14 ŞUBAT HAYIRLI OLSUN 

Yonca ORTAN 09 Şub 2020

Yonca ORTAN
Sevgililer Günü'nün kökenlerini takip etme konusunda tarihçiler ve araştırmacılar aynı fikirde.

Dünyada milyonlarca kişi tarafından kutlanan 14 Şubat Sevgililer Günü'nün efsanelere dayanan geçmişi M.Ö. 200'lü yıllara kadar uzanıyor.

Sevgililer Günü'nün kökenlerini takip etme konusunda tarihçiler ve araştırmacılar aynı fikirde. Başı kesilen bir rahip, hapse atılan piskopos ve yasadışı düğün söylentileri arasında Sevgililer Günü'nün gizemi çözülemez.

Aziz Valentine kimdir?

Efsaneye göre, Aziz Valentine, imparatorun emirlerini reddederek gizlice düğünler yapan bir Romalı rahipti. Dönemin imparatoru II. Claudius'tu ve Roma'yı kendi katı kuralları ve zalim kişiliği ile yönetiyordu. Claudius'un en büyük derdi, ordusunda savaşacak askerlerdi. Savaşacak asker bulamayan Claudius, çözüm olarak askerlerin evlenmesini yasakladı. Aziz Valentine ise sevgilileri gizlice evlendirerek emirlere meydan okudu. Claudius yasak evlilikleri keşfettiğinde, Valentine'i ölüm cezasına çarptırarak infaz ettirdi. Bu halkın inandığı bir hikaye olmasına rağmen, var olan tek efsane değil.

Bazıları ise Hristiyanların Roma hapishanelerinden kaçmalarına yardım ettiği için Aziz Valentine'ın başının kesildiğini öne sürüyor. Bu hikayede, romantik Valentine'in bir gardiyanın kızına aşık olduğuna inanılıyordu. Ölümünden önce, Valentine'ın gardiyanın kızı olan sevgilisine "Senin Valentin'inden" imzalı bir mektup yazdığı iddia ediliyor.

Öte yandan, gizli düğünler gerçekleştiren sonra da 14 Şubat'ta öldürülerek tarihe geçen Terni Piskoposu Aziz Valentine var. Valentine'in tam olarak kim olduğunu tanımlayan farklı hikayelere rağmen, her bir efsanenin romantik bir doğası var. Terni Piskoposu Aziz Valentine'a ait kaynaklar MS 500'e dayanıyor ancak tarihçiler hikayelerin gerçekliğini doğrulayamıyor.

Efsaneler birbirinden farklı olsa da bir gerçek var ki 14 Şubat yaklaşıyor ve sevgiline ne sürpriz yapacaksın? Her sene onu al bunu al demek yerine bu sene başka bir fikre yoğunlaşmak istedim. Bu sene iyilik senesi olsun ve sevgilinize iyilik hediye edin. Bir yardım derneğine onun adına bağış yapın mesela. Bir hayvan barınağına onun adına mama gönderin. Onun adına olması gereken bir alana bir ağaç dikin. Sokakta veya bir barınakta terk edilmiş bir evcil hayvanı ona hediye edin. Depremzedelere yardım, çocuk esirgemeye yardım, vs. Onu bir huzurevine götürüp yaşlılara ona hediyeler vermesini sağlayın mesela.

Bu sene sevgilinize iyilik hediye edin. Edin ki ömrü boyunca her gün huzur bulsun ve ona her gün 14 Şubat gibi olsun.