2021 EV DEKORASYONU

Yonca ORTAN 21 Şub 2021

Yonca ORTAN
Tüm Yazıları
İnsanoğlunun içgüdüsel olarak ilk ihtiyaç duyduğu ve sahip olmak isteyeceği barınacak bir mekandır.

İnsanoğlunun içgüdüsel olarak ilk ihtiyaç duyduğu ve sahip olmak isteyeceği barınacak bir mekandır. Bunu göz önüne alırsak bu mekanın içeriğinin de önemini kavramış oluruz. Bundan yola çıkarak diyebiliriz ki işlevsel veya dekoratif mobilyaların hayatımızdaki rolü yaşam konforumuzu da belirliyor. Durum böyleyse 2021 yılı iç dekorasyon trendlerine de bir göz atalım.

Renkler

Biliyorsunuz, bir evin çizgisinde, tarzında ve görsel açıdan renklerin büyük bir etkisi söz konusudur. Bu noktadan yola çıktığımızda acaba, yeni sezonda yaşam alanlarımızı renklendirmek için hangi renk ve gruplardan yararlanacağız, diye bir soru yönelttiğimizde şu yanıtla karşılaşmaktayız.

Bir daha yaşanmasını istemeyeceğimiz ve tüm dünya vatandaşlarının ortak savaşı pandemi belasının yaşandığı karanlık 2020 yılından sonra 2021 yılı mobilya modasında huzur veren soft pastel renkler hakim. Bilindiği üzere pastel renklerin insanların üzerinde psikolojik etkisi oldukça pozitif yönde. Huzuru yansıtan ve ruhu dinlendiren pastel renk mobilyalar; iş temposundan ve gürültülü hayat akışından yorulan aynı zamanda da rahatsız olanlar için muhteşem bir tercih yelpazesi oluşturuyor. Bu huzura tüm insanlığın muhtaç olduğu tartışma getirmez bir 2021 gerçeği. Elbette ki tüm zevklere hitap edecek olan 2021 mobilya trendlerinde sadece soft renkler hakim değil. Canlı ve sıcak renkleri sevenler için önümüzdeki sezonda kızıllar, fuşya pembeler, canlı kırmızılar ve morlar da oldukça revaçtaç Pantone 2021 rengi olarak ultimate gri ve canlı sarıyı açıkladı. Bu renkleri mobilya tasarımlarında da sıklıkla göreceğiz.

Evlerimiz bizim bu dünyadaki kendimize ait sığınaklarımızdır. Pandemi sürecinde bunu iyice yaşamış bulunuyoruz. Böylece evde geçirilen vakitte hem daha fazla konfor ihtiyacı ortaya çıktı hem de görsel açıdan ruhu okşayan mobilya ihtiyacına talep arttı.

Doğaya dönüş

Evlerimizde artık daha çok zaman geçirmenin yanı sıra şehirlerde ve iş yaşamı telaşında doğayla bağımız da her geçen gün giderek daha çok kopma noktasına geliyor. Bu yüzden son yıllarda iç mekanlarda doğadan izler oldukça popüler.

2020 yılı; insanın doğayla olan bağının asla kopmaması gerektiğini, fiziksel ve ruhsal sağlığımız için doğanın iyileştirici gücünün çok önemli olduğunu deneyimlediğimiz bir yıl oldu. 2021 yılında insanın doğa ile olan bağını vurgulayan “Biophilia” stiline ilgi artacak gibi gözüküyor. Masif malzemeden üretilen mobilyalar, ahşap zeminler, taş, iç mekan bitkileri ve gün ışığının bolca kullanıldığı Biophilia tarzı 2021 dekorasyon stilleri arasında öne çıkıyor. Yeteri kadar alanın varsa evinde bir iç bahçe oluşturarak ya da odanın bir köşesinde bolca iç mekan bitkisi kullanarak dahil olabileceğin bu dekorasyon tarzına uyum sağlayacak yumuşak kanepelerle birlikte kendine teknolojiden uzak bir rahatlama köşesi oluşturabilirsin. Bu durumda ahşap, bambu gibi doğal malzemeler, organik kumaşlar ve bol miktarda yeşil bitki iç tasarımlara damgasını vuracak öğeler olacak. Bu doğal görüntü mobilya materyallerinin yanı sıra döşemelik kumaşlarda da kendini gösteriyor. Pamuk, ipek, keten ve yün gibi doğal malzemelerin kullanımı artarak teknoloji ile birleştirilecek. Antibakteriyel kumaşlar, yüksek emiş gücüne sahip olan kumaşlar özellikle salon takımlarında ve oturma gruplarında popüler bir hal alacak.

Desenler

Düzensizliğin ön planda olduğu yeni akım, yan yana dizilmiş ve tekrarlı desenlere ve motiflere açılan bir isyan bayrağı niteliğinde. Diğer taraftan, belirsizliği içine kapanma ve kendi dünyasına çekilme olarak yorumlayan tasarımcılar, herhangi bir desenin kullanılmadığı kumaşlara yönelecek. Doğal materyallerin özenle dokunduğu ya da örüldüğü tasarımlar, tekrarlı desenlerle istikrara olan özlemi dile getirecek. Tek rengin farklı tonlarının kullanıldığı yüzey dokularını anımsatan üç boyutlu desenler, çağdaş ve şehirli tasarımlarda bolca kullanılacak. Folklorik ve antik desenlerin modern yorumları, her yerde karşınıza çıkacak desen alternatifleri arasında.

Çevreye duyarlı kenevir

Tekstil, üretim sırasında en fazla ihtiyaç duyan sektörlerden biri. Ürünlerin işleme ve renklendirme aşamaları kadar doğal tekstil ham maddelerinin üretilmesi sırasında bol miktarda su harcanıyor. Pek çok life kıyasla daha az su harcanarak yetiştirilen kenevir, 2021 yılında 2020’de de olduğu gibi tam da bu özelliğinden dolayı epey yaygınlaşacak. Diğer taraftan insan sağlığı ve çevreye dost bileşenler işleme ve renklendirme aşamalarında daha fazla kullanılacak ve doğaya daha az zarar veren yalın üretim yöntemleri geliştirilecek.