tag:gazetebirlik.com,2015:cid-166 YeniBirlik Gazetesi YeniBirlik Gazetesi 2023-11-20T12:40:29+03:00 Batman'da selde kaybolan 9 yaşındaki çocuğun da cesedine ulaşıldı https://gazetebirlik.com/haber/batmanda-selde-kaybolan-9-yasindaki-cocugun-da-cesedine-ulasildi-4461/

Seyitler Mahallesi'nde sel sularına kapılarak kaybolan 9 yaşındaki Birgül Güner'in bulunması için AFAD, İl Özel İdaresi, itfaiye su altı arama kurtarma ve belediye ekipleri ile JAK timi tarafından arama çalışmaları yapıldı.

Ekiplerin çalışmaları sonucu Güner'in cansız bedeni evlerine yakın bir yerde bulundu.

Çocuğun cesedi kentteki özel bir hastaneye götürüldü.

Kardeş oldukları öğrenilen Asenat (1), İsrafil (5) ve Birgül Güner'in bulunması ile ekiplerin arama çalışmaları sona erdi.

Batman'da taşkın ve sel neticesinde Lalihan Güner (54) hayatını kaybetmiş, 3 kişi yaralı kurtarılarak hastanelere kaldırılmıştı. Güner'in kaybolan 3 torunu için arama çalışmaları başlatılmış, Asenat ve İsrafil'in cesedine evlerine yakın bir yerde ulaşılmıştı.

Selde hayatını kaybeden kadının cenazesi toprağa verildi

Seyitler Mahallesi'nde, sel sularına kapılan ve vatandaşlarca cansız bedenine ulaşılan Lalihan Güner'in (54) cenazesi Batman Eğitim ve Araştırma Hastanesindeki işlemlerin ardından ailesine teslim edildi.

Güner'in cenazesi, kılınan namazın ardından Asri Mezarlık'ta toprağa verildi.

Cenazeye, Vali ve Belediye Başkan Vekili Ekrem Canalp ile AK Parti Batman Milletvekili Ferhat Nasıroğlu da katıldı. Vali Canalp ve Milletvekili Nasıroğlu, Güner ailesi fertlerine başsağlığı diledi.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya da Lalihan Güner'in eşi Muhyettin Güner ile telefonda görüşerek, başsağlığı dileklerini iletti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Hasankeyf'teki kazılar Asurlulardan Cumhuriyet dönemine kadar izleri ortaya çıkardı https://gazetebirlik.com/haber/hasankeyfteki-kazilar-asurlulardan-cumhuriyet-donemine-kadar-izleri-ortaya-cikardi-6605/

Batman'ın Hasankeyf ilçesinde yürütülen arkeolojik kazı çalışmalarında gün yüzüne çıkarılan buluntular, Mezopotamya tarihine ışık tutuyor.

İnsanlık tarihinin en eski yerleşim yerlerinden biri olan Hasankeyf ilçesindeki Hasankeyf Kalesi'nde 3. dönem arkeolojik kazı çalışmaları devam ediyor.

Mardin Artuklu Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zekai Erdal başkanlığında uzman ekip tarafından yürütülen çalışmalar, kale bölgesine yoğunlaştı.

İlk olarak 1984'te başlayan arkeolojik kazılarda bugüne kadar Asurlular, Sasaniler, Bizans dönemi, Dört Halife dönemi, Emeviler, Abbasiler, Hamdaniler, Mervaniler, Artuklular, Eyyubiler, İlhanlılar, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemine ait çeşitli kültür varlıkları gün yüzüne çıkarıldı.

Tespit edilen buluntular arasında Demir Çağı'na ait pişmiş topraktan at figürü, Artuklular döneminden kalma "köpek ısırması ile akrep ve yılan sokmasına karşı şifa tası", yine aynı döneme ait Orta Asya Uygur tipini yansıtan alçıdan insan yüzü kabartması, 13-14. yüzyıldan kalma renkli ve bitkisel bezemeli alçı parçaları (benzer örnekleri İran'daki Büyük Selçuklu ve İlhanlı camilerindeki mihraplarda görülüyor) yer alıyor.

Ayrıca Artuklulardan Osmanlı dönemine kadar uzanan sürece ilişkin kulplu ve çivili tabutlarla gömülmüş Müslüman mezarlarına ulaşıldı.

"Taşınır kültür varlıkları ortaya çıkarıldı"

Kazı Başkanı Doç. Dr. Zekai Erdal, AA muhabirine, 1984 yılında başlanan arkeolojik kazıların ilk etapta Ilısu Barajı'nın inşa sürecinde aşağı Hasankeyf'te su altında kalacak alanda yoğunlaştığını söyledi.

"İlçe merkezinde, Yamaç Külliyesi ve çevresinde, Salahiye bahçelerinde, Kasımiye ve Artuklu Köşkü alanlarında kazılar yapılarak, mimari buluntular ve buna bağlı olarak taşınır kültür varlıkları ortaya çıkarıldı." diyen Erdal, kazılar kapsamında tespit edilen mimari kültür varlıklarının uygun bir restorasyonla yerinde korunduğunu, taşınabilen eserlerin ise uygun yerlere taşındığını kaydetti.

"Hasankeyf, Türk-İslam medeniyetinin en önemli merkezlerinden biri"

Erdal, Hasankeyf'in geçmişte Mezopotamya bölgesinin önemli merkezlerinden biri olduğunu belirtti.

"Hasankeyf, Orta Çağ'ın hatta Türk-İslam medeniyetinin en önemli merkezlerinden biri. 1102 yılında bölgenin Artukluların hakimiyetine girmesiyle Hasankeyf bölgenin önemli cazibe merkezlerinden biri oldu. 1232 yılında ise ilçe Eyyübilerin hakimiyetine girdi ve cazibe merkezi olmaya devam etti. Hasankeyf, Artuklular ve Eyyubiler döneminde başkent olması dolayısıyla sanatçılar, müzisyenler, ilim adamları ve şairler için de cazibe merkezi olmuş ve Orta Çağ'daki bu görkemli döneme ait önemli kalıntılar günümüze kadar gelmiş." ifadelerini kullanan Erdal, bu kapsamda ayakta olan eserlerin kurtarıldığını, yer altında olan eserlerin ise kazılarla tekrar gün yüzüne çıkarılmaya çalışıldığını kaydetti.

Erdal, Ilısu Barajı'nın tamamlanmasıyla kazıların kale bölgesinde gerçekleştirildiğini dile getirerek, kalede yapılan kazılarda milattan önce birinci bin olarak tarihlendirilen döneme ait eserlerin bulunduğunu söyledi.

Kale bölgesinde devam eden kazılar kapsamında Asur döneminden günümüze kadar farklı medeniyetlerin izine rastladıklarını ifade eden Erdal, "Hasankeyf ve çevresinde 12 bin yılık medeniyetin var olduğunu söylemek mümkün." dedi.

Doç. Dr. Erdal, Hasankeyf kazılarında asıl amaçlarının ilçenin Orta Çağ'da Türk-İslam medeniyetinin Anadolu'daki önemli merkezlerinden biri olması dolayısıyla İslam medeniyetine ait taşınmaz eserlerin izlerini bulmak olduğunu sözlerine ekledi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
"Susuz köy"ün kaderi 18. sondaj çalışmasında bulunan suyla değişti https://gazetebirlik.com/haber/susuz-koyun-kaderi-18-sondaj-calismasinda-bulunan-suyla-degisti-398/

Gercüş ilçesine 17 kilometre uzaklıktaki Ulaş köyünde nüfusun artması ve yağışların azalması nedeniyle su ihtiyacının karşılandığı kaynak suyu yetersiz gelmeye başladı.

Vatandaşların ihtiyacını karşılamak amacıyla İl Özel İdaresi tarafından köyde su deposu yapıldı, tankerlerle taşınan suyla köyün sıkıntısı giderilmeye çalışıldı.

Su sorununa kalıcı çözüm bulmak amacıyla devlet ve köylülerin imkanlarıyla bugüne kadar 17 sondaj çalışması yapıldı ancak su bulunamadı.

Yaklaşık 3 ay önce köye dönüş yapan Şimşek ailesi, köye yaklaşık 2 kilometre uzaklıkta satın aldıkları tarlada sondaj çalışması yaptı. Yapılan 18. sondaj denemesinde 110 metrede su bulunması köyde sevinç yarattı.

Şimşek ailesi, su kuyusunu köye hibe etti. Böylelikle kuyudan sondajla çıkarılan su, Kaymakamlık ve İl Özel İdaresince yapılan 2 kilometrelik şebeke çalışmasıyla köyün içme suyu şebekesine bağlandı.

- "Susuz köy" olarak anılıyordu

Ulaş köyü Muhtarı Mehmet Nuri Güneş, AA muhabirine, köyde taşıma su ile ihtiyaçlarını karşıladıklarını söyledi.

Köylerinin eski yerleşim yeri olduğunu aktaran Güneş, geçmişte köydeki hane sayısının az olması ve kaynak suyunun bol olmasından dolayı su sıkıntısının yaşanmadığını ancak son yıllarda yağışların azalması nedeniyle su sıkıntısının baş gösterdiğini belirtti.

"İl Özel İdaresi tarafından su deposu yapılmıştı. Tankerlerle köyümüze su taşınıyordu. Bugüne kadar taşıma su ile idare ediyorduk. Her yıl köyün dört bir yanında su kuyuları açıyorduk. Ancak su bulamıyorduk." diyen Güneş, köylerinde su bulunamadığı için yörede "susuz köy" olarak anılmaya başladıklarını aktardı.

Muhtar Güneş, şunları dile getirdi:

"Su sıkıntısı sonucu yıllar içinde hane sayısı 160'tan 60'a düştü. Bazen kaynak suyunun aktığı çeşmenin başında uzun kuyruklar oluşuyordu. 18. sondaj çalışmasında suyu bulduk. Sağ olsun tarla sahibi köylümüz, açılan kuyuyu köye hibe etti. Suyu bulduktan sonra köyde birçok kişi ev yapmaya başladı. Köye dönüşler başladı. Türkiye'nin farklı illerinde yaşayan köylülerimiz artık köye dönmeyi düşündüklerini söylüyor. Köyümüzün kaderi değişti. Son 1 ayda 10 aile köye döndü. Köyümüzün eskiden olduğu gibi kalabalık günlerine kavuşmasını umuyoruz."

- "Suyun bulunmasıyla bir bayram havası yaşadık"

Tarlasında su bulunan Mehmet Şimşek, suyu bulma konusunda ümitli olduklarını belirterek, "Hiçbir menfaat gözetmeden sadece köyümüz için tarlada sondaj çalışması yaptık ve suyu bulduk. Daha sonra su kuyusunu köyümüze hibe ettik. Sevinçliyiz." ifadelerini kullandı.

Köyde oturan Hayrettin Gündüz ise yıllarca taşıma su ile ihtiyaçlarını karşıladıklarını ve neredeyse köyden göç etme noktasına geldiklerini aktardı.

Gündüz, "Emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Suyun bulunmasıyla bir bayram havası yaşadık. Sondajla çıkarılan su bize yetiyor artık." diye konuştu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Batman'da sokakta yetenekleri keşfedilen çocuklar futbola kazandırılıyor https://gazetebirlik.com/haber/batmanda-sokakta-yetenekleri-kesfedilen-cocuklar-futbola-kazandiriliyor-2555/

Kulüp tarafından mahalle mahalle gezilerek, yetenek keşfi yapılan çalışma ile 200 çocuk futbola kazandırıldı.

Kulüp başkanı Ferit Rüzgar, gazetecilere yaptığı açıklamada, 5 yıl önce kurulan kulüp olarak her mahalleden bir takım çıkarıp, görevlendirdikleri bir hocanın onlara eğitim vermesini sağladıklarını söyledi.

"Takımı kurduktan sonra altyapıya yöneldik. Yaptığımız çalışmalarla 200 çocuğa ulaştık, 14, 15, 16 ve 18 yaş altı liglerine oyuncu yetiştirdik. Altyapı bizim için çok önemli. Pırlanta gibi çocuklara ulaşıyoruz." diyen Rüzgar, çocukları kötü alışkanlıktan uzaklaştırıp sporla buluşturmak istediklerini belirtti.

Rüzgar bu kapsamda zaman zaman maddi desteğe de ihtiyaç duyduklarını dile getirerek, yürüttükleri çalışmalar için destek beklediklerini ifade etti.

Çocuklara yönelik haftanın bir günü idman bir günü de turnuva yapıldığını dile getiren Rüzgar, iyi oyuncular yetiştirmeye çalıştıklarını belirterek, şunları kaydetti:

"Burada kazandığımız futbolcuları altyapıya almayı düşünüyoruz. Hatta iyi futbolcuları Batman Petrolspor ile batıdaki futbol kulüplerine göndereceğiz. Şu an 16 yaş altı liginde bulunan 4 oyuncumuzu 15 gün sonra İstanbul'a göndereceğiz. Bazı takımlar oyuncularımızı görmek istiyor. Amacımız çocukları sokaklardan uzaklaştırıp, futbol ile buluşturmak."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Batman itfaiyesinde mesainin 5'te birini taşkında mahsur kalanlar oluşturuyor https://gazetebirlik.com/haber/batman-itfaiyesinde-mesainin-5te-birini-taskinda-mahsur-kalanlar-olusturuyor-4376/

İtfaiye Müdürlüğünce, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yaz aylarında sıkça yaşanan boğulma vakaları ile taşkın nedeniyle su yükselmesine bağlı gelişen mahsur kalma olaylarına hızlı ve etkin müdahalede bulunulması amacıyla 4 yıl önce kurulan su altı ve su üstü arama kurtarma timi, dalgıç sayısının 4'ten 9'a yükselmesiyle daha da güçlendi.

Ekipmanlarını hazırlayarak 7 gün 24 saat muhtemel ihbarlara karşı teyakkuzda bekleyen tim, ihbar geldiğinde hızla olay yerine intikal ederek çalışma yürütüyor.

Hizmet içi eğitim programını sürdürürken haftanın belirli günleri de yüzme havuzunda kondisyon amaçlı çalışma yapan tim mensupları; baraj gölü, nehir ve sulama kanalları gibi durgun ve akıntılı sular ile görüş mesafesinin sıfıra düştüğü yerlerde adeta kendi canlarını tehlikeye atıp başka insanların hayatını kurtarmak için mücadele veriyor.

Balık adamlar, zorlu görevlerinin yanı sıra kıyısında piknik yaparken ya da balık tutarken baraj kapaklarının açılmasıyla yükselen sularda mahsur kalanların da imdadına yetişiyor.

İtfaiye ekipleri Batman'da yaklaşık 3 ayda 418 yangına müdahale ederek 172 kişiyi alevlerden kurtarırken balık adamlar da aynı süreçte 37 kişiyi taşkın nedeniyle mahsur kaldıkları alandan kurtardı.

Balık adamların hayat kurtaran mesaisi zaman zaman itfaiye ekiplerinin kaydettiği görüntülere de yansıyor.

Bu yıl boğulan 6 kişinin cesedine ulaştılar

Batman Belediyesi İtfaiye Müdürü Mizbah Akboğa, AA muhabirine, dalgıç ekibe Batman Barajı ve Batman Çayı gibi alanlarda dalış ve bot kullanma eğitimi verildiğini söyledi.

İlde ayrıca 4 aylık hizmet içi eğitim programları da yapıldığını dile getiren Akboğa, bunun bölgedeki suların tanınması, dalış tekniklerinin geliştirilmesi ve bot kullanımını içerdiğini belirtti.

Akboğa, dalgıç personeli tam donanımlı hale getirmek için ek ekipman ve araç alım planlarının da yapıldığını işaret ederek "Ekibimiz 2022'de 8 vatandaşın cansız bedenini sudan çıkardı. Bu sayının bu yıl şu ana kadar maalesef 6'ya çıktı." dedi.

Balık adamların ihtiyaç halinde Tunceli, Şırnak, Siirt ve Diyarbakır'ın Silvan ilçesi gibi bölgelerde de görev yaptığını ifade eden Akboğa, Batman genelinde suların yüzmeye elverişli olmadığını vurguladı.

İlgili kurumların bu konuda yaptığı uyarıların da dikkate alınmadığını anlatan Akboğa, "Maalesef üzücü sonuçlar olabiliyor. Bölgemizdeki sular çok tehlikeli, akıntılı ve bulanık. Profesyonel yüzücü olsanız dahi bu sularda yüzüldüğünde bazı noktalarda girdap oluşabiliyor ve sizi çekip boğabiliyor." diye konuştu.

"Bu sularda kurtarma yapmak çok riskli"

Akboğa, bölgede kimi zaman da baraj kapaklarının açılmasıyla insanların bulundukları suya yakın alanlarda mahsur kaldığına dikkati çekti.

Ekiplerin 2022'de mahsur kalan 28 kişiyi bu yıl ise 37 kişiyi kurtardığını aktaran Akboğa, "Bu sularda kurtarma yapmak çok riskli, hayati tehlikesi çok yüksek. Arkadaşlarımız o kadar gayretli çalışıyor ki adeta başkasının canına can olmak için kendi canından vazgeçiyor. Tüm dalgıç ekibimize teşekkür ediyorum." dedi.

Akboğa yüzmek, serinlemek isteyenleri Batman Belediyesi ile Gençlik Spor İl Müdürlüğünün yüzme havuzlarına yönlendirdiklerini söyledi.

"Ailelerin gençleri havuza yönlendirmesi gerekiyor"

Timde görevli Mehmet Aktan da Batman çevresindeki suların yüzmek için çok tehlikeli olduğunu, bundan dolayı da her sene boğulma vakalarının yaşandığını söyledi.

Bu konuda çocukların, gençlerin ve ailelerin dikkatli olması gerektiğini ifade eden Aktan, "Ailelerin gençleri havuza yönlendirmesi gerekiyor. Çünkü nehirler kesinlikle yüzülecek yerler değil." dedi.

İlgili kurumlarca da gereken uyarıların yapıldığını işaret eden Aktan ailelere çocuklarına sahip çıkmaları uyarısında bulundu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Batman Çayı'na giren çocuk boğuldu https://gazetebirlik.com/haber/batman-cayina-giren-cocuk-boguldu-974/

İlçeye bağlı Şerbetli köyü mevkiinde 13 yaşındaki Fatmanur Zehra Başer serinlemek amacıyla Batman Çayı'na girdi.

Bir süre sonra çocuğun gözden kaybolması üzerine yakınları durumu yetkililere bildirdi.

Olay yerine 112 Acil Sağlık, jandarma, Batman Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü Sualtı Arama Kurtarma ile İl Afet ve Ücil Durum Müdürlüğü (AFAD) ekipleri sevk edildi.

İtfaiye dalgıç ekiplerinin yaptığı arama sonucunda çocuğun cansız bedeni bulundu.

Çaydan çıkarılan Başer'in cesedi, otopsi için Batman Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırıldı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Müziğe adanmış kısa ömründe öğrencileri sanatla buluşturdu https://gazetebirlik.com/haber/muzige-adanmis-kisa-omrunde-ogrencileri-sanatla-bulusturdu-8715/

Kozluk'ta 9 Haziran 2017'de karne dağıttıktan sonra evine dönerken dönemin Belediye Başkanı Veysi Işık'ın aracına teröristlerce açılan ateş sonucu ağır yaralanan ve kaldırıldığı hastanede şehit olan 22 yaşındaki Aybüke öğretmen, yüreklerde derin bir iz bıraktı.

Şehadetinin ardından isminin yaşatıldığı, bu yıl fen lisesine dönüştürülen okula girenleri Aybüke öğretmenin duvarlara asılan fotoğrafları ve öz geçmişi karşılıyor.

Okula kazandırdığı müzik atölyesi ile öğrencileri sanatla buluşturan Aybüke öğretmen, severek söylediği Mağusa Limanı türküsünü seslendiren öğrencileri tarafından sevgiyle yad ediliyor.

"Piyano çalmayı öğreniyorum"

Şenay Aybüke Yalçın Fen Lisesi'ndeki müzik sınıfında enstrüman çalmayı öğrenen öğrencilerden Rabia Arıcı, AA muhabirine, şehit öğretmenlerinin bir dönem görev yaptığı okulda eğitim görmekten memnuniyet duyduğunu söyledi.

Onun kurduğu müzik atölyesinde eğitim almanın kendisi için çok anlamlı olduğunu belirten Arıcı, "Keşke bize bu sınıfta müzik dersi verebilseydi, çok mutlu olurduk." dedi.

Arıcı, müzik sınıfında farklı enstrümanlar çalmayı öğrendiklerini ifade etti.

Hasan Doyar da Aybüke öğretmenin kurduğu müzik sınıfında eğitim gördüğü için mutlu olduğunu dile getirerek, "Müzik atölyesinde öğretmenlerimizin desteğiyle farklı müzik aletlerini çalmayı öğreniyoruz. Arkadaşlarımızla koro oluşturuyoruz. Piyano çalmaya merakım var. Piyano çalmayı öğreniyorum." diye konuştu.

Okula başladığı ilk gün, "Okulumuzda müzik sınıfı var mı?" diye sordu

Aybüke öğretmen ile aynı dönemde okulda müdür yardımcısı olarak göreve başlayan Şenay Aybüke Yalçın Fen Lisesi Müdürü Nazmi Altuner de her yıl 24 Kasım Öğretmenler Günü ile karnelerin verildiği haziran ayının kendileri için hüzünlü geçtiğini söyledi.

Şehit öğretmenin, görev yaptığı okulda, meslektaşlarında ve öğrencilerinde derin izler bıraktığını dile getiren Altuner, Aybüke öğretmenin göreve başladığı ilk gün okulda bir müzik sınıfı olup olmadığını sorduğunu aktardı.

Altuner, o güne kadar okulda müzik sınıfı olmadığını belirterek, "Kendi imkanlarıyla müzik sınıfı oluşturdu. Kendisine ait birkaç enstrüman getirdi. Müzik dersinin uygulamalı bir şekilde yapılması için gayret ediyordu. Aybüke öğretmenimizin ilk çalışmalarından biri okula bir piyano kazandırmak oldu. Dönemin okul müdürüyle yaptığı görüşmelerden sonra Kaymakama okulun bu eksiğinin olduğunu söyledi ve Kaymakamlığın desteğiyle okula bir piyano kazandırılmış oldu." dedi.

"Öğrenciler onun sayesinde müzikle, enstrümanlarla tanıştı"

Aybüke öğretmen sayesinde oluşturulan okul korosu ile yıl sonu etkinliklerini müzikli yaptıklarını anlatan Altuner, Aybüke öğretmenin okula çok emeğinin geçtiğini söyledi.

Altuner, "Öğrenciler onun sayesinde müzikle, enstrümanlarla tanıştı." ifadesini kullandı.

Aybüke öğretmenin güler yüzlü ve cana yakın bir insan olduğunu belirten Altuner, personel ile de tek tek selamlaştığını, onların hal ve hatırlarını sorduğunu kaydetti.

Altuner, Aybüke öğretmenin derslerinin çok neşeli geçtiğini ifade ederek, "Güler yüzüyle etrafına ışık saçan bir öğretmendi. Aybüke öğretmenimizi bütün öğrencilerimize anlatıyoruz, yeni Aybükeler yetişsin diye. Onu unutmadık, unutmayacağız, unutturmayacağız." diye konuştu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Mehmet Şimşek'in Hazine ve Maliye Bakanlığına getirilmesi doğduğu köyde sevinçle karşılandı https://gazetebirlik.com/haber/mehmet-simsekin-hazine-ve-maliye-bakanligina-getirilmesi-dogdugu-koyde-sevincle-karsilandi-3201/

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Çankaya Köşkü'nde dün yaptığı basın toplantısında, daha önce de bakanlık ve ekonomiden sorumlu başbakan yardımcılığı görevlerinde bulunan Mehmet Şimşek'in Hazine ve Maliye Bakanlığına getirildiğini açıklaması, Batman'ın Gercüş ilçesinin Arıca köyünde heyecanla karşılandı.

Şimşek'in doğduğu evde yaşayan ağabeyi ve yengesini ziyaret eden akrabaları yeni görevi zılgıt ve alkışlarla kutladı.


Fotoğraf: Aziz Aslan/AA

Şimşek'in yengesi Fasla Şimşek, AA muhabirine, aileye gelin olarak geldiğinde Şimşek'in 4 yaşında olduğunu, küçük yaştan bu yana kendisiyle bir arada olduklarını söyledi.

Şimşek, "Yanımda büyüdü. Onu çok seviyordum. Çok akıllı ve zekiydi. Tekrar bakanlık görevine gelmesiyle sevinçten dün hiç uyuyamadık. Bakan olduğu için herkes çok seviniyor. Sürekli telefon açıp tebrik edenler var." dedi.

"Çok sevindik ve gurur duyuyoruz"

Şimşek'in yeğeni Abdulvahap Şimşek de yeni kabine açıklanırken Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, amcasının ismini okuduğunda duygu dolu anlar yaşadıklarını belirtti.

Haberin köyde sevinçle karşılandığını dile getiren Şimşek, "Türkiye'nin dört bir yanından ve Avrupa'dan dostlarımız arayıp tebrik ediyor. Çok sevindik ve gurur duyuyoruz. Arıca köyünde amcamın doğduğu ve anılarının olduğu evdeyiz. Akrabalarımızla sevindik ve kucaklaştık. Cumhurbaşkanı'mız da kendisine olan güvenini tazeledi. Amcam bilgi birikimi ve donanımıyla ülkemize hizmet verecek. Türkiye'yi çok güzel günler bekliyor. Elinden gelen her şeyi yapacağına ve başaracağına inanıyoruz." diye konuştu.

"Köyde muazzam bir hava var"

Arıca köyü muhtarı ve Şimşek'in akrabası Abdulkerim Turan, Şimşek'in bakanlık görevine getirilmesinden duyduğu sevinci dile getirdi.

Geceden bu yana telefonlarının susmadığını anlatan Turan, "Çok memnun olduk. Bu makama layık. Çocukluğu bu köyde geçti. Köyde muazzam bir hava var. Herkes çok memnun. İnşallah bu mutluluk daim olacak." ifadelerini kullandı.

Şimşek ailesinin köydeki komşularından Ahmet Demir de köy halkı olarak çok mutlu olduklarını belirtti, Mehmet Şimşek'in yeni görevinin ülkeye hayırlı olmasını diledi.

"Bakanımıza başarılar diliyorum"

Batman'da yaşayan Ömer Faruk Bedük, hemşehrisi Mehmet Şimşek'e yeni görevinde başarı dileyerek, "Batmanlılar olarak çok mutlu olduk. İnşallah ülkemizi ekonomik olarak güzel yerlere getirecek." dedi.


Fotoğraf: Ahmet Işık/AA

Eyüp Tufan da Mehmet Şimşek'in deneyimli olması nedeniyle başarılı çalışmalara imza atacağını düşündüklerini belirtti.

Bakan Şimşek'in liseden okul arkadaşı olduğunu söyleyen Nejdet Güner de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan yeni kabinenin ülkeye hayırlı olmasını diledi.

Güner, "Halk olarak Sayın Şimşek'in Hazine ve Maliye Bakanlığı görevine getirilmesinden memnunuz. Sayın Şimşek'in geçmiş dönemlerdeki tecrübesi ve yurt dışı deneyimi Türkiye Cumhuriyetimizin hazine ve maliyesini refaha kavuşturacaktır." ifadelerini kullandı.

Batman'da 1967 yılında doğan Şimşek, ilk ve orta öğrenimini Batman merkezde, liseyi ise Gercüş'te tamamladı. Şimşek, 1988 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İktisat Bölümü'nden dönem ikincisi olarak mezun oldu.

Şimşek, 1993 yılında Exeter Üniversitesinde finans ve ekonomi dalında yüksek lisans derecesini aldı. Ardından Türkiye, ABD ve İngiltere'de önde gelen finans kuruluşlarında çalışan Şimşek, 22 Temmuz 2007 seçimlerinde AK Parti'den Gaziantep Milletvekili seçildi.


Fotoğraf: Aziz Aslan/AA

Bu tarihten sonra kurulan 60. Hükümet'te Hazineden sorumlu Devlet Bakanı olan Şimşek, Mayıs 2009'da ilan edilen kabine değişikliğiyle Maliye Bakanı olarak görevlendirildi. 64. Hükümet'te Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcılığı görevine getirilen Şimşek, AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında kurulan yeni hükümette de ekonomiden sorumlu başbakan yardımcısı görevini yürüttü.

İngilizce bilen Şimşek, evli ve 3 çocuk babası.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Su seviyesinin yükseldiği Batman Çayı'nda mahsur kalan 34 kişi kurtarıldı https://gazetebirlik.com/haber/su-seviyesinin-yukseldigi-batman-cayinda-mahsur-kalan-34-kisi-kurtarildi-4787/

Batman Çayı'nın Şerbetli ve Bıçakçı köyleri mevkiinde piknik yapan 34 kişi, su seviyesinin yükseldiği alanda mahsur kaldı.

İhbar üzerine olay yerine sevk edilen itfaiye ekipleri mahsur kalan kişileri botlarla kıyıya ulaştırdı.

Vatandaşlar daha sonra güvenli alana götürüldü.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Batman'daki hasarlı ham petrol boru hattının değişimi tamamlandı https://gazetebirlik.com/haber/batmandaki-hasarli-ham-petrol-boru-hattinin-degisimi-tamamlandi-8177/

Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ) açıklamasında, 22 Mart'ta meydana gelen hasara, BOTAŞ Acil Durum Müdahale Ekipleri ve Batman Valiliği teknik ekiplerince ivedilikle müdahale edildiği belirtildi.

Acil Durum Müdahale Merkezi koordinasyonunda Batman Valiliği, DSİ ve AFAD işbirliğiyle yapılan çalışmalar sonucu Batman Çayı üzerinde 5 farklı noktada bariyerler kurularak sızan ham petrolün, kontrollü alana yönlendirildiği ve yayılımı durdurulduğu aktarılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Petrol sıyırıcılar vasıtası ile toplanan petrol, tankerler vasıtası ile bertaraf edilmek üzere bertaraf sahalarına taşınmıştır. Petrolün yayılımının durdurulmasının akabinde; baraj, sulama kanalları ve içme suyu altyapıları başta olmak üzere bütün çevresel tedbirler alınarak boru hattının onarım çalışmalarına başlanmış, 26 Mart 2023 tarihinde hasarlı borunun değişimi tamamlanarak boru hattı, petrol sevkiyatına hazır hale getirilmiştir. Boru hattı üzerinde sürdürülen teknik inceleme ve değerlendirmelerin tamamlanmasına müteakip operasyonlara başlanacaktır. Meydana gelen petrol sızıntısına 87 acil müdahale personeli ile 12 skimmer, 9 zodyak bot, 1 deniz temizlik teknesi, 4 iş makinesi ve çok sayıda acil müdahale ekipmanıyla müdahalede bulunulmuştur."

Açıklamada, bölgede havadan ve karadan yapılan kontroller ve ölçümler doğrultusunda yapılan çevre temizlik çalışmalarında son aşamaya gelindiği kaydedildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Batman'da depremzede çocuklara açılan anasınıfında eğitim veriliyor https://gazetebirlik.com/haber/batmanda-depremzede-cocuklara-acilan-anasinifinda-egitim-veriliyor-2180/

"Asrın felaketi" olarak nitelendirilen Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Batman'a gelen yaklaşık 12 bin depremzedenin 500'ü Kredi Yurtlar Kurumuna ait Süveybe Ana Kız Öğrenci Yurdu'nda misafir ediliyor.

İl Milli Eğitim Müdürlüğünce açılan anasınıfında aileleriyle kalan 3-6 yaş arasındaki çocuklara eğitim veriliyor.

Görevli öğretmenler ve psikososyal destek uzmanlarınca çeşitli etkinlikler yapan çocuklar, hem eğitim alıyor hem de depremin yarattığı travmayı atlatmaya çalışıyor.

Ayrıca, zorunlu eğitim çağında olan ilk, orta ve lise düzeyindeki 330 öğrenci de kayıtlarının yapıldığı okullarda eğitimlerini sürdürüyor.

 

İl Milli Eğitim Müdürü Mahmut Kurtaran, AA muhabirine, Batman'da deprem bölgelerinden gelip misafir olan çocukların olduğunu belirterek, bu çocukların okul kayıtlarının yapılarak eğitimlere başladıklarını söyledi.

Yurtta kalan 3-6 yaş grubundaki çocukların eğitiminin kesintisiz devam etmesi için anasınıfı açtıklarını anlatan Kurtaran, "Yaklaşık 19 okul öncesi çağındaki çocuğumuz bu anasınıfımızda eğitim görüyor. Çocukların hem eğitim görmelerini hem de psikososyal destek almalarını istedik." dedi.

Valilik koordinesinde yürütülen çalışmalar kapsamında gerekli tüm tedbirleri aldıklarını kaydeden Kurtaran, Valilik koordinesinde çalışmaları kesintisiz yürüttüklerini bildirdi.

Misafir olarak gelen çocukların eğitim ve öğretimle ilgili bir endişesinin olmasını istemediklerini aktaran Kurtaran, tüm tedbirleri aldıklarını dile getirdi.

Anasınıfında tüm ihtiyaçların karşılandığını ifade eden Kurtaran, şöyle konuştu:

"Bakanlığımız tüm çocuklarımız için kırtasiye malzemelerinin hazırlanması talimatını verdi. Bu konuda hazırlıklarımızı yaptık. Çocuklarımız için zaten bakanlığımızın yardımcı kaynak kitapları ve ders kitapları var, aynı zamanda diğer kırtasiye malzemelerini de hazırladık."

Zorunlu eğitim çağında olan çocukların da okul kayıtlarının yapıldığını ve bu çocukların ders başı yaptığını kaydeden Kurtaran, özel öğretim ve KPSS kurslarına devam etmek isteyenler için de gerekli tedbirleri aldıklarını bildirdi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Batmanlı kadınlar depremzedeler için giysi dikiyor https://gazetebirlik.com/haber/batmanli-kadinlar-depremzedeler-icin-giysi-dikiyor-1682/

"Asrın felaketi" olarak nitelenen merkez üsleri Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri olan, 11 ili etkileyen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin ardından depremzedelerin ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla yürütülen çalışmalara Batmanlı kadınlar da destek veriyor.

Batman'da İHH İnsani Yardım Derneğinin giyim atölyesinde bir araya gelen gönüllü kadınlar depremzedeler için mont, pijama takımı, tayt ve tişört gibi ürünler dikiyor.

Dernek sorumlusu Emine Ayhan, gazetecilere, 8 Şubat'ta atölyede başlayan çalışmalarının aralıksız sürdüğünü söyledi.

Gönüllü kadınlarla birlikte özellikle Batman'a gelen depremzedelerin giyim ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla tekstil atölyesinde üretim yaptıklarını ifade eden Ayhan, "Mont, eşofman takımı, alt ve üst giyim ürünleri üretiyoruz. Günlük en az 50 parça kıyafet üretiyoruz. Ürettiğimiz ürünleri yan tarafta bulunan depremzedeleri ağırladığımız depoda depremzedelerin istifadesine sunuyoruz." dedi.

Atölyede üretim yapan kadınlardan Aysel Aygün de birlik ve beraberlik içinde olunması gerektiğini belirtti.

Evdeki kumaşlarını atölyeye getirdiğini, bunlarla çeşitli ürünler diktiğini anlatan Aygün, "Kardeşlerimize yardımcı olmaya çalışıyoruz. Bunu da canıgönülden yapıyoruz. İmkanı olan herkesi katkı sunmaya davet ediyoruz." ifadelerini kullandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Batman'da akrabalar arasındaki silahlı kavgada 3 kişi öldü, 6 kişi yaralandı https://gazetebirlik.com/haber/batmanda-akrabalar-arasindaki-silahli-kavgada-3-kisi-oldu-6-kisi-yaralandi-6162/

Batman'da akrabalar arasında çıkan silahlı kavgada 3 kişi hayatını kaybetti, 6 kişi yaralandı.

Merkeze bağlı İkiztepe köyünde akrabalar arasında su kuyusu kazma meselesi nedeniyle tartışma başladı.

Tartışmanın silahlı kavgaya dönüşmesi sonucu 3'ü ağır 9 kişi yaralandı.

İhbar üzerine bölgeye polis ve 112 Acil Servis ekipleri sevk edildi.

Yaralılar, ambulansla Batman Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile İluh Devlet Hastanesine kaldırıldı.

İluh Devlet Hastanesine kaldırılan yaralılardan 3'ü müdahaleye rağmen kurtarılamadı.

Köyde ve hastane önünde polis ekiplerince güvenlik önlemi alındı.

Güvenlik güçlerince kavgaya karışanların yakalanması için çalışma başlatıldı.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Derinceliler ürettikleri tuz sayesinde doğdukları topraklarda doyuyor https://gazetebirlik.com/haber/derinceliler-urettikleri-tuz-sayesinde-dogduklari-topraklarda-doyuyor-6596/

Derince köyü sakinleri, yılın 4 ayını kaya tuzu üretimiyle geçiriyor. İlkbahar sonunda köyde başlayan tuz mesaisi, sonbaharda tamamlanıyor.

Dağlardaki doğal kaynak suyunun brandadan yapılan biriktirme havuzlarında toplanıp, suyun buharlaşmasıyla elde edilen kaya tuzu, uzun uğraş gerektiriyor.

Kentte zaman zaman 40 dereceyi aşan sıcaklıkta üretilen tuz sayesinde Derinceliler mevsimlik işçi olarak başka illere göç etmek zorunda kalmadan doğdukları topraklarda geçimini sağlıyor.

Kimyasal kullanılmadan doğal yöntemlerle üretilen kaya tuzu, köylüler tarafından kimi zaman yol kenarında satılıyor, çoğunlukla da sipariş üzerine bölge illerine gönderiliyor.

Kaya tuzu, özellikle salamura ürünler, kavurma, peynir ve turşu yapımında kullanılıyor.

"Bu köyün gelir kaynağı tuz"

Derince köyü muhtarı Cuma Yüksel, AA muhabirine, kaya tuzu üretiminin köyde yıllardır nesilden nesle devam ettiğini söyledi.

Köylülerin geçimini tuz üretiminden kazandığını, yılın 4 ayını tuz üreterek geçirdiklerini ifade eden Yüksel, ilkbaharın sonunda başladıkları üretimi sonbaharda düşen yağmurla sonlandırdıklarını belirtti.

"Sıcaklığın derecesi ne kadar yüksekse tuz hem güzel hem beyaz oluyor, üretimi de artıyor." diyen Yüksel, sıcakta çalışmanın ise çok zor olduğunu anlattı.

Yüksel, köyün tamamının tuz üretiminde çalıştığı için yaz sezonunda çalışmak için gurbete gitmediğini ifade etti.

"4 ay çalışıyor, ürettiğimiz tuzu satıyoruz. Bu köyde kimse mevsimlik işçi olarak başka yere gitmiyor. Bu köyün gelir kaynağı tuz. Bir sezonda yaklaşık 600-700 ton tuz üretiyoruz. Üretilen tuzu Diyarbakır, Muş, Bitlis ve Van gibi bölge illerine götürüyoruz. Bu işi babalarımız dedelerimizden devraldı, biz de babalarımızdan devraldık, bizden sonra da çocuklarımız devralacak." ifadelerini kullanan Yüksel, büyük emekle ürettikleri kaya tuzunun tamamını yeni sezon gelmeden sattıklarını söyledi.

"Tuz olmasaydı mecburen gurbete gideceklerdi"

Yaklaşık 20 yıldır tuz üretimi yapan Serhat Yüksel, doğal kaynak suyunu bir hafta, 10 gün dinlendirdikten sonra kurumaya bıraktıklarını anlattı.

Yüksel, "Hava sıcak oldu mu tuz daha temiz çıkıyor. Kuruduktan sonra torbalara dolduruyor ve satıyoruz." dedi.

Bir kısmını makinede öğüterek sofralık tuza dönüştürdüklerini dile getiren Yüksel, isteğe göre bu şekilde de satışını yaptıklarını aktardı.

Yüksel, üretiminden paketlenmesine ve satışına kadar her işlemi kendilerinin yaptığına işaret ederek şunları kaydetti:

"Hava sıcaklığı tuz için iyi ama bizim için iyi değil. Sabah 05.00'te başlıyor 10.00'a kadar çalışıyoruz. Daha sonra 17.00'de başlayıp 20.00'ye kadar tekrar çalışıyoruz. Sıcakta çok zor. Köyün tamamı bu işte çalışıyor, başka gelir yok. Tuz olmasaydı bizim köyde hiç kimse kalmazdı, mecburen gurbete gideceklerdi. Ama Allah'a şükürler olsun burası kapımızın önü, burada çalışıyoruz."

"Kaya tuzu bizi burada tutuyor"

Üreticilerden Cenbeli Yüksel de tuz üretimini çocuklarına ve torunlarına bırakacaklarını dile getirerek, "Güneşin altında çalışıp tuz üretmek zor. Zorlukla tuz üretiyoruz ama yine de evimizdeyiz, gurbete gitmiyoruz. Bu olmasaydı yaz aylarında mevsimlik işçi olarak batıya veya Karadeniz'e fındık toplamaya giderdik. Gençlerimiz de bizimle birlikte, yanımızdalar. Kaya tuzu bizi burada tutuyor, gelir kaynağımız budur. Geçimimizi bununla sağlıyoruz." ifadelerini kullandı.

Resul Demir ise Siirt'in Veyselkarani beldesinde yaşadığını, yakınlarını ziyaret için Elazığ'a giderken uğradığı Derince köyünden tuz satın aldığını anlattı.

Peynir yapımında kaya tuzu tercih ettiğini belirten Demir, "Bu tuz doğal olduğu için peynir bozulmuyor. Akrabalarım da istedi, onlara hediye olarak götüreceğim. Evde de sürekli kullanıyoruz." dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Batman'da 2 PKK'lı terörist etkisiz hale getirildi https://gazetebirlik.com/haber/batmanda-2-pkkli-terorist-etkisiz-hale-getirildi-2871/

Valilikten yapılan açıklamada, İl Jandarma Komutanlığınca Kozluk kırsalında operasyon yürütüldüğü bildirildi.

Operasyonda, 2 terör örgütü mensubunun etkisiz hale getirildiği belirtildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Batman'da nesli tehdit altında olan benekli semender görüldü https://gazetebirlik.com/haber/batmanda-nesli-tehdit-altinda-olan-benekli-semender-goruldu-9558/

İlçeye bağlı Çukuryurt köyüne bağlı Tutumlu mezrasına giden Mehmet Şirin Söğüt, kendisine ait bahçede nesli tehdit altında olan benekli semender ile karşılaştı.

Cep telefonuyla semenderi fotoğraflayan Söğüt, benekli semenderi tekrar doğal yaşam alanına bıraktı.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Batman Sason'da yerleşim biriminin yolu kardan temizlendi https://gazetebirlik.com/haber/batman-sasonda-yerlesim-biriminin-yolu-kardan-temizlendi-5069/

Sason Özel İdare Şantiye Şefi Mehmet Salih Yıldız, yaptığı açıklamada, kış aylarında 4 metreye varan kar kalınlığı nedeniyle sık sık kapanan yolu tekrar ulaşıma açtıklarını belirtti.

Yolun kardan temizlendiğini kaydeden Yıldız, bu yolla birlikte ilçede kış şartları nedeniyle kapanan tüm köy yollarının ulaşıma açıldığını kaydetti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Batman'da 'Eren Kış-34 Şehit Jandarma Uzman Çavuş Cemil Turan Operasyonu' sürüyor https://gazetebirlik.com/haber/batmanda-eren-kis-34-sehit-jandarma-uzman-cavus-cemil-turan-operasyonu-suruyor-9440/

Valilikten yapılan açıklamada, İl Jandarma Komutanlığı tarafından PKK/KCK silahlı terör örgütü faaliyetlerinin tespit ve deşifre edilerek, terör örgütü mensuplarının etkisiz hale getirilmesine yönelik operasyonların kesintisiz olarak devam ettiği bildirildi.

Bu kapsamda teröristleri etkisiz hale getirmek, barınma alanlarını tespit etmek, suç ve suç unsurlarını ele geçirmek maksadıyla 30 Mart'tan itibaren hava destekli olarak "Eren Kış-34 Şehit Jandarma Uzman Çavuş Cemil Turan" operasyonunun başlatıldığı anımsatılan açıklamada, "Operasyon ile eş zamanlı olarak adli makamlarca PKK/KCK silahlı terör örgütüne yardım ve yataklık yaptığı yönünde haklarında bulgular bulunanlara yönelik gözaltı ve ev, eklentilerinde arama kararı alınmış ve şahıslar İl Jandarma Komutanlığı ekiplerince yasal mevzuatlar çerçevesinde gözaltına alınmıştır. Bu kapsamda, Kozluk ilçesi Gümüşörgü köyü Yukarı Gümüşörgü bölgesinde şüphelilerin ev, eklenti ve bahçelerinin de arasında olduğu birçok noktada bölücü terör örgütü mensupları tarafından kullanılan depo, gözetleme mevzii, sığınak ve barınaklar tespit edilmiştir." ifadelerine yer verildi.

Yapılan aramalarda uzun namlulu silah, tabanca ve bunlara ait bol miktarda mühimmat ile roketatar mühimmatları, uzaktan komutalı patlayıcı düzenekler ve elektronik düzenekler, telsizler, örgütsel dokümanlar ile terörist kıyafetleri ve bol miktarda yaşam malzemesi ele geçirildiği belirtilen açıklamada, şunlar yer aldı:

"Operasyona büyük bir başarıyla devam edildiği, terör örgütüne ait depo ve sığınakların birer birer ortaya çıkarılıp imha edildiği esnada şüphelilere işkence yapıldığına yönelik asılsız itham ve iddialarda bulunulmuş ve bu şekilde operasyonda görevli jandarmaların moral ve motivasyonları kırılarak devam eden operasyon boşa çıkarılmaya çalışılmıştır. Operasyon esnasında elde edilen deliller ışığında aralarında işkenceye uğradığı asılsız olarak iddia olunan şüphelilerin de bulunduğu 3 kişi silahlı terör örgütü üyeliği ve tehlikeli maddeyi izinsiz bulundurma suçlamalarıyla tutuklanarak, Batman Kapalı Ceza İnfaz Kurumuna teslim edilmiştir. ​Vatandaşlarımızın huzur ve güvenliğinin sağlanması için İl Jandarma Komutanlığınca son terörist etkisiz hale getirilinceye kadar operasyonlara büyük bir kararlılıkla devam edilecektir."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Batmanlı çocuklar İngilizceyi eğlenerek öğreniyor https://gazetebirlik.com/haber/batmanli-cocuklar-ingilizceyi-eglenerek-ogreniyor-4830/

Batman Üniversitesinin açtığı İngilizce kursuna katılan Batmanlı çocuklar İngilizceyi eğlenerek öğreniyor.

Batman Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi tarafından 7-13 yaş arası öğrencilere yönelik İngilizce kursu düzenlendi.

Üniversite ile erken tanışan 8'i kız 19 öğrenci merkez kampüste haftada 3 saat drama tekniği ile İngilizce eğitim görüyor.

Nefes ve fiziksel egzersizlerle başlayan, defter, kalem kullanılmayan eğitim 24 hafta sürecek.

Eğitimlerde öğrencilere dil eğitiminin yanı sıra öz güven aşılanarak, iyi bir diksiyon ile kendini ifade edebilme yeteneği de kazandırılması hedefleniyor.

"Oyun oynayarak öğrenmelerinin önünü açmaya çalışıyoruz"

Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İdris Demir, AA muhabirine, Sürekli Eğitim Merkezi bünyesinde 7-13 yaş arası öğrencilere İngilizce eğitimi verildiğini söyledi.

"Çocuklar oyun ile büyür, rol yaparak öğrenirler. Etraflarında gördüklerini bu şekilde organize ederler. Sadece kitap üzerinden değil, oyun oynayarak ve birbirleriyle etkileşimde bulunarak öğrenmelerinin önünü açmaya çalışıyoruz." diyen Demir, eğitimlerde sadece yabancı dil öğrenilmesini amaçlamadıklarını, drama tekniği kullanılarak çocukların öz güvenini geliştirmeyi, kendilerini ifade edebilme kabiliyeti kazanmalarını, güzel bir diksiyon elde etmelerini de amaçladıklarını aktardı.

"Eğlendikleri için sıkılmadan öğrenmiş oluyorlar"

Kursta İngilizce eğitimi veren Batman Üniversitesi Batı Dilleri ve Edebiyatları Bölümü Başkanı, Yabancı Diller Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Süleyman Başaran, temel amaçlarının çocuklara hissettirmeden onlara İngilizceyi öğretmek olduğunu belirtti.

"Okullarda klasik yöntemle öğretiliyor. Çocuklar ders aldığının, derste olduğunun bilincinde. Ama biz oyun oynayarak, drama etkinlikleri yaparak çocuklara hissettirmeden dolaylı bir şekilde İngilizce öğretiyoruz." ifadelerini kullanan Başaran, oyun ve etkinlikleri tamamen İngilizce konuşarak yaptıklarını vurguladı.

Başaran, çocukların drama yöntemi ile hem eğlendiğini hem de sürekli hareket halinde oldukları için fiziksel olarak da gelişip, sosyalleştiğine işaret ederek, "Eğlendikleri için sıkılmadan öğrenmiş oluyorlar. Hedef sadece konuşma değil, dinleme, duyduğunu anlama ve konuşma becerilerini geliştirmek ve bunları da oyun üzerinden yapma. Gramer, kelime öğretmiyoruz. Yani tamamen klasik yöntemlerin dışında." dedi.

"Eğlenirken İngilizce öğreniyoruz"

Kursa katılan çocuklardan Hazal Sözer, derslerde çok eğlendiğini anlatarak, "Eğlenirken İngilizce öğreniyoruz." ifadesini kullandı.

Kahraman Yüzbaşı da Batman Üniversitesinin düzenlediği İngilizce kursuna katıldığını, burada İngilizce öğrendiğini belirterek, derslere gelirken defter, kitap getirmediğini dile getirdi.

Mustafa Demir ise oyun oynayarak İngilizce öğrendiğini belirtti.

İbrahim Baran Yıldız ise her derste farklı etkinlikler yaptıklarını, oyun oynayarak İngilizce eğitim aldıklarını aktardı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Gençlik ve Spor Bakanlığı 5 yılda Batman'ı 50 modern tesise kavuşturdu https://gazetebirlik.com/haber/genclik-ve-spor-bakanligi-5-yilda-batmani-50-modern-tesise-kavusturdu-9810/

Huzur ve güven ortamının hakim olduğu Batman'da, Gençlik ve Spor Bakanlığınca yapılan yatırımlar sayesinde toplumun her kesimi modern tesislerde sporla buluştu.

Son 5 yılda 92 milyon lirayı aşkın yatırımla öğrenci yurtları, spor salonları, gençlik merkezleri, havuzlar, tenis kortları, futbol sahaları ve atletizm pistleri olmak üzere toplam 50 tesisin kazandırıldığı kentte, yatırımlarla spor alanında dönüşüm yaşandı. Modern tesisler sayesinde çocuk ve gençler spora yöneldi, spora ilginin artmasıyla 41 spor federasyonu Batman'da temsilcilik açtı, federasyonlar bünyesinde lisanslı sporcu sayısı 43 bine yükseldi.

Huzur ve güvenle yatırımlar arttı

Gençlik ve Spor İl Müdürü Şafi Özperk, AA muhabirine, huzur ve güvenin oluşmasıyla yatırımların yapılabileceğini söyledi.

Geçmişte Batman için hayal bile edilemeyecek alanlarda şu anda spor faaliyet yürütüldüğünü belirten Özperk, Kozluk ilçesinin sarp dağlarında yamaç paraşütü sporunun gelişmesinin en güzel örneklerden biri olduğunu kaydetti.

Batman'ın genç bir nüfusa sahip olduğunu anlatan Özperk, şunları söyledi:

"Tesislerimiz sayesinde çok farklı kategorilerde takım ve bireysel sporlarda Batman gerçekten güzel bir ivme yakaladı. Masa tenisi kızlar takımımız şu anda süper ligde. Türkiye'nin büyük takımları ile rekabet ediyor. Atletizmde de aynı şekilde. Yakın bir zamanda kick boksta Avrupa'ya dünya şampiyonası için sporcu gönderdik."

Özperk, özellikle en büyük ve gözde yatırımın Yenişehir Stadyumu olduğunu, tam olimpik kapalı yüzme havuzu ve atletizm pistinin de kentteki önemli spor yatırımların arasında olduğunu söyledi.

Bu yıl yeni tesisler yapılacak

Batman Valisi Hulusi Şahin'in Spor Toto Teşkilat Başkanlığıyla imzaladığı protokol ile kente yeni tesislerin de kazandırılacağına dikkati çeken Özperk, bu yıl yapılacak tesisler arasında Hasankeyf ilçesinde yıllardır hayalleri olan 150 kişilik gençlik kampının da yer aldığını anlattı.

Başarı için tesis, altyapı, araç ve eğitmenin olması gerektiğini, bunların sağlanmasıyla başarının da geleceğine işaret eden Özperk, gençlerin tesislere ilgisinin yoğun olduğunu aktardı.

Okul bahçelerine spor tesisleri yaptıklarını bildiren Özperk, geçen yıl 3 okula prefabrik spor salonu, birçok okula halı ve basketbol sahaları yapıldığını anımsattı. Bu sene de 20 okula halı saha yapılacağını, 20 okula basketbol potaları yerleştireceklerini söyleyen Özperk, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Tesislerle sınırlamıyoruz kendimizi. Çünkü sokak basketbolu ve sokaklar bizim futbol turnuvalarımız ile tesislere gelemeyen gençlerin ayağına gidiyoruz. Sokak ve mahallelerde kendi oyun alanlarında gençler arasında turnuvalar düzenliyoruz."

Geçmişte imkanlar kısıtlıydı

Masa tenisi antrenörü Ali Konak da çocukluğundan beri masa tenisi ile uğraştığını, geçmişte imkanların çok kısıtlı olduğunu söyledi.

Yatırımlarla artık birçok yerde masa tenisi kursunun açıldığını ifade eden Konak, tesisler sayesinde her kesimden çocuğun spora rahat bir şekilde ulaşabildiğini aktardı.

Üniversite öğrencisi Mahsum Bilgiç de modern tesislerden faydalandığını, futbol, basketbol ve voleybol sahalarından istifade ettiğini anlatarak, yatırımları dolayısıyla Gençlik ve Spor Bakanlığına teşekkür etti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Gercüş'te zincirleme kazada yol savaş alanına döndü: 6 yaralı https://gazetebirlik.com/haber/gercuste-zincirleme-kazada-yol-savas-alanina-dondu-6-yarali-2411/

Batman’ın Gercüş ilçesinde üç aracın karıştığı zincirleme trafik kazasında yol adeta savaş alanına dönüşürken, 6 kişi yaralandı.
Kaza, dün gece saatlerinde Gercüş ilçesi Çevreyolu kavşağında meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, henüz şoförlerinin ismi öğrenilemeyen Batman istikametinden gelen 34 BDZ 729 plakalı Renault Megan otomobil Gercüş Çevreyolu kavşağında 34 PR 8309 plakalı Kia marka otomobile çarptı ve daha sonra durmayan araç lastikçide namaz kılmaya çalışan bir ailenin Peugeot marka hafif ticari aracına çarparak durabildi. Hızını alamayan aracın lastikçide namaz kıldıktan sonra arabaya bindikleri sırada çarpmanın etkisiyle aynı aileden 6 kişi yaralandı. Çevredekilerin haber vermesi üzerine olay yerine gelen sağlık ekipleri ilk müdahaleyi olay yerinde yapıp yaralı Fatma, Fikri, Netice, Mustafa, Zümrete, Ahmet Adıgüzel’i Gercüş Devlet Hastanesine kaldırıldı. Burada yapılan müdahalenin ardından yaralılar Batman Eğitim ve Araştırma Hastanesine sevk edildi.
Kaza ile ilgili inceleme başlatıldı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Batman'da kazanlar mezrona üzüm pekmezi için kaynıyor https://gazetebirlik.com/haber/batmanda-kazanlar-mezrona-uzum-pekmezi-icin-kayniyor-1844/

Batman'ın Gercüş ilçesinde yoğun olarak yetiştirilen, kalitesiyle bilinen ve ince kabuğuyla ağızlarda tat bırakan mezrona üzümü bağlardan toplandıktan sonra özel havuzlarda ve kazanlarda kaynatılarak pekmez elde ediliyor.

İlçeye bağlı Kırkat köyünde çiftçilik yapan Halil Ekinci, bağ bozumu ve pekmez yapımının devam ettiğini söyledi.

Sabahın erken saatinde bağa gidip üzümleri topladıklarını, traktörlerle taşıdıkları üzümleri ezip suyunu çıkardıktan sonra kazanlarda kaynattıklarını ifade eden Ekinci, yaklaşık 5 saat kaynattıkları üzüm suyunun soğumaya bırakıldıktan sonra kıvam aldığını belirtti.

"Ürettiğimiz üzüm tamamen organik"
Ekinci, üzüm pekmezini bölgeye has mezrona üzümünden yaptıklarını anlatarak, "Mezrona üzümü çok tatlı ve sulu. Bundan dolayı üzüm pekmezinde mezrona üzümünü tercih ediyoruz." dedi.

Çiftçi Edip Turgut da hazırladıkları pekmezin yarısını kendi ihtiyaçları için ayırdıklarını, diğer yarısını da pazarda sattıklarını aktardı.

"Ürettiğimiz üzüm tamamen organik. Pekmezin içinde de herhangi bir katkı maddesi yok." diyen Turgut, pekmezin özellikle kış mevsiminde ve kahvaltıda tüketildiğini kaydetti.

Turgut, mezrona üzüm pekmezinin sağlık açısından da faydalı olduğunun belirtildiğini sözlerine ekledi.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Batman'da kuraklıktan etkilenen besiciler sonbahar ve kış yağışlarını bekliyor https://gazetebirlik.com/haber/batmanda-kurakliktan-etkilenen-besiciler-sonbahar-ve-kis-yagislarini-bekliyor-8667/

Meteorolojik kuraklığın yerini tarımsal kuraklığa bıraktığı bölgede, su kaynaklarında yaşanan buharlaşma nedeniyle su seviyesinde de normalin üzerinde kayıp meydana geldi.

İlkbahar ve yaz aylarında yeterli yağış alamayan bölgede meralar da olumsuz etkilenirken, suların kuraklık nedeniyle çekilmesi besicileri zor durumda bıraktı.

812 bin küçükbaş, 112 bin büyükbaş hayvan varlığına sahip Batman'da besiciler hayvanlarının su ihtiyacını rahatça karşılamak için sonbahar ve kış yağışlarını bekliyor.

Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Gün, AA muhabirine, bu yıl yaşanan tarımsal kuraklığın özellikle susuz tarım yapılan alanlarda etkili olduğunu söyledi.

"Yüzde 40 ila 90 arasında bir verim kaybı yaşandı." diyen Gün, kuraklıktan etkilenen çiftçilere destek verilmesi için durum tespit raporlarının hazırlandığını belirtti.

Gün, bu kapsamda çiftçilere destek ödemesi yapılacağını dile getirerek, kuraklıktan tarım sektörünün yanı sıra hayvancılığın da etkilendiğini aktardı.

"Tarımsal kuraklığın yanında meralarımızda da kuraklık yaşanmakta ve buna bağlı olarak hayvansal girdi olan yemi de etkilemektedir. Zayıf ve orta seviyede olan meralarımız kuraklık sebebiyle daha çok zayıflamıştır." ifadelerini kullanan Gün, mevcut su kaynaklarında da azalma yaşandığını kaydetti.

"Besiciler hayvanlarını farklı illere götürmek zorunda kaldı"

Gün, "812 bin küçükbaş hayvan mevcudu bulunan Batman'da besiciler hayvanlarını farklı illere götürmek zorunda kaldı. Yağış olmaması sebebiyle hem yer altı sularımız hem de yer üstü sularımız azaldı, birçok su kaynağı da kurudu. Gittiğimiz köylerde ve hayvancılığın yoğun yapıldığı yerlerde özellikle doğal kaynakların veya sulama yapılan yapay gölet sularının çok çekildiğini hatta bazılarının kuruduğunu gördük." diye konuştu.

Kuraklıktan etkilenen hayvan yetiştiricilerine destek olmak amacıyla su yalağı ve yem desteği kapsamında silajlık mısır tohumu dağıttıklarını anlatan Gün, meralarda da ıslah çalışmalarının aralıksız sürdüğünü ifade etti.

"Bugüne kadar böyle bir kuraklık görmedim"

Kozluk ilçesinin Geyikli köyü muhtarı İsmetullah Aksoy da kurak bir yaz dönemi geçirdiklerini, hayvanların bundan olumsuz etkilendiğini söyledi.

Aksoy, "Yapay göletler ile doğal su kaynakları kurudu. Hayvanlarımız susuz kaldı. 57 yaşındayım, bugüne kadar böyle bir kuraklık bölgemizde görmedim. Dua ediyoruz, inşallah bu kış güzel yağış olur. Daha önce göletlerimiz gümbür gümbür akıyordu ama maalesef bu yıl kuraklıktan dolayı neredeyse kurumuş durumdalar. Hayvanlar için su yalakları yapılmasını istiyoruz." dedi.

Yolaltı köyünde yaşayan İlhan Yalçın da besicilik yaptığını, 27 hayvanının olduğunu belirtti.

Yalçın, "Hayvancılıkla geçiniyoruz. Bugüne kadar böyle kuraklık görmedik. İlk kez bu yıl gördük. Su olmadığı için meralarda ot da yok. Susuzluk nedeniyle 2 hayvanım telef oldu." diye konuştu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Batman'da gönüllü öğretmenler köylerde düzenledikleri etkinliklerle çocukların yüzünü güldürüyor https://gazetebirlik.com/haber/batmanda-gonullu-ogretmenler-koylerde-duzenledikleri-etkinliklerle-cocuklarin-yuzunu-gulduruyor-2707/

Batman'ın Gercüş ilçesinde bir araya gelen gönüllü öğretmenler, "Çizginin Dışındaki Öğretmenler Projesi" kapsamında köyleri gezerek, çocuklar için çeşitli etkinlikler düzenliyor.

İlçede görev yapan 10 öğretmen koronavirüs (Kovid-19) salgını sürecinde köylerde yaşayan çocuklara unutulmaz anlar yaşatmak için "Çizginin Dışındaki Öğretmenler Projesi"ni hayata geçirdi.

Öğretmenler köylerde gündüz çocuklarla oyunlar oynuyor, şarkılar söylüyor, çeşitli yarışmalar yapıyor ve dereceye giren çocuklara çeşitli ödüller veriyor, akşam da köy halkına açık havada sinema keyfi yaşatıyor.

Ziya Gökalp Ortaokulu Müdür Yardımcısı Kudbeddin Çelik, AA muhabirine, kendilerini çizginin dışındaki öğretmenler olarak gördüklerini ve eğitimi okul sınırları dışına taşımayı kendilerine dert edindiklerini söyledi.

Amaçlarının, her köy ve mezradaki çocukları mutlu etmek ve onları eğlendirmek olduğunu anlatan Çelik, şöyle konuştu:

"Salgın sürecinde öğrencilerimiz ve öğretmenlerimiz çok yoruldu. Biz de çocukları biraz eğlendirelim dedik. Bakanlığımızın da bu anlamda başlatmış olduğu bir proje var. Biz de bu projeye destek vermek amacıyla ilçede köylere giderek çocuklarla çeşitli etkinlikler yapıyoruz. Daha sonra bütün köy halkına salgın koşullarına dikkat ederek açık hava sineması gösterisi yapıyoruz."

Çocuklardan güzel geri dönüşler aldıklarını dile getiren Çelik, onlarla birlikte çok güzel anılar biriktirdiklerini belirtti.

Çelik, çocukların çok eğlendiğini vurgulayarak, "Bize, 'lütfen yarın da gelin' diyorlar. Bazı öğrencilerimizin yüzlerini çiziyoruz. Resimlerin silinmemesi için yüzlerini yıkamayacaklarını söylüyorlar. Çocuklar çok mutlu oluyor. Biz de onların mutluluğuyla mutlu oluyoruz. Zaten amacımız bu." dedi.

Sadece çocuklar değil veliler de çok eğleniyor

Gönüllü öğretmenlerden Melek Kaya da böylesi güzel bir projede yer almanın mutluluğunu yaşadığını aktardı.

Günün sonunda çocuklarda bıraktıkları tebessümün çok güzel olduğunu ifade eden Kaya, çocukları güldürebilmek ve mutlu edebilmek için yola çıktıklarını, bunu sağlamanın sevincini yaşadıklarını kaydetti.

Velileri de etkinliklere dahil olduğunu anlatan Kaya, etkinliklerde sadece çocukların değil ailelerin de eğlendiğini ifade etti.

- Çocuklar mutlu

Nurlu köyünde yaşayan öğrencilerden Ecrin Şimşek de etkinlikler sayesinde çok keyifli zaman geçirdiğini ve mutlu olduğunu dile getirdi.

Beritan Çelik ise arkadaşlarıyla birlikte çok eğlendiklerini belirterek, "Öğretmenlerimizle film izledik, patlamış mısır yedik, oyunlar oynadık, şarkılar söyledik. Yüzümüzü boyadık, şarkılar eşliğinde oynadık. Arkadaşlarımla çok mutlu olduk." ifadelerini kullandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Şehit öğretmen Aybüke Yalçın vefatının 4'üncü yılında memleketi Çorum'da anılacak https://gazetebirlik.com/haber/sehit-ogretmen-aybuke-yalcin-vefatinin-4uncu-yilinda-memleketi-corumda-anilacak-8813/

Osmancık Şehitliği'nde yarın yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri gözetilerek yapılacak törende kabir ziyaretinin ardından şehit öğretmen için dua edilecek.

Çorum Belediyesince inşa edilen Şehit Öğretmen Şenay Aybüke Yalçın Mahalle Kültür Merkezi törenle hizmete açılacak. Çorum Belediye Başkanı Halil İbrahim Aşgın, yaptığı yazılı açıklamada, şehit öğretmenin ismini Gülabibey Mahallesi'ne inşa edilen kültür merkezinde yaşatacaklarını bildirdi.

Çorumluların şehidin hatırasına sahip çıktığını belirten Aşgın, "Aybüke öğretmen, 9 Haziran 2017'de şehit oldu. Biz de 9 Haziran 2021'de kültür merkezimizin açılışını yapıyoruz. Kültür merkezimizin ismini Şehit Öğretmen Şenay Aybüke Yalçın Mahalle Kültür Merkezi olarak belirledik. Şehit öğretmenimizin ismini Çorum'da ilelebet yaşatacağız." ifadesini kullandı.

Osmancık'ın en büyük parkına ismi verildi
Çorum'un Osmancık ilçesindeki en büyük parka da şehit öğretmenin ismi verildi.

Osmancık Belediyesi, Koyunbaba Mahallesi'ne inşa edilen 4 bin 600 metrekarelik parkın ismini "Şehit Öğretmen Şenay Aybüke Yalçın Parkı" olarak belirledi.

Osmancık Belediye Başkanı Ahmet Gelgör, Osmancık'ın gururu şehit öğretmenin isminin ilelebet parkta yaşatılacağını söyledi.

Yalçın'ın, başarıyla sürdürdüğü öğretmenlik mesleğinde çocukların sevgisini kazandığını vurgulayan Gelgör, "Biz de Aybüke öğretmenimiz adına çocuklara güzel bir park yaptık. Osmancık'ın en büyük mahallesi olan Koyunbaba Mahallesi'nde adına şanına yakışır, şehidimizin ismini ilelebet yaşatacak en güzel, en büyük parkı inşa ettik. Vefatının 4'üncü yılında şehit öğretmenimizi rahmetle yad ediyoruz. Vatanımız ve milletimizin başı sağ olsun." dedi.

Batman'ın Kozluk ilçesinde 9 Haziran 2017'de dönemin Belediye Başkanı Veysi Işık'ın aracına yönelik PKK'lı teröristlerce düzenlenen saldırıda, karne dağıtım töreninin ardından evine giden müzik öğretmeni Şenay Aybüke Yalçın ağır yaralanmıştı. Genç öğretmen kaldırıldığı Kozluk Devlet Hastanesinde şehit olmuştu.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Diyanet İşleri Başkanı Erbaş Batman'da kanaat önderleriyle bir araya geldi https://gazetebirlik.com/haber/diyanet-isleri-baskani-erbas-batmanda-kanaat-onderleriyle-bir-araya-geldi-6412/

Diyanet İşleri Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, Ali Erbaş, Batman'da sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve kanaat önderleriyle bir araya geldi.

Batman İl Müftülüğünün düzenlediği programda konuşan Erbaş, sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin ve kanaat önderlerinin toplumda iyiliğin, hayrın, hasenatın gönüllü erleri olduğunu belirtti.

Başkanlığın hizmetlerine ve gelecek vizyonuna katkı sunması bakımından bu buluşmaları önemli bulduklarını kaydeden Erbaş, "Sizlerle bir araya gelmeyi ve istişare etmeyi çok önemsiyoruz. Çünkü Rabbimiz buyuruyor ki, 'İşlerinizde istişare ediniz.' İşte bu bizim istişareye yönelik bir görüşmemizdir, müzakeremizdir. Diyanet İşleri Başkanlığı olarak faaliyetlerimizi daha nitelikli nasıl yapabiliriz. Yaşadığınız şehrin çocuklarına, gençlerine, ailelerine, insanlarına el birliği ile iyiliği, hayrı nasıl götürebiliriz. Hizmetlerimizde sizlerle iş birliği yapmayı hepimiz için Diyanet ve milletimiz için çok faydalı görüyorum." dedi.

Erbaş, insanlığın iyiliği için çalışmanın önemine değinerek, şöyle devam etti:

"Sivil toplum kuruluşları olarak hepimizin, milletimizin ve insanlığın hayrına olacak şekilde çalışmalar yapmamız önemli. Aksi halde kendi menfaatini öne çıkaran, kültür ve medeniyet değerlerimizi dikkate almayan bir yaklaşım, faydadan çok zarar verecektir. Kur'an-ı Kerim'de, 'İyilik ve takvada yardımlaşınız, düşmanlık ve günahta yardımlaşmayınız' buyruluyor. İyilik ve erdem için bir araya gelenler, çok çalışıp güçlü olursa, fitne ve bozgunculuk için bir araya gelenler başarılı olamazlar. Yeter ki biz çok çalışalım, iyilik yolunda olanlar çok çalışsın.

İslam dünyasını zayıflatan unsurların farkında olmak gerek. Irk, mezhep, meşrep ideoloji kavgaları ve cehalet İslam coğrafyasını zayıflatan fitnelerdir. Kur'an şifadır, her derdimize devadır. Rabbimiz bizi uyarıyor, 'Allah'a ve Resulüne itaat edin ve birbirinizle çekişmeyiniz. Sonra korkuya kapılır dağılırsınız da gücünüz gider. Sabrediniz, Allah sabredenlerle beraberdir.', 'Hepiniz Allah'ın ipine sımsıkı sarılınız.' Akif, Allah kendisinden razı olsun, 'Girmeden tefrika bir millete düşman giremez. Toplu vurdukça sineler onu top sindiremez.' diyor. Tefrikayı eğer beldemize, mahallemize, şehrimize, vatanımıza uğratmazsak başarılı olduk demektir."

"Aile olmazsa olmazımız"
Gençlerin kitapla buluşturulması gerektiğini vurgulayan Erbaş, "Kitap cehaletin ortadan kalkması için en önemli unsur. Gençlerimizi ve çocuklarımıza milli ve manevi değerlerimizi en güzel bir şekilde ulaştırmaya çalışalım. Aile olmazsa olmazımız. Kötülükte ve düşmanlıkta yardımlaşan insanlar var. Onların en önemli hedefi bizim ailemiz, aile değerlerimiz. Ailemize sahip çıkalım. Aile sağlam olursa toplum sağlam olur, toplum sağlam olursa millet sağlam olur." ifadelerini kullandı.

Batman Valisi Hulusi Şahin ise konuşmasında Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ı Batman'da ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, katılımcılara teşekkür etti.

Erbaş'ın konuşmasının ardından katılımcılar söz alarak duygu, düşüncelerini paylaştı.

Programda selamlama konuşması yapan Batman İl Müftüsü Turgut Erhan, Başkan Erbaş'a ve katılımcılara teşekkür etti.

Programın sonunda Başkan Erbaş, Batman'da cami yaptıran hayırseverlere teşekkür belgesi verdi.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Tarihi Hasankeyf ilçesi turizm sezonundan umutlu https://gazetebirlik.com/haber/tarihi-hasankeyf-ilcesi-turizm-sezonundan-umutlu-27/

Hasankeyf ilçesi baraj göleti, tarihi yapıları, paleolitik dönemden Roma, Artuklu ve Osmanlı dönemlerine ait 1453 eserin yer aldığı müzesiyle turizm sezonuna hazırlanıyor.

İlçede altyapı ve üstyapı çalışmaları, yeşil alanların oluşturulması, yeni yerlerine taşınan tarihi eserlerin restorasyonu ve çevre düzenlemeleri hummalı şekilde devam ederken, havaların ısınmasıyla çok sayıda turistin ilçeyi ziyaret etmesi bekleniyor.

İlçede en büyük hedef, günübirlik ziyaretlerden ziyade yerli ve yabancı turistlere konaklama imkanı sunarak, tarihi mekanlarda daha fazla vakit geçirmelerini sağlamak.

Hasankeyf Kaymakamı Şenol Öztürk, AA muhabirine, turizm sezonunun yaklaşmasıyla ilçede hareketliliğin başladığını söyledi.

Öztürk, özellikle yerli ziyaretçilerin ilçeye geldiği hafta sonunda, tarihi mekanlar ve iskele bölgesinde yoğunluk yaşandığını bildirdi.

Kısa vadede müzenin ve kalenin bir kısmının aktif hale getirileceğini dile getiren Öztürk, böylece turistik alanların çeşitleneceğini belirtti.

Taşınan eserlerin olduğu Arkeopark kültür alanında çevre düzenlemesinin tamamlanmasıyla Hasankeyf'in çehresinin tamamen değişeceğini ifade eden Öztürk, "Ziyaretçiler, sadece yeni yapılmış ya da yeni imar görmüş bir şehre değil aynı zamanda 12 bin yıllık geçmişe uzanan uzun bir tarihe de yolculuk yapacak." dedi.

Hedeflerinin, turistlerin Hasankeyf'te uzun vakit geçirmelerini sağlamak olduğunu vurgulayan Öztürk, şöyle konuştu:

"Turistlerin burada konaklamalarını istiyoruz. O süre zarfında onlara alternatif sunmak istiyoruz ve bu konuda hedefler var. Kale bambaşka bir gölge. Müze içerisine girdiğinizde en az 3-4 saatinizi harcamanız gerekiyor. Kalenin trekking güzergahında yürüyüş faaliyeti yapmak istediğinizde en az 3-4 saatinizi alacak. Arkeopark aynı şekilde. Turist buraya geldiğinde 1-2 saat içerisinde ayrılamayacak."

Öztürk, Batman Üniversitesi Turizm Meslek Yüksek Okuluna bağlı uygulama otelinin konaklama için hazır olduğunu sözlerine ekledi.

Hasankeyf Meslek Yüksek Okulu Müdür Yardımcısı ve Uygulama Oteli Genel Müdürü Erşat Tan da, Hasankeyf'in yeni yerleşkesine taşınmasıyla otel olarak hizmet vermeye başladıklarını söyledi.

Geçen yıl tam kapasiteyle hizmet verdiklerini anlatan Tan, şöyle devam etti:

"Dışarıdan gelen misafirlerimiz burada konaklayabiliyor. 49 oda ve 98 yatak kapasitesiyle yerli ve yabancı turistlere hizmet veriyoruz. Tarihi Hasankeyf ilçesinde olmamız bizim için büyük bir avantaj. Hasankeyf Müzesi, Zeynel Bey Türbesi, İmam Abdullah Camisi otelimize 5 dakikalık bir mesafede. İlerleyen zamanlarda misafirlerimiz için tekne turu, kale ile Zeynel Bey Türbesi gezisi ve Hasankeyf'te bulunan koylarda bir gezinti düzenlemeyi düşünüyoruz."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Batman'da öğrenci servisi devrildi https://gazetebirlik.com/haber/batmanda-ogrenci-servisi-devrildi-6237/

Sürücüsünün kimliği ve plakası henüz öğrenilemeyen öğrenci servisi, Batman'ın Sason ilçesine bağlı Gürgenli köyü yakınlarında şarampole devrildi.

İhbar üzerine kaza yerine çok sayıda jandarma ve sağlık ekipleri sevk edildi.

Kazada ilk belirlemelere göre 2 öğrenci öldü, aralarında durumu ağır olanların da bulunduğu 22 öğrenci yaralandı.

Yaralılar ilk müdahalenin ardından 112 Acil Servis ekiplerince ilçedeki ve Batman'daki hastanelere kaldırıldı.

Jandarma ekipleri tarafından bölgede güvenlik önlemi alındı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Batman'ın Gercüş ilçesinde 15 milyon lira maliyetle Atık Su Arıtma Tesisi yapıldı https://gazetebirlik.com/haber/batmanin-gercus-ilcesinde-15-milyon-lira-maliyetle-atik-su-aritma-tesisi-yapildi-6917/

Batman'ın Gercüş Belediye Başkanı Gündüz Günaydın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Atık Su Arıtma Tesisi'nin yüzde 50 hibe ile öz kaynaklar kullanılarak 15 milyon liraya tamamlandığını bildirdi. Günaydın, daha önce atık suların ilçede bulunan Kırkat Göleti'ni kirlettiğini, çevre kirliliğinin yanı sıra kötü kokunun da vatandaşları rahatsız ettiğini söyledi.

Hizmete alınan tesisin 20 bin nüfusa kadar arıtma yapabildiğini aktaran Günaydın, "Kırkat Göleti çevresinde güzel bir mesire alanımız bulunuyor. Artık vatandaşlarımız gönül rahatlığıyla burada zaman geçirebilecekler. Ayrıca gölette olta balıkçılığı da yapılıyor. Göletin kirli sudan kurtulmasıyla vatandaşlarımız balık da tutabilecek." dedi.

Tesiste temizlenen suyun talep edilmesi halinde tarlaların sulanmasında kullanılabileceğini anlatan Günaydın, elde edilen gübrenin ise çiftçilere ücretsiz dağıtılacağını belirtti.

Gercüş'ün daha modern ve yaşanılır bir kent olması için gence gündüz çalıştıklarını ifade eden Günaydın, "Hedefimiz ilçemizi daha önce yapılmamış hizmetler ile buluşturmak. Gercüş'ü modern bir ilçe yapmak ve bütün eksikliklerini gidererek daha yaşanır bir ilçe yapmaktır." ifadelerini kullandı.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Batman'da Malabadi Köprüsü'nde kitap okuma etkinliği yapıldı https://gazetebirlik.com/haber/batmanda-malabadi-koprusunde-kitap-okuma-etkinligi-yapildi-7938/

Merkez Müdürü Musab Baran, gençlik merkezlerinin bir projesinin de kitap okuma halkaları olduğunu söyledi.

Kovid-19 öncesi yaklaşık 500 kitap okuma halkası oluşturulduğunu belirten Baran, salgın dolayısıyla sayının 200 ile sınırlandırıldığını anlattı.

Gençlere kitap okuma alışkanlığı kazandırmak amacıyla düzenlenen kitap okuma etkinliği kapsamında gençleri tarihi Malabadi Köprüsü'ne getirdiklerini ifade eden Baran, "Gençlerimize hem kitap okutup hem de tarihi yerleri gezdirmek için etkinliği düzenledik." dedi.

Kitap okuma halkalarıyla gençlere kitap temini konusunda da yardımda bulunduklarını bildiren Baran, hedeflerinin daha fazla gence kitap okuma alışkanlığı kazandırmak olduğunu söyledi.

Etkinliğe katılan Agit Atlam da etkinliğin çok güzel olduğunu, yetkililere teşekkür ettiğini belirtti.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Batman'da DEAŞ operasyonu: 5 tutuklama https://gazetebirlik.com/haber/batmanda-deas-operasyonu-5-tutuklama-2669/

İl Emniyet Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, Batman Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde İl Emniyet Müdürlüğü tarafından kent genelinde terör örgütü DEAŞ adına faaliyet yürüttüğü tespit edilen ve sosyal medyadan terör örgütünü övücü ve destekleyici paylaşımlarda bulunanlara yönelik operasyon düzenlendi.

Eş zamanlı düzenlenen operasyonda 9'u Batman, biri de Rize'de olmak üzere 10 şüpheli gözaltına alındı.

Emniyetteki işlemleri tamamlanan ve adli makamlara sevk edilen zanlılardan 5'i tutuklandı, diğerleri adli kontrol kararıyla serbest bırakıldı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Şehit Öğretmen Şenay Aybüke Yalçın Batman'da anıldı https://gazetebirlik.com/haber/sehit-ogretmen-senay-aybuke-yalcin-batmanda-anildi-9214/

Batman'da Kültür ve Turizm Bakanlığınca kurulan ve Kozluk ilçesinde 9 Haziran 2017'de PKK'lı teröristlerin saldırısı sonucu şehit düşen müzik öğretmeni Şenay Aybüke Yalçın'ın adının verildiği modern kütüphanede düzenlenen programda, şehit öğretmenlerle ilgili sinevizyon gösterisi sırasında duygusal anlar yaşandı.

Vali Hulusi Şahin, törende yaptığı konuşmada, 24 Kasım Öğretmenler Günü'nün bir kutlama günü olması gerektiğini belirterek, "Ama biz bugün sanki bir şehitler gününde, bir cenazede gibi çok duygulu anlar yaşıyoruz. Bunun sebebi evlatlarımızı katleden hain, zalim, karanlık zihniyettir. Bu hain zalim, karanlık zihniyet evlatlarımızı katlediyor. Sadece öğretmenlerimizi değil hemşirelerimizi, doktorlarımız, imamlarımızı, polislerimiz, askerlerimizi, korucularımızı katlediyor." dedi.

Şehit öğretmenlerin bu topraklarda hizmet götürmek için uğraştığını ancak görevleri başında şehit edildiklerini aktaran Şahin, şöyle konuştu:

"Bu toprağın evlatları, bu topraklara görevinin gereği neyse, huzursa huzur, eğitimse eğitim, sağlıksa sağlık hizmeti götürmek için uğraşıyorlar. Aybüke’nin kime ne zararı vardı. Bu bölgenin çocuklarına hizmet etmekten başka ne hedefi vardı. Yiğit Sıtkı Abdioğlu'nun evlatlarına hizmet etmekten başka ne hedefi vardı. Kime ne zararı vardı."

Terör örgütüne tepki gösteren Şahin, "Sizin ve karanlık ideolojinizin ve sizi savunan, sizin gibi düşünen, içinde kırıntı dahi olsa size destek verenlerin hepsine lanet ediyorum. Yerin dibine batsın sizin karanlık ideolojiniz de siz de. Biz bugün çok daha güzel neşeli bir günde bir arada olmak istemez miydik? Neden bizim bu güzel günümüzü elimizden aldınız. Bugün Aybüke'nin bizimle birlikte olması gerekmez miydi?" ifadelerini kullandı.

Şehit Aybüke Yalçın'ın babası Sadık Yalçın da gazetecilere yaptığı açıklamada, yeni yapılan kütüphaneye kızının isminin verilmesinden dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Bu güzel eserin yapılması, düşünülmesi ve kızının isminin verilmesinin mutluluk verici olduğunu dile getiren Yalçın, şöyle devam etti:

"Emeği geçenlerden Allah razı olsun. Ölmedi, yaşatacağız ismini ifadesinin anlamı bu türlü eserler olsa gerek. Biz bunu ziyadesiyle yaşıyoruz. Çok memnunuz. Batman'a ilk gelişimizde kızımızla beraberdik. Göreve başlaması için gelmiştik. Daha sonra tekrar Kozluk'ta yapılan konuk evinin açılışına geldim. Orada da Aybüke'nin ismi verildi. Çok memnunuz. Ülkemizin farklı yerlerinde bu şekilde şehitlerimizin isimlerinin verilerek, özellikle öğretmenlerimizin isimlerinin canlı tutulması çok ayrı bir duygu. Teşekkür ederiz."

Daha sonra Vali Şahin, Yalçın'a çiçek takdim etti.

Program, göreve yeni başlayan öğretmenlerin yemin merasimi ve emekli öğretmenlere hizmet şeref belgesi verilmesinin ardından sona erdi.

 

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
'Aybüke öğretmen'in adı Batman'daki kütüphanede yaşatılacak https://gazetebirlik.com/haber/aybuke-ogretmenin-adi-batmandaki-kutuphanede-yasatilacak-169/

Batman'da Kültür ve Turizm Bakanlığınca kurulan modern halk kütüphanesinde, Kozluk ilçesinde 9 Haziran 2017'de PKK'lı teröristlerin saldırısı sonucu şehit düşen müzik öğretmeni Şenay Aybüke Yalçın'ın adı yaşatılacak.

Kültür ve Turizm Bakanlığınca Batman'a, yaklaşık 8 bin 300 metrekare kullanım alanına sahip, 4 katlı, 750 metrekarelik okuma ve araştırma salonlarının yanı sıra görme ve işitme engelliler ile çocuklar için özel alanların bulunduğu, dış görünümü kitap şeklinde dizayn edilen modern bir halk kütüphanesi kazandırıldı.

150 bin kitap kapasiteli, aynı anda 1200 kişiye hizmet verebilecek, çok amaçlı salonlarıyla da farklı sanatsal ve kültürel etkinliklere ev sahipliği yapabilecek kütüphanenin birinci katı çocuklara tahsis edildi.

Bu katta her yaştan çocuk için oyun ve okuma salonları, aktivite alanı, oyuncak kütüphanesi, masal okuma odası ve cep sineması gibi alanlar oluşturuldu.

Batman halkı şehidinin adını kütüphanede yaşatmak istedi

Vatandaşlar bu modern halk kütüphanesine şehit Aybüke öğretmenin adının verilmesini talep etti.

Talebin Valilikçe iletilmesi üzerine Bakanlığın da onayı ile kütüphane "Batman Şehit Şenay Aybüke Yalçın İl Halk Kütüphanesi" olarak hizmet vermeye başladı.

Salgın sonrası 24 saat hizmet verecek
İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet İhsan Aslanlı, burasının Türkiye'nin en modern kütüphanelerinden biri olduğunu söyledi.

Kütüphanenin iç ve dış tasarımıyla büyük ilgi gördüğünü belirten Aslanlı, "Daha önce 24 saat esaslı çalışıyorduk. Kütüphanemiz pandemiden dolayı mesai saatleri içinde, tedbirleri uygulayarak hizmet vermekte. İnşallah pandemi biterse bu güzide eser 24 saat halkımızın hizmetinde olacak." dedi.

Aslanlı, kütüphaneye Kozluk'ta şehit edilen Yalçın'ın isminin verildiğini anlatarak, "Aybüke öğretmen, eğitim noktasında çocuklarımıza rehberlik ederken şehit olmuştu. Bu ışık saçan yere ışık saçan öğretmenin isminin verilmesi çok isabetli olmuştur. Bu ismi veren Bakanlığımız ve buna vesile olan Valimize teşekkür ediyorum." diye konuştu.

"Aradığımız her türlü kaynağı bulabiliyoruz"
Üniversite öğrencilerinden Şevval Sevim, yeni açılan kütüphanede ders çalıştığını söyledi.

"Gayet ferah ve insanın içini açan bir atmosferi var." diyen Sevim, sağlıklı ortamda ders çalışma imkanı bulduklarını belirtti.

Yusuf Yargun da ders çalışmak için kütüphaneye geldiğini ifade ederek, "Kütüphane gerek dış görünüşü gerekse de iç ortamı olarak çok güzel. Kaynaklar bayağı geniş. Çok kitap var. Aradığımız her türlü kaynağı bulabiliyoruz." şeklinde konuştu.

Batman'ın Kozluk ilçesinde 9 Haziran 2017'de dönemin Belediye Başkanı Veysi Işık'ın aracına yönelik PKK'lı teröristlerce düzenlenen saldırıda, karne dağıtım töreninin ardından evine giden müzik öğretmeni Şenay Aybüke Yalçın ağır yaralanmış, genç öğretmen kaldırıldığı Kozluk Devlet Hastanesinde şehit olmu

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Batman'da özel bir hastanede hastaları robot ADA karşılıyor https://gazetebirlik.com/haber/batmanda-ozel-bir-hastanede-hastalari-robot-ada-karsiliyor-667/

Batman'da özel bir hastanede hastaları yerli teknoloji ile üretilen robot ADA karşılıyor.

Konya'da, Akınsoft yazılım firmasınca kurulan "AkınRobotics" fabrikasında tasarlanan robot ADA, Batman'da özel bir hastanede hizmet veriyor.

Hastaları kapıda karşılayan 3 robot, yönlendirme, bilgi verme, oda tanıtımı ve randevu konularında yardımcı oluyor.

Hastanedeki verimliliğini ölçme amacıyla test uygulamasına başlanan robotlara en çok da çocuklar ilgi gösteriyor.

"Teknolojinin imkanlarını hastalarımızın hizmetine sunmak istiyoruz"
Hastane müdürü Burhan Dinç, yaptığı açıklamada, teknolojik imkanları hastalara sunmak amacıyla yapay zeka robotlar ile çalışmaya başladıklarını söyledi.

Deneme aşamasında olan robot hizmetinin verimliliğini test ettiklerini belirten Dinç, "Amacımız hastalarımıza en iyi hizmeti sunmak. Teknolojinin imkanlarını hastalarımızın hizmetine sunarak, kolaylık sağlamak istiyoruz. Bu doğrultuda yerli üretim olan mini ADA robotlarının hastanemizde hangi birimlerde neler yapabileceğini görmek amacıyla deneme süreci başlattık." diye konuştu.

Robotların hastalara eşlik etme, bilgi verme, yönlendirme ve oda tanıtımı gibi bazı alanlarda başarılı olduğunu gördüklerini aktaran Dinç, "Robotların kullanım alanlarını genişleterek ileriki süreçte bu teknolojiyi halkımızın hizmetine sunmayı hedefliyoruz. Hastalarımız mini ADA robotlarına büyük ilgi gösterdi. Bu da bizi mutlu etti." ifadelerini kullandı.

 

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Mehmetçik'ten kırsal mahallelerdeki okullara tablet desteği https://gazetebirlik.com/haber/-mehmetcikten-kirsal-mahallelerdeki-okullara-tablet-destegi-6588/

Askeri personel tarafından toplanan parayla alınan 8 tablet bilgisayar, öğrencilerin istifade etmesi amacıyla Gönüllü, Ardıçlı, Yemişli ve Ulaş kırsal mahallelerinde bulunan okullara teslim edildi.

Tabletlerin teslim edildiği okullarda eğitim öğretim gören öğrenciler, desteklerinden dolayı jandarma personeline teşekkür etti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Şehit Aybüke öğretmenin babası Sadık Yalçın: PKK denilen lanet çok anneyi babayı boynu bükük bıraktı https://gazetebirlik.com/haber/sehit-aybuke-ogretmenin-babasi-sadik-yalcin-pkk-denilen-lanet-cok-anneyi-babayi-boynu-bukuk-birakti-798/

Batman'ın Kozluk ilçesinde 9 Haziran 2017'de Belediye Başkanı Veysi Işık'ın aracına yönelik terör saldırısında şehit olan 22 yaşındaki müzik öğretmeni Şenay Aybüke Yalçın'ın, Karabük'ün Safranbolu ilçesinde yaşayan ailesi, kızlarının olmadığı bir doğum gününü daha buruk geçirdi.

Şehit öğretmenin babası Sadık Yalçın, gazetecilere yaptığı açıklamada, kızının olmadığı dördüncü doğum gününü yaşadıklarını söyledi.

Kızının şehit olmasının Yaradan'ın takdiri olduğunu ifade eden Yalçın, şunları kaydetti:

"Hepimiz topraktan geldik toprağa döneceğiz. Bunun bilincinde olan insanlarız. PKK denilen lanetin 40 yıldır ülkemiz üzerinde olan haince teşebbüsleri çok anneyi babayı boynu bükük bıraktı. Biz bu acılı ailelerden bir tanesiyiz. Yokluğunun her anı bize farklı acı veriyor. Teselli bulduğumuz tarafımız ise Allah huzurunda inşallah Peygamber Efendimize yakın bir yerde onun şefaatine nail olur."

Kızının mütevazi bir insan olduğunu anlatan Yalçın, şöyle devam etti:

"Aybüke doğum gününe birkaç gün kala, 'Doğum günümü nasıl kutlayacaksınız?' diye sorar, annesine, 'Ne hazırlayacaksın?' diye sürekli takılırdı. Bana da 'Babacığım ne hediye alacaksın?' diye böyle ufak tefek dokundurmalar yapardı. Mütevazi bir çocuktu. Fazla bir şeyde gözü yoktu. Doğum günlerini genellikle arkadaşlarıyla kutluyordu. Doğum gününü kalabalık bir şekilde kutlamayı severdi."

"Aybüke öğretmen çok neşeliydi"
Aybüke Yalçın'ın üniversiteden sınıf ve ev arkadaşı Sevda Helvacı da Aybüke öğretmen ile 4 yıl boyunca birlikte yaşadıklarını dile getirdi.

Aybüke öğretmenin doğum gününde ailesini yalnız bırakmamak için yanlarına geldiklerini vurgulayan Helvacı, "Aybüke ile sınıfta her gün birlikteydik. Eve giderdik. Birlikte dışarı çıkardık. Aybüke çok aktif bir kişiydi. Çok neşeli bir insandı." dedi.

 

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Hasankeyf yeni yüzüyle misafirlerini bekliyor https://gazetebirlik.com/haber/hasankeyf-yeni-yuzuyle-misafirlerini-bekliyor-4880/

Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından yapımı tamamlanan Veysel Eroğlu Barajı'nın (Ilısu) ardından göl sahasında kalan Hasankeyf'teki tarihi eserlerin, yeni yerine taşınma işlemleri tamamlandı.

Dünyanın en eski yerleşim merkezlerinden olan tarihi ilçe, baraj göleti, tarihi yapıları, Paleolitik, Neolitik, Kalkolitik, Tunç Çağı, Demir Çağı, Ortaçağ, Roma, Artuklu ve Osmanlı dönemlerine ait 1453 eserin yer aldığı Hasankeyf Müzesi, yerli ve yabancı turistleri ağırlamayı bekliyor.

Hasankeyf Kaymakamı Haluk Koç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Veysel Eroğlu Barajı'nın (Ilısu) su seviyesinin, maksimum düzeye ulaştığını belirtti.

Hasankeyf'in çok köklü bir medeniyete sahip olduğunu ifade eden Koç, dünyada örnek gösterilebilecek tarihi hassasiyetle, taşınabilir eserlerin yeni Hasankeyf'e götürüldüğünü vurguladı.

Üç liman da tamamlandı
Tarihi ilçeyi birkaç aşama şeklinde, turizm amaçlı değerlendirmek istediklerini dile getiren Koç, şöyle konuştu:

"Turistlerimizin arkeopark alanından kaleye naklinin nasıl olacağına ilişkin değerlendirmeler yaptık. Üç limanımız tamamlandı. Öncelikle müze limanı ile kale limanı arasında yolcu taşımacılığı düşünüyoruz. Buradaki bölgenin yapısına uygun, konforlu, düşük ses seviyesine sahip, turistlerimizin memnuniyetle bu noktada seyahat etmelerini sağlayacak teknelerle ilgili kurumlara rapor gönderdik."

Tekneler 1 Eylül'de işletmeye alınacak
Kale ve müze limanları arasında turistleri taşıyacaklarını ifade eden Koç, "Tekneleri 1 Eylül itibarıyla işletmeye almayı hedefliyoruz. İki yaka arasındaki düzenli seferlerin yanı sıra gelen ziyaretçilerimizi gezdireceğimiz kısa tur güzergahımız da olacak." dedi.

Teknelerin en az 10 kişi kapasiteli olacak şekilde hizmet sunacağını aktaran Koç, "Ziyaretçilerimiz burada çeşitli su üstü sportif faaliyetleri de yapabilecek. Çok önemli bir bölgede turizm hareketliliğini burada başlatmış olacağız." diye konuştu.

Su üstü sporları, jet ski, hız tekneleri ve su üstünde çeşitli sportif faaliyetler yapılması için çalışmalarının devam ettiğini işaret eden Koç, parkur belirlendikten sonra faaliyete geçileceğini söyledi.

Turistlere uygulama oteli ile konaklama imkanı sunulduğunu ifade eden Koç, "Burada bir gençlik kampı planlamamız var. Planlamasını hızlı bir şekilde yapıyoruz." ifadelerini kullandı.

Yamaç paraşütü de yapılacak
Kaymakam Koç, DSİ'nin tarihi ve kültürel eserlerin taşındığı arkeopark alanının çevre düzenlemesiyle ilgili projeyi ihale ettiğini belirterek şunları kaydetti:

"Bölgenin incisi' diyebileceğimiz bir Hasankeyf ile misafirlerimizi ağırlayacağız. Burada yamaç paraşütünü de faaliyete alacağız. İlgili spor kulüplerimiz burada gösteri uçuşları yapacak. Mevcut Hasankeyf'in su altında kalmayan güzelliklerinden ağlayan mağarası, şelalesi, Şahap Vadisi, Saha Vadisi, Atlıhan ve diğer güzergahtaki doğal güzellikler, trekking ile ilgilenen, doğa yürüyüşünü sevenlerin ilgisini çekecek alanlar var. Ziyaretçilerimiz bu faaliyetlerden memnuniyetle ayrılacak."

"Yıllık 40-50 milyon liralık ekonomik büyüklük hedefliyoruz"
İlçedeki altyapı ve planlama çalışmalarının çok boyutlu olduğunu ifade eden Koç, sözlerini şöyle tamamladı:

"Biz yıllık 40-50 milyon liralık ekonomik büyüklüğe ulaşacağımızı hedefliyoruz. Tabii ki buradaki ekonomik aktivitenin olumlu geri dönüşümünün buradaki Hasankeyf halkı ve yatırımcılar için olacağını, buranın gelişmesine ve örnek bir turizm merkezi olmasında etkili olacağına inanıyoruz. Hasankeyf'in, önemli bir tarihi ve turistik merkez olma aşamasında çok iyi bir yere geleceğine inanıyoruz. Buradaki çevre düzenlemesi de bittiğinde eski ile yeninin birleştirildiği ve kendi hafızasını koruyan bir Hasankeyf'i görmüş olacağız."

 

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Batman'da alışveriş merkezinde yangın https://gazetebirlik.com/haber/batmanda-alisveris-merkezinde-yangin-2940/

Merkez Belde Mahallesi'nde bulunan kentin en büyük alışveriş merkezlerinden birinde, henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı. 

İhbar üzerine olay yerine Batman itfaiyesine bağlı çok sayıda ekip gelerek yangına müdahale etmeye başladı.

Batman Emniyet Müdürlüğüne bağlı TOMA'lar da söndürme çalışmalarına katıldı.

Batman Emniyet Müdürü Köroğlu Kıraç, yangın söndürme çalışmalarını yerinde takip ediyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Aybüke öğretmen şehit düştüğü Batman'da anıldı https://gazetebirlik.com/haber/aybuke-ogretmen-sehit-dustugu-batmanda-anildi-8808/

Kozluk'ta 9 Haziran 2017'de henüz 7 aylık müzik öğretmeniyken öğrencilerine karne dağıttıktan sonra arkadaşlarıyla eve dönüşünde PKK'lı teröristlerin saldırısı sonucu şehit olan 22 yaşındaki Yalçın için isminin verildiği Tepecik Mahallesi'ndeki caddede anma programı düzenlendi.

Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aydın Durmuş ve beraberindekiler, Yalçın'ın 3 yıl önce şehit düştüğü yere karanfil bıraktı, dua etti.

Terör örgütüne yönelik kararlı operasyonlar sayesinde bölgede huzurun sağlandığına işaret eden Durmuş, şu ifadeleri kullandı:

"Sayın Cumhurbaşkanımız öncülüğünde devletimizin yaptığı yatırımlarla bölgemize gelen baharı kimsenin yok etmesine izin vermeyeceğiz. Nasıl 15 Temmuz'da din kisvesine bürünmüş FETÖ terör örgütünü tarihin karanlıklarına gömdüysek, inşallah PKK terör örgütünü de el birliğiyle tarihin çöplüğüne gömeceğiz."

Daha sonra şehit öğretmenin görev yaptığı okulu ziyaret eden Durmuş, Yalçın'ın ilk maaşıyla aldığı enstrümanların bulunduğu müzik sınıfını gezdi.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Batman'daki 1600 yıllık Mor Kuryakus Manastırı turizme kazandırılıyor https://gazetebirlik.com/haber/batmandaki-1600-yillik-mor-kuryakus-manastiri-turizme-kazandiriliyor-7829/

Batman'ın Beşiri ilçesindeki Mor Kuryakus Manastırı'nda üç aşamalı olarak planlanan restorasyon çalışmalarının ilk etabı sona erdi.

Kıra Dağı eteklerindeki Ayrancı köyünde 5. yüzyılda Süryani Hristiyanlar tarafından 2 bin 500 metrekare alan üzerinde 2 katlı olarak inşa edilen manastırın 3 etap halinde restore edilmesi planlanıyor.

Yaklaşık 1 milyon 500 bin lira harcanan restorasyonun ilk etabında manastırın giriş kapısı, güney cephesinin tamamı, mezar odası ve mezar odasının doğu cephesi ile ikinci kattaki tüm odalar yenilendi.

Bayramdan sonra başlayacak restorasyon çalışmalarının ikinci etabında ise çevre duvarı yapılacak, kilise ve orta avlu eski haline dönüştürülecek.

 "Çok önemli bir turizm merkezi olacak"

Beşiri Kaymakamı Sinan Aşçı yaptığı açıklamada, Mor Kuryakus Manastırı'nın Hasankeyf ile çok önemli bir turizm merkezi olacağını söyledi.

Manastırın Süryani Hristiyanlar tarafından geçmiş dönemlerde önemli bir inanç merkezi olarak kullanıldığını belirten Aşçı, yaklaşık 9 ay önce başlanan restorasyonun ilk etabının tamamlandığını dile getirdi.

Aşçı, bu kapsamda güney duvarı, iç güney ve mezar ile rahip odalarının onarıldığını dile getirdi.

Restorasyonun, Batman Valiliği, Dicle Kalkınma Ajansı, İl Özel İdaresi, Kültür ve Turizm Müdürlüğü koordinasyonunda yürütüldüğünü belirten Aşçı, şöyle konuştu:

"Burası yüzyıllarca iki farklı dine mensup vatandaşların hoşgörü içinde yaşadığı bir yerleşim birimi olmuş. Süryani Hristiyanlarının inanç merkezi olan manastır ve hemen arka tarafında da hoşgörünün nasıl iç içe olduğunu bize gösteren camimiz mevcut. Köylülerimiz de bu yapının restore edilmesinden memnun. Bu tarihi yapının canlandırılmasını sevinçle karşılıyorlar."

Ayrancı Köyü Muhtarı Zübeyir Aktaş da manastırın turizme kazandırılmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek, yetkililere teşekkür etti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Batman'da 2 bina karantinaya alındı https://gazetebirlik.com/haber/batmanda-2-bina-karantinaya-alindi-484/

Batman'nın Kozluk ilçesinde, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında 2 bina karantinaya alındı.

Kaymakamlıktan yapılan açıklamada, İlçe Hıfzıssıhha Kurulu tarafından Kovid-19 salgınının yayılmasını önlemek ve vatandaşları korumak için Tepecik Mahallesi 1011'inci Sokak'ta bulunan 20 ve 30 numaralı 2 binanın karantinaya alındığı belirtildi.

Bu binalara tüm giriş çıkışların yasaklandığı bildirilen açıklamada, karara uymayanlara 3 bin 150 lira idari para cezası verileceği ve haklarında Türk Ceza Kanunu'nun ilgili maddesine göre işlem yapılacağı kaydedildi.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
"M Tipi Cezaevinde yaşanan olay kontrol altına alındı" https://gazetebirlik.com/haber/m-tipi-cezaevinde-yasanan-olay-kontrol-altina-alindi-5648/

Batman Cumhuriyet Başsavcılığı, M Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumundaki olayın kontrol altına alındığını, olayda herhangi bir can kaybı ve yaralanmanın bulunmadığını bildirdi.

Başsavcılıktan yapılan açıklamada, Batman M Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda akşam saatlerinde bazı adli suçluların karıştığı münferit bir olayın meydana geldiği bildirildi.

"Olay kontrol altına alınmış olup, olayda herhangi bir can kaybı ve yaralanma bulunmamaktadır." ifadesine yer verilen açıklamada, ceza infaz kurumunun normal işleyişine döndüğü belirtildi.

Öte yandan durumu öğrenen bazı tutuklu ve hükümlü yakınlarının olayla ilgili bilgi almak için M Tipi Ceza İnfaz Kurumu önüne geldiği görüldü.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Batman'da HDP'li Belediye Başkanı Mehmet Demir'e 'terör' gözaltısı https://gazetebirlik.com/haber/batmanda-hdpli-belediye-baskani-mehmet-demire-teror-gozaltisi-9859/

Batman Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen terör soruşturması çerçevesinde aralarında HDP'li Belediye Başkanı Mehmet Demir'in de olduğu 12 şüpheli hakkında "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan yakalama kararı çıkartıldı.

İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi ekiplerince düzenlenen eş zamanlı operasyonda gözaltına alınan Demir ve 11 şüphelinin emniyetteki işlemleri sürüyor.

Öte yandan karara tepki göstermek için belediye önünde izinsiz gösteri yapan grup polisin uyarısına rağmen dağılmadı.

Bunun üzerine polis ekiplerince aralarında HDP İl Başkanı Ömer Kulplu'nun da bulunduğu 16 kişi gözaltına alındı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
MSB: Batman'dan havalanan İHA henüz belirlenemeyen nedenle düştü https://gazetebirlik.com/haber/msb-batmandan-havalanan-iha-henuz-belirlenemeyen-nedenle-dustu-4449/

Milli Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, Batman'dan eğitim ve test uçuşu için havalanan bir insansız hava aracı (İHA) henüz belirlenemeyen bir nedenle düştüğü bildirildi.

Herhangi bir can kaybına sebep olmayan olayla ilgili kaza kırım ekibince inceleme başlatıldığı kaydedildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
İlimizde koronavirüs hastası veya şüpheli vaka bulunmamaktadır https://gazetebirlik.com/haber/ilimizde-koronavirus-hastasi-veya-supheli-vaka-bulunmamaktadir-7516/

Valilikten yapılan açıklamada, bazı sosyal medya hesaplarında, İran uyruklu bir vatandaşın Kovid-19 şüphesiyle Batman Bölge Devlet Hastanesinde karantinaya alındığının iddia edildiği belirtildi. 

Bu iddiaların gerçeği yansıtmadığı, kentte virüse yönelik herhangi bir bulguya rastlanmadığı vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Sosyal medya mecralarında bazı kişiler tarafından ilimizde koronavirüs taşıyan İranlı bir hastanın Batman Bölge Hastanesinde karantinaya alındığı şeklinde haberler yayılmıştır. İlimizde koronavirüs hastası veya şüpheli vaka bulunmamakta olup, yayılan haberler asılsızdır."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Batmanlı Muhammed'den Mehmetçiği duygulandıran mektup https://gazetebirlik.com/haber/batmanli-muhammedden-mehmetcigi-duygulandiran-mektup-1251/

Batman'ın Beşiri ilçesinde yaşayan 10 yaşındaki 5. sınıf öğrencisi Muhammed Emre Özalp, 10 Şubat'ta İdlib'de rejim güçlerinin yoğun topçu atışında 5 askerin şehit düşmesi ve 5 askerin yaralanmasından büyük üzüntü duydu.

Duygularını, kaleme aldığı mektupla dile getiren Özalp, mektubu ilk olarak babasıyla paylaştı. Özalp, daha sonra kumbarasında biriktirdiği 21,5 lirayı da mektubun bulunduğu zarfa koydu.

Batman İl Jandarma Komutanlığına gönderilen mektubu okuyan askerler, Özalp'ın ifadeleri karşısında duygulandı.

Jandarma personeli, mektubu çerçeveleterek Alay Komutanlığı binasının koridoruna astı.

"Büyüyünce asker olacağım, vatanımı koruyacağım"
Özalp, yaptığı açıklamada, güvenlik güçlerinin gece gündüz demeden dağlarda teröristlerle mücadele ettiğini söyledi.

Askerler için dua ettiğini belirten Özalp, asker ağabeylerini çok sevdiğini ifade etti.

"Büyüyünce okuyacağım, asker olacağım, vatanımı koruyacağım, teröristlere karşı mücadele edeceğim. Asker ağabeylerimize selam olsun." diyen Özalp, güvenlik güçlerine başarı diledi.

Özalp, askerleri duygulandıran mektubunda şu ifadeleri kullandı:

"Babam, ben yetim kalmayayım diye sefere çıktığınızı söyledi. Öyle deyince ağladım çünkü senin de çocuğun yetim kalmasın. Seni çok seviyorum. Bu yüzden hep dua ediyorum. Allah seni korusun asker ağabey. O yüzden harçlığımı sana gönderiyorum. Bununla bir çocuk sevindir. Asker ağabeylerim, çocukları öldüren teröristlere deyin ki 'Bizim çocuklarımız vatanını, bayrağını çok seviyor.' Ne yaparlarsa da bizi yenemeyecekler, ellerinden öpüyorum asker ağabey."

"Oğlumla gurur duydum"
Baba Faysal Özalp, oğlunun kaleme aldığı mektubu okuduğunda gözyaşlarına hakim olamadığını söyledi.

Oğlunun davranışını oldukça anlamlı bulduğunu dile getiren Özalp, oğlunun şehit haberlerinden çok etkilendiğini aktardı.

"Oğlum askerler için bir mektup yazdığını söyledi. Mektubunu okuduğumda hüzünlendim ve ağladım." diyen Özalp, şöyle konuştu:

"Kumbarasındaki parayla mektubu askerlerimize göndermek istediğini söyledi. Kumbarasını açtık ve içindeki parayla birlikte mektubu gönderdik. Oğlumla gurur duydum. Allah herkese böyle evlat nasip etsin. Birlik ve beraberliğe ihtiyaç duyduğumuz bu süreçte oğlumun bu davranışını çok anlamlı buldum."

 

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Batman'daki terör operasyonlarında patlayıcı hammaddesi ve yaşam malzemeleri ele geçirildi https://gazetebirlik.com/haber/batmandaki-teror-operasyonlarinda-patlayici-hammaddesi-ve-yasam-malzemeleri-ele-gecirildi-4422/

Batman'da terör örgütü PKK'ya yönelik operasyonda patlayıcı madde yapımında kullanılan 180 kilogram amonyum nitrat ile çok miktarda yaşam malzemesi ele geçirildi.

Sason ilçesi kırsalında PKK/KCK terör örgütünün bölgedeki faaliyetlerinin tespiti ve bulunabilecek terör örgütü mensuplarının etkisiz hale getirilmesi maksadıyla başlatılan operasyonlar sürüyor.

Valilikten yapılan açıklamaya göre, operasyonlar kapsamında İl Jandarma Komutanlığına bağlı komando birlikleri ile güvenlik korucularından oluşan 19 tim ve 222 personel, sözde Zori bölgesinde çalışma yaptı.

Kontrol edilen sığınak ve barınaklarda patlayıcı madde yapımında kullanılan 180 kilogram amonyum nitrat, sabit telsiz ve anten kabloları, çok sayıda gıda, giyim ve yaşam malzemesi bulundu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kar Gercüş'ü beyaza bürüdü https://gazetebirlik.com/haber/-kar-gercusu-beyaza-burudu-7077/

Gercüş’te dün akşam saatlerinden itibaren devam eden kar yağışını fırsat bilen çocuklar, dışarı çıkıp kartopu oynadı. Çocuklar karın içinde doyasıya eğlenirken, bazı vatandaşlar da ağaçların altında fotoğraf çektirdi. Uzun zamandır ilçeye yoğun kar yağışının etkili olmadığını kaydeden Salih Kaynak, "İlçede uzun zamandır böyle etkili kar yağışı olmamıştı. Karın yağmasıyla beraber çok güzel görüntüler oluştu, çocuklarımız eğleniyor" dedi.
Resim çeken vatandaşlardan Süleyman Altun ise "Karın yağmasına çok sevindik. Güzel görüntüler oluştu, biz de fotoğraf çekmek istedik" diye konuştu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
HDP'li Batman Belediyesinde taciz skandalı https://gazetebirlik.com/haber/-hdpli-batman-belediyesinde-taciz-skandali-6753/

Kayyum döneminde işe alınanlar tek tek ekonomik sebepler bahane edilerek işten atılırken, geri kalan üniversite ve yüksek lisans mezunu çalışanların çöp hizmetlerine verildiği Batman Belediyesinde skandallar bitmiyor. Kayyum döneminde işe alınan engelli bir kadın çalışan, iddiaya göre erkek çalışanların yoğun olduğu makine bölümüne sürülmesinden sonra taciz olayıyla karşılaştı. Belediyenin 17 yıllık çalışanı olduğu öne sürülen bir kişi, Z.Ç. adlı kadın çalışanı sözlü olarak ve fiziken taciz etmeye kalktı. Z.Ç.’nin önce işten atılma korkusuyla kendini koruyarak tacizleri önlemeye çalıştığı öğrenilirken, en son tacizden sonra Z.Ç. kaçarak Batman Cumhuriyet Başsavcılığına şikayette bulundu. Z.Ç. babasıyla da belediyeye şikayette bulunurken, savcılığın kadına koruma tahsis ettiği bildirildi.
Kayyum döneminde işe alınanların mobbinge maruz kaldığı Batman Belediyesinde geçtiğimiz haftalarda kayyum döneminde işe alınan sözleşmeli personelin sözleşmeleri yenilenmemişti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Batman'da terör operasyonu: 30 gözaltı https://gazetebirlik.com/haber/batmanda-teror-operasyonu-30-gozalti-9263/

Batman’da şüpheli şahıslara yönelik 515 polisle gerçekleştirilen Şehit Polis Birol Öztekin operasyonunda 30 kişi gözaltına alındı. Operasyonda ikamet ve üst aramalarında çok sayıda örgütsel doküman, dijital materyal, 4 adet silah ve bu silahlara ait 335 adet fişek ele geçirildi.
Batman Valisi Hulusi Şahin operasyona Şehit Polis Memuru Birol Öztekin’in adını verdiklerini belirterek, "Şehit Birol Öztekin kardeşimizin adına Emniyet Müdürlüğü’müz çok kapsamlı bir terör operasyonu yaptı, terör destekçilerine yönelik 30 ayrı adrese eş zamanlı operasyon düzenlendi. Bu operasyona da şehidimizin ismini verdik. Terörle ve onun unsurlarıyla olan mücadelemiz tavizsiz olarak son terörist silahını bırakana kadar devam edecek. Bu kararlığımızdan asla taviz vermeyeceğiz. Devlet olmanın gereği de budur. Şehitlerimizin kanıda hiçbir zaman yerde kalmadı kalmayacaktır" dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kayalıklarda mahsur kalan 11 kişi, 5 saat sonra kurtarıldı https://gazetebirlik.com/haber/kayaliklarda-mahsur-kalan-11-kisi-5-saat-sonra-kurtarildi-3628/

Doğada gezinti yapan 11 kişi havanın kararmasıyla yollarını kaybedip çıktıkları kayanın üzerinden inemedi. Mahsur kaldıklarını ve bulundukları yerden kendi imkanlarıyla inemeyeceklerini anlayan grup üyelerinden biri, 112’ye haber verdi. Yardım istenmesinin ardından olay yerine AFAD, jandarma ve sağlık ekipleri sevk edildi. Ekipler gurubu kurtarmak için çalışma başlattı. Yaklaşık 5 saat süren çalışmanın ardından gruptakiler bulundukları yerden güvenli bir şekilde indirildi.
Kayalık alandan indirilen grup, AFAD, jandarma ekibine ve Kumruca köy muhtarına teşekkür etti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Batman'da 6 bin 150 paket kaçak sigara ele geçirildi https://gazetebirlik.com/haber/batmanda-6-bin-150-paket-kacak-sigara-ele-gecirildi-1803/

Batman Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarlar Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince sınıra yakın illerden Batman’a ve buradan da batı illerine gümrük kaçağı sigara sevkiyatı yapan şahıslara yönelik çalışma başlatıldı. Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince durumundan şüphelenerek durdurulan bir araçta yapılan aramada 6 bin 150 paket gümrük kaçağı sigara ele geçirildi. Olayda gözaltına alınan 2 zanlının emniyetteki işlemlerinin sürdüğü öğrenildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Milli Eğitim Bakanı Selçuk, Batman'da eğitimcilerle buluştu https://gazetebirlik.com/haber/milli-egitim-bakani-selcuk-batmanda-egitimcilerle-bulustu-3256/

İlk ziyaretini Batman Valiliği’ne yapan Bakan Selçuk, Batman’da eğitimle alakalı meselelerin değerlendirilmesi için istişarelerde bulunmak ve bazı çalışmalar yapmak için geldiklerini söyledi. Bakan Selçuk, “Burada eğitime olan talebin çok yüksek olması, eğitim standartları açısından çok hızlı bir mesafe alınması, bizi ziyadesiyle memnun ediyor. Daha ileri ufuklara, daha ileri aşamalara gidebilmesi için Batman’daki eğitim ihtiyaçlarının yerinde gözden geçirilmesi ve buradaki yetkili arkadaşlarımızla, valimiz başta olmak üzere birlikte ele alınması kaçınılmaz bir ihtiyaçtır. Bütün il ziyaretlerinde olduğu gibi, burada da bazı hayırseverlerle, iş insanlarıyla, sivil toplum kuruluşlarıyla da ayrıca değerlendirmeler yapacağız. Bunun dışında da öğretmen arkadaşlarımızla bir toplantı düzenleyip onlarla bir sohbet ortamı da oluşacak. Ben bu tür temasların yararlı olduğuna ve yerinde yapılan gözlemlerin daha sonraki aşamalar için oldukça etkili neticeler doğurduğuna inanıyorum. Bundan dolayı da Batman ziyaretimizin yararlı geçeceğine, kısa ve orta vadede etkili sonuçlar doğuracağını düşünüyorum" dedi.
Bakan Selçuk daha sonra Batman İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Konferans Salonunda, ‘Ziya öğretmen ile eğitim buluşmaları’ kapsamında eğitimcilerle bir araya geldi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Batman'da 45 öğrenci içtikleri sudan zehirlendi https://gazetebirlik.com/haber/batmanda-45-ogrenci-ictikleri-sudan-zehirlendi-6100/

Edilen bilgiye göre olay, merkez 19 Mayıs Mahallesi’nde bulunan Veysel Karani İmam Hatip Okulu’nda meydana geldi. İddiaya göre okulda su içen öğrencilerin zehirlenme belirtisi göstermesi nedeni ile 112 acil sağlık ekipleri istendi. Okula gelen sağlık ekipleri, 45 öğrenciyi yapılan ilk müdahalenin ardından çevredeki hastanelere kaldırdı.
Olayla ilgili geniş çapta inceleme başlatıldı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Hasankeyf-2 Köprüsü'nün iki yakası birleşti https://gazetebirlik.com/haber/hasankeyf-2-koprusunun-iki-yakasi-birlesti-5064/

Batman'ın tarihi Hasankeyf ilçesinde yapımı süren ve Türkiye'nin en uzun köprülerinden biri olacak Hasankeyf-2 Köprüsü'nün iki yakası birleşti.

Hasankeyf ilçesinde yapımı devam eden ve bölünmüş yoldan oluşan köprü üzerinde yaya geçişi de yer alacak.

Ayakları 42 metre derinliğe kazılan fore kazıklar üzerine inşa edilen ve 6 yıldır aralıksız süren çalışmaların ardından 14 ayağı tamamlanan köprünün inşasında sona gelindi.

850 milyon liralık bütçeyle yapılan bin 80 metre uzunluğunda, 26 metre genişliğinde ve 105 metre yüksekliğindeki köprünün her bir kolonu, bin 800 ton demir ve 10 bin metreküp beton kullanılarak inşa edildi.

Tek şeridi birleşen Hasankeyf-2 Köprüsü, tek yönlü olarak eylül ayının sonunda hizmete açılacak. Köprünün diğer yönü ise kalan 20 metrelik bölümünün ve diğer çalışmaların tamamlanmasıyla yıl sonunda hizmete girecek. 

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Yeni ve modern Hasankeyf'te sona gelindi https://gazetebirlik.com/haber/yeni-ve-modern-hasankeyfte-sona-gelindi-2379/

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Batman'ın Hasankeyf ilçesinin yeni yerleşim yerinde tamamlanan 710 konut ile ticaret merkezindeki 98 iş yerinin anahtarlarının hak sahiplerine dağıtıldığını bildirdi.

Tarım ve Orman Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğünce inşa edilen Ilısu Barajı'nın rezervuar alanında kalacak Hasankeyf ilçesinin yeniden inşası kapsamında çalışmalarda sona gelindi.

GAP'ın vizyon projesi ve dolgu hacmi bakımından kendi sınıfında dünyanın en büyük barajı olan Ilısu ve HES, yılda ortalama 4,12 milyar kilovatsaat enerji üretecek ve sadece elektrik enerjisi üretiminden kaynaklı olarak ekonomiye yıllık 412 milyon dolar katkı sağlayacak.

Kamulaştırma, inşaat ve yeniden yerleşim çalışmaları düşünüldüğünde, yaklaşık 12,3 milyar liralık yatırım maliyetine sahip projenin 5 yılda bu maliyeti karşılayacak potansiyeli olduğu hesaplanıyor.

"Hasankeyfliler modern evlerde yaşamlarını sürdürecek"
Açıklamada değerlendirmelerine yer verilen Bakan Pakdemirli, Ilısu Barajı'nın tamamlanmasıyla sular altında kalacak Hasankeyf ilçesinin yeni yerleşim yerinde tamamlanan 710 konutun hak sahiplerine teslim edildiğini, ticaret merkezindeki 98 iş yerinin anahtarlarının da hak sahiplerine dağıtıldığını bildirdi.

Projeyle Hasankeyf'in Türkiye'nin gözde ilçelerinden olmasını hedeflediklerini belirten Pakdemirli, şunları kaydetti:

"Eski Hasankeyf'in yerleşim alanı 500 dekar iken, yeni yerleşim yeri yaklaşık 3 kilometre uzaklıktaki 3 bin dekar alana inşa edildi. Yeşil alan miktarının arttığı yeni yerleşim yerinde, kaymakamlık, belediye hizmet binası, ilçe jandarma komutanlığı, ilçe emniyet müdürlüğü, Batman Üniversitesi Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Meslek Yüksekokulu, 25 yataklı Hasankeyf Devlet Hastanesi gibi çok sayıda kurum hizmet vermeye başladı."

Yeni yerleşim yerinin bölge mimarisine uygun inşa edildiğine dikkati çeken Pakdemirli, "Yatay mimarinin uygulandığı alanda Hasankeyfliler, 30-40 metrekarelik evler yerine 160 metrekarelik tek katlı müstakil modern evlerde yaşamlarını konforla sürdürecek." değerlendirmesinde bulundu.

"Yarım milyar liralık ödenek aktarıldı"
Bakan Pakdemirli, yeni Hasankeyf'te tarihi eserlerin sergileneceği kültürel ve eğitim alanı oluşturulduğunu, böylece tarihe de sahip çıkıldığını belirterek, inşaatı tamamlanarak Kültür ve Turizm Bakanlığına teslim edilen alanın, yörenin tarihi ve kültürel geçmişinin sergileneceği büyük bir turizm yeri olarak planlandığını bildirdi.

Söz konusu alana, başta Zeynel Bey Türbesi olmak üzere, birçok tarihi eserin taşındığına işaret eden Pakdemirli, "Bugüne kadar yaklaşık 500 milyon, yani yaklaşık yarım milyar liralık yeniden yerleşim ödeneği de TOKİ Başkanlığına aktarıldı." ifadesini kullandı.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Hiperaktif kardeşler judoda başarıdan başarıya koşuyor https://gazetebirlik.com/haber/hiperaktif-kardesler-judoda-basaridan-basariya-kosuyor-8002/

Batman'da Anadolu Gençlik Derneği Spor Kulübü bünyesinde 2 yıldır judo yapan 10 yaşındaki ikizler Emir ve Emre ile ağabeyleri 12 yaşındaki Muhammed Furkan Öztekin, elde ettikleri başarılarla göz doldurdu.

Hiperaktif oldukları için amcalarının tavsiyesi ile judo ile tanışan üç kardeşten ağabey Muhammed Furkan, 24-26 Mayıs'ta İzmir'de düzenlenen Minikler Türkiye Judo Şampiyonası'nda 50 kiloda altın madalya kazandı, ardından Balkan şampiyonluğu ve Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) tarafından 20-22 Haziran'da Kilis'te Suriye'deki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye gelen Suriyeliler ile Türk vatandaşlarının kaynaşması amacıyla düzenlenen uluslararası turnuvada birincilik elde etti.

Aynı turnuvada ikiz kardeşlerden Emir 34 kiloda birinci, Emre ise 38 kiloda üçüncü oldu.

İkizlerin hedefi, geçen yıl Bakü'deki Dünya Judo Şampiyonası'nda aynı gün dünya şampiyonu olan Japon judocu kardeşler Uta Abe ve Hifumi Abe'nin başarısını yakalamak.

İkizler rakip oldu 
İkiz kardeşler Emir ve Emre, 2 yılda il içi ve iller arasında katıldıkları organizasyonlarda 5 kez karşı karşıya geldi.

Beş müsabakanın dördünde kardeşini yenen Emir şampiyon olurken, Emre ikiz kardeşini bir kez yenmeyi başardı.

Gençlik ve Spor İl Müdürlüğünde görevli judo antrenörü Ömer Polat, yaptığı açıklamada, imkan tanındığı zaman bölgede yaşayan çocukların çok güzel başarılara imza attığının en güzel örneğinin ikizler ve ağabeylerinin elde ettiği başarı olduğunu söyledi.

Kulüp bünyesinde 180 sporcularının bulunduğunu belirten Polat, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu'nun gençlere verdiği desteğin elde ettikleri başarılarda büyük katkısı olduğunu dile getirdi.

Amaçlarının gelecek nesillere faydalı bireyler yetiştirmek olduğunu vurgulayan Polat, "Gayemiz, çocuklarımızı sokaktan alıp ahlak ve maneviyat içerisinde iyi bir birey olarak yetiştirmek. Zaten bu şekilde yetişen bir sporcu ülkemizi, kentimizi en iyi şekilde temsil edip bayrağımızı dalgalandırır, İstiklal Marşı'mızı okutur." diye konuştu.

Milli Eğitim Müdürlüğü ile Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü arasında imzalanan protokol kapsamında okulların spor için dizayn edildiğini belirten Polat, bu kapsamda Ziya Gökalp Ortaokulunda çalışmalarını sürdürdüklerini dile getirdi.

Özellikle kenar mahallelerdeki çocukların bu spor salonları sayesinde birçok şampiyonluk kazandığını aktaran Polat, "Biz çalışacağız ve çocuklarımızın en iyi yerlere gelmelerine katkı sağlayacağız. Biz onlar için varız." ifadelerini kullandı.

Polat, hedeflerinin sporcularıyla Batman'a olimpiyat madalyası kazandırmak olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:

"Amcaları üniversiteden benim sınıf arkadaşım. Amcaları, 3 yeğeninin hiperaktif olduğunu söyleyince judoya göndermelerini istedim. Geldiler ve çok başarılı oldular. Çok sayıda birincilik elde ettiler. Bunlar bizi mutlu ediyor. Biz daha yolun başındayız. Bu çocuklar daha minikler kategorisinde. Sonrasında yıldızlar, büyükler var."

Muhammed Furkan Öztekin, 5 kardeş olduklarını, 2 yılda kardeşleriyle judoda 20'nin üzerinde madalya kazandıklarını belirterek, "İkiz kardeşlerimin hedefi öncelikle olimpiyatlarda aynı sıklette finale çıkmak. Benim ise olimpiyatlarda şampiyon olmak." diye konuştu.

İkiz kardeşlerden Emre Öztekin ise ikizi ile kimi zaman evde kimi zaman salonda antrenman yaparak başarı elde ettiklerini aktardı.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Batman'da 4 terörist teslim oldu https://gazetebirlik.com/haber/batmanda-4-terorist-teslim-oldu-2787/

Batman'da güvenlik güçlerine teslim olan 4 teröristten birisinin, 2018'de Mardin'de el yapımı patlayıcıyla düzenlenen ve 8 jandarma personelinin şehit olduğu saldırının faili olduğu belirlendi.

İçişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Batman'ın Hasankeyf ilçesi Kelekçi köyü kırsalında Jandarma Özel Harekat ve Polis Özel Harekat timlerince yürütülen iç güvenlik operasyonuna ilişkin bilgi verildi.

Buna göre, operasyon kapsamında bir sığınakta saklandıkları tespit edilen 4 terörist, silahlarıyla birlikte güvenlik güçlerine teslim oldu.

Teröristlerden birisinin, 4 Ekim 2018'de Mardin'in Dargeçit ilçesine bağlı Çelik köyü Umutlu Mahallesi'nde el yapımı patlayıcıyla düzenlenen ve 8 jandarma personelinin şehit olduğu saldırının faili, sözde "Mava Grubu" sabotajcısı "Mahir" kod adlı terörist olduğu tespit edildi.

Bölgede operasyonlar devam ediyor.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Soğanın kilogramı 1 liraya düştü https://gazetebirlik.com/haber/soganin-kilogrami-1-liraya-dustu-7257/

Yerel seçimler öncesinde fiyatı ile gündemden düşmeyen soğanın ateşi söndü. 9 liraya kadar çıkan kuru soğanın kilogramı 1 liradan alıcı buluyor. Soğanın bilinçli olarak stoklanması ve fiyatların artırılmasının direk olarak zararı vatandaşa yansıdığını belirten vatandaşlardan Cuma Aktaş, "Bilinçli olarak stoklanarak satışa sunulmayan soğan ve patates fiyatları seçim öncesi her geçen gün artırılırken, seçimin bitmesiyle beraber hızlı bir şekilde düşmesi bir rastlantı değildir. Yapılan bu eylem doğrudan ülkenin ekonomisine darbe vurmak amacı taşımaktadır. Ülkemizin ekonomisine darbe vurmak isteyen kendini bilmez vatan hainlerinin bilmesi gereken bir şey var, bu gemide sizlerde varsınız, bu gemi su alırsa sizlerde boğulursunuz. Bir soğan üzerinden politika yürütenler vatandaşın tokadını yemeye mahkumdur. Bizler bu günlere kolay gelmedik. Bizleri Patates, soğan ile dize getirmeyi düşünenlerin zararı onların ödediğini şimdi daha iyi görüyoruz” dedi.
Pazarda soğanlarla birlikte domates ve diğer sebze ürünlerinde de fiyatların düşmesi vatandaşı rahatlattı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sürücüleri böyle karşıladılar https://gazetebirlik.com/haber/suruculeri-boyle-karsiladilar-3501/

Batman-Diyarbakır karayolu üzerindeki uygulama noktasında vatandaşlara trafik güvenliği ile ilgili bilgi veren polis ve jandarma trafik ekipleri, araçlardaki sürücülere bilgilendirme broşürleri verirken, çocuklara da kırmızı düdük hediye etti.

 

Batman Trafik Şube Müdürlüğünde görevli Baş Polis Hikmet Sade, "4-10 Mayıs arasında Trafik Haftası’nı kutluyoruz. Trafik Haftası’nda bu sene ilan edilen yaya öncelikli trafiği ön plana çıkartıyoruz. Yayalarımıza trafikte öncelik vermenin gereğini sürücülerimize anlatmaya çalışıyoruz. Trafik uygulama noktasında sürücülerimizin emniyet kemeri kontrolünü yaparak, sürücüleri emniyet kemeri takmaları konusunda ve diğer trafik kuruları konusunda uyarılarda bulunuyoruz. Sürücülerimize, yayalara nerelerde öncelik verecekleri konusunda bilgilendirmelerde bulunuyoruz. Çocuklarımızla da özelikle ilgileniyoruz ve onların gelecekleri bizim için çok önemli. Trafik bilinci oluşturmak adına çocuklarımızın üzerinde çok duruyoruz” dedi.
Uygulamanın önemli olduğunu kaydeden sürücüler, "Bu uygulamalar şarttır, kazaları önlemek için yerinde bir uygulamadır. Bu tür uygulamalar toplumun faydasına olur, örnek teşkil ediyor. Allah kazadan beladan herkesi sakınsın" diye konuştular.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Batman’da örgüte Finans Sağlayan 8 Kişi Gözaltına Alındı https://gazetebirlik.com/haber/batmanda-orgute-finans-saglayan-8-kisi-gozaltina-alindi--190729/ Batman’da 2016 yılında ele geçirilen muhasebe defterinde terör örgütü PKK’ya finansal destek sağladığı tespit edilen 8 kişi, düzenlenen operasyonla gözaltına alındı. Zanlılardan 3’ü tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Edinilen bilgilere göre, Batman’ın Sason ve Kozluk ilçelerinde terör örgütü PKK’ya finansal destek sağladığı belirlenen 8 kişinin yakalanmasına yönelik operasyon düzenlendi. 2016 yılında ele geçirilen örgütün muhasebe defterinde ismi olan şahıslara yönelik jandarma TEM tarafından düzenlenen operasyonda, 8 kişi bulundukları adreslerde gözaltına alındı. Jandarmadaki ifadelerinin ardından mahkemeye sevk edilen 8 kişiden 3’ü tutuklanırken, 5’i adli kontrol şartı ile serbest bırakıldı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Batman’da Bir Ev Kurşunlandı https://gazetebirlik.com/haber/batmanda-bir-ev-kursunlandi-223115/ Batman’da kimliği belirsiz kişi ya da kişiler tarafından bir eve uzun namlulu silahlarla saldırı düzenlendi.

Edinilen bilgilere göre, olay Batman kent merkezi Aydınkonak Mahallesi’nde meydana geldi. Henüz belirlenemeyen bir nedenden dolayı kimliği belirsiz kişi ya da kişiler tarafından 3949 numaralı sokakta bulunan Emin S.’ye ait olduğu öğrenilen ev, Kalaşnikof, pompalı tüfekler ve silahla kurşun yağmuruna tutuldu. İki otomobille geldikleri ileri sürülen saldırganların ateş etmesi ile evde bulanan kadın ve çocuklar korku dolu anlar yaşadı. Silahlı saldırıda ölen ya da yaralanan olmazken, karanlıktan faydalanan saldırganlar izlerini kaybettirdi. Emin S.’ye ait 34 JF 3679 plakalı otomobile de çok sayıda kurşun isabet ederken, araçta maddi hasar meydana geldi. Olay yerine çok sayıda Özel Harekat Polisi, sağlık ekibi ve polis sevk edilirken, silahlı saldırıyı gerçekleştirenlerin bulunması için polis ekipleri

geniş çaplı inceleme başlattı.

(Hüseyin Sakar - Osman Arslan /İHA)]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
HDP’li Yöneticiler Terör örgütü üyeliği Suçundan Tutuklandı https://gazetebirlik.com/haber/hdpli-yoneticiler-teror-orgutu-uyeligi-sucundan-tutuklandi--210915/ HDP Batman İl Yöneticisi Halit Ergin ve Edip Tutak “terör örgütü PKK üyesi olma” suçundan tutuklandı.

Batman Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından yapılan eş zamanlı operasyonda gözaltına alınan HDP Batman İl Yöneticisi Halit Ergin ve Edip Tutak 4 gün önce gözaltına alınmıştı. Ergin ve Tutak emniyetteki ifade işlemleri sonrası mahkemeye sevk edildi. Çıkarıldıkları mahkemece Ergin ve Tutak, “terör örgütü PKK üyesi olma” suçundan tutuklanarak cezaevine gönderildi.

(Osman Arslan /İHA)]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Eşinin Başına Silah Dayayarak Rehin Aldı https://gazetebirlik.com/haber/esinin-basina-silah-dayayarak-rehin-aldi-172820/ Batman’da bir AVM’de bir kişi eşinin başına silah dayayarak rehin aldı. Polisin güçlükle ikna ettiği şahıs gözaltına alındı.

Edinilen bilgilere göre olay, Kültür Mahallesinde bulunan bir AVM’nin giriş katında yaşandı. Vedat G. isimli bir kişi henüz sebebi öğrenilemeyen bir nedenden dolayı eşi Esine G. ile birlikte AVM’nin içinde bulunan bir kafede oturdu. İkili arasında kısa süreli tartışmanın yaşanmasıyla birlikte şahıs eşinin başına silah dayayarak rehin aldı. Vedat G., silahla rehin aldığı eşinin ardından kafe çalışanlarının kepenkleri kapatmasını istedi. Kısa sürede olay yerine çok sayıda polis geldi. Özel harekat polislerinin yoğun güvenlik önlemlerinin aldığı olay yerindeki polisler şahsı ikna etmeye çalıştı. Polis ile eşini rehin alan şahıs arasında kısa süreli konuşma yaşandı. Polis şahsı ikna ederek gözaltına aldı.

Olayla ilgili incelemenin devam ettiği öğrenildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
İki Gündür Haber Alınamayan Genç Evinin Bodrumunda ölü Bulundu https://gazetebirlik.com/haber/iki-gundur-haber-alinamayan-genc-evinin-bodrumunda-olu-bulundu--231315/ Batman’da iki gündür kendisinden haber alınamayan genç evinin bodrumunda ölü bulundu.



Olay, Güneykent Mahallesi’nde meydana geldi. Edinilen bilgilere göre, iki gündür kendisinden haber alınamadığı iddia edilen İdris Ö.’nün (20) cansız bedeni ailesi tarafından evlerinin bodrumunda bulundu. Durumun bildirilmesi üzerine olay yerine 112 Acil Sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. İdris Ö.’nün cansız bedeni otopsi yapılmak üzere Batman Bölge Devlet Hastanesi morguna kaldırıldı.

Olayla ilgili soruşturma başlatıldı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
8 Gündür Kayıptı, Cesedi Dicle Nehri’nde Bulundu https://gazetebirlik.com/haber/8-gundur-kayipti-cesedi-dicle-nehrinde-bulundu--214541/ Batman’da 8 gündür kayıp olan Burhan Arıca’nın cesedi, köylüler tarafından Dicle Nehri’nde bulundu.

Batman’ın Hasankeyf ilçesinde geçtiğimiz hafta Hayriye Arıca’nın cesedi Dicle Nehri kenarında bulunmuş, 2 gün sonra da bir araç su yüzeyine çıkmıştı. Olayın olduğu 8 Nisan tarihinden itibaren kendisinden haber alınamayan Burhan Arıca’nın ailesi, oğullarının da aynı araçta olduğunu belirterek arama kurtarma çalışmalarının başlatılmasını istedi. Arama kurtarma çalışmaları devam ederken Arıca’nın cesedi köylüler tarafından, eşinin cesedinin bulunduğu yerden yaklaşık 20 kilometre uzaklıktaki su kenarında bulundu. Cesedi görenlerin haber vermesi üzerine olay yerine çok sayıda güvenlik ekibi sevk edildi. Burhan Arıca’nın yakınlarının da gittiği bölgede cesedin Arıca’ya ait olduğu teşhis edildi. Yapılan işlemlerin ardından Burhan Arıca’nın cenazesi, otopsi yapılmak üzere Batman Bölge Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Olayla ilgili inceleme sürüyor.



OLAYIN GEÇMİŞİ

Batman’ın Hasankeyf ilçesinden 8 Nisan’da geçen Dicle Nehri kenarında Hayriye Arıca’ya ait ceset bulunmuş, olaydan iki gün sonra da Arıca’nın eşi Burhan Arıca’nın kiraladığı araç, su yüzeyine çıkmıştı. Olayın ardından Hayriye Arıca’nın ailesi, kızlarının ölümünden eşi Burhan Arıca’yı sorumlu tutmuş, Burhan Arıca’nın ağabeyi Orhan Arıca ise kardeşinin de eşi ile birlikte aynı araçta olduğunu belirterek bulunması için yetkililerden yardım istemişti.

Sağlık memuru olan Hayriye Arıca ile Burhan Arıca çiftinin 6 yaşında bir çocuklarının olduğu öğrenilirken, evliliklerinde sorun yaşadıkları iddia edildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Batman-Dörtyol Hattı'nda petrol sevkiyatında rekor https://gazetebirlik.com/haber/batman-dortyol-hattinda-petrol-sevkiyatinda-rekor-8544/

Türkiye'nin çıkardığı ham petrolün taşıma ve yüklemesinin yapıldığı Hatay'ın Dörtyol ilçesindeki BOTAŞ Terminali'nde geçen yıl rekor seviyede sevkiyat rakamlarına ulaşıldı.

BOTAŞ Petrol İşletmeleri Bölge Müdürlüğünün sorumluluk sahasında bulunan Batman-Dörtyol Ham Petrol Boru Hattı'nda, geçen sene 16 yılın en yüksek ham petrol taşıması 14 milyon 816 bin 411 varille, en yüksek yüklemesi de 14 milyon 566 bin 30 varille gerçekleştirildi.

Son dönemlerde liman bölgelerindeki olumsuz hava koşulları ve hatların modernizasyon çalışmalarına rağmen detaylı planlamalar ve titizlikle yürütülen ekip çalışmalarıyla rekor sevkiyata imza atıldı.

Bu yılın ilk 3 ayında da taşınan ham petrol miktarı 4 milyon 314 bin 983 varile, rafinerilere iletilmek üzere deniz tankerlerine yüklenen ham petrol ise 4 milyon 143 bin 419 varile ulaştı.

Batman-Dörtyol Ham Petrol Boru Hattı
Türkiye'nin çıkardığı petrolün taşınması ve deniz tankerlerine yüklenerek rafinerilere iletilmesi amacıyla kurulan Batman-Dörtyol Ham Petrol Boru Hattı, 1967'den bu yana hizmet veriyor.

Batman, Siirt, Mardin, Diyarbakır ve Adıyaman'da çıkartılan ham petrol, BOTAŞ'ın Dörtyol ilçesindeki terminale bu 511 kilometre uzunluğundaki boru hattıyla sevk ediliyor.

Boru hattı, ham petrolü Dörtyol terminalindeki depolama tanklarına ulaştırarak, buradaki yükleme iskelesinden deniz tankerlerine yüklenmesi ve rafinerilere iletilmesi amacıyla 52 yıldır hizmet veriyor.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Şüphe üzerine Durdurulan Araçtan 214 Kilogram Esrar çıktı https://gazetebirlik.com/haber/suphe-uzerine-durdurulan-aractan-214-kilogram-esrar-cikti--132740/ Batman’da durumundan şüphelenilerek durdurulan bir araçta yapılan aramada 214 kilogram esrar maddesi ele geçirildi.

Batman Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri durumundan şüphelendikleri bir aracı durdurdu. Araçta yapılan aramada toplam ağırlığı 214 kilogram gelen esrar maddesi ele geçirildi. Gözaltına alınan şüpheli şahıs ifade işlemlerinin ardından sevk edildiği adli makamlarca tutuklanarak cezaevine gönderildi.

(Hüseyin Sakar /İHA)]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Yoğun Yağış Nedeniyle Yol çöktü https://gazetebirlik.com/haber/yogun-yagis-nedeniyle-yol-coktu-112205/ Batman’ın Kozluk ilçe merkezine bağlı Şemdinağa Mahallesi’nde, yoğun yağışlar nedeniyle yolda çökme yaşandı.

Son günlerde devam eden yoğun yağış nedeniyle ilçenin en işlek caddelerinden biri olan Hastane Caddesi’nin yolu çöktü. Yaklaşık 1 metre çöküntünün yaşandığı yolun güvenliğini sağlayan istinat duvarında da çatlaklıkların oluştuğunu dile getiren mahalle sakinleri, duvarın her an yıkılabileceğini söyledi.

Yetkililer, kayma ve çökmenin meydana geldiği yolun trafiğe kapatıldığını, yapım çalışmalarına en kısa sürede başlanacağını kaydetti.

(Erkan Barlık/İHA)]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Hasankeyf’te Kadın Cesedi Bulundu https://gazetebirlik.com/haber/hasankeyfte-kadin-cesedi-bulundu--233322/ Batman’ın tarihi ilçesi Hasankeyf’te sağlık çalışanı olduğu belirlenen bir kadınının cesedi bulundu.

Edinilen bilgilere göre, olay, Hasankeyf’e bağlı Bahçelievler Mahallesi’nde meydana geldi. Dicle Nehri kenarında hayvanlarını otlatan çoban Ali Ağalday, suda bir cisim fark ettiğini ve durumu polise bildirdiğini söyledi. Görgü tanıklarından Salih Mahmutoğlu, “Saat 18.30 sıralarında çoban koyunları otlatırken bir cisimle karşılaşmış su kenarında. O cisim dikkatini çekmiş, gidip bakmış ve bir kadın cesediyle karşılaşmış. Durumu hemen 155’e haber vermiş. Orada millet toplanınca bizim de dikkatimizi çekti. Biz de hemen gidip oraya baktık ki bir kadın cesedi var. Nasıl olduğu ve kim tarafından yapılmış bilmiyoruz. Üzücü bir olay. Hasankeyf için üzücü bir olay ve gerçekten hepimiz üzgünüz şuan” dedi. Cesedi bulunan Arıca’nın ilk belirlemelere göre darp edilerek öldürüldüğü ileri sürülürken, konu ile ilgili geniş çaplı soruşturma başlatıldı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Batman’da 8 Yaşındaki çocuk Minibüsün Altında Kalarak Hayatını Kaybetti https://gazetebirlik.com/haber/batmanda-8-yasindaki-cocuk-minibusun-altinda-kalarak-hayatini-kaybetti--185734/ Batman’da 8 yaşındaki Ecrin Taşar, geri geri giden minibüsün altında kalarak hayatını kaybetti.

Edinilen bilgilere göre olay Çamlıtepe Mahallesi 2487 sokakta meydana geldi. 47 AAJ 119 plakalı minibüsün, arkasındaki küçük kızı fark etmeyerek geri geri ilerledi. Ş.K.’nın kullandığı minibüsün altında kalan Ecrin Taşar ağır yaralandı. Taşar’ın ailesinin haber vermesi üzerine olay yerine gelen 112 acil sağlık ekipleri, olay yerinde yapılan ilk müdahalenin ardından talihsiz kızı ambulansla Batman Bölge Devlet Hastanesi’ne kaldırdı. Küçük Ecrin, Batman Bölge Devlet Hastanesi’nde yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak hayatını kaybetti.

Taşar’in cenazesi Bölge Devlet Hastanesi’nde yapılan otopsinin ardından ailesine teslim edildi.

Olay ile ilgili inceleme başlatıldı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Batman’da 205 şehidin Emanetleri Sergilendi https://gazetebirlik.com/haber/batmanda-205-sehidin-emanetleri-sergilendi--135922/ Batman’da, 32. Uluslararası Şehit ve Devlet Büyükleri Emanetleri Şehit Yusuf Erin Sergisi açıldı.

Türkiye Gaziler Şehit Aileleri Vakfı Batman Şubesi ile Şehit Aileleri Birliği tarafından organize edilen sergiye, Batman Vali Yardımcısı Haluk Koç, Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aydın Durmuş, İl Jandarma Alay Komutanı Albay Mustafa Bakçepınar, kurum amirleri, şehit ve gazi yakınları ile vatandaşlar katıldı.



Burada bir konuşma yapan Türkiye Gaziler Şehit Aileleri Vakfı Batman Şube Başkanı Ömer Dündar Pekacar, emanetleri sergilenen şehitlerin, bu toprakları kendilerine vatan kılan yiğitler olduğunu söyledi. Pekacar, "O yiğitlerin çocukları vardı, kimisi henüz okula başlamamıştı, kimisi henüz konuşmayı, kimisi emeklemeyi öğrenememişti ve kimisi de doğmamıştı. Bu şehitlerimiz vatanı, doğmamış çocuklarına tercih ettiler. Ben de bir şehit çocuğuyum ve biz şehit çocuklarının bu topraklar üzerinde yaşayan bütün insanlar üzerinde bir hakkı vardır. Biz hakkımızı, bu vatanı bölmek, bu bayrağı indirmek, bu ezanı dindirmek isteyen hiç kimseye helal etmiyoruz. Onlar şehit çocuklarının gözyaşlarında boğulacaklar ve gözyaşlarımız onların cehennem ateşi olacaktır" dedi,

Türkiye Gaziler Şehit Aileleri Vakfı Batman Şubesi ile Şehit Aileleri Birliği tarafından organize edilen sergide, 205 şehide ve Turgut Özal, Süleyman Demirel, Eşref Bitlis, Muhsin Yazıcıoğlu gibi devlet büyüklerine ait emanetler bulunuyor.

(Osman Arslan/İHA)]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Batman'ın İlk Kadın Köy Muhtarı https://gazetebirlik.com/haber/batmanin-ilk-kadin-koy-muhtari-131153/

Batman’da ilk defa bir köyün muhtarı kadın olurken, azaların tamamını da kadınlar oluşturuyor.

Diktepe köyü muhtarı seçilen Emine Doksal, bölgede ve köyde kadın erkek fırsat eşitliği olduğunu göstermek adına aday olduğunu söyledi. Kendisine destek olan köy halkına teşekkür eden 27 yaşındaki bir çocuk annesi Doksal, "Çok mutluyum, beni destekleyen tüm gönül dostlarıma ve milletime sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum. Bu fikir çok önceden de vardı aklımda, hep hayalimdi. Bu hayalimi bir gün gerçekleştireceğime sonsuza kadar inandım. Çok şükür kısmet oldu. İnşallah bu hayalimi sürdüreceğime inanıyorum. Kendime güveniyorum. Bu fikrimi ailemle görüştüğümde biraz zor olacağını düşündüler ama ben hiçbir zaman vazgeçmedim. Hep kararımın arkasında durdum. Bu kararımı kanaat önderimiz şeyh Selman Bağdu’ya sundum. Kendisi de sağ olsun kararıma saygı duydu ve arkamda olacağını söyledi. Maddi manevi her şekilde destek olacağını söyledi. Kendisine minnettarım" dedi.

"KÖYÜMÜZE GÜZELLİKLER, İYİLİKLER YAPACAĞIZ"

Köye yapacakları güzelliklerin ve iyiliklerin bulunduğunu kaydeden Doksal, şöyle devam etti:

"Bizim bazı plan ve projelerimiz var. Projelerimizin başında taziye evi yapmaya çalışacağız. İkincisi de sağlık ocağı yapacağız. Bazen çocuklarımız gece saat 01.00-02.00 gibi ateşleniyor. İki dakikalık bir şeyle çocuk havale geçiriyor, Allah korusun. Sağlık ocağı da bizim için önemlidir. Onu da yapma gibi bir hayalimiz var. Çocuklarımıza oyun parkları da bizim için çok önemlidir ve bizim su sorunlarımız var. Bin dönüm arazimiz susuz. Ayrıca köy halkının da kendi imkanlarıyla kazdıkları kuyulardan kendi evlerine çektikleri sudan şikayetçidir. Suyumuz çok kireçli olduğu için çocuklarımız hastalanıyorlar, yaşlılarımız hastalanıyor. Birçok kişinin de şikayeti var. Onu da inşallah halledeceğimize inanıyorum. Bayanlarımız caddeye çıkıyorlar küçük çocuklarıyla, karda kışta caddede bekliyorlar. Bunu da istiyoruz inşallah. Bir belediye arabası, şehir içi arabasının köye gelmesini istiyoruz. Allah’ın izniyle benim ihtiyar heyeti bayan arkadaşlarımla el ele, kol kola vererek her şeyin üstesinden geleceğimize inanıyorum” diye konuştu.

"ÖNEMLİ OLAN BİR ŞEYLERİ BAŞARMAK"

Köy azalarından Şahide Doksal ise, kadın eşitliğinin ülkede önemli bir sorun olduğunu söyledi. Şahide Doksal, şöyle konuştu:

"Siz de biliyorsunuz ki maalesef biz kadınlar şiddete maruz kalıyoruz, tacize uğruyoruz. Ama maalesef ki hakkımız göz ardı ediliyor. Geçen gün gördünüz, sesini duyurmayan bir kardeşimiz maalesef tacize uğradı. Sesini duyuramadığı için maalesef ki mahkeme o insanları serbest bıraktı. Bu genellikle kadınların ne kadar ezildiğini gösteriyor. Biz sadece bunu istiyoruz sevgili halkımızdan ve gerçekten bize destek olan bütün erkeklerden gereken her yerde bize yardımcı olmalarını ve bu kadın birliğinin başarıları için bize yardımcı olmalarını istiyoruz. Gerçekten siz de biliyorsunuz ki kadınlar eziliyor. Sadece biz bayan kardeşlerimizden ve erkek kardeşlerimizden bunu istiyoruz. Bize yardımcı olun. Gereken yerlerde önümüzü açın ki başka yerlerde de başka bayan kardeşlerimiz seslerini duyursunlar. Köy ya da başka hiçbir yer fark etmiyor, önemli olan bir şeyleri başarmak. İnşallah bütün bayan kardeşlerimiz de bizim sesimizi duyurduğumuz gibi onlar da sesini duyurur. Bizim gibi bir şeyler başarmak için ellerinden geleni yaparlar.”


]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
3 Yaşındaki Kayıp çocuktan Acı Haber Geldi https://gazetebirlik.com/haber/3-yasindaki-kayip-cocuktan-aci-haber-geldi--140201/ - Batman’ın Kozluk ilçesine bağlı Bekirhan beldesinde 3 gün önce dereye düşüp kaybolan 3 yaşındaki Fatih Akdoğan’dan kötü haber geldi. Fatih’in cansız bedeni kaybolduğu yerden 6 kilometre uzaklıkta bulunan Uzunçayır köyü Üzümlü mezrası mevki’indeki derede bulundu.

Bekirhan beldesi Ulaşlı köyüne bağlı Atatürk mezrasında kaybolan Akdoğan’ı arama çalışmalarına günün ilk ışıklarıyla jandarma, güvenlik korucuları, Batman İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü, UMKE ve Bitlis’ten gelen dalgıç polis ekiplerinin de aralarında bulunduğu yaklaşık 150 kişilik ekiple arama yapıldı. Önceki akşam Akdoğan’ın ayakkabılarının bulunduğu Bekirhan Çayı ve çevresinde arama çalışmaları yoğunlaştırılırken, dalgıç polisler çayda arama yaptı. Ekipler Fatih’in cansız bedenini evinden 6 kilometre uzaklıkta olan Uzunçayır köyü üzümlü mezrası mevki’inde buldu. 3 yaşındaki Fatih’in cesedi, otopsi yapılmak üzere hastaneye kaldırıldı.

Olayla ilgili başlatılan inceleme sürüyor.



OLAYIN GEÇMİŞİ

Ulaşlı köyü Atatürk mezrasında yaşayan Akdoğan ailesi, 3 yaşındaki oğulları Fatih’in evde olmadığını fark ederek çocuğu aramış, bulamayınca jandarma ile İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğüne durumu bildirmişti. Mezraya sevk edilen ekipler, arama çalışmaları sırasında çay yakınlarında Akdoğan’ın terliğini bulmuş ancak havanın kararması üzerine arama çalışmasına ara verilmişti. Çalışmalarını sürdüren ekipler, suyun içinde Akdoğan’a ait olduğu değerlendirilen ayakkabı bulmuştu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Gercüş’te Yola Dev Kaya Parçaları Düştü https://gazetebirlik.com/haber/gercuste-yola-dev-kaya-parcalari-dustu--154233/ Batman’ın Gercüş ilçesinde yağışların etkisi nedeniyle yerlerinden oynayan dev kaya parçaları yola düştü.

Olay, Gercüş ilçesi Kesik köyü mevkisinde meydana geldi. Edinilen bilgilere göre, aşırı yağışlar nedeniyle yerlerinden oynayan kaya parçaları, yola düştü. Olayı gören Güvenlik Korucusu Şevki Şen, durumu jandarmaya bildirdi. Kısa sürede olay yerine gelen jandarma ekipleri, yolda tedbir alarak, geçen araçların sürücülerini dikkatli olmaları yönünde uyardı. Bölgede kontrollü sağlanan trafik, Karayolları ekiplerinin yolu temizlemesinin ardından normale döndü.

Güvenlik korucusu Şevki Şen, yol emniyeti görevi sırasında kayaların sesini duyduğunu belirterek, "Baktığımda kaya parçaları yolun üstüne düşmüştü. Geldim hemen yol güvenliğini aldım. Araçların ilk önce tek şerit halinde geçmelerini sağladım ve daha sonra jandarma ekiplerine haber verdim. Onlar da buraya geldi. Daha sonra Karayolları ekipleri yolu temizledi" dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Batman’da Toprak Kayması Tedirginliği https://gazetebirlik.com/haber/batmanda-toprak-kaymasi-tedirginligi--164450/ Batman merkezde bulunan bir mahallede yaşanan toprak kayması, çevre sakinlerini tedirgin etmeye başladı. Vatandaşlar, yetkililere duruma önlem almaları çağrısında bulundu.

Batman merkezdeki Tilmerç Mahallesi’nde bulunan Memur-Sen TOKİ konutları girişinde toprak kayması yaşanmaya başladı. Son dönemlerde aşırı yağışlarla birlikte artan kayma sonucu mahalleliler tehlike ile karşı karşıya kaldı. Batman’da yetkililere seslenen mahalle sakinleri, toprak kaymasının önlenmesi için acil bir çözüm bulunmasını talep etti.

Memur-Sen TOKİ Konutları Kooperatif Başkanı Abdulhakim Onat, birçok kez dilekçe verdiklerini fakat sorunun bir türlü çözülmediğini söyledi. Onat, “Bir seferde 82 kamyon toprak döktük daha sonra müteahhit 62 kamyon yine toprak dökmesine rağmen yine toprak kayması yaşanıyor. Daha önce asfalt yoldu, asfalt yol çatladı, yerinden patladı, kaydı gitti ve halen toprak kayması oluyor. Ben 2 yıl önce bu konuyu dile getirmiştim Hamso köy yolu toprak kaymasından kapanacaktır ve halende toprak kayması oluyor. Şikayetlerimden dolayı valilik kararı Özel İdare’ye bildiriyor Özel İdare ekipleri gelip bakıyorlar sözde beton seti yapacaklar ama halen gelmediler, yapmadılar. Şuan toprak kayması halen gerçekleşiyor. 10 gün içerisinde köy yolu da kapanacaktır. Benim tahminime göre anaokul, market ve cami tehlike altındadır. Yetkililer bu duruma el atması lazım yetkililere sesleniyoruz biran önce gelip bunu yapın bitirin bu olaya çözüm bulun” dedi.

Minibüsçüler Kooperatif Başkanı Nevzat Gönkek ise kaymanın her sene yaşandığını savundu. Gönkek, “Bizim çocuklarımız okulda tehlikede market, cami ve polis lojmanları tehlike altındadır. Her sene toprak kayması yaşanmaktadır. Dolgu yapılmasına rağmen tekrar toprak kayması yaşanıyor. Bunun önüne set yapılması daha iyi olur. Valimize ve belediye yetkililerine sesleniyoruz, bu duruma bir önlem alınmasını istiyoruz” diye konuştu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Batman’da Dereye Düşen 3 Yaşındaki çocuk Kayboldu https://gazetebirlik.com/haber/batmanda-dereye-dusen-3-yasindaki-cocuk-kayboldu--214454/ Batman’ın Kozluk ilçesine bağlı Bekirhan beldesinde dereye düşen 3 yaşındaki çocuk akıntıya kapılarak kayboldu. Olay yerine gelen AFAD ve jandarma ekipleri arama kurtarma çalışması başlattı.

Edinilen bilgilere göre, olay Bekirhan beldesinin Ulaşlı köyüne bağlı Yeni Mezra’da meydana geldi. 3 yaşındaki Fatih Akdoğan, dereye düşerek suda kayboldu. Çocuğun ailesinin haber vermesi üzerine olay yerine gelen AFAD ve jandarma ekipleri köylülerle birlikte arama kurtarma çalışmalarına başladı. Akşam saatlerine kadar süren arama kurtarma çalışmaları, yaklaşık 15 kilometre uzaklıktaki Devecik köyüne kadar devam etti. Son günlerde yaşanan aşırı yağışlar nedeniyle su debisinin yüksek olduğu ve kurtarma çalışmalarını sekteye uğrattığı belirtildi. Arama kurtarma çalışmaları havanın kararması nedeniyle sonlandırılırken, çalışmaların sabah erken saatlerde yeniden başlayacağı öğrenildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Evinde Tonlarca Taş Biriktirdi https://gazetebirlik.com/haber/evinde-tonlarca-tas-biriktirdi-172349/

Birbirinden farklı binlerce taşı Petrolkent Mahallesi 2811 Sokak’taki evinde toplayan Cihangir, çocukluğundan bu yana topladığı farklı taşlar arasında meteor taşlarının da bulunduğunu ileri sürdü. Evinde biriktirdiği taşlar arasında insan figürlü taşlar ve ağır metal içeren taşlar bulunan Veysel Cihangir, "İlkokul mezunuyum. Köyde çobanlık yaptığım zamanlar doğal taşları toplamaya başladım. Çoğunu da merak ettiğim için topladım ve yanımda biriktirdim. Hepsinin değerli taşlar olduğuna eminim. 20 seneden bu yana taşları topluyorum. 5-6 yıldır internette sürekli araştırıyorum. Bingöl’e gittim, Sason’a gittim. Birçok yere gittim ve taş topladım. Çoğu taşın meteor olduğuna eminim. Büyüklerimin bana yardımcı olmasını rica ediyorum. Benim tek dileğim bir çocuk esirgeme kurumu açmak ve işsizlere iş imkanı, fakir fukaraya yardım etmek. Bunların hepsi değerli taşlar. Elimde tonlarca taş var. 20 ton, 30 ton var. Daha çok çıkarabilirim. Yeter ki devlet büyüklerim bana yardım etsin. Bunların bilim çevrelerince değerlendirilmesini rica ediyorum. Bunların hepsi değerli taşlar. Çoğu altın, yakut, zümrüt ve elmas gibi değerli elementler taşıyorlar. Bu gezegene ait olmayan taşlar bunlar. Buna eminim ve inanıyorum" dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Batman’da Olaylı Neruz: 32 Gözaltı, 1 Yaralı https://gazetebirlik.com/haber/batmanda-olayli-neruz-32-gozalti-1-yarali--181152/ Batman’da düzenlenen Nevruz kutlamaları sırasında 32 kişi gözaltına alınırken, ismi öğrenilmeyen 1 çocuğun atılan taşlar nedeniyle yaralandığı öğrenildi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) tertip komitesi tarafından Pazaryeri Mahallesi Şehirler Arası Otobüs Terminali yanında düzenlenen Nevruz kutlamaları sırasında örgüt lehine slogan atan, PKK bayrağı açan ve polise taş attığı belirlenen 32 kişi gözaltına alındı. Atılan taşlar nedeniyle yaşı küçük olduğu belirtilen bir çocuğun da gözünden yaralandığı ve hastaneye kaldırıldığı öğrenildi.



LASTİK YAKARAK GÖSTERİ YAPMAK İSTEYEN GRUBA POLİS MÜDAHALE ETTİ

Nevruz kutlamalarına katılan kalabalık dağıldıktan sonra farklı noktalarda lastik yakarak gösteri yapmak istedi. Polisin uyarısına rağmen gösteri yapan grupları müdahale edildi. Polisin müdahale ettiği gruplar dağıldı. Yoğun güvenlik önleminin alındığı Nevruz kutlamaları sırasında PKK propagandası yaptığı ileri sürülen 32 kişi gözaltına alınarak, Batman Emniyet Müdürlüğüne götürüldü.

(Osman Arslan - Hüseyin Sakar /İHA)]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Tek İsteği çocuklarına Bir Ev Bırakmaktı https://gazetebirlik.com/haber/tek-istegi-cocuklarina-bir-ev-birakmakti-152313/ Batman’ın Sason ilçesinde 2 yıldır kanser tedavisi gören ve çocuklarına bir ev bırakma arzusunda olan 43 yaşındaki Yılmaz Acar, son arzusu yerine gelmeden hayatını kaybetti.

Yaklaşık 2 yıl önce Sason ilçesine 20 kilometre uzaklıkta olan Bayramlar köyünden ilçe merkezindeki Zafer Mahallesi’ne taşınan 8 çocuk babası Yılmaz Acar, kanser teşhisi koyulmasının ardından, bölgede ve İstanbul’daki çeşitli hastanelerde tedavi gördü. Bir süre sonra son gittiği son hastanede kendisine doktorların yapacak bir şeyin kalmadığını söylenmesinin ardından tekrar evine gelen Acar, Sason Devlet Hastanesi’nde tedavi görmeye devam etti. Çocuklarına bir ev bırakma arzusunda olan Acar, arzusu yerine gelmeden hayatını kaybetti.

(Ekrem Aktaş /İHA)]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
“Evinizin önüne çukur Kazanlara Oy Vermeyin” https://gazetebirlik.com/haber/evinizin-onune-cukur-kazanlara-oy-vermeyin--184358/ Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Batman’da yaptığı konuşmada, “Bu şehirde, bu ülkede sizden aldıkları oyun daha mürekkebi kurumadan sırtını dönen partilere, siyasetçilere oy vermeyin. Evinizin önüne çukur kazanlara oy vermeyin, huzurunuzu bozanlara oy vermeyin” dedi.

Batman’da bir dizi ziyaret gerçekleştiren Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, vatandaşları Kürtçe selamladı. Konuşma yapan Bakan Gül, AK Parti’nin kardeşliğin teminatı olduğunu söyledi. Bakan Gül, “Türkiye’de 31 Mart seçimlerine doğru gidiyoruz. Bizler AK Parti olarak Batmanlı hemşerilerimizden çok güçlü bir destek istiyoruz. Bu güçlü desteği memleketimizi daha fazla büyütmek için istiyoruz. Bizim AK Parti’nin tek bir dili vardır, sevgi dilidir. Tek bir arzusu vardır, kardeşliğin, birliğin, huzurun daim olması kalıcı olmasıdır. Bizler Yunus Emre diliyle, Ahmed-i Hani diliyle, Selahaddin Eyyubi ile Alpaslan ile bin yıl et ile tırnak gibi bir arada olmuş bir milletiz. Bizi hiç kimse ayıramaz. Hiç kimse birliğimizi, beraberliğimizi, kardeşliğimizi bozamaz. AK Parti bu kardeşliğin teminatıdır, teminatı olacaktır. Türkiye’de AK Parti öncesi millete tepeden bakma bir siyaset vardı. Devlet ile milletin kavga ettiği bir anlayış vardı. Milleti maktul vatandaş, maktul olmayan vatandaş diye ayırıma tabi tutan bir zihniyet vardı. Bu ülkede inançlarından dolayı, kimliğinden dolayı hep horlanan bir kesim oldu. Batman Kürt oldu diye horlandı, Batman dindar diye ayrıca horlandı. Bir sağdan dayak yedi, bir soldan yedi. AK Parti geldi bu politikaları ayağının altına aldı. Hepimiz kardeşiz ve bu haklar teminatımızdır. Bu haklar benim Batmanlı kardeşlerimin anasının sütü gibi helaldir, hakkıdır. Biz bu hakları verdik. Ret politikalarını sona erdirdik, inkar politikalarını, asimilasyon politikalarını sona erdirdik. Bunları yaparken lütuf olarak değil, bu esasen Batmanlı kardeşlerimin, yıllardır beklediği bir hakkıydı. Peki, o kadar hükümet geldi geçti, iktidar geldi geçti, işte onlarda millete tepeden bakan bir anlayış vardı. Milletin kültürü ile kavgalıydı, milletin başörtüsü ile kavgalıydı, milletin diliyle kavgalıydı, milletin inancıyla kavgalıydı. AK Parti geldi milletle devleti birleştirdi, bütünleştirdi. İşte bu birliktelik işte bu beraberlik, Türkiye’de çok önemli hizmetlere kapı açtı” diye konuştu.



“AK PARTİ’DEN ÖNCE BASKI VARDI, ASİMİLASYON VARDI, RET POLİTİKALARI VARDI”

AK Parti’ye oy vermeyip başka partiye oy vermeyi düşünen vatandaşların, diğer partilerin neyi vaat ettiğine dikkat etmesi gerektiğini kaydeden Bakan Gül, “Diğer partiler neyi vaat ediyor? AK Parti gitsin, Recep Tayyip Erdoğan gitsin bundan başka bir şey demiyorlar. 2002 öncesi AK Parti yoktu, 2000’de AK Parti yoktu, 90’larda AK Parti yoktu, faili meçhuller vardı. İnsanıma tepeden bakan bir devlet anlayışı vardı. Baskı vardı, asimilasyon vardı, ret politikaları vardı. Cebimizde paramızı bankada hortumlatan bir anlayış vardı. İşçi, emekli, maaş alamayacaktı. Dışarıdan kredi isteyip borç para alan Başkanlar oldu. AK Parti geldi özgürlükleri genişletti, AK Parti geldi evimizdeki ekmeği büyüttü. Yeter mi daha fazla özgürlükleri genişleteceğiz. Daha fazla hakları vereceğiz. Çünkü bunlar milletimize bir lütuf değil, hak ettiği ferdi bir temel hakkıdır” şeklinde konuştu.



“TÜRKİYE KAYBEDERSE HEPİMİZ KAYBEDERİZ”

1 Nisan’da istikrarsızlık olması durumunda, esnafın, işçinin işini kaybetmesinin partili meselesine bakmayacağını aktaran Bakan Gül, şöyle devam etti:

“Batman kaybederse hepimiz kaybederiz, Türkiye kaybederse hepimiz kaybederiz. 82 milyonuz, hangi etnik aidiyet olursa olsun, hangi mezhep olursa olsun, zengini de fakiri de istikrar da bize yarar, huzur da bize yarar, kardeşlik de bize yarar. Ama huzursuzluk, istikrarsızlık esnafı vurur. Esnaf dediğim benim kardeşim orada benim oğlum çalışıyor. Fabrikayı vurur, ülkemizi, şehrimizi vurur. Türkiye’de istikrarın adresi, teminatı AK Parti’dir. AK Parti ile Türkiye’nin kaderi örtüşmüş durumdadır.”



“BATMANLI ÇOCUKLARIMIZ DAĞ YOLUNA DEĞİL OKUL YOLUNA GİTSİNLER”

Vatandaşlardan aldıkları oyun daha mürekkebi kurumadan onlara sırtını dönen partilere, siyasetçilere oy verilmemesi gerektiğini vurgulayan Bakan Gül, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Evinizin önüne çukur kazanlara oy vermeyin, huzurunuzu bozanlara oy vermeyin, evinizin kapısını çalmadan mahrem alanlarınıza, karınıza, kızınıza evinize izin almadan girip terörü hortlatmaya çalışanlara, huzuru bozmaya çalışanlara izin vermeyin. Biz terörle sonuna kadar mücadelemizi yapacağız. Terörle mücadele yaparken, vatandaşıma asla zarar vermeyeceğiz. Kim bu ülkenin huzurunu bozmak istiyorsa onlarla mücadelemizi yapacağız. Biz istiyoruz ki Batmanlı çocuklarımız dağ yoluna değil okul yoluna gitsinler, ellerine kitap alsınlar ve okula gitsinler istiyoruz. Biz o yavrularımıza, çocuklarımıza ve gençlerimize güzel bir gelecek vermek için siyaset yapıyoruz. Başkaları okulu değil, dağı adres gösteriyor. Çocuklarımızı uyuşturucu bataklığından, kötü alışkanlıklardan ve silaha değil okula ulaşmasını sağlamak için 31 martta AK Parti’ye en güçlü desteği vermeye hazır mıyız?”

(Hüseyin Sakar - Osman Arslan /İHA)]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Badem Ağaçları Güneşe Aldandı https://gazetebirlik.com/haber/badem-agaclari-gunese-aldandi-6290/

Gercüş ilçesine bağlı Akyar ve Çiçekli köyünde güneşli günler yaşanırken, hava sıcaklığının mevsim normallerinin üstünde seyretmesi nedeniyle badem ağaçları çiçek açtı. Mart ayında bademlerin çiçek açması çiftçileri şaşırttı. Çiftçiler, erken açan çiçeklerin bademlere zarar vermesinden endişe ediyor. Çiftçilerden Hüseyin Başaran, bu sene baharın erken geldiğini söyledi. Başaran, “Badem ağaçları erken çiçek açtı. Baharda çok güzel çeşmeler maşallah her yerde akıyor sular bol şu ana kadar yağışlar çok iyidir. Bundan sonra da yağışlar böyle devam ederse çok güzel bir verim alacağız. Mahsullerimiz şu an iyidir. 61 yaşındayım ve 20 senedir böyle yağış görmedim. Maşallah bu sene yağışlar çok iyi yağdı” dedi. Hüseyin Gökçe isimli çiftçi de, baharın bu sene yüzünü erken gösterdiğini kaydederek, şunları söyledi:
“Baharın erken gelmesiyle birlikte ağaçlar baya çiçek açtı. Tabi ki kış ve soğuk hava bitmiş olmadığından dolayı tedirginiz, şu an don ve buz düşerse açılan çiçekler zarar görecek ve bir verim alamayacağız. Ekinlerimiz de iyi durumda yağışlar bu sene iyiydi. Şu an tek endişemiz don ve soğuk hava bu da olmasa çok güzel bir verim alacağız bu sene.”

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
“Kavgadan Uzak Duracağız” https://gazetebirlik.com/haber/kavgadan-uzak-duracagiz-173221/ Seçim çalışmaları kapsamında Batman’a gelen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Hizmetse hizmet yarışına evet. Ama niye kavga, neden kavga? Kavgadan uzak duracağız. Bu ülkede herkesin mutlu olabileceği bir tabloyu yeniden inşa etmek zorundayız. İnşallah yerel seçimler olacak, yerel seçimlerde tarih yazacağız" dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, öğle saatlerinde tarifeli uçakla Batman’a geldi. Batman Havalimanı’nda CHP İl Başkanı Hüseyin Yaşar, CHP Batman Belediye Başkan Adayı Enver Erdem, CHP Sason Belediye Başkan Adayı Cuma Uçar, partililer ve vatandaşlar tarafından karşılandı. CHP Sason Belediye Başkan adayı Cuma Uçar’ın seçim çalışması kapsamında Batman’a gelen Kemal Kılıçdaroğlu, Sason Cumhuriyet Meydanı’nda halka seslendi. Sason’a ilk kez gelen Kılıçdaroğlu, fakirin, fukaranın dostu olduğunu, onların yanında olduğunu söyledi. Kılıçdaroğlu, “Ben zulme karşıyım, mazlumdan yanayım. Kim olursa olsun, bu ülkede yaşıyorsa benim başımın üstünde yeri vardır. Herkesi kucaklarım, hiç kimseyi ötekileştirmem. Bu ülkede aynı havayı teneffüs ediyorsak, aynı suyu içiyorsak, aynı memlekette yaşıyorsak hiç kimsenin ötekileştirme hakkı yoktur. 82 milyon vatandaşı başımın üstünde taşıyorum. Ben vatandaşlarımı bölmem, vatandaşlarımı ayırmam, ben de sizler gibiyim. Sizler nasıl yetiştiyseniz ben de öyle yetiştim. Ben sizden birisiyim, halktan birisiyim, sizler gibi yaşıyorum. Benim saraylarda yaşamak gibi bir alışkanlığım yoktur. Saraylar benim yerim değildir. Benim yerim evimdir, yurdumdur, çoluk çoğumun yanıdır, vatandaşımın yanıdır. Vatandaşımla beraber oturmak isterim, onlarla beraber yaşamak isterim” dedi.



“MEYDANI DA BİZ YAPACAĞIZ, CAMİYİ DE BİZ YAPACAĞIZ; KILIÇDAROĞLU SÖZÜ"

Herkesin işinin, aşının olması gerektiğini kaydeden Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

“Herkesin işinin aşının olması lazım, bunun mücadelesinin verilmesi lazım. Ben Sason’a ilk kez geliyorum. Sasonlu kardeşlerimle beraber olmaktan onur ve gurur duyuyorum. Sizlerden onur ve gurur duyuyorum. Sason Belediye Başkanı dedi ki, bir meydan yapmak istiyorum, daha büyük bir cami yapmak istiyorum. Benim size sözüm, ama Kılıçdaroğlu sözü, siyasetçilerin sözü değil, Kılıçdaroğlu sözü, Belediye Başkanını, Cuma Başkanı seçeceksiniz meydanı da biz yapacağız, camiyi de biz yapacağız. Ele güne muhtaç etmeyeceğiz. İşsizlik en temel problemlerimizden birisi. Genç nüfusta işsizlik çok daha yüksek. Batman için ne diyorlar biliyor musunuz; işsizliğin başkenti Batman diyorlar. Binlerce gencimiz işsiz, binlerce gencimiz iş arıyor. Ne olacak bu insanların hali düşünen var mı Allah aşkına, işsizlerin hali ne olacak diye düşünen var mı?”



“NİYE KAVGA, NEDEN KAVGA?”

Kavgaya, gerginliğe gerek olmadığını kaydeden Kılıçdaroğlu, şu ifadeleri kullandı:

“İşsizlik var dedik, yoksulluk var dedik, Türkiye cennet gibi bir ülkedir dedik, cennet gibi bu ülkede hep beraber huzur içinde yaşayabiliriz dedik. Kavgaya gerek yok, gerginliğe gerek yok, hizmetse hizmet yarışına evet. Ama niye kavga, neden kavga? Kavgadan uzak duracağız. Bu ülkede herkesin mutlu olabileceği bir tabloyu yeniden inşa etmek zorundayız. İnşallah yerel seçimler olacak, yerel seçimlerde tarih yazacağız, yeni bir başlangıç yapacağız. İstanbul’u, İzmir’i, Ankara’yı, Mersin’i, Bursa’yı, Adana, Aydın, Uşak bütün bunları Allah’ın izni ile alacağız. Yeni bir sayfayı açacağız.”

(Hüseyin Sakar - Osman Arslan - Ekrem Aktaş/İHA)]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Saman Balyalarının Arasından 215 Kilo Esrar çıktı https://gazetebirlik.com/haber/saman-balyalarinin-arasindan-215-kilo-esrar-cikti-151043/ Batman’da düzenlenen operasyonda, saman balyalarının içine gizlenmiş halde 215 kilogram esrar ele geçirildi.

Batman Cumhuriyet Başsavcılığının talimatıyla Batman Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri bir araca operasyon düzenledi. Aracın içinde saman balyaları içerisine gizlenmiş 214 kilo kubar esrar maddesi ve 1 kilo toz esrar maddesi ele geçirildi. Olayla ilgili bir kişi gözaltına alınırken, Batman Emniyet Müdürlüğünden yapılan açıklamada, “İlimiz genelinde toplum sağlığını tehdit eden ve gençleri hedef alan uyuşturucu madde ticareti yaparak geçimini sağlayan zehir tacirlerine yönelik olarak planlı ve projeli çalışmalar yapılmaktadır” denildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Minibüsün Tehlikeli Yolculuğu https://gazetebirlik.com/haber/minibusun-tehlikeli-yolculugu--174108/ Batman kent merkezinde minibüs üzerine yüklenen yük, trafik güvenliğini tehlikeye düşürdü.

Batman’da bir minibüs üzerine yüklenen koliler trafikteki diğer sürücüler tarafından kaydedildi. Trafik güvenliğini tehlikeye atan sürücünün kimliği belirlenmezken, iki kat olarak minibüs üzerine yüklenen koliler şehir merkezinde ana cadde üzerinde ilerlemeye devam etti. Görüntülerde iple bağlandığı görülen kolilerin trafikteki diğer sürücülerin de can güvenliğini tehlikeye atması sürücülerin tepkisine neden oldu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Otomobilin üzerinde Koltuk Takımı Taşıdılar https://gazetebirlik.com/haber/otomobilin-uzerinde-koltuk-takimi-tasidilar--134156/ Batman’da karayolunda ilerleyen otomobilin üzerinde koltuk takımı olduğu görüldü.

Batman-Hasankeyf karayolunda bir otomobilin üzerinde koltuk takımı ve bagajında beyaz eşya ile seyrettiğini gören vatandaşlar şaşkına döndü. Otomobilin üzerine iple tutturulan koltuk takımının olduğunu gören vatandaşlar, telefonları ile tehlikeli yolculuğu kaydetti. Kamyonete bile zorlukla sığacak koltuk takımının otomobilin üzerine konularak trafiğe çıkılması sürücülerin tepkisini çekti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kral Kızı Mağarası Fotoğrafçıların Uğrak Yeri Oldu https://gazetebirlik.com/haber/kral-kizi-magarasi-fotografcilarin-ugrak-yeri-oldu-145655/ Batman’ın Gercüş ilçesinde bulunan tarihi Kral Kızı Mağarası keşfedilmeyi beklerken, fotoğrafçıların uğrak yeri olmaya başladı.

Gercüş’e bağlı Kırkat köyü Öteyaka mezrasında bulunan ve görenleri kendine hayran bırakan Kral Kızı Mağarasına gelen fotoğrafçılar bol bol fotoğraf çekti. 33 sene İstanbul’da kaldığını belirten fotoğrafçılardan Salih Barlak, "Eskiden beri burası ile ilgili duyumlarımız vardı. Buradaki mağaraların çok eskiye dayandığını söyleniyor. Rivayete göre Hasankeyf’ten daha eski olduğu söyleniliyor. Burada güzel fotoğraflar çektik" dedi.



"MAĞARA TURİZME KAZANDIRILMALI"

Fotoğraf sanatçısı Salih Barlak, bu mağaranın turizme kazandırılmasını istediklerini söyledi. Barlak, "Burası Kültür Bakanlığına iletilip güzelce restore edilip halka, yabancı turistlere, yerli turistlere kültür turizmi olarak yapılsa butik otel yapılsa çok güzel sonuçlar elde edilebilir. Maalesef buradaki tarihe kimse sahip çıkmıyor ne halk olarak nede yetkililer sahip çıkmıyor. Buraya gelip gezip görmüyorlar. Değişik yerlere yöneliyorlar halkın tarihi yerleşim yerlerine sahip çıkması lazım. Buralarda araştırmalar yapılmalı" diye konuştu.

İsmail Öner isimli vatandaş ise buranın Gercüş’e bağlı Öteyaka köyü olduğunu söyledi. Öner, "Burada çok güzel bir tarih var. Ben Gercüşlü olduğum halde buranın böyle güzel olduğunu bilmiyordum halamın oğlu İstanbul’dan gelmişti ve o bana önerdi burayı. Geldik gerçekten gezilmesi ve görülmesi gereken çok güzel yerler var burada. Buranın ismi de Kral Kızı Mağarasıdır. Buradan Kültür Bakanlığımıza sesleniyoruz yakın zamanda buraya bir el atılır ve restore edilirse turizme kazandırılır" ifadelerini kullandı.

(Serhan Öner/İHA)]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Batman'da Kayalıklar Arasına Gizlenmiş Patlayıcı Bulundu https://gazetebirlik.com/haber/batmanda-kayaliklar-arasina-gizlenmis-patlayici-bulundu-4429/

Operasyonda, kayalıklar arasına gizlenmiş C4 patlayıcı ile amonyum nitrat karışımı ile pillerle hazırlanmış el yapımı patlayıcı (EYP) düzeneği bulundu.

Sason Cumhuriyet Başsavcılığı talimatıyla EYP kontrollü imha edildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Aybüke Öğretmen Davasında Karar https://gazetebirlik.com/haber/aybuke-ogretmen-davasinda-karar-145441/ Batman’da Müzik Öğretmeni Şenay Aybüke Yalçın’ın şehit olduğu terör saldırısına ilişkin açılan davada yargılanan 5 sanık, 18’er yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Batman’ın Kozluk ilçesinde, 9 Haziran 2017’de, PKK’lı teröristlerce İlçe Belediye Başkanı Veysi Işık’ın aracına yönelik uzun namlulu silahlarla düzenlenen saldırı sırasında yoldan geçen araçta bulunan Müzik Öğretmeni Şenay Aybüke Yalçın’ın vücuduna isabet eden mermilerle şehit olmasına ilişkin açılan davanın görülmesine devam edildi. Batman 3. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davanın 6’ncı duruşmasında tutuklu yargılanan Lazgin E., Mehmet F., Maşuk Ç., Necat E. ve Menderes E. hakim karşısına çıktı. Mahkeme heyeti sanıklara “Terör örgütüne silah sağlama” suçundan 18 yıl hapis cezası verdi.

Saldırıda, belediye başkanının yeğeni ve bir öğretmen de yaralanmıştı.

(Osman Arslan/İHA)]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Batman’da İzinsiz Yürüyüşe Müdahale https://gazetebirlik.com/haber/batmanda-izinsiz-yuruyuse-mudahale--161810/ Batman’da izinsiz yürüyüş yapmak isteyen HDP’li gruba polis müdahale etti. HDP’nin Batman Belediye Başkan adayı Sabri Özdemir gözaltına alındı.

Batman’da bir grup HDP’li Gülistan Caddesi’nde toplanan bir grup partili yürüyüş yapmak istedi. Ancak polis, gruba yürüyüşün izinsiz olduğu gerekçesiyle dağılmaları yönünde uyarı yaptı. Polis, uyarılarına rağmen dağılmayan gruba müdahale ederek, Belediye Başkan adayı Sabri Özdemir’i gözaltına aldı. Özdemir, ifadesi alınmak üzere Emniyet Müdürlüğüne götürüldü.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Batman’da Sahte Rapor Operasyonu: 16 Gözaltı https://gazetebirlik.com/haber/batmanda-sahte-rapor-operasyonu-16-gozalti--235446/ Batman’da bazı kişileri askerlikten muaf ettirmek için sahte rapor hazırlayan şahıslara yönelik birçok adrese eş zamanlı düzenlenen operasyonda 16 kişi gözaltına alındı.

Edinilen bilgiye göre, “suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, askerlikten tamamen veya kısmen kurtulmak için hile yapmak, menfaat temin etmek, resmi belgede sahtecilik, rüşvet ve görevi kötüye kullanmak” suçlarını örgütlü olarak işleyen şahıslara yönelik Batman İl Jandarma Komutanlığı tarafından teknik takibe alındı. Birçok adrese eş zamanlı yapılan operasyonda sahte rapor düzenledikleri gerekçesiyle 16 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınan şahıslar Jandarmadaki işlemelerin ardından adliyeye sevk edildi. Şahıslardan 11 kişi adli kontrol şartıyla serbest bırakılırken 5 kişide serbest bırakıldı.

(Osman Arslan /İHA)]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Bir motosiklette tam 6 kişi https://gazetebirlik.com/haber/bir-motosiklette-tam-6-kisi-132330/ Batman’da bir motosiklete 6 kişi bindiği görüldü.

Batman merkez Yavuz Selim Mahallesi Cudi Caddesi üzerinde motosikletle seyreden ailenin tehlikeli yolculuğu cep telefonu kameralarına yansıdı. Kask takmadıkları gibi bir motosiklete 6 kişi binen aile, görenleri korkuttu. Çocuklardan birinin de motosikletin arkasındaki sepetin içerisine konulması dikkat çekerken, bu görüntüler yürekleri ağza getirdi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Bir Motosiklete 6 Kişi Binerse... https://gazetebirlik.com/haber/bir-motosiklete-6-kisi-binerse-1160/

Batman merkez Yavuz Selim Mahallesi Cudi Caddesi üzerinde motosikletle seyreden ailenin tehlikeli yolculuğu cep telefonu kameralarına yansıdı. Kask takmadıkları gibi bir motosiklete 6 kişi binen aile, görenleri korkuttu. Çocuklardan birinin de motosikletin arkasındaki sepetin içerisine konulması dikkat çekerken, bu görüntüler yürekleri ağza getirdi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Hasankeyf'te 611 Yıllık Minare Yeniden İnşa Ediliyor https://gazetebirlik.com/haber/hasankeyfte-611-yillik-minare-yeniden-insa-ediliyor-5802/

Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından yapımı tamamlanan, Güneydoğu Anadolu Projesi'nin (GAP) vizyonu olan Ilısu Barajı ve HES projesinden etkilenen Batman'ın Hasankeyf ilçesindeki tarihi eserlerin, baraj gölü sahasından çıkartılmasının ardından yeni yerlerinde güçlendirme ve inşa çalışmaları sürüyor.

Bu kapsamda, taşları sökülerek Yeni Park Alanı'na taşınan ve 1407 yılında Süleyman Han tarafından inşa ettirilen Süleyman Han Camisi'nin 36 metre yüksekliğindeki minaresinin yeniden inşa çalışmasına başlandı.

Numaralandırılan taşların aslına uygun şekilde birleştirme çalışmalarının yaklaşık bir ay sürmesi bekleniyor.

Caminin bütün olarak taşınma imkanı bulunmadığı için minaresi, taşları sökülerek vinç yardımıyla indirilmiş, indirilen taşlar numaralandırılarak paletler üzerinde Hasankeyf Kültürel Park Alanı'ndaki geçici koruma alanına taşınmıştı. Daha sonra caminin kapısı ve çeşmesinin taşınma süreci tamamlanmıştı.

Hasankeyf ilçesinde, alandaki diğer tarihi değerlerin taşınması, taşınamayacak durumda olanların da yerinde korunması ve bir örneğinin yapılması için gerekli çalışmalar sürüyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Batman Petrolspor - Kasımpaşa Maçı Tatil Edildi https://gazetebirlik.com/haber/batman-petrolspor-kasimpasa-maci-tatil-edildi-1291/

Yüzünü tutarak bir anda yerde kalan Koita'nın yanına takım arkadaşları ve ev sahibi ekibin futbolcuları geldi. Sahada Koita'nın bulunduğu bölgeye ambulans da çağrıldı. Yapılan kontrollerden sonra Koita ambulansa binmeden soyunma odasına doğru yürüdü. Kasımpaşalı futbolcu kendisini kötü hissedince yeniden sahaya gelen ambulansla hastaneye götürüldü.

Yaşanan olayın ardından karşılaşmanın hakemi Özgür Yankaya, yardımcılarıyla beraber soyunma odasına gitti ve bir süre sonra maçı tatil etti.

Karşılaşma, Kasımpaşa'nın 3-2'lik üstünlüğüyle sürüyordu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Batman Petrolspor Deplasmanda Fark Attı https://gazetebirlik.com/haber/batman-petrolspor-deplasmanda-fark-atti-1079/

Maçtan dakikalar:

13. dakikada Kadir Bekmezci’nin uzak mesafeli kullandığı serbest vuruşta meşin yuvarlak az farkla auta gitti.

40. dakikada Bjarnason, rakiplerinden sıyrılıp ceza yayı üzerinde vuruşunu yaptı ancak meşin yuvarlak az farkla auta çıktı.

72. dakikada sol kanattan kullanılan köşe vuruşu sonrası Celal kafayla meşin yuvarlağı ağlara gönderdi. 0-1

79. dakikada Halil’in sol kanattan kullandığı serbest vuruşta top kimseye çarpmadan ağlarla buluştu. 0-2

84. dakikada Mustafa Emre, sol kanattan ceza sahasına girdi ve vuruşunu yaptı ancak meşin yuvarlak kaleciden döndü. Dönen topu Ali tamamlamak istedi top üst direkten oyun alanına döndü. 

85. dakikada Ali, ceza sahası içinde plase bir vuruşla meşin yuvarlağı ağlara gönderdi. 0-3 

87. dakikada Aydın'ın derinlemesine pasında Mustafa Bedirhan ceza sahasına girdi ve vuruşunda meşin yuvarlak ağlarla buluştu. 0-4

T.Y. ELAZIĞSPOR - BATMAN PETROLSPOR

Stat: Elazığ Atatürk

Hakemler: Ramazan Keleş xx, Emin Yıldırım xx, Hasan Hüseyin Tetik xx

T.Y. Elazığspor: Ahmet Doğan x, Idrissa Diarra xx, Onur Alsu xx (Mehmet dk. 72 x), Bjarnason xx, Kadir Bekmezci xx (Serkan dk. 64 x), Enes Batın Kaplan xx, Ali Fırat Okur xx, Eren Çinkılınç xx, Kadir Taşoğlu xx (Ahmet Aras dk. 64 x), Erhan Çınar xx, Bagayoko xx

Yedekler: Ali Karataş, Adem Alkaşi, Emre Öztürk, Orhan Şam

Teknik Direktör: Orhan Kaynak

Batman Petrolspor: Süleyman Kasap xx, Halil Aşut xxx, Bedri Evren xx, Kadir Turhan xx, Hasan Ahmet Sarı xx (Mustafa Bedirhan dk. 82 xx), Mertcan Erdem xx, Burak Sarı x (Aydın dk. 60 x), Veysel Karadağ xx, Ali Kuleli xxx, Mustafa Emre Can xx (Serhat dk. 88 ?), Celal Aras xxx

Yedekler: Ökkeş Can Karakurt, İbrahim Yakup İnal, Yusuf Kanağı, Nurullah Dağaşan

Teknik Direktör: Mehmet Ak

Goller: Celal (dk. 72), Halil (dk. 79), Ali (dk. 85), Mustafa Bedirhan (dk. 87) (Batman Petrolspor)

Sarı kartlar: İdrissa (Elazığspor), Kadir (Batman Petrolspor)

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com