goz-actirmadi-3500/

Tunceli'de güvenlik güçlerince terör örgütlerine yönelik geçen yıl düzenlenen operasyonlarda, aralarında kırmızı, turuncu ve gri kategoride arananların da bulunduğu 27 örgüt mensubu ölü ele geçirildi, 2 terörist ise yurt dışına kaçmaya çalışırken yakalandı.

Tunceli Jandarma Bölge Komutanlığı organizesinde Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde çalışmalarını yürüten İl Jandarma Komutanlığı timleri, ülkenin barış ve huzur ortamını bozmayı hedefleyen, çocuk, genç ve yaşlı ayırt etmeksizin saldırılar düzenleyen terör örgütleri PKK/KCK ve TKP-ML/TİKKO'ya kentte adeta göz açtırmıyor.

Kentte 2020'nin ilk günlerinde başlayan ve gece gündüz arazide kalarak terör örgütü mensuplarının peşine düşen güvenlik güçleri, geçen yıl örgüte yönelik çok sayıda operasyon düzenledi.

Teröristlerin geçmişte terör eylemleri yapmanın yanı sıra üslenme, barınma ve eğitim amacıyla tutunmaya çalıştığı kentte, silahlı insansız hava aracı (SİHA), insansız hava aracı (İHA) ve helikopter ile uçakların da zaman zaman destek verdiği başarılı operasyonlarda, terör örgütü hem eleman kaybı hem de lojistik açıdan büyük zarara uğradı.

Tunceli'de 2020'de güvenlik güçlerince terör örgütü mensuplarını etkisiz hale getirmek, kış üslenmesi hazırlıklarını bertaraf etmek, hareket kabiliyetlerini kısıtlayarak yaşam koşullarını zorlaştırmak ve teröristlerin bölgeler arası geçişlerini engellemek amacıyla 826 operasyon düzenlendi.

Zorlu arazi ve iklim koşullarına rağmen başarıyla gerçekleştirilen operasyonlara toplam 2 bin 265 tim ve 34 bin 6 personel katıldı.

Operasyonlarda, İçişleri Bakanlığının Terörden Arananlar Listesi'nde 3'ü kırmızı, 5'i turuncu ve 6'sı gri kategoride olmak üzere toplam 27 teröristi ölü ele geçiren güvenlik güçleri, bunlardan 8'inin TKP-ML/TİKKO, 19'unun ise PKK/KCK mensubu olduğunu tespit etti.

"Kırmızı" kategoride aranan teröristler etkisiz hale getirildi
Geçen yılki Yıldırım-4 Munzur-Kutu Operasyonu kapsamında 12 Kasım'da Ahpanos Vadisi Kurt Deresi bölgesinde etkisiz hale getirilen 2 teröristten birinin "kırmızı" kategoride bulunan terör örgütü PKK/KCK'nın sözde Dersim Saha Sorumlusu "Yılmaz" kod adlı İsmail Sürgeç olduğu belirlendi.

Bu teröristin, Haziran 2019'da Tunceli Aşağıtorunoba köyünde bir askerin şehit edilmesi ile bir askerin yaralanması eylemini bizzat gerçekleştirdiği, bölgede birçok eylemi planlayarak talimatını verdiği ortaya çıktı.

Ovacık ilçesi Büyükköy kırsalında 9 Eylül 2020'de düzenlenen operasyonda ise etkisiz hale getirilen 2 örgüt mensubundan birinin "kırmızı" kategorideki terör örgütü TKP-ML/TİKKO'nun sözde siyasi komiseri "Nubar" kod adlı Erol Volkan İldem olduğu tespit edildi.

Büyükköy kırsalı Hacıpirim bölgesinde 4 Eylül 2020'de düzenlenen Yıldırım-4 Munzur-Kutu Operasyonu'nda etkisiz hale getirilen 2 teröristten birinin "kırmızı" kategorideki terör örgütü TKP-ML/TİKKO'nun sözde grup sorumlusu "Özgür" kod adlı Ali Kemal Yılmaz olduğu saptandı. Teröristin, 2013'te Tunceli'de bir baz istasyonunun tahrip edilmesi ile 2016'da Tunceli Çiçekli-Hozat kara yolunda yol kesme olayına karıştığı belirlendi.

Geçen yıl yürütülen diğer operasyonlarda ise "turuncu" kategoride yer alan terör örgütü PKK/KCK'nın sözde saha doktoru "Doktor Deniz" kod adlı Sadık Akmaz, aynı örgütün sözde cephe sorumlusu "Rezzan" kod adlı Ömer Duran, sözde alan komutanı "Savaş" kod adlı Yahya Atmaca, "gri" listedeki sözde grup sorumlusu "Mahsum" kod adlı Mehmet Fatih Demir, sabotajcı "Jiyanda" kod adlı Lale Acar, örgüt mensubu "Argeş" kod adlı Osman İşleyen, sözde tim komutanı "Sefkan Mardin" kod adlı Ferhat Ateş'in yanı sıra terör örgütü TKP-ML/TİKKO üyeleri "Şerzan" kod adlı Hasan Ataş, "Asmin" kod adlı Gökçe Kurban ile aynı örgüt mensubu "Roza" kod adlı Fadime Çakıl etkisiz hale getirildi.

512 sığınak ve mağara imha edildi
Operasyonlar sırasında terör örgütü mensuplarınca kullanılan barınma ve üslenme bölgesi olan 512 sığınak ve mağarayı kullanılamaz hale getiren güvenlik güçleri, teröristlere ait 23 kalaşnikof piyade tüfeği, 6 M-16 piyade tüfeği, 20 el bombası, bir tabanca, yüklü miktarda yaşam malzemesi ile örgütsel doküman ele geçirdi.

Güvenlik güçleri, teröristlerce araziye tuzaklanmış bulunan 126 el yapımı patlayıcı ile terör örgütü tarafından eylemlerde kullanılmak üzere gizlenmiş 320 kilogram patlayıcı maddeyi de imha etti.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Tunceli'de teröristlerin kullandığı 4 sığınak imha edildi https://gazetebirlik.com/haber/tuncelide-teroristlerin-kullandigi-4-siginak-imha-edildi-2117/

Tunceli'de güvenlik güçlerince düzenlenen operasyonda, teröristlerce kullanıldığı belirlenen 4 sığınak imha edildi.

Valilikten yapılan açıklamaya göre, İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, Gündür Deresi bölgesinde yürütülen operasyonda teröristlerin kullandığı 4 sığınak tespit etti.

İmha edilen sığınaklarda, 1 tuzaklanmış el bombası, 20 büyük tüp, 10 akü, 250 metre elektrik kablosu, 200 metre branda, 2 soba, 1 ocak, 20 kilogram çay, 15 kilogram pirinç ve çok miktarda gıda ile yaşam malzemesi ele geçirildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Tarihi Sağman Kalesi fotoğraf tutkunlarının gözdesi oldu https://gazetebirlik.com/haber/tarihi-sagman-kalesi-fotograf-tutkunlarinin-gozdesi-oldu-4069/

Kentte "giriş kapısı" olarak adlandırılan ve son yıllarda devlet tarafından yapılan yatırımlarla turizm ilçesine dönüşen Pertek, sahip olduğu kültürel, tarihi ve mimari güzellikleriyle yerli ve yabancı turistin uğrak yeri oluyor.

Tarihi Pertek Kalesi, Çelebi Ağa ve Sungur Bey camileri ve Sultan Hıdır Ziyareti'nin bulunduğu ilçede, Sağman köyünün doğusunda bir dağın zirvesinde bulunan Sağman Kalesi de batı ve güney yamacındaki surları ve mimarisiyle ziyaretçilerini tarihi bir yolculuğa çıkarıyor.

Kentin önemli sembollerinin başında gelen ve yapım tarihine ilişkin kesin bir bilgi bulunmayan kalenin, Diyarbakır'daki Artukoğulları sülalesinden bir Türk beyi tarafından yaptırıldığı sanılıyor. Osmanlı döneminde onarıldığı değerlendirilen kale, kesme ve kırma taşlarla yapılan ihtişamlı duvarları ve sarının tonlarına bürünen doğa arasındaki görüntüsüyle bu dönemde çevre il ve ilçelerden gelen fotoğraf tutkunlarını ağırlıyor.

- Fotoğraf sanatçılarının ilgi odağı

İlçe merkezine 20 kilometre uzaklıktaki kaleyi günübirlik gezilerle ziyaret eden fotoğraf sanatçıları, burada kalenin duvarları ile gün batımı kızıllığı ya da gece karanlığında uzun pozlama tekniği kullanarak çektikleri karelerle göz alıcı çalışmalar yapıyor.

Fotoğraf sanatçısı Malik Kaya, AA muhabirine, Tunceli'nin doğal, tarihi ve kültürel güzellikleriyle ön plana çıktığını söyledi.

Pertek ilçesindeki tarihi Sağman Kalesi'nin çok sayıda fotoğrafçının ilgisini çektiğini belirten Kaya, "Sağman Kalesi'nin batı tarafında baraj sularının içerisinde ada görünümlü Pertek Kalesi var. Arkasında Elazığ'daki Harbut Kalesi bulunuyor. Bildiğimiz kadarıyla bu üç kale birbirini görecek şekilde tasarlanmış. Sağman Kalesi büyük bir kayalığın üzerine yapılmış ve şu an kalenin birkaç duvarı ayakta duruyor." dedi.

- "Her mevsim farklı güzelliğe bürüyor"

Kaya, Sağman Kalesi'nin her mevsim farklı güzelliğe büründüğünü ifade ederek, şunları kaydetti:

"Farklı zamanlarda bu kaleyi görmeye geliyorum. Sonbaharda doğa sarının tonlarına büründüğünde çok daha güzel olur. Kışın ise beyaz örtüyle kaplanarak çok daha farklı bir görünüme kavuşur. Kalenin üzerine ve taşlarına kar yağdığı zaman kartpostallık manzaralar ortaya çıkıyor. Biz fotoğrafçılar da kaleyi gün batımı esnasında ya da geceleri yıldızlarla objektifimize yansıtıyoruz. Kentteki tarihi mekanlara baktığımızda bizleri çok eskilere götürüyor ve gelecek kuşaklara tarihi bir ışık tutuyor."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Tunceli'de yaban keçisi avlayan 3 kişiye 83 bin 331 lira ceza https://gazetebirlik.com/haber/tuncelide-yaban-kecisi-avlayan-3-kisiye-83-bin-331-lira-ceza-6057/

Tunceli'nin Pülümür ilçesindeki Süleyman Uşağı köyünde ölü yaban keçisi bulan vatandaşlar, durumu jandarma ile Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Tunceli Şube Müdürlüğüne bildirdi.

Bölgeye gelen ekipler, yaptıkları inceleme sonrası yaban keçisi avlayan kişilerin yakalanması için çalışma başlattı.

Jandarmanın çalışması sonucu Erzincan'da yakalanan 3 kişiye, Kara Avcılığı Kanunu'na muhalefetten 27 bin 777'şer lira olmak üzere, toplam 83 bin 331 lira ceza uygulandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Tunceli'de yaban keçisi avlayan 3 kişiye 83 bin 331 lira ceza https://gazetebirlik.com/haber/tuncelide-yaban-kecisi-avlayan-3-kisiye-83-bin-331-lira-ceza-2672/

Tunceli'nin Pülümür ilçesindeki Süleyman Uşağı köyünde ölü yaban keçisi bulan vatandaşlar, durumu jandarma ile Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Tunceli Şube Müdürlüğüne bildirdi.

Bölgeye gelen ekipler, yaptıkları inceleme sonrası yaban keçisi avlayan kişilerin yakalanması için çalışma başlattı.

Jandarmanın çalışması sonucu Erzincan'da yakalanan 3 kişiye, Kara Avcılığı Kanunu'na muhalefetten 27 bin 777'şer lira olmak üzere, toplam 83 bin 331 lira ceza uygulandı.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Tunceli'de kar ve tipi nedeniyle 58 köy yolu ulaşıma kapandı https://gazetebirlik.com/haber/tuncelide-kar-ve-tipi-nedeniyle-58-koy-yolu-ulasima-kapandi-1429/

Kentte gece saatlerinde etkili olan kar yağışı, yüksek kesimlerde ve ilçelerde hayatı olumsuz etkiledi.

Kar ve tipi nedeniyle ilçelerden Ovacık'ta 34, Hozat'ta 19, Pülümür'de 5 köy yolu ulaşıma kapandı.

Karla mücadele ekipleri, yolların açılması için çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Tunceli'de teröristlerce kullanıldığı tespit edilen 14 sığınak imha edildi https://gazetebirlik.com/haber/tuncelide-teroristlerce-kullanildigi-tespit-edilen-14-siginak-imha-edildi-6609/

Valilikten yapılan açıklamaya göre, İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, ilçeye bağlı Büyükköy bölgesinde yürütülen operasyon kapsamında 14 sığınak tespit etti.

Ekiplerce imha edilen sığınaklarda yapılan aramalarda, cep telefonuna bağlı 1 el yapımı patlayıcı düzeneği, patlayıcı yapımında kullanılan zaman ayarlı 2 saat, 3 pil bloğu, birer tablet, verici ve sırt çantası, 2 set üstü ocak, örgütsel dokümanlar, tıbbi ve yaşam malzemeleri ele geçirildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Tunceli'de patlayıcı imhasında yaşanan patlamada 4 asker yaralandı https://gazetebirlik.com/haber/tuncelide-patlayici-imhasinda-yasanan-patlamada-4-asker-yaralandi-2130/

Güvenlik kaynaklarından edinilen bilgiye göre, İl Jandarma Komutanlığına bağlı ekiplerin Ovacık ilçesi kırsalında yaptığı arazi arama-tarama faaliyetlerinde, teröristlere ait yaşam malzemesi ele geçirildi.

Yaşam malzemesi arasında bulunan el yapımı patlayıcının güvenlik güçlerince imha edilmesi sırasında meydana gelen patlamada, 4 asker hafif yaralandı.

Yaralı askerler, bölgeye sevk edilen helikopterle Elazığ Fethi Sekin Şehir Hastanesi'ne kaldırıldı.

Valilikten yapılan açıklamada, Yıldırım-4 Munzur Kutu Operasyonu kapsamında İl Jandarma Komutanlığı ekiplerince Tunceli-Ovacık kırsalında gerçekleştirilen operasyonda çok miktarda malzeme ele geçirildiği belirtildi.

Ele geçirilen malzemelerin güvenlik güçlerince imha edilmesi sırasında el yapımı patlayıcının infilak ettiği aktarılan açıklamada, "4 kahraman jandarmamız hayati tehlikesi olmayacak şekilde yaralanmış, yaralı jandarmalarımız alandan helikopterle alınarak hastaneye sevk edilmiştir. Kahramanlarımızın tedavisine başlanılmış olup sağlık durumları iyidir." ifadelerine yer verildi.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Tunceli'de koruma altındaki yaban keçisini avlayan kişiye para cezası kesildi https://gazetebirlik.com/haber/tuncelide-koruma-altindaki-yaban-kecisini-avlayan-kisiye-para-cezasi-kesildi-3452/

Kale bölgesinde ölü yaban keçisi bulan vatandaşlar, durumu jandarma ile Doğa Koruma ve Milli Parklar Tunceli Şube Müdürlüğüne bildirdi.

Bölgeye gelen ekipler, yaptıkları inceleme sonrası yaban keçisini avlayan kişi ya da kişilerin yakalanması için çalışma başlattı.

Jandarma ve emniyet ekiplerinin çalışması sonucu yaban keçisini avladığı tespit edilen kişi hakkında Kara Avcılığı Kanunu'na muhalefetten idari para cezası uygulandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Tunceli'de kar ve tipi nedeniyle 25 köy yolu ulaşıma kapandı https://gazetebirlik.com/haber/tuncelide-kar-ve-tipi-nedeniyle-25-koy-yolu-ulasima-kapandi-2698/

Tunceli'de dün etkili olan kar yağışı, yüksek kesimlerde hayatı olumsuz etkiliyor.

Kar ve tipi nedeniyle kent merkezine bağlı 5 köy ile ilçelerden Hozat'ta 6, Mazgirt'te 3, Nazımiye'de 5, Pülümür'de 1, Pertek'te 5 köy yolu ulaşıma kapandı.

Yolların ulaşıma açılması için İl Özel İdaresi ekiplerince başlatılan çalışmalar devam ediyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Tunceli'de 4,1 büyüklüğünde deprem https://gazetebirlik.com/haber/tuncelide-41-buyuklugunde-deprem-4576/

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, Tunceli'nin Pülümür ilçesinde saat 00.22'de 4,1 büyüklüğünde deprem kaydedildi.

Depremin 10,06 kilometre derinlikte meydana geldiği belirlendi.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Üniversiteye yapılan 200 milyon liralık yatırım Tunceli'nin çehresini değiştirecek https://gazetebirlik.com/haber/universiteye-yapilan-200-milyon-liralik-yatirim-tuncelinin-cehresini-degistirecek-4744/

Kentte 2008 yılında, "Tunceli Üniversitesi" adıyla kurulan ve daha sonra kanun hükmünde kararname ile ismi "Munzur Üniversitesi" olarak değiştirilen kurum, "bilimde öncü, düşüncede özgür" ilkesiyle akademik çalışmalarına devam ediyor.

2020 eğitim-öğretim yılı itibarıyla 4 yıllık sosyal hizmet, beslenme ve diyetetik, acil yardım ve afet yönetimi, halkla ilişkiler ve tanıtım, radyo, televizyon ve sinema, finans ve bankacılık, resim, mimarlık, psikoloji, antrenörlük eğitimi ve rekreasyon bölümleri ve 2 yıllık aşçılık ve su altı teknolojisi programlarının da açıldığı üniversiteye, 2 bin 500 yeni öğrenci kayıt yaptırdı.

Şehre hakim bir noktada yer alan üniversitenin yerleşkesinde yapılan ve hala süren inşaatlar hem bilime katkı sunacak hem şehrin çehresini değiştirip ekonomisine önemli ölçüde katkı sağlayacak.

Rektör Prof. Dr. Ubeyde İpek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Munzur Üniversitesinin bu yıl yapılan 2 bin 500 öğrenci kaydıyla büyük bir atılım gerçekleştirdiğini söyledi.

Üniversitenin sadece öğrenci sayısı ile değil, aynı zamanda AR-GE noktasında da ciddi atılımlarının olduğuna işaret eden İpek, şöyle konuştu:

"En son URAP'ın yaptığı tıp fakültesi olmayan üniversiteler sıralamasında Munzur Üniversitesi 85 üniversite arasında ilk 22'ye girerek büyük bir başarı gösterdi. Yine YÖKAK'ın yaptığı personelin memnuniyeti anketinde de akademik memnuniyet sıralamasında Türkiye'deki üniversiteler arasında altıncı sırayı elde ederek, büyük başarı örneği gösterdi. Bu da burada çalışan akademisyenlerin mutluluğunu gösteren önemli bir gösterge olarak karşımıza çıktı."

İpek, Munzur Üniversitesine başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere devletin ciddi desteği olduğunu belirterek "Tunceli'ye ve Munzur Üniversitesine ciddi katkılar var. Katkıların en önemli örneğini de kampüsün içinde görebiliyorsunuz. Yaklaşık 90 bin metrekare ve 200 milyon liraya yakın bir bütçeyle üniversitedeki yatırımlar birkaç aya kadar tamamlanmış olacak." diye konuştu.

Üniversite yerleşkesi şantiye gibi

Kampüs içindeki inşaat çalışmalarının devam ettiğini aktaran İpek, "Bu yatırımlar içerisinde kütüphane binası, termal otel, akademik birimler ve benzeri birçok donatılar olacak. Önümüzdeki yaz ayına kadar Türkiye'nin en güzel kampüslerinden birisini Tunceli'ye kazandırmış olacağız." değerlendirmesinde bulundu. 

İnşaat Mühendisliği Mekanik Ana Bilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Alper Polat da Munzur Üniversitesinin Tunceli için önemli bir getirisi olduğunu belirtti.

Munzur Üniversitesinin kente ciddi anlamda bir katma değer sağladığını ve kentin dinamiklerini etkilediğini aktaran Polat, "Bu inşaatlar kapsamında özellikle 2. etap dediğimiz kapsamda edebiyat fakültesi, iktisat ve idari bilimler fakültesi, sağlık yüksekokulu, güzel sanatlar fakültesi, kongre ve kültür merkezi yapılıyor. Bunun yanı sıra yaklaşık 6 bin metrekarelik kapalı alana sahip kütüphane binası ve yine misafirhane binası inşaatı sürüyor. Burası Tunceli halkına, öğrencilere, akademik ve idari personele bu noktada hizmet verecek." ifadelerini kullandı.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kayıp Doku'yu arayan ekipler Uzunçayır Barajı'na 21 günde 190 kez daldı https://gazetebirlik.com/haber/kayip-dokuyu-arayan-ekipler-uzuncayir-barajina-21-gunde-190-kez-daldi-2224/

Munzur Üniversitesi Çocuk Gelişimi Bölümü 2. sınıf öğrencisi olan 21 yaşındaki Gülistan Doku'nun bulunması için Tunceli Valiliğinin talimatıyla başlatılan arama çalışmaları sürüyor.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığınca (AFAD) koordine edilen arama faaliyetlerinde 12 kişilik ekip, olumsuz hava koşullarına rağmen baraj gölü ve kıyıya yakın alanlarda arama çalışmalarını sürdürüyor.

Botlar ile baraj gölüne açılan ekipler, Doku'nun bulunması için aramalarda 3 su altı robotu ve bir taramalı sonar cihazı kullanıyor.

Özelikle Sarı Saltuk Viyadüğü civarında aramalarını yoğunlaştıran ekiplerin, Doku'yu bulmak için 15 Ekim'den bu yana baraj gölünde 190 defa dalış gerçekleştirdiği öğrenildi.

Kayıp genç kızın ablası Aygül Doku'nun da takip ettiği arama çalışmalarında henüz bir sonuç alınamadı.

Olay

Tunceli'de üniversitede okuyan kızları Gülistan Doku'dan 5 Ocak'ta haber alamayan ailesi, memleketleri Diyarbakır'dan gelerek 6 Ocak'ta emniyete kayıp başvurusunda bulunmuştu.

Genç kızın arkadaşlarıyla görüşen ve cep telefonu sinyallerini izleyen ekipler çalışma başlatmıştı. Baraj gölünde arama yapan ekiplerce, 187 gün su altı ve üstünde sürdürülen çalışmalardan sonuç alınamamıştı.

Ailenin, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile görüşmesinin ardından Uzunçayır Baraj Gölü'nün kısmen boşaltılması kararı verilerek, su altı arama çalışmalarına 6 Ağustos'ta 17 ekiple yeniden başlanmış ve 13 gün süren yoğun çalışmalardan sonuç alınamaması üzerine aramalara 18 Ağustos'ta son verilmişti.

Gülistan Doku'yu arama çalışmaları, 15 Ekim'de yeniden başlatılmıştı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ovacık'ta sonbahar renkleri görsel şölen sunuyor https://gazetebirlik.com/haber/ovacikta-sonbahar-renkleri-gorsel-solen-sunuyor-9876/

Doğal güzellikleri, yaban hayatı varlığı, zengin florası ve endemik türleriyle öne çıkan Munzur Dağları arasındaki 1500 rakımlı Ovacık'ta, sonbahar renkleri görsel şölen sunuyor.

Munzur Vadisi Milli Parkı, Munzur Gözeleri, Mercan Vadisi, Kırkmerdiven Şelaleleri ve Harami Deresi'nin bulunduğu ilçede, kasım ayının gelmesiyle sonbahar iyice kendini hissettiriyor.

Tatil günlerinde günübirlik gezilerle ilçeyi ziyaret eden doğa tutkunları, rengarenk olan Munzur Vadisi ve Ovacık-Hozat kara yolu mevkisinde bulunan Karaoğlan ormanlarında doyasıya vakit geçiriyor.

İlçedeki dağ köylerinde yaşayan vatandaşların da yaklaşan çetin kış mevsimi öncesi hazırlıkları sürüyor. Kışlık yakacak için ormana giden köylüler, topladıkları kuru meşe ve kavak ağaçlarını at ya da katırlara yükleyerek evlerine getiriyor.

Geçimlerini hayvancılıkla sağlayan besiciler de sonbahar nedeniyle otlakların azaldığı meralarda şu sıralar zorlu bir mesai yapıyor.

Günün erken saatlerinde uyanan besiciler, sahip oldukları keçi, koyun ve ineklerin karınlarını doyurmak için zengin otlaklara doğru uzun ve yorucu bir yolculuk gerçekleştiriyor.

Yörede kışın habercisi olarak bilinen ve 500 ile 3 bin rakım arasındaki çayırlık, orman açıklıkları ile yamaçlarda yetişen beyaz ya da mor vargit çiçekleri de görenleri cezbediyor.

Konaklar köyünde yaşayan Fatma Derman, sonbahar mevsimini çok sevdiğini söyledi.

Köyde inek beslediğini belirten Derman, "Sabah kalkıyorum, inekleri ahırdan çıkarıp tarlalarda otlatmaya götürüyorum. Her yer rengarenk. Kışın yaklaşmasıyla bizim işlerimiz de zorlaştı. Hayvanlara kışın yedirmek üzere samanlıklara ot, yonca ve saman doldurmaya başladık." dedi.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Tunceli'de köylülerin zorlu ceviz hasadı başladı https://gazetebirlik.com/haber/tuncelide-koylulerin-zorlu-ceviz-hasadi-basladi-6991/

Tunceli'de 2 bin rakımlı dağ köylerindeki dere kenarları ve tarlalarda yetişen cevizler, yöre halkı tarafından hasat edilmeye başlandı.

Tarım ve hayvancılığın temel geçim kaynağı olduğu Tunceli'de, son yıllarda devletin destek ve teşvikleri ile ceviz yetiştiriciliği de yaygınlaştı.

Ovacık, Pülümür, Çemişgezek, Hozat ve Pertek ilçelerine bağlı dağ köylerinde karga, sincap ve bazı yaban hayvanlarının, beslenirken toprağa bıraktığı tohumlarla kendiliğinden yetişen ya da köylülerce tarlada yetiştirilen cevizler, her yıl ekim ayında dalından koparılıyor.

Evdeki işlerinden arta kalan zamanlarını ceviz toplamaya ayıran köylüler, yaklaşık 10-15 metre yüksekliğe sahip ceviz ağaçlarına tırmanmak için tahta merdivenler ve ipler kullanıyor.

Köylüler, ellerindeki uzun sırıklarla dallara vurarak, toprağa ve yaprakların arasına düşen cevizleri kovalara dolduruyor.

Gruplar halinde ve yardımlaşarak çalışan köylüler, cevizleri yeşil kabuğundan ayırarak evlerin toprak damlarında kuruması içi seriyor.

Güneşin karşısında yaklaşık bir hafta bekletilerek nemi alınan cevizler, paketlenerek çevre il ya da ilçelerde, toptan ya da perakende satışa sunuluyor.

Kabuğunun ince ve doluluk oranının fazla olması sebebiyle kilosu 35 liradan alıcı bulan Tunceli cevizi, yörede yapılan geleneksel tatlılara da ayrı bir lezzet katıyor.

Köylüler, kış uykusuna yatmadan önce yağ depolamak için yiyecek arayan boz ayıların cevizlere zarar vermemesi için de geceleri nöbet tutuyor.

"Bir teneke ceviz 250 liraya satılıyor"
Pülümür ilçesine bağlı Çobanyıldızı köyünde yaşayan Nuri Yıldız, yaptığı açıklamada, ceviz yetiştiriciliğinin zahmetli bir iş olduğunu söyledi.

Sonbaharla cevizlerin hasat döneminin geldiğini belirten Yıldız, ekmek kapısı olan cevizlerin, babası ve dedesi zamanında ekildiğini dile getirdi.

Yıldız, ceviz hasadı sırasında çeşitli zorluklar yaşadığını ifade ederek, şunları kaydetti:

"Yaklaşık 10 metre yüksekliğe sahip ceviz ağacının en uç noktasına tırmanıyorum. Emniyet kemeri olarak ip kullanıyorum. İpi ağacın dallarına bağlayarak cevizleri yere düşürmeye çalışıyorum. Şu sıralar cevizler yetiştiği için ayılar da çok geliyor. Cevizlere tırmanıp zarar vermesinler diye ağaçların gövdelerini çatı saçları ile çevirdik. Buna rağmen ayılar cevizlere zarar veriyor. Cevize talep yoğun oluyor ve tenekesi 200 lira civarında satılıyor." 

Köylülerden Aslı Han da bölgede yetiştirilen cevizlerin damaklarda ayrı bir lezzet bıraktığını belirtti.

Ekim aylarında ceviz hasadının yapıldığını anlatan Han, şöyle konuştu:

"Cevizin üzerindeki o yeşil kabuk çatlamaya başladığı zaman herkes toplanıyor. Bir ya da iki kişi elinde uzun bir sırıkla ağaca çıkma görevini üstleniyor. Ağaçlara çıkan kişiler cevizi döküyor, aşağıdakiler de toplayıp çuval ve kovalara dolduruyor. Cevizler sonra satılıyor. Bazen kadınlar toplanıp bu cevizleri kullanarak baklava ve çeşitli tatlılar yapıyor."

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Tuncelili karateci Nil'in yüreği minik ama hedefleri büyük https://gazetebirlik.com/haber/tuncelili-karateci-nilin-yuregi-minik-ama-hedefleri-buyuk-7211/

Tunceli'deki Diyap Ağa İlkokulu 2. sınıf öğrencisi Nil Gezer, annesi Semra Can Gezer'in çocukluk hayallerinden biri olan karateye iki yıl önce ilgi duyarak başladı.

Dersim Akademi Spor Kulübü bünyesinde görevli karate antrenörleri İlknur Çavdar Çiğdem ve Celal Cüvelek'ten eğitim alan minik sporcu, azmi, öz güveni ve disipliniyle kısa sürede dikkatleri üzerine çekti.

Nil Gezer, Ali Baba Mahallesi'ndeki karate salonunda kendinden yaşça büyük sporcularla antrenmanlar yapıyor.

1. International Amsterdam e-Karate Kupası'nda şampiyon oldu
Küçük yaşına rağmen hedeflerini büyük tutan Gezer'in, Hollanda Karate Federasyonu tarafından internet üzerinden düzenlenen 1. International Amsterdam e-Karate Kupası'nda kumitede 8 yaş altında birinci oldu.

Minik sporcu Nil Gezer, yaptığı açıklamada, karateyle annesinin isteği üzerine tanıştığını söyledi.

Ağabeyi ile geldiği karate kursundan büyük keyif aldığını ifade eden Gezer, "Karateye ilk başladığımda değişik geldi ve sonradan alıştım. Buradaki arkadaşlarımla aram çok iyi. Onlarla maç yapıyoruz. Karatedeki hareketlere çalışıyoruz. Çubuklarda uygulama yapıyoruz. Lapalarla teknik çalışıyoruz. İlerde milli sporcu olup, başarılar elde etmek istiyorum." diye konuştu.

"Hayalimi çocuklarım için gerçekleştirmek istedim"
Anne Semra Can Gezer ise kızı gibi kendisinin de çocukluk yıllarında karateye ilgi duyduğunu anlattı.

Karateci olmanın en büyük hayallerinden biri olduğunu aktaran Gezer, şunları kaydetti:

"Bulunduğum yer hem ilçe hem de karate okulu bulunmadığı için hayalimi gerçekleştiremedim. Ben de bu hayalimi çocuklarım için gerçekleştirmek istedim. Oğlum ve kızımı karateye yönlendirdim. Nil, karateye başladığında 5 yaşındaydı. Küçüktü ama hep hevesli ve istekliydi."

Annesi olarak kızıyla gurur duyduğunu dile getiren Gezer, "Onun bu azmini görünce çok mutlu oluyorum. Benim istediğim bir şeyi kızım başarıyor ve isteyerek yapıyor. Ben kızımı bu şekilde gördükçe hayalimi gerçekleştirmiş kadar mutlu oluyorum." şeklinde konuştu.

"Nil çok yönlü bir çocuk"
Antrenör İlknur Çavdar Çiğdem de kentteki çocukların spora çok yatkın olduğunu ve ailelerin bu konuda çocuklara büyük destek verdiğini belirtti.

Minik sporcu Gezer'in kentteki özel sporculardan biri olduğunu aktaran Çiğdem, "Çok yönlü bir çocuk. Hem bilişsel anlamda zeki hem de fiziksel olarak da çok yetenekli. Gelecekte gerçekten de çok güzel başarılar elde edebilecek çocuklardan biri. Amsterdam'da on-line karate şampiyonası düzenlediler. Biz de bu turnuvaya 8 sporcu olarak katıldık. Nil, kendi kategorisinde şampiyonluğu elde etti." ifadelerini kullandı.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Tunceli Valiliği, 81 ildeki 81 okula organik bal gönderdi https://gazetebirlik.com/haber/tunceli-valiligi-81-ildeki-81-okula-organik-bal-gonderdi-3661/

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'un "ilk teneffüs" tweetinin ardından "81 ilden 81 okula Tunceli balı" sözü veren Vali Mehmet Ali Özkan, kentte üretilen organik balın öğrencilere ulaştırılması için çalışma başlattı.

Bu kapsamda Valilik tarafından, Türkiye'nin dört bir yanında 12 Ekim'de yüz yüze eğitime başlayacak ilkokul, 8 ve 12. sınıf öğrencileri ile öğretmenler için hazırlanan süzme ballar, okullara ulaştırılmak üzere kargoya verildi.

Paketlerde ayrıca Vali Özkan'ın, "Kıymetli öğrencilerimiz, dünyayı saran salgın nedeniyle yeni eğitim-öğretim dönemine bir kısmınız uzaktan, bir kısmınız yüz yüze başladınız. Biliyorum ki hem okullarınızı hem de öğretmenlerinizi çok özlediniz. Sizler bizim için çok kıymetlisiniz. Yeni eğitim-öğretim yılında sizlere sağlık ve başarılar diliyorum. Ruhunuzun gücünü temsil eden o güzel gözleriniz her daim gülsün." mesajı da yer aldı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Tunceli Ovacık kırsalında 2 terörist etkisiz hale getirildi https://gazetebirlik.com/haber/tunceli-ovacik-kirsalinda-2-terorist-etkisiz-hale-getirildi-9133/

İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, İl Jandarma Komutanlığı tarafından Yıldırım-4 Operasyonu kapsamında Tunceli-Ovacık kırsalında hava destekli operasyon gerçekleştirildiği belirtildi.

Operasyonda 2 teröristin silahlarıyla birlikte etkisiz hale getirildiği ifade edilen açıklamada, bölgede operasyonun devam ettiği kaydedildi.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Tunceli'nin Hozat ilçesinde şiddetli sağanak taşkına neden oldu https://gazetebirlik.com/haber/tuncelinin-hozat-ilcesinde-siddetli-saganak-taskina-neden-oldu-4179/

İlçede gece etkili olan şiddetli sağanak taşkına yol açtı. İçme suyu depoları ile altyapının da zarar gördüğü ilçede, dere kenarındaki bazı evleri su bastı.

Hozat Belediyesinden yapılan açıklamada, şiddetli yağışın ardından meydana gelen selin büyük hasara neden olduğu belirtildi.

Ekiplerin sağanak nedeniyle yaşanan aksaklıkları gidermeye çalıştığı aktarılan açıklamada, "Kanalizasyonlarımız, taşkın önleme duvarları, köprüler, menfezler ve yollarımız büyük hasar gördü. Tüm ekiplerimizle başlatmış olduğumuz temizlik çalışmaları devam ediyor. Yıkılan taşkın önleme duvarlarımız, köprülerimiz ve yeni asfaltını yaptığımız yollarımızın onarım için ise Valilik, DSİ ve Karayolları yetkililerine gerekli başvurularda bulunup yardım talep edeceğiz. Tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz." değerlendirmesinde bulunuldu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Tunceli'de teröristlere ait 12 sığınak imha edildi https://gazetebirlik.com/haber/tuncelide-teroristlere-ait-12-siginak-imha-edildi-3141/

Valilikten yapılan açıklamaya göre, İl Jandarma Komutanlığı ekiplerince kent kırsalında operasyon düzenlendi.

Operasyonda, terör örgütüne ait 12 sığınak imha edildi.

Sığınaklarda, 1 tabanca, 2 telsiz, 1 pil bloğu, 1 gece görüş dürbünü, 1 gündüz görüş dürbünü, 4 terörist kıyafeti, 1 akü, 2 büyük tüp, 3 sırt çantası, 1 şemsiye, 3 çift mekap ayakkabı ve çok miktarda yaşam malzemesi ele geçirildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
'Asfaltın küçük kayakçıları' kışın pistlerde yarışmaya hazırlanıyor https://gazetebirlik.com/haber/asfaltin-kucuk-kayakcilari-kisin-pistlerde-yarismaya-hazirlaniyor-4651/

Son yıllarda devlet yatırımlarıyla turizm ve spor şehrine dönüşen Tunceli'de, her geçen gün çocukların kayak branşlarına ilgisi artıyor. 

Gençlik ve Spor Bakanlığınca 2015 yılında, Ovacık ilçesinde yaptırılan kayak merkezi sayesinde alp ve kuzey disiplini dalında yeteneklerini keşfeden yöre çocukları, şimdilerde kış sezonu öncesi kondisyon kazanmak için asfalt yollarda antrenman yapıyor.

Antrenör Elif Aşkın gözetiminde çalışan 10-16 yaşlarındaki 12 kayak sporcusu, günün belirli saatlerinde kent merkezindeki Mameki Parkı'nda bir araya gelerek çalışma gerçekleştiriyor. 

Milli sporcu olmayı hedefliyorlar
Parktaki asfalt yollarda sıcak havaya aldırış etmeden yaklaşık bir saat boyunca tekerlekli kayak ile teknik ve taktik antrenman yapan çocuklar, 40 dakika boyunca da denge, imitasyon ve kuvvet çalışıyor.

Bu sayede hem kendilerini geliştiren hem de azimleriyle yarışmalara hazırlanan çocuklar, ilerleyen yıllarda milli sporcu olmayı ve Türkiye'yi uluslararası yarışmalarda başarıyla temsil etmeyi amaçlıyor.

Gençlik ve Spor İl Müdürü Abdulselam Er, yaptığı açıklamada, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının kentteki çocukların sportif faaliyetlerini durağan hale getirdiğini söyledi.

Tüm olumsuzluklara rağmen çocukların antrenörler gözetiminde tedbiri elden bırakmadan spor yapmaya devam ettiğini ifade eden Er, şöyle konuştu:

"Gençlik ve Spor Bakanlığımıza teşekkür borçluyuz. 2015 yılında ilimizin Ovacık ilçesine çok güzel bir kayak tesisi ve kayak oteli kuruldu. Tesisimizden ve kayak otelimizden önce kayak branşlarında hemen hemen hiç sporcumuz yoktu. O zamandan itibaren gençlerimiz antrenörlerimizin eşliğinde ciddi anlamda kayak sporuna yönelmeye başladı. Kayak branşlarında milli sporcularımız yetişti ve bu sporcularımız yarışmalarda Türkiye'yi temsil etmeye başladı."

Er, Tunceli gençliğinin sportif anlamda çok başarılı ve kabiliyetli olduğuna işaret ederek, "Yeter ki çocuklarımızın ve gençlerimizin önlerini açalım. Tunceli gençliği çok rahat bir şekilde uluslararası yarışlarda Türkiye'yi temsil eder. Tunceli'yi sporla ve güzelliklerle tanıtmak istiyoruz." ifadelerini kullandı.

Elif Aşkın: "Öğrencilerim çok güzel başarılar gösteriyor"
Kayak antrenörü Elif Aşkın ise kayağın sadece kışın yapılan bir spor olmadığını, yazın da tekerlekli kayak şeklinde yapılabildiğini anlattı.

Sporcularını yazın çalıştırarak kışın yapılacak olan yarışmalara hazırladığını aktaran Aşkın, şunları kaydetti:

"Biz sporcularımızı yazın kondisyon, imitasyon ve fiziksel olarak en iyi şekilde müsabakalara hazırlamak amacıyla yazın asfaltta tekerlekli kayak üzerinden çalışmalarımızı yapıyoruz. Tekerlekli kayak, kayaklı koşu dünyanın en zor sporlarından biri. Bu yüzden kışın müsabakalarımızı en iyi şekilde yapabilmemiz için yazın da devamlılığı sağlamamız gerekiyor. Çok güzel sürede öğrencilerim çok güzel başarılar gösteriyor. Onları bu şekilde gördükçe çok mutlu oluyorum. Hepsinin ilerde birer milli sporcu olacağına eminim."

Kayakçılardan Ezel Soylu da yaklaşık iki aydır tekerlekli kayak yaptığını ve milli sporcu olmayı hedeflediğini belirtti.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Tunceli'de çobanın taş aletler bulduğu yerde 'taş devri' kalıntılarına ulaşıldı https://gazetebirlik.com/haber/tuncelide-cobanin-tas-aletler-buldugu-yerde-tas-devri-kalintilarina-ulasildi-1813/

Düzce Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Yasemin Yılmaz başkanlığında, kent merkezi ve ilçelerinde 2015 yılında başlatılan yüzey araştırmalarında yeni bulgulara rastlandı.

İlçeye bağlı Akyayık köyünde çoban 16 yaşındaki Umut Can Öner'in bir alanda taş aletler olduğunu yüzey araştırması ekibine göstermesiyle bu alandaki çalışmalar yoğunlaştırıldı.

Kültür ve Turizm Bakanlığının izniyle Tunceli Valiliği, İl Kültür Turizm Müdürlüğü ve Tunceli Müze Müdürlüğü desteği ile bakanlık temsilcisi Arkeolog Özgür Şahin koordinesinde yürütülen çalışmalarda, Anadolu'nun kuzeydoğusundaki en eski insan izlerine ait kalıntılara ulaşıldı.

Ekipler, yaklaşık 4 günlük çalışma ile Orta-Üst Paleolitik ve Epipaleolitik döneme ait kalıntıları, büyük bir titizlikle gün yüzüne çıkarttı.

"Farklı ilçelerde bütün kültürel dönemleri tespit ettik"
Yontma taş dönemine ait olduğu değerlendirilen kalıntıları Tunceli Müzesinde gazetecilere sergileyen akademisyen Yasemin Yılmaz, burada yaptığı açıklamada, kentte 5 yıldır arkeolojik yüzey araştırmaları yaptıklarını hatırlattı.

Yapılan çalışmalarla bütün arkeolojik dönemlerin Tunceli'de kesintisiz olarak varlığının ortaya çıktığını ifade eden Yılmaz, "Alt paleolitik dediğimiz insanların konar-göçer, yaşadıkları ağırlıklı olarak onlardan geriye taş aletlerin kaldığı kültürlerden günümüze kadar farklı ilçelerde bütün kültürel dönemleri tespit ettik. Bu bizim açımızdan Tunceli'nin arkeolojik olarak ne kadar zengin olduğunu gösteriyor." dedi.

Yılmaz, amaçlarının yeni arkeolojik alanlar tespit etmek olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

"Bu yılki çalışmalarımızda ise Pülümür, Ovacık ve Çemişgezek'e odaklandık. Ovacık'ta cuma gününden itibaren çalışmaya başladık ve 4 gün bu çalışmalar sürdü. Ovacık'taki çalışmalarımızda epipaleolitik olarak adlandırdığımız ilk yerleşik toplumlardan hemen önceki dönemi tespit ettik. Bu dönem bizim önceki çalışmalarımızda bulamadığımız bir dönemdi. Epipaleolitik dönem dediğimizde daha çok küçük aletlerle kompozit aletlerin çıktığı bir dönem olarak biliniyor. Yine konar-göçer bir yaşam biçimi var ve onlardan geriye genelde küçük taş aletler kalıyor."

"Anadolu arkeolojisinde de kuzeydoğu tarafında bu dönemle ilgili hiç kalıntı yoktu"
Yılmaz, Ovacık'ta bulunan kalıntıların detaylı bir şekilde araştırılıp, inceleneceğini dile getirdi.

Yapılan keşifin önemine değinen Yılmaz, sözlerini şöyle tamamladı:

"Göreli kronoloji dediğimiz farklı yerlerde mutlak tarihlerle desteklenen taş aletlerle karşılaştırıp bu buluntuların dönemini daha net söyleyebiliriz. Bulguları ilk bakışta Kılıç Gökten'in özellikle Elazığ bölgesinde yaptığı çalışmalarla biraz karşılaştırdık. Orta ve üst paleolitik dediğimiz döneme tarihlenen kalıntılarımız var. Pertek bölgesinde alt-orta paleolitik dönem kalıntıları vardı, üst paleolitik eksikti. Bunu Ovacık'taki buluntularla tamamlamış olduk. Aynı zamanda epipaleolitik kalıntıları eksikti. Onu da yine Ovacık'ta yan yana iki düz alanda bulduk. Bizim açımızdan çok yeni bir keşif. Anadolu arkeolojisinde de kuzeydoğu tarafında bu dönemle ilgili hiç kalıntı yoktu."

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Munzur Vadisi'nde kaybolan iki kardeşi arama çalışmaları sürüyor https://gazetebirlik.com/haber/munzur-vadisinde-kaybolan-iki-kardesi-arama-calismalari-suruyor-4518/

Tunceli Valiliğinden yapılan açıklamada, Mehmet ve Bozkurt Aydemir kardeşlerin, 13 Eylül'de Munzur Vadisi'nde dağ sarımsağı aramaya çıktığı ve bir daha kendilerinden haber alınamadığı belirtildi.

İki kardeşin bulunması için tüm ekiplerin seferber edildiği aktarılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Jandarma, AFAD ve gönüllüleri, dağcı ekipleri, Elazığ Su Altı Arama ekipleri, civar köylerde bulunan vatandaşlarımızın katılımıyla, İHA, drone, helikopter, su üstü botları ve devletimizin tüm imkanlarıyla aramalar aralıksız olarak sürmektedir."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Hayır yemeği veren kişinin Kovid-19 testi pozitif çıkınca köy karantinaya alındı https://gazetebirlik.com/haber/hayir-yemegi-veren-kisinin-kovid-19-testi-pozitif-cikinca-koy-karantinaya-alindi-3788/

Tunceli'nin Pertek ilçesinde bir köy, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) testi pozitif çıkan bir kişinin komşularına hayır yemeği vermesi dolayısıyla karantinaya alındı.

Valilikten yapılan açıklamada, Pertek ilçesinde bir köyde Kovid-19 testi pozitif çıkan bir vatandaşın hayır yemeği verdiği belirtildi.

Vatandaşın Hıfzıssıhha kararına rağmen hayır yemeği verdiği belirtilen açıklamada, "Hayır yemeği düzenleyen ve yemeğe katılan 10 kişiye 1593 Sayılı Hıfzıssıhha Kanunu'nun 282. maddesine istinaden kişi başı 3 bin 150 lira olmak üzere toplam 31 bin 500 lira idari para cezası uygulanmıştır. Ayrıca yemeği düzenleyen kişi hakkında karantina kurallarına uymama suçunu düzenleyen TCK'nın 195. maddesi gereğince adli işlem başlatılmıştır."

Köyün karantinaya alındığı belirtilen açıklamada, köy muhtarı hakkında da Pertek Kaymakamlığınca yasal işlem başlatıldığı kaydedildi.

Hayır yemeği veren kişinin, durumundan şüphelenerek Kovid-19 testi yaptırdığı ancak test sonucu çıkmadan komşularına hayır yemeği verdiği öğrenildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Konaklar köyünün sevimli misafirleri: 'Kara kaplumbağaları' https://gazetebirlik.com/haber/konaklar-koyunun-sevimli-misafirleri-kara-kaplumbagalari-4404/

Tunceli'nin Ovacık ilçesinde, doğada yiyecek bulmakta güçlük çeken kara kaplumbağaları, sebze ve meyve çeşitliliği ile su kaynaklarının bol olduğu Konaklar köyünü mesken tuttu.

Munzur Vadisi Milli Parkı, Munzur Gözeleri, Mercan Vadisi, Kepır Yaylası, Katır Gölleri ve Harami Deresi'nin bulunduğu 1500 rakımlı Ovacık ilçesi, doğal güzelliklerinin yanı sıra yaban hayatı varlığıyla da dikkati çekiyor.

Bakir doğasıyla göz kamaştıran ilçede, boz ayı, yaban keçisi, vaşak, porsuk, sansar, kızıl şahin, tilki, yaban domuzu, kara kaplumbağası ve gelincik gibi türlere doğal ortamında sıklıkla rastlanılıyor.

 Dağlık ve ormanlık alanda yaşamlarını sürdüren bu canlılar, bazı zamanlarda yiyecek bulamadıkları için besin kaynaklarının daha fazla olduğu yerleşim yerlerine kadar inerek karınlarını doyurmaya çalışıyor.

İlçede kurak ve sıcak geçen mevsim şartlarından olumsuz etkilenen, bilimsel adı "testudinidae" olan kara kaplumbağaları da meşe ormanlarıyla kaplı alanlarda yiyecek bulamadıkları için 15 haneli Konaklar köyünde yaşamlarını sürdürmeye başladı.

İlçeye 1 kilometre uzaklıkta bulunan köyde sıkça görülen ve sayıları her geçen gün artan kaplumbağalar, günün ilk ışıklarıyla geceyi geçirdikleri yuvalarından dışarı çıkıp beslenmek için mahalle ve sokaklarda geziyor.

Kaplumbağalara köylülerden şefkat eli

Köydeki bahçelerde yetiştirilen domates, fasulye, salatalık, karpuz, elma ve erik gibi ürünleri yiyerek karınlarını doyuran kaplumbağalar, kabuklarındaki çizgili desenler ve ağır hareketleriyle köy sakinlerinin de yakından ilgisini çekiyor.

 Evlerinin bazı noktalarına kaplumbağalar için su bırakan köylüler, bu sayede hayvanların hem su ihtiyacını gideriyor hem de sıcaktan etkilenip telef olmalarını önlemeye çalışıyor.

Sevimli halleriyle köye ayrı bir renk katan kaplumbağaların, zaman zaman kedilerle karşılaşması da renkli görüntüler oluşturuyor.

Köy sakinlerinden Ekin Can Boz,Ovacık'ın yaban hayatı zenginliği açısından önemli bir yer olduğunu söyledi.

Yaban hayvanlarının beslenmek için sıklıkla yerleşim yerlerine indiğini belirten Boz, bölgede yaşamlarını sürdüren yaban keçisi, boz ayı, kızıl şahin, su samuru, kurt ve tilki gibi canlılarla sıkça karşılaştığını dile getirdi.

Kaplumbağalar kedilerin maskotu oldu

İlçede ağustos ve eylül ayları arasında artan hava sıcaklığının yaban hayvanlarını olumsuz etkilediğini ifade eden Boz, şöyle konuştu:

"Yaşadığım Konaklar köyü, ilçe merkezine yaklaşık 1 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Son zamanlarda köyde sıklıkla kara kaplumbağalarını görmeye başladık. Hayvanlar mevsime bağlı olarak doğal ortamında yiyecek bulmakta zorlandığı için köyde yaşamlarını sürdürüyor."

 Köydeki kaplumbağa sayısının giderek arttığına dikkati çeken Boz, "Kedilerin kaplumbağalarla oyunlar oynadığına da şahit oldum. Biz de kaplumbağaları sahipsiz bırakmıyoruz. Yeri geliyor besliyoruz ya da onlar için evimizin önüne bir kap su koyuyoruz. Her ne kadar kaplumbağalar bahçemizde yetişen karpuz, fasulye, domates, erik ve elma gibi ürünlere zarar veriyor olsa da onlar da tabiatın bir parçası ve yaşama hakları var." dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Tunceli'de kaybolan Gülistan Doku'yu su altında arama çalışmaları sona erdi https://gazetebirlik.com/haber/tuncelide-kaybolan-gulistan-dokuyu-su-altinda-arama-calismalari-sona-erdi-6153/

Tunceli'de 5 Ocak'ta kaybolan üniversite öğrencisi Gülistan Doku'nun 226 gündür sürdürülen aramalara rağmen bulunamadığı belirtilerek, genç kızı su altı arama robotu, sonar ve kurbağa adam personelinin dalışlarıyla yapılan arama çalışmalarının bugün itibariyle sona erdirildiği bildirildi.

Valilikten yapılan açıklamada, Munzur Üniversitesi öğrencisi Gülistan Doku'yu arama faaliyetlerinin, 5 Ocak 2020 tarihinden itibaren son görüldüğü yer olan ve Dinar Köprüsü olarak da bilinen Sarı Saltuk Viyadüğü ile Uzunçayır Barajı'nda yapıldığı hatırlatıldı.

Arama çalışmalarının arazide ve su içinde kara, deniz ve hava araçları kullanılarak gerçekleştirildiği aktarılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"180 gün devam eden su altı arama çalışmalarından netice alınamaması nedeniyle 6 Temmuz 2020 tarihinde su altı arama çalışmaları sonlandırılmış̧, yüzey ve kıyı taramasına kesintisiz devam edilmiştir. Gülistan Doku'nun ailesinin talebi üzerine, Sarı Saltuk Viyadüğü köprü ayağının taban kodunda araması yapılabilmesi için suyun minimum seviyeye kadar indirilerek Uzunçayır Barajı'nın tahliye edilmesi gündeme gelmiştir. 6 Ağustos 2020 tarihinden itibaren gerçekleştirilen tahliye çalışmaları sonucunda baraj suyu teknik olarak mümkün olan minimum seviyeye düşürülmüştür. Bu suretle AFAD Başkanlığı koordinasyonunda, Jandarma Genel Komutanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ve AFAD İl Müdürlüklerinden oluşan 68 su altı ve su üstü personeli, 3 row (sualtı arama robotu), 1 sonar cihazı, 11 bot ile su üstü ve su altı arama çalışması yapılmış, 39 Tunceli özel haraket polisi, 20 AFAD gönüllüsü ile kıyı şeridi ve arazi taraması gerçekleştirilmiştir."

Açıklamada, Uzunçayır Baraj Gölü'nde kısmen tahliye işlemi sonrası 13 gün aralıksız devam eden çalışmalarda arama sahasının 15 sektöre bölündüğü ve 4 kilometre mesafede yaklaşık 1320 dönüm büyüklüğündeki alanda su altı ve su üstü arama çalışmasının titizlikle yürütüldüğü belirtilerek, "Su altı arama robotu, sonar ve kurbağa adam personelinin dalış marifeti ile yapılan çalışmalar 18 Ağustos 2020 tarihinde sonlandırılmıştır." bilgisi paylaşıldı.

Bu tür aramalar 7 gün yapılırken 226 gün boyunca sürdürüldü

Doku'nun bulunması için bugüne kadar yapılan çalışmalar hakkında da bilgi verilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Bugüne kadar yapılan çalışmalar AFAD Başkanlığı, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Ankara, Denizli, Diyarbakır, İstanbul, İzmir, Konya, Malatya, Manisa ve Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyeleri, Sivil Toplum Kuruluşları, üniversiteler ve AFAD gönüllülerinden oluşan toplam 542 personel, 88 araç, 38 bot, 10 row, 6 drone, 4 sonar, 3 arama köpeği ile devletimizin tüm imkanları seferber edilerek gerçekleştirilmiş olup arama çalışmaları sonucu Doku'ya ulaşılamamıştır. Bu tür aramalar su altında dünyadaki örneklerinde 7 gün yapılmakta, olağanüstü durumlarda bu süre 15 güne kadar uzatılabilmektedir. Hal böyleyken baraj gölü üzerindeki arama faaliyetleri 226 gün boyunca sürdürülmüştür. Doku'yu arama çalışmalarında tüm imkan ve kabiliyetler kullanılmış, her gün bulma umuduyla 226 gündür sürdürdüğümüz çalışmalardan maalesef bir sonuç alınamamıştır."

Bakanlığın görevlendirdiği özel ekip Tunceli'de 3 ay olayı soruşturdu

Doku'nun sadece su altı ya da su üstünde aranmadığına işaret edilerek, "Günümüze kadar MOBESE kamera görüntüleri, özel kurum ve kişilere ait güvenlik kamerası görüntüleri titizlikle incelenmiştir. Sarı Saltuk Viyadüğü'nü kullanan iki araç içi kamerası görüntüleri olmak üzere toplam 85 kameradan 900 saat detaylı kamera izleme çalışması yapılmıştır. 2 müşteki, 1 şüpheli ve 222 bilgi sahibi olmak üzere toplam 225 şahsın ifadesi alınmış olup ayrıca Sarı Saltuk Viyadüğü'nden farklı saatlerde geçen 230 araç sürücüsü ile görüşülmüştür." açıklamasında bulunuldu.

İçişleri Bakanlığınca görevlendirilen özel ekibin Tunceli'de Gülistan Doku'nun kaybolmasını soruşturmak amacıyla 90 gün görev yaptığı anlatılan açıklamada, olaya ilişkin adli sürecin devam ettiği vurgulandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com