Vakıf Katılım web

2021 YILINDA MÜZİK PİYASASINDA NELER OLDU?

Micheal KUYUCU 30 Ara 2021

Micheal KUYUCU
Tüm Yazıları
Müzik piyasası 2021 yılının pandeminin durgunluğunu yaşayan 2020 yılına göre daha iyi geçirdi.

Müzik piyasası 2021 yılının pandeminin durgunluğunu yaşayan 2020 yılına göre daha iyi geçirdi. İki farklı kulvarda yarışan müzikler gördük bu sene. Birinci kulvarda daha çok geleneksel medyada radyo ve televizyon kanallarında yayınlanan pop müzik şarkıları yer alırken ikinci kulvarda dijital medyada dinlenen rap müzik yer aldı. İki farklı medya türünün bir numaraları farklı oldu. Radyolar daha çok pop çalarken, gençler dijital medyada daha çok rap müziğini dinlemeyi tercih etti.

Ben de yıl boyunca yayınlanan şarkılar arasında en çok dikkat çeken şarkılarla içinde bir “tık” da olsa kalite barındıran şarkıları inceledim. Spotify, Apple Music ve Muud Dijital platformlarının yanı sıra radyo ve televizyon kanallarında yayınlanan şarkıların ölçümünü yapan RTV Takip sistemini inceledim. Bu listelere kendi görüşlerimi de ekledim ve 2021 yılının en hit ve en iyi şarkılarından oluşan bir liste oluşturdum. Listeyi RadyoBİR’de Müzik Habercisi programımda ve aynı adlı dijital platformdan da yayınladım. Listede yer alan 20 şarkının yanı sıra 2021 yılında dikkatleri çeken beş şarkı ve yorumcusunu da anmak istedim.

Sıra
Yorumcu
Şarkı
1
Alper Atakan Feat. İrem Derici
Affeder mi Aşk Bizi
2
Edis
Martılar
3
Tuğba Yurt
Benim O
4
İkilem
Bir Sebebi Var
5
Sefo
Bilmem mi?
6
Buray
Alaz Alaz
7
Sakiler
Dünyadan Uzak
8
Derya Uluğ
Kanunlar Gibi
9
Hande Ünsal
Gönder Gelsin
10
Hande Yener
Sahte
11
Ziynet Sali
Efkarım Var
12
İkilem
Kaybolurum Gülüşünde
13
Mustafa Ceceli & Ekin Uzunlar
Öptüm Nefesinden
14
Cem Belevi
Leyla ile Mecnun
15
Yalın
Yaz Gülü
16
Merve Özbey
Yerle Yeksan
17
Ersay Üner
Seni Soruyorlar
18
Oğuzhan Koç
Hepsi Geçiyor
19
Faruk K.
Hadi Bakalım
20
Buray & Arem Özgüç & Arman Aydın
Senin Yüzünden

Listede yer alan şarkıları dinlemek için telefonunuzdan kare kodu okutabilirsiniz.

Bu listede rap müzik de var, pop müzik de var. Aralarında “hadi be” dedirtecek kadar az kaliteli şarkı da var. Bulundukları sıralama iki aşağı, üç yukarı oynayabilir ama şu ya da bu biçimde 2021 yılının en çok konuşulan yirmi şarkısı bu şarkılar oldu.

Rap müziğinde Sefo dikkatleri çekmeyi başardı. Bu yılın en ilgin. Pop & Rap buluşması ise Buray & Arem Özgüç ve Arman Aydın’ın seslendirdiği “Senin Yüzünden” adlı şarkı oldu. Bir dikkatimi çeken diğer şarkı da Hande Yener’in “Sahte” şarkısı. Seksenlerin pop sounduyla yapılan şarkıyı dinlerken bir ara Sandra’nın unutulmaz şarkısı “Maria Magdalena”yı dinler gibi oldum. Listede en özgün sound denemesini Hande Yener yapmış.

Pandemide yıldızı parlayan iki grup

Pandeminin yıldızı parlayan grupları İkilem ve Sakiler ise tek kelime ile 2021 yılının sürprizleri oldu. Nerdeyse hiçbir promosyon yapmadan, müziklerindeki sıcaklıkla pandeminin kısıtlamalarla geçen 2021 yılının ilk yarısında dijital varlıklarını çok güzel değerlendirdiler ve müzik piyasasına sağlam bir giriş yaptı. Ben İkilem’in de Sakiler’in de müziklerini çok sevdim, çok farklı bir renk oldular müzik piyasasına.

Şampiyonlar liginde durum kritik

2021 yılının pop liginde bu yıl kadın popçular daha başarılı oldu. Erkeklerde Tarkan’ın eksikliğini Edis doldurmayı çalıştı. Kadınlar arasında ise Tuğba Yurt, Hande Ünsal ve Derya Uluğ arasında sağlam bir çekişme yaşandı. Bir üst ligde Demet Akalın geçmişe göre daha başarısız bir yıl geçirdi. Çok umutlarla dünyaya açılma planları yapan Aleyna Tilki ise bir ileri bir geri gitti. Tam bekleneni veremedi. Müzik liginde özellikle erkek popçularda futbol liginde olduğu gibi ligi tek başına götürecek bir Trabzonspor yok. Bence pop biraz durdu, biraz tekrara girdi gibi. Rap müziğinin ısrarlı başarısı ana akım medyada hala popu geçemedi. Gelecekte pop müzik toparlanır mı o ayrı bir muamma.

Benim bir numaram

Bu listede benim bir numaram İrem Derici’nin Alper Atakan’ın albümünde seslendirdiği “Affeder mi Aşk Bizi” oldu. İçinde hem kalite var hem de ticari kalıplar var. Hem bugünün hem de dünün soundunu içeriyor. Çok ustaca hazırlanan bir şarkı. Gönül ister ki Türkiye’de popüler müzik bu çizgide olsun.

2021 yılının dikkat çekenleri

1
Ragıb Narin
Vur Beni
2
Murat Aziret
Tarumar
3
İlker Bilgiç
Buz Gibi
4
Zeynep Bastık
Marlon Brando
5
Suzet
Yasak da Olsa

2021 yılında dikkat çeken çok şarkıcı ve şarkı oldu. Ama biraz pandemi biraz da pazarlama ve tanıtım için harcanması gereken bütçeler artınca yenilerin işi zor oldu. Ama yine de dikkatleri çekmeyi başaran isimler oldu. Belki şarkıları radyolarda veya dijital platformlarda ilk üçe, ilk beşe girmedi ama girmeyi hak eden solist ve şarkılardı. Bunlardan beş tanesini seçtim

Futbolculuktan Hatayspor’dan pop müziğe transfer olan Ragıb Narin, Ajda Pekkan ve Tarkan’ın baş vokali Murat Aziret, Youtube kraliçesi Zeynep Bastık ve Instagram’da çok ilginç gezgin videoları paylaşan Suzet dikkatimi çekenler oldu.