tag:gazetebirlik.com,2015:cid-165 YeniBirlik Gazetesi YeniBirlik Gazetesi 2023-11-19T20:49:22+03:00 Mardin'de yağış, fırtına ve toz taşınımı etkili oldu https://gazetebirlik.com/haber/mardinde-yagis-firtina-ve-toz-tasinimi-etkili-oldu-6719/

Kentte öğle saatlerinde başlayan fırtına ve toz taşınımı, görüş mesafesinin azalmasına ve hava kalitesinin düşmesine yol açtı.

Toz taşınımı il merkezinin yanı sıra sınıra yakın yerleşim yerlerinde görüldü.

Bölgede zaman zaman yağmur da etkili olurken, fırtına bazı evlerin camlarının kırılmasına, yol kenarındaki ağaçların devrilmesine neden oldu.

Mardin Büyükşehir Belediyesi ekipleri, merkez Artuklu ilçesinde kırılarak yola devrilen ağaçları kaldırarak, yolun açılmasını sağlıyor.

Uzmanlar, fırtına nedeniyle ulaşımda aksamalar, ağaç devrilmesi, çatı uçması, toz aşınımı gibi yaşanabilecek olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması konusunda uyarıyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Mardin'de terör örgütü PKK'nın katlettiği 26 kişi anıldı https://gazetebirlik.com/haber/mardinde-teror-orgutu-pkknin-katlettigi-26-kisi-anildi-364/

Kayalıpınar Mahallesi'ndeki mezarlıkta gerçekleştirilen tören, Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başladı.

İlçe Müftüsü Ergün Bulunmaz'ın okuduğu duanın ardından konuşan Kaymakam Ömer Faruk Özdemir, terör saldırısında ölenlere Allah'tan rahmet, yakınlarına sabır diledi.

Mahalle sakinlerinden İzzettin Ağırman da saldırıda amcaları ve yengelerini kaybettiğini belirterek, olayın ardından yaşadıkları acıları anlattı.

Kaymakam Özdemir ve protokol üyeleri, daha sonra şehit Jandarma Er Fatih Yeniay'ın Gelinkaya Mahallesi'ndeki evi ve 15 Temmuz şehidi Velid Bekdaş'ın ailesini ziyaret etti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Mardin'de 21 kişinin öldüğü kazada yaralananlar ve ölenlerin yakınları o günü unutamıyor https://gazetebirlik.com/haber/mardinde-21-kisinin-oldugu-kazada-yaralananlar-ve-olenlerin-yakinlari-o-gunu-unutamiyor-1030/

Derik'in Üçyol mevkisinde 20 Ağustos 2022'de art arda meydana gelen trafik kazalarında polis memuru Yahya Ergin ile İnan Berk, İbrahim Halil Has, İsa Ayebe, Ahmet Aktay, Ünal Ekinci, Bese Bağlayan, Mülkiye Acar, Hamit Akkoyun, Servan ve Mihriban Tanrısever, Fesih, Kemal ve Velat Dağ, İrfan Aktaş, Baran Açan, Hatip Denk ve Sitti Abul, Bover Babur ve Necla Önen hayatını kaybetmiş, 48 kişi yaralanmıştı.

Kazada ağır yaralanan Nofa Çelik (84) ise 20 Ocak 2023'te tedavi gördüğü Diyarbakır Dicle Üniversitesi Hastanesinde yaşamını yitirdi.

Kazada yaralananlar ve hayatını kaybedenlerin yakınları, o günü unutamıyor.

Kazada yaşamını yitiren Sıttı Abul'un oğlu Serhat Abul, AA muhabirine, geçen yılki kazada annesini ve bir çok yakınını kaybetmenin üzüntüsünü yaşadığını söyledi.

Kazanın yaşandığı bölgede annesiyle evlerinin bahçesinde olduklarını anlatan Abul, "Birinci kaza olunca olay yerine gittim. Emniyet, sağlık ve itfaiye ekipleri geldi. Onların daha rahat çalışması için oradan ayrıldım. Tekrar annemin yanına geldim. Birlikte evimizin önünde yürüyorduk. Büyük bir ses duydum ve bir tırın geldiğini gördüm. Anneme, 'Koş başka bir araç geliyor, insanların içine dalacak.' dedim. Bir anda patlama sesi geldi, toz duman her yeri kapladı." diye konuştu.

O anda şok geçirdiğini, sonrasını hatırlayamadığını aktaran Abul, daha sonra kendine gelince o toz duman içinde annesini aramaya başladığını, onu iki aracın ortasında yere düşmüş halde bulduğunu anımsattı.

Kaza yapan tırın lastiğinin patlayarak annesinin başına değdiğini, ağır yaralı annesini hastaneye kaldırdıklarını anlatan Abul, hastanede annesini kaybettiklerini belirtti.

Abul, "Kazanın üzerinden bir yıl geçti. Halen hatırladıkça aynı acıyı yaşıyoruz. Kimsenin böyle bir acıyı yaşamasını istemiyoruz. Çünkü çok kötü bir şey. İlçe merkezi olduğu için yüklü araçların buradan geçmesi doğru değil. Çocuk, kadın, yaşlı insanlar var. O yüzden bir an önce çözüm bulunmasını istiyoruz. Tek isteğimiz, bir çevre yolunun yapılması." ifadelerini kullandı.

"O günü halen unutamıyoruz, kabus gibiydi"

Ablasının hayatını kaybettiği kazada yaralanan Abdurrahman El de 3 kişinin öldüğü ilk kazanın ardından da ikinci tırın insanların arasına daldığını aktardı.

Kabus gibi bir gün yaşadıklarını ve kazayı hiç unutamadıklarını kaydeden El, "İkinci kazada tır insanların üstüne gelince biz de kaçtık. Kum, dorse falan hepsi üzerimize geldi. Başımdan darbe aldım, kulağımdan kan geldi. Ölümden döndüm. O günü halen unutamıyoruz, kabus gibiydi. Kazada, ablam da öldü. 3 çocuğu yetim kaldı. Acımız büyük. Unutulmaz bir acı." diye konuştu.

Kazada 13 yaşındaki oğlu ağır yaralanan Ferhat Süer ise olay günü oğluyla ilçe merkezinden diş tedavisinden döndükleri sırada ilk kazaya rastladıklarını, yardım için olay yerine gittiklerini dile getirdi.

"İkinci kaza sırasında oğlum bir tarafa kaçtı ben bir tarafa kaçtım. Birbirimizi kaybettik. O can havliyle oğlumu aramaya başladım. Kendisi bina ile tırın arasında sıkışmıştı. O insanlar ve çocuğum hala gözümün önünden gitmiyor." diyen Süer, oğlunun bir ay boyunca hastanede tedavi gördüğünü, kazadan sonra psikolojisinin bozulduğunu kaydetti.

Acılarının hala taze olduğunu ifade eden Süer, oğlunun 2'nci kez ameliyat olduğunu anlattı.

"Hayatımızda böyle bir şey görmedik"

Kazada bir çok tanıdığını kaybeden Mehmet Önen de ilk kaza haberini duyunca olay yerine yardım için hızla gittiklerini hatırlatarak, ilk kazayı görünce şok geçirdiğini, şoku atlatamadan ikinci kazanın meydana geldiğini söyledi.

Önen, "İnsanlar halen o şoktan çıkamadı. Aklıma gelince yemek bile yiyemiyorum. Hayatımızda böyle bir şey görmedik." dedi.

Kazadan şans eseri kurtulduğunu belirten minibüs şoförü Eyüp Sol da "Aracımı park ettiğim noktada ile kaza yeri arasında 2 metrelik bir mesafe vardı. Ben de ölebilirdim. Kazada, kimisi evlatlarını kimisi anne ve babasını kimisi de eşini kaybetti. Herkesin ilk günkü gibi acıları devam ediyor." ifadelerini kullandı.

Öte yandan, kazalara ilişkin yeni güvenlik kamerası görüntüleri ortaya çıktı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Odun ateşinde pizza yapılan Süryani köyleri lezzet durağı oldu https://gazetebirlik.com/haber/odun-atesinde-pizza-yapilan-suryani-koyleri-lezzet-duragi-oldu-206/

Bagok Dağı eteklerinde yaşayan ve geçmişte terör olayları nedeniyle Avrupa'ya göç eden Süryaniler, yıllar sonra dönüş yaptıkları köylerinde inşa ettikleri taş evlerde yaşamını sürdürüyor.

Süryanice isimleri "Kafro", "Enhil" ve "Arkah" olan, Midyat ilçesine bağlı Elbeğendi ve Yemişli ile Nusaybin ilçesindeki Üçköy'de Süryaniler 4 pizza dükkanı işletiyor.

Nusaybin-Midyat kara yoluna uzaklıkları 10-15 kilometre arasında değişen köylerde, yöresel ürünlerle odun ateşinde hazırlanan pizzalar, yurt içi ve yurt dışından gelen lezzet tutkunları tarafından beğeniyle tüketiliyor.

"Taş fırında lezzeti bir başka oluyor"

Elbeğendi köyü muhtarı ve pizza işletmecisi Aziz Demir, geçmişte bölgede yaşanan olaylar yüzünden çok sayıda ailenin köyünü terk etmek zorunda kaldığını söyledi.

Yaklaşık 20 yıl İsviçre'de yaşadığını anlatan Demir, şöyle konuştu:

"Bir süre boş kalan köye 2006 yılından itibaren yaklaşık 12 aile dönüş yaptı. Şu anda yaklaşık 15 aile var. Yaz aylarında köy daha kalabalık oluyor. Daha önce ilçe merkezinde pizza dükkanı açmıştım. Birkaç ay önce köye taşıdık. Bölgede 4 pizzacı açılmış. Burada pizza kültürünün yayılacağını beklemiyorduk. Çok ilgi var, insanlar merak ediyor. Özellikle köyde olması bambaşka bir hava katıyor. Bölge insanı daha çok kebap gibi etli yemekleri merak ediyordu ama pizza da artık çok iyi gidiyor. Avrupa'dan gelenler oluyor. Yerli ve yabancı turistlerin dikkatini çekiyor. Doğal ve taş fırında lezzeti bir başka oluyor. Artık 'Süryani pizzası' diyorlar."

Ailesiyle bu işe başladıklarını, şimdi 10 kişinin istihdam edildiğini aktaran Demir, bazı dönemlerde yoğunluk yaşadıklarını dile getirdi.

Demir, ülkelerine ve memleketlerine katkı sunmayı istediklerini vurgulayarak, "Memleketimize katkı sağlamak, bölgemizi kalkındırmak istiyoruz. Bu adımı attığımız için mutluyuz. Bu işe bölgeye hizmet olarak bakıyoruz. Antalya gibi birçok yerden teklif geldi, 'gelin bu işi orada yapın' diye ama biz memleketimize hizmet etmek istedik." ifadelerini kullandı.

"Yiyen pişman olmaz"

Üçköy'de pizza işletmecisi Moris Dal da 40 yıl önce gittikleri Almanya'da 24 yıl pizza yaptıklarını dile getirdi.

Yaklaşık 2 yıl önce döndükleri köylerinde pizza işletmesi açtıklarını ve yoğun ilgi gördüklerini belirten Dal, "Burada 15-20 kişi çalışıyor. Ekmek kapısı oldu. Olumlu tepkiler alıyoruz, seviniyoruz. Şehirden sıkılanlar buraya gelip ailesiyle 2-3 saat zaman geçiriyor. Pizzalarımızın tadı bambaşkadır. Herkesi davet ediyoruz. Gelen, yiyen pişman olmaz." diye konuştu.

"Köyde pizza beklediğim bir şey değildi"

Resul Yüksel ise bölge turu kapsamında İstanbul'dan Mardin'e geldiklerini, daha önce gelenlerden ve internetten köylerde pizza yapıldığını duyduklarını dile getirerek, "Köyde pizza beklediğim bir şey değildi. Mardin'de Süryani köyünde böyle bir şeyin olması çok şaşırtmıştı. Geldiğimizde çok güzel şeylerle karşılaştık. Umduğumuzu bulduk." dedi.

Kentte yaşayan Süryanilerden Saliba Akay, çok beğendikleri için sık sık Elbeğendi köyüne pizza yemeye geldiklerine işaret ederek, herkesin bu lezzeti tatması gerektiğini ifade etti.

İsveç'ten tatile gelen Andreas Unal da köyde pizza yapıldığını duyunca hemen tatmak istediklerini belirterek, "Çok beğendim. Herkese tavsiye ediyorum." değerlendirmesinde bulundu.

Mardin'de yaşayan Ordulu Celal Üste de köyde yedikleri pizzanın çok lezzetli olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Mardin, Süryanilerin, Yezidilerin, Müslümanların bir arada olduğu, birbirlerine saygı ve sevgi gösterdiği bir yer. Devletimizin, askerimizin, polisimizin sayesinde dağlarımız tertemiz oldu. Buralarda pizza yemek hayaldi. Bu ortamı bize sağlayanlardan Allah razı olsun. Çok sıkıntılar vardı, onlar geride kaldı. Köylüler geri dönüyor, pizza dükkanları açıyor. Herkesin gelmesini, buraları görmelerini istiyoruz."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Köy muhtarı sayesinde, 65 yıl önce şehit olan ağabeyinin mezarını ziyaret etti https://gazetebirlik.com/haber/koy-muhtari-sayesinde-65-yil-once-sehit-olan-agabeyinin-mezarini-ziyaret-etti-5999/

Kızıltepe'de Suriye sınırına sıfır noktadaki Akdoğan Mahallesi Muhtarı Mahmut Sarıdağ, 1958'de şehit olan ve görev yaptığı mahallede defnedilen, aile irtibatı da bulunmayan Çankırılı er Mustafa Zamkı ve Afyonkarahisarlı er Hüseyin Sever'in yakınlarına ulaşmak için çalışma başlattı.

Ailelere ulaşan ve onlardan izin alan Sarıdağ'ın talebi üzerine şehitlerin kabirleri Mardin Valiliğince düzenlendi.

Muhtarın daveti üzerine Çankırı Terörle Mücadele Kahramanları Derneği Başkan Yardımcısı Okan Sütcüoğlu koordinatörlüğünde, Çankırı'nın Yapraklı ilçesi Müsellim köyünde yaşayan ağabey Ali Zamkı, Çankırılı şehit aileleri ve gazilerle ilçeye gelerek 6 yaşındayken kaybettiği ağabeyinin Akdoğan Şehitliğindeki kabrini 65 yıl sonra ziyaret etti, dua okudu.

Duygulu anların yaşandığı ziyarette Zamkı, anne ve babasının memleketteki mezarından getirdiği toprağı ağabeyinin kabrine serpti.

"Tarifsiz duygular içindeyim"

Ali Zamkı, AA muhabirine, ağabeyinin vatani görevini yaptığı Mardin'de şehit düştüğü bilgisini aldıklarını ancak o zamanki şartlarda kabrinin nerede olduğunu öğrenemedikleri için ziyaretine gelemediğini söyledi.

Şehit ağabeyinin mezarını yıllar sonra da olsa ziyaret etmenin memnuniyetini yaşadığını dile getiren Zamkı, "Tarifsiz duygular içindeyim. 65 yıldır görmemiştim. Bize şehit olduğunu söylediler, küçüktüm, 6 yaşındaydım. Muhtarımızın sayesinde şimdi gelip, gördük. Allah razı olsun. Daha fazla konuşamıyorum, içim yanıyor." dedi.

"Vesile olduğumuz için mutluyuz"

Muhtar Sarıdağ da yaklaşık 30 yıl önce burada şehit mezarları olduğunu gördüklerini, o zamandan beri ailelerine ulaşmaya çalıştıklarını söyledi.

Son yıllarda bu araştırmaları daha aktif sürdürdüğünü dile getiren Sarıdağ, şehitlerin mezar taşında yazan memleketlerindeki askerlik şubeleri, nüfus müdürlükleri ile irtibata geçtiğini belirtti.

Sarıdağ, "Kısmet oldu, ailelerini bulduk. Ailelerinden bu mezarların şehitliğe çevrilmesi için izin istedim. Mardin Valisi Mahmut Demirtaş'ın ilgileri sonucu bu şehitliği düzenledik. Kendilerini davet ettik. Buna vesile olmak apayrı bir duygu." diye konuştu.

Muhtar Sarıdağ, Valiliğin desteğiyle şehitliğin etrafını da düzenlemek istediklerini belirtti.

"Mutluluk gözyaşlarına şahit olduk"

Çankırı Terörle Mücadele Kahramanları Derneği Başkan Yardımcısı Okan Sütcüoğlu da vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğü için mücadele eden şehitleri rahmetle andıklarını belirtti.

Suriye sınırının sıfır noktasında 65 yıl önce şehit düşen Mehmetçiklerin kabirlerini ziyaret ettiklerini anlatan Sütcüoğlu, şunları söyledi:

"Çankırılı şehidimizin ailesinin özlemini 65 yıl sonra dindirebilmek adına dernek olarak elimizden ne geldiyse yapmak istedik. Şehidimizin şu an hayatta sadece kardeşi var, Ali amcamız. Onun da bu hasretini dünya gözüyle dindirmek istedik, bu topraklara geldik. Ali amcamız şu an çok yoğun duygular yaşıyor. Çünkü kolay değil 65 yılda neler yaşadı? Onun mutluluk gözyaşlarına şahit olduk. Bu ziyareti gerçekleştirmemize vesile olan muhtarımıza teşekkür ediyoruz. Akdoğan köyü, şehitlerimize kendi evlatları gibi sahip çıkmış."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Mardin'de çöp taşıyan kadrolu eşeklerin yaz mesaisi https://gazetebirlik.com/haber/mardinde-cop-tasiyan-kadrolu-eseklerin-yaz-mesaisi-8179/

Mardin'in Artuklu ilçesinde sit alanındaki sokakların dar ve merdivenli olması nedeniyle çöplerin toplanmasında kullanılan eşekler için yaz mesaisi uygulamasına geçildi.

Medeniyetler kenti Mardin'de, araçların giremediği sokaklarda çöpler, belediye bünyesinde kadrolu çalıştırılan, sırtlarına kovalar bağlanan eşekler yardımıyla toplanıyor.

Artuklu Belediyesi görevlileri, her sabah eşeklerin konakladığı Teker Mahallesi'ndeki "tavla" olarak tabir edilen alana gelerek gerekli hazırlıkları tamamlıyor.

Sit alanındaki 24 mahallede temizlik görevlileri nezaretinde çöp taşıyan 24 eşek, günde ortalama 6 saat mesai yapıyor.

Kapı önüne konulan çöplerin taşınmasında kullanılan eşekler, kente gelen yerli ve yapancı ziyaretçiler için de temiz bir ortam sunulmasına katkı sağlıyor.

Belediye tarafından bakımları düzenli yaptırılan eşekler, hizmet süreleri dolduğunda yaşamlarına belediye bünyesindeki barınakta devam ediyor.

Çalışma süreleri 6 saatten 5 saate indirildi

Artuklu Belediye Başkanı Mehmet Tatlıdede'nin talimatıyla kavurucu sıcaklar nedeniyle eşekler için de yaz mesaisi uygulanıyor.

Fazla yük yüklenmeyen ve saat 11.00 ile 15.00 arasında dinlendirilen eşeklerin çalışma süreleri de 6 saatten 5 saate indirildi.

Artuklu Belediyesinde sit alanının temizliğinden sorumlu Mehmet Turgay, AA muhabirine, dar ve merdivenli sokaklardaki çöplerin eşekler yardımıyla toplandığını söyledi.

Tarihi ilçedeki 24 mahallede 2'şer temizlik personeli ve 24 eşekle çöp toplandığını ifade eden Turgay, eşeklerin beslenmenin yanı sıra sağlık ve bakım gibi her türlü ihtiyacının karşılandığını belirtti.

Havaların ısınmasıyla hem personel hem de eşekler için mesai saatlerinin yeniden düzenlendiğine işaret eden Turgay, "Hem işçi arkadaşlarımızı hem merkeplerimizi sıcaktan korumak amacıyla dinlendiriyoruz." dedi.

Turgay, vatandaşların da belirtilen saatlerde çöpleri kapı önüne bıraktığını anlatarak, duyarlılık gösteren herkese teşekkür etti.

Artık çalışamayacak duruma geldiği belirlenen ve "emekli edilen" eşeklerin yaşamı boyunca tüm ihtiyaçlarının belediye tarafından karşılandığını dile getiren Turgay, "Merkepleri 5-6 yaşında alıyor, en fazla 6 yıl çalıştırıyoruz. Emekli olunca onlara burada bırakıyoruz." diye konuştu.

"Onlar bizim can dostumuz"

Temizlik görevlilerinden Necmettin Örter, yıllardır sit alanında araçların giremediği mahallelerde temizliği eşeklerin yardımıyla yaptıklarını söyledi.

Hem Mardin halkının hem de kenti gezmeye gelen turistlerin eşeklere sevgi gösterdiğini dile getiren Örter, "Havalar sıcak olduğu için sabah erkenden göreve çıkıyoruz. Onlar bizim can dostumuz. Onlar olmazsa biz temizlik yapamayız." ifadelerini kullandı.

Gültekin Sabuktekin de 11 yıldır bu birimde görev yaptığını, sabah erkenden bulunduğu alana gidip birlikte görev yapacağı eşeği hazırladığını, çöp toplayacakları, temizlik yapacakları mahallelere doğru yol aldıklarını anlattı.

Mahalleyi süpürdüklerini, çöpleri topladıklarını belirten Sabuktekin, "Gölgede gidiyor, onlara fazla yük yüklemiyoruz." dedi.

Yasin Toparlı ise hava sıcaklığı artmadan sabah erken saatlerde tarihi şehrin sokaklarını temizlediklerini ifade ederek, öğle sıcakları başladığında mola verip dinlenmesini sağladıkları eşeklere yem ve su verdiklerini söyledi.

Toparlı, "Belediye Başkanımız talimat verdi, 'Sıcak havalarda dışarı çıkarmayın, fazla yük yüklemeyin.' diye. Sabah çıkıp çöplerimizi topluyoruz." şeklinde konuştu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Zengin tarihi dokusuyla Mardin'de bayram tatili yoğunluğu https://gazetebirlik.com/haber/zengin-tarihi-dokusuyla-mardinde-bayram-tatili-yogunlugu-9052/

Camileri, medreseleri, kiliseleri, dar sokakları ve taşın oya gibi işlendiği evleriyle son yılların cazibe merkezi haline gelen hoşgörü kenti Mardin'e, turistlerin ilgisi her geçen gün artıyor.

Yaklaşık 12 bin 500 yatak kapasiteli 60 otelin hizmet verdiği kentte, tarihi sokak ve caddeler, Cumhuriyet Meydanı, Mardin Müzesi, Kasımiye Medresesi ile Deyrulzafaran Manastırı gibi çok sayıda mekanda Ramazan Bayramı dolayısıyla yoğunluk oluştu.

"Bayram ve ara tatil bizim için bir fırsat oldu"

Aydın'dan ailesiyle gelen Ender Raşit Aya, AA muhabirine, kentin farklı etnik yapıları bir arada barındırdığını, bu nedenle ender bir kent olduğunu söyledi.

Aya, "Mardin'i bayram tatilini geçirmek için tercih ettik. Çok beğendik, tarihi olan bir şehir. Tarihi yapısıyla ülke için bir zenginlik. Herkesin burayı görmesi lazım." dedi.

Tekirdağ'dan gelen Sadife Kartal, doğu bölgesini gezdiklerini, Diyarbakır, Şanlıurfa'nın ardından Mardin'e geldiklerini belirtti.

Mezopotamya'nın uygarlık topraklarını çok beğendiklerini aktaran Kartal, "Bayram ve ara tatil bizim için bir fırsat oldu. Yemek kültürünü de tarihi yerlerini de beğendik." diye konuştu.

Nevşehir'den gelen Ayten Duran da çok beğendikleri Mardin'den etkilendiklerini anlattı.

Doluluk oranı yüzde 80

Mardin Turizm ve Otelciler Derneği Başkanı Özgür Gürgör, kentte şu anda doluluk oranının yüzde 80 olduğunu bildirerek, misafirlerin tarihi konak ve butik otelleri çok sevdiğini dile getirdi.

Ziyaretçi yoğunluğunun esnafın yüzünü güldürdüğünü belirten Gürgör, "İnanç ve kültür turizminin merkezi Mardin her zaman ilgi görmeye devam edecek." dedi.

"Beklentimizin de üstünde bir hareketlilik oldu"

Turizm acentesi yetkilisi İsmail Sincar, Ramazan Bayramı'nı turizm konusunda çok güzel geçirdiklerini söyledi.

Kentin son yıllarda turizm konusunda yakaladığı yükselişi sürdürdüğünü aktaran Sincar, şunları kaydetti:

"Çok ciddi bir kalabalık var. Kentimize gelen misafirlerimize 'Hoş geldiniz.' diyoruz. Herkesi kentimize bekliyoruz. Bayramda beklentimizin üstünde bir hareketlilik oldu. Doluluk oranları yüzde 80 seviyesinde. İnşallah daha iyi seviyelerde olacaktır."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Mardin'de 2 terörist etkisiz hale getirildi https://gazetebirlik.com/haber/mardinde-2-terorist-etkisiz-hale-getirildi-6359/

Bakan Soylu, operasyona ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, şu ifadelere yer verdi:

"2016 yılında kahraman polislerimiz Ahmet Demir, Ramazan Akyürek, Metin Malkav kalleşçe şehit edildi. 7 yıl geçti. Arkadaşları, kanlarını yerde bırakmadı. 2 terörist, PÖH ve Emniyet İstihbarat Operasyonu ile Mardin Ömeryan'da ölü ele geçirildi. Kahraman şehitlerimize rahmetle."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Mardin'de minibüs devrildi... https://gazetebirlik.com/haber/mardinde-minibus-devrildi-7323/

Alınan bilgiye göre, sürücüsü ve plakası henüz belirlenemeyen minibüs, Midyat-Ömerli kara yolunda şarampole devrildi.

İlk belirlemelere göre araçta bulunan 6 kişi yaşamını yitirdi, 5 kişi yaralandı.

Haber verilmesi üzerine bölgeye jandarma ve sağlık ekipleri sevk edildi.

Yaralılardan 3'ü Midyat'a, 2'si de Mardin'deki hastanelere kaldırıldı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Mardin'de kaza yapan araçlara müdahale edenlere tır çarptı, 19 kişi hayatını kaybetti https://gazetebirlik.com/haber/mardinde-kaza-yapan-araclara-mudahale-edenlere-tir-carpti-8-kisi-hayatini-kaybetti-6635/

Alınan bilgiye göre, ilçede saat 18.00'da Diyarbakır Caddesi'nde Mazıdağı istikametinden gelen, sürücüsünün kimliği henüz öğrenilemeyen 73 NS 384 plakalı gübre yüklü tır, freninin patlaması sonucu iki araca çarptı. Ölümlü kazanın ardından olay yerine polis ve itfaiye ile 112 Acil Sağlık ekipleri sevk edildi.

Saat 18.30'da sürücüsünün kimliği henüz öğrenilemeyen 34 NMB 53 plakalı tır kontrolden çıkarak, kaza yapan araçlara müdahale edenlere çarptı.

İki kazada 19 kişi hayatını kaybetti, 6'sı ağır 26 kişi yaralandı.

Bölgeye, takviye olarak çok sayıda AFAD, itfaiye, jandarma ve sağlık ekibi yönlendirildi.

Yaralılar, kentteki hastanelerde tedavi altına alındı.

Kazaya karışan araçlar çekici ve vinç yardımıyla yoldan kaldırıldı. Belediye ekiplerinin temizlik çalışmalarını tamamlamasının ardından bir süre kapanan yol yeniden ulaşıma açılacak.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Mardin Derik'te bir tırın kalabalığın arasına girmesi ile meydana gelen kazada hayatını kaybedenlerin sayısı maalesef 19'a yükseldi. 6'sının durumu ağır olmak üzere yaralı sayısı 26'dır. Hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, tedavisi süren hastalarımıza acil şifalar diliyorum." ifadelerini kullandı.

Adalet Bakanı Bozdağ: Adli tahkikat başlatıldı
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, peş peşe meydana gelen iki ayrı tır kazasıyla ilgili Derik Cumhuriyet Başsavcılığınca adli tahkikat başlatıldığını bildirdi.

Bakan Bozdağ, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

"Mardin Derik ilçesinde meydana gelen elim trafik kazasında hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, ailelerine başsağlığı ve sabır diliyorum. Yaralı vatandaşlarımıza acil şifalar diliyorum. Derik Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından adli tahkikat başlatılmıştır."

İçişleri Bakanı Soylu kaza bölgesine gidiyor
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Maalesef bugün trafik kazaları açısından boğazımızın düğümlendiği gün oldu. Mardin Derik'te aynı yerde üst üste 2 tır kazası yaşandı. Tüm ekiplerimiz seferber. Geçmiş olsun. Allah rahmet eylesin." ifadelerini kullandı.

Bu arada Bakan Soylu'nun trafik kazası nedeniyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla bölgeye hareket ettiği öğrenildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bir kez daha başımız sağ olsun
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Mardin'deki trafik kazasında yaşamını yitirenlere Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifa diledi. 

Erdoğan, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Gaziantep'in ardından Mardin'in Derik ilçesinden de maalesef elim bir kaza haberi aldık. Ciğerimizi yakan kazada hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, yaralananlara acil şifalar diliyorum. Bir kez daha başımız sağ olsun." ifadelerini kullandı.

TBMM Başkanı Şentop, kazada hayatını kaybedenlere rahmet diledi
TBMM Başkanı Mustafa Şentop kazada hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifa diledi.

Şentop, kazaya ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Bugün arka arkaya aldığımız acı haberler hepimizin yüreğini dağladı. Mardin Derik'te meydana gelen kazada hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum. Milletimizin başı sağ olsun." ifadesini kullandı. 

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay: Aziz milletimizin başı sağ olsun
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Mardin'in Derik ilçesinde meydana gelen trafik kazasında hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifa diledi.

Oktay, sosyal medya hesabından paylaştığı mesajda, "Bugün Gaziantep'ten sonra ikinci büyük acıyı da Mardin'de yaşadık. Talihsiz kazada hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet niyaz ediyor, yaralılara acil şifalar diliyorum. Kaybedilen her can yüreklerimizi dağlıyor. Aziz milletimizin başı sağ olsun." ifadelerini kullandı.

Emine Erdoğan'dan başsağlığı mesajı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan da sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Mardin'den gelen kaza haberi ile yüreğimize bir kez daha ateş düştü. Hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, ailelerine sabır niyaz ediyorum. Yaralı vatandaşlarımıza acil şifa diliyorum. Milletimizin başı sağ olsun." ifadesini kullandı.

 

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Mardin'in kıraç arazileri bıttım fidanlarıyla donatılıyor https://gazetebirlik.com/haber/mardinin-kirac-arazileri-bittim-fidanlariyla-donatiliyor-6162/

Mardin'in kırsal kıraç arazileri, bıttım fidanlarıyla donatılıyor.

Mardin Büyükşehir Belediyesi ile Tarım ve Orman İl Müdürlüğü iş birliğiyle kırsal arazilerin tarıma kazandırılması için başlatılan çalışma kapsamında müdürlüğe ait arazilerde geçen yıl yetiştirilen 1 milyon 200 bin bıttım fidanı, üreticilere ücretsiz verilerek toprakla buluşturuldu.

Bu yıl da Tarım ve Orman İl Müdürü Menduh Dinler ve 6 tekniker ile uzmanlar kontrolünde 10 dekarlık alanda özenle yetiştirilen 600 bin fidan, kıraç arazilere dikilecek.

Bu çalışmayla toprakla buluşan ve takibi yapılan fidanların yetişmesinin ardından aşılanarak fıstığa dönüştürülmesi ve üreticilere gelir getirmesi amaçlanıyor.

Fidanların yetiştirildiği alanı ziyaret eden Vali ve Büyükşehir Belediye Başkanı Mahmut Demirtaş, AA muhabirine, belediye olarak kentte 30 milyon lira tutarında 27 tarım projesine imza attıklarını söyledi.

Kırsal alanları tarıma kazandırmak için bir çalışma başlattıklarını aktaran Demirtaş, şöyle konuştu:

"Fidanların dağıtımı bittikten sonra yaklaşık 100 bin dönüm bıttım ekili alanımız olacak. Bu çok ciddi bir rakam. Bunları kesinlikle ovaya vermiyoruz, engebeli, dağlık arazilere dağıtıyoruz. Cumhurbaşkanımızın talimatıyla 1 metrekare dahi boş arazi bırakmak istemiyoruz."

Yakın bir zamanda fıstıkta geniş bir alana sahip olacaklarını anlatan Demirtaş, talep olması halinde üreticilere dağıtacakları fidan sayısını artıracaklarını bildirdi.

Fidanların gelecekte çok ciddi gelir getireceğine dikkati çeken Demirtaş, şöyle devam etti:

"Fıstık çok kıymetli bir ürün. Mardin'de özellikle engebeli arazilerde bu verimliliği ve gelir düzeyini nasıl yükseltebiliriz diye düşünüyoruz. Mardin Ovası'nda tarımda 500 dekar ile 800 dekar arasında bir verimlilik var. Ama dağlık kesimlerde buğday ektiği zaman 200 kilogramı geçmiyor. Bu aradaki farkı kaldırmak için özellikle bıttım ağaçlarına ağırlık veriyoruz. Bir taraftan da zeytin bir taraftan badem yetiştiriciliği yapıyoruz ve bunları vatandaşlarımıza dağıtıyoruz. Burayı cazip bir hale getireceğiz. Allah kısmet ederse her tarafı zeytin, badem ve özellikle bıttım ağaçlarıyla donatacağız."

Demirtaş, özenle yetiştirdikleri fidanların takibini de yapacaklarını da kaydederek, aşılamayı bitirdikten sonra vatandaşlara özel bahçeler yapacaklarını ve bu sayede köyden kente göçü de engelleyeceklerini aktardı.

Birkaç yıl sonra bölgede en fazla fidan yetiştiren ve fıstık ağacına sahip il olacaklarını vurgulayan Demirtaş, "5-6 yıl sonra Mardin Türkiye'nin bir Antep fıstığı ve hatta Siirt fıstığı üretim merkezi haline gelecek." dedi.

Üretici Yurdanur Resuloğlu da geçen yıl 25 dönüme ekim yapmak üzere 250 fidan aldığını belirterek, "Şu an verimini aldığım Antep fıstığım var. 500'e yakın fidan diktim. Şimdi de devletin hibe olarak verdiği fidanları dikeceğim. Devletimizin bu gibi projelerinin olmasını istiyorum." diye konuştu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Mardin Ovası'nda 1,5 milyon ton buğday rekoltesi bekleniyor https://gazetebirlik.com/haber/mardin-ovasinda-15-milyon-ton-bugday-rekoltesi-bekleniyor-2764/

Mardin'de bu sezon 1,5 milyon ton buğday rekoltesi bekleniyor.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin önemli tarımsal üretim merkezlerinden Mardin'de üreticiler tarlalarından yüksek buğday verimi bekliyor.

Kızıltepe ilçesindeki Hububat Ticaret Merkezi'nde müzayede alanları, depolar, silolar ve tarlalarda biçerdöverler hazır hale getirildi. Sulu tarım arazilerinde bir hafta içinde hasat başlayacak.

Mardin'de geçen yıl 1 milyon 200 bin ton buğday hasadı yapılırken, bu yıl 1,5 milyon ton rekolte bekleniyor.

Kızıltepe Hububat ve Ticaret Merkezi Başkanı Mehmet Şerif Öter, AA muhabirine, Kızıltepe, Artuklu, Derik ve Nusaybin ilçelerini kapsayan Mardin Ovası'nda 3 milyon dekar verimli ekili arazilerinin bulunduğunu kaydetti.

Bunun yüzde 70'nin sulanabilir tarım arazisi olduğunu, çiftçilerin kendi imkanlarıyla açtığı artezyen kuyularında sulama yapıldığını anlatan Öter, şunları söyledi:

"Geçen sene sadece sulu alanda hasat yapıldı. Bu sene çok büyük umutlarımız var. Mart ayına kadar güzel yağmur yağdı. Kuru alan için can suyu diye tabir edilen nisan yağmurları yağmadı ama sulu alanlar iyidir. Geçen seneden dahi iyi bir verim bekliyoruz. İnşallah bir olumsuzluk olmazsa güzel bir mahsul bekliyoruz. Geçen sene Mardin Ovası'nda 1 milyon 200 bin ton civarıydı, bu sene 1,5 milyon ton buğday bekliyoruz. Türkiye'nin yıllık buğday üretiminin yaklaşık yüzde 10'u ilimizde üretiliyor."

- "Adım atacak yer bulamayacağız"

Bu topraklarda çok kaliteli buğday yetiştiğini belirten Öter, önümüzdeki günlerde hasada başlayacaklarını vurguladı.

Hasadın çok yoğun ve bereketli geçeceğini dile getiren Öter, şöyle devam etti:

"Orta Doğu'nun en büyük hububat merkezimizde günde yaklaşık 3 bin kişi istihdam ediliyor. 247 depomuz var. Her bir depoda yaklaşık 750 ton hububat boşaltabiliyoruz. Ayrıca çevremizde üyelerimizin çelik siloları var. Merkezimiz alanında 300 bin tona yakın ürün satılıp alınıp muhafaza edilebiliyor. Şu anda hazırlığımız var. Depolarımız boşalmış. Yeni mahsule hazırlık yapıyoruz. Önümüzdeki hafta burası cıvıl cıvıl olacak büyük bir hareketlenme olacak. Adım atacak yer bulamayacağız. Biçerdöver tarlada hasat biçecek, kamyonlar peşi sıra gelip burada ürün boşaltacak. Bir taraftan yüklenip batı illerine ve Mardin OSB'ye gidecek. Buranın buğdayı bu kadar kaliteli ki ülkemizin her tarafına gidiyor. "

- "GAP suyunun gelmesi verimi artıracak"

Toprakların ülkenin milli serveti olduğunun altını çizen Öter, GAP suyunun bereketli topraklarıyla buluşmasını dört gözle beklediklerini kaydetti. Öter, "Dünyada gıdanın önemi son günlerde daha da ortaya çıktı. Gıdanın ham maddesi buğday da bu topraklarda çok güzel yetiştiriliyor." dedi.

GAP kapsamında sulama kanallarının bitirilmesini istediklerini belirten Öter, "Sulama kanalı bitirse hem verim artar hem de maliyet düşer." ifadesini kullandı.

Hububat Merkezinde esnaf Salih Demir, susuz alanlardaki buğdayın hasadının yapıldığını, yakın bir zamanda sulu tarımdaki alanların hasadının yapılacağını belirterek, hazırlıklarını sürdürdüklerini söyledi.

"Verimli topraklarda en kaliteli buğday burada yetişiyor. İnşallah bu sene güzel bir verim bekliyoruz." diyen Demir, hasat hazırlıklarını bitirdiklerini ifade etti.

Kızıltepe ilçesinde çiftçi Remzi Tekin de "Hazırlıklarımız bitti. Bu sene güzel geçmesini bekliyoruz. İnşallah bereketli olur." dedi.

Tekin, GAP suyunun gelmesiyle kuru alanlardan da aynı verimi alabileceklerini söyledi.

Artuklu ilçesinde çiftçilik yapan Tacidin Deniz de bu sene sulu tarımda dönüm başına yaklaşık 800 kilogram buğday beklediklerini kaydetti.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Doğada yetişen kekik Mardinli kadınlara gelir oldu https://gazetebirlik.com/haber/dogada-yetisen-kekik-mardinli-kadinlara-gelir-oldu-1189/

Mardin'de doğada yetişen ve kadınlar tarafından toplanan kekik kooperatif aracılığıyla satılarak gelire dönüşüyor.

Yeşilli ilçesini çevreleyen dağ ve kırların vazgeçilmez ürünü kekik, yöre halkının önemli gelir kaynakları arasında yerini almaya başladı.

Nisan ve mayıs aylarında yetişen kekik, sabah erken saatlerde kadınlarca toplanıyor.

Toplandıktan sonra ayıklanıp yıkanan kekiğin bir kısmı salamura, bir kısmı ise kurutularak Kadın Emeğinin Kalkınması ve İyileştirilmesi Kooperatifi (KEKİK) aracılığıyla Türkiye'nin birçok iline gönderiliyor.

Kooperatifte kekik salamura olarak 330 gramı 50 lira, 190 gramı 37,50 lira, kurutulmuşu ise 80 gramı 25 liradan satışa sunuluyor.

"Tamamen organik. Yağmur suyuyla besleniyor"

KEKİK Yönetim Kurulu Üyesi Rengin Yavuz, AA muhabirine, 13 kadının kurduğu kooperatifin çalışmalarından sezonda yaklaşık 30 kadının da yararlandığını söyledi.

Kadınların hem üretim aşamasında katkıda bulunduğunu hem de gelir sağladığını kaydeden Yavuz, gündüz toplanan kekiğin akşam kooperatifin satış merkezinde işlendiğini anlattı.

Yavuz, kekiğin doğal ortamda yetiştiğini dile getirerek, tadının çok güzel olduğunu, çok beğenildiğini vurguladı.

Özellikle salamurasının çok beğenildiğini belirten Yavuz, şöyle devam etti:

"Çıkar çıkmaz hemen tükeniyor. Bunun yanında kuru kekik de yapıyoruz. Kuru kekik hem yemeklerde hem de çayda kullanılıyor. Burada yetişen doğal kekik marketlerden alınandan çok farklı. Kendine has keskin bir kokusu ve tadı var. Bu anlamda çok daha lezzetli. Tamamen organik. Yağmur suyuyla besleniyor. Hiçbir şekilde zirai ilaç atılmıyor. Salamurayı yöredeki hakiki zeytin yağı ile yapıyoruz. Çok fazla tükeniyor. Bu sene yaklaşık 5 ton toplamayı düşünüyoruz. Geçen sene 1 ton üretmemize rağmen 1-2 ayda tükendi. Türkiye'nin her ilinden sipariş alıyoruz. Alıp yurt dışına gönderen de var."

Ziraat mühendisi Emine Deniz de kadınlara destek için bir grup kadın olarak kekik toplamaya geldiklerini belirterek, bu sağlıklı bitkiyi tüketmeyi herkese tavsiye ettiklerini dile getirdi.

"Herkese tavsiye ediyorum"

Kekik toplayan kadınlardan Nebahat Kürşat, topladıkları kekik ile aile bütçesine katkı sunmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.

Kekiğin bir ay içinde toplanması gerektiğini, bu nedenle zarar vermeden özenle topladıklarını dile getiren Kürşat, "Topluyor sonra merkeze götürüp, ayıklıyoruz. Daha sonra 5 kez sudan geçiriyoruz. Salamura yapıp satışa gönderiyoruz. Çok beğeniyorlar. Emekçi kadınların hazırladığı ürünler beğenilmez mi? Çok güzel, ben her yemekte kullanıyorum. Herkese tavsiye ediyorum." dedi.

Gülseren Halime ise kekiğin kahvaltıda, yemeklerde kullanıldığını ve çok beğenildiğini belirtti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Midyat'ta mağarada başlayan kazı, devasa bir yer altı şehrine doğru ilerliyor https://gazetebirlik.com/haber/midyatta-magarada-baslayan-kazi-devasa-bir-yer-alti-sehrine-dogru-ilerliyor-6812/

Tarihi ve kültürüyle adeta açık hava müzesi konumundaki Midyat, binlerce yıllık taş evleri, hanları, camileri, kiliseleri ve manastırları ile ziyaretçilere büyülü bir atmosfer sunuyor.

İlçede, 2 yıl önce tarihi sokak ve evlerde başlatılan çalışma kapsamında bulunan ve temizlik yapılan mağaranın tek olmadığının, dehlizlerle farklı mekanlara geçiş sağlandığının belirlenmesi üzerine yer altı şehrini ortaya çıkarmak amacıyla kazı çalışması başlatıldı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, Mardin Müzesi ve Midyat Belediyesi iş birliğiyle ibadethane, silo, su kuyuları bulunan ve dehlizlerle geçişlerin olduğu "Matiate" olarak adlandırılan yer altı şehrinde milattan sonra 2. ve 3. yüzyıla ait çok sayıda eser ortaya çıkarıldı.

İlçede, Ulu Cami Mahallesinde 2 noktada kazı çalışmalarının sürdüğü yer altı şehri görüntülendi.

Yer altı şehri kısım kısım turizme açılacak
Midyat Belediye Başkanı Veysi Şahin, diller ve dinler kenti Midyat'ta yer altı şehrini ortaya çıkarmak için başlatılan kazı çalışmasının sürdüğünü söyledi.

Çalışmaların hummalı bir şekilde devam ettiğini kaydeden Şahin, antik ve Orta Çağ'a ait yapıların bulunduğu yer altı şehrinin bölgenin parlayan yıldızı Midyat'ı taçlandıracağını belirtti.

Yer altı şehrini ortaya çıkardıktan sonra yıllık 2 milyon olan turist sayısını 4 milyona çıkmasını beklediklerine dikkati çeken Şahin, yer altı şehrinin lokal bir bölgede olmadığını, ilçenin altının tamamının aynı yapılarla donandığını kaydetti.

Şahin, 1. ve 2. etabı bitirdikten sonra diğer etaplarda da kazıya başlayacaklarını bildirerek, kazı bitirilince yer altı şehrini kısım kısım turizme açmayı planladıklarını, bunun Midyat için önemli bir turizm destinasyonu olacağını sözlerine ekledi.

"Tünelden farklı mekanlara geçiş sağladık, 49 oda bulundu"
Mardin Müze Müdürü ve Kazı Başkanı Gani Tarkan da ilçenin tarihi Estel bölgesinde Midyat Belediyesince tarihi sokak ve evlerde yürütülen çalışmalar kapsamına bir mağara tespit edildiğini anımsattı.

Mağarada belediyenin talebi üzerine niteliğinin ve devamının olup olmadığının anlaşılması için temizlik çalışması başlattıklarını kaydeden Tarkan, "Evin altında tek bir parselde başladık. Mağaranın tek bir mağara olmadığını gördük. Dehlizlerle farklı evlere, farklı evlerin altındaki mağaralardan tünellerle geçiş sağlandığına şahit olduk. O tarihten sonra 2 noktada kazı çalışmalarını başlattık." dedi.

Yakın bir döneme kadar ahır veya kiler olarak kullanılan 3 odalı bir mağarada başlattıkları çalışmanın devasa bir yer altı şehrine doğru yol aldığını vurgulayan Tarkan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"İki noktada başlamıştık çalışmalara. İlk alan 3 odalı bir mağaraydı. Oradan kuzey tarafa açılan bir tünel vardı. Tünelin uzunluğu şu an 100 metre. O tünelden farklı mekanlara geçiş sağladık. 49 oda bulundu. Kilise, sinagog gibi. Birkaçı ibadethane olabilir. Bu mekanların içerisinde silolar, su kuyuları var. Duvarlarda bazı bezemeler görüyoruz. Tarihi eserler çıkıyor bu mekanlardan. Şimdiye kadar en erken buluntu, milattan sonra 2. ve 3. yüzyıla tarihleniyor. Bu da bize Geç Roma dönemine ait bir yerde kazı çalışma yürüttüğümüzü gösteriyor."

Kazı ilçenin tamamına yayılacak
İki alanda yürütülen kazı çalışmalarının Midyat'ın tamamına yayılacağına dikkati çeken Tarkan, daha sonra ilçeye bağlı çevre köylerde de benzer kazı çalışmalarının yürütüleceğini aktardı.

"Şu anda yaklaşık yüzde 3'ünü kazdık ve temizledik. Yüzey araştırmalarında ilçenin tamamına yayıldığını tespit ettik." ifadelerini kullanan Tarkan, bu mekanların hepsinin dehlizlerle birbirleriyle bağlantılı olduğuna işaret etti.

"Dünyada ses getirecek bir yer altı şehri olacak"
Yer altı şehirlerinin benzer örneklerinin Anadolu'da bulunduğunu ancak Midyat'ın bunlardan çok farklı özellikler taşıdığını aktaran Tarkan, şöyle devam etti:

"Yer altı şehri 1900 yıldır kesintisiz kullanılıyor. İlk yapılışı saklanma veya kaçış alanı olarak yapılmış. Bilindiği üzere Hristiyanlık 2. yüzyılda resmi din değil. Hristiyanlığı kabul eden aileler, gruplar Roma'nın zulmünden kaçmak için yer altındaki şehirlere sığınıyorlar ya da yer altı şehri oluşturuyorlar. Muhtemelen Midyat yer altı şehri de bu amaçla yapılmış yaşam alanlarındandı. Sadece sığınak değil, yer altında en az 60-70 bin insanın yaşamış olduğunu tahmin ettiğimiz bir alan."

Nevşehir ve Kayseri'de bulunan yer altı şehirlerinde toprak üzerinde bir yaşamın olmadığını anlatan Tarkan, Midyat'ta farklı olduğunu, yer altı şehrinin üzerindeki yapıların tamamının tescilli olduğunu belirtti.

Tarkan, şöyle konuştu:

"Altında farklı bir tarih yatıyor, farklı bir dönem var, üstü ise farklı bir tarih. Üsteki evler 17'nci, 18 ve 19'uncu yüzyıla tarihleniyorken altında bambaşka bir şehir var. O şehir ise 1900 yıllık bir şehir. Tamamı kazıldığında gerçekten dünyada ses getirecek bir yer altı şehri olacak. Kazı yaptığımız alanların benzer örnekleri Fransa ve İtalya bölgesinde var ancak çok daha küçük boyutlarda. Bu kadar geniş alana yayılmış bir şehir yok. Midyat yer altı şehri kapsadığı alan bakımından tek olacak."

"Tarih içinde tarih"
Midyat Belediyesi Koruma Uygulama ve Denetim Büroları (KUDEB) sorumlusu ve sanat tarihçi Mervan Yavuz ise 9 işçi, 2 arkeolog, 2 sanat tarihçi ve bir restoratör ile çalışmaların yürütüldüğünü kaydetti.

Tarihi kaynaklardan şimdiye kadar milattan önce 9. yüzyılda 2. Aşurnasirpal döneminde bu şehrin haraca bağlandığı bilgisinin bulunduğunu belirten Yavuz, "Burası bir yer altı şehri. 3 bin ya da 4 bin yıla kadar da çekebiliyoruz. Tarih içinde tarih diyebileceğimiz Midyat'ta bu yer altı şehrinin yeniden gün yüzüne çıkarılmasının tüm dünyada ses getireceğine inanıyoruz." ifadelerini kullandı.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Mardin'de toz taşınımı etkisini sürdürüyor https://gazetebirlik.com/haber/mardinde-toz-tasinimi-etkisini-surduruyor-3764/

Özellikle sınıra yakın ilçelerde etkili olan ve hayatı olumsuz etkileyen Suriye kaynaklı toz taşınımı sonucu görüş mesafesi düştü.

Merkez Artuklu, Nusaybin ve Kıızıltepe ilçelerinde etkisini artıran toz bulutu nedeniyle araç ve evlerin balkonları tozla kaplandı.

Yetkililer, zorunlu olunmadıkça dışarıya çıkılmaması gerektiğini bildirdi.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
300 yıllık yapı, hem kitapseverleri hem sokak kedilerini ağırlıyor https://gazetebirlik.com/haber/300-yillik-yapi-hem-kitapseverleri-hem-sokak-kedilerini-agirliyor-1857/

Tarihi kent Mardin'de sahafa dönüştürülen yaklaşık 300 yıllık yapı, kitap sevgisinin yanı sıra hayvan sevgisi de aşılıyor.

Merkez Artuklu ilçesinin Şar Mahallesi'nde bulunan tarihi ev, Mardin Müzesi tarafından 2018 yılında yürütülen proje ile 2 yıl boyunca çocuk kütüphanesi olarak hizmet verdi.

Kentte yaşayan ve kitaplara ilgi duyan Ezgi Tek de bu süreçte kütüphane bitişiğindeki küçük bir alanda sahaflık yaptı.

Projenin tamamlanmasının ardından Tek, özel mülkiyet tescilli yapıyı kiralayarak "Kebikeç" ismini verdiği sahafa dönüştürdü.

5 binden fazla kitabın yer aldığı sahaf, kitap kurtlarının yanı sıra yaklaşık 15 sokak kedisine de kapılarını açtı.

Özellikle kadın ve çocukların ilgi gösterdiği, kitap okuyup, kedileri sevdiği tarihi yapıda hizmet veren sahaf, kente gelen yerli ve yabancı turistleri de ağırlıyor.

Sahafta, çocuk kitaplarının yanı sıra sanat, tarih ve kişisel gelişimle ilgili kitaplar da bulunuyor.

- "Sadece kediler için gelen müşterilerimiz de var"

Sahaf Ezgi Tek,  Mardin'in ilk kadın sahafı olduğunu belirterek, çocuklukta başlayan kitap sevgisinin kendisini böyle bir hikayeye sürüklediğini söyledi.

Kendisine ait yaklaşık 20 koli kitabını satarak elde ettiği gelirle bir sahaf oluşturduğunu dile getiren Tek, zamanla geliştirdiği ve tarihi yapıda hizmet veren sahafı hem yetişkinlerin hem çocukların hem de kedilerin keyifle zaman geçirdiği bir alana dönüştürdüğünü belirtti.

"Kitaplarla ve kedilerle iç içe ortamda çocuklara rol model olup, okuma farkındalığını kazandırmak istedik." diyen Tek, kapılarını kedilere açmaları sayesinde çocuklara da hayvan sevgisi aşıladıklarını aktardı.

Tek, kedilere şefkat göstererek, çocuklara rol model olduklarını anlatarak, "Çocuklarımıza hayvanlara zarar verilmeyeceğini, kıymetli olduklarını, onlara bakılması gerektiğini aşılıyoruz. Bu ortam buna güzel bir örnek oluşturuyor. Kediler odalarda, dam ve avluda özgürce geziyor. İyi bakabilecek ailelere kedileri sahiplendiriyoruz." dedi.

Kitaplara olduğu kadar kedilere de ilginin çok yüksek olduğuna işaret eden Tek, "Sadece kediler için gelen müşterilerimiz de var. Burası açıkçası çocukların, yetişkinlerin, kitapların ve hayvanların bir araya gelip, buluştuğu güzel bir alan. Çocukları, yetişkinleri buraya kitap okumaya ve kedileri sevmeye, çaylarını yudumlamaya bekliyoruz." diye konuştu.

- "Kitap okuma sevgim çoktu, buradaki kedilerle daha arttı"

Sahafın müdavimlerinden 10 yaşındaki Asmin Meryem, annesiyle sık sık sahafa geldiklerini belirtti.

Kedilerle iç içe kitap okumanın çok güzel olduğunu anlatan Meryem, "Kitap okurken kedi sevmek daha da güzel. Kitap okuma sevgim çoktu, buradaki kedilerle sevgim daha arttı. Bence herkes kitap okumalı, kedi sevmeli." ifadelerini kullandı.

Rahime Poyraz ise kitap ve kedilerin tarihi yapıda güzel bir atmosfer oluşturduğunu dile getirdi.

Hem kitap okuyabilme hem de kedilerle bir arada olmanın keyfini yaşadığını belirten Poyraz, "Kedilerden rahatsızlık duymuyor, onları burada görmekten çok mutlu oluyoruz. Çok sevimliler. Hem kitap sevgisi hem hayvan sevgisi bir arada olunca daha anlamlı oluyor. Bizler de kapımızın önüne bir kap mama ve su bırakıyoruz. Elimizden geldiğince onlara yardım edelim." şeklinde konuştu.

- "Kedi ve kitapseverler için cennet"

Almanya'da yaşayan ve Mardin'i gezmeye gelen Elif Ercan, kedi ve kitapların iç içe bulunduğu sahafı gördüğünde çok etkilendiğini belirtti.

Ercan, "Çok güzel, enteresan bir ortam. Kedi ve kitapseverler için cennet." dedi.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Mardin'de sokak köpeklerinin saldırısına uğrayan çocuk ağır yaralandı https://gazetebirlik.com/haber/mardinde-sokak-kopeklerinin-saldirisina-ugrayan-cocuk-agir-yaralandi-2822/

İlçenin Girmeli Mahallesi'nde yaşayan Ahmet Dal (7), sokakta oynadığı sırada köpeklerin saldırısına uğradı.

Yüzünden, kollarından ve başından yaralanan Dal'ı gören çevredeki vatandaşlar yardıma koşarak köpekleri bölgeden uzaklaştırdı.

Nusaybin Devlet Hastanesine kaldırılan Dal, buradaki ilk müdahalenin ardından Mardin Devlet Hastanesine sevk edildi.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Mardin'de zincirleme trafik kazasında 3 kişi öldü, 12 kişi yaralandı https://gazetebirlik.com/haber/mardinde-zincirleme-trafik-kazasinda-3-kisi-oldu-12-kisi-yaralandi-4287/

Kar yağışının etkili olduğu Kızıltepe-Nusaybin kara yolunun kırsal Eymirli Mahallesi mevkisinde sürücülerinin kimliği ve plakaları henüz öğrenilemeyen 4 tır, 1 yolcu otobüsü, ticari araç ve 2 otomobilin karıştığı trafik kazası meydana geldi.

İhbar üzerine kaza yerine 112 Acil Servis, jandarma, AFAD, UMKE ve itfaiye ekipleri sevk edildi.

Kazada, 3 kişi yaşamını yitirdi, 12 kişi yaralandı.

Yaralılar, ambulanslarla kentteki hastanelere kaldırıldı.

Kaza nedeniyle bir süre kapanan kara yolu araçların kaldırılmasının ardından yeniden ulaşıma açıldı.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Mardin'in dini yapılarındaki motifler telkari sanatında kullanılıyor https://gazetebirlik.com/haber/mardinin-dini-yapilarindaki-motifler-telkari-sanatinda-kullaniliyor-7585/

Mardin'de, Müslüman ve Süryanilere ait cami, kilise, manastır ve medrese gibi tarihi yapılardaki motifler, telkari sanatıyla gümüşe aktarılıyor.

Mardin Kalesi eteğindeki 700 yıllık Muzafferiye Medresesinin kalıntıları üzerinde, 11 Mayıs 1892'de Mekteb-i Rüştiye olarak inşa edilen yapıda hizmet veren Mardin Olgunlaşma Enstitüsünde, Anadolu'nun 3 bin yıllık gümüş işleme sanatı telkari de yaşatılıyor.

Enstitüsü bünyesindeki araştırma ekibi, Kasımiye Medresesi, Ulu Cami, Kırklar Kilisesi, Deyrulzafaran Manastırı gibi taşları dantel gibi işlenen tarihi yapılardan 364 motifi hikayeleriyle ortaya çıkardı.

Atölyede usta öğreticilerin bu motifleri telkari ile buluşturması, yurt içi ve dışından gelen turistlerin beğenisini kazandı.

Telkariye işlenen Deyrulzafaran ve Kızıltepe ilçesindeki Ulu Cami'de kullanılan istiridye motifi ise geçen yıl PTT'nin pulunda yer alarak Akdeniz Posta Birliği Euromed tarafından düzenlenen ve Akdeniz'e kıyısı olan ülkelerin katıldığı yarışmada, Avrupa üçüncülüğü elde etti.

Tasarımlar arşivleniyor

Enstitü Müdürü Metin Değer, AA muhabirine, şehrin kadim kültürünü birçok yönüyle araştırdıklarını söyledi.

Ar-Ge birimiyle özelikle Mardin yöresindeki dini yapıların üzerinde bulunan motifleri, süslemeleri araştırdıklarını ve tasarımını yaptıklarını anlatan Değer, tasarımların dijital arşivini de hazırladıklarını belirtti. Değer, ardından bu motifleri gümüş telkari atölyesinde farklı ürünlere yansıttıklarını bildirdi.

Mardin denilince özellikle gümüş telkari sanatının akla geldiğini belirten Değer, hazırlanan ürünlerin döner sermaye kapsamında satışının yapıldığını kaydetti.

Ürünleri arşivleyip ülke içi ve dışında sergileyerek bu kültürel değerlerin, geleneksel el sanatlarının yaşatılması gayretinde olduklarını ifade eden Değer, "Araştırırken karşılaştığımız motiflerin hikayesini dinledikçe, sembolik değerlerin ne anlama geldiğini öğrendikçe büyük bir heyecan yaşıyoruz. Geçmişin kültürünü, değerini, sanatını, hikayesini günümüze taşıyor, günümüzde de sanata işleyerek bunların kalıcı hale gelmesini sağlıyoruz. Her bir desen ve motifin hikayesi var." diye konuştu.

Bugüne kadar yüzlerce motifi özellikle takılara yansıttıklarına dikkati çeken Değer, "Her ürünümüze ait bir kimlik, dijital arşiv ve görsel mevcut." dedi.

Doğurganlık, yeniden doğuş, ahiret, yaşam ve sürekliği tasvir ediyor

Ar-Ge biriminde görevli tasarımcı Hasan Aydoğan da "dinler ve diller kenti", "medeniyetler şehri" olarak anılan Mardin'de Süryani ve Müslümanların yüzyıllardır kardeşçe yaşadığını dile getirdi.

Kentte birçok medeniyet, kültürün izlerini görebildiklerini ve bu zenginlikten faydalanmak istediklerini kaydeden Aydoğan, ödül alan istiridye motifinin Türk İslam ve İslamiyet öncesi sanatta birçok medeniyet tarafından kullanıldığını, genellikle doğurganlığı, yeniden doğuşu, ahireti, yaşamı ve sürekliliği tasvir ettiğini anlattı.

"Telkari ve Mardin'i daha güzel yerlerde tanıtacağız"

Usta öğretici İbrahim Cırık ise telkari sanatını UNESCO'nun "Yaşayan İnsan Hazineleri" ödülünü alan Süryani Suphi Hindeyerli'den 7 yıl önce öğrendiğini söyledi.

Bu sanatta kendini geliştirdiğini, yaptıkları ürünlerin çok beğenildiğini belirten Cırık, "Telkari sanatımızı ve Mardin'i daha güzel yerlerde tanıtacağız." ifadelerini kullandı.

Usta öğretici Dilan Öztürk ise Ar-Ge biriminden aldıkları motifleri sabırla ilmek ilmek işlediklerini aktardı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Mardin'de bin yıllık olduğu değerlendirilen altın işlemeli el yazması 5 Tevrat ele geçirildi https://gazetebirlik.com/haber/mardinde-bin-yillik-oldugu-degerlendirilen-altin-islemeli-el-yazmasi-5-tevrat-ele-gecirildi-3124/

Alınan bilgiye göre, İl Emniyet Müdürlüğü ekiplerince yürütülen çalışmalarda, ülkeye yasa dışı yollarla tarihi eser niteliğinde kitapların getirildiği bilgisine ulaşıldı.

Bunun üzerine düzenlenen operasyonda, yaklaşık bin yıllık olduğu değerlendirilen, farklı hayvan derilerine altın işlemeli, el yazması 5 Tevrat ele geçirildi.

Olayla ilgili 1 şüpheli gözaltına alındı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Mardin'de bin yıllık olduğu değerlendirilen altın işlemeli el yazması 5 Tevrat ele geçirildi https://gazetebirlik.com/haber/mardinde-bin-yillik-oldugu-degerlendirilen-altin-islemeli-el-yazmasi-5-tevrat-ele-gecirildi-1872/

Alınan bilgiye göre, İl Emniyet Müdürlüğü ekiplerince yürütülen çalışmalarda, ülkeye yasa dışı yollarla tarihi eser niteliğinde kitapların getirildiği bilgisine ulaşıldı.

Bunun üzerine düzenlenen operasyonda, yaklaşık bin yıllık olduğu değerlendirilen, farklı hayvan derilerine altın işlemeli, el yazması 5 Tevrat ele geçirildi.

Olayla ilgili 1 şüpheli gözaltına alındı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Mardin'de 'Ulusal Spor ve Kadın Zirvesi' düzenlendi https://gazetebirlik.com/haber/mardinde-ulusal-spor-ve-kadin-zirvesi-duzenlendi-7917/

Vali Mahmut Demirtaş, bir otelde düzenlenen zirvede, kadınların sporun tüm branşlarında ve yönetim kademelerinin tümünde, kendilerine yer bulmalarını sonuna kadar desteklediklerini, Valilik ve Büyükşehir Belediyesi olarak bu konuda kadınların yanında olmaya devam edeceklerini söyledi.

Zirve kapsamında Mardin'de ağırladıkları şampiyon sporcuların, rol model kişilikleriyle gençlere ve özelikle kız çocuklarına ilham kaynağı oluşturacağını kaydeden Demirtaş, uzman akademisyenlerin ise alana dair önemli tespitlerde bulunacağını ve gençlerde spor kültürünün gelişmesi ve yerleşmesine katkı sağlayacağını belirtti.

Gençlerin ve çocukların çağın gerektirdiği bilgi, beceri ve teknoloji ile donatmaya, ruhsal ve bedensel olarak zinde ve kişilik sahibi bireyler olarak hayata hazırlamaya yönelik çalışmaları yoğun bir şekildi sürdürdüklerini kaydeden Demirtaş, şöyle devam etti:

"Hiç kuşkusuz böyle bir nesli yetiştirmenin yolu ise gençlerimizin, fiziksel ve ruhsal ihtiyaçlarına cevap verecek imkanları, ortamları sağlamaktan geçmektedir. Devletimiz tüm imkanlarını evlatlarımızın daha iyi ortamlarda yetişmeleri için seferber etmiş durumdadır. Son 20 yılda gençlik hizmetleri alanında yapılan yatırımlar, bunun en önemli göstergesidir. Gençlerimizin daha ferah, modern ortamlarda sporla buluşması için devlet ve millet olarak tüm imkanlarımızı sonuna kadar seferber edeceğiz. Gençlerimizin bitmez tükenmez enerjisiyle yarının Türkiye'sini, geleceğin Mardin'ini ihya ve inşa etmeyi sürdüreceğiz."

Sporcu ve akademisyen bir araya geldi

ESKAR Müdürü Prof. Dr. Fatma Ayanoğlu ise sporcu ve akademisyenlerin bir araya getirmesi bakımından Türkiye'de bir ilki gerçekleştirdiklerini söyledi.

Organizasyona 11 farklı üniversiteden akademisyenleri katıldığını aktaran Ayanoğlu, "Pandemiden dolayı sınırlı sayıda tutmak zorunda kaldık. Çalıştayımızda özellikse spor sağlık, sporun kadın istihdamı üzerinde etkisi, spor ekonomisi, Türkiye'deki sporun yurt dışı ile karşılaştırması gibi çok detaylı düşünülmüş konular var." ifadelerini kullandı.

"Sportif anlamda tarihi başarılar elde ettiğimiz bir dönemi geride bıktık"

Gençlik ve Spor Bakanlığı Bakan Danışmanı Prof. Dr. Nihat Gültekin de kadının hayatın her alanında olmasının, her şeye kadın elinin değmesinin, zarafeti, estetiği, toplumsal barışı, sosyal ve toplumsal dengeyi de tesis ettiğini aktardı.

Kadınların spora daha fazla yönelmeleri noktasında farkındalık oluşturmayı amaçladıklarını kaydeden Gültekin, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Türkiye olarak sportif anlamda tarihi başarılar elde ettiğimiz bir dönemi geride bıktık. Sporcularımız hem olimpiyat oyunlarında hem paralimpik oyunlarda tarihimizin en yüksek madalya sayılarını elde ederek ülkemize döndüler. Milletimize büyük gurur yaşattılar. Yarın elde edilecek daha büyük başarılar için hepimizi umutlandırdılar. Tokyo 2020'nin bizleri mutlu eden taraflarından biri hiç şüphesiz kadın sporcularımızın ortaya koyduğu ağırlık oldu. Pek çok branşta pek çok ilke imza attılar. O kadar başarı oldular ki öncesi ülkemizde pek fazla takipçisi olmayan pek çok branşı popüler hale getirdiler. "

Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özcoşar ise organizasyonun Mardin'den yapılmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

AK Parti MKYK Üyesi Orhan Miroğlu da Mardin'de neredeyse her gün bir etkinliğin yapıldığını, bu güven ve istikrar ortamının sürmesinin önemine değindi.

Bunu bozmak isteyenlere fırsat verilmemesi gerektiğinin altını çizen Miroğlu, "Doğu ve Güneydoğu'da geleceği görebilmemiz için güven ve istikrar ortamını devam etmesi lazım. Tabii ki spor çalışmalarına, spora ayırdığımız zaman, hükümetimizin ayırdığı bütçeler gerçekten de hiçbir döneme kıyaslanmayacak kadar çok kıymetli ve güzide." diye konuştu.

Daha sonra Zekiye Özbay moderatörlüğünde düzenlenen panelde, branşlarında başarı elde etmiş sporculardan Şeyma Nur Emeksiz Bacaksız, Esra Gümüş Kırıcı, Meryem İyin ve Gülşah Akkaya başarılarını anlattı.

"Son yıllarda kadın sporunda ciddi bir artış trendini görebiliyoruz"

Panelde konuşmacı olan Anadolu Ajansı Spor Haberleri Yayın Yönetmeni Ersin Şiyhan da tarihte kadın sporcuların başarısını aktardı.

Bu sporcuların elde ettikleri başarıların hiçbirinin tesadüf ya da şans eseri olmadığını aktaran Şiyhan, hepsinin mücadele vererek bu başarıları elde ettiğine dikkati çekti. Şiyhan, şöyle devam etti:

"Bu salonu dolduran birbirinden genç yetenekli pırıl pırıl kardeşlerimi görüyorum. Onların muhakkak ki yaşadıkları zorlukları bir kenara bırakıp bu ablalarını örnek alarak hedeflerine ulaşma konusunda büyük çaba sarf etmeleri gerektiğine inanıyorum. Özellikle son yıllarda spora yapılan yatırımlar devletimizin spora ve sporcuya verdiği önemle birlikte kadın sporunda ciddi bir artış trendini görebiliyoruz. Sadece olimpiyatlar değil bizim dünya spor tarihine adını altın harflerle yazdırmış birçok ismimiz var. Başarı hikayelerinde kendinizi örnek alın, bu başarı hikayelerini arkasında nasıl mücadeleler, nasıl yaşanmışlıklar, nasıl idealler var bunları kendinize örnek alın. Eminim bir gün olimpiyatlarda, dünya ve Avrupa şampiyonalarında başarıyla temsil edeceksiniz ve bir gün sizde sizden sonraki gelecek nesillere buradaki ablalarınız gibi örnek sporcular olarak onların karşısında olacaksınız."

Bir soru üzerine Şiyhan, "Sporla coğrafyanın kader olmadığının gerçeğini her yerde söyleyebiliriz. Bu güzel ve kutlu coğrafyada sporla gençlerimizi dokunarak aslında ne kadar çok şey değiştirebileceğimizi kanıtlayabiliriz. İnsanlarımızı sporla bir araya getirdiğinizde bu coğrafyanın bu bölgenin kaderi nasıl değişiyor. Elde edilecek başarılar, ortaya çıkacak rol modeller spora ilgiyi fazlasıyla artıracaktır. Doğal olarak medyanın desteği de kendiliğinden gelecektir." ifadelerini kullandı.

Katılımcılara teşekkür belgesi verilmesinin ardından da 11 farklı üniversiteden akademisyenlerin katıldığı çalıştay yapıldı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Mardin'de 8 ayda hafız olan 12 yaşındaki Bilal, Türkiye birincisi olmak için çalışıyor https://gazetebirlik.com/haber/mardinde-8-ayda-hafiz-olan-12-yasindaki-bilal-turkiye-birincisi-olmak-icin-calisiyor-2738/

Diyanet İşleri Başkanlığınca düzenlenen Kur'an Kursları Hafızlık Yarışması'nda ilçe, il ve bölge birincisi olan Bilal Erdem, İzmir'de 20 Eylül'de düzenlenecek Türkiye finali için çalışıyor.

Hacı Suphiye Bölünmez İmam Hatip Ortaokulu 7. sınıf öğrencisi Erdem, hafızlığa her zaman ilgi duyduğunu söyledi.

Ailesine hafızlığın ne olduğu sorduğunu, Kur'an-ı Kerim'i ezberleyenlere "hafız" denildiğini öğrendiğini belirten Erdem, "Bunun üzerine hemen hafız olmaya karar verdim. Behcet Hattapoğlu Yatılı Erkek Kur'an Kursunda hafızlığa geçen yıl nisanda başladım ve aralık ayında bitirdim. 8 aylık bir süreçte hafız oldum." dedi.

Hafızlığı bitirmenin mutluğunu yaşadığını dile getiren Erdem, salgın nedeniyle eğitimini bazen yüz yüze bazen de uzaktan sürdürdüğünü belirtti.

Türkiye finaline yoğun bir şekilde hazırlandığını dile getiren Erdem, "Sabah namazında kalkıyordum ve yaklaşık 8 saat çalışıyordum. Okul derslerimi de ihmal etmiyordum. Daha sonra hafız oldum. Yarışmalara girdim. İlk önce kurstan birinci çıktım. Ondan sonra ilçe, il birincisi ve bölge birinci oldum. Şimdi Türkiye finali İzmir'de yapılacak. İnşallah İzmir'de birinci olacağım." diye konuştu.

"Bilal'in hafızlığı çok güzel"
Behcet Hattapoğlu Yatılı Erkek Kur'an Kursu hafızlık hocası Halil Çelik de Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Din Öğretimi Genel Müdürlüğü ile Diyanet İşleri Başkanlığı Eğitim Hizmetleri Genel Müdürlüğü arasında imzalanan protokol kapsamında hayata geçirilen "Örgün Eğitimle Birlikte Hafızlık Projesi" kapsamında geçen sene hizmete giren kursun ilk yılında 3 mezun verdiklerini söyledi.

Mezunlarından birinin Bilal Erdem olduğunu ve girdiği yarışmalarda birincilikler elde ettiğini anlatan Çelik, küçük hafızın Türkiye finallerinde bölgeyi temsil edeceğini bildirdi.

Çelik, "Bilal'in hazırlık süreci salgın dönemine denk geldi. Ancak bu hafızlığa engel değil. Hem okul hem de hafızlık derslerini birlikte çok başarılı bir şekilde götürdü. Bu aşamada kısa bir sürede hafızlığı bitirmiş oldu. Bilal'in hafızlığı çok güzel. İnşallah Türkiye finalinde de birincilik bekliyoruz." ifadesini kullandı.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Mardin'de yeni bir yabani soğan türü bulundu https://gazetebirlik.com/haber/mardinde-yeni-bir-yabani-sogan-turu-bulundu-2336/

Mardin'in Artuklu ilçesinde endemik yeni bir yabani soğan türü bulundu.

Harran Üniversitesi (HRÜ) Biyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hasan Akan başkanlığında Harran Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri koordinatörlüğü ve TÜBİTAK tarafından desteklenen "Doğal Çiçek Soğanları Projesi" kapsamında Mardin'de yaklaşık 4 yıldır yürütülen saha çalışması sonuç verdi.

Çalışmalarını doktora öğrencisi Maruf Balos ile yürüten Prof. Dr. Akan, saha çalışmaları kapsamında Artuklu ilçesinin Zinnar bölgesindeki 1100 metre rakımda bulunan kayalık alanda, yabani bir soğan türü popülasyonuyla karşılaştıklarını söyledi.

Bu bitkiye ait ölçümler ve örnek aldıklarını, bölgede inceleme yaptıklarını aktaran Akan, yapılan incelemede bitkinin daha önce keşfedilmemiş olduğunu tespit ettiklerini vurguladı.

Bitkinin bilim dünyası için çok değerli olduğunu anlatan Akan, şöyle konuştu:

"Bizim Mardin'de tespit ettiğimiz ilginç bir örnek ve bilim literatürü için yeni olduğunu kanıtladık. Bizim bulduğumuz bitki, Mardin'in Artuklu ilçesinin Zinnar bölgesi denilen bir coğrafyada, genellikle kayalık taşlık alanda bir bitki. Bizim bulduğumuz bu bitki, bilimsel ismiyle 'Amaryllidaceae' dediğimiz aslında Nergizgiller familyasına ait Allium cinsi, yani bizim bildiğimiz soğan ve sarımsağın bir diğer doğal türü."

"Bitkiye bilimsel adıyla 'Allium mardinense' ismini verdik"
Prof. Dr. Akan, buldukları bitki türünü bilim dünyasına kazandırdıkları için çok mutlu olduklarını ifade ederek, yeni türlerin de keşfedilmesiyle ilgili çalışmalar yaptıklarını kaydetti.

Türkiye'nin yumrulu soğanlı bitkiler açısından çok zengin bir gen kaynağına sahip olduğunu aktaran Akan, şöyle devam etti:

"Bilimsel çalışmalarımızı tamamlayıp ve dünyadaki literatürünü araştırdıktan sonra bizim bu bitkinin, diğerlerinden yapısal olarak farklı bir karakter olduğunu bilim dünyasına kanıtladık. Çalışmamız, dünyanın en önemli prestijli botanik dergilerinden biri olan Finlandiya'nın Annales Botanici Fennici dergisinde yayınlandı. 30 Ağustos Zafer Bayramı'nda bitkimizle ilgili makale dergide yayınlandı. Türkiye'nin birçok yerinden yeni bitkiler keşfettim ama doğup büyüdüğüm şehir olan Mardin'den bilim dünyasına kazandırmış olmanın ayrı bir sevincini ve heyecanını yaşıyorum. Kendi şehrimize vefa borcu olsun diye bitkiye bilimsel adıyla 'Allium mardinense' ismini vermiş olduk. Türkçe karşılığı olarak da bitkiye Zinnar soğanı adı verildi."

Akan, bilim dünyasına kazandırdıkları yeni türle Türkiye'de soğan türü sayısının 220'ye ulaştığını bildirerek, bu türlerin gelecek nesillere devamını sağlamak için koruma çalışmalarının başlatılması gerektiğinin altını çizdi.

Hasan Akan, yaptıkları çalışmada kendilerine bilimsel katkı sunan Ege Üniversitesi Botanik Bahçesi ve Herbaryum Uygulama ve Araştırma Merkezi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hasan Yıldırım ile saha çalışmasında mihmandarlık yapan emekli din görevlisi Musa Geçit'e de teşekkür etti.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Duyarlı vatandaşın CİMER'e başvurusu sonrası Mardin'deki höyük koruma altına alındı https://gazetebirlik.com/haber/duyarli-vatandasin-cimere-basvurusu-sonrasi-mardindeki-hoyuk-koruma-altina-alindi-8222/

Mardin'deki Hayırlı Höyüğü, bir vatandaşın Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi'ne (CİMER) yaptığı başvuru üzerine "1. Derece Arkeolojik SİT Alanı" ilan edildi.

CİMER'e başvuruda bulunan bir vatandaş, Mardin il sınırlarında bulunan tepeliğin, eski yaşama dair izler barındırdığını belirtti.

Bakir alandaki bölgenin henüz tahribata uğramadığını ifade eden vatandaş, bölgede çektiği fotoğrafları da CİMER'e göndererek buranın detaylı şekilde araştırılmasını, yerleşimin korunmasını ve kültür varlığı olarak tescilini istedi.

Konunun CİMER aracılığıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı'na iletilmesi üzerine Şanlıurfa Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu bölgede inceleme başlattı.

İncelemede, Derik ilçesi Hayırlı Mahallesi'ndeki höyüğün "2863 Sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu kapsamında korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı" özelliği taşıdığı tespit edildi.

"Hayırlı Höyüğü" adıyla tepeliğin sınırlarını belirleyen Kurul, bölgeyi "1. Derece Arkeolojik SİT Alanı" ilan etti.

Yapılaşmaya izin verilmeyecek

Bu kapsamda, bölgede sadece bilimsel çalışmalara izin verilecek, yapılaşma söz konusu olamayacak.

Resmi ve özel kuruluşlarca zorunlu durumlarda yapılacak altyapı uygulamaları, müze müdürlüğünün ve varsa kazı başkanının görüşü alınarak kurul tarafından değerlendirilecek.

Bölgede yeni tarım alanları açılamayacak, sınırlı mevsimsel tarım faaliyetleri devam ettirilecek.

Alandan, taş, toprak, kum alınmasına, kireç, taş, tuğla, mermer, kum, maden ocaklarının açılmasına, çöp ve benzeri malzemelerin dökülmesine izin verilmeyecek.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Mardin'de kamu kurumları, iş yerleri ve toplu taşıma araçlarında HES kodu zorunluluğu getirildi https://gazetebirlik.com/haber/mardinde-kamu-kurumlari-is-yerleri-ve-toplu-tasima-araclarinda-hes-kodu-zorunlulugu-getirildi-794/

Valilikten yapılan açıklamada, kontrollü sosyal hayat döneminin temel prensipleri olan temizlik, maske ve mesafe kurallarının yanı sıra tüm iş kolları ve yaşam alanları için belirlenen tedbirlere uyulmasının salgınla mücadelenin başarısı açısından büyük önem taşıdığı belirtildi.

Bu kapsamda ek tedbirlerin alınması gerektiği kaydedilen açıklamada, kurulun kararına göre, şehirlerarası yolcu taşımacılığı yapan araçlar, şehir içi toplu taşıma araçları, kamu kurumları, PTT ve banka şubeleri, konaklama tesisleri, lokanta, restoran, kafeterya, pastane gibi yeme-içme yerlerine HES Kodu kontrolü zorunluluğu getirilmesine karar verildiği bildirildi.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Belirtilen tedbirlere ilişkin olarak alınacak kararların valilik ile koordineli olarak kaymakamlarımız tarafından Umumi Hıfzıssıhha Kanunu'nun 27’nci ve 72’inci maddeleri gereğince gerekli kararların alınması, büyükşehir ve ilçe belediyeleri ile sivil toplum kuruluşları işbirliği içinde gerekli çalışmaların/tedbirlerin ivedilikle planlanarak uygulanması, alınan kararlara uymayan vatandaşlara Umumi Hıfzıssıhha Kanunu'nun 282'inci maddesi gereğince idari para cezası verilmesi başta olmak üzere aykırılığın durumuna göre kanunun ilgili maddeleri gereğince işlem yapılması, konusu suç teşkil eden davranışlara ilişkin Türk Ceza Kanunu'nun 195'inci maddesi kapsamında gerekli adli işlemlerin başlatılmasına karar verilmiştir."

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Diyalizde başlayan aşkları evlilikle taçlandı https://gazetebirlik.com/haber/diyalizde-baslayan-asklari-evlilikle-taclandi-7710/

Mardin'de böbrek yetmezliği tanısı konulan Nurcan Deniz ve Mustafa Öner'in diyalizde başlayan aşkları evlilikle taçlandı.

Kentin ilçelerinden Dergeçit'te yaşayan Nurcan Deniz (21) ile Midyat'ta oturan Mustafa Öner, 2 yıl önce Midyat Devlet Hastanesi diyaliz ünitesinde tanıştı.

Birbirlerine ilk görüşte aşık olan gençler, sağlık sorunlarını gerekçe göstererek karşı çıkan ailelerini de ikna edip 2 ay önce dünyaevine girdi. Birbirlerine can yoldaşı olan çift, tedavilerini birlikte sürdürüyor.

"Mutluyuz, huzurluyuz"
Nurcan Deniz Öner, 6 yıldan bu yana diyalize girdiğini söyledi.

Tedavi sürecinde tanıştığı eşiyle birbirlerine aşık olduklarını anlatan Öner, "İnşallah aşkımız hiç bitmez, ömür boyu devam eder. Mutluyuz, huzurluyuz." dedi.

Öner, hayatlarının çok güzel geçtiğini belirterek, "Hiç pişman değilim. İyi ki onunla evlendim. Ben Arapça biliyorum, o Kürtçe biliyor. Ortak dilimiz Türkçe. Allah mutluluğumuzu bozmasın inşallah." ifadelerini kullandı.

"Ömür boyu birbirimizin elini tutacağız"
Mustafa Öner de hastaneye gittiğinde diyalize girecekken çok sinirli olduğunu, o anda eşini gördüğünü belirtti.

"Ben diyalize girecektim. O da diyalizden çıkmıştı. Kapıda karşılaşmıştık. Görür görmez aşık olduk birbirimize. Sonra tanıştık." ifadelerini kullanan Öner, gün geçtikçe birbirlerine duydukları sevginin geliştiğini anlattı.

Öner, "Zaman geçtikçe bu, aşktan daha da öteye geçti. Ailelerimize durumu anlattık. Sağlık sorunlarımız nedeniyle ilk başta karşı çıktılar. 'Ne olursa olsun hep birlikte olacağız.' dedik. Sonra eşimi istemeye gittik. Onun ailesi de karşı çıktı önce. Eşim de ailesiyle görüştü ikna etti. Ondan sonra da en büyük destekçimiz onlar oldu. Şimdi hep yanımızdalar." diye konuştu.

Birbirlerine refakat ettiklerini dile getiren Öner, birlikte hastaneye gidip geldiklerini kaydetti.

Bir günlerinin diyalizle geçtiğini belirten Öner, "Eşim o gün konuşamıyor bile. O gün yemeği ben yapıyorum. Diğer günler yemeği birlikte hazırlıyoruz. Ertesi gün ise bambaşka bir gün oluyor. Bir gün varız, bir gün yokuz. İlk günden beri eşimle 'Ömür boyu birbirimiz elini tutacağız, bütün zorlukları yeneceğiz' dedik ve el ele tutuştuk." dedi.

Öner, rahatsızlığı nedeniyle eğitimini tamamlayamadığını, çalışamadığını anlatarak, "Liseyi dışarıdan okumaya başladım. Allah'a binlerce şükür devletimiz bizlere 800'er lira veriyor. Tek sıkıntımız ev borcumuz. Başka bir sıkıntımız yok. Borcumuz bitse maaşımızla geçiniriz." ifadelerini kullandı.

Nurcan Deniz ve Mustafa Öner'in hastanede başlayan aşklarına tanık olan hemşire Nur Güzel de çiftin evlenmelerinden duydukları mutluluğu dile getirdi.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Mardin OSB Kovid-19 salgınında da yatırımcıların gözdesi https://gazetebirlik.com/haber/mardin-osb-kovid-19-salgininda-da-yatirimcilarin-gozdesi-4179/

Mardin Organize Sanayi Bölgesi'nin (OSB), doluluk oranının yüzde 100'e ulaşmasıyla alanı 500 dönüm genişletildi, yer tahsisi yapılan 6 firma fabrika kurmak için çalışmalara başladı.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin kalkınması için hayata geçirilen teşvik uygulaması, coğrafi konumu ve genç nüfusu dolayısıyla yatırımcının büyük ilgi gösterdiği Mardin, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını ile mücadele sürecine rağmen girişimcilere ev sahipliği yapıyor.

Kapalı fabrikaların faaliyete girmesi, birinci genişletme alanının da fabrikalarla dolmasının ardından daha önce serbest bölge olarak kullanılan yaklaşık 500 dönümlük alan da yatırım için devreye alındı.

500 dönümlük alanın firmalara tahsisi yapılan yüzde 45'lik bölümünde kurulacak fabrikalar için temel atıldı.

Kalan yüzde 55'lik kısım için başvuru yapan firmaların talepleri değerlendiriliyor.

"6 yatırımcı kuracakları fabrikaların inşaatına başladı"
Mardin OSB Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Mardin Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Nasır Duyan, yaklaşık 3 bin 500 dönüm arazi üzerine kurulu OSB'nin 281 parselden oluştuğunu söyledi.

Yatırımcıların yoğun ilgisi ve talebi nedeniyle kapalı alanların da faaliyete girdiğini ifade eden Duyan, doluluk oranının yüzde 100'e ulaşmasıyla alanı genişletme arayışına girdiklerini belirtti.

Duyan, alanı bir kez genişlettiklerine ancak talep yoğunluğu nedeniyle bunun da yetmediğine işaret ederek, "500 dönümlük alanı da OSB'ye kattık. 6 yatırımcı kuracakları fabrikaların inşaatına başladı. Yeni talepler de var." dedi.

Güvenli bir liman haline gelen Mardin'in hem altyapısı hem de sağlanan teşviklerle önemli bir yatırım merkezine dönüştüğünü dile getiren Duyan, "Buraya yatırım yapılmaması için hiçbir neden yok. Her konuda yatırıma hazır bir kent. Mardin'e yatırım yapan mutlak surette kazanır." diye konuştu.

"Sermayenin yavaş yavaş bu bölgeye kaydığını görüyoruz"
"Orta Doğu'ya ticaret yapan ve yapmak isteyen herkesin mutlak suretle Mardin'e yatırım yapması gerekir." diyen Duyan, şöyle konuştu:

"Sermayenin yavaş yavaş bu bölgeye kaydığını görüyoruz. Sadece OSB'de 20 tekstil firması var ve diğer firmalar da buraya geliyor. İki ülkeye komşu bir iliz. Buraya yatırım yapmak isteyenlere bütün imkanları seferber ediyoruz. İlimizin, bölgenin ve ülkenin kalkınması, işsizliğin önlenmesi için çaba sarf ediyoruz."

Devletin bölgeye çok ciddi teşviklerinin olduğuna dikkati çeken Duyan, "Sanayici özellikle enerji fiyatlarından etkileniyor. Enerji konusunda destek bekliyoruz." şeklinde konuştu.

Duyan, Mardin OSB'de faaliyeti sürdürürken Kovid-19 tedbirlerine büyük özen gösterdiklerini belirtti.

Bütün sanayicilerin bu konuda çok duyarlı olduğunu belirterek teşekkürlerini ileten Duyan, maske, mesafe ve hijyen kurallarına bütün vatandaşların uymasını arzu ettiklerini bildirdi.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
'Türk Yıldızları' Mardin semalarında gösteri uçuşu yaptı https://gazetebirlik.com/haber/turk-yildizlari-mardin-semalarinda-gosteri-ucusu-yapti-661/

Türk Hava Kuvvetlerinin akrobasi timi "Türk Yıldızları", Mardin'in onur günü etkinlikleri kapsamında gösteri uçuşu yaptı.

Öğle saatlerinde 7 uçaktan oluşan tim, Mardin semalarında Türk bayrağının sembolü ay yıldızı çizdi, vatandaşları selamladı.

Türk Yıldızları'nın nefes kesen gösterileri, tarihi yapılarla güzel görüntüler oluşturdu.

Yaklaşık 30 dakika süren Türk Yıldızları'nın gösterisine yoğun ilgi gösteren vatandaşlar ve fotoğraf sanatçıları, tarihi yapıların ve evlerin damında cep telefonu ve kameralarıyla etkinliği kaydetti.

Etkinliği izleyen fotoğrafçı Mustafa Erkar, "Güzel bir moral oldu. O kadar zevk aldık ki, çok kısa sürdü. Bilmiyorum belki uzun oldu ama bizim için kısa sürdü.'' dedi.

Vatandaşlardan Mert Sarıyıldız da ''Çok güzel, çok keyifliydi. Pilotları tebrik ediyoruz.'' ifadelerini kullandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
İş insanı Akar, Mardin'e vefa borcunu istihdamla ödüyor https://gazetebirlik.com/haber/-is-insani-akar-mardine-vefa-borcunu-istihdamla-oduyor-5091/

Mardin'in Savur ilçesinde faaliyete giren konfeksiyon fabrikası sayesinde gençlere iş imkanı oluştu.

İzmir merkezli Akar Tekstil firmasının sahibi Hayrettin Akar, doğup büyüdüğü memleketi Savur ilçesine vefa borcunu ödemek için kırsal Kayatepe Mahallesi'nde 30 bin metrekarelik alanda yapımına başladığı fabrikayı tamamladı.

Personele verilen eğitimlerin ardından 480 kişi ile üretime başlayan tesiste gelecek yıl istihdam edilenlerin sayısı 2 bin 500’e çıkarılması amaçlanıyor.

Fabrika müdürü Erdem Yılmaz girişimci Hayrettin Akar'ın Savur ilçesinde doğduğunu, en büyük hayalinin memleketinin kalkınmasına katkı sunmak olduğunu söyledi.

Tesiste ilk etapta 480 kişiyi işe aldıklarını, yıl sonuna kadar bunu 900'e çıkaracaklarını vurgulayan Yılmaz, "İnşallah 2021 yılında çalışan sayısını 2 bin 500'e çıkarmayı hedefliyoruz." dedi.

İşe alınanları ilk etapta eğitime tabi tuttuklarını aktaran Yılmaz, şöyle konuştu:

"Faaliyet alanlarımız genellikle kadınlara yönelik. Yüzde 80 kadın istihdam alanı yaratmak istiyoruz. Birçok ilçeden gelen çalışanlarımız var. Şehir dışından çalışmaya gelenler bile var. İzmir’deki kardeşlerimiz yavaş yavaş kendi iline dönmeye başladı. Buraya gelip burada çalışmak istiyorlar. İnsanların burada düzenli gelir kaynağı olmaya başladı. Bu da bölge ekonominse önemli katkılar sunacak. Şu anda bize yüksek oranda iş başvurusu var."

 5 yıl içinde 60 milyon avro ihracat hedefi

Yılmaz, fabrikada ürettikleri ürünleri Avrupa'nın 7 ülkesine ihraç ettiklerini, bu ürünleri de firmaların daha sonra dünyanın dört bir köşesindeki kendi şubelerine göndererek satışa sunduklarını dile getirdi.

Dolayısıyla ürünlerinin dünya geneline yayıldığını aktaran Yılmaz, "Burası Avrupa standartlarında bir işletme. İşletmemizde arasında Almanya, İspanya ve Fransa'nın yer aldığı 7 ülkeye ihracat yapmaktayız. Şu anki ihracat hedefimiz ilk 5 yıl içinde 60 milyon avroya ulaşmak." dedi.

Devletin yöreye sağladığı teşvik uygulamasından yararlandıklarını aktaran Yılmaz, bunu sağlayan kurum ve kuruluşlara teşekkür etti.

"Altın tepsiyle sunulmuş bir nimet"

İşçi Mevlide Güzel de uzun süre iş arayışında bulunduğuna işaret ederek, "Gençler olarak iş bulamıyorduk. Burayı, altın tepsiyle sunulmuş bir nimet olarak görüyoruz. Bu konuda Hayrettin Akar'a gerçekten minnettarız. Onun sayesinde ekmeğimizi kazanıyoruz. " ifadelerini kullandı.

Murat Akar da daha önce İzmir'deki fabrikada yaklaşık 12 yıldır çalıştığını, bu işletmenin açılmasıyla memleketine dönerek çalışmaya başladığını söyledi.

Buradaki fabrikada her türlü imkanın sağlandığını kaydeden Akar, "Ben Savur ilçesinde doğdum. 19 yaşında İzmir'e yerleştim ve uzun yıllar orada çalıştım. 2 ay önce açılan bu fabrikaya geldim. Memleketime dönüp burada ekmeğimi kazandığım için mutluyum. Bunu sağlayanlara teşekkür ediyorum." diye konuştu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Mardin'de terör saldırısında şehit olan 26 kişi anıldı https://gazetebirlik.com/haber/mardinde-teror-saldirisinda-sehit-olan-26-kisi-anildi-4836/

Kayalıpınar Mahallesi'ndeki mezarlıkta, terör örgütü mensuplarının yola döşedikleri mayının patlaması sonucu şehit olan vatandaşlar için tören düzenlendi.

İlçe Müftüsü Mehmet Tahir Pekim dua okudu, şehitlerin mezarları ziyaret edildi.

Kaymakam Tekin Dundar, yaptığı açıklamada, terör örgütünün, günlük ihtiyaçlarını karşılamak için ilçe merkezine giden vatandaşlara saldırması onucu 26 ocağın söndüğünü söyledi.

Devletin, hayatını kaybedenlerin ailelerine sahip çıktığını aktaran Dundar, "Bu insanlarımızın mağdur olmaması için her türlü imkanı seferber etmiştir. Diğer tüm bölgelerde olduğu gibi bu bölgede de terörle mücadelemiz kesintisiz şekilde devam ediyor. Terör örgütü inşallah bitme noktasına gelmiştir." dedi.

Mahalle sakinlerinden İzzettin Ağırman da saldırıda amcaları ve yengelerini kaybettiğini belirterek, "Biz terör örgütüne nasıl 27 yıl önce prim vermediysek, bugün de vermeyeceğiz. Bugün aynı şey olursa, 26 değil 260 bin şehit vereceğiz devletimiz için. Amcalarım bu uğurda şehit oldular, onlarla gurur duyuyoruz." diye konuştu.

Midyat Geçici Köy Korucuları ve Şehit Aileleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Şehmus Akbulut ise terörün dini ve imanı olmadığını vurguladı.

Akbulut, "Şehit olanların hepsi silahsız, fakir vatandaşlarımız. Şehre gidip kendi ihtiyaçlarını karşılamak için minibüse bindiler. Terör onları silahlı silahsız olduğunu düşünmeden şehit etti." ifadelerini kullandı.

Törene, Garnizon Komutanı Albay Hüseyin Dindar, Midyat Belediye Başkanı Veysi Şahin, AK Parti İlçe Başkanı Atilla Yarış, kurum müdürleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Mardin'de bir PKK'lı terörist güvenlik güçlerine teslim oldu https://gazetebirlik.com/haber/mardinde-bir-pkkli-terorist-guvenlik-guclerine-teslim-oldu-8750/

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Jandarma Genel Komutanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğünce yürütülen başarılı ikna çalışmaları sonucunda bölücü terör örgütünden kaçışların hızlandığı belirtildi.

Açıklamada, "Diyarbakır İl Jandarma Komutanlığının ikna çalışmasıyla Suriye’de faaliyet yürüten 1 örgüt mensubu daha bugün Mardin’de Hudut Birliğine teslim oldu. Teslim olan teröristle birlikte 1 Ocak'tan bu yana sadece ikna yoluyla gelen terörist sayısı 171'e yükseldi." bilgisi paylaşıldı.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Mardin'de iki PKK'lı terörist güvenlik güçlerine teslim oldu https://gazetebirlik.com/haber/mardinde-iki-pkkli-terorist-guvenlik-guclerine-teslim-oldu-3838/

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), biri kadın iki PKK'lı teröristin Mardin'de teslim olduğunu bildirdi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, kahraman Türk Silahlı Kuvvetlerinin kararlı operasyonları sayesinde terör örgütü PKK militanlarının teslim olmaya devam ettiği belirtildi.

Açıklamada, "Biri erkek biri kadın olmak üzere 2 PKK'lı terörist daha Mardin'in Nusaybin ilçesindeki hudut karakolumuza gelerek teslim oldu." değerlendirmesinde bulunuldu.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
İçişleri Bakanlığı: Mardin'de 2 terörist güvenlik güçlerine teslim oldu https://gazetebirlik.com/haber/icisleri-bakanligi-mardinde-2-terorist-guvenlik-guclerine-teslim-oldu-4487/

İçişleri Bakanlığı, emniyet ve jandarmanın ikna çalışmaları neticesinde 2 teröristin Mardin'de güvenlik güçlerine teslim olduğunu bildirdi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"İçişleri Bakanlığı koordinesinde, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığının ikna çalışmaları neticesinde, Suriye'de faaliyet yürüten 2 örgüt mensubu bugün Mardin'de güvenlik güçlerine teslim oldu. Böylelikle 1 Ocak'tan bu yana ikna yoluyla teslim olan terörist sayısı 153'e yükseldi."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Mardin'de trafik kazası: 5 ölü, 2 yaralı https://gazetebirlik.com/haber/mardinde-trafik-kazasi-5-olu-2-yarali-2061/

Alınan bilgiye, Midyat-Dargeçit kara yolunun 10. kilometresinde sürücülerinin kimliği ve plakaları henüz öğrenilemeyen bir kamyon bir traktör ve bir otomobilin karıştığı trafik kazası meydana geldi. 

Kazada ilk belirlemelere göre 5 kişi yaşamını yitirdi, 2 kişi ağır yaralandı. Yaralılar 112 Acil Servis ekiplerince Midyat Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
MSB: Zeytin Dalı bölgesinde 2 terörist gözaltına alındı https://gazetebirlik.com/haber/msb-zeytin-dali-bolgesinde-2-terorist-gozaltina-alindi-6819/

Zeytin Dalı bölgesinde terör faaliyetleri yürüttüğü tespit edilen 2 PKK/YPG'li terörist gözaltına alındı.

Milli Savunma Bakanlığından (MSB) yapılan açıklamada, "Zeytin Dalı bölgesinde huzur ve güven ortamını bozmak maksadıyla terör faaliyetlerini yürüttüğü tespit edilen 2 PKK/YPG'li terörist, hain emellerini gerçekleştiremeden gözaltına alındı." ifadesine yer verildi.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Mardin'in Derik ilçesi kırsalında 2 terörist etkisiz hale getirildi https://gazetebirlik.com/haber/mardinin-derik-ilcesi-kirsalinda-2-terorist-etkisiz-hale-getirildi-2439/

İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Mardin Emniyet Müdürlüğü ve İl Jandarma Komutanlığınca gerçekleştirilen müşterek operasyonda çıkan çatışmada 2 bölücü terör örgütü mensubu etkisiz hale getirildi.

Bölgedeki operasyonlar devam ediyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Mardin'in taş evlerinde yıldızlı 'dam palas' keyfi https://gazetebirlik.com/haber/mardinin-tas-evlerinde-yildizli-dam-palas-keyfi-1973/

Tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapan Mardin'in kavurucu sıcağında vatandaşlar, gece evlerinin damlarına kurdukları tahtlarda, yıldızları seyrederek uyuyor.

Sıcaklığın zaman zaman 44 dereceye ulaştığı kentin sakinleri, serin bir ortamda vakit geçirmek ve uyumak için kalenin eteklerine sıra sıra kurulan taş evlerinin damlarına kurdukları, yerden bir metre yükseklikteki tahtları tercih ediyor.

Mardin Kalesi ve Mezopotamya Ovası manzarası eşliğinde tahtlarda yemeklerini yiyen, çaylarını yudumlayan vatandaşlar gece olunca da ay ışığında, yıldızları seyrederek uykuya dalıyor.

 "Evlerimiz bin yıldızlı konforda"

Merkez Artuklu ilçesinin Çabuk Mahallesi muhtarı Ferhan Çalhan,medeniyetlerin beşiği Mardin’in tarihi ve kültürel zenginliğiyle adından söz ettirdiğini söyledi.

Kentte taht kültürünün de ayrı bir önem taşıdığını dile getiren Çalhan, yaz aylarında herkesin damlarda kurulan tahtlarda vakit geçirdiğini belirtti.

"Yazın vazgeçilmezimiz damlarımız ve tahtlarımız. İkindi okunduktan sonra herkes damlarda ve tahtlarda vakit geçirir. 5 yıldızlı otellerimiz var ama evlerimiz bin yıldızlı konforda." diyen Çalhan, tahtlarda gece geç saatlere kadar vakit geçirdiklerini aktardı.

Çalhan, "Tahtta bir saatlik uyku 10 saate bedel. Uykumuzu aldıktan sonra sabah saat 06.00'da dinç şekilde ayaktayız. Klimanın önünde uyumak sağlıklı değil. Ama tahtlarımız konforlu, bin yıldızlı." dedi.

 "Tahtta uyumak çok güzel"

Yaz tatilini Mardin'de geçiren Ebrar Nisa Çelik, her yaz İstanbul'dan Mardin'e geldiklerini ifade ederek, bu dönemi memlekette geçirmeyi tercih ettiklerini belirtti.

Evin içinde odalarda oturmaktan çok damda vakit geçirdiklerini dile getiren Çelik, "İçeride hiç oturamıyoruz. Ya damlarda ya da tahtlarda oturuyoruz. Tahtta uyumak çok güzel." diye konuştu.

 "Yıldızları izleyerek uykuya dalıyoruz"

Vatandaşlardan Ali Atmaca da hem yurt içinde hem de yurt dışında birçok ülkeyi ve şehri görme imkanı bulduğunu ancak Mardin'in dünyada eşi benzerinin bulunmadığını söyledi.

Özellikle yaz akşamlarını damda geçirmenin ayrı bir keyif verdiğini anlatan Atmaca, şöyle konuştu:

"Mardin'de yazın hava çok sıcak oluyor. Bu yüzden akşam oldu mu damlara çıkıyoruz. Tahtlarda oturuyor, çayımızı, kahvemizi içiyoruz. Çoğu zaman akşam yemeklerimizi de burada yiyoruz. Gece olunca da uyumak için yataklarımız seriyoruz. Bir tarafımızda Mezopotamya Ovası bir yanımız Mardin Kalesi, yataklara uzanıp yıldızları izleyerek, uykuya dalıyoruz."

Açık havada uyumanın hem sağlıklı olduğunu hem de huzur verdiğini aktaran Atmaca, sabah çok dinç uyandıklarını kaydetti.

Atmaca, "Evlerimizin damları bin yıldızlı konforda. Masal gibi bir şehirde yaşıyoruz. Burada yaşadığımız için kendimizi şanslı hissediyoruz." diye konuştu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Acıkan ve susayan çekinmeden bu kapıyı çalıyor https://gazetebirlik.com/haber/acikan-ve-susayan-cekinmeden-bu-kapiyi-caliyor-3265/

Yeşilliği ve şelaleleriyle "Gurs Vadisi" olarak bilinen bölgedeki kırsal 300 haneli Yüceli Mahallesi'nde ikamet eden 20 yaşındaki Emin Gökçen, evinin önünde duran bir ailenin susamasına rağmen su istemekten çekindiklerini fark etti.

Bunun üzerine evinden getirdiğini suyu aileye ikram eden Gökçen, benzer durumları önlemek amacıyla evinin kapısına "Acıkmış veya susamışsan çal kapıyı" yazdı.

Gökçen, köyde ailece çiftçilik yaparak geçimlerini sağladıklarını anlattı.

Mardin'in misafirperverliğiyle ön planda olduğunu aktaran Gökçen, yörede herkesin her koşulda misafir ağırlayacağını söyledi.

Bir süre önce evlerinin önünde durup su istemekten çekinen aileyi fark ettiğini dile getiren Gökçen, "Susamışlardı ama bizden su istemeye utanıyorlardı. Annem durumu fark edince onlara su götürdük. Daha sonra insanların çekinmemesi için kapıya yazı yazmaya karar verdik. Kapımız herkese açık. Herkes paylaşırsa dünya çok güzelleşecek. Biz de elimizden geleni yapıyoruz. " ifadelerini kullandı.

"Sadece bizim değil bütün yöre halkının kapısı açık"

Gökçen, bu duyarlığının kendilerine özgü olmadığını bölgedeki herkesin aynı hassasiyeti taşındığını dile getirerek, şöyle konuştu:

"Sadece bizim değil bütün yöre halkının kapısı açık. Mardin'de hangi kapıyı çalarsanız çalın, size kapıyı açar ve kendileri ne yiyorsa aynısını ikram ederler. Bir kuş sütü eksik bir sofra kuramam belki ama elimizdeki bir parça ekmek dahi olsa paylaşmaya hazırız."

Kapıya yazdığı yazının ardından önce tuhaf karşılandığını ardından da takdir edilmeye başlandığını aktaran Gökçen, şunları aktardı:

"Yazı yazıktan sonra su yemek yerine başka şeyler de isteyenler oluyor. Geçen bir araba durdu. Bahçedeki ağacımızdan dut istediler. Buyurun dedik. Başta kendi ailem olmak üzere herkes yazıyı tuhaf karşıladı. Daha sonra ise benimle gurur duydular. Bu beni mutlu etti."

"Soframızda bir misafir olursa çok seviniriz"

Emin Gökçen’in babası İbrahim Gökçen de davranışı dolayısıyla oğluyla gurur duyduğunu söyledi.

Bunun herkese örnek olmasını isteyen Gökçen, "Ben de her zaman bir insanı doyurmak ve susuzluğunu gidermek isterim ama böyle bir yazı yazmak aklıma gelmedi. İyi ki yazdı. Herkesi soframıza davet ediyorum. Bizim fazla verebileceğimiz bir şey yok. Ne yesek onu verebiliriz. Soframızda bir misafir olursa çok seviniriz." dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Mardin'de bir PKK'lı terörist güvenlik güçlerine teslim oldu https://gazetebirlik.com/haber/mardinde-bir-pkkli-terorist-guvenlik-guclerine-teslim-oldu-3691/

Güvenlik kaynaklarından alınan bilgiye göre, Mardin İl Jandarma Komutanlığı ikna unsurlarınca ülke içinde ve dışında terör örgütü PKK/KCK/PYD içerisinde faaliyet gösteren örgüt mensuplarına ailelerinin de desteğiyle ulaşılarak örgütten kaçıp teslim olmaları sağlanıyor. 

Bu kapsamda yürütülen çalışmalarda "Deniz Rüzgar" kod adlı terörist G.A.A. ikna edilerek Nusaybin ilçesinin Demirtepe Hudut Karakolu bölgesinde silahsız ve teçhizatsız olarak güvenlik güçlerine teslim oldu.

İstanbul'dan Irak'ın kuzeyine giderek 2016 yılında terör örgütü PKK/KCK'ya katılan G.A.A'nın "silahlı terör örgütüne üye olma" suçundan arama kaydının olduğu tespit edildi.

Terörist G.A.A'nın jandarmadaki işlemleri sürüyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Mardin merkezli 5 ilde terör örgütü PKK/KCK operasyonu: 10 gözaltı https://gazetebirlik.com/haber/mardin-merkezli-5-ilde-teror-orgutu-pkkkck-operasyonu-10-gozalti-94/

Mardin İl Emniyet Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, PKK/KCK terör örgütü mensuplarının bulunduğu sığınak, mağara ve alanlara düzenlenen operasyonlarda ele geçirilen dokümanların incelemeleri yapıldı.

Bu kapsamda PKK/KCK terör örgütü adına kırsal alanda silahlı faaliyet yürüttüğü, terör örgütünü simgeleyen paçavra ile fotoğrafları bulunduğu, kırsal alanda faaliyet yürüttükten sonra ülkeye yasa dışı yollarla giriş yaparak şehirlerde terör örgütü adına eylem yapmak üzere il merkezlerine geldiği değerlendirilen aralarında bir öğretmenin de bulunduğu 14 şüpheli hakkında yakalama kararı çıkarıldı.

Mardin, İstanbul, Gaziantep, Şırnak ve Diyarbakır'da düzenlen eş zamanlı operasyonda 10 şüpheli gözaltına alındı.

Diğer 4 şüphelinin yakalanması için çalışmalar sürüyor.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Mardin'de yakalanan terörist PKK'nın 'bombacısı' çıktı https://gazetebirlik.com/haber/mardinde-yakalanan-terorist-pkknin-bombacisi-cikti-5146/

Valiliğin açıklamasına göre, İl Jandarma Komutanlığınca sözde Gap-Rıha kırsalında İHA desteği ile yapılan taramada bir kişinin sırt çantalı, silahlı şekilde hareket ettiği tespit edildi.

Bölgeye sevk edilen komandolar, söz konusu kişiyle Mardin-Şanlıurfa sınırında Yenidardağan Mahallesi kırsalında karşılaştı. Komandoların çağrılarına uyan kişi teslim oldu.

Yapılan araştırmada, yakalanan teröristin "Zana Mardin" kod adlı Zilan Demir olduğu ve sözde Bagok kırsalında terör örgütü PKK'nın "mayın ve bombacısı" olarak görev yaptığı belirlendi.

Teröristin üzerinde yapılan aramada kalaşnikof piyade tüfeği, iki el bombası ve çok sayıda mühimmat ile yaşam ve örgütsel malzemeler ele geçirildi.

İçişleri Bakanlığı, Mardin'in Derik ilçesinde bir teröristin sağ olarak ele geçirildiğini bildirmişti.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kaynakları halkın hizmetine sunan Vali Mustafa Yaman, çalışmalarıyla takdir topladı https://gazetebirlik.com/haber/kaynaklari-halkin-hizmetine-sunan-vali-mustafa-yaman-calismalariyla-takdir-topladi-5213/

Valiler Kararnamesi ile Mülkiye Başmüfettişliğine atanan Mardin Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Yaman, 4 yıllık görev süresince gerçekleştirdiği önemli çalışmalarla vatandaşın gönlünü fethetti.

Terör saldırıların yoğun yaşandığı 2016 yılında Mardin Valiliğine atanan Yaman, dönemin Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk'ün, hakkında yürütülen terör soruşturması kapsamında görevden uzaklaştırılmasının ardından İçişleri Bakanlığınca Büyükşehir Belediye Başkan Vekili olarak da görevlendirildi.

Kaynakları halkın hizmetine sunan Vali Mustafa Yaman çalışmalarıyla takdir topladı
Hem valilik hem de belediyenin kaynaklarını halkının hizmetine sunan Yaman, başta engelliler olmak üzere kadın, genç ve çocuklar için hazırladığı sosyal projeler ve kurduğu sıcak diyaloglarla halkın sevgisini kazandı.

Farklı etnik grupların tarih boyunca bir arada yaşadığı, medeniyetler şehri Mardin'in özlemle beklediği belediye hizmetleriyle buluşması için hummalı çalışmalar gerçekleştiren Yaman, altyapıdan üstyapıya kadar projeleri bir bir uygulayarak şehrin çehresini değiştirdi.

Mardin Belediyesi, Yaman'ın "Sizin için çalışıyoruz" sloganıyla başlattığı hizmet hamlesiyle hayata geçirdiği çalışmalar sayesinde şehir merkezinin yanı sıra kırsaldaki vatandaşların da yaşamına dokunan projelerle yüz güldürdü.

Ağırlanan turist 5 milyona yükseldi

Terör örgütüne yönelik gerçekleştirilen kararlı operasyonlar sayesinde sağlanan huzur ortamıyla konuklarını ağırlayan Mardin, geçen yıl 1 milyon 150 bini yatılı olmak üzere günübirliklerle 5 milyon turist ağırladı.

Vali Mustafa Yaman, zengin tarihi dokusuyla göz kamaştıran medeniyet şehri Mardin'i sıcak hava balonuyla tanıştırarak turizmde yakalanan ivmenin daha da artırılmasını sağladı.

Vadedilen çalışmaların yüzde 92'si tamamlandı

Yaman döneminde 4 bin 700 kilometre yol ağına sahip Mardin'de 1577 kilometre sıcak asfalt, 899 kilometre sathi kaplama, 942 kilometresinde ise stabilize yol çalışması yapıldı. 150 bin metrekare parke döşenirken, 1500 kilometrelik yol onarıldı.

Aynı süreçte 600 kilometre kanalizasyon ve 500 kilometre içme suyu şebekesi, 30 su deposu, 106 su kuyusu, 4 arıtma tesisi, 8 spor sahası, 275 çocuk oyun parkı, 250 taziye evi, 2 kapalı semt pazarı, yeni itfaiye hizmet binası, 13 yeni itfaiye aracı, 4 üst geçit, sosyal yaşam merkezi, amfi tiyatro, hayvan barınağı ve klinik yapıldı.

Vatandaşların konforlu ulaşımı için içinde televizyon, klima, internet ve kitapların bulunduğu kapalı 7 akıllı durak yapılırken, yapımına başlanan1000 kişilik profesyonel bisiklet parkurunda sona gelindi.

Restorasyon, sokak sağlıklaştırılması ve yeşillendirme çalışmalarına da ağırlık verildi. Kentte 12 tarihi yapıda restorasyon çalışması yapıldı, 1 milyon 500 ağaç ve fidan dikimi yapıldı. Tarihi 4 sokakta sağlıklaştırma yapıldı, 2 sokak, kültür sokağına dönüştürüldü, 10 tarihi çarşıda aslına uygun restorasyon çalışması yapıldı.

Yaman'ın görevi süresince Mardin Su ve Kanalizasyon İdaresi (MARSU) ile 235 milyon liralık şube kanalizasyon yatırımı sağlandı. Ayrıca 60 milyon avro maliyetle atık su arıtma tesisi yapıldı.

Kentin artan araç sayısından kaynaklı trafik sorunlarının çözümü için Kızıltepe Kavşağı Battı Çıktı Projesi gerçekleştirildi, Diyarbakır Kapı Mahallesi'nde 1000 araçlık 9 katlı otoparka başlandı, 250 taziye evi tamamlandı. 275 çocuk oyun parkı ile 7 şehir parkı oluşturuldu. Kentte tiyatro, konser ve festival gibi 150’yi aşkın kültür sanat etkinliği gerçekleştirildi.

Sosyal projelere de ağırlık verildi

Yaz okullarında 15 bin çocuğa çeşitli branşlarda spor eğitimi verildi, 15 bin çocuk sinema ile tanıştırıldı. İhtiyaç sahibi ailelere 100 binden fazla yardım kolisi ulaştırıldı.

Belediyenin 4 dilde hizmet verdiği "Mardinmasa" ile toplumun çeşitli kesimlerine yönelik 32 sosyal sorumluluk projesi hayata geçirilirken yeni evlenen, çocuğu olan, askere veya hacca giden vatandaşlara hediyeler verildi.

Çocuklar için yaz aylarında 22 portatif havuz kuruldu. Kışın ise buz pisti kurularak çocukların bunlardan ücretsiz faydalanması sağlandı.

İlde, çamaşırhane, 2 bilgi evi, 1 gençlik merkezi, kültür kafe, down cafe, kadınlar için spor salonu, sosyal yaşam evi, muhtarlar ofisi yapıldı. Ayrıca modern pazar yerleri ve hayvan kliniği yapıldı.

Vadedilen çalışmaların yüzde 92'si tamamlandı.

"Allah'a ısmarladık Mardin"

Yaman, kentten ayrıldıktan sonra sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda 13 yılı valilik olmak üzere 34 yıldır millete hizmet imkanı yaşadığını belirtti.

Herkese teşekkür eden Yaman, "Mardin'de geçen 4 yıllık çalışma süremde desteklerini esirgemeyen Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'a, bakanlarımıza, mesai arkadaşlarıma ve Mardinli hemşerilerimize teşekkür ediyorum. Allah'a ısmarladık Mardin" ifadelerini kullandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Mardin'de 800 yıllık tarihi camide ibadet öncesi temizlik ve dezenfekte çalışması yapıldı https://gazetebirlik.com/haber/mardinde-800-yillik-tarihi-camide-ibadet-oncesi-temizlik-ve-dezenfekte-calismasi-yapildi-5735/

Artukoğulları'ndan Yavlak Arslan'ın 1184'te yapımına başlattığı ve kardeşi Artuk Arslan tarafından 1204'te tamamlanan, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle ibadete kapatılan tarihi Ulu Cami'de Kızıltepe Belediyesine ait 30 kişilik ekiple temizlik çalışması yapıldı.

İçi temizlenen ve dezenfekte edilen caminin avlusu köpüklü suyla yıkandı, çimleri biçildi ve yabani otlar temizlendi.

İbadete hazır hale getirilen caminin avlusunda 29 Mayıs'ta sosyal mesafe tedbirleri kapsamında maske ve seccadesini getiren bin kişi cuma namazı kılabilecek.

Kızıltepe Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Hüseyin Çam, ilçe genelinde halkın temiz ve hijyenik bir ortamda huzur içinde ibadetlerini yerine getirmeleri için gerekli tüm tedbirleri aldıklarını kaydetti.

Cami imamı Abdulğani Bilen de tarihi caminin mimari özelliklerini taşıyan dünyada 3 büyük caminin olduğunu söyledi.

Bilen, ilçede 7 kapalı caminin içinin ve dışının titizlikle temizlendiğini aktararak, şunları belirtti:

"Tarihi Ulu Cami, 2015'te başlatılan restorasyon çalışmalarının ardından geçen yıl ibadete açıldı. Mart ayında virüs nedeniyle yeniden ibadete kapatıldı. Bu cuma günü tekrar ibadete başlanacak. Caminin içinin 2 bin 500 kişilik kapasitesi var ancak namaz cami avlusunda kılınacak. Cami avlusunda sosyal mesafe tedbirlerine uyarak 950 kişi cemaatle cuma namazı kılacak. Cuma günü yine sosyal mesafe korunarak herkes maskeli ve seccadesini getirecek, avluda namaz kılınacak. Seccade ve maskesiz kimse evinden çıkmasın. Cemaatimizi bu şekilde bekliyoruz."

"Şimdi camimiz açılıyor bizim için dünyaya bedel"

Vatandaşlardan Hacı Mehmet Sait Davutoğlu da 2 aydır camide namaz kılamamanın hüznünü yaşadıklarını söyledi.

Cuma günü Allah'ın izniyle camide namaz kılabileceklerini belirten Davutoğlu, "Allah devletimizden razı olsun. Buranın açılması bizim için çok büyük bir şeref. Yıkıyorlar, temizliyor, Allah onlardan da razı olsun. Camimiz açılıyor bundan daha güzel bir şey mi var. Şimdi camimiz açılıyor bizim için dünyaya bedel." ifadesine yer verdi.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Elleri tetikte, vatan nöbetinde bayram https://gazetebirlik.com/haber/elleri-tetikte-vatan-nobetinde-bayram-3027/

Mardin'de görevli güvenlik korucuları Ramazan Bayramı'nı elleri tetikte, vatan nöbetinde geçiriyor.

Halkın huzuru ve vatanın bölünmez bütünlüğü için 7 gün 24 saat nöbet tutan güvenlik korucuları, terör örgütünün olası saldırılarına karşı kırsal alana hakim tepelerde oluşturulan nöbet kulübeleri ile uygulama noktalarında görev yapıyor, güvenlik güçleriyle operasyonlara çıkıyor.

Ömerli, Yeşilli ve Savur yollarının kesiştiği Hop Geçidi mevkisindeki nöbet kulübesinde görevli korucular, Ramazan Bayramı'nda da vatan için görev yapmanın gururunu yaşıyor.

Türkiye Güvenlik Korucuları ve Şehit Aileleri Federasyonu Başkanı Orhan Kandemir, nöbet kulübesinde görevlerini özveriyle sürdüren korucuları ziyaret etti, bayramlarını kutladı.

Kandemir, güvenlik korucularına şeker ve baklava ikram etti.

Güvenlik korcularının Doğu ve Güneydoğu'da yıllardır asker ve polisle omuz omuza terörle mücadele ettiğini belirten Kandemir, korucuların yaz kış, bayram demeden her zaman görevlerinin başında olduğunu ifade etti.

Kandemir, bu bayramı da ailelerinden uzakta nöbet kulübelerinde geçiren güvenlik korucularının bayramını kutladıklarını söyledi.

Terörle mücadelede kararlılık vurgusu yapan Kandemir, ''Güvenlik korucuları her zaman görevlerinin başında. Vatanımız, bayrağımız ve milletimiz için bu yolda binlerce şehit vermişiz ve bir o kadar daha şehit vermeye hazırız.'' dedi.

Bayramın huzur ve sağlık getirmesini temenni eden Kandemir, ''Ülkemiz, bütün dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüs ile mücadelesini özverili bir şekilde sürdürüyor. Millet ve devlet olarak inşallah bunu atlatacağız. İnşallah ülkemizi daha güzel yarınlar, daha güzel bayramlar bekliyor." diye konuştu.

Güvenlik korucularından Ahmet Ökmen de 11 yıldır görevini sürdürdüğünü belirterek her zaman ve her şartta görev yapmaya hazır olduklarını söyledi.

Ökmen, ''Vatanımız ve milletimiz için her zaman göreve hazır bekliyoruz.'' ifadesini kullandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Mardin'de açık alanlarda maske takma zorunluluğu getirildi https://gazetebirlik.com/haber/mardinde-acik-alanlarda-maske-takma-zorunlulugu-getirildi-4496/

Valilikten yapılan açıklamaya göre, İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu Toplantısı'nda Kovid-19 ile mücadele kapsamında yeni kararlar alındı. 

Kurul, tüm tedbirlere ek olarak kent genelinde 12 Mayıs'ta alınan kararlar kapsamında ikinci bir karara kadar "açık alanlar da dahil olmak üzere" tüm vatandaşların maske kullanmasının zorunlu hale getirilmesine karar verdi.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

''Ayrıca birden fazla kişinin bir arada yürümemesi, toplanmaması, sitelerin park ve bahçelerinde toplu halde bulunulmaması ve sosyal mesafenin korunması (en az 3 adım) ile hijyen kurallarına uyulması ile ilgili tedbirler alınmasına, tedbirlere ilişkin kaymakamlarımız tarafından Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 23'üncü ve 72'inci maddeleri gereğince gerekli kararların alınması kararlaştırıldı."

Alınan kararlara uymayanlar hakkında idari ve adli işlem başlatılacak.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Mardin'de karantina süresi dolan 39 kişi evlerine uğurlandı https://gazetebirlik.com/haber/mardinde-karantina-suresi-dolan-39-kisi-evlerine-ugurlandi-7812/

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında, İran'dan Türkiye'ye getirilerek Mardin'de öğrenci yurduna yerleştirilen 39 kişi, gözetim sürelerinin dolmasının ardından evlerine uğurlandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın koordinasyonu ve Dışişleri Bakanlığının çalışmasıyla 59 ülkeden yaklaşık 25 bin vatandaşın ramazan ayını ve bayramı evlerinde geçirebilmesi amacıyla başlatılan tahliye operasyonu kapsamında, 27 Nisan'da İran'ndan getirilen 4'ü çocuk 39 Türk vatandaşının Kasımiye Erkek Öğrenci Yurdu'ndaki 14 günlük karantina süresi sona erdi.

Karantina süresince ihtiyaçları Mardin Valiliği, İl Sağlık Müdürlüğü, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, Kızılay ve AFAD tarafından karşılanan 39 kişi sağlık kontrolünün ardından AFAD ve yurttaki görevliler tarafından otobüslerle memleketlerine uğurlandı.

Öte yandan, Anneler Günü dolayısıyla evlerine giden kadın misafirlere karanfil verildi.

"Ev konforunda ağırlandık"
Evine uğurlanan Salih Şaki, İran'dan getirilip karantinaya alındıkları sürede çok iyi ağırlandıklarını söyledi.

Devlet büyüklerine teşekkür eden Şaki, "Hiç böyle misafirperverlik beklemiyorduk. Gerçekten çok güzel ağırlandık. Ev konforunda ağırlandık. Cumhurbaşkanımıza, devletimize, AFAD'a, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğüne ve diğer yetkililere içtenlikle teşekkür ediyorum." dedi.

Maide Candan ise 14 günlük karantina sürecinin ardından evlerine dönmenin mutluluğunu yaşadıklarını belirterek, "Güzel geçti, bizimle yakından ilgilendiler. Öncelikle devletimize ve burada bizimle yakından ilgilenen herkese çok teşekkür ediyorum." ifadesini kullandı.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Mardin'de Kovid-19 testleri için laboratuvar https://gazetebirlik.com/haber/mardinde-kovid-19-testleri-icin-laboratuvar-3017/

Mardin Devlet Hastanesine yeni tip koronavirüs (Kovid-19) testi yapabilme imkanı sağlayan PCR laboratuvarı ile günlük 300 test yapılmaya başlandı, gerektiğinde günlük 700 test yapılabilecek.

Laboratuvarda, Mardin Artuklu Üniversitesi akademisyenlerin de desteğiyle 3 gruptan oluşan 18 kişilik sağlık ekibi, vakaların erken tespit edilmesini sağlayarak, tedavi sürecinin daha konforlu olması için çalışacak.

Mardin Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Alpay Tuncar, Sağlık Bakanlığı tarafından kurulan PCR laboratuvarının hizmete başladığını söyledi.

Mardin'in koronavirüs PCR yetkili laboratuvarı olarak görevlendirildiğini kaydeden Tuncar, şöyle dedi:

"Öncelikle Sağlık Bakanımız Fahrettin Koca'ya ve emeği geçen kamu kurumlarına teşekkür ederiz. Kısa sürede laboratuvarımızı kurduk. Tam kapasite çalışmaya başlandı. Günde 300 test kapasitesiyle çalışıyoruz, ama test kapasitesi olarak günlük 700'e çıkabiliriz. Bu laboratuvar virüslerde bulunan DNA ve RNA dediğimiz zincirlerin tespitinde bize fayda sağlıyor. Bu amaçla kullanıyoruz. Sadece koronavirüs için kullanacağız, ama bir müddet sonra diğer testlerde de rahatlıkla kullanabileceğiz."

Sağlık Bakanlığı tarafından sağlanan ve Türkiye'de üretilen kitlerle testlerin yapıldığını anlatan Tuncar, PCR laboratuvarında 18 kişiden oluşan 3 ekibin 8 saat süreyle çalıştığını vurguladı.

İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Saffet Yavuz da Mardin il ve ilçe hastanelerinden gelen örneklerin tamamının ildeki tek merkez olan laboratuvarda aynı gün içerisinde hızlı bir şekilde sonuçlandırıldığını bildirdi.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Hakkari'de şehit olan asker son yolculuğuna uğurlandı https://gazetebirlik.com/haber/hakkaride-sehit-olan-asker-son-yolculuguna-ugurlandi-487/

Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde görevli olduğu askeri bölgede nöbet tuttuğu sırada rahatsızlanarak kaldırıldığı hastanede şehit olan er Abdullah Çam'ın Türk bayrağına sarılı naaşı Hakkari Dağ ve Komando Tugay Komutanlığında düzenlenen törenin ardından şehit Çam'ın Türk bayrağına sarılı naaşı Mardin Havalimanı'na getirildi.

Kızıltepe ilçesinde Ulu Cami'de yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri uygulanarak gerçekleştirilen törende şehidin ailesi tabuta sarılarak gözyaşı döktü.

Çam'ın naaşı, İl Müftüsü İsmail Çiçek'in kıldırdığı cenaze namazının ardından Örencik Mahallesi'nde aile mezarlığında toprağa verildi.

Törene, Mardin Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Yaman, Kızıltepe Kaymakamı Hüseyin Çam, İl Emniyet Müdürü Hakan Çetinkaya, İlçe Emniyet Müdürü Emin Yıldırım, askeri yetkililer, şehidin ailesi ile vatandaşlar katıldı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Irak'tan getirilen 200 Türk vatandaşı Mardin'de karantinaya alındı https://gazetebirlik.com/haber/iraktan-getirilen-200-turk-vatandasi-mardinde-karantinaya-alindi-1486/

Irak'tan Mardin'e getirilen 200 Türk vatandaşı, 14 gün süreyle karantinada tutulacağı Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) yurduna yerleştirildi.

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs (Kovid-19) salgını sonrasında yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları yurda dönmeye devam ediyor. Irak'ta çalışan ve yurda dönen 200 kişi, otobüslerle Mardin'e getirildi.

Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulunun tedbirleri doğrultusunda Valilik koordinasyonunda Irak'tan Mardin'e getirilen vatandaşlar, 14 gün süreyle karantina altında tutulacakları KYK Mardin Kasımiye Erkek Öğrenci Yurdu'na yerleştirildi.

Dezenfekte edilen yurda getirilen vatandaşlar, polis gözetiminde içeri alındı.

Mardin Valiliğinden yapılan açıklamada ise "Koronavirüs sebebiyle Irak'tan ülkemize dönüş yapan vatandaşlarımız sağlık taramaları ve kayıtları yapılarak Mardin Kasımiye Erkek Öğrenci Yurdu'na yerleştirildi." ifadelerine yer verildi.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
'Medeniyetler Kapısı Mardin' sergisi açıldı https://gazetebirlik.com/haber/-medeniyetler-kapisi-mardin-sergisi-acildi-3772/

Ressam İsmet Yedikardeş'in "Medeniyetler Kapısı Mardin" isimli kişisel sergisi açıldı.

Küratörlüğünü Mehmet Lütfi Şen'in üstlendiği sergi, Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi'nde sanatseverlerle buluştu.

Zeytinburnu Belediye Başkanı Ömer Arısoy, açılışta yaptığı konuşmada, Türkiye'nin ve dünyanın farklı bölgelerinden gelen insanların Zeytinburnu'nda huzur içinde yaşadığını ifade etti.

Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi'nin de bu birlikte yaşamın oluşmasında büyük katkısı olduğunu aktaran Arısoy, "Değerli sanatçımız İsmet Yedikardeş'le beraberliğimiz burayla sınırlı kalmayacak. Kazlıçeşme Sanat adıyla faaliyet gösteren daha büyük bir sergi alanımız var. İnşallah orada da sanatçımızın farklı bir sergisine ev sahipliği yapmak istiyoruz." diye konuştu.

İsmet Yedikardeş de "Medeniyetler Kapısı Mardin" sergisi için 17 yıl önce Mardin resimleri yapmaya başladığını dile getirdi.

İlk sergisini 2005'te TBMM'de açtığını belirten sanatçı, "Ondan sonra bu sergi Amerika'da, Almanya'da, Avusturya'da ve Türkiye'nin farklı yerlerinde açıldı. Her insanın kendi memleketine bir vefa borcu vardır. Bir insan şairse memleketinin şiirini yazmalı, ressamsa memleketinin resmini çizmeli, sanayiciyse memleketine sanayi kurmalı. O zaman bütün ülke eşit şekilde kalkınır." ifadelerini kullandı.

Yedikardeş, Mardin'in farklı köken ve dinlerden insanların dostluk içinde yaşadığı bir şehir olduğunu ve bütün dünyaya örnek teşkil ettiğini söyledi.

Mehmet Lütfi Şen ise serginin, Türk resim sanatının kendi kimliğinden çağdaş olarak neşet etmesine bir cevap niteliği taşıdığını belirtti.

Son gün 16 Şubat

İsmet Yedikardeş'in kendi coğrafyasını ve kültürünü temel alan bir sanatçı olduğuna işaret eden Şen, şunları kaydetti:

"Sanatçının diğer çalışmaları da Türk resim ve heykel sanatına cevap niteliği taşıyor. Hocanın yıllardır sürdürdüğü deri üzerine soyut çalışmaları ve seramik heykel çalışmalarından oluşan retrospektif sergiyi de inşallah ilerleyen zamanlarda açacağız."

Sanatçının Mardin'in kültürel, tarihi ve mimari özelliklerini kendine has bakışıyla yorumladığı eserler sanatseverlerin beğenisine sunuluyor.

Sergide, tuval üzerine yağlı boya ve deri üzerine karışık teknik ile üretilen büyük boyutlarda 15 eser bulunuyor.

"Medeniyetler Kapısı Mardin" sergisi, 16 Şubat'a kadar gezilebilecek.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Mardin'de 'KAPAN-1 BAGOK' operasyonu başlatıldı https://gazetebirlik.com/haber/mardinde-kapan-1-bagok-operasyonu-baslatildi-2347/

İçişleri Bakanlığından, Mardin'de 915 jandarma, polis ve güvenlik korucusunun katılımıyla terör örgütüne yönelik "KAPAN-1 BAGOK" Operasyonu'nun başlatıldığı bildirildi.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Jandarma Genel Komutanlığınca geçen yıl ağustos ayında başlatılan, 4'ü teslim olan 144 bölücü terör örgütü mensubunun etkisiz hale getirildiği, çok sayıda sığınak, barınak ile birlikte silah, mühimmat ve yaşam malzemesinin imha edildiği Kıran Operasyonları başarıyla tamamlandı.

Kıran operasyonlarının tamamlanmasının ardından, 2020'nin başlamasıyla bölücü terör örgütü PKK'yı tamamen ülke gündeminden çıkarmak, bölgede barındığı belirlenen teröristleri etkisiz hale getirmek ve sözde barınma alanları arası geçişlerini engelleyerek takviye edilmesini önlemek amacıyla Mardin İl Jandarma Komutanlığınca "KAPAN-1 BAGOK" Operasyonu başlatıldı. 

Operasyonda Mardin İl Jandarma Komutanlığında görevli Jandarma Komando ve Jandarma Özel Harekatın (JÖH) yanı sıra Polis Özel Harekat (PÖH) ve güvenlik korucu timlerinden oluşan 915 personel ile 60 operasyonel tim görev alıyor. 

"KAPAN-1 BAGOK" operasyonu kapsamında tespit edilen sığınaklarda yapılan aramalarda çok sayıda el yapımı patlayıcı, mühimmat, yarım ton yaşam malzemesi, tıbbi malzeme ile örgütsel doküman ele geçirildi. 

Delil niteliğinde olanlar muhafaza altına alınırken diğer malzemeler ve sığınaklar imha edildi. 

Operasyonda bölücü terör örgütüne yardım ve yataklık eden 13 şüpheli de gözaltına alındı.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
'Alzaymır' hastalığıyla mücadele için okuma yazma öğrendi https://gazetebirlik.com/haber/-alzaymir-hastaligiyla-mucadele-icin-okuma-yazma-ogrendi-4274/

Mardin'in Kızıltepe ilçesinde yaşayan ve 7 yıl önce rahatsızlanan 4 çocuk annesi Fatma Aldemir'e alzaymır tanısı konuldu.

Aldemir, hastalığın ilerlemesini kitap okuyarak engellemek için Kızıltepe Kaymakamlığı Aile Destek Merkezindeki (ADEM) okuma yazma kursuna kayıt yaptırdı.

Düzenli olarak kursa katılan ve azmiyle 1,5 ayda okuma yazmayı öğrenen Aldemir, aldığı eğitimin faydasını gördü. Aldemir, başlarda harfleri dahi unuturken, artık bol bol kitap okuyarak hastalığın ilerlemesinin önüne geçmek istiyor.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Mardin'de 11 bin yıllık tapınak bulundu https://gazetebirlik.com/haber/mardinde-11-bin-yillik-tapinak-bulundu-8564/

Mardin'in Dargeçit ilçesinde 11 bin 300 yıllık olduğu tahmin edilen tapınak bulundu.

Tarih boyunca Sümer, Akad, Babil, Hitit, Asur, Urartu, Roma, Abbasi, Selçuklu ve Osmanlı'nın da aralarında yer aldığı 25 medeniyete ev sahipliği yapan Mardin'in Dargeçit içesinde, 4 steli bulunan neolitik döneme ait tapınak gün yüzüne çıkarıldı.

Kırsal Ilısu Mahallesi'nde "Ilısu Barajı ve HES Projesi Etkileşim Alanında Kalan Kültür Varlıklarının Belgelenmesi ve Kurtarılmasına Yönelik Çalışmalar" kapsamında Mardin Müze Müdürlüğünce 2012 yılında başlatılan arkeolojik kazı çalışması devam ediyor. 

"4 stelden 3'ü günümüze kadar korunabilmiş"
Boncuklu Tarla Kazılarının bilimsel danışmanlığını yürüten Mardin Artuklu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Ergül Kodaş, Kocaeli Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ayşe Tuba Ökse başkanlığındaki kazı çalışmalarının titizlikle yürütüldüğünü söyledi.

Neolitik döneme ait, temeli moloz taşlarla örülü duvarlar ve sertleştirilmiş kil tabanları olan yapının açığa çıkarıldığı alanda Göbeklitepe ile aynı döneme ait bir de tapınak ortaya çıkarıldığını dile getiren Kodaş, "Yapılan analizlere göre tapınak 4 stele sahip. Yaklaşık 11 bin 300 yıllık olduğunu düşünüyoruz. Kazı çalışmaları devam ediyor ama stelleri net bir şekilde açığa çıkardık. Ortaya çıkardığımız 4 stelden biri kırık ama diğer 3'ü o gün olduğu gibi hala günümüze kadar korunabilmiş." dedi.

"Göbeklitepe ile benzer özellikler taşıyor"
Kodaş, taş duvara sahip tapınağın küçük taşlar ve çamur harçla örüldüğünü aktararak binanın tabanına henüz ulaşmadıklarını, bir aylık süreçte ulaşmayı hedeflediklerini anlattı. 

4 stel üzerinde herhangi bir figüratife rastlanmadığına işaret eden Kodaş, "Neolitik döneme ait 80 metrekare büyüklüğündeki tapınak Göbeklitepe ile benzer özellikler taşıyor." dedi.

"Tapınak bulunduğunu duyunca heyecanlandık"
Dargeçit ilçesinde yaşayan Enez Özmen, tapınak bulunmasından mutluluk duyduklarını belirtti. "Tapınak bulunduğunu duyunca heyecanlandık. Buranın da Göbeklitepe gibi ilgi görmesini bekliyoruz." diyen Özmen, tapınak sayesinde ilçeye çok sayıda turist gelmesini beklediklerini sözlerine ekledi. 

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
PKK’nın Döşediği EYP İnfilak Etti: 1 ölü https://gazetebirlik.com/haber/pkknin-dosedigi-eyp-infilak-etti-1-olu-215810/ Mardin’de PKK’lı teröristler tarafından önceden yola döşenen el yapımı patlayıcının infilak etmesi sonucu 1 kişi hayatını kaybetti. Patlama sonrasında bölgede geniş çaplı operasyon başlatıldı.



Mardin Valiliğinden yapılan yazılı açıklamada, "Bugün akşam saat 17.00 sıralarında Nusaybin ilçesi Dağiçi Mahallesi’nde Yusuf Kurt isimli vatandaş daha önceden arazinin takibi amacıyla araziye yerleştirilen fotokapan cihazıyla uğraştığı sırada foto kapanın bulunmuş olduğu yere teröristlerce döşenmiş olan EYP patlaması neticesinde yaralanmıştır. Yaralı şahıs 112 ekiplerince Midyat Devlet Hastanesine sevk edilmiştir. Midyat Devlet Hastanesinde yaralı şahsa yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak vefat etmiştir” denildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
8 Adet Kalem şeklinde Kimyasal Fünye Ele Geçirildi https://gazetebirlik.com/haber/8-adet-kalem-seklinde-kimyasal-funye-ele-gecirildi-173558/ Mardin’de terör örgütü PKK mensuplarına yönelik düzenlenen operasyonda, bir sığınak içerisinde yapılan aramada 8 adet kalem şeklinde kimyasal fünye ele geçirildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Mardin’de Kalem şeklinde 8 Kimyasal Fünye Ele Geçirildi https://gazetebirlik.com/haber/mardinde-kalem-seklinde-8-kimyasal-funye-ele-gecirildi-185600/ Mardin’in Nusaybin ilçesinde terör örgütü PKK’ya yönelik gerçekleştirilen operasyonlarda kalem şeklinde 8 adet kimyasal fünye, 17 kilogram plastik patlayıcı ile çok sayıda mühimmat ve yaşam malzemesi ele geçirildi.

Nusaybin ilçesi Dağiçi Mahallesi kırsalında İl Jandarma Komutanlığı ekiplerince havadan ve karadan da hassas burunlu köpeklerin desteği ile Kıran 2-Şehit Jandarma Uzman Çavuş Muhammed Ata Kıratlı özel birlik operasyonu icra edildi. Operasyonda terör örgütü PKK mensuplarına ait 7 sığınak ve bir depo tespit edildi. Sığınak ve depolarda yapılan aramalarda kalem şeklinde 8 kimyasal fünye, 17 kilogram plastik patlayıcı, 2 Metis M-1 füze ateşleyicisi, 2 M-16, 2 Bixi, 4 Kanas, 6 roketatar, 7 Kaleşnikof, 7 tabanca, tamburalı bomba atar, 48 el bombası, 7 kurma kolu, dizüstü bilgisayar, 5 silah üstü termal, 5 gece görüş dürbünü, 31 roketatar mühimmatı, 36 bomba atar mühimmatı, 72 şarjör, 40 roketatar sevk fişeği, 4 bin 635 fişek, 5 telsiz, 12 ateşleme anahtarı ve ona bağlı iki kumanda, 2 roketatar başlığı tuzaklanmış el yapımı patlayıcı, kafa kamerası, 165 elektrikli fünye, 17 el bombası kafası, 2 güneş paneli, muhtelif uzunlukta elektrikli ve mekanik fünye, jeneratör, yazıcı, mesafe ölçer, hafıza kartı, 4 tüp, 21 boş metal mayın kalıbı, akü, 3 şemsiye, 2 radyo, örgütsel flama, çok miktarda yaşam ve gıda malzemesi bulundu. Delil niteliği taşıyan malzemeler muhafaza altına alınırken, diğer malzemelerle birlikte sığınak ve depo imha edildi. Ele geçirilen dijital materyallerin incelenmesi sonucu üst düzey devlet yöneticilerine yönelik suikast talimatı verildiği tespit edilirken, tabancalara da susturucu takıldığı görüldü.

Kalem şeklindeki kimyasal fünyenin içerisine konulduğu el yapımı patlayıcıyı 45 dakika sonra infilak ettirme özelliği taşıdığı ve X-ray cihazında tespit edilemediği öğrenildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Mardin'de teröre tepki ve Diyarbakır annelerine destek yürüyüşü https://gazetebirlik.com/haber/mardinde-terore-tepki-ve-diyarbakir-annelerine-destek-yuruyusu-4748/

Mardin'in merkez Artuklu ilçesinde 15 Temmuz Demokrasi ve Şehitler Parkı'nda toplanan vatandaşlar, Mardin Özel Harekat Şube Müdürü Tufan Kansuva, Jandarma Uzman Onbaşı Mehmet Acar ile güvenlik korucusu Evren Başçı'nın şehit edilmesi dolayısıyla terörü lanetledi, "Diyarbakır anneleri"ne destek verdi.

İstiklal Marşı'nın okunmasıyla Vali Ozan Caddesi'nde yürüyüşe geçen vatandaşlar, ellerinde Türk bayraklarıyla Ravza Caddesi'ni geçerek tekrar 15 Temmuz Demokrasi ve Şehitler Parkı'na geldi.

Burada şehitler için saygı duruşunda bulunan ve sık sık tekbir getiren vatandaşlar, "Kahrolsun PKK", "Şehitler ölmez vatan bölünmez", "Askere, polise uzanan eller kırılsın", "Türk Kürt kardeştir", "Ne mutlu Türküm diyene", "Her Türk asker doğar, "Şehidim hakkını helal et bize" ile "Vatan sana canım feda" şeklinde slogan attı.

Bazı vatandaşlar da yürüyüşe evlerinin balkonundan bayrak açarak destek verdi.

Grup adına açıklama yapan İbrahim Ertakgöz, medeniyetlerin beşiği, binlerce yıldır kardeşliğin şehri olan Mardin'de, halk arasına nifak tohumları sokmak isteyen terör örgütlerine karşı sokaklara indiklerini söyledi.

Ülkeyi bölmek ve parçalamak isteyenlere karşı her zaman bir arada dimdik ayakta olacaklarını vurgulayan Ertakgöz, şunları kaydetti:

"Diyarbakır'da PKK'nın siyasi uzantısı olan ve bölge gençlerini karanlığa gömmek isteyenlere karşı günlerdir 'evlat nöbeti' tutan ailelerimizin bir evladı olarak medeniyetin kenti Mardin’de bayraklarımızla sokaklardayız. Bu vatanın bölünmez bütünlüğünü haykırıyoruz, evlat nöbetindeki anaların sesi olduğumuzu bir kez daha bildiriyoruz. Mardinli vatandaşlar ve gençler olarak kötü emelleri olan her oluşumun karşısında olduğumuzu belirtmek isteriz."

Yürüyüşe katılan vatandaşlardan Elif Yenigün de teröre karşı hep birlikte "dur" demek istediklerini belirtti.

Şükran Işık ise şehitler için yürüyüşe katıldıklarını, onları hiçbir zaman unutmayacaklarını vurguladı.

Işık, "Şehitler bizim ağabeylerimiz. Buradaki askerlerimizin, polislerimizin her zaman destekçileri olacağız. Diyarbakır'daki annelerimize de destek oluyoruz." dedi.

Cesur Yağmurcu, hiçbir gücün bayrağı indiremeyeceğini ve ezanı dindiremeyeceğini belirterek, "Bizi bölemeyecekler. Bu vatan için biz de canımızı vermeye hazırız." ifadesini kullandı.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Belediyeden çıkarılan şehit yakınları işe alınacak https://gazetebirlik.com/haber/belediyeden-cikarilan-sehit-yakinlari-ise-alinacak-8741/

Mardin'de HDP'li Mardin Büyükşehir Belediyesinin işten çıkardığı şehit yakınları, yapılan görevlendirme sayesinde işine geri dönecek.

Hak-İş Konfederasyonu Mardin İl Başkanı Eşref Cihan ile Türkiye Geçici Köy Korucuları ve Şehit Aileleri Federasyonu Başkanı Orhan Kandemir, İçişleri Bakanlığınca hakkında yürütülen terör soruşturmaları nedeniyle görevden uzaklaştırılan HDP'li Ahmet Türk'ün yerine görevlendirilen Vali Mustafa Yaman'ı belediyede ziyaret etti.

Ziyaretin ardından gazetecilere açıklama yapan Orhan Kandemir, belediyeye görevlendirme yapılmasından büyük memnuniyet duyduklarını söyledi.

Mardin'in bu görevlendirme sayesinde daha güzel bir şehir olacağını işaret eden Kandemir, "Sayın Valimiz yarım kalan işlerini tamamlamaya geldi. HDP'li Ahmet Türk ilk işe başladığı zaman 12 şehit yakınını işten çıkartmıştı. Sayın Valimiz, kayyum olarak ilk icraatının şehit yakınlarını yeniden işe başlatmak olacağını söyledi. Bu bizim için ve şehit ailelerimiz için çok güzel bir haber oldu." dedi.

"Belediyeden 249 kişi işten çıkartılmıştı"
Hak-İş Konfederasyonu Mardin İl Başkanı Cihan ise görüşmede Vali Yaman'a belediyeden HDP'li yöneticiler tarafından işten çıkarılanların durumunu dile getirdiklerini aktararak, "Bize başta şehit aileleri olmak üzere işten çıkartılan arkadaşları tekrar işe başlatacağının müjdesini verdi. Bu bizi çok sevindirdi. İnşallah haksız yere, mobbing ve siyasi kararlar durumunda işten çıkartılan arkadaşlarımız bir daha kendi işlerine dönecek. Belediyeden 249 kişi işten çıkartılmıştı." diye konuştu.

İşten çıkartılan Şeyhdavut Gökoğlu ise HDP'li belediye yöneticilerinin kendisinin de arasında yer aldığı 12 şehit yakınını işten çıkardığını belirterek, "Kayyum geldi inşallah daha iyi günler göreceğiz." ifadesini kullandı.

Şehit yakını Aşye Şimdi, "Ben 10 ay çalıştım. 10 ay sonra darbeyi ilk yiyenlerden biri de ben oldum. Şehit kardeşiyim diye işten çıkışım verildi." dedi.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Beyazsu konuklarını yatılı da ağırlayacak https://gazetebirlik.com/haber/beyazsu-konuklarini-yatili-da-agirlayacak-7981/

Mardin'de Midyat'a 30, Nusaybin'e 20 kilometre uzaklıktaki Beyazsu mesire alanı, doğal güzellikleri ve kaynak suyu ile sıcak yaz günlerinde serinlemek isteyen yerli ve yabancı turistleri cezbediyor.

Suya girerek ya da soğuk su üzerine kurulan çardaklarda dinlenerek doğal yaşamın keyfini çıkaran vatandaşların büyük ilgi gösterdiği mesire alanındaki tesis sayısına her geçen yıl yenisi ekleniyor.

Bölgenin önemli turizm merkezlerinden biri haline gelen alanda kurulan sosyal tesis sayesinde ziyaretçilerin artık lüks bir otelde konaklaması da mümkün.

"Beyazsu'ya can verdik"

Tesisin İzmir'den gelen müdürü Simge Karamanlı,yaptığı açıklamada, tesisin yapımı için 11 milyon lira harcandığını belirterek gelen misafirlerin güzel vakit geçirmelerinin amaçlandığını söyledi.

Yapılan yatırımla diğer yatırımcıların da önünün açıldığını ifade eden Karamanlı, alanda tesisi bulunan iş yeri sahiplerinin de yerlerini düzenleyip yenilediğini aktardı.

Karamanlı, 18 odalı otelin 50 kişi kapasiteli olduğunu dile getirerek, turistler için artık mesire alanının bir geçiş noktası olmaktan çıkıp bir, iki gün veya haftalık konaklama imkanı sunacağını kaydetti.

"Burada gece ayrı, gündüz ayrı bir atmosferle baş başa kalıyoruz. Yurt dışından ve yurt içinden gelen ziyaretçi sayısını artırmak istedik. Beyazsu'ya can verdik." diyen Karamanlı, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Restorandan diğer hizmetlere kadar geniş yelpazede bir konaklama alanı oluşturduk. Buraya mimar getirmedik, hayal ettik ve tasarladık. Beyazsu üzerindeki gölgeyi tamamen kaldırmak istedik. Tesis içerisinde çardakların yanı sıra farklı bir atmosfer oluşturduk. İlerleyen süreçte tesis içerisinde bungalov tarzı evler de inşa edeceğiz. Daha önce Beyazsu'ya gelen ziyaretçiler konaklamadan ayrılıyordu. Konaklama eksikliği vardı. Artık yurt içi veya yurt dışından gelen misafirler 'Beyazsu'da bir iki gün konaklayalım' diyecekler. Düğün, nişan ve doğum günlerini burada kutlayabilecekler."

"Misafirlerin konaklayabilmesi için mekanların kurulması elzemdi"

Ziyaretçilerden Hüseyin Bozkurt mesire alanının bölgede hem su kaynağı hem de doğal güzelliği ile vazgeçilmez olduğunu aktardı.

Arkadaşlarıyla sürekli bu güzelliği görmeye geldiklerini dile getiren Bozkurt, "Serinlemek istediğimiz zaman bölgede başka bir alternatifimiz pek olmuyor. Bu nedenle hemen hemen her hafta buraya geliyoruz. Misafirlerin rahat ve konforlu bir şekilde konaklayabilmesi için mekanların kurulması elzemdi." ifadelerini kullandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Mardin'de orman yangını https://gazetebirlik.com/haber/mardinde-orman-yangini-7857/

Mardin’in Midyat ve Nusaybin ilçeleri arasındaki ormanlık alanda çıkan yangına müdahale ediliyor.

Sabah saatlerinde Bagok Dağı kırsalı ile Üçköy, Dibek ve Beğendik mahalleleri arasındaki ormanlık alanda henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı.

Hızla büyüyen yangına müdahale etmek için Midyat Belediyesi ve çevre ilçelerden itfaiye ekipleri ile Midyat Orman İşletme Şefliği ekipleri sevk edildi.

Vatandaşlar da söndürme çalışmalarına destek verdi.

Ekipler, yangını kontrol altına almaya çalışıyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Birlikte yaşamın sembolü köy:Yemişli https://gazetebirlik.com/haber/birlikte-yasamin-sembolu-koyyemisli-199/

 Mardin'in Midyat ilçesinin Yemişli köyü, farlı din, mezhep ve dillerin buluşmasıyla, "birlikte yaşam"ın sembolü oldu.

Hoşgörünün büyülü kenti Mardin'in sosyo-kültürel yapısını yansıtan Yemişli köyü, farklı din ve mezheplerin yanı sıra Türkçe, Kürtçe, Arapça ve Süryanice gibi dillerin de buluşma noktası oldu.

Ezan sesinin çan sesine karıştığı köyün kardeşçe yaşayan sakinleri, "hoşgörü" ve "birlikte yaşam"ın örneğini sergiliyor.

Türkçe "Yemişli", Kürtçe "Nehile", Süryanice "Enhıl" olarak bilinen, 7 kilise ve 2 cami bulunan köyde vatandaşlar Müslüman, Süryani ve Ezidi olarak 6 bayram kutluyor.

Muhtarlık heyeti Müslüman ve Süryanilerden oluşan köyün sakinleri, düğünlerde mutlulukları, taziyelerde acıları paylaşıyor, sorunları birlikte çözüyor.

"Medeniyet açısından örnek olacak bir köy"

Yemişli köyü muhtarı Lokman Acar, yaptığı açıklamada, köyde bir arada yıllarca kardeşçe yaşadıklarını söyledi.

Köyde yaşayan Süryanilerin, göç ettiklerinde ev ve arazilerini emanet edecek kadar kendilerine güvendiklerini dile getiren Acar, "2000'li yıllarda da dönüş yapınca evlerini onardılar. Biz de burada kendimize yeni evler kurduk. O evleri yine onlara teslim ettik. Burada beraber yaşıyoruz. Akşam yemeğini birlikte yiyoruz, öğleden sonra birlikte çay içiyoruz. Köyde şu an 514 kişi var. Süryaniler yaz aylarında 150 kişiye ulaşıyor. 60-70 hane de Müslüman var. Ayrıca Ezidi aileler de var." diye konuştu.

50 yıl önce köylerinde dişçi, marangoz, terzi ve futbol takımı bulunduğunu, terör olaylarından dolayı göç edilmesiyle köyün harabeye döndüğünü, yıllar sonra gelerek köylerini sahiplendiklerini aktardı.

"O sayede Süryani cemaati de bize güvenerek geldi. Şimdi bu şekilde birlikte yaşıyoruz. Köyümüzü eski günlerine kavuşturmak için çalışıyoruz." diyen Acar, dinlerinin ve dillerinin farklı olmasının asla sorun olmadığına işaret etti.

Acar, şöyle konuştu:

"Beraber oturuyor, taziyelere, düğünlere gidiyoruz. Çevre köylere de birlikte gidiyoruz. Medeniyet açısından örnek olacak bir köy. Nasıl babalarımız, dedelerimiz beraber yaşamış ise biz de beraber yaşıyoruz. Bundan sonra da böyle devam edecek. Tek sıkıntımız alt ve üst yapı. Bu sorunun da çözülmesiyle köyümüz her yönüyle örnek olacak."

"6 bayram kutluyoruz"

Süryanilerden Efrim Koç (68), 7 yaşındayken köyden ayrılıp, ailesiyle İstanbul'a gittiğini, oradan da Avrupa'ya göç ettiklerini söyledi.

Köy hayatını çok sevdiği için yaklaşık 15 sene önce tekrar köyüne döndüğünü, yılın 9 ayını köyde geçirdiğini anlatan Koç, 3 ay da torunlarını görmek için Avrupa'ya gittiğini belirtti.

"İnsanların emekli olmaya yaklaştıkça köyleri aklına geliyor. Köyün havası güzel, komşularımız güzel. Diyaloğumuz güzel. O nedenle burayı tercih ediyoruz. Burada kardeşçe, bir arada yaşıyoruz. Köyde yaşam çok güzel." ifadelerini kullanan Koç, köyde işbirliği ile sorunları çözdüklerini aktardı.

Koç, "Onlar bizim bayramımıza geliyor, biz de onların bayramlarına gidiyoruz. Toplu halde bayramları kutluyoruz. Yine aynı şekilde taziyelere gidip, geliyoruz. Hem hüzün hem de sevinç zamanında beraber oluyor, beraber yaşıyoruz. Hiçbir sorunumuz yok." dedi.

Kenan Karataş da köyde Müslüman, Süryani ve Ezidiler olarak huzur içinde, bir arada yaşadıklarını kaydederek, "Köyümüz mozaiği andırıyor. Sevgi ve saygı içerisinde yaşıyoruz. 6 bayram kutluyoruz." diye konuştu.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Mardin'de sezonun ilk arpa hasadı yapıldı https://gazetebirlik.com/haber/mardinde-sezonun-ilk-arpa-hasadi-yapildi-8074/

Kızıltepe ilçesine bağlı Kocalar köyünde Süleyman Durak tarafından üretilen yeni mahsul arpa, Kızıltepe Hububat Ticaret Merkezinde satışa sunuldu. 20 dönümde 4 bin ton üretilen ilk arpanın kilogramı 1,40 liradan satıldı.

Hububat ve Ticaret Merkezi Başkanı Mehmet Şerif Öter, yaptığı açıklamada, Mezopotamya'nın bereketli topraklarında ilk arpa hasadının yapıldığını söyledi.

İlk hasadın kırsal kesimden geldiğini beliren Öter, "Daha ovadaki mahsul çıkmadı inşallah o da önümüzdeki birkaç gün içerisinde çıkar. İnşallah bundan sonraki arpa ve buğday mahsulü de hem verimli hem de kaliteli olacak. Yeni mahsulden umutluyuz." dedi.

Öter, TMO'nun fiyatlarını makul bulduklarını, ihracatın önündeki yasağın kaldırılmasıyla da çiftçinin lehinde olabilecek rekabet ortamı gelişeceğini kaydederek, "Yasak kaldırılırsa bu sefer sanayiciler de gelir alır ve bir rekabet oluşur. Bu rekabet de çiftçinin işine yarayacaktır. Böyle bir beklenti içerisindeyiz. İnşallah hükümetimiz yetkililerimiz bunu dikkate alacaklardır." ifadelerini kullandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
'Huzurun bekçileri' görev yerlerinde sırayla iftar yapıyor https://gazetebirlik.com/haber/huzurun-bekcileri-gorev-yerlerinde-sirayla-iftar-yapiyor-9811/

Mardin'de vatandaşların huzur ve güvenliğini sağlayan güvenlik güçleri görevlerini aksatmamak için sırayla iftar yapıyor.

Kentin belli yerlerinde kurulan yol kontrol ve uygulama noktalarıyla terör ve suç örgütlerine geçit vermeyen güvenlik güçleri, ramazan ayında hem ibadetlerini yerine getiriyor hem de kentin huzur ve güvenliğini sağlıyor.

Mardin Emniyet Müdürlüğünce kentteki beş uygulama noktasında her gün binlerce araç kontrol ediliyor.

Kent girişinde bulunan Özel Harekat Şube Müdürlüğü uygulama kontrol noktasındaki görevli polisler, vatandaşın güvenliğini sağlamak için nöbet tutarken, nöbet değişimi için gelen polisler ise iftar sofrasını hazırlıyor.

İftar saatinde okunan ezanla sofrada bir araya gelen polisler, Emniyet Müdürlüğü tarafından gönderilen kumanyanın yanı sıra eşlerinin hazırladıkları yemeklerle oruçlarını açıyor.

Arkadaşları iftar yaparken, diğer güvenlik görevlileri de nöbete devam ediyor.

"Tüm terör örgütlerine karşı dimdik ayaktayız"
İl Emniyet Müdürü Hasan Onar, uygulama kontrol noktasında görevli güvenlik güçleriyle birlikte orucunu açtıktan sonra yaptığı açıklamada, ülkenin ve Mardin'in huzuru için nöbet tutan meslektaşlarıyla birlikte iftar yapmaktan memnuniyet duyduğunu söyledi.

Emniyet teşkilatı ve güvenlik güçlerinin ülkenin her yerinde huzur ve güveni sağladığı belirten Onar, şöyle konuştu:

"PKK, KCK, YPG, PYD, DEAŞ, FETÖ ve ismini sayamadığım tüm terör örgütlerine karşı dimdik ayaktayız. Ülkemizin huzur ve güvenliği için tüm güvenlik kuvvetleri çalışmakta ve bu çalışmayı ilelebet sürdürecektir. Bugün de iftarımızı devletimizin verdiği imkanlarla gayet güzel bir sofrada arkadaşlarımızla bir arada yaptık. Allah devletimize milletimize zeval vermesin. Tüm Müslüman alemine hayırlı ramazanlar diliyorum."

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Nusaybin'de 2 PKK'lı terörist etkisiz hale getirildi https://gazetebirlik.com/haber/nusaybinde-2-pkkli-terorist-etkisiz-hale-getirildi-1392/

Güvenlik kaynaklarından alınan bilgiye göre, ilçeye bağlı Ömeryan bölgesinde PKK'lı teröristlerin tespit edilmesi üzerine güvenlik güçlerince operasyon başlatıldı.

Hava destekli operasyonda, 2 terörist silahlarıyla etkisiz hale getirildi.

Bölgede terör örgütüne yönelik operasyon sürüyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
O Bölgede Artık Uçurtmalar Uçuyor https://gazetebirlik.com/haber/o-bolgede-artik-ucurtmalar-ucuyor-095923/ Mardin’in Nusaybin ilçesinde, Mehmet Akif Ersoy Ortaokulu ve İmam Hatip Ortaokulu tarafından Suriye sınırında uçurtma şenliği düzenlendi.

Nusaybin-Mardin yolu kenarı ve Suriye sınırına yakın bulunan boş arazide düzenlenen şenlikte, öğretmenler, öğrencilerin yüzlerini boyadıktan sonra uçurtma şenliğinde eğlenmeye katıldı. Öğretmenleri gözetiminde gruplar halinde yeşilliklerin olduğu alana gelen öğrenciler, burada açtıkları rengarenk uçurtmalarını uçurdu. Palyaço gösterileri yanı sıra öğrencilerin yüz boyamalarının yapıldığı etkinlik sonrası öğrencilere dondurma ikram edildi.

Şenlik hakkında bilgi veren Mehmet Akif Ersoy Ortaokulu Müdürü Abdussamet Tayfur, geleneksel hale gelen uçurtma şenliğinin üçüncüsünü yaptıklarını söyledi. Tayfur, öğrencilerin günlerdir heyecanla şenliğe hazırlandığını sözlerine ekledi.

(Abdullatif Altunkaynak/İHA)]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
5 Yaşındaki Cemrenur, İstiklal Marşı’nı Okurken Gözyaşlarına Boğuldu https://gazetebirlik.com/haber/5-yasindaki-cemrenur-istiklal-marsini-okurken-gozyaslarina-boguldu--140654/ Mardin’in Kızıltepe İlçe Kaymakamlığı Aile Destek Merkezi (ADEM) 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı sebebiyle bir program düzenledi. Etkinlikte İstiklal Marşı’nın 10 kıt’asını ezbere okuyan 5 yaşındaki Cemrenur Çalı gözyaşlarına hakim olamadı. Çalı’nın bu görüntüsü katılımcıları da duygulandırdı.

ADEM’de kurs gören kadınlar 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı münasebetiyle çocuklarıyla birlikte bir etkinlik düzenledi. Kursiyerlerden Çiğdem Çalı’nın 5 yaşındaki anaokul öğrencisi kızı Cemrenur Çalı programa katılanlara duygu dolu anlar yaşattı. Çalı, İstiklal Marşı’nın 10 kıtasını da ezbere okuyacaktı. Minik Cemrenur kıtaları okumaya başlayınca gözyaşlarına hakim olamadı.

İstiklal Marşı’nın anlamını bildiği için duygularına hakim olamadığını anlatan Cemrenur Çalı, "İstiklal Marşı’nı okurken herkes beni izlerken çok duygulanıyorum. 10 kıt’asını ezbere okudum. Duygulanıyorum ve ağlıyorum" dedi.

Çalı’nın nenesi Aynur Baday, torununun İstiklal Marşı’nın anlamını bildiği için ağladığını söyledi. Baday, "Torunum İstiklal Marşı’nın anlamını bildiği için ağlıyor. Ona açıklamasını yaptığımız için ağlıyor. Bir Türk çocuğu olduğu için gurur duyuyoruz. Benim torunum duygulandığı için ağlıyor. İstiklal Marşı’nı okuduğu zaman gözyaşları kendiliğinden akıyor. Onun 4 yaşındaki küçük kardeşi de okuyor. Evde de okudukları zaman ağlıyorlar. Beni de ağlatıyorlar gurur duyuyorum onlarla. Ne mutlu Türk’üm diyene" diye konuştu.

ADEM sorumlu müdürü Aslı Gülden Çiçek de, "4 yıldır buradayım ve ana sınıfı öğrencilerimiz içerisinde İstiklal Marşı’nı okuyarak bizi duygulandıran çocuklarımız oldu. Cemre de onlardan bir tanesi. Cemrenur da küçük yaş gurubumuz. Okurken onun yaşamış olduğu duygu seli bizi de duygulandırıyor" şeklinde konuştu.]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
5 Yaşındaki Cemrenur, İstiklal Marşı’nı Okurken Gözyaşlarına Boğuldu https://gazetebirlik.com/haber/5-yasindaki-cemrenur-istiklal-marsini-okurken-gozyaslarina-boguldu--140654/ Mardin’in Kızıltepe İlçe Kaymakamlığı Aile Destek Merkezi (ADEM) 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı sebebiyle bir program düzenledi. Etkinlikte İstiklal Marşı’nın 10 kıt’asını ezbere okuyan 5 yaşındaki Cemrenur Çalı gözyaşlarına hakim olamadı. Çalı’nın bu görüntüsü katılımcıları da duygulandırdı.

ADEM’de kurs gören kadınlar 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı münasebetiyle çocuklarıyla birlikte bir etkinlik düzenledi. Kursiyerlerden Çiğdem Çalı’nın 5 yaşındaki anaokul öğrencisi kızı Cemrenur Çalı programa katılanlara duygu dolu anlar yaşattı. Çalı, İstiklal Marşı’nın 10 kıtasını da ezbere okuyacaktı. Minik Cemrenur kıtaları okumaya başlayınca gözyaşlarına hakim olamadı.

İstiklal Marşı’nın anlamını bildiği için duygularına hakim olamadığını anlatan Cemrenur Çalı, "İstiklal Marşı’nı okurken herkes beni izlerken çok duygulanıyorum. 10 kıt’asını ezbere okudum. Duygulanıyorum ve ağlıyorum" dedi.

Çalı’nın nenesi Aynur Baday, torununun İstiklal Marşı’nın anlamını bildiği için ağladığını söyledi. Baday, "Torunum İstiklal Marşı’nın anlamını bildiği için ağlıyor. Ona açıklamasını yaptığımız için ağlıyor. Bir Türk çocuğu olduğu için gurur duyuyoruz. Benim torunum duygulandığı için ağlıyor. İstiklal Marşı’nı okuduğu zaman gözyaşları kendiliğinden akıyor. Onun 4 yaşındaki küçük kardeşi de okuyor. Evde de okudukları zaman ağlıyorlar. Beni de ağlatıyorlar gurur duyuyorum onlarla. Ne mutlu Türk’üm diyene" diye konuştu.

ADEM sorumlu müdürü Aslı Gülden Çiçek de, "4 yıldır buradayım ve ana sınıfı öğrencilerimiz içerisinde İstiklal Marşı’nı okuyarak bizi duygulandıran çocuklarımız oldu. Cemre de onlardan bir tanesi. Cemrenur da küçük yaş gurubumuz. Okurken onun yaşamış olduğu duygu seli bizi de duygulandırıyor" şeklinde konuştu.]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sağanak Yağış Nedeni İle Yıkılan Duvarların Ardından Tarih çıktı https://gazetebirlik.com/haber/saganak-yagis-nedeni-ile-yikilan-duvarlarin-ardindan-tarih-cikti-135217/ Mardin’in Artuklu ilçesine bağlı Medrese Mahallesi’nde yoğun yağışlar nedeni ile yıkılan istinat duvarlarının altından 14. yüzyılda yapıldığı tahmin edilen Atınboğa Medresesi ile Hüsamiye Medresesi’ne ait olduğu değerlendirilen eyvan gün yüzüne çıktı.

Artuklu ilçesindeki Medrese Mahallesi’nde son dönemlerde devam eden sağanak yağışların neden olduğu yıkıntılar tarihi gün yüzüne çıkardı. Buna göre yıkılan istinat duvarının altından Atınboğa Medresesi’nin vakfiyesi ile Hükümet Kanoğı’nın istinat duvarının altından ise Hüsamiye Medresesi’ne ait vakfiye bulundu.



YIKILAN DUVAR TARİHİ ORTAYA ÇIKARDI

Tarihçi, araştırmacı, yazar İbrahim Yüksel İhlas Haber Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada, Mardin’de 16 medrese bulunduğunu, son yağışlarla birlikte yüzlerce yıllık tarihi yapıların Allah’ın hikmeti ile gün yüzüne çıktığını söyledi. Yüksel, Mardin’de son bir ay içinde şiddetli yağışlar ile birlikte tarihi Mardin’de Medrese Mahallesi’nde bulunan ve Zinciriye Medresesi’nin devamında yer alan Altınboğa Medresesi’nin yıkılan duvarın altından vakfiye parçasının çıktığını ifade etti.



“YER ALTINDAN TARİH FIŞKIRIYOR”

Müze ve Kültür Varlıkları Koruma Kurulu’nca bu parçaların koruma altına alınması gerektiğini kaydeden Yüksel, “Güzel gelişmeler gerçekten. İlahi adaletin tecellisi. Mardin’de son yağmurlarla beraber bazen medreseye ait yapılar, eyvanlar gün yüzüne çıkıyor. Bu medrese Artuklu devleti yöneticilerinden Alaaddin Altınboğa tarafından yaptırılmış. Mısır, Şam ve daha birçok vilayette valilik yapan Altınboğa daha sonra Mardin’e gelerek bu medreseyi yapmış. Meşhur Altınboğa çeşmesi. Çeşme ve medresenin giriş kapısının yaklaşık 2 metrelik kısmı ayakta. Muhteşem bir yapı olarak bahsediliyor. Bunun dışındaki alanlar sonradan inşa edilen yapıların yıkılmasıyla daha detaylı ortaya çıkacaktır. Sonradan inşa edilen duvarın içinden çıkmış olması, bu duvarda taş olarak kullanıldığı izlenimini veriyor. Çevredeki duvarların incelenmesi halinde başka parçalar olacağını düşünüyoruz” dedi.



“600 YILLIK YAPILAR GÜN YÜZÜNE ÇIKIYOR”

Hükümet Konağı’nın yanında istinat duvarının çökmesi ile gün yüzüne çıkan bir diğer eser ise Hüsamiye Medresesi olduğunu kaydeden Yüksel, “Bu da 1071 yılında Hüsamettin Timurtaş tarafından yapılan bir medrese. 1071’den sonra Anadolu’da yapılan ikinci ya da 3. Türk İslam yapısı. Orada da yıkılan duvarın arkasından yapılan medresesin çeşme eyvanı gün yüzüne çıktı. Biz bu eserlerin korunup, restore edilip yeniden dünya insanlarına sergilenmesini istiyoruz” diye konuştu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
3 Günde 49 Kaçak Göçmen Yakalandı https://gazetebirlik.com/haber/3-gunde-49-kacak-gocmen-yakalandi-102317/ Mardin’in Midyat ilçesinde, 3 günde Türkiye’ye kaçak yollarla giren 49 Afgan ve Pakistan uyruklu göçmen yakalandı.

Edinilen bilgiye göre, son 3 günde Türkiye’ye Van üzerinden giriş yapan 49 kaçak göçmen Midyat İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından yakalandı. Göçmenler, güvenlik güçlerinin incelemelerinin ardından Mardin İl Göç İdaresi’ne teslim edildi.

Ülkelerinde zor şartlar altında yaşamlarını sürdürdüklerini belirten göçmenler, "Afganistan’da çok kötülük gördüm, orada savaş var ve para kazanamıyoruz. Para kazanmak için Türkiye’ye geldik, İran üzerinden buraya geldik. Bizi göndermelerini istemiyoruz, çalışmak istiyoruz" dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Mardin'de FETÖ Operasyonu: 5 Tutuklama https://gazetebirlik.com/haber/mardinde-feto-operasyonu-5-tutuklama-112017/

Mardin’de düzenlenen FETÖ operasyonlarında gözaltına alınan 16 kişiden 5’i tutuklandı

Mardin’de Cumhuriyet Başsavcılığının talimatı ile Mardin İl Emniyet Müdürlüğü tarafından yürütülen FETÖ operasyonu kapsamında çeşitli adreslere baskın düzenlendi. Operasyonlarda gözaltına alınan 16 kişi, emniyetteki işlemlerinin ardından Mardin Adliyesi’ne sevk edildi.

Mardin Adliyesi’ne bavulları ile gelen 16 zanlı savcılık işlemlerinin ardından mahkemeye çıkarıldı. Mahkemeye çıkarılan 16 zanlıdan 5’i tutuklanarak cezaevine gönderilirken, 11 kişi ise adli kontrol şartı ile serbest bırakıldı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Midyat'ta Trafik Kazası: 6 Yaralı https://gazetebirlik.com/haber/midyatta-trafik-kazasi-6-yarali-181136/

Mardin’in Midyat ilçesinde otomobil ile kamyonetin çarpışması sonucu meydana gelen trafik kazasında 6 kişi yaralandı.

Edinilen bilgilere göre, Mardin-Savur karayolunda Y.S. idaresindeki 47 LF 463 plakalı otomobil ile Ş.K. idaresindeki 47 KS 440 plakalı kamyonet kafa kafaya çarpıştı. Çevredekilerin haber vermesi üzerine olay yerine çok sayıda 112 acil sağlık ve güvenlik ekibi sevk edildi. Kazada yaralanan Y.S., Ş.K., F.T., R.A., A.T. ve M.T. olay yerinde yapılan ilk müdahalelerinin ardından ambulanslarla Midyat Devlet Hastanesi’ne kaldırılarak tedavi altına alındı.

Kaza ile ilgili inceleme başlatıldı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Mardin’de Bir Araçla çarpışan Otomobil Takla Attı: 3 Yaralı https://gazetebirlik.com/haber/mardinde-bir-aracla-carpisan-otomobil-takla-atti-3-yarali--203955/ Mardin’in Kızıltepe ilçesinde başka bir araçla çarpışan otomobil takla attı. Kazada 3 kişi yaralandı.

Kaza, saat 18.30 sularında Kızıltepe ilçesi Şenyurt Nusaybin kavşağında meydana geldi. Nusaybin istikametine seyreden 34 FAN 51 plakalı araç, kavşaktan dönen Kemal Ok yönetimindeki 47 KM 255 plakalı otomobille çarpıştı. 47 KM 255 plakalı otomobilin daha sonra takla attığı kazada 3 kişi yaralandı. Yaralılar Kızıltepe Devlet Hastanesine kaldırılırken, itfaiye ekipleri araçlarda soğutma çalışması yaparak trafik ekipleri ile birlikte yolu trafiğe açtı. Yaralıların sağlık durumlarının iyi olduğu öğrenildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ahmet Türk Mazbatasını Aldı https://gazetebirlik.com/haber/ahmet-turk-mazbatasini-aldi--153037/ Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Ahmet Türk mazbatasını aldı.

Mardin Adliyesi’ne saat 10.00’da gelen Ahmet Türk’e Figen Altındağ, HDP milletvekili Ebru Günay ve partililer eşlik etti. Ahmet Türk mazbatasını aldıktan sonra Mardin Büyükşehir Belediye Başkanlığındaki makamına geçti. Ahmet Türk adliye çıkışında yaptığı açıklamada “Kürt’ü, Süryani’si, Mahalmi’si ile halkın iradesinin ortaya çıkma konusunda çok büyük destek gösterdiler. Bütün halkımıza teşekkür ediyorum. Belediye halkın hizmet göreceği bir yer. Bu hizmeti en doğru şekilde yapmak içinde olacağız. Yaptığımız her çalışmayı şeffaf bir şekilde paylaşacağız. Ben ekibim eş başkanım hep birlikte büyük bir heyecanla halka hizmet etmeyi esas alacağız” dedi.

Mazbatasını aldıktan sonra Mardin Büyükşehir Belediyesine gelen Türk, partililer tarafından zılgıtlarla karşılandı. Tük, belediye önünde de açıklamalarda bulundu. Ahmet Türk, "Bugün halkın iradesinin tecelli ettiği bir gün. Halkımız 2014 yılında büyük bir destekle belediyeyi bize teslim etmişti. Ama yürütülen bu siyaset kayyum politikası bu iradeyi bizim ve halkımızın elinden aldı. Bugün halkın iradesinin tecelli ettiği bir gündür. Çalışanın hakkını hukukunu koruyacağız. Ben yoldaşlarıma arkadaşlarıma seçimde bir bir emek gösteren herkese teşekkür ediyorum, şükranlarımızı sunuyorum. Sivil toplum, kanaat önderleriyle birlikte hep birlikte çalışmalarımızı sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ahır Olarak Kullanılan Ev çöktü 3 Hayvan Telef Oldu https://gazetebirlik.com/haber/-ahir-olarak-kullanilan-ev-coktu-3-hayvan-telef-oldu-165218/ Mardin’in Artuklu ilçesine bağlı Yeşilli Mahallesi’nde ahır olarak kullanılan evde göçük yaşandı. Göçük sırasında içeride bulunan 21 hayvan kurtarılırken, 3 büyükbaş hayvan telef oldu.

Artuklu ilçesi Yeşilli Mahallesi’nde yoğun yağış nedeniyle ahır olarak kullanılan eski bir yapıda göçük yaşandı. Çevredekilerin haber vermesiyle olay yerine Artuklu İtfaiye Grup Başkanlığı ekipleri sevk edildi. Ekipler, kepçe yardımıyla ahırın kapısını açılarak mahsur kalan 21 hayvanı çıkardı. Göçük sırasında yıkılan molozların altında kalan 3 büyükbaş havyan ise telef oldu. Çıkarılan hayvanlar sahiplerine teslim edilirken, olayla ilgili inceleme başlatıldı.

(Bilal Bedir/İHA)]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Düzce'de Trafik Kazasında ölen 6 Kişi Toprağa Verildi https://gazetebirlik.com/haber/-duzcede-trafik-kazasinda-olen-6-kisi-topraga-verildi-112309/

 Kılınan cenaze namazlarının ardından aynı aileden 5 kişi Kızıltepe, bir kişi de Derik’te toprağa verildi.

Düzce’de önceki gün Bedirhan Atız’ın kullandığı minibüs yol kenarında duran tıra çarpmış, kazada Sedat Atız, İsmail Atız, Abbas Atız, Hasan Erol, Mehmet Karadağlı ve Amzo Atız hayatını kaybetmişti. Düzce’de yapılan işlemlerin ardından cenazeler, Kızıltepe’ye gönderildi. Sedat Atız, İsmail Atız, Abbas Atız, Hasan Erol ve Amzo Atız’ın naaşları cenaze namazı için Kızıltepe Hububat ve Ticaret Merkezi Şeyh Şerif Kahraman Camii’ne getirildi. Tabutları gören kadınların Kürtçe ağıtları yürekleri dağladı. Fenalık geçiren kadınlara sağlık ekipleri müdahale etti. Caminin içinde okunan duaların ardından Mardin Müftüsü İsmail Çiçek ve Kızıltepe İlçe Müftüsü Masum Taşçı cenaze namazını kıldırdı. Ardından omuzlara alınan tabutlar tekbirler eşliğinde Büyükşehir Belediyesine ait cenaze araçlarına bindirildi. Aynı aileden 5 kişi gözyaşları içerisinde Mezopotamya Mezarlığı’na defnedildi.

Mehmet Karadağlı’nın cenazesi ise Derik’e bağlı Damlacık köyünde defnedildi.


]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Abdest Alanların Ceplerini Boşaltan çete çökertildi https://gazetebirlik.com/haber/abdest-alanlarin-ceplerini-bosaltan-cete-cokertildi-153011/

Mardin’in Kızıltepe İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri, Diyarbakır’dan gelerek camilerde vatandaşın parasını ve değerli eşyalarını çalan zanlıları yakaladı.

Kızıltepe Asayiş Büro Amirliği ekipleri Diyarbakır’dan gelerek camilerde abdest alan kişilerin ceplerinden parasını ve değerli eşyalarını çalan bir çetenin olduğunu tespit etti. Polis ekipleri uzun süren çalışmalar sonucunda çok sayıda hırsızlık olayına karışan Ş.D., H.A. ve C.Ç. hırsızlık yaparken suçüstü yakalandı. Polis ekipleri yapılan incelemelerinde şahısların çok sayıda suç kayıtlarının ve kesinleşmiş hapis cezalarının olduğu belirledi. Kızıltepe Devlet Hastanesinde sağlık kontrolünden geçirilen şahıslar, çıkarıldıkları mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi.


]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Mardinli kadın bilardocu rakip bulamıyor https://gazetebirlik.com/haber/mardinli-kadin-bilardocu-rakip-bulamiyor-8090/

Çocukluğunda dayısının erkek kardeşlerini bilardo oynamaya götürürken, kız olduğu için evde bıraktığı Şule Ertaş, Adıyaman Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümünü kazandıktan sonra gittiği Adıyaman'da çok merak ettiği bilardoyla tanıştı.

Kısa sürede iyi oynamasını öğrenen Ertaş, üniversite eğitiminin ardından döndüğü memleketinin tek lisanslı bilardocusu oldu. İlçede kadın rakip bulamayan Ertaş, bazen ilde düzenlenen özel turnuvalarda hakemlik yapıyor veya erkek rakiple karşılaşıyor. Kadınların bu spor dalına ilgi göstermesini isteyen Şule Ertaş, milli sporcu olmayı da hedefliyor.Ertaş, çocukluk yıllarında başlayan bilardo merakını üniversiteye başladığında gerçekleştirme fırsatı bulduğunu söyledi.

Küçük yaştayken eve gelen dayısının erkek kardeşlerini bilardo oynamaya götürdüğünü dile getiren Ertaş, şöyle konuştu:

"Çocukluğumda dayım bize geldiği günlerde erkek kardeşlerimi alıp bilardo oynamaya giderdi. Her seferinde ' beni de götür.' derdim ama hep 'Sen kızsın olmaz.' yanıtını verirdi. Bu içimde ukde olarak kaldı. Daha sonra okula giderken önünden geçtiğim bilardo salonundan topların çarpışma sesi beni gerçekten çok çok heyecanlandırırdı."

Ertaş, üniversitede Gençlik Merkezi'nde bilardo oynamaya başladığını belirterek, "Ukde olarak içimde bırakmadım. Başladım, devam ettirdim ve halen de oynuyorum." dedi.

Adıyaman'da oynanacak yerin bulunduğunu ancak Kızıltepe'ye dönünce pek bir ortam bulamadığını kaydeden Ertaş, bir kahvehaneye gittiğinde herkesin erkek olmasından rahat idman yapamadığını kaydetti.

"Türkiye genelinde birçok kadın sporcumuz var"
İlin tek kadın bilardocusu olduğu için sıkıntı yaşadığını aktaran Ertaş, şöyle dedi:

"Tek kadın sporcu olduğum için kadın kategorisinde müsabaka yapılmıyor. Bu yüzden il turnuvalarında erkeklerle mücadele ediyorum. Erkek kategorisinde yer alınca yıllarını vermiş usta oyunculara yeniliyorum. Açıkçası antrenman eksikliği çok fazla. Oysa Adıyaman'daki turnuvalarda kadın sporcular kategorisinde iki kez derece alma başarısını gösterdim. Türkiye şampiyonasında mücadele ettim."

Bu spora kadınların yönelmesini isteyen Ertaş, "Bilardonun erkek sporu olduğu yönünde bir algı var. Kadınların oynaması biraz garip kaçıyor gibi. Halbuki Türkiye genelinde birçok kadın sporcumuz var. Neden Mardin’de de olmasın. Mardin’de tek olmamı eksiklik görüyorum.'' ifadelerini kullandı. 

"Artık alıştılar"
Şule Ertaş, ilk zamanlarda bir kadının bilardo oynamasın garipsediklerini ancak herkesin zamanla alıştığını vurgulayarak, şunları aktardı:

''Kahvehanede ilk oynadığım zaman büyük bir şaşkınlık vardı. Kahvehanede ilk oynadığım zaman büyük bir şaşkınlık yaşandı. Bir kadının aralarında olmasını garipsediler. İlk başta çekindiler. Ben de çekinerek idman yapmaya gidiyordum. Artık alıştılar. Milli sporcu olmayı hedefliyorum."

"Takdir edilecek bir durum"
Kızıltepe sakinlerinden Necmettin Yiğit ise yıllardır bilardo oynadığını ancak ilk defa kadın bir sporcu gördüğünü belirterek, şunları kaydetti:

"Takdir edilecek bir durum. Gayette güzel oynuyor. Oyun sitilini de çok beğendim. Oyuna konsantrasyon çok önemli. Kadınların konsantrasyonu daha iyi. Bazen o kazanıyor, bazen biz kazanıyoruz. Gününde olan kazanıyor. Arkadaşımız biraz daha idman yaparsa iyi bir seviyeye gelir."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kamışlı’da Teröristlerin Zırhlı Aracı Görüntülendi https://gazetebirlik.com/haber/kamislida-teroristlerin-zirhli-araci-goruntulendi--105620/ Suriye’nin Haseki iline bağlı Kamışlı ilçesinde PKK/YPG terör örgütünün zırhlı aracı ve konvoyları görüntülendi.

Mardin’in Nusaybin ilçesinin karşısında bulunan Kamışlı’da çevre yolunda bir tırın üzerine konulmuş zırhlı paletli araç görüntülendi. Önünde teröristlerin sözde aldığı önlemler altında ilerleyen zırhlı aracı taşıyan tır, Kamışlı’nın iç kesimlerine doğru yoluna devam etti. Daha sonra PKK/YPG terör örgütünün kullandığı 10 araçlık konvoy da pikaplar üzerine kurulu ağır silahlarla görüntülendi. Kamışlı çevre yolunda ilerleyen teröristlerin konvoyunun sirenler çalarak Nusaybin eski sınır kapısı yanından ilçenin merkezine gittiği gözlendi.

(Abdullatif Altunkaynak/İHA)]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kuyuda Mahsur Kalan Yavru Köpeği İtfaiyeciler Kurtardı https://gazetebirlik.com/haber/kuyuda-mahsur-kalan-yavru-kopegi-itfaiyeciler-kurtardi--133835/ Mardin’in Nusaybin ilçesinde kuyuya düşerek mahsur kalan yavru köpeği itfaiye ekipleri kurtardı.

Nusaybin’e 30 kilometre uzaklığında ve dağlık bölgede bulunan Açıkköyde, kullanılmayan yaklaşık 5 metre derinliğindeki kuyuya düşen yavru köpek mahsur kaldı. Yavru köpeğin sesini duyan köylüler yardıma gitti. Kendi imkanlarıyla köpeği çıkaramayan vatandaşlar Mardin Büyükşehir Belediyesine bağlı Nusaybin İtfaiye ekiplerine haber verdi. Mahalleye gelen İtfaiye ekipleri, kuyuya inerek mahsur kalan yavru köpeği kurtardı.

Vatandaşlar, itfaiye ekiplerine teşekkür etti.

(Abdullatif Altunkaynak/İHA)]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Mardin’de Heyelan Riskine Karşı 3 Ev Boşaltıldı https://gazetebirlik.com/haber/mardinde-heyelan-riskine-karsi-3-ev-bosaltildi--140004/ Mardin’in Artuklu ilçesi Yalım Mahallesi’nde heyelan riskine karşı 3 ev boşaltıldı. AFAD ve polis ekipleri heyelan riskine karşı önlem aldı.

Edinilen bilgilere göre, Mardin merkez Artuklu ilçesi Yalım Mahallesi’nde toprakta çökmeler meydana geldi. AFAD ve polis ekipleri, toprak kayması ve çökmeye karşı tedbirlerini alırken, Yalım Mahallesi’nde toprak kaymasının bulunduğu yerin üzerinde olan 3 evdeki şahıslar tahliye edildi.

(Bilal Bedir/İHA)]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Mardin’deki Kaçakçılık Operasyonunda 5 Tutuklama https://gazetebirlik.com/haber/mardindeki-kacakcilik-operasyonunda-5-tutuklama--192144/ Mardin’de polis ekiplerince düzenlenen kaçakçılık operasyonlarında gözaltına alınan 68 zanlıdan 5’i çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı.

Mardin’de İl Emniyet Müdürlüğü tarafından polis ekipleri tarafından 1 ay içerisinde düzenlenen kaçakçılık operasyonlarında gözaltına alınan 68 zanlıdan 5’i çıkarıldıkları mahkemece 5 kişi tutuklandı.

İl Emniyet Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada “Operasyonlarda gümrük kaçağı 72 bin 72 paket sigara, 171 kilogram tütün, 17 şişe içki, 266 adet emtia malzemesi, 10 bin 40 adet puro, 6 adet cep telefonu, 63 kilogram çay, 680 litre motorin, 68 adet tarihi eser, 4 bin 800 Türk Lirası sahte para, 10 adet tabanca, 18 adet tabanca şarjörü, 979 adet tabanca fişeği, 1 adet uzun namlulu silah, 5 adet uzun namlulu silah şarjörü, 432 adet uzun namlulu silaha ait fişek, 16 adet av tüfeği, 20 adet av tüfeği şarjörü, 2 bin 391 adet av tüfeği fişeği, 2 adet kurusıkı tabanca, 2 adet kurusıkı tabanca şarjörü, 1 adet havalı tabanca, 1 adet havalı tabanca şarjörü, 68 adet havalı tabanca fişeği, 2 adet el bombası, 100 kilogram amonyum nitrat ve 2 adet bıçak ele geçirilmiştir” denildi.

(İHA]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Mardin’de Uyuşturucu Operasyonlarında 8 Tutuklama https://gazetebirlik.com/haber/mardinde-uyusturucu-operasyonlarinda-8-tutuklama--194954/ Mardin’de Mart ayında düzenlenen uyuşturucu operasyonlarında 350 bin TL değerinde uyuşturucu ele geçirilirken, gözaltına alınan 115 şüpheliden 8’i çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı.

Mardin İl Emniyet Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, Cumhuriyet Başsavcılığının talimatları ile “Uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanan ve ticaretini yapan şahısların yakalanmasına” yönelik narkotik suçlarla mücadele şube müdürlüğü ve narkotik suçlarla mücadele grup amirlikleri tarafından 1-31 Mart tarihlerinde gerçekleştirilen çalışmalar neticesinde 40 kilogram 145 gram esrar, 192 gram eroin, 38 adet ecsasy hap, 3,6 gram metamfetamin, 68 adet sentetik ecza maddesi, 1 adet tabanca ve tabancaya ait 43 adet fişek, satışa hazır halde 101 fişek Esrar ve 67 adet fişek eroin ele geçirildiği belirtildi. Açıklamada operasyonlarda piyasa değeri yaklaşık 350 bin TL olan uyuşturucu madde ele geçirildiği belirtilerek, çalışmalar kapsamında 115 şüpheli şahıs hakkında gerekli yasal işlem yapıldığı, 8 şüpheli şahıs çıkarıldığı adli makamlarca tutuklanarak cezaevine teslim edildiği bildirildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kahreden Haber Az önce Geldi ! https://gazetebirlik.com/haber/kahreden-haber-az-once-geldi--131149/ Mardin’in Derik ilçesinde dün öğle saatlerinde kaybolan 10 yaşındaki Ömer Azak’ı bulmak için başlatılan arama çalışmalarında derede boğulmuş şekilde cansız bedenine ulaşıldı.

Derik ilçesi Dumanlı Mahallesinde oturan Ömer Azak, dün öğle sıralarında evden oynamak için dışarı çıktı. Azak, eve dönmeyince aile mahallede arama çalışması yaptı ancak, çocuk bulunamadı. Bunun üzerine aile saat 16.00’da durumu jandarmaya bildirdi. Jandarma ekipleri ilçede arama çalışması yaparken, belediye hoparlöründen çocuğun eşkalı verilerek kayıp olduğu anons edildi. Arama çalışmaları sırasında jandarma ekiplerine Mardin AFAD ekipleri de destek verdi. İlçede en son Dumanlı Mahallesinde bulunan güvenlik kamerasına yansıyan çocuğun, dereye düşme ihtimali üzerine de o bölgede arama çalışması yapıldı. Yapılan çalışma sonucunda Derik Böğrek köyü 6’ıncı kilometresinde Ömer Azak’ın derede boğulmuş vaziyette cansız bedeni bulundu.

(Bilal Bedir /İHA)]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Midyat’ta Muhtar Adayları Arasında Kavga: 4 Yaralı https://gazetebirlik.com/haber/midyatta-muhtar-adaylari-arasinda-kavga-4-yarali--121240/ Mardin’in Midyat ilçesi Çavuşlu Mahallesi’nde muhtar adayları arasında çıkan kavgada 4 kişi yaralandı.

Edinilen bilgilere göre, Midyat’a bağlı Çavuşlu Mahallesi’nde muhtarlık için köylüler arasında kavga çıktı. Jandarma ekipleri olaya müdahale etti. Çıkan kavgada 4 kişi yaralı olarak 112 ambulansları ile Midyat Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Olayda 2 kişi gözaltına alınırken, jandarma mahalle etrafında geniş güvenlik önlemi aldı. Olayla ilgili inceleme başlatıldı.

(Bilal Bedir /İHA)]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ömer Her Yerde Aranıyor https://gazetebirlik.com/haber/omer-her-yerde-araniyor-100240/ Mardin’in Derik ilçesinde dün öğlen saatlerinde kayıp olan 10 yaşındaki Ömer Azak’ı bulmak için başlatılan arama çalışmaları devam ediyor.

Derik ilçesi Dumanlı Mahallesi’nde oturan Ömer Azak, dün saat öğle sıralarında evden oynamak için dışarı çıktı. Azak, eve dönmeyince aile mahallede arama çalışması yaptı ancak, çocuk bulunamadı. Bunun üzerine aile saat 16.00’da durumu jandarmaya bildirdi. Jandarma ekipleri ilçede arama çalışması yaparken, belediye hoparlöründen çocuğun eşkalı verilerek kayıp olduğu anons edildi. Arama çalışmaları sırasında jandarma ekiplerine Mardin AFAD ekipleri de destek verdi. İlçede en son Dumanlı Mahallesinde bulunan güvenlik kamerasına yansıyan çocuğun, dereye düşme ihtimali üzerine de o bölgede arama çalışması yapıldı, ancak 10 yaşındaki Ömer Azak’a henüz ulaşılamadı. İlçede Azak’ı arama çalışmaları yaklaşık 50 kişilik görevlinin katılımıyla devam ediyor.

(Bilal Bedir /İHA)]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Cephanelik Ele Geçirilen Operasyonda 1 Tutuklama https://gazetebirlik.com/haber/cephanelik-ele-gecirilen-operasyonda-1-tutuklama-163445/ Mardin’de çok sayıda silah ve mühimmat ile tarihi eserlerin ele geçirildiği operasyonda gözaltına alınan 3 kişiden 1’i tutuklandı.

Mardin’de önceki dün düzenlenen ve cephanelik ile tarihi eserlerin ele geçirildiği operasyonda gözaltına alınan 3 zanlı adliyeye sevk edildi. Gözaltına alınan 3 zanlıdan biri tutuklanırken, diğer 2 zanlının adli kontrol şartı ile serbest bırakıldığı öğrenildi.

Öte yandan emniyet güçleri, gerçekleştirilen operasyonun görüntülerini basınla paylaştı. Güvenlik güçlerince gerçekleştirilen operasyonda ele geçirilen mühimmatların toprağa ve duvarların içine gizlendiği belirlendi.

(Beril Solmuşgül/İHA)]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Mardin’de Terör Operasyonu: 24 Gözaltı https://gazetebirlik.com/haber/mardinde-teror-operasyonu-24-gozalti-123615/ Mardin’de düzenlenen operasyonda PKK/KCK terör örgütüne üye olmak suçundan 24 kişi gözaltına alındı.

Mardin Cumhuriyet Başsavcılığından yapılan açıklamada, yürütülen soruşturma kapsamında 24 şüphelinin PKK/KCK terör örgütüne üye olmak suçundan gözaltına alındığı belirtildi. Ev, iş yeri ve araçlarında arama yapılan zanlıların Jandarma Komutanlığına götürüldüğü kaydedildi.

(Beril Solmuşgül/İHA)]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Midyat’ta Trafik Kazası: 6 Yaralı https://gazetebirlik.com/haber/midyatta-trafik-kazasi-6-yarali--235036/ Mardin’in Midyat ilçesinde meydana gelen trafik kazasında 6 kişi yaralandı.

Kaza, Midyat-Mardin kara yolunun 23’üncü kilometresinde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, E.K. yönetimindeki 47 AAJ 230 ile plakalı kamyonet ile M.A. idaresindeki 33 ABM 95 plakalı kamyonet çarpıştı. Durumun bildirilmesi üzerine olay yerine çok sayıda sağlık ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Yaralanan şahıslar yapılan ilk müdahalenin ardından Midyat Devlet Hastanesine kaldırıldı.

Kazayla ilgili soruşturma başlatıldı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Mardin'deki Operasyonlarda Cephanelik Ele Geçirildi https://gazetebirlik.com/haber/mardindeki-operasyonlarda-cephanelik-ele-gecirildi-121340/

Mardin Emniyet Müdürlüğünden yapılan açıklamada, İl Emniyet Müdürlüğü KOM Şube Müdürlüğünce yürütülen projeli dosya kapsamında Cumhuriyet Başsavcılığı talimatıyla yapılan çalışmalar doğrultusunda şahıslara ait bir iş yeri ve ikamet adresleri ile bağlı müştemilatlarda bomba-silah ele geçirilirken dedektör köpekleri tarafından operasyon gerçekleştirildiği belirtildi.

Açıklamada, “Operasyonda, 2 adet el bombası, 1 adet Kalaşnikof marka uzun namlulu silah, uzun namlulu silahlara ait değişik çap ve markalarda toplamda 513 adet fişek, Kalaşnikof marka ateşli silaha ait 5 adet şarjör, 6 adet değişik çap ve markalarda ruhsatsız tabanca, tabancalara ait 12 adet şarjör, tabancalara ait değişik çaplarda 926 adet tabanca fişeği, 19 adet av tüfeği, tüfeklere ait değişik çaplarda 18 adet şarjör, tüfeklere ait değişik çaplarda 2 bin 391 adet av tüfeği fişeği, 66 adet tüfek parçaları, 1 adet gece görüş dürbün ve şarj aleti, 4 adet pet şişe içerisinde toplam 400 gram barut, 2 adet 50 kilogramlık çuvallar içerisinde amonyum nitrat içerikli gübre, 68 adet tarihi eser olduğu değerlendirilen objeler, 2 adet ses veya gaz fişeği atabilen tabanca, 4 adet ses ve gaz fişeği atabilen tabancalara ait şarjör, 68 adet ses veya gaz fişeği, 2 adet nitelikli kesici, delici alet, 2 adet el telsizi ele geçirilmiştir” denildi.

OLAYIN TERÖR BAĞLANTISI ARAŞTIRILIYOR

Konuyla ilgili soruşturma savcısının talimatları üzerine 3 kişinin gözaltına alındığını ve olayın terör bağlantısının araştırıldığını kaydeden İl Emniyet Müdürü Hasan Onar, KOM Şube ekibine çalışmaları dolayısıyla teşekkür etti. Onar, "Yapılan çalışmalarda Mardin Valimiz ve Cumhuriyet Başsavcımızın talimatları ile terör örgütleri, silah kaçakçılığı ve uyuşturucu satıcılarına yönelik mücadelemiz devam etmekte. KOM Şube Müdürlüğünce yapılan çalışmalarda suç odağı diyebileceğimiz kişilerin evinde ve iş yerinde yapılan aramalarda el bombaları fişekler patlayıcı amonyum nitrat var. Şahıslar yakalandı, şahısların terörle ilgili çalışmaları devam ediyor. Mardin Emniyetinin tüm suç örgütlerine karşı mücadelesi ve finans kaynakları olan her türlü suçla mücadelemiz devam edecektir. Mardinli vatandaşlarımıza destekleri için teşekkür ederiz ve en ufak şüphelerini 155’e veya 156’ya bildirdikleri için teşekkür ediyoruz” dedi.

Gözaltına alınan zanlılar, emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi.


]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Etrafını Su Basan Binadaki 8 Kişi Botla Tahliye Edildi https://gazetebirlik.com/haber/etrafini-su-basan-binadaki-8-kisi-botla-tahliye-edildi--194324/ Mardin’in Midyat ilçesinde etrafı yağmur suları ile dolunca binadan çıkamayan 2’ si çocuk 8 kişiyi AFAD ve itfaiye ekipleri botla kurtardı.

Edinilen bilgiye göre, Bağlar Mahallesi’nde etrafı yağmur suları ile dolan apartmanda mahsur kalan vatandaşların imdadına AFAD ve Midyat İtfaiye Grup Amirliği ekipleri yetişti. Olay yerine giden ekipler, bot yardımı ile bir apartmanda mahsur kalan 2’si çocuk 8 kişiyi kurtardılar. Apartmanda bulunan üç aile ise binadan ayrılmayarak evlerinde kalmayı tercih etti. Kurtarılan vatandaşların yakınlarının yanında kalacağı öğrenilirken, suların tahliyesi için yola kanal açıldı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Selzedeler Botlarla Kurtarıldı https://gazetebirlik.com/haber/selzedeler-botlarla-kurtarildi--121851/ Mardin’in Midyat ilçesinde sağanak sonrası oluşan selde mahsur kalan vatandaşlar, AFAD ve itfaiye ekiplerinin yoğun uğraşları sonucu botlarla kurtarıldı.

Dün akşam saatlerinden itibaren etkili olan sağanak yağış nedeni ile ilçede sel meydana geldi. Evlerinde mahsur kalan 2’si çocuk 6 kişi, Midyat Kaymakamı Hüseyin tekin’in haber vermesi üzerine gece yarısı AFAD ve itfaiye ekiplerinin çalışması sonucu kurtarıldı.

Konu ile ilgili açıklama yapan Kaymakam Tekin, gece 03.30 sularında Cumhuriyet Mahallesi’nde sel yaşandığı ve bazı vatandaşların evlerinde mahsur kaldığı ihbarının yapıldığını söyledi. Kaymakam Tekin, "Gece saat 03.30 sularında aşırı yağıştan dolayı Cumhuriyet Mahallesi’nde bulunan bazı evlere su girdiği ve orada bulunan 6 vatandaşın yağmur sularından dolayı mahsur kaldıkları ihbarını almam üzerine itfaiye ve AFAD ekiplerine bilgi verdim. Aşırı yağışlardan dolayı mahsur kalan vatandaşlarımızı kurtarıp güvenli bir bölgede yakınlarına teslim ettik. Bizim burada su birikintileri oluşma sebebi genelde evlerin dere yataklarına kurulmasıdır. Yüksek yerlerden gelen yağmur suları bu dere yataklarına doğru geldiği için böyle tatsız bir olay oluştu. Gerekli tedbirlerimizi aldık vatandaşımızın 7 gün 24 saat yanındayız. Evlerinde eşyaları zarar gören vatandaşlarımız için ne gerekiyorsa elimizden gelen yardımı yapacağız" dedi.

(Bilal Bedir /İHA)]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Mardin'de 6 Büyük Tüpe Tuzaklanmış Patlayıcı Ele Geçirildi https://gazetebirlik.com/haber/mardinde-6-buyuk-tupe-tuzaklanmis-patlayici-ele-gecirildi-2814/

Valilikten yapılan açıklamaya göre, İl Jandarma Komutanlığı ekiplerince 18 Mart'ta Nusaybin'in kırsal Üçköy ve Dağiçi mahallelerinde terör örgütü PKK'ya yönelik "Yaman-27 Operasyonu" düzenlendi.

Operasyonda, tespit edilen sığınak ve barınaklarda 6 büyük tüp içerisine tuzaklanan el yapımı patlayıcı, yaklaşık 2 ton amonyum nitrat ve 200 litre mazot ile yangın söndürme tüpü ele geçirildi.

Söz konusu sığınak ve barınaklar kullanılamaz hale getirildi, el yapımı patlayıcılar imha edildi.

Bölgede operasyon sürüyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Mardin'da Terör Operasyonu: 19 Gözaltı https://gazetebirlik.com/haber/mardinda-teror-operasyonu-19-gozalti-102402/

Edinilen bilgilere göre, Mardin Cumhuriyet Başsavcılığı talimatları ile Mardin Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından terör örgütü PKK-KCK faaliyetleri yürüttükleri tespit edilen 19 kişi hakkında operasyon düzenlendi. İl genelinde geniş çaplı soruşturma sürerken, PKK/KCK terör örgütünün KCK sistemine bağlı terör örgütünün ideolojisi, stratejisi doğrultusunda, özerklik ve öz yönetim amaçlı oluşturulan Artuklu Kent Meclisi ve mahalle meclisleri içerisinde terör örgütü adına yönetici oldukları ve faaliyet yürüttükleri tespit edilen Eski HDP İl Başkanı Musa Alkan, DBP PM Üyesi Semire Kut, DBP Nusaybin Eş Başkanı Leyla Bozkurt, DBP Nusaybin Eş Başkanı Samiye Demir, Eski HDP İl Eş Başkanı Aysel Erol’un da aralarında bulunduğu 19 kişi gözaltına alındı.

Olayla ilgili geniş çaplı incelemenin devam ettiği belirtildi.


]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
HDP Mitinginde ‘Kürdistan’ Ve ‘Öcalan’ Propagandası https://gazetebirlik.com/haber/hdp-mitinginde-kurdistan-ve-ocalan-propagandasi--200725/ Hakların Demokratik Partisi’nin (HDP) Mardin’in Kızıltepe ilçesinde düzenlediği mitingde, sık sık terör örgütü PKK elebaşı Abdullah Öcalan ve sözde “Kürdistan” propagandası yapıldı. HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, huzurun gelmesi için terörist başı Öcalan’ın üzerindeki tecridin kaldırılması gerektiğini savundu.



HDP, 31 Mart yerel seçimleri hazırlıkları çerçevesinde, Mardin’in Kızıltepe ilçesinde miting düzenledi. Otogar yanındaki boş arazide düzenlenen mitinge, HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, Mardin Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ahmet Türk, HDP İl Eş Başkanı Eylem Amak, Türkiye Kürdistan Demokrat Partisi (TKDP) Kurucu Genel Başkanı Mehmet Emin Kardaş ve partililer katıldı.



Mitingde, sık sık İmralı Cezaevi’nde ömür boyu hapis cezasına çarptırılan terör örgütü PKK elebaşı Abdullah Öcalan ve sözde Kürdistan lehine slogan atılıp, açıklamalarda bulunuldu. Mitingin açılış konuşmasını yapan İl eş Başkanı Eylem Amak, “terör örgütü propagandası” yaptığı gerekçesiyle tutuklanan Ali Sincar’ın mektubunu okudu. TKDP Kurucu Genel Başkanı Mehmet Emin Kardaş ise, Kürtçe yaptığı konuşmasında, bölgeyi “Kürdistan” diye niteleyerek, oy istedi.



HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli ise, PKK elebaşı Abdullah Öcalan’a tecrit uygulandığını iddia ederek, huzurun gelmesi için bunun kaldırılması gerektiğini savundu.



Öte yandan, mitingde çocukların yoğunluğu dikkat çekti. Mitingin ardından çocuklar, uluslararası İpekyolu’na atlayıp, kamyonların arkasına binerek, tehlikeli görüntüler oluşturdu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Meral Akşener’e Tepki https://gazetebirlik.com/haber/cumhurbaskani-erdogandan-meral-aksenere-tepki-160027/ Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Denizli’de yaptığı konuşmadan dolayı İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’e tepki göstererek, "Avukatlarımla hemen hakkında suç duyurusunda bulundum” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Mardin 15 Temmuz Demokrasi ve Şehitler Parkı’nda düzenlenen mitingde halka seslendi. Mardin’e övgüler ile söze başlayan Erdoğan, “İklimi, insanı gönlü sıcak Mardin, mimarisine dünyanın hayran olduğu Mardin. İstiklal Harbindeki dik duruşu ile memleketi çiğnetmeyen Mardin. Bütün kavimlerin, dinlerin, inançların desenlerin birlikte yaşadığı bu şehrin bizim gönlümüzde ayrı bir yeri vardır. Bir yılda üç defa Mardin’e geldim. Biz Mardin’i aşkla seviyoruz. Onun için her fırsatta yare koşar gibi size koşuyoruz. Bu şehirdeki her bir eseren bize ve tüm dünyaya verdiği mesaj başkadır. Gelin Mardin’in bu muhteşem geçmişini parlak bir gelecekle buluşturalım. Gelin Mardin’i maziden atiye kurduğumuz köprünün kilit taşı haline getirelim. 31 Martta istikrarımıza istikbalimize göz dikenlere dersini veriyor musun? Mardin 31 Marta milli iradeye sahip çıkıyor musun? Mardin 31 Martta tevazu samimiyet ve gayretle memleket işi gönül işi diyor muyuz? Mardin 31 Martta mührü gönül belediyeciliğine vuruyor muyuz? 31 Martta büyükşehir ve ilçelerde belediye başkan adaylarımıza sahip çıkıyor muyuz?” diye konuştu.



“MARDİN’E 28 KATRİLYONLUK YATIRIM YAPTIK”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, partisinin iktidar olduğu dönemde sürekli olarak Mardin’e önemli hizmetler yapıldığını söyledi. Erdoğan, “Biz Mardin’i sadece çok sevmekle kalmadık aynı zamanda Mardin’e aşkla hizmet ettik. Son 17 yılda Mardin’e 28 katrilyonluk yatırım yaptık. Hizmetler terörle olmuyor, teröristlerin destek verdiği HDP ile bu hizmetler olmuyor. Kayyuma devrettikten sonra şu Mardin’in çevresi nasıl değiştiği görüyorsunuz değil mi? Benim Mardinli kardeşlerime bu hizmetler yakışır. Terör örgütünün desteklemiş olduğu HDP’li belediyeler çukur kazdılar çukur. İş makineleri ile kanal açtılar kanal benim vatandaşıma hayatı zehir ettiler yaşam hakkını elinden aldılar. Çukur eylemleri esnasında Nusaybin, Dargeçit, Derik’te 240 kilometre tahrip edilmiş cadde ve sokakları biz yaptık. Terör örgütünün enkaza çevirdiği yerleri biz yaptık. Güney hızlı tren yolu olarak Şanlıurfa’dan Mardin ve Habur’u bağlayacağız ve bunu Diyarbakır ile de bağlayacağız. Diyarbakır Mazıdağı demiryolunu bu yıl başlatıyoruz. Mardin havalimanına 3 milyon yolcu kapasiteli yeni bir terminal yaptık. Dicle Nehri üzerindeki Ilısu Barajını 8.5 milyon maliyette onu da yapıyoruz. Milli ekonomiyi yıllık 1.5 milyon lira katkı sağlayacaktır. Yüzde 98 fiziki gerçekleştirilen bu barajda inşallah 10 Haziran’da su tutulmaya başlanacaktır. Mardinli çiftçilere 2,2 katrilyon tutarında tarımsal destek verdik” ifadelerini kullandı.



“TERÖRÜN OLDUĞU YERE NE TURİST NE DE YATIRIM GELİR”

Mardin’i terörden arındırdıklarını ve yakalanan huzur iklimi ile birlikte turist akını yaşandığını kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Geçtiğimiz yıl 332 bin yerli ve yabancı turist konakladı. Terör ortadan kalkınca turist geliyor. Daha fazla gelecek. Turistin gelmesi buradaki esnafın para kazanmasının artması demek. Huzur oldukça Mardin turistlerle dolup taşacak. Mardin’in bacasız sanayi dediğimiz turizmden hak ettiği kazancı alması için her türlü çabayı gösteriyoruz. Yeter ki bu terör örgütünü şehrimize yaklaştırmayalım. Çünkü terörün olduğu yere ne turist gelir ne yatırımcı gelir. Onların derdi sizin derdiniz olmadığı için yıllarca bunu yapmadılar. Biz Corç, Hanz neyi kullanıyorsa vatandaşımız buna layık onu kullanacak diyoruz. Önümüzdeki dönemde Mardin’i daha büyük hizmetlerle buluşturmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.



“TERÖRİSTLER EN BÜYÜK ZARARI KÜRT KARDEŞLERİMİZE VERDİ”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, terör örgütü PKK’nın en büyük zararı Kürtlere verdiğini söyledi. Erdoğan, “Ülkemizde 1984 yılından beri eylemler gerçekleştiren bir BTÖ var. Bunlar bu güne kadar en başta Kürt kardeşlerimiz olmak üzere sadece ülkemize ve milletimize zarar vermiş nice evlere ateş düşürmüş, silahlarını öğretmenlerimize, sağlık görevlilerimize, yol yapan işçilerimize, çiftçimize çevirerek savunmasız insanları hedef almıştır. Asker, polis, korucumuzun karşısında tutunamayanlar silahsız vatandaşlara silahlarını çevirmiştir. Bu örgütün bölgemizde kimsenin hakkını savunma derdi olmamıştır. Şimdi bir yalan uydurdular ben güya HDP’ye oy veren Kürtleri terörist ilan etmişim. Artık baktılar hiçbir şey tutmuyor bu yalana başvurdular” dedi.



"MERAL HANIM HAKKINDA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDUM"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan konuşmasında İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ve HDP vekillerine de göndermede bulundu. Erdoğan, “Meral Hanım da dün Denizli’de benim Denizlili kardeşlerime terörist dediğimden bahsediyor. Utan utan sen ne terbiyeden mahrumsun. Avukatlarımla hemen hakkında suç duyurusunda bulundum” diye konuştu.



“BENİM ÜLKEMDE KÜRDİSTAN DİYE BİR BÖLGE YOK”

Erdoğan halka seslenirken HDP vekillerinin yaptığı konuşmalardan bazılarını da vatandaşlara dinletti. Sinevizyonda vatandaşlara HDP vekillerinin konuşmasını aktaran Erdoğan, “Bu teröristleri savunanlar ne diyor, ‘Kürdistan’da oyları HDP’ye vereceksiniz batıda da Ak Pati ve MHP’yi yok edeceksiniz’ diyor bunu söyleyen HDP eş başkanı. Soruyorum size Türkiye’de Küdistan diye bir bölge var mı? Bu adam çok meraklıysa Kuzey ırakta Kürdistan var, buyursun oraya gitsin. Ama benim ülkemde Kürdistan diye bir bölge yok. Bu bölücülüktür. Kadın diyor ki bizim arkamızda YPG, PYD, PKK var. Bu şimdi terörist değil mi? Bizim arkamızda ise Mardinli var. Bizim arkamızda Allahımız var., Allahımız. Bunları söyleyenlerin terörist olduğunu söylüyorum. Cudi, Gabar, Tendürek’te bunları inlerine gömdük mü, benim için Kürt’üyle, Türk’üyle, Laz’ıyla, Çerkez’iyle sizler benim kardeşimsiniz. Ben hiçbir ayrım yapmaksızın yaradılanı yaradandan dolayı seviyorum. İnşallah 31 Mart bunların sonu olacak. Tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet. Bir olacağız iri olacağız, diri olacağız, kardeş olacağız hep birlikte Türkiye olacağız. İşte bütün anahtar burada. Bölünmek yok ve bunu başaracağız. 31 Mart akşamı buradan müjdeyi bekliyoruz” dedi.

(Beril Solmuşgül - İsmail Aydoğan - Bilal Bedir /İHA)]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Mardin'de Hedef 5 Milyon Turist https://gazetebirlik.com/haber/mardinde-hedef-5-milyon-turist-4722/

Ezan ve çan sesinin birbirine karıştığı, farklı kültürlerin hoşgörüyle kardeşçe yaşadığı, yörede "gecesi gerdanlık gündüzü seyranlık" olarak tanımlanan büyülü kent Mardin'de, turizmde yakalanan ivmenin bu yıl da sürdürülmesi amaçlanıyor.

Camileri, medreseleri, kiliseleri, dar sokakları ve taşın oya gibi işlendiği evleriyle son yılların en önemli cazibe merkezlerinden biri olma yolunda ilerleyen Mardin'de, mart ve nisan aylarında yapılan rezervasyonlarla otellerdeki doluluk oranı yüzde 90'a ulaştı.

Ziyaretçilerin gözdesi haline gelen kentte, turizm sezonu için hazırlıklar sürüyor.

"Hedefimiz yeni rekorlar kırmak"
Mardin Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Yaman yaptığı açıklamada, bölge halkının da desteğiyle huzurun sağlanmasının ardından, turizmin altyapısının iyileştirilmesine yönelik önemli çalışmalar yapıldığını belirtti.

Yaman, kültürel ve sanatsal faaliyetler, festivallerle kentte huzuru sürdürdüklerini dile getirerek, "Mardin huzura alıştı, huzurun şehri, huzurun başkenti oldu." dedi.

Huzur sayesinde turizm sezonunun kentte 12 aya yayılmasının sağlandığına işaret eden Yaman, "2018 yılında turist sayında rekor kırıldı. Günübirlik ziyaretlerle 3 milyonun üzerinde misafir geldi. Artık hedefimiz yeni rekorlar kırmak. Bu yıl da 5 milyon turist bekliyoruz." diye konuştu.

Geçmişte kış sezonunda turist ağırlayamadıklarını aktaran Yaman, artık yarıyıl tatilinde dahi yatakların dolduğunu vurguladı.

Yaman, kentte esnaf ve yatırımcıların da yüzünün güldüğüne dikkati çekerek, "Rezervasyonlarımız iyi. Mardin'in bundan sonra daha iyi olacağını düşünüyoruz. Bu huzur sürecek ve bereketli kazançları olacak esnafımızın." ifadelerini kullandı.

''Nisanda neredeyse yer kalmadı"
Mardin Turizm ve Otelciler Derneği (MARTOD) Başkanı Özgür Azad Güngör, geçmişte turizmde ciddi sıkıntılar yaşadıklarını anımsatarak, son 2 yılda bu sıkıntının sona erdiğini belirtti.

49 otel ve 6 bin 500 yatak kapasiteli kentte, geçen sene turizmde ciddi bir rekor kırdıklarını dile getiren Güngör, bu yıl da beklentilerinin yüksek olduğuna işaret etti.

Güngör, yapılan anketlerin her 10 kişiden 7'sinin Mardin'i görmek istediği yönünde olduğunu anlatarak, "Mardin şu anda çok popüler. 2019 yılında da geçen yılın rekorunu kırmak istiyoruz. Bir milyon konaklayan ve günübirlik ziyaretlerle 5 milyona ulaşmayı hedefliyoruz. Ocak ve şubat ayı beklediğimizin üzerinde seyretti. Mart ayında doluluğumuz yüksek. Nisanda ise neredeyse yer kalmadı." şeklinde konuştu.

"Dünyanın gözü şu anda Mardin'de. Mardin Avrupa'da da konuşuluyor. Bu açıdan talepler yoğun." ifadelerini kullanan Güngör, bu talebe en iyi şekilde karışlık vermeye çalıştıklarını aktardı.

"Gümbür gümbür bir sezon bizi bekliyor"
Turizm seyahat acentası sahibi İsmail Sincar, geçen sene iyi bir sezon geçirdiklerini hatırlatarak, bu yılın da çok başarılı geçeceğine inandıklarını belirtti.

Bu yıl beklentilerinin daha da yükseldiğini kaydeden Sincar, şöyle konuştu:

"Mart ayında turizm canlanmaya başladı. Nisan, mayıs ayında oteller dolu. Gümbür gümbür bir sezon bizi bekliyor. Güzel bir ivme yakaladık. 2019 yılında daha güzel noktalara gideceğimizin işaretini aldık."

"Mardin turizmde kabuğunu kırdı"
Tarihi Deyrulzafaran Manastırı'nda görevli İshak Bayyiğit, Mardin'in turizm potansiyeli açısından hak ettiği konuma hızla ilerlediğini belirterek, kentte turizmde sürekliliğin sağlanmasına yönelik adımlar atıldığını söyledi.

Güven ve huzur ortamının sağlanmasından sonra turizm hareketliliğinin gözle görülür hale geldiğine işaret eden Bayyiğit, "Anahtar kelime 'güvenlik.' Güvenlik ve turizm birbiriyle doğru orantılı. Mardin turizmde kabuğunu kırdı. Kültür ve inanç potansiyeli açısından Mardin'in bir eşi daha yok. Mardin'e herkesi bekliyoruz." diye konuştu.

Adıyaman'dan gelen Gökmen Karakaşlı, Mardin'i çok beğendiğini, kenti son derece huzurlu bulduğunu aktardı.

"Mardin, doğası ve insanı ile eşi bulunmaz bir şehir." ifadesini kullanan Karakaşlı, terörden büyük sıkıntılar çeken kentin huzura kavuşmasından mutluluk duyduğunu belirtti.

Karakaşlı, "Mardin, Şanlıurfa, Adıyaman olsun, Güneydoğu'daki bütün şehirlerimiz gayet huzurlu bir şekilde gezilebilir. Buradaki insanlar gerçekten sıcakkanlı, hoşgörülü ve misafirperver. Yemekler mükemmel. Herkesin görmesini tavsiye ediyorum." şeklinde konuştu.

Asya Tatlıbağ da Mardin'e hayran kaldığını belirterek, kenti beklediğinden çok daha güzel bulduğunu ifade etti.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kavgayı Ayırmak İsterken Hayatından Oldu https://gazetebirlik.com/haber/kavgayi-ayirmak-isterken-hayatindan-oldu--232505/ Mardin’in Kızıltepe ilçesinde iki aile arasında çıkan silahlı kavgada, tarafları ayırmak isteyen bir kişi hayatını kaybetti.

Olay akşam saatlerinde Çakır köyünde meydana geldi. Edinilen bilgilere göre, arazi anlaşmazlığı sebebiyle iki aile arasında tartışma yaşandı. Kısa sürede büyüyen tartışma, silahlı kavgaya dönüştü. Olayda, tarafları ayırmaya çalışan Lokman Aydoğan, ağır yaralandı. Aydoğan kaldırıldığı Kızıltepe Devlet Hastanesi’nde yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak hayatını kaybetti. Bir kişinin de yaralandığı kavga sonrası jandarma ekipleri köye giriş çıkışları kapattı. Olayla ilgili inceleme devam ediyor.

(Beril Solmuşgül /İHA)]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Mardin'de Minibüs Faciası! https://gazetebirlik.com/haber/mardinde-minibus-faciasi-7329/

Mardin'in Midyat ilçesinde minibüsün devrilmesi sonucu 2'si çocuk 3 kişi öldü, 14 kişi yaralandı. 

Diyarbakır'dan Midyat'a gelen Abdullatif Aydın yönetimindeki 21 GP 428 plakalı minibüs, Midyat-Mardin kara yolunun 13. kilometresinde devrildi. 

Kazada, araçtaki Esma Tangüner (32), Seher Tangüner (3) ile Sultan Yüksekdağ (3) hayatını kaybetti, 14 kişi yaralandı.

Yaralılar, 112 Acil Servis ekiplerince Mardin Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı.

Kazanın ardından Midyat Kaymakamı Hüseyin Tekin, yaralıları hastanede ziyaret ederek, geçmiş olsun dileğinde bulundu.

Tekin, gazetecilere yaptığı açıklamada, Diyarbakır'dan kız istemek için ilçeye gelenleri taşıyan minibüsün devrildiğini belirterek, "Haberi alır almaz ekiplerimiz kısa sürede olay yerine ulaşarak, yaralıların hastaneye sevkini sağladı. Kazada 2'si çocuk 3 kişi yaşamını yitirdi. Yaralıların hayati tehlikesi yok." dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
70 Yıldır Evli Olan Çifti Gençlerle Buluşturdular https://gazetebirlik.com/haber/70-yildir-evli-olan-cifti-genclerle-bulusturdular-1536/

Proje kapsamında merkez Artuklu ilçesine bağlı Sultan Şehmus beldesinde yaşayan ve 70 yıldır evli olan Mehmet Tırak (90) ve Halime Tırak (92) çifti ziyaret edilerek, çiftin gençler bir araya gelmesi sağlandı.

Mardin Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı Engelli Hizmetleri Birimi Sosyal Hizmet Uzmanı Mehmet Yıldız, projeyi, Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekilli Vali Mustafa Yaman'ın talimatıyla hayata geçirdiklerini, projeyle "asırlık çiftler" ile genç nesli bir araya getirdiklerini söyledi.

"Yeni neslin yaşlı bireylerin deneyim ve tecrübelerinden faydalanmaları, aynı zamanda yaşlı bireylerin de kendilerini yalnız hissetmemeleri adına bu buluşmaları sağlıyoruz." diyen Yıldız, proje kapsamında 35 ailenin belirlendiğini, şu ana kadar gençlerle 10 aileyi ziyaret ettiklerini belirtti.

Yıldız, şöyle konuştu:

"İlk buraya geldiğimizde inanamamıştı Halime teyze. 'Benim için mi geldiniz?' diye soruyordu. Çok mutlu oldular. Bizde aile ilişkileri çok güçlü. Yaşlarına rağmen halen üretkenler. Ziyarette kendi elleriyle yaptıkları kuru üzümü, bahçelerinden topladıkları cevizleri ikram ettiler. Genç nesil olarak onlarla daha çok bir araya gelmemiz, onların deneyimlerinden faydalanmamız gerekiyor."

Yeni nesil için örnek çift
Tırak çifti de gençlere dürüst ve imanlı olmaları tavsiyesinde bulundu.

İleri yaşlarına rağmen halen 5 vakit namazlarını kaçırmadan kıldıklarını, evliliklerini sevgi ve dürüstlük üzerine kurduklarını söyleyen Tırak çifti, 9 çocuklarını bu şekilde büyüttüklerini belirtti.

Mehmet Tırak, 20 yaşında evlendiğini, 12 çocuk sahibi olduklarını, 3 çocuklarını da kaybettiklerini aktararak, eşiyle 5'i kız 9 çocuğu büyütmenin sevincini yaşadıklarını anlattı.

Evlilik hayatının güzel geçtiğini kaydeden Tırak, "Ben de memnunum, eşim de. Çok şükür çocuklarımız var. Bu yaşıma kadar doğruluk ve dürüstlükle geçimimi sağladım. Genç yıllarımda kazandığım emekler sonucunda 150 ceviz ağacı diktim. Halen ağaçlardan ürün alıyorum. Çocuklarım da ürün alıyor, eminim ilerde torunlarım da alacak." diye konuştu.

Halime Tırak ise ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Gençlerle güzel zaman geçirdiklerini belirten Tırak, ziyaret için Mardin Büyükşehir Belediyesine teşekkür etti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com