100 GÜN

Mehmet Arif DEMİR
Tüm Yazıları
Yakın ve "soğuk" komşumuz Rusya'da yapılacak olan 2018 Dünya Kupası'nın başlamasına şunun şurasında 100 gün kaldı.

100 gün deyimini Merhum Süleyman DEMİREL dilimize sokmuştu ve seçildiği takdirde ilk 100 günde enflasyonu durduracağını söylerdi seçim meydanlarında oy isterken. 100 gün ne az, ne de fazla bir süre bizim gözümüzde bu yüzden. Adam olana 100 gün yeter.

Dünya Kupası’na katılacak ülkelerin birçoğunda yerel rekabet devam ediyor, liglerde kıran kırana şampiyonluk mücadelesinde son 10-12 haftaya giriliyor. Diğer taraftan Kupa maçları (bazı ülkelerde iki kupa İngiltere-Fransa gibi) son düzlükte yarı finaller aşamasına gelindi, özellikle Kıta Avrupası’nda ve Güney Amerika’da bir taraftan da Şampiyonlar Ligi/Copa Libertadores devam ediyor. Yani anlayacağınız kimse şu anda 14 Haziran’daki açılış maçına konsantre değil, akıllar başka başka yerlerde.

Sadece Şampiyonaya katılacak 32 takımın teknik direktörleri ve ülke federasyonları bir miktar telaşlı, bir taraftan kadroları netleştirmeye çalışıyorlar diğer taraftan yıldız oyuncular sakatlanmasın diye dua ediyorlar onlar da.

Gruplardaki ülkeler şöyle;

A Grubu: Rusya, Uruguay, Mısır, Suudi Arabistan
B Grubu: Portekiz, İspanya, İran, Fas
C Grubu: Fransa, Peru, Danimarka, Avustralya
D Grubu: Arjantin, Hırvatistan, İzlanda, Nijerya
E Grubu: Brezilya, İsviçre, Kosta Rika, Sırbistan
F Grubu: Almanya, Meksika, İsveç, Güney Kore
G Grubu: Belçika, İngiltere, Tunus, Panama
H Grubu: Polonya, Kolombiya, Senegal, Japonya

Bu şampiyonaya katılmak avucumuzun içindeyken kayıp gidiverdi ellerimizden. Êmparatore ve sebep olduğu itiş-kakış yüzünden anlamsız puan kayıpları yaşadık hatırlarsınız. Uçakta gazeteci dövmeler, onca atar-gider, kebapçı baskını gibi asayiş problemleri arasında kaynadı gitti güzelim Dünya Kupası.   Pîr-i fâni Lucescu göreve geldiğinde atı alan (İzlanda ve Hırvatistan) Üsküdar’ı geçmiş, Moskova’ya varmıştı zaten.

Şampiyonaya yaklaştıkça bir Dünya Kupası Turizmi de başlayacak meraklıları arasında. Eleme maçlarının oynanacağı sekiz şehir ağırlıklı olmak üzere dünyanın dört bir yanından binlerce sporsever Rusya’ya gidecekler. Gözlemciler Rusya’nın daha hazır olmadığını ama kalan sürede büyük oranda hazırlıkların tamamlanacağını belirtiyorlar.

Ülkemizdeki özellikle genç futbolseverlerin bir gözleri Galatasaray-Beşiktaş-Başakşehir yarışında ise diğer gözleri FIFA’nın internet sitesindeki bilet satış penceresinde. 13 Mart-3 Nisan tarihleri arasında İkinci Faz bilet satışları başlayacak ve bilet satışlarında EGO (erken gelen oturur) kuralı geçerli olacak. Gençler bütçelerine göre bilet bulurlarsa hemen sistem üzerinden kredi kartıyla satın alabilecekler. (Bir de “son dakika” olarak satılmayan biletlerin alınabileceği bir faz daha var, o da 18 Nisan’da başlayacak.)

Suriye Krizi ile yalpalayan Rus-Türk ilişkilerindeki olumlu gelişmeler sonrasında henüz vizesiz seyahat dönemine geri dönememiş olsak da Rusya Vizesi almak eskisi kadar zor değil. Yetkili seyahat acentaları vizenizi rahatlıkla temin ediyor. THY ve AeroFlot başta olmak üzere her gün onlarca uçuş var Rusya’ya. Charter uçuşlarında ise 100 Dolar’a bile bilet bulmak mümkün eğer iyi takip ederseniz.

Masalların sonunda söylenen kapanış cümlesi gibi olacak ama; “onlar ermiş muradına, biz çıkalım kerevetine.”

8 Mart Dünya Kadınlar Gününü kutluyor, iyi bir hafta sonu diliyorum.