​2017'YE KÜRESEL BAKIŞ

Serpin ALPARSLAN 28 Ara 2017

Serpin ALPARSLAN
Tüm Yazıları
Yeni bir yıla girme hazırlığındayken, 2017 yılında neler yaşandı, kısaca göz atalım.

Yeni bir yıla girme hazırlığındayken, 2017 yılında neler yaşandı, kısaca göz atalım.

2017 yılına girerken beni en çok üzen olay bir gece kulübünde yaşanan facia olmuştu. 39 ölü 65 yaralı vardı, ben dahil milyonlarca insan yılbaşı gecesindeki bu vahşetten dolayı sabaha kadar uyuyamadık ve 2017 yılına yaralı girdik.

Küresel ölçekte bir önceki yılın bıraktığı savaşlar, terör olayları ve siyasi krizler 2017 yılına da taşındı.

2017 yılında piyasaların risk iştahı kabardıkça kabardı.

2017 yılının ilk faiz artırımı ABD Merkez Bankası FED’ten geldi. Toplamda 3 kez 25’er puan faiz artırırken yıl içinde de önemli bir gelişme, FED Başkanı ve yönetim kurulunda değişiklikler oldu.

FED Başkanı, Janet Yellen yerine ABD Başkanı Donald Trump’ın işaret ettiği isim Jerome Powell oldu.

AMB Başkanı Mario Draghi 2017 yılında politika faizini sıfır seviyesinde tutarken varlık alım program süresini Eylül 2018’e kadar 70 milyar avro olan aylık varlık alımlarını ocaktan itibaren 30 milyar avroya düşürecek. 

Enflasyon ve büyüme tahminini yükseltse de yine de banka enflasyon için önemli miktarda teşvikin olması gerektiğini belirtti.

İngiltere, Lizbon Anlaşması'nın 50. maddesini işleme koyarak AB’ye 44 yıllık üyeliğin ardından AB'den ayrılma (Brexit) sürecini resmen başlattı ve ayrılma süreci küresel anlamda piyasaları endişelendirdi. 

2017 yılında İngiltere Merkez Bankası 10 yıl aradan sonra ilk kez faiz artırımına gitti.

ABD’de yasalaşan vergi reformu ABD Dolarını güçlendirirdi ve kurda dalgalanmalara yol açtı. 2017 yılında en çok etkilenen ABD Doları karşısında Arjantin Pesosu yüzde 9 değer kaybederken, Türk Lirası yüzde 8’in üzerinde kayıpla bunu izledi.

Moody’s ilk defa Çin’in borç miktarının artması ve devlet üzerine beklenen yükten dolayı 1989 yılından bu yana kredi notunu düşürdü ve AA3’ten A1’e indirirken görünümünü negatiften durağana çevirdi.

2017 Ocak ayının 2.yarısında ABD'nin 44. Başkanı Barack Obama, Beyaz Saray'a veda etti. 45. Başkan Donald Trump yemin ederek göreve başladı.

ABD Başkanı Donald Trump’ın ilk işi, Trans-Pasifik Ortaklığı (TPP) ticaret anlaşmasından ABD'nin çekilmesi için başkanlık emri imzalaması oldu.

Yine aynı tarihlerde 7 Müslüman ülkenin vatandaşlarına ABD’ye kapattı. Bu emri uygulamayan Adalet Bakanı Vekili Sally Yates'i ise görevinden aldı.

Trump’ın seçim vaatlerinden bir diğeri ise Meksika ile Amerika Birleşik Devletleri arasında inşa edilmesini istediği duvar idi. Ancak duvar inşa edilemedi.

En çok konuşulan konuların başında ise ABD- K.Kore gerilimi ile yaşandı. Kuzey Kore 4 balistik füze denemesini yaparak güç gösterisi yaptı.

Son olarak;

TCMB 2017 yılın içinde 8 ay aradan sonra ilk kez faiz arttırdı ve yüzde 12,25'ten yüzde 12,75'e çıkardı. Politika faizi ve faiz koridorunda ise değişikliğe gidilmedi.