Son Güncelleme: 27.03.2019 15:46

ESKİ DOST YENİDEN İSTANBUL YOLLARINDA

'Tosun' yeniden İstanbul yollarında

28T Topkapı-Beşiktaş hattında sefere çıkan Tosun, Topkapı-Yusufpaşa-Unkapanı-Eminönü Kantarcılar-Karaköy-Kabataş-Beşiktaş İskele güzergahında günde 5 kez hizmet veriyor.

Tosun'u İstanbul sokaklarında gören vatandaşlar ise büyük bir şaşkınlık yaşıyor. Kimi yolcular güzergahı olmamasına rağmen araca binerek eski günleri yad ediyor. Bazı vatandaşlar da sokaktan geçen Tosun'un fotoğrafını çekiyor.

İlk yerli troleybüs Tosun'da yolculuk boyunca müzik ziyafeti de veriliyor. Tosun'da nostaljik şarkılar çalınarak insanların yolcuğu daha keyifli hale getiriliyor.

"Tosun"un tarihçesi

Tosun, İETT kayıtlarında 1968'de kurumun Şişli garajındaki atölyede üretilen, Türkiye'nin ilk yerli troleybüsü olarak geçiyor.

İETT'nin o dönemde işlettiği 16 farklı troleybüs hattının tamamında denenen Tosun, ağırlıklı olarak 30 numaralı Ortaköy-Aksaray, 87 numaralı Edirnekapı-Taksim, 22C numaralı Bebek-Eminönü ve 34 numaralı Edirnekapı-Beşiktaş hatlarında dönüşümlü olarak çalıştı.

34 koltukta, 36 ayakta olmak üzere 70 yolcu kapasitesine sahip. Kapı numaraları 1 ile 100 arasında sıralanan 100 araçlık troleybüs filosuna Tosun eklendiğinde, 101 kapı numarası verildi.

Önde ve arkada iki kapısı bulunan Tosun'a, yolcular 1981'e kadar arka kapıdan bindi. Bu tarihten sonra İETT araçlarında biletçilerin kaldırılmasıyla ön kapıdan da yolcu alınmaya başlandı. Tosun, troleybüslerin hattan kaldırıldığı 1984'e kadar sefer yaparak İstanbullulara hizmet etti.