Vakıf Katılım web

2021; OLGUNLAŞMANIN BAŞLANGICI

Yusuf DİNÇ 05 Oca 2021

Yusuf DİNÇ
Tüm Yazıları
Son birkaç on yılda hem dünyada hem de Türkiye'de yükselen bir konsept var; risk yönetimi.

Zorlu bir yılı geride bıraktık. Geçtiğimiz yılın tecrübesinden geçenler sanırım dayanıklılıklarını artırmak ya da en azından kırılganlıklarını azaltmakla ilgili yeterince fikir sahibi olmuştur.

Son birkaç on yılda hem dünyada hem de Türkiye’de yükselen bir konsept var; risk yönetimi. Bu olgu ataların “düşmez kalkmaz bir Allah” deyişinin sistematikleştirilmesi içeriyordur desek yanlış olmaz sanırım.

Gene de böyle bir afet karşısında risk yönetimi yapmak bütün risk çeşitlendirme stratejilerine rağmen mümkün olmamıştır. Buna rağmen “global iş trendilerini takip etmek ve uyarlamak” dahi risk yönetiminin tek bir bileşeni olarak büyük fayda sağlamış olmalıdır.

2021 için de elbet bir hisse düşmüştür 2020 tecrübesinden. 2021 insanların ve işletmelerin artık daha sistematik bir bakış açısıyla iktisadi kararlarını ele alacağı bir yıl olacaktır diye düşünüyorum. Analitik düşüncede savurgan olanlar için dahi bir derlenip toplanma beklemek makuldür yeni yılda.

Pazar, işletmelerin pazarlama stratejisini akılcı ürün ve çözümler üzerine kurmasını bekleyecektir. Dijital ortamın irrasyonel satın alma tercihlerinin de çok da yavaş kabul edilemeyecek bir hızda değişeceğini düşünüyorum. Pazar yerleri geçmiş yılların stratejileriyle 2021’de zorlanacaktır.

Belki de ilk defa yılbaşı için geri sayım gerçekten bir mana ifade etmiştir diye umabiliriz. İnsanlar 2020’yi geride bırakmaya gerçekten hevesliydi. 2021’e geçişin gerçek bir kırılma olarak çoklarınca not edilebileceğini düşünmek için birçok sebebimiz var. Yaşam koşullarımız değişmeyecek olsa da yaşamı ele alış biçimimizde istemsiz dahi olsa bir farklılaşma olduğunu çevrenize baktığınızda görebilirsiniz.

Bu durum şartların getirdiği zorluklar karşısında özgür ruhların taşıyabileceği yersiz bir yenilmişlik hissi yaşatmamalıdır. Kemalat kabilinden bir olgunlaşmanın ister istemez muhatabı yapar hayat herkesi. Zorla da olsa acılı da olsa insan olgunlaşmak yahut olgun davranmak yükü altında kalır. Fakat bu yük hayattaki en iyi fırsat olabilir. Çünkü olgunluk, hayalleri uğrunda mücadele vermenin kavrayışıdır.