12 DEV ÇOTANAK

Bertan ERMAN 27 Oca 2017

Bertan ERMAN
Tüm Yazıları
Spor Toto Basketbol Süper Ligi'nde ilk yarı tamamlandı. Avrupa'nın en iyi ikinci yerel liginde tüm takımlar birbirini zorluyor.

Spor Toto Basketbol Süper Ligi'nde ilk yarı tamamlandı. Avrupa'nın en iyi ikinci yerel liginde tüm takımlar birbirini zorluyor. Kolay maç diye bir şey yok. Özellikle İstanbul takımlarının oynadığı maçlarda heyecan üst seviyeye çıkıyor. Anadolu'da ise Banvit ve Pınar Karşıyaka, yüksek bütçeli İstanbul takımlarına karşı önemli işler çıkarıyor. Ancak, bu zorlu ligde öyle bir takım var ki, hepsinden farklı bir özelliğe sahip… 

 Basketbol serüveninde 10. Yılını yeni dolduran Yeşil Giresun Belediyespor, kısa süre içinde büyük işler çıkardı. 2012-2013 sezonunda, Söğütsan Seramik’in o dönemki adıyla TB2L’den çekilmesiyle lige dahil olan Çotanaklar, 2014-2015 sezonunda şampiyon olarak Spor Toto BSL’ye çıkma başarısı gösterdi. İlk sezonda ligde kalma mücadelesi veren Yeşil Giresun Belediyespor, 22 maçta 17 mağlubiyet aldı ve düşme tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Ahmet Kandemir’in görevine son veren Çotanaklar, Sırp coach Alexandar Trifunovic’i takımın başına getirdi. Kalan 8 maçta iyi işler çıkaran Yeşil Giresun Belediyespor, Spor Toto BSL’deki ilk sezonunu 12. Sırada tamamladı. Ancak Karadeniz ekibi, bu sezon öncesi mali sıkıntılarla karşı karşıya kaldı. Sponsorunu kaybeden Çotanaklar,  maddi sorunlardan dolayı birçok oyuncusunu gönderdi ve bu yüzden ligden çekilmeyi düşünüyordu. 

 İşte bu noktada parlak bir fikir ortaya çıktı. Başta Genel Menajer Birtan Saka olmak üzere, Yeşil Giresun Belediyespor yönetimi, takımın yeni bir oluşuma girmesinde önemli adımlar attı. Birtan Saka, 1986-1987 sezonunda, iki yabancı basketbolcusu haricinde altyapısından yetiştirdiği genç oyuncularla şampiyon olan Karşıyaka’nın önemli oyuncularından biriydi. Böyle bir basketbol kültüründen gelen Birtan Saka’nın genel menajerliğindeki Yeşil Giresun Belediyespor, bir proje takımı oldu. Başantrenör Alexandar Trifunovic’le yola devam eden Çotanaklar, Yıldız ve Genç Milli Takımlar bazında şampiyonluklar yaşayan, İstanbul ekiplerinin altyapıda yetiştirdikten sonra, A takımlarında neredeyse hiç şans tanımadığı yerli genç oyuncuları kadrosuna kattı. Yeşil beyazlılar, Anadolu Efes’ten Okben Ulubay ve Emircan Koşut, Efes’in pilot takımı olan Pertevniyal’den Efe Beşok ve Samet Gülek, Beşiktas Sompo Japan’den Enes Taşkıran ve Ömer Utku Al, Darüşşafaka Doğuş’tan ise, Doğuş Özdemiroğlu’nu renklerine bağladı. Yabancı rotasyonuna atletik forvet Anthony Gill, Avusturyalı uzun Rashid Mahalbasic, oyun kurucu Malcolm Armstead ile birlikte NBA patentli şutör guard Ricky Ledo takviyelerini yapan Yeşil Giresun Belediyespor, İnanç Koç ve Gökhan Şirin transferleriyle de takıma deneyim kattı.  

  Bu yeni oluşumla Yeşil Giresun Belediyespor, sezona Gaziantep Basketbol ve Trabzonspor MedicalPark galibiyetleriyle başladı. İlk 15 maç sonunda, ligin iddialı takımlarına karşı galibiyet alamasa da, karar maçlarından galibiyetle dönmesini bildi. İç sahada şampiyonluk adayları olan Fenerbahçe ve Darüşşafaka Doğuş haricinde rakiplerini yenmeyi başaran Çotanaklar, ilk yarıyı 7 galibiyetle 8. sırada tamamladı ve Türkiye Kupası’na katılmaya hak kazandı. 

 Yeşil Giresun Belediyespor’da yabancıların önemli katkıları olsa da, takımda dikkat çeken isimler, sezon başında kadrosuna kattıkları genç yıldız adayları oldu.  Özellikle Okben Ulubay, Karadeniz ekibinde küllerinden doğdu. Takımın ilk beşinde yer alan Okben, 15 maç sonunda 12 sayı, 3,6 ribaund ve 3 asist ortalamasıyla yeteneklerini bir kez daha kanıtlamış oldu ve Spor Toto All-Star maçında, Asya Karması’nda yer aldı. Okben gibi Anadolu Efes’te süre şansı bulamayıp Çotanaklar’da yıldızını parlatan diğer isim ise, gelecek vaad eden uzunlardan Emircan Koşut… 7,4 sayı ve 4 ribaund ortalamalarıyla oynayan Emircan, maç başına 1 blok yaparak takımının bu konudaki en iyi ismi olarak dikkat çekiyor. Ayrıca, Doğuş Özdemiroğlu da, asla pes etmeyen basketbolcu kimliğiyle, takımına önemli katkılarda bulunuyor. 

 Yeşil Giresun Belediyespor’un saha dışındaki en önemli faktörü ise, her maç tribünleri dolduran taraftarları… Saha içinde oynadıkları maçlarda son topa kadar destekleyen Giresunlular, şehrinin takımına sahip çıkıyor. Ayrıca, ligin 3. Haftasında oynanan Fenerbahçe maçının son çeyreğinde basketbolcular arasında gerginlik çıkmasına rağmen, Giresunlu taraftarların tribünde taşkınlık yapmaması takdire şayandı. Ayrıca, Giresun’daki esnaflar, dükkanlarını Yeşil Giresun Belediyespor bayraklarıyla süslüyor. Basketbol kültürünün gün geçtikçe geliştiği Giresun, Karşıyaka ve Bandırma’dan sonra, Anadolu Basketbolu’nda söz sahibi olma yolunda emin adımlarla ilerliyor.