Üniversite adaylarının kaderini belirleyecek YKS iki hafta önce yapıldı.

Şimdi 2 milyon 100 binin üstünde öğrenci sınav sonucunu bekliyor. Aileleriyle beraber yaklaşık 8 milyon kişiyi ilgilendiren bir konu. Yani Türkiye nüfusunun yüzde onu bu konuyla ilgileniyor. Buna birde reel sektörü, yani vakıf üniversitelerini ve orada çalışanları da katarsak çok ciddi bir Türkiye gündemi ile karşı karşıyayız.

Üniversitelerin Reklam Savaşları Başlıyor

Ağustos ayının ilk yarısı bu hengâme ile geçecek. Öğrenciler, kaderlerini olumlu yönde etkileyecek ve iyi bir eğitim almalarını sağlayacak iyi bir üniversitenin iyi bir bölümüne kaydolmak için savaşacak, üniversiteler ise hem iyi öğrencileri kapmak için savaşacak hem de kontenjanlarını doldurarak rekabetçi bir avantaj elde etmeye çalışacak. Aslında kıyasıya bir savaş olacak. Bu savaşta özellikle vakıf üniversiteleri tüm kozlarını ortaya koyacak, yoğun reklam kampanyaları yapacaklar. Muhtemelen bir hafta sonra televizyon ekranlarında, sokaklarda otobüslerde, panolarda , gazetelerde ve benzeri reklam mecralarında üniversitelerin yoğun reklamları ile karşı karşıya kalacağız. Bu reklamlar öğrencileri nasıl etkileyecek? O bence muamma, iyi bir üniversitede eğitim almak isteyen bir öğrencinin çok reklam veren bir üniversiteyi tercih etmez, ama reklamın önemini de ihmal edemeyiz, çünkü öğrenciler reklamlarda gördükleri üniversiteleri incelemeyi tercih eder. Yani bu savaşta reklamın “farkındalık yaratma” rolü etkili olacaktır. Öğrenciler reklamlarda gördükleri üniversitelerin web sitelerine “bir girip bakalım” diyeceklerdir.

En Fazla Reklam Yapan Üniversite Hangisi?

Üniversite tercih dönemi 7-14 Ağustos 2018 tarihinde olacak. Olay 14 Ağustos akşamı bitiyor. Yakın geçmişte gördüğümüz seçim kampanyalarına benzeyen ciddi reklam kampanyalarına tanık olacağız. Burada vakıf üniversitelerini özellikle bir konuda eleştirmek istiyorum. Reklam ve tanıtım yapmayı hep bu tercih döneminde ve tercih döneminden yaklaşık bir iki hafta önce düşünüyorlar. Oysa bu çok hatalı. Tanıtım bir ürünün yaşam eğrisinin olumlu gitmesi için en önemli aşamalardan biridir. Sürekli yapılan bir reklam ve tanıtım kampanyası marka oluşumunda çok önemli bir katkı inşa eder. İnşa eder diyorum çünkü bu iş bir rezidans inşası gibidir. Yavaş yavaş başlayacaksınız ve topluma bunu kademeli kademeli işleyeceksiniz. Yaklaşık beş, altı yıldır Türkiye’de bunu işi en iyi yapan üniversite, İstanbul Aydın Üniversitesi. Bunu yorum olarak söylemiyorum, son bir ya da üç ya da beş yılın reklam verilerini toplayın Türkiye’de en fazla reklam ve tanıtım yapan üniversitesinin İstanbul Aydın Üniversitesi olduğunu göreceksiniz. Bunda üniversitenin mütevelli heyeti başkanı Mustafa Aydın’ın liderlik rolü çok büyük. Tanıtıma fazlasıyla önem vererek hedefi olan “Türkiye’nin en çok tercih edilen üniversitesi” unvanını yıllardır alıyor. Reklam kampanyalarını ciddi ciddi inceleyen biri olarak, bu üniversitenin bu kadar yoğun reklam ve tanıtım faaliyetlerinde bulunması beni hem şaşırtıyor hem de pazarlamaya inanan biri olarak heyecanlandırıyor.

Adaylar Arttı Ama Kontenjanlar Düştü

İstinye Üniversitesi Genel Sekreteri ve Eğitim Uzmanı Burak Kılanç geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada kontenjanlarda 2017 yılına göre karşılaştırıldığında 67 bin kişilik bir daralma yaşandığını söyledi. Fakülte kontenjanlarında 11 binlik bir artış olduğuna dikkat çeken Kılanç, "Geçen yıl büyük boşlukların yaşandığı 2 yıllık meslek yüksekokulu kontenjanlarında 81 binlik bir azalma var" dedi. Meslek Yüksek Okullarının kontenjanlarında azalma yaşanmasına ben hiç şaşırmadım. Ben tek başına MYÖ mezunu olmanın hiçbir şey ifade etmediğine inanlardanım. Belki bazı MYÖ’larda iyi eğitim veriliyor ama o diplomanın tek başına değerinin azaldığına bir sektör yöneticisi olarak şahidim. Peki neden Meslek Yüksek Okullarının kontenjanlarında azalma oldu? Burak Kılanç, üniversitelerde örgün ve açık öğretim toplam bir milyon 37 bin kontenjan olduğunu söylerken en çok kontenjanı bulunan lisans ve ön lisans bölümleri hakkında yaptığı araştırmasını da açıkladı:

"Geçen yıl bir milyon 104 binlik bir kontenjan vardı. Bu yıl 536 bini lisans, 501 bin ise ön lisans seviyesinde kontenjan var ve 67 bin kişilik bir daralmadan bahsedebiliriz. Bunu bekliyorduk çünkü geçen yıl kontenjanlarda ciddi bir boşluk olmuştu. Örgün öğretimde 484 bin kontenjan lisans, 436 bin ise ön lisans seviyesinde. Geçen yılla kıyasladığımızda fakülte kontenjanlarında 11 binlik bir artış olduğunu görüyoruz. Ancak geçen yıl büyük boşlukların yaşandığı 2 yıllık meslek yüksekokulu kontenjanlarında 81 binlik bir azalma var." dedi.

Bu Yıl Üniversitelerin Kontenjanları Dolacak

İstinye Üniversitesi Genel Sekreteri Burak Kılanç’ın yaptığı bir açıklamada “Bu yıl tercih kullanan aday sayısı geçen yıla kıyasla daha yüksek olacak. Üniversitelerdeki kontenjanların doluluk ve boş kalma oranlarıyla ilgili de kötümser bir tablo kafamda oluşmuyor” derken tercih döneminin çok önemli bir dönem olduğunu da vurgu yaptı. Kılanç, tercih döneminde YÖK’ün YKS sınavında yaptığı teknik bir değişikliğin, tercih yapan öğrencilerin lehine sonuç vereceğini düşündüğünü söyledi ve "Bir ay kadar önce YÖK'ün öğrencilerin faydasına yapmış olduğu bir değişiklik vardı. İki testin ikisinden de yarım net yapmak yerine birinden yarım net yapıyor olmanın puanın hesaplanmasına yetmesiyle ilgili olumlu bir değişiklikti. Ancak bu değişikliğin barajı geçen aday sayısında ciddi bir yükselme yaratmasından dolayı başarı sıralarında yorumlamanın güç olacağı bir tercih dönemi ile karşı karşıya kalacağımızı ön görüyoruz. Tercih dönemi her ne kadar belirsizliklerle yaklaşıyor olsa da o döneme kadar yapılacak çalışmalarla aday ve ailelere yol gösterecek güzel tablo önleri olacaktır. Kılavuzdaki önemli değişikliklerden bir tanesi de bazı üniversitelerin ikiye bölünmesiyle yeni üniversitelerin kılavuza girmiş olmasıdır. Adayların buna dikkat etmesi gerektiğini düşünüyorum. Tercih dönemiyle ilgili bu sene geçmiş yıllara kıyasla çok büyük farklılıkların olabileceği bir yıl. Büyük fırsatlar olduğu kadar risklerin de olabileceği bir sene. Adayların biraz sabırlı olması gerekiyor” diyerek bu sene tercih dönemi yapacak üniversite adaylarının sağlam bir rekabet içinde olacağını vurgu yaptı.

İstinye Üniversitesi Genel Sekreterinin yaptığı bu açıklamaları önemsedim, çünkü mantıklı bir dayanağı var. Ayrıca Burak Kılanç bu alanda önemli bir uzman, iki buçuk sene önce eğitim hayatına başlayan İstinye Üniversitesi ise eğitim dünyasında “nitelikli” eğitim konusunda sektöre meydan okumaya başlayan bir üniversite olarak dikkatleri çekmeye başladı. Üniversitenin kurucusu Muharrem Usta, rektörü ise Prof. Dr. Melih Bulu. İkisi de lider özelliği yüksek insanlar. Canla başla üniversitenin iyi bir yere gelmesi için çalışıyorlar. Çok önemli bir farkı var bu üniversitenin, İngilizce eğitime çok önem veriyor, ayrıca ikinci bir dil öğrenmeyi de mecburi kılıyor. Özellikle Rusça – Çince – Arapça gibi dilleri ikinci dil olarak öğrencilere sunuyor. Dünya ekonomisinin ekseninin doğuya kaydığı bir dönemde gelecek adına çok önemli bir adım bu. Bu yıl ilk iletişim bölümlerini açacaklar. “Radyo – TV – Sinema” – “Halkla İlişkiler ve Reklamcılık” ve “Yeni Medya” bölümleri ile öğrenci alımına başlayacak ve iyi bir iletişim fakültesi kurma konusunda ilk viraja girecekler. Bakalım nasıl bir grafik çizecekler.

Eğitim Sağlık Kadar Önemlidir

Üniversitelerin tercih dönemleri boyunca sizlere bu sayfalarımızdan üniversite yönetimlerinin görüşlerini aktarmaya çalışacağım. Eğitim çok önemli bir konu ve maalesef ülkemizde biraz aksama var. Özellikle paralı eğitim veren vakıf üniversitelerinin kendi aralarında muazzam bir rekabet yaşıyor. Çok ciddi bir sektör bir o kadar da önemli. Bana göre eğitim sağlık kadar önemli bir konu, çünkü bir insana vereceğiniz eğitimle onun yaşam kalitesini ve sağlığına da etki ediyorsunuz. Bunun için anneler, babalar ve çocukların bu ayı çok dikkatli geçirmesi gerekiyor.

Cumhur İttifakı Yeni Medyada da Kazandı

Medya Takip Merkezi, Haziran ayında Türkiye’de en çok konuşulan konular hakkında bir araştırma yaptı. Kamu oyuyla paylaştığı araştırmada Haziran ayında Türkiye en çok Cumhurbaşkanlığı seçimlerini konuştu. Haziran boyunca siyaset gündeminin ana konusu haline gelen Cumhurbaşkanlığı seçimleri, medyada 229 bin 352 kez haber oldu.

Araştırmaya göre Recep Tayyip Erdoğan ve Devlet Bahçeli’nin oluşturduğu ve tarihsel birliktelik olarak tanımlanan Cumhur İttifakı, haziran ayında 78 bin 458 kez haber oldu. Millet ittifakının medyaya yansıyan haber sayısı ise 33 bin 936 oldu. Cumhur İttifakının birinciliği geleneksel medyada olduğu gibi dijital medyada da yaşandı. Cumhur İttifakı dijital medyada 66 bin 405 adet haber olurken, Millet ittifakı 28 bin 889 kez haber oldu. Medya Takip Merkezinin 1-30 Haziran 2018 tarihlerini kapsayan bu araştırması çok güzel bir araştırma. Verileri aşağıda sizinle paylaşıyorum. Gözüken o ki haziran ayında siyasetle oturup siyasetle kalktık.

Konu
Yazılı Basın
Görsel Medya
İnternet Medyası
Toplam
Cumhurbaşkanlığı Seçimleri
23.866
5.743
199.743
229.352
FETÖ Terör Örgütü
7.635
5.204
84.861
97.700
Cumhur İttifakı
8.849
3.204
66.405
78.458
Kandil Operasyonu
2.730
3.373
34.674
40.777
Millet İttifakı
3.698
1.339
28.899
33.936
OHAL
2.761
1.908
24.867
29.546
Menbiç
1.691
2.581
23.200
27.472

Twitter’dan Sahte Hesap Operasyonu

Türkiye’de vergi vermeyen ve Türkiye’de ofis kurmayı kabul etmeyen küresel sosyal medya platformu Twitter geçtiğimiz hafta kullanılmayan hesaplarını iptal etti. Dünyada sahte – bot hesaplara izin vererek haksız kazanç elde ettiği iddiasıyla eleştirilen ve şu sıralarda zor günler yaşayan Twitter, rekabet kurulunun kendisine ceza vermemesi için 70 milyona yakın hesabını “sahte hesap” oldukları gerekçesiyle kapattı. Bu sahte hesapları kapatırken son iki hafta veya dört hafta hiçbir hareket yapmayan veya kilitli olan hesapları iptal eden Twitter’ın bu hareketinden epey kullanıcı etkilendi. Hesapları kapananlar arasında gerçek hesaplar da varken, bu iptal edilen hesapların takip ettiği hesapların takipçi sayısında da ciddi düşüşler yaşandı. Tüm dünyada hemen hemen herkesin Twitter’daki takipçi sayısında yüzde bir ile yüzde otuza varan düşüşler yaşandı.

Twitter rekabet kuruluna böyle günah çıkartırken öte yandan Cumulus Media adlı küresel araştırma şirketi 2018 yılının ilk yarısında dijital medyada 1 dakikada yaşananları raporladı. Meğer dünya 1 dakikada neler neler yapıyormuş internette.

· 187 milyon elektronik posta yollanıyor

· 38 milyon WhatsApp mesajı yazılıyor

· 3.7 milyon Google araması yapılıyor

· 973 milyon Facebook girişi yapılıyor

· 481 bin Tweet paylaşılıyor

· 4.3 milyon Youtube videosu izleniyor

· 2.4 milyon Snap atılıyor

Kısaca dünya Dijitalde yaşıyor.