2018'DEN DEĞİŞİK DEĞİŞİK

Mavi ÇINAR 02 Oca 2019

Mavi ÇINAR
Şşşşşt sessiz olun, Çin'de soykırım var!

Mış

Suudi Arabistan’da, kadınlar artık stadyumlara girip futbol maçlarını izleyebilecekmiş; baharlarının bumerangına ayılamamış Arapların “yenibahar” avuntusu varmış.

Fatih Akın "Paramparça/ In The Fade" ile 75. Altın Küre Ödül Töreni’nde "Yabancı Dilde En İyi Film" Altın Küre Ödülü’ne layık görülmüş.

Soyağacı sorgulama hizmeti ile 1800'lü yıllara kadar aile geçmişi görüntüleme; kavmi ile övünenlerden “gavur” çıkanlar arasında, “yok ben merak etmedim, hiç bakmadım, saçmalık” gibi bir tekerleme geliştirmiş.

Tolga Karaçelik’in yazıp yönettiği Kelebekler filmi, Dünya Sineması Büyük Jüri Özel Ödülü’nü almış. Türkiye’de bu ödülü kazanan ilk yönetmenmiş.

Şiddet uygulayan eşin hapse girmesi ile akraba yanına yerleşen kadın; “bebeğimi ücretsiz vermek istiyorum, sadece iyi bakacağına inandığım biri olsun” gibi bir paylaşım yapınca, sosyal medyadaki birkaç satırlık ilanı çığlığa dönüşmüş. “Türkiye’nin Kadın Ustaları” projesi kapsamında, yalnızca istihdama katılmaya değil; eğitimleri olmamasına rağmen yeni bir kariyer ve hayat kurmaya hazırlanabilen kadınlar yetiştiriliyormuş. Çaycı ve temizlikçi konusunda erkeklere istihdam alanı açılması ise projenin bir diğer önemli avantajı olmuş!

Deizm’in, düşünsel bir yolda durak olarak karşına çıkan bir evre, hatta ki değerli birçok ilim adamınca “imandan bir önceki aşama” olarak gördüğü durum, fena şekilde anlaşılamamış. “Oruçlu musun” denildiğinde “kanka ne orucu yaaa bu zamanda” diye cevap veren mallığın adını DEİZM zannedenler yüzünden deizm hortladı diye bir “şehir efsanesi” uydurulmuş. Keşke sosyal medyayı bırakıp Deizm hortlatacak kadar “varlık” hakkında düşünse diye hayıflandığım gençliğin üzerine, kendi giydirdiği “gülyabani” kostümden korkan “fikir” adamları aylarca konuşmuş konuşmuş ve konuşmuş…

Bir zamanlar sola meyilli olduğundan olsa gerek İslam’dan dem vurunca halkıma pek sevimli gelen omurgasız Altan kardeşlerin ve Nazlı Ilıcak’ın da aralarında bulunduğu tutuklu 6 sanığa ağırlaştırılmış FETO muhabbetinden müebbet verilmiş!

Suudların 70 kat cennet elbiselerinin 71’i Çıplak Kral’a dikilenlerden çıkmış! Özellikle Halep kuşatmasında, “Şia tarafından yapılan Sünni işkenceler” bahanesi ile birkaç provokatörün desteklediği karmaşa ile İran hakkında, Türk nüfusundan mülhem, kendi içimizdeki milliyetsiz İslamcılarca oluşturulmaya çalışılan algı kırılmış. İran için ülkemizin, ülkemiz için İran’ın karındaşlığının değeri bir parça daha anlaşılmış.

Reis’in beste ile güfteyi bir edelim dediği İstiklal Marşı için beklenen sonuç bu yıl içinde gelmemiş.

18 Nisan’da 637 gündür süren o-hal, 7.kez uzatılmış.

ABD'nin İsrail Büyükelçiliği'ni Kudüs'e taşıma kararı uygulanmış. Ülkemizde 3 gün milli yas ilan edilmiş.

Hakkında 30 ayrı suçlama ile Cumhuriyet tarihinde, bu sayıda bir suçlamanın ilk muhatabı Adnan Oktar’ın kedi sahiplendirmesi yaptığı siyasilerin sumen altında miyavlamaktan sesleri solukları yıpranmış.

21. yüzyılın en uzun "Kanlı Ay" tutulması gerçekleşmesine rağmen beklenen felaket olmamış. Çünkü Dünya’nın ziyadesi ile kanlı halini görünce “kanlı ay” sıfatından utanıp, efsaneleşen etiketini, tası tarağı ile beraber toplayıp gitmiş.

Ara ara dolardan el etek tutuşsa da, Katar Emiri’nin, milyonlarca dolarlık yatırım kararını açıklaması gibi hamleler ile “ülke değil de ben batarsam dünya yıkılır” zanneden Müslüman kapitalistlerimizin içine sular seller serpilmiş!

BM eski genel sekreteri Kofi Annan; yani, Irak savaşı konusundaki tatlı su kurnazı barış severliğinden sonra Avrupa’nın petrol rezervleri hatırına Nobel barış ödülüne hak kazanan gelmiş geçmiş en sevimli suratlı şeytanı, ölmüş!

Kadınları ile en az Suud kadar başı oldukça dertte olan Cemal Kaşıkçı, Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğu’na girdikten sonra çıkmamış.

Pek hakkı ile ağırlamışız ki ABD'li rahip Andrew Brunson en kısa sürede yine çayımızı kahvemizi içmeye geleceğini bildirmiş!

Muhalefetini anlamadan öleceğimi düşündüğüm, 6 bağımsız pisti, 500 uçak ve yıllık 200 milyon yolcu kapasitesiyle dünyanın en büyük havalimanı olacak yeni havalimanının 1. fazının açılış töreni gerçekleşmiş.

Pek farkında olunmasa da; Türkiye’de gençlerin yüzde 31’inin bankacılık sektöründe çalıştığının gerçeği, Türk-İslam medeniyeti hayallerinin tam ortasına bıçak gibi saplanmış!

Çin’de hala insan hakları ihlali var!

Mış…

Yıl bitmiş; devlete bağlı Eğitim Bir-Sen vb. gibi sendikalar Suriye için Yemen için gösterdikleri hassasiyeti UYGUR Müslümanlarına hala gösterememiş. Odalarına, Atatürk posteri indirip Erbakan asarak ümmet olabileceklerine inanan bu tiplerin Suudi Arabistan sendikalarına gönderilmesi yönünde çalışmalar başlamış!

*****

Bir de yerini doldurmadan toplanıp gidenler varmış yine değişik değişik;

Aydın Boysan; Türk sinemasının efsane isimlerinden, Münir Özkul; İrlandalı ünlü rock grubu Cranberries'in solisti, canım Dolores; Pakistanlı insan hakları aktivisti Asma Jahangir; İngiliz bilim insanı, evrenbilimci ve fizik profesörü Stephen Hawking; Şair Ülkü Tamer, Cemal Safi… Anlatmak için çoklarının dağarcığının yetersiz kalacağı bilge, Fuat Sezgin; İstanbul’un gözü, Ara Güler…

*****

Şşşşttt sessiz olun; Çin’de soykırım var!

Ya da içinde…

Öyle bir şeydi işte!

*****